Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γεώργιο Αλογοσκούφη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Χανιά 29 -10 2008

Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Αριθ.Πρωτ.



κ. Υπουργέ,



Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία, την ανασφάλεια μας ,αλλά

και τον βαθύτατο προβληματισμό μας, όσο αφορά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική

κρίση , η οποία δυστυχώς έφθασε και στην Χώρα μας τις συνέπειες της οποίας αρχίσαμε

να βιώνουμε.

Είμαστε πολίτες-καταναλωτές ,προϊόντων και υπηρεσιών και το αποτέλεσμα της κρίσης

θίγει όλη την αλυσίδα της αγοράς, αλλά τελικός κρίκος είμαστε εμείς οι καταναλωτές.

Σε μας θα μετακινηθεί όλο το φορτίο και όλες οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.

Ζητάμε από σας ως ο Υπεύθυνος Υπουργός, σε συνεργασία με συναρμόδιους συναδέλφους

Σας, να πάρετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα άμεσα, για την αντιμετώπιση του νέου «τσουναμιού»,

που λέγετε χρηματοπιστωτική κρίση, για όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες για μας τους καταναλωτές που είμαστε οι τελικοί αποδέκτες της κρίσης.

Θέλουμε από σας υπεύθυνη πληροφόρηση, θέλουμε εξαφάνιση του πανικού, δεν θέλουμε παραπληροφόρηση από τα διάφορα « παπαγαλάκια» , θέλουμε μέσω εσάς από την πολιτεία

στήριξη.

κ. Υπουργέ,

Η Νέα τάξη πραγμάτων θέλει από σας εγρήγορση, θέλει χειρισμούς που θα μπορούν να βοηθήσουν

και στην σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά προπάντων στήριξη σε μας τους

πολίτες-καταναλωτές, που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών

Ιδρυμάτων, από τους κερδοσκόπους ,από τα διάφορα καρτέλ της αγοράς.



κ. Υπουργέ,

Η πολιτεία μέσω εσάς, και των συναρμόδιων συναδέλφων σας, έχει την ευθύνη για την

ομαλή λειτουργία της αγοράς. Πρέπει να δώσει απαντήσεις, και οι συνέπειες ,της

Παγκόσμιας κρίσης ,ασφαλώς και μας αγγίζουν ,αλλά στον δικό σας χειρισμό έγκειται

αν θα μας πλήξουν και σε τι βαθμό θα μετακινηθούν σε μας τους καταναλωτές.

Τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα μόλις μυρίστηκαν κρίση, εκτός της γενναίας δική σας

επιχορήγησης δική τους κίνηση ήταν ,να αυξήσουν τα επιτόκια των δανείων των καταναλωτών.



κ. Υπουργέ,

Σας καλούμε και σας παρακαλούμε, να χρησιμοποιήσετε έγκαιρα την τεχνική εκείνη, να καθίσετε

σε τραπέζι συζητήσεως με τους τραπεζίτες, ώστε να μπουν όροι «δικλείδες» για να μην αφανιστούν

όχι οι λίγες καταθέσεις των ασθενέστερων νοικοκυριών, αλλά για να μην οδηγηθούν πολλοί

καταναλωτές, από αδυναμία πληρωμής οφειλών σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σας ζητούμε να βρείτε διεξόδους. Πολλά νοικοκυριά σήμερα είναι υπερχρεωμένα. με ποικίλης μορφής δάνεια, δάνεια , που δινόταν ανεξέλεγκτα από τις Τράπεζες ακόμα και σε πολίτες που αδυνατούσαν να τα επιστρέψουν.(άνεργους).


κ. Υπουργέ,

Υπάρχει ευθύνη συλλογική, αλλά υπάρχουν και συνέπειες που δεν θα πρέπει να αποδοθούν και να πλήξουν, μονομερώς μόνο εμάς τους καταναλωτές.

Οφείλετε να μας προστατέψετε και εμάς και το εισόδημά μας από αυτούς που σε τέτοιες καταστάσεις κρίσεων, μονοπωλούν οφέλη,

.Πιστεύουμε ότι η ευαισθησία σας προς τα κατώτερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού

μας είναι δεδομένη και ελπίζουμε ότι θα πάρετε όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν

όσο το δυνατό να ξεπεραστεί η χρηματοπιστωτική κρίση ανώδυνα για μας τους καταναλωτές.-


Με Εκτίμηση

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη
ΔΕΗ: Από 1ης Νοεμβρίου σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο
Από 1ης Νοεμβρίου ξεκινά να ισχύει η εφαρμογή του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00) ενώ θα σταματήσει να ισχύει στις 30 Απριλίου.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ανεξέλεγκτες οι εισπρακτικές εταιρείες

23.10.08

kartes.jpgΤην ανεξέλεγκτη, ενοχλητική και θρασύτατη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει εργολαβικό έργο είσπραξης, είτε από Τράπεζες είτε από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «καταναλωτές μας κατήγγειλαν ότι οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών, εκτός του ότι δρουν σε ακατάλληλες ώρες, ασκούν αφόρητη πίεση στους οφειλέτες, χρησιμοποιώντας πολλές φορές αθέμιτα μέσα, και πρακτικές, σπέρνοντας φόβο και προβληματισμό σε πολλούς καταναλωτές.

Η πρακτική αυτή εκ μέρους των Εταιρειών δεν είναι μέσα στους συμφωνηθέντες όρους, τις καταγγέλλουμε και τονίζουμε ότι η ενημέρωση του καταναλωτή για το χρέος του, θα πρέπει να γίνεται με τρόπο, που να μη θίγονται ουσιώδη δικαιώματα (της προσωπικότητας, της οικογενειακής ηρεμίας κ.λ.π).

Η Ενημέρωση του Καταναλωτή για το οφειλόμενο ποσό, σε μία τράπεζα ή σε ασφαλιστικό Ταμείο είναι δικαίωμά του, η απειλή της κατάσχεσης είναι μία αθέμιτη και εκβιαστική πρακτική, την οποία και καταγγέλλουμε και καλούμε τις μεσολαβούσες εισπρακτικές εταιρείες, να αλλάξουν διαχειριστικό τρόπο είσπραξης.

Επίσης φαινόμενο χιονοστιβάδας φθάνουν οι καταγγελίες, από χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι μας καταγγέλλουν ότι δέχονται αρκετά παραπλανητικά μηνύματα στους υπολογιστές τους μέσω email που προέρχονται από κάποιες τράπεζες, αλλά και από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, ΛΟΤΤΟ κ.λ.π.

Εμείς συστήνουμε στους καταναλωτές, να μην ανοίγουν ύποπτα email, διότι μπορεί να είναι email «ψαρέματος», που αποκλειστικό στόχο έχουν την απόσπαση προσωπικών δεδομένων και γενικότερα πληροφοριών οικονομικού τύπου, ή μπορεί να υποκρύπτουν εμπορική πρακτική. Θέλουμε οι καταναλωτές να είναι καχύποπτοι, γνωρίζοντας ότι μια τράπεζα δεν θα έστελνε ποτέ ένα μήνυμα

προκαλώντας τους πελάτες της να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια ιστοσελίδα.

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρείται και με τα μηνύματα που στέλνονται στα κινητά τηλέφωνα. Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών και τους καλούμε όταν λάβουν τέτοια μηνύματα να ερευνούν σχολαστικά τον αποστολέα αυτών, για να εξακριβώσουν εάν πρόκειται περί "απάτης" το γνωστό "ψάρεμα" και να ενημερώνουν την ΕΠΚΧΑΝ, στο τηλ.2821092666 η οποία σε συνέχεια θα μεταφέρει την καταγγελία στην ειδική υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πηγή Νέος Κήρυκας

Στήριξη και επιδοτήσεις, ζητούν οι διανομείς τροφίμων

28.10.08

syndesmos_1.jpgΕθιμοτυπική επίσκεψηστα γραφεία του νεοσύστατου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων καιΠοτών Χανίων πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. ΜανούσοςΒολουδάκης όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Δ.Σ. του συνδέσμου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ενμέσω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Μάλιστα οι Επιχειρηματίες ΔιανομήςΤροφίμων και Ποτών Χανίων κατέθεσαν υπόμνημα στον κ. Βολουδάκη με τα κυριότερα αιτήματα την χρηματοδότησητων επιχειρήσεων, τη δημιουργία επιδόματος εργασίας και τη μεγαλύτερη συμμετοχήστις αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο.

Όπως τόνισε ο κ. Στέφανος Κοκολάκης Πρόεδροςτου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων και Ποτών Χανίων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουνμεγάλο οικονομικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι χρειάζονται:

1. χρηματοοικονομικήστήριξη μέσω της δημιουργίας ταμείουοικονομικών εγγυήσεων και ρευστότητας ,(επιδότηση επιτοκίων, κεφάλαια κίνησηςκ.α.) ,

2. επιδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ένταξημικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών,

3. ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε,άμεση εξυγίανση και χρηματοδότηση

4. λύση όσον αφοράτο κόστος μεταφορών και

5. στήριξη υλοποίησηςυπομνήματος που έχει κατατεθεί στο Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ κ. Βερναδάκη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ.Βολουδάκης τόνισε ότι «οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά αυτές του κλάδου διανομής τροφίμων καιποτών, προσφέρουν πολλά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία αλλά καιστις θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα κλάδο που μπορεί να συνεχίσει νααναπτύσσεται ραγδαία» και πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετές προοπτικές ώστε οιεπιχειρήσεις αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να συνεισφέρουν περισσότεροστην ευημερία του τόπου.

Παράλληλα ο κ.Βολουδάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουνοι ίδιες οι επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων επιχορήγησης επενδύσεων τα οποίαβρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και νααντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Κληθείς να σχολιάσειτις επιπτώσεις που έχει στην χώρα μας η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε σχετικάότι «η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την αυτή την κρίσηγι’ αυτό και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμεναχρηματοπιστωτικής κρίσης όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονόςότι υπήρξε έγκαιρη αντίδραση αλλά και επειδή το δικό τραπεζικό σύστημα είναικαλά θωρακισμένο».

Μάλιστα ο κΒολουδάκης τόνισε ότι αυτή η διεθνής συγκυρία μπορεί να δώσει την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ναχρηματοδοτούνται φθηνότερα και ευνοϊκότερα λόγω του ανταγωνισμού των τραπεζικώνιδρυμάτων σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα ακριβό χρηματοπιστωτικόσύστημα και προσωπικά έχω αμφιβολίες για το πόσο λειτουργεί σωστά στην χώρα μαςο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών».

Το παρών στη χθεσινήσυνάντηση έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Χανίων κ. Ιωάννα Μελάκηκαι ο πρόεδρος Ξενοδόχων κ. Νίκος Κόρακας.

Συμβουλές για τα ελαττωματικά προϊόντα

epkxan.jpgΣε όλους μας έχει τύχεινα αγοράσουμε ένα προϊόν και στην συνέχεια, σε σύντομο χρονικό διάστημα νααποδειχθεί ελαττωματικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές έχουμεσυγκεκριμένα δικαιώματα, ενώ η επιχείρηση που μας προμήθευσε το συγκεκριμένοπροϊόν έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Η Ένωση ΠροστασίαςΚαταναλωτών Χανίων με χθεσινή ανακοίνωσή της παρέχει τις απαραίτητες εκείνεςοδηγίες προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν τοπροϊόν που αγοράσαμε χάλασε, χωρίς – βεβαίως – δική μας υπαιτιότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσητης ΕΠΚΧΑΝ, «ο παραγωγός ευθύνεται ότανένα προϊόν είναι «ελαττωματικό» αλλά και όποιος εισάγει ένα προϊόν για πώληση,χρηματοδοτική ή απλή μίσθωση ή άλλης μορφής διανομή στα πλαίσια τηςεπαγγελματικής εμπορικής δραστηριότητας.
Βασικά ο καταναλωτής θα απευθυνθεί

στον έμπορο που του έκανετην πώληση, που έχει και την ευθύνη να το στείλει για επιδιόρθωση ήαντικατάσταση του προϊόντος από τον παραγωγό..

Τι είναι ελαττωματικό προϊόν: Ελαττωματικό ,δεν είναι το προϊόν επειδή τέθηκεστην κυκλοφορία νέο μοντέλο αυτού. Ελαττωματικό,είναι το προϊόν που δεν παρέχει την προβλεπόμενη απόδοση σύμφωνα με τιςπροδιαγραφές του, η διάρκεια του είναι πολλή μικρότερη από αυτήν που δίνει οκατασκευαστής .σταμάτησε να λειτουργεί ξαφνικά, παρουσιάζει προβλήματα κατά τηνχρήση του., δεν περιέχει ασφάλεια για τον καταναλωτή

Εγγύηση και χρόνος αυτής: Η Εγγύηση πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή απότον προμηθευτή εγγράφως, ή με άλλο τεχνικό μέσο αποτύπωσης που μπορεί να είναιδιαθέσιμο και προσιτό στον καταναλωτή

Η γραπτή εγγύηση είναιυποχρεωτική σε περίπτωση καινούργιωνπροϊόντων με μακριά διάρκεια ζωής(διαρκή καταναλωτικά αγαθά)

Στην εγγύηση πρέπει ναδηλώνονται με σαφήνεια και πληρότητα ταδικαιώματα του καταναλωτή, στην ελληνική γλώσσα

Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει .να είναι εύλογη σε σχέσημε την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Εάν κατά την διάρκεια της εγγύησης,το προϊόν παρουσιάσει πρόβλημα ο προμηθευτής και χωρίς καμία επιβάρυνση τουκαταναλωτή ,υποχρεούται στην επισκευήτου.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, εφιστά τηνπροσοχή των καταναλωτών, στην περίπτωση που ενώ είμαστε στην εγγύηση καιεμφανιστεί στο προϊόν ελάττωμα, ή ο προμηθευτής αρνείται ή καθυστερεί τηνεπισκευή πέραν του αναγκαίου κατά περίπτωση χρόνου, ο καταναλωτής δικαιούταιτην αντικατάσταση του προϊόντος με νέο ίσης αξίας και ποιότητας ή ναυπαναχωρήσει από την σύμβαση.

Αν ο απαιτούμενος χρόνοςεπισκευής ξεπεράσει τις 15 ημέρες, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει τηνπροσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος και για χρόνο όσο διαρκεί η επισκευή.

Τώρα εάν κατά την χρήσηενός προϊόντος ελαττωματικού, υποστεί ο καταναλωτής βλάβη είτε ο ίδιος, η περιουσιακό του στοιχείο, ο καταναλωτήςδικαιούται στην διεκδίκηση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής ή ψυχικής βλάβης.

Τα δικαιώματα μας ωςκαταναλωτές είναι πολλά, θα πρέπει να τα διεκδικούμε, η καθοδήγηση - συμπαράστασηκαι η Νομική κάλυψη της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναιδεδομένη αρκεί να γίνει η σχετική καταγγελία στο τηλέφωνο 28210 92666
Πηγή Νέος Κήρυκας

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ.Κ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Επαγγελματική Κατάρτιση (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη 23-24 Οκτωβρίου συμμετείχε ο Γ.Γ.Κ. κ. Γιάννης Οικονόμου. Στην ομιλία του ο κ. Οικονόμου σημείωσε τα εξής

«Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καθώς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναπτύσσουμε γόνιμους προβληματισμούς για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι καταναλωτές και οι ευκαιρίες για πράσινη επιχειρηματικότητα.
Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωής.
Ζήτημα ευθύνης και μας αφορά όλους.
Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι συνθήκες ζωής στα αστικά κέντρα, συνθέτουν ένα παγκόσμιο σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Ο περιβαλλοντικός εφησυχασμός απαγορεύεται. Αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον στις επόμενες γενιές οφείλουμε όλοι από κοινού να αλλάξουμε στάσεις, συμπεριφορές, νοοτροπίες.

Οφείλουμε πρώτα- πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η συζήτηση για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καινούρια.

Αντίθετα θα έλεγα ότι τείνει να γίνει ρουτίνα, αφού οι πάντες χωρίς δυσκολία φροντίζουν, σε κάθε τους δημόσια παρουσία και διακήρυξη, να βάζουν και μια φιλοπεριβαλλοντική πινελιά ή κορώνα.

Εκείνο όμως που πραγματικά απουσιάζει από αυτή την ιστορία είναι ένα αφήγημα για το περιβάλλον που θα έχει προτάσεις, χρονοδιαγράμματα και κυρίως διακριτούς ρόλους για το καθένα.

Πολίτες, εθνικές κυβερνήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που υποθηκεύει το μέλλον όλων μας.

Η παγκόσμια κοινότητα δίνοντας το τόνο, οφείλει να προσανατολίσει προς την αειφόρο ανάπτυξη, θέτοντας τρεις βασικές προτεραιότητες.

 Ανάπτυξη της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας με πραγματική δουλειά και χειροπιαστό παραδοτέο και όχι της οικονομίας του αέρα, με την ώθηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
 Εδραίωση της κοινωνικής ευημερίας, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.
 Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.


Κυρίες και κύριοι
Στη κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα συστρατεύεται σε αύτη τη μεγάλη προσπάθεια, δίνοντας το δικό της παρών.

Βασικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να κατοχυρώσει μια θέση κλειδί στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη. Ο στόχος αυτός αποσκοπεί σε πολλαπλά αναπτυξιακά αλλά και εθνικά οφέλη σε μια εποχή που η ενέργεια αποκτά κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι προωθήθηκαν μείζονος σημασίας εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό South Stream, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και εγκαινιάσαμε τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου ενώ ακολουθεί η επέκτασή του προς την Ιταλία.

Όπως αντιλαμβάνεστε δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην διείσδυση του φυσικού αερίου καθώς η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί τα προσεχή έτη, αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή του στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Σήμερα, 400.000 νοικοκυριά, 7.750 επιχειρήσεις, 1.524 δημόσια κτίρια, 300 βιομηχανικές μονάδες και 6 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 5 δις κυβικά μέτρα μέσα στον επόμενο χρόνο. Για το 2010 η πρόβλεψη είναι πως θα ξεπεράσει τα 7 δις κυβικά μέτρα καθώς ήδη προχωράμε στη δημιουργία 3 νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το φυσικό αέριο είναι φυσικός μας σύμμαχος για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Και πρέπει από τώρα να φροντίσουμε για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό μας όπως και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειάς του. Και αυτό κάνουμε.

Η πολιτική μας όμως δεν εξαντλείτε εκεί.

Στη χώρα μας γίνεται μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για να μεταβούμε με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο σε μια νέα ενεργειακή εποχή, η οποία θα είναι συμφιλιωμένη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Για να το πετύχουμε αυτό εφαρμόζουμε δράσης αξιοποίησης του πλούσιου αιολικού, ηλιακού, γεωθερμικού και υδάτινου δυναμικού της xώρας μας και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, είναι στρατηγική προτεραιότητα.

Έτσι με σχέδιο και μεθοδικότητα

• Προχωρούμε σε ενσωμάτωση όλων των κρίσιμων από περιβαλλοντική άποψη Κοινοτικών Οδηγιών στο εθνικό μας δίκαιο.

• Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την περαιτέρω απρόσκοπτη ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ και την ταχύρρυθμη διείσδυσή τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

• Προωθούμε ρυθμίσεις για απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταικών συστημάτων.

• Τροποποιήσαμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα βιοκαύσιμα και καταστήσαμε το 2008 μεταβατικό έτος, προκειμένου από το 2009 να ισχύσει νέο πλαίσιο.

• Δημιουργούμε cluster στον τομέα των ΑΠΕ, ενός δηλαδή πλέγματος εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

• Συμφωνήσαμε και υλοποιούμε άμεσα σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πέρα όμως από όλα αυτά κυρίες και κύριοι υπάρχει και ο πολίτης, ο πολίτης- καταναλωτής.

Και τελικά μπαίνει το ερώτημα τι μπορούμε και τι είμαστε διατεθειμένοι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να συμβάλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό και η φροντίδα για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών για την βιώσιμη κατανάλωση αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα.

Η βιώσιμη κατανάλωση, είναι η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η οποία ελαχιστοποιεί τη καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.
Η βιώσιμη κατανάλωση είναι απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να βοηθήσουμε το πλανήτη.

Και σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε δείχνοντας υπευθυνότητα και αλλαγή συμπεριφοράς

Στις καθημερινές μας συνήθειες

• φροντίζοντας να μην ρυπαίνουμε τις περιοχές που πηγαίνουμε για αναψυχή και ανανέωση

Στις αγορές μας

• προτιμώντας προϊόντα εποχής που για τη παραγωγή τους δαπανάτε λιγότερη ενέργεια

Στην εξοικονόμηση ενέργειας

Στην ανακύκλωση

• κάνοντας καθημερινή μας συνήθεια το τρίπτυχο, μειώνω- επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω

Στις μετακινήσεις μας στη πόλη

• χρησιμοποιώντας πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς


Στην εξοικονόμηση νερού.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη.

Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε, ιδίως τον 20ο αιώνα, οδήγησε σε υπερκατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι η υποβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η απειλή νέων κινδύνων για το μέλλον του πλανήτη και την υγεία μας.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω ένα βιβλίο του συγγραφέα Jared Diamond. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται πως ένα σύνολο πέντε παραγόντων με κοινό παρανομαστή το περιβάλλον οδήγησαν στη κατάρρευση κοινωνιών του παρελθόντος, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τι κοινό είχαν οι κοινωνίες αυτές μεταξύ τους;

Ήταν όλες τους, η κάθε μια στην εποχή τους, οι πιο εξελιγμένες και φαινομενικά οι πιο πολιτισμένες και προηγμένες σε παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών στους πολίτες.
Όπως καλή ώρα οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη σήμερα.

Ποια ήταν τα πέντε σύνολα των παραγόντων

1. Καταστροφή του περιβάλλοντος με πρακτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, κατασπατάλησης υδάτινων πόρων και καταστροφής μεγάλων δασικών εκτάσεων.

2. Κλιματικές αλλαγές με τακτική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων

3. Ασταθείς εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που διαταρασσόταν όταν οι πληθυσμοί αυξανόταν και η γη αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες για διατροφή.

4. Εχθροπραξίες και πόλεμοι

5. Παθητικές ενέργειες που στην ουσία ήταν μη έγκαιρη αντίληψη της επιτακτικής ανάγκης για δράση, των ανθρώπων στα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε εποχής.

Μη μου πείτε ότι όλα αυτά, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών μας φαίνονται άγνωστα, μακρινά ή αδιάφορα.


Η ιστορία είναι εδώ για να μας διδάσκει.
Όχι να μας πανικοβάλει και να μας οδηγεί σε υστερίες.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν με τις γνώσεις, τις παραστάσεις και τα μέσα που έχουμε σήμερα επιτρέψουμε στο κόσμο μας να συνεχίσει το κατήφορο στον οποίο βρίσκεται σε θέματα περιβάλλοντος.
Και μαζί με την απαίτηση για αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, από τους ισχυρούς του κόσμου, πρέπει και εμείς με τις δράσεις και τις συνήθειες μας να συμβάλουμε στη προστασία του πλανήτη.
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ.Κ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Επαγγελματική Κατάρτιση (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη 23-24 Οκτωβρίου συμμετείχε ο Γ.Γ.Κ. κ. Γιάννης Οικονόμου. Στην ομιλία του ο κ. Οικονόμου σημείωσε τα εξής

«Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καθώς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναπτύσσουμε γόνιμους προβληματισμούς για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι καταναλωτές και οι ευκαιρίες για πράσινη επιχειρηματικότητα.
Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωής.
Ζήτημα ευθύνης και μας αφορά όλους.
Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι συνθήκες ζωής στα αστικά κέντρα, συνθέτουν ένα παγκόσμιο σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Ο περιβαλλοντικός εφησυχασμός απαγορεύεται. Αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον στις επόμενες γενιές οφείλουμε όλοι από κοινού να αλλάξουμε στάσεις, συμπεριφορές, νοοτροπίες.

Οφείλουμε πρώτα- πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η συζήτηση για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καινούρια.

Αντίθετα θα έλεγα ότι τείνει να γίνει ρουτίνα, αφού οι πάντες χωρίς δυσκολία φροντίζουν, σε κάθε τους δημόσια παρουσία και διακήρυξη, να βάζουν και μια φιλοπεριβαλλοντική πινελιά ή κορώνα.

Εκείνο όμως που πραγματικά απουσιάζει από αυτή την ιστορία είναι ένα αφήγημα για το περιβάλλον που θα έχει προτάσεις, χρονοδιαγράμματα και κυρίως διακριτούς ρόλους για το καθένα.

Πολίτες, εθνικές κυβερνήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που υποθηκεύει το μέλλον όλων μας.

Η παγκόσμια κοινότητα δίνοντας το τόνο, οφείλει να προσανατολίσει προς την αειφόρο ανάπτυξη, θέτοντας τρεις βασικές προτεραιότητες.

 Ανάπτυξη της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας με πραγματική δουλειά και χειροπιαστό παραδοτέο και όχι της οικονομίας του αέρα, με την ώθηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
 Εδραίωση της κοινωνικής ευημερίας, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών.
 Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.


Κυρίες και κύριοι
Στη κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα συστρατεύεται σε αύτη τη μεγάλη προσπάθεια, δίνοντας το δικό της παρών.

Βασικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να κατοχυρώσει μια θέση κλειδί στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη. Ο στόχος αυτός αποσκοπεί σε πολλαπλά αναπτυξιακά αλλά και εθνικά οφέλη σε μια εποχή που η ενέργεια αποκτά κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι προωθήθηκαν μείζονος σημασίας εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό South Stream, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και εγκαινιάσαμε τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου ενώ ακολουθεί η επέκτασή του προς την Ιταλία.

Όπως αντιλαμβάνεστε δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην διείσδυση του φυσικού αερίου καθώς η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί τα προσεχή έτη, αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή του στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Σήμερα, 400.000 νοικοκυριά, 7.750 επιχειρήσεις, 1.524 δημόσια κτίρια, 300 βιομηχανικές μονάδες και 6 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 5 δις κυβικά μέτρα μέσα στον επόμενο χρόνο. Για το 2010 η πρόβλεψη είναι πως θα ξεπεράσει τα 7 δις κυβικά μέτρα καθώς ήδη προχωράμε στη δημιουργία 3 νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το φυσικό αέριο είναι φυσικός μας σύμμαχος για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Και πρέπει από τώρα να φροντίσουμε για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό μας όπως και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειάς του. Και αυτό κάνουμε.

Η πολιτική μας όμως δεν εξαντλείτε εκεί.

Στη χώρα μας γίνεται μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για να μεταβούμε με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο σε μια νέα ενεργειακή εποχή, η οποία θα είναι συμφιλιωμένη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Για να το πετύχουμε αυτό εφαρμόζουμε δράσης αξιοποίησης του πλούσιου αιολικού, ηλιακού, γεωθερμικού και υδάτινου δυναμικού της xώρας μας και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, είναι στρατηγική προτεραιότητα.

Έτσι με σχέδιο και μεθοδικότητα

• Προχωρούμε σε ενσωμάτωση όλων των κρίσιμων από περιβαλλοντική άποψη Κοινοτικών Οδηγιών στο εθνικό μας δίκαιο.

• Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την περαιτέρω απρόσκοπτη ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ και την ταχύρρυθμη διείσδυσή τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

• Προωθούμε ρυθμίσεις για απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταικών συστημάτων.

• Τροποποιήσαμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα βιοκαύσιμα και καταστήσαμε το 2008 μεταβατικό έτος, προκειμένου από το 2009 να ισχύσει νέο πλαίσιο.

• Δημιουργούμε cluster στον τομέα των ΑΠΕ, ενός δηλαδή πλέγματος εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

• Συμφωνήσαμε και υλοποιούμε άμεσα σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πέρα όμως από όλα αυτά κυρίες και κύριοι υπάρχει και ο πολίτης, ο πολίτης- καταναλωτής.

Και τελικά μπαίνει το ερώτημα τι μπορούμε και τι είμαστε διατεθειμένοι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να συμβάλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος.

Για αυτό και η φροντίδα για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών για την βιώσιμη κατανάλωση αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα.

Η βιώσιμη κατανάλωση, είναι η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η οποία ελαχιστοποιεί τη καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.
Η βιώσιμη κατανάλωση είναι απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να βοηθήσουμε το πλανήτη.

Και σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε δείχνοντας υπευθυνότητα και αλλαγή συμπεριφοράς

Στις καθημερινές μας συνήθειες

• φροντίζοντας να μην ρυπαίνουμε τις περιοχές που πηγαίνουμε για αναψυχή και ανανέωση

Στις αγορές μας

• προτιμώντας προϊόντα εποχής που για τη παραγωγή τους δαπανάτε λιγότερη ενέργεια

Στην εξοικονόμηση ενέργειας

Στην ανακύκλωση

• κάνοντας καθημερινή μας συνήθεια το τρίπτυχο, μειώνω- επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω

Στις μετακινήσεις μας στη πόλη

• χρησιμοποιώντας πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς


Στην εξοικονόμηση νερού.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη.

Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε, ιδίως τον 20ο αιώνα, οδήγησε σε υπερκατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι η υποβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η απειλή νέων κινδύνων για το μέλλον του πλανήτη και την υγεία μας.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω ένα βιβλίο του συγγραφέα Jared Diamond. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται πως ένα σύνολο πέντε παραγόντων με κοινό παρανομαστή το περιβάλλον οδήγησαν στη κατάρρευση κοινωνιών του παρελθόντος, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τι κοινό είχαν οι κοινωνίες αυτές μεταξύ τους;

Ήταν όλες τους, η κάθε μια στην εποχή τους, οι πιο εξελιγμένες και φαινομενικά οι πιο πολιτισμένες και προηγμένες σε παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών στους πολίτες.
Όπως καλή ώρα οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη σήμερα.

Ποια ήταν τα πέντε σύνολα των παραγόντων

1. Καταστροφή του περιβάλλοντος με πρακτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, κατασπατάλησης υδάτινων πόρων και καταστροφής μεγάλων δασικών εκτάσεων.

2. Κλιματικές αλλαγές με τακτική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων

3. Ασταθείς εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που διαταρασσόταν όταν οι πληθυσμοί αυξανόταν και η γη αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες για διατροφή.

4. Εχθροπραξίες και πόλεμοι

5. Παθητικές ενέργειες που στην ουσία ήταν μη έγκαιρη αντίληψη της επιτακτικής ανάγκης για δράση, των ανθρώπων στα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε εποχής.

Μη μου πείτε ότι όλα αυτά, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών μας φαίνονται άγνωστα, μακρινά ή αδιάφορα.


Η ιστορία είναι εδώ για να μας διδάσκει.
Όχι να μας πανικοβάλει και να μας οδηγεί σε υστερίες.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν με τις γνώσεις, τις παραστάσεις και τα μέσα που έχουμε σήμερα επιτρέψουμε στο κόσμο μας να συνεχίσει το κατήφορο στον οποίο βρίσκεται σε θέματα περιβάλλοντος.
Και μαζί με την απαίτηση για αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, από τους ισχυρούς του κόσμου, πρέπει και εμείς με τις δράσεις και τις συνήθειες μας να συμβάλουμε στη προστασία του πλανήτη.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Άρθρο 1
Τροποποίηση διατάξεων για τη διεξαγωγή αναγκαστικών πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 959 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίστανται και προστίθεται νέα παράγραφος 2α, ως εξής:
«1. Τα κατασχεμένα πράγματα πλειστηριάζονται δημόσια ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός γίνεται με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών και στη συνέχεια διαδοχικών προφορικών προσφορών κατά την παράγραφο 2α.
2. Ο πλειστηριασμός γίνεται στο κατάστημα του ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση, εργάσιμη ημέρα Τετάρτη. Αν τα κατασχεμένα πράγματα βρίσκονται στην περιφέρεια περισσότερων ειρηνοδικείων, ο πλειστηριασμός γίνεται στο κατάστημα του ειρηνοδικείου που ορίζει ο δικαστικός επιμελητής με την κατασχετήρια έκθεση.
2α. Οι γραπτές και σφραγισμένες προσφορές, που με ποινή ακυρότητας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν αίρεση ή όρο, είναι ανέκκλητες και υποβάλλονται, μαζί με την εγγύηση του άρθρου 965 παρ. 1 και το τυχόν πληρεξούσιο του άρθρου 1003 παρ. 2, στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, είτε στο γραφείο του την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα του πλειστηριασμού κατά τις ώρες 9 το πρωί ως 2 το απόγευμα με σύνταξη σχετικής πράξης, είτε την ημέρα του πλειστηριασμού στον τόπο του από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, οπότε καταχωρίζονται στην έκθεση του πλειστηριασμού. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να καταχωρίσει στην έκθεσή του τα στοιχεία ταυτότητας των πλειοδοτών που έχουν ήδη καταθέσει προσφορές και τις εγγυήσεις τους. Στις 5 το απόγευμα και εφόσον δεν υπάρχει άλλος πλειοδότης, ο οποίος αναμένει να καταθέσει προσφορά, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού κηρύσσει περαιωμένη τη διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών και αμέσως μετά προβαίνει δημόσια στην αποσφράγισή τους, καταχωρίζοντας το περιεχόμενό τους στην έκθεσή του. Αν υποβλήθηκε μία μόνο γραπτή προσφορά, τα πράγματα που πλειστηριάζονται κατακυρώνονται στο μοναδικό πλειοδότη, ακόμα και αν δεν παρευρίσκεται στον τόπο του πλειστηριασμού. Αν υποβλήθηκαν δύο ή περισσότερες γραπτές προσφορές ο πλειστηριασμός συνεχίζεται μέσω της υποβολής προφορικών προσφορών μόνο μεταξύ των δύο πλειοδοτών που προσέφεραν τη μεγαλύτερη τιμή με τις γραπτές προσφορές. Στη περίπτωση που: α) δύο ή περισσότεροι πλειοδότες κατέθεσαν γραπτές προσφορές με ίση μεγαλύτερη τιμή, η διαδικασία των προφορικών προσφορών συνεχίζεται μεταξύ αυτών, β) η γραπτή προσφορά με τη μεγαλύτερη τιμή είναι μία, και δύο ή περισσότεροι πλειοδότες έχουν καταθέσει ίσες γραπτές προσφορές με την αμέσως χαμηλότερη τιμή, στη διαδικασία των προφορικών προσφορών μετέχουν και οι πλειοδότες αυτοί. Οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται αμέσως μετά προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού και δεν μπορεί να γίνει κατακύρωση προτού περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ολοκλήρωση της αποσφράγισης. Η κατακύρωση γίνεται προς τον πλειοδότη που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, αφού πρώτα γίνει τρεις φορές πρόσκληση για μεγαλύτερη προφορική προσφορά. Αν δεν υπάρξει προφορική προσφορά τα πράγματα που πλειστηριάζονται κατακυρώνονται σε όποιον υπέβαλε τη γραπτή προσφορά με τη μεγαλύτερη τιμή, ακόμη και αν δεν παρευρίσκεται στον τόπο του πλειστηριασμού. Σε περίπτωση ίσων γραπτών προσφορών με τη μεγαλύτερη τιμή χωρίς να υποβληθεί προφορική προσφορά, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού διενεργεί αμέσως κλήρωση, από την οποία αναδεικνύεται ο υπερθεματιστής.».

2. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 965 ΚΠολΔ αντικαθίσταται ως εξής:
«Κάθε πλειοδότης οφείλει να καταθέτει, σε μετρητά ή με εγγυητική επιστολή τράπεζας, διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός ή με επιταγή που έχει εκδοθεί από τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εγγυοδοσία ίση προς την τιμή της πρώτης προσφοράς.».

3. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 998 ΚΠολΔ αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Το κατασχεμένο ακίνητο πλειστηριάζεται δημόσια ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός γίνεται με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών και στη συνέχεια διαδοχικών προφορικών προσφορών. Ο πλειστηριασμός γίνεται στο κατάστημα του ειρηνοδικείου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο, εργάσιμη ημέρα Τετάρτη.
2. Οι διατάξεις της παραγράφου 2α του άρθρου 959 εφαρμόζονται και εδώ.
3. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιφέρειες περισσότερων ειρηνοδικείων, ο πλειστηριασμός γίνεται κατά την επιλογή όποιου επισπεύδει, σε οποιοδήποτε ειρηνοδικείο».

Άρθρο 2
Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους

Στο άρθρο 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται νέα παράγραφος 1α με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«1α. Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41α του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ Α 43), όπως εκάστοτε ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών εκδιδόμενων κανονιστικών αποφάσεων.»


Άρθρο 3
Επέκταση ακατασχέτου μισθών και συντάξεων που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό

Στο άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 3 με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«3. Η εξαίρεση της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 ισχύει και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα. Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη ημέρα της καταβολής, το ποσό της εξαιρουμένης από την κατάσχεση απαίτησης.»

Άρθρο 4

Αύξηση ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο
Το προτελευταίο εδάφιο του άρθρου 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, ν.δ. 356/1974, ΦΕΚ Α’ 90, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) αντικαθίσταται ως ακολούθως :
« Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.».



Άρθρο 5
Περιορισμοί πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη
Η παρ. 11 του άρθρου 14 του ν. 2251/1994 (ΦΕΚ Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3587/2007 (ΦΕΚ Α΄ 152) αντικαθίσταται ως εξής:
«Δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων, καθώς και των εκδοχέων των απαιτήσεων αυτών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία του, εφόσον ασκηθεί από τον ίδιο, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, ανακοπή κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 933 επ. ΚΠολΔ και συντρέχουν, σωρευτικώς, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η απαίτηση της τράπεζας, στο σύνολό της, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό τίτλο εκτέλεσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ,
β) δεν έχει εγγραφεί, με τη βούληση του οφειλέτη, επί του ακινήτου αυτού προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της δικαιούχου Τράπεζας,
γ) ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.
Εάν δεν έχει ασκηθεί ανακοπή του πρώτου εδαφίου ή αυτή απορριφθεί τελεσιδίκως, δεν εμποδίζεται η επιβολή κατάσχεσης.».




Αθήνα, Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του κ.ΑΡΧΟΝΤΆΚΗ ΓΕΩΡΓΊΟΥ
Δ/ντή Νευροχειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Από την ημερίδα της 17-10-2008 "Διατροφική Κρίση- καταναλωτισμός-Τραπεζικά Προιόντα"

Οι επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία έχει να κάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό με περιβαλλοντικούς παράγοντες (μόλυνση) από υπερκατανάλωση χημικών ουσιών και παθογόνων μικροοργανισμών που μέσω της τροφικής αλυσίδας ή εισπνοής ή δια της επαφής που με τη σειρά τους δημιουργούν εκατοντάδες λοιμώξεις, από απλά αναπνευστικά προβλήματα μέχρι καρκίνο και AIDS.

Οι παραπάνω επιπτώσεις προέρχονται από την μόλυνση και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.

Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις περισσότερο σοβαρές λόγω ηχορύπανσης, σ' ένα άλλο περιβάλλον απέραντο και ανεξιχνίαστο, το περιβάλλον της ψυχής, όπου η ανθρώπινη αγωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνει, ενώ τα ψυχικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται, από τα Μ.Μ.Ε, ενώ ο άνθρωπος αποτραβιέται, αποξενώνεται και σε αρκετές περιπτώσεις τρελαίνεται.

Ο κοινωνικό –οικονομικός προσανατολισμός του καταναλωτικού τρόπου ζωής με το σημερινό αστικό-βιομηχανικό μοντέλο ζωής, χαρακτηρίζεται από μονόπλευρη ποσοτική αύξηση της παραγωγής με μεγάλες απαιτήσεις για κέρδος και υπερκατανάλωση και τη δημιουργία τεχνικών αναγκών στους πολίτες. Οι ανάγκες αυτές κατασκευάζονται από τα μέσα επικοινωνίας με χορηγούς πολυεθνικές εταιρείες και δημιουργούν μια ζήτηση για αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα και που το καθένα έχει σχεδιαστεί, για να φθαρεί όσο το δυνατόν ταχύτερα (από τα πλαστικά ξυραφάκια μέχρι τα πλαστικά αυτοκίνητα).

Ο καταναλωτισμός έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:

δεν επιφέρει καμιά μακροχρόνια ικανοποίηση και αν συνεχισθεί με τον τρέχοντα ρυθμό, θα οδηγήσει το περιβάλλον και την κοινωνία μας σε κρίση χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Ζούμε σήμερα σ΄ ένα κόσμο συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης παντοειδών αγαθών, ηλεκτρονικών, αυτοκινήτων, ύλης και ενέργειας

που λόγω των θερμοδυναμικών νόμων συνεπάγεται ρύπανση και εξάντληση των πόρων.

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι άπειρο, είναι σαφές ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να αυξάνεται άνευ περιορισμών.

Τότε το ερώτημα είναι που ευρίσκεται το όριο της κατανάλωσης.

Το όριο εκείνο που θα ικανοποιεί βασικές ανάγκες που θα παρέχει ικανοποίηση και ευτυχία στο άτομο.

Εκείνο που τώρα είναι βέβαιο είναι ότι ο φαύλος κύκλος της κατανάλωσης δεν τελειώνει, γιατί η καταναλωτική μανία δεν έχει να κάνει με αυτά που διαθέτουμε,

«αλλά με αυτά που έχουμε σε σχέση με τον γείτονα» αρχή που αποτελεί και την αρχή της καταναλωτικής μανίας.

Όταν δεν είχαμε τηλεοράσεις, τηλέφωνα και παρόμοια εργαλεία, υπήρχε πολύς ελεύθερος χώρος για κοινωνικές συναντήσεις πάσης φύσεως

και τη δημιουργία κάποιας αίσθησης ισορροπίας. Τώρα έχουμε βίντεο, τηλεοράσεις, μηχανές fax, υπολογιστές με τους οποίους ανταλλάσσουμε μηνύματα, ευχές και κάνουμε διάφορες συναλλαγές, χωρίς να έχουμε την ανθρώπινη επικοινωνία με το συνάνθρωπό μας.

Και ο ελεύθερος χρόνος έγινε ελάχιστος και συνεχώς τρέχουμε. Οι μηχανές επέφεραν μεγάλη πυκνότητα στις δραστηριότητές, αφού τώρα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα ανά μονάδα χρόνου σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ξεκινώντας από την αρχή « ότι δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω από τους άλλους, αποκτούμε, ότι αποκτά ο πλησίον μας», και η ασταθής διαδικασία της συγκέντρωσης περισσότερων εργαλείων, ύπαρξης λιγότερης ευτυχίας και συμπύκνωσης του χρόνου μας συνεχίζεται.

Παρ'όλα αυτά όμως υπάρχουν και μηνύματα αισιοδοξίας, εάν ο καθένας από μας αλλάξει στάση ζωής και ελαττώσει την κατανάλωση σ΄ ένα τεράστιο φάσμα όπως:

εξοικονόμησης ενέργειας, νερού, τροφής, μείωση μανιώδους συγκέντρωσης εργαλείων, αντικειμένων, επικίνδυνων και πολλών αντιαισθητικών παιχνιδιών κ.λ.π.

Είναι δικό μας ζήτημα να ζητήσουμε την ευτυχία εκεί όπου πράγματι μπορεί να υπάρχει, στην αρμονική επικοινωνία και συμβίωση με τους συνανθρώπους

και το περιβάλλον.

Γνωστά δράματα βαθύπλουτων που πέθαναν δυστυχείς, όπως του Χιούζ, του Αριστοτέλη και της Χριστίνας Ωνάση,

δείχνουν ότι ο καταναλωτισμός επ΄ ουδενί λόγω δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ανθρώπινης ηρεμίας..

Από την άλλη σε όλα αυτά μπορεί να προστεθεί η τηλεόραση, η οποία εξελίσσεται γοργά σε παγκόσμιο διδασκαλείο διαφθοράς, βίας και ανομίας.

Αντικειμενικός σκοπός η πλύση του εγκεφάλου που επιχειρείται με τη διαφήμιση, τη συνθηματολογία, την υπεραπλούστευση, την ισοπέδωση, την αποθέωση του απατηλού και τον εξωραϊσμό του μηδαμινού. Ο πολίτης ανυποψίαστος και ανυπεράσπιστος, περιλούζεται νυχθημερόν από τον χειμαρρώδη βόρβορο που ξεχύνεται συχνά στη κατοικία του από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Οι πρώτες ύλες που του σερβίρουν είναι συνήθως βία, το αίμα, και ο θάνατος.

Και κυρίως τα εξαχρειωμένα κοινωνικά πρότυπα, εστίες ψυχικής μόλυνσης, πνευματικής ιδιωτείας και κυρίως ευτελισμού της προσωπικής αξιοπρέπειας.

Ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των σταθμών, υπαγόρευσε τη φρίκη των εικόνων στο ατύχημα στα Τέμπη, απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα και θρήνους.

Αυτό το άγριο κυνήγι του αποτρόπαιου και της υπερκατανάλωσης εικόνων φρίκης, παίρνει συχνά διαστάσεις σαδισμού και απανθρωπιάς.

Το αντίδοτο στην ηθική αυτή κατάπτωση είναι η «ανθρωπιά».

Η ανθρωπιά είναι κυκλική παρουσία. Δεν βρίσκεται στραμμένη προς ένα μονάχα σημείο του ορίζοντα, είναι στραμμένη σε κάθε σημείο της γης,

Όπου υπάρχει πόνος, στέρηση, αρρώστια, πόλεμος, δυστύχημα, λοιμός, παιδιά που δεν συμπληρώνουν το πέμπτο έτος της ζωής από έλλειψη βασικών αγαθών,

σ'ένα κόσμο υπερκαταναλωτισμού και παχυσαρκίας.



Εκείνος που είναι αληθινά ανθρώπινος, όχι δεν έχει δικαίωμα, όχι δεν έχει χρέος, δεν μπορεί να μην είναι σε κάθε περίσταση ανθρώπινος.

Πρέπει πολλά να αρνηθείς για να κερδίσεις τα ουσιώτερα, αλλά προ πάντων να κερδίσεις την « σωτηρία της ψυχής που είναι υπέρτατος νόμος»

Ανεξέλεγκτες οι εισπρακτικές εταιρείες

23.10.08

kartes.jpgΤην ανεξέλεγκτη, ενοχλητική και θρασύτατη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει εργολαβικό έργο είσπραξης, είτε από Τράπεζες είτε από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «καταναλωτές μας κατήγγειλαν ότι οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών, εκτός του ότι δρουν σε ακατάλληλες ώρες, ασκούν αφόρητη πίεση στους οφειλέτες, χρησιμοποιώντας πολλές φορές αθέμιτα μέσα, και πρακτικές, σπέρνοντας φόβο και προβληματισμό σε πολλούς καταναλωτές.

Η πρακτική αυτή εκ μέρους των Εταιρειών δεν είναι μέσα στους συμφωνηθέντες όρους, τις καταγγέλλουμε και τονίζουμε ότι η ενημέρωση του καταναλωτή για το χρέος του, θα πρέπει να γίνεται με τρόπο, που να μη θίγονται ουσιώδη δικαιώματα (της προσωπικότητας, της οικογενειακής ηρεμίας κ.λ.π).

Η Ενημέρωση του Καταναλωτή για το οφειλόμενο ποσό, σε μία τράπεζα ή σε ασφαλιστικό Ταμείο είναι δικαίωμά του, η απειλή της κατάσχεσης είναι μία αθέμιτη και εκβιαστική πρακτική, την οποία και καταγγέλλουμε και καλούμε τις μεσολαβούσες εισπρακτικές εταιρείες, να αλλάξουν διαχειριστικό τρόπο είσπραξης.

Επίσης φαινόμενο χιονοστιβάδας φθάνουν οι καταγγελίες, από χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι μας καταγγέλλουν ότι δέχονται αρκετά παραπλανητικά μηνύματα στους υπολογιστές τους μέσω email που προέρχονται από κάποιες τράπεζες, αλλά και από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, ΛΟΤΤΟ κ.λ.π.

Εμείς συστήνουμε στους καταναλωτές, να μην ανοίγουν ύποπτα email, διότι μπορεί να είναι email «ψαρέματος», που αποκλειστικό στόχο έχουν την απόσπαση προσωπικών δεδομένων και γενικότερα πληροφοριών οικονομικού τύπου, ή μπορεί να υποκρύπτουν εμπορική πρακτική. Θέλουμε οι καταναλωτές να είναι καχύποπτοι, γνωρίζοντας ότι μια τράπεζα δεν θα έστελνε ποτέ ένα μήνυμα

προκαλώντας τους πελάτες της να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια ιστοσελίδα.

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρείται και με τα μηνύματα που στέλνονται στα κινητά τηλέφωνα. Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών και τους καλούμε όταν λάβουν τέτοια μηνύματα να ερευνούν σχολαστικά τον αποστολέα αυτών, για να εξακριβώσουν εάν πρόκειται περί "απάτης" το γνωστό "ψάρεμα" και να ενημερώνουν την ΕΠΚΧΑΝ, στο τηλ.2821092666 η οποία σε συνέχεια θα μεταφέρει την καταγγελία στην ειδική υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος.

ΠΗΓΗ:Νέος Κήρυκας

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Προστασία των καταναλωτών για πωλήσεις μέσω Ιντερνετ

Πρόταση οδηγίας η οποία απλουστεύει τη σημερινή κοινοτική νομοθεσία για τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, ενισχύοντας την προστασία των καταναλωτών, υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου, Μεγκλένα Κούνεβα.

Η πρόταση της Κομισιόν εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με την τιμή και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και τέλη πριν υπογράψουν μια σύμβαση.

Επιπλέον θα ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών από την καθυστερημένη παράδοση και τη μη παράδοση. Ενισχύει επίσης τα δικαιώματά τους σε θέματα όπως οι περίοδοι υπαναχώρησης, οι επιστροφές εμπορευμάτων, οι επιστροφές χρημάτων, οι επισκευές, οι εγγυήσεις και οι καταχρηστικές ρήτρες.

Απλοποίηση νομοθεσίας

Η απλοποίηση της νομοθεσίας θα είναι επωφελής και για τους εμπόρους, δεδομένου ότι ένα τυποποιημένο σύνολο καταναλωτικών συμβάσεων θα μειώσει τις διοικητικές δαπάνες έως και 97%.

Συγκεκριμένα, η πρόταση οδηγίας υποχρεώνει τον έμπορο να παρέχει στον καταναλωτή σύνολο σαφών πληροφοριών για όλες τις καταναλωτικές συμβάσεις, ούτως ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές.

Ο έμπορος θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το εμπόρευμα στον καταναλωτή μέσα σε 30 ημερολογιακές ημέρες κατ' ανώτατο όριο από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ο έμπορος αναλαμβάνει τους κινδύνους και τα έξοδα για τη φθορά ή την απώλεια του εμπορεύματος έως τη στιγμή που θα το παραλάβει ο καταναλωτής. Σε περίπτωση καθυστέρησης της παράδοσης ή μη παράδοσης, ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα σε επιστροφή χρημάτων το ταχύτερο δυνατό και όχι αργότερα από 7 ημέρες από την καθορισμένη ημερομηνία παράδοσης.

Δεκατέσσερις ημέρες

Η περίοδος υπαναχώρησης του αγοραστή καθορίζεται σε 14 ημερολογιακές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος θα υπάρχει ένα και μοναδικό σύνολο μέτρων για όλους τους καταναλωτές, δηλαδή κατ' αρχάς επισκευή ή αντικατάσταση, και κατόπιν μείωση της τιμής ή επιστροφή των χρημάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας οι γενικές υποχρεώσεις πληροφόρησης εφαρμόζονται επίσης στους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions).

Τέλος, ενισχύονται οι διατάξεις προστασίας των καταναλωτών για «πωλήσεις υπό πίεση», λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό καταγγελιών από καταναλωτές.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Να απέχουν οι καταναλωτές από την αγορά στις 22/10

Την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εμπόρων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, τα μέλη της οποίας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του κλάδου την ερχόμενη Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΠΚΧΑΝ «η παγκόσμια αναταραχή σε διατροφικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, ασφαλώς έφθασε και στην χώρα μας, με την πολιτεία να μη βρίσκεται σε ετοιμότητα αλλά αντί να προσπαθεί, να ηρεμήσει τους πολίτες, από τον πανικό και την ανασφάλεια που πνέει στον πλανήτη, να πιάνει ένα-ένα τον κάθε κλάδο και να προσπαθεί να τον αφανίσει.

Καλούμε τώρα την πολιτεία να πάρει πίσω τα μέτρα που θίγουν τον εμπορικό κόσμο και να επικεντρωθεί σε δύο άξονες:

1) Να έρθει σε διάλογο με την θιγόμενη τάξη για το φορολογικό-ασφαλιστικό

2) Να αναβαθμίσει την παρουσία του Έλληνα Εμπόρου, στην σύγχρονη αγορά(νέα τεχνολογία- παιδεία).

Αυτά εις όφελος και του ίδιου του έμπορα, για μας τους καταναλωτές, αλλά και για την οικονομία της χώρας. Ο Έλληνας μικρομεσαίος έμπορος διαθέτει και φαντασία και εφευρετικότητα, μα προπάντων επιχειρηματικότητα και είναι άδικο το ράπισμα, η ισοπέδωση στον καιρό που με ίδιες δυνάμεις προσπαθεί να ορθοποδήσει σε ένα αγώνα δύσκολο, με ανταγωνιστές κολοσσούς ξενόφερτους, που ολοένα και ξεπροβάλλουν στο τόπο μας.

Η διαμαρτυρία των εμπόρων είναι και δική μας διαμαρτυρία, εμάς των καταναλωτών, γιατί το βάρος αυτών μετακινείται σε μας τους καταναλωτές, που είμαστε ο πρώτος και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας της αγοράς.

Ζητούμε από τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους τις προηγούμενες μέρες,

από τα τοπικά καταστήματα ώστε με την αποχή μας από την αγορά εκείνη την ημέρα να στηρίξουμε ενεργά την διαμαρτυρία.

ΠΗΓΉ:Nέος Κήρυκας

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ,
ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΣΤΗΝ 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίζεται σήμερα από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και βασικών τροφίμων της προηγούμενης περιόδου ακολουθείται σήμερα από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα προβλήματα αυτά δρουν προσθετικά στις χρόνιες στρεβλώσεις και στις παθογένειες της ελληνικής αγοράς, διευρύνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και καθιστώντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Άλλωστε, οι πολίτες, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, τις ανάγκες τους να μην ικανοποιούνται και τη ζωή τους να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αναλύσεις και ερμηνείες.

Δε νοιάζονται για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο.

Δεν τους απασχολεί αν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης είναι εισαγόμενο ή αν παράγεται εδώ.

Το επείγον σήμερα για τους ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, δεν είναι να εντοπίζουμε και πολύ περισσότερο να καταγγείλουμε τα προβλήματα, αλλά να βρίσκουμε τρόπους να τα μειώνουμε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε.

Αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνει και το πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την πρώτη στιγμή, μιλήσαμε καθαρά για το πρόβλημα, χωρίς διάθεση εξωραϊσμών.

Αναζητήσαμε και αναζητούμε συμμαχίες και προτάσεις από όλους που έχουν κάτι να προτείνουν.

Η διάσταση του προβλήματος είναι τέτοια που απαιτούνται δράσεις και συνέργειες από όλους.

Σε ότι μας αφορά, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς και φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.


Το πολιτικό μας πλαίσιο καθορίστηκε από 4 άξονες:

1. Θεσμική θωράκιση με ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών

2. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των καταναλωτών.

3. Ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες.

4. Ενίσχυση της συνεργασίας πολιτείας και ενώσεων καταναλωτών και αναβάθμιση του ρόλου των ενώσεων αυτών.

Η πολιτική μας έχει σαν στόχο όχι να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της ακρίβειας, αλλά να συγκρουσθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια που τη δημιουργούν.

Οι δράσεις και οι πολιτικές μας στοχεύουν στην αντιμετώπιση

 των λαθραίων και εικονικών συναλλαγών

 των αδικαιολόγητων αυξήσεων

 των καταχρηστικών όρων

 των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

 του παραεμπορίου

 της διακίνησης μη ασφαλών και επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων


1. Καθιερώσαμε διατάξεις που υποχρεώνουν τη βιομηχανία να γνωστοποιεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης τιμοκαταλόγους και κοστολόγια που να δικαιολογούν τις ζητούμενες αυξήσεις και εφαρμόζοντας το νόμο

• πετύχαμε 17 εταιρείες να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε 3443 κωδικούς προϊόντων που διακινούν (τα προϊόντα αφορούν άλευρα, προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, σοκολατοειδη, κατεψυγμένα αλιεύματα, σαλάτες, τυροκομικά, λιπαντικά, χαρτικά, ελαστικά, σκυρόδεμα)

• επιβάλαμε υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες που δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.


2. Θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των βιομηχανιών, και γενικά των προμηθευτών, να γνωστοποιούν τις παροχές που δίνουν στις αλυσίδες λιανικής πώλησης και να αναγράφουν τις εκπτώσεις σε κάθε τιμολόγιο, για να μπορούμε, αξιοποιώντας και τις διαδικασίες κοστολογικού ελέγχου, να προσεγγίζουμε το πραγματικό καθαρό κέρδος και να γνωρίζουμε αν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης μετακυλύουν στον καταναλωτή μέρος της έκπτωσης που τους παρέχεται. Κάνοντας εφαρμογή του νόμου

• επιβάλαμε πρόστιμα και παραπέμψαμε στον εισαγγελέα βιομηχανίες που δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκε (Μινέρβα, Νίκας, Rilken), και βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε αλυσίδες λιανικής πώλησης.


3. Τροποποιήσαμε τον αγορανομικό κώδικα θεσπίζοντας υψηλότερα πρόστιμα αλλά και συγκεκριμένες διαδικασίες επιβολής και είσπραξής τους, ενεργοποιήσαμε το νόμο που απαγορεύει την πώληση οπωροκηπευτικών και κρέατος από χονδρεμπόρους προς λιανέμπορους εκτός κεντρικών αγορών, καθιερώσαμε τη δίγραμμη επιταγή μεταξύ εμπόρου και παραγωγού, για να αποτρέψουμε συναλλαγές και τιμολόγια σε εικονικές τιμές, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ψαλίδα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, Εφαρμόζοντας το νόμο:


• προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε κλείσιμο επιχειρήσεων, τόσο μέσα, όσο και έξω από τις κεντρικές αγορές, γιατί επιδίδονταν σε λαθραία διακίνηση προϊόντων, υπερτιμολογήσεις και ελληνοποιήσεις.



4. Θεσμοθετήσαμε διαδικασίες για την κατάσχεση και την καταστροφή προϊόντων που διακινούνται στο παραεμπόριο και εφαρμόζοντας το νόμο:

• προχωρήσαμε στην κατάσχεση και καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων από προϊόντα του παραεμπορίου

5. Εφαρμόσαμε το νόμο που καθορίζει τον τρόπο διαμόρφωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία

• υποχρεώσαμε για πρώτη φορά 80 ιδιωτικά σχολεία που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τα στοιχεία να μην κάνουν καμία αύξηση

6. Προχωρήσαμε έγκαιρα σε τιμοληψίες στο σύνολο της επικράτειας στην αγορά σχολικών ειδών και αξιοποιώντας τα στοιχεία:

• πετύχαμε τη συγκράτηση των τιμών στα περσινά επίπεδα

• ενημερώσαμε για το εύρος των τιμών καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις

7. Εκδώσαμε υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύεται στις τράπεζες να εφαρμόζουν πρακτικές και να χρεώνουν προμήθειες, που έχουν κριθεί καταχρηστικές με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή αφορά τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τις πιστωτικές κάρτες και τις τραπεζικές καταθέσεις και καταργεί μια σειρά από τραπεζικές πρακτικές, προμήθειες και χρεώσεις, όπως για παράδειγμα την ποινή για πρόωρη προεξόφληση στεγαστικού δανείου, τον υπολογισμό τόκων με βάση έτος 365 και όχι 360 ημερών, τη χρέωση εξόδων φακέλου για στεγαστικά δάνεια, τη χρέωση τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων που δεν παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση, την αναιτιολόγητη αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε πιστωτική κάρτα, το περιορισμό των δικαιωμάτων του εγγυητή, κ.α..

8. Επιβάλαμε και δημοσιοποιήσαμε κυρώσεις, ύψους 1100000 ευρώ, σε εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για παραβάσεις σε βάρος καταναλωτών και συνεχίζουμε τους ελέγχους καθιστώντας σαφές ότι η συνέχιση των στρεβλώσεων στην αγορά θα έχει ακόμη πιο αυστηρές συνέπειες για τους παραβάτες.

9. Αναβαθμίσαμε το ρόλο του καταναλωτικού κινήματος

• με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς

• τις διαδικασίες πιστοποίησης των ενώσεων καταναλωτών

• την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις ενώσεις καταναλωτών



Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, από εχθές, ενημερωθήκαμε για το σημαντικό έργο της επιτροπής πιστοποίησης αλλά και για τις χρήσιμες απόψεις για την λειτουργία της, που ακουστήκαν

Παράλληλα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των τοποθετήσεων, θα υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της αναθεώρησης του κοινοτικού κεκτημένου για την προστασία του καταναλωτή , αλλά και για την αναβαθμισμένη λειτουργία της γραμμής καταναλωτή 1520.

Τέλος, σε συνέχεια και σκέψεων που ακούστηκαν στο προηγούμενο ΕΣΚΑ, το απόγευμα θα γίνει συνεδρίαση 2 ομάδων εργασίας για θέματα εξαιρετικά επίκαιρα, αλλά και εξαιρετικά σημαντικά για τους καταναλωτές, τις σχέσεις καταναλωτών τραπεζών και την αγορά των τροφίμων



Κυρίες και κύριοι:

Οι παρεμβάσεις μας για τη σωστή λειτουργία της αγοράς δεν σταματούν, φυσικά, εδώ.

 Όπως συμφωνήθηκε, και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η δημιουργία και η στελέχωση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

 Βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη λειτουργία των super market

 Προχωρά η υλοποίηση της εξαγγελίας μας για τον κοστολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων που διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές τα προϊόντα τους στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα.

 Ψηφίζεται το επόμενο διάστημα σειρά μέτρων που αφορά τους δανειολήπτες καταναλωτές.

Το έχουμε πει πολλές φορές, και ακόμα περισσότερες το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις, ότι δεν πρόκειται να στερηθούμε κανενός όπλου που είναι συμβατό με τους νόμους και που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την προστασία των καταναλωτών, γιατί για μας αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Κυρίες και κύριοι:

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που κυριαρχεί γύρω μας, για τις αγορές αλλά κυρίως για τους πολίτες, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο φόβος και ο πανικός.

Χρειαζόμαστε έναν καθαρό τρόπο σκέψης που θα μας βγάλει από την κρίση.
Ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η καταστροφή, εάν η Ελληνική οικονομία αλλά και η αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών, δεν ήταν αυτή που ήταν.

Η στροφή στην πραγματική οικονομία, η έμφαση στην παραγωγική δουλειά, που θα έχει χειροπιαστό παραδοτέο και όχι αέρα κοπανιστό, είναι αυτή την ώρα το ένα μεγάλο ζητούμενο για όλους.

Το άλλο, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής και της ανάπτυξης στον τόπο μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι καιροί αλλά και οι πολίτες απαιτούν και αξίζουν

Νόμους και κανόνες που θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται

Κυρώσεις που θα λαμβάνουν υπόψιν τους τις απαιτήσεις και κυρίως τα προβλήματα των καταναλωτών

Ανταγωνισμό που θα βασίζεται σε αρχές και που για να είναι χρήσιμος θέλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα φέρνει αποτελέσματα.

Ανταγωνισμό που δεν θα οδηγεί σε ακρότητες και σε εξόντωση ανθρώπων και επιχειρήσεων, αλλά θα οδηγεί την ποιότητα πάνω και τις τιμές κάτω.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω στην επίσημη έναρξη του 3ου ΕΣΚΑ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ημερίδα με θέμα «Διατροφική κρίση - Καταναλωτισμός - Τραπεζικά προϊόντα»

Ημερίδα για τον καταναλωτισμό και τη διατροφική κρίση PDF Εκτύπωση E-mail
18.10.08

διοργανώσε χθες το απόγευμα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

‘Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών κ. Ιωάννα Μελάκη « αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Διατροφής έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τα δικαιώματα τους και τα πρόσφατα ευρήματα των ερευνών της Ένωσης σε θέματα προιόντων διατροφής. Αυτό που έχουμε συμπεράνει είναι ότι σήμερα οι καταναλωτές διψούν για ενημέρωση. Ο ενημερωμένος καταναλωτής προσέχει περισότερο, ερευνά, αγοράζει. Μέσα από αυτή την εκδήλωση οι Χανιώτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκλεκτούς επιστήμονες που δρουν στην τοπική μας κοινωνία σε θέματα: διατροφής, κατανάλωσης και τραπεζικών προιόντων».



Η ίδια επεσήμανε ότι «οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπιστεί σε θέματα διατροφής, κατανάλωσης ή τραπεζικών προιόντων συνδετικός κρίκος της αγοράς είναι πάντα ο καταναλωτής. Ειδικά τώρα με το γνωστό θέμα των υψηλών επιτοκίων, των αυξημένων τιμών όλα αυτά θα κυλήσουν στους πολίτες οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, να ξέρουν πως θα κινηθούν γνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους».

Στην ημερίδα ομιλίες πραγματοποίησαν ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Αρχοντάκης με θέμα : Καταναλωτισμός και υγεία, ο Διδάκτωρ του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης μίλησε για τα Κρητικά προιόντα και την Ποιότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ο πρόεδρος και Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης για την κρίση του Τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις στον καταναλωτή ενώο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Μαργαρώνης αναφέρθηκε στην σχέση εμπορικής επιχείρησης και καταναλωτή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Υπεύθυνος της Πολιτικής Προαστασίας, ΠΣΕΑ κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Ελ. Βενιζέλου κ. Κεμεσίδης, η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μυλωνάκη, ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών κ. Τραχαλάκης κ.α

Εντωμεταξύ όπως γνωστοποίησε η κ. Μελάκη το επόμενο χρονικό διάστημα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών θα πραγματοποίησει ελέγχους αντιπαραβολής σε προιόντα που πωλούνται ως προσφορές σε αλυσίδες καταστημάτων.

Ε.Φ Πηγή Νέος Κήρυκας

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.)
Σας καλεί σε ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
που θα πραγματοποιηθεί στις
17 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην
πλατεία Ελ. Βενιζέλου,
με θέμα
"Διατροφική κρίση – Καταναλωτισμός – Τραπεζικά προϊόντα".




Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμανουήλ Αυγέρος

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

Ενωση Προστασιας Καταναλωτών Ν Χανιων


Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τις
μητέρες που χρησιμοποιούν για την διατροφή των βρεφών τους,
γάλα σκόνη Aptamil 3(ημ. λήξης 20/05/2010)παρτίδα C1 271157005685
να είναι προσεχτικές,διότι δεχτήκαμε καταγγελία μητέρας που βρήκε
εντός του γάλατος μικροοργανισμούς ,και εν αγνοία της χορήγησε
κάποια γεύματα στο παιδί της.Το εν λόγω γάλα αγοράστηκε από
αλυσίδα Σούπερ- Μάρκετ που δραστηριοποιείται στην περιοχή των
Μουρνιών.
Η ΄Ενωσή μας συνιστά στις μητέρες ψυχραιμία, και αποφυγή πανικού,
γνωρίζοντας τις ότι, υπήρξε άμεση ενημέρωση στον Ε.Ο.Φ στον οποίο
στάλθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία του γάλατος αυθημερόν.
Περιμένουμε ο εν λόγω φορέας να ερευνήσει για την καταλληλότητα και
του συγκεκριμένου γάλατος(μήπως πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση)
αλλά και της παρτίδας και να βγάλει ανακοίνωση για την συνέχιση της χρήσης
ή όχι, του εν λόγω γάλατος αλλά μέχρι τότε προσοχή στην χρήση για την
υγεία των βρεφών.
Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι ο εν λόγω Οργανισμός ενήργησε μετά την
ενημέρωσή του από μας άμεσα.
Για οποιανδήποτε πληροφόρηση και καταγγελία στην Ε.Π.Καταναλωτών
και στο τηλέφωνο 2821092666


Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

Πρόγραμμα Ημερίδας


Αφίσα Ημερίδας της 17ης Οκτωβρη 2008

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων

ΑΝ ΚΑΙ συστήθηκε και ενεργοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στα Χανιά, οι δραστηριότητές της είναι πάμπολλες, επίκαιρες, καίριες και αποτελεσματικές τις περισσότερες φορές... Μιλάμε για την «Ένωση Προστασίας Καταναλωτών» του Νομού Χανίων που κάνει παρεμβάσεις εκεί όπου, ενώ εκ του νόμου είχε υποχρέωση η πολιτεία (με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της) να παρεμβαίνει, δεν παρεμβαίνει.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο τα κυλικεία του αεροδρομίου και του Νοσοκομείου Χανίων που παρουσιάζουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει κι αυτά των σχολείων ή των σταδίων, όπως και των πλοίων. Αλλά η προστασία του καταναλωτή είναι και θέμα ατομικό του καθενός μας. Ας μη μας καταλαμβάνει η μοιρολατρία και η νοοτροπία του «εγώ, θα αλλάξω την κατάσταση;». Σ’ αυτό το «δε βαριέσαι» μας, στηρίζεται η φιλοσοφία της κερδοσκοπίας. Η καταγγελία, είναι ταυτόχρονα και προστασία των άλλων συμπολιτών μας. Δεν είναι... χαφιεδισμός το να προστατεύουμε το ευρώ που με τόσο κόπο και ιδρώτα βγάζουμε...

Στ.Γ.Κ
Πηγή:Χανιώτικα Νέα

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η ΄Ενωσή μας με αφορμή την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που
αρχίζει επίσημα
στις 15 Οκτωβρίου, συνιστά και εφιστά στους καταναλωτές την προσοχή
τους στα εξής:
Επειδή η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει μειωθεί και κυμαίνεται
γύρω στα 77-88 Ευρώ
το βαρέλι, και οι αντίστοιχες τιμές για τον καταναλωτή είναι αυξημένες
συγκριτικά με πέρυσι,
γύρω στο 20%, ας μη βιαστούμε στον εφοδιασμό μας, ας είμαστε χαλαροί,
ας κάνουμε έρευνα
αγοράς, γιατί μπορεί να χαμηλώσουν οι τιμές.
Αν κάποιοι όμως θελήσουν να προβούν σε παραγγελία πετρελαίου,
επισημαίνουμε ότι εκείνος
που θα αναλάβει την παραλαβή του πετρελαίου,πρέπει να γνωρίζει
ορισμένα βασικά βήματα,
για να μην πέσει θύμα εξαπάτησης των βυτιοφορέων, και αυτά είναι:
-Κάνουμε ογκομέτριση της δεξαμενής παρουσία του βυτιοφορέα με την
ράβδο όρθια ,αλλά και
με δικό μας μέτρο.Δηλαδή προσδιορίζουμε το υπάρχον πετρέλαιο στην
δεξαμενή και το παραδοθέν.
-Δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τον μετρητή του
βυτιοφόρου,χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε
το δικό μας μέτρο για να ογκομετρίσουμε την δεξαμενή μας.
-Θα πρέπει στην απόδειξη που μας παραδίδεται, να γράφει πλήρη τα
στοιχεία μας(ονοματεπώνυμο, Δ/νση
ποσότητα, καθώς και την ώρα της παράδοσης,κλ.π).
-Εάν αντιληφθείτε ότι η παράδοση δεν σας γίνεται σωστά, ή ότι
χρεωθήκατε παραπάνω λίτρα, παρά
την ογκομέτριση της δεξαμενής σας πριν και μετά, ας επικοινωνήσετε
εκείνη την στιγμή, παρουσία του
βυτιοφορέα στην ΄Ενωσή μας, κάποιο μέλος μας θα βρεθεί κοντά σας ,για
να σας βοηθήσει να καταγγείλετε
το γεγονός στην αρμόδια αρχή.
Εάν δεν γνωρίζετε τον τρόπο ογκομέτρησης της δεξαμενής ,η Ένωσή μας
είναι στην διάθεση κάθε
καταναλωτή, να του γνωρίσει τον τρόπο, αλλά και ακόμα να του παρέχει
οποιανδήποτε ενημέρωση
επί της παραλαβής του καυσίμου(πετρελαίου θέρμανσης), τηλεφωνώντας στο
2821092666
-

H Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.)
Σας καλεί σε ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
που θα πραγματοποιηθεί στις
17 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην
πλατεία Ελ. Βενιζέλου,
με θέμα
"Διατροφική κρίση – Καταναλωτισμός – Τραπεζικά προϊόντα".




Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμανουήλ Αυγέρος

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Οδηγίες για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

10.10.08
petrol.jpgΞεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ενόψει της χειμερινής περιόδου και η Ένωση Καταναλωτών Χανίων συνιστά προσοχή στους καταναλωτές προκειμένου να μην εξαπατηθούν κατά την παραλαβή, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης κ. Ιωάννα Μελάκη «οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και σε επαγρύπνηση καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται θέματα αισχροκέρδειας στο συγκεκριμένο τομέα. Η έρευνα αγοράς για σύγκριση των τιμών και η ογκομέτρηση της δεξαμενής λίγο πριν την προμήθεια καυσίμων είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές».
Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χανίων αναφέρει τα εξής:- Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή με μία μεταλλική βέργα για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (έναν πόντο) του ύψους της. (Ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα)
- Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή το συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο και πόσο μετά την παράδοσή του .-Στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός του βυτιοφόρου να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του. Επίσης στην απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ποσότητα , ώρα παράδοσης κλπ). - Για να πληρώσουμε το πετρέλαιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.-Μετά από έρευνα αγοράς να γίνεται σύγκριση τιμών.Τέλος όπως επισήμανε η κ . Μελάκη η Ένωση Καταναλωτών σήμερα
Παρασκευή θα πραγματοποιήσει ελέγχους στο Κυλικείο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και του Αεροδρομίου μετά από καταγγελίες καταναλωτών για ιδιαίτερα αυξημένες τιμές προϊόντων. Ε.Φ.

Πηγή:Νέος Κήρυκας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.)
Σας καλεί σε ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
που θα πραγματοποιηθεί στις
17 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην
πλατεία Ελ. Βενιζέλου,
με θέμα
"Διατροφική κρίση – Καταναλωτισμός – Τραπεζικά προϊόντα".




Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμανουήλ Αυγέρος

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ- ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

Ημερίδα

«Διατροφική Κρίση-Καταναλωτισμός-Τραπεζικά Προιόντα»

Ώρα 17.00
Χανιά 17 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-------------------
17:00 - 17: 15 Προσέλευση

17:15 – 17:30 ΄Ανοιγμα της ημερίδας και καλωσόρισμα από την
Πρόεδρο της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών
. Ν. Χανίων κ. Ιωάννα Μελάκη

17:30-18.00 Χαιρετισμοί από
-Τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη ,Νομαρχιακό Σύμβουλο και
Υπύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, ΠΣΕΑ
-Κεμεσίδη Εμμανουήλ, Δήμαρχο Δήμου Ελ.Βενιζέλου.
-Χαρά Μυλωνάκη, Ιατρό διαβητολόγο,Δημοτική Σύμβουλο Χανίων
και πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ.
-Νίκο Παπαντωνάκη , Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Χανίων.
-Ηλία Χαλακατεβάκη,Πρόεδρο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων,
Ν. Χανίων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
-Γεώργιο Τραχαλάκη, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Εμπόρων &Βιοτεχνών
Ν.Χανίων.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
18:00- 18:30 -Εισήγηση κ. Αρχοντάκη Γεωργίου,
Δ/ντή ιατρού , της Νευροχειρουργικής του Νομαρχιακού
Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
ΘΕΜΑ: «Καταναλωτισμός και υγεία»

18.30-19:00 -Εισήγηση κ. Μπαουράκη Γεωργίου,
Διδάκτωρ Μ.Α.Ι.Χ
ΘΕΜΑ: «Κρητικά Προίόντα –Ποιότητα στην Διεθνή και Εγχώρια
Αγορά»


19:00-19:15 Διάλειμμα- Καφέ


19:15-19:45 -Εισήγηση κ.Μαρακάκη Μιχαήλ,
Προέδρου και Δ/ντή Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων
ΘΕΜΑ: «Κρίση του Τραπεζικού Συστήματος- Επιπτώσεις στον
Καταναλωτή»

19:45-20:15 -Εισήγηση κ.Μαργαρώνη Ιωάννη,
Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
ΘΕΜΑ:Σχέση Εμπορικής Επιχείρησης και Καταναλωτή».

20:15-21:00 Τοποθετήσεις επισκεπτών-Ερωτήσεις- Συζήτηση

Λήξη Εργασιών, Μπουφέ- Αναψυκτικά.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.)
Σας καλεί σε ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής,
που θα πραγματοποιηθεί στις
17 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου,
με θέμα


“Διατροφική κρίση – Καταναλωτισμός – Τραπεζικά προϊόντα”.




Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμανουήλ Αυγέρος

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 34
Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων περί εμπορικών μισθώσεων (ως ισχύει κωδικοποιούμενο με τις τροποποιήσεις του ν. 2741/1999)

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
Αρ. Φύλλου 30
10 Φεβρουαρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.2235/94 «τροποποίηση του ν.1703/1987 και του ν.813/1978» (Α'.145) με πρόταση του Υπουργού Εμπορίου αποφασίζουμε, «την κωδικοποίηση διατάξεων νόμων περί εμπορικών μισθώσεων».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΕΚΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Άρθρο 1
Προστατευόμενες δραστηριότητες
(άρθ.8 παρ.3 ν.52/75, 1,3 περ.β', 31 παρ.1 εδ.β' ν.813/78, 1 ν.1229/82,36 παρ.2 ν.1316/83)

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι μισθώσεις ακινήτων οι οποίες συνάπτονται για:
α. επιχείρηση σ' αυτά εμπορικών πράξεων ή για άσκηση επαγγέλματος ή δραστηριότητας που προστατεύεται από το παρόν,
β. εγκατάσταση γενικώς εκπαιδευτηρίων και παιδικών σταθμών,
γ. στέγαση κλινικών και κάθε φύσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων,
δ. χρησιμοποίησή τους ως εντελώς απαραίτητων βοηθητικών χώρων άλλων ακινήτων, στα οποία ασκούνται οι δραστηριότητες που προβλέπονται από το παρόν άρθρο. Διακοπή της άσκησης των δραστηριοτήτων αυτών μέχρι έξι (6) μήνες δεν αίρει την προστασία που παρέχει το παρόν.
ε. στέγαση και λειτουργία φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
στ. στέγαση οίκων ευγηρίας.
Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται και οι μισθώσεις από αναπήρους ή τραυματίες πολέμου που ρυθμίζει το άρθρο 8 παρ. 3 του ν.52/1975, εφόσον ο μισθωτής ή οι καθολικοί διάδοχοι του βρίσκονται στην κατοχή του μισθίου την 1η Σεπτεμβρίου 1978.

2. Σε περίπτωση μικτής χρήσης, για την υπαγωγή της μίσθωσης στις διατάξεις του παρόντος λαμβάνεται υπόψη η προέχουσα χρήση του μισθίου.

Άρθρο 2
Προστατευόμενα επαγγέλματα
(άρθ.2 ν.813/78, 13 ν.834/78, 11 ν.1229/82, 2 ν.1861/89, 6 παρ.2 ν.1898/90)

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται και οι μισθώσεις ακινήτων οι οποίες συνάπτονται για να στεγασθούν:
α. δικηγορικά γραφεία,
β. ιατρεία,
γ. οδοντιατρεία,
δ. γραφείο διπλωματούχων μηχανικών και υπομηχανικών και εκείνων που εξομοιώνονται με αυτούς, σύμφωνα με τις σχετικές ειδικές διατάξεις.
ε. συμβολαιογραφεία,
στ. γραφεία δικαστικών επιμελητών,
ζ. κτηνιατρεία,
η. λογιστικά γραφεία,
θ. γραφεία αμίσθων υποθηκοφυλακείων.
ι. αναγνωρισμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν. 2039/1939.

2. Η παράγραφος 2 του προηγούμενου άρθρου έχει εφαρμογή και στις μισθώσεις του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 3
Χώροι διάθεσης υγρών καυσίμων
(άρθ.9 παρ.2-4 ν.1229/82)

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται και οι μισθώσεις ή υπομισθώσεις χώρων με εγκαταστάσεις για τη διάθεση στο κοινό υγρών καυσίμων, εφόσον η μίσθωση ή υπομίσθωση αποτελεί παράλληλα προϋπόθεση για να λειτουργεί σύμβαση εμπορικής συνεργασίας μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή ή υπομισθωτή και υπεκμισθωτή.
2. Οι παραπάνω μισθώσεις ή υπομισθώσεις λύνονται σε κάθε περίπτωση αυτοδικαίως:
α) αν λυθεί η σύμβαση εμπορικής συνεργασίας: αα) ύστερα από καταγγελία για υπαίτια παράβαση όρου της, ββ) για λόγο προβλεπόμενο από το νόμο, γγ) από ανώτερη βία,
β) αν καταδικασθεί αμετάκλητα ο μισθωτής ή ο υπομισθωτής για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σχετικά με την ελλειμματική παράδοση προϊόντων που διαπράχθηκε κατά υποτροπή με δόλο.
3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και σε συμβάσεις που υφίσταντο κατά την 17 Φεβρουαρίου 1982.

Άρθρο 4
Μη προστατευόμενες μισθώσεις
(άρθ.3 ν.813/78,1 παρ.1 ν.1279/82, 44 παρ.7 περ. δ ν. 1566/85, 21 ν.1646/86, 34 ν.1759/88, 7 ν.1898/90, 5 παρ.4 ν.1900/90, 1 παρ.1 ν.1930/91, 55 ν.1969/91, 40 ν.2008/92, 27 παρ.7 ν.2009/92, 10 παρ.3 ν.2041/92, 2 παρ.5-7 ν. 2235/94)

1. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος:
α. οι μισθώσεις οι οποίες, κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικό ήθη συνάπτονται συνήθως νια χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το έτος,
β. οι μισθώσεις χώρων αποκλειστικώς για διενέργεια διαφημίσεων με οποιοδήποτε τρόπο καθώς και οι μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων,
γ. οι μισθώσεις στις οποίες το μίσθιο χρησιμοποιείται ως οικοτροφείο,
δ. οι μισθώσεις χώρων εντός συνοριακών σταθμών ή περιοχών λιμένων ή αεροδρομίων (περιλαμβανομένων και των χώρων εντός σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων των αστικών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων),
ε. οι μισθώσεις χώρων εντός δημόσιων, δημοτικών ή κοινοτικών κήπων, αλσών, πλατειών και εν γένει κοινόχρηστων χώρων,
στ. οι μισθώσεις χώρων εντός νεκροταφείων,
ζ. οι μισθώσεις ακινήτων εντός αρχαιολογικών χώρων.
η. οι μισθώσεις εντός χώρων που ανήκουν στα ανώτατα εκπαιδευτικό ιδρύματα,
θ. οι μισθώσεις ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα, οι οποίες συνάπτονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου 1990,
ι. οι μισθώσεις σχολικών κυλικείων,
ια. (καταργήθηκε αρ. 7 ν. 2741/1999).
ιβ. οι μισθώσεις χώρων που χρησιμοποιούνται ως κυλικεία ή για την εγκατάσταση διαφημίσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε είδους αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία ή χρήση στο Δημόσιο ή σε Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ή σε αθλητικά σωματεία ή ενώσεις αυτών, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν ως υπηρεσίες αυτών ή ως νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται και στις υφιστάμενες την 5η Αυγούστου 1991 μισθώσεις των χώρων αυτών.
ιγ. οι μισθώσεις ακινήτων τα οποία αποκτώνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα όργανα της για τη στέγαση των υπηρεσιών της ή των υπηρεσιών των οργάνων της, ανεξαρτήτως του χρόνου σύνοψης των μισθώσεων αυτών,
ιδ. οι μισθώσεις χώρων εντός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,
ιε. οι μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι,
ιστ. οι μισθώσεις καταστημάτων διάθεσης προϊόντων των Κεντρικών Λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης,
ιζ. οι μισθώσεις ακινήτων, των οποίων κύριος ή εκμισθωτής είναι το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών» και που είναι αναγκαία για τη στέγαση των υπηρεσιών του, της ανώνυμης εταιρίας που έχει συσταθεί από αυτό με την επωνυμία "Εταιρία Αποθετηρίων Τίτλων" καθώς και των υπηρεσιών της εποπτεύουσας αυτά υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,
ιη. οι μισθώσεις ακινήτων που αποδεδειγμένα αποκτήθηκαν, αυτά ή το οικόπεδο επί του οποίου ανεγέρθηκαν, με εισαγωγή συναλλάγματος από τον εκμισθωτή, το οποίο αντιστοιχεί τουλάχιστον στα 2/3 της αξίας τους ή η αξία αυτή καλύφθηκε κατά το αυτό ποσοστό με εισαγωγή συναλλάγματος και ο μισθωτής έχει συμπληρώσει στη χρήση του μισθίου διάρκεια τουλάχιστον δώδεκα (12) ετών. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζεται και ο χρόνος των δικαιοπαρόχων του. Στις περιπτώσεις του εδαφίου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 60 και 61 του παρόντος.
ιθ. οι μισθώσεις ακινήτων που συνομολογούνται με χρηματοδοτική μίσθωση.

2. Μισθωτικές συμβάσεις ακινήτων, ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών (Ν.Π.Δ.Δ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που υπάγονται με οποιοδήποτε τρόπο στην προστασία του παρόντος, παύουν να ισχύουν μετά την 18η Μαρτίου 1988, εφόσον ο μισθωτής δεν ασκεί ο ίδιος εκμετάλλευση στο μίσθιο. Από τις 18 Μαρτίου 1988 η μισθωτική σχέση συνεχίζεται μεταξύ του ιδιοκτήτη και του υπομισθωτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Άρθρο 5
Ελάχιστη διάρκεια και συμβατική λύση
(άρθ.4, 28 παρ.1 εδ.1 ν.813/78, 9 παρ.1 ν.1229/82, 2 παρ.8 ν.2235/94)

1. Η μίσθωση ισχύει για δώδεκα (12) έτη, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο ή αόριστο χρόνο, μπορεί όμως να λυθεί με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας.
2. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και σε μισθώσεις που έχουν συναφθεί για χρόνο μεγαλύτερο των δώδεκα (12) ετών.
3. Μισθώσεις ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων εκπαιδευτηρίων επιτρέπεται να συναφθούν και για βραχύτερο χρόνο, εφόσον αυτά βρίσκονται σε κωμοπόλεις με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων.
4. (Καταργήθηκε αρ. 7 παρ. 7 ν. 2741/1999)

Άρθρο 6
(Καταργήθηκε αρ. 7 παρ. 7 ν. 2741/1999)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΜΙΣΘΩΜΑ

Άρθρο 7
Καθορισμός και αναπροσαρμογή
(άρθ.5 ν.813/78, 1 ν.2041/92, 71 παρ.1 ν.2065/92, 2 παρ.9,27 και 28 ν.2235/94)

1. Το μίσθωμα κατά τη σύναψη της σύμβασης καθορίζεται ελεύθερα από τους συμβαλλομένους και αναπροσαρμόζεται κατά το χρονικά διαστήματα και το ύψος που ορίζεται στη σύμβαση. Όρος για ποσοστιαία σταδιακή αναπροσαρμογή του μισθώματος, που συνομολογείται μετά την 1η Σεπτεμβρίου 1994, ισχύει και για χρόνο (συμβατικό ή με αναγκαστική παράταση), για τον οποίο δεν έχει προβλεφθεί σταδιακή αναπροσαρμογή, εφόσον τα μέρη δεν έχουν αποκλείσει την ισχύ του για χρόνο που δεν προβλέπεται από τη σύμβαση.
2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος ή αυτή έχει εξαρτηθεί από άκυρη ρήτρα, η αναπροσαρμογή γίνεται μετά διετία από την έναρξη της σύμβασης και καθορίζεται σε ποσοστά ετησίως όχι κατώτερο του έξι τοις εκατό (6%) της αντικειμενικής αξίας του μισθίου και για τους ακάλυπτους χώρους του τέσσερα τοις εκατό (4%) και στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αυτό, της αγοραίας αξίας τους, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που επιβάλλουν διαφορετική ρύθμιση και οι οποίοι πρέπει να μνημονεύονται στη σύμβαση. Η αληθινή έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι ότι είναι ισχυρή η τιμαριθμητική ρήτρα αναπροσαρμογής μισθώματος, η οποία περιέχεται στην μισθωτική σύμβαση, έστω και αν αυτή συμφωνήθηκε πριν από την 1 Μαΐου 1992.
3. Περαιτέρω αναπροσαρμογή του οριζόμενου κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου μισθώματος γίνεται κάθε έτος και ανέρχεται σε ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μήνα της αναπροσαρμογής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), όπως αυτή υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Η αληθινή έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι άτι αυτό εφαρμόζεται και σε περίπτωση που το συμφωνημένο μίσθωμα υπερβαίνει το έξι τοις εκατό (6%) της αντικειμενικής αξίας του μισθίου, ή της αγοραίας αξίας, όπου δεν ισχύει το σύστημα αυτό.
4. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ζητηθεί αναπροσαρμογή του μισθώματος με τη συνδρομή του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα.
5. Το εκάστοτε αναπροσαρμοζόμενο μίσθωμα καθίσταται απαιτητό από την κοινοποίηση της έγγραφης όχλησης του εκμισθωτή.

Άρθρο 8
Αξία μισθίου (γενικά)
(άρθ.8 παρ.1-4, 6 ν.2041/92, 71 παρ.2 ν.2065/92)

1. Για τον προσδιορισμό της αξίας των μίσθιων ακινήτων τα οποία υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη η Τιμή Ζώνης (Τ.Ζ.), ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), ο Συντελεστής Εμπορικότητας (Σ.Ε,), ο Συντελεστής Οικοπέδου (Σ.Ο.), ο Συντελεστής Συμμετοχής Οικοπέδου (Σ.Σ-0.) και ο Συντελεστής Εκμετάλλευσης Ισογείου (Κ), όπως καθορίζονται από τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκαν με Βάση το άρθρο 41 του ν. 1249/1982. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του ν.1473/1984. Ειδικά ο συντελεστής εμπορικότητας λαμβάνεται υπόψη μόνο για το ισόγειο. Επίσης λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές θέσης, παλαιότητας και ορόφου, οι οποίοι καθορίζονται ως εξής:
α) Ο συντελεστής θέσης (Σ.θ) λαμβάνεται υπόψη, όταν το ακίνητο έχει προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή πρόσοψη σε πλατεία και καθορίζεται σε 1,08 για όλα τα ακίνητα και τους ακάλυπτους χώρους
β) Ο συντελεστής παλαιότητας (Σ.παλ.) για μίσθια παλαιότητας:
βα) μέχρι και πέντε ετών σε 1,
ββ) από πέντε μέχρι και δέκα ετών σε 0.90 και
βγ) από δέκα ετών και άνω σε 0,80.
Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά δύο έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρηση της ή από την έκδοση πράξης νομιμοποίησης γιο αυθαίρετο κτίσματα.
γ) ο συντελεστής ορόφου (Σ.ορ.) καθορίζεται:

Α) Υπόγειο:
αα) Όταν έχει είσοδο σε οδό, ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ή αίθριο σε:
0,60 όταν ο Σ.Ε. είναι ίσος με 1.0
0,80 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 1,0 και μικρότερος ή ίσος του 2,0
1,00 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 2,0 και μικρότερος ή ίσος του 3,0
1,20 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 3,0 και μικρότερος ή ίσος του 4,0
1,50 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 4,0
ββ) Όταν έχει είσοδο οπό τον ισόγειο χώρο του μισθίου σε:
0,40 όταν ο Σ.Ε. είναι ίσος με 1,0
0,60 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 1,0 και μικρότερος ή ίσος του 2.0
0,80 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 2,0 και μικρότερος ή ίσος του 3,0
1,00 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 3.0 και μικρότερος ή ίσος του 4,0
1,20 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 4,0
γγ) Όταν έχει είσοδο αποκλειστικά από κλειστό κλιμακοστάσιο σε 0,40 για όλες τις περιπτώσεις.

Β) Ισόγειο:
Ο συντελεστής ορόφου για το ισόγειο καθορίζεται σε 1,0

Γ) Α' όροφος
0,90 όταν ο Σ.Ε. είναι ίσος με 1,0
1,20 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 1,0 και μικρότερος ή ίσος του 2,0
1.40 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος ίου 2,0 και μικρότερος ή ίσος του 3,0
1,50 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 3,0 και μικρότερος ή ίσος του 4,0
1,60 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 4,0

Δ) Λοιποί όροφοι:
0,80 όταν ο Σ.Ε. είναι ίσος με 1.0
1,00 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 1,0 και μικρότερος ή ίσος του 2,0
1,10 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 2,0 και μικρότερος ή ίσος του 3,0
1,20 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 3,0 και μικρότερος ή ίσος του 4,0
1,30 όταν ο Σ.Ε. είναι μεγαλύτερος του 4,0.

Ειδικά για ακίνητα τα οποίο έχουν ανεγερθεί με σκοπό να λειτουργήσουν μόνο ως καταστήματα (εμπορικά κέντρα) και για κτίρια γραφείων των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από το έτος 1985 και μετά, εφόσον και στις δυο περιπτώσεις, τα κτίριο βρίσκονται σε οικόπεδο με Σ.Ε. μεγαλύτερο του 2,0, ο συντελεστής ορόφου για όλους τους υπέρ το ισόγειο ορόφους ορίζεται σε 1,80 και για το υπόγειο σε 1,50.

2. Υπόγειο κατά την έννοια των προηγούμενων διατάξεων θεωρείται ο όροφος ή τμήμα ορόφου που έχει χαρακτηρισθεί ως υπόγειο στη σχετική αδεία της πολεοδομίας.

3. Για τον υπολογισμό της αξίας ισογείου με εσωτερικό ανοιχτό εξώστη (πατάρι) η επιφάνεια του τελευταίου προστίθεται στην επιφάνεια του ισογείου, πολλαπλασιασμένη με το 0,15,

4. Ο υπολογισμός της αξίας των κτιρίων γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:
α) Αξία ισογείου = Τ.Ζ. Χ Σ.Ε. Χ Σ.θ. Χ Σ.ορ. Χ Σ.παλ. Χ Επιφάνεια ισογείου + (0,15 Χ Επιφ. Παταριού).
β) Αξία υπογείου = Τ Ζ. Χ Σ.ορ. Χ Σ.παλ. Χ Επιφάνεια υπογείου
γ) Άξια υπέρ το ισόγειο ορόφων = Τ.Ζ. Χ Σ.θ. Χ Σ.ορ. Χ Σ.παλ. Χ Επιφάνεια ορόφου.

5. Οι διατάξεις ταυ παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στις δίκες που ήταν εκκρεμείς την 1η Μαίου 1992.

Άρθρο 9
Αξία ακάλυπτων χώρων
(αρθ.5 παρ.2 εδ.β-ε ν.813/58, 8 παρ.5,6 ν. 2041/92, 71 ν.2065/92. Α.Υ.Δικ/νης 81775/91)

1. Ακάλυπτοι χώροι είναι τα μη δομημένα οικόπεδα και τα υπαίθρια θέατρα, οι υπαίθριοι κινηματογράφοι, οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Στους χώρους οι οποίοι καλύπτοντα» κατά ποσοστό μέχρι 30% της συνολικής τους έκτασης από κτίσματα σε συνολική επιφάνεια ισογείου και ορόφων, τα κτίσματα υπολογίζονται με συντελεστή απόδοσης 8% και ο ακάλυπτος χώρος που προκύπτει από την αφαίρεση της συνολικής επιφάνειας των κτισμάτων από τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου με συντελεστή 4%. Στις περιπτώσεις που το κτίσμα καλύπτει συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από το 30% της επιφάνειας του οικοπέδου και αναφέρεται στο συμβόλαιο και χρήση ακάλυπτου χώρου ή πυλωτής ή δώματος από το μισθωτή, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,15 επί της επιφάνειας του ακάλυπτου χώρου. Ο συντελεστής απόδοσης και στην περίπτωση αυτή για το κτίσμα καθορίζεται 8% και για τον ακάλυπτο χώρο σε 4%.

2. Η αξία των ακάλυπτων χώρων υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε οριζόμενο από τον Υπουργό σχετικό τύπο.

Άρθρο 10
Αξία κτιρίων ειδικών χρήσεων
(άρθ 2 παρ.25 εδ. 1-2 ν. 2235/94)

Η αντικειμενική αξία ειδικά των μίσθιων ακινήτων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση ξενοδοχείων, κινηματογράφων και θεάτρων, κλινικών, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και ιδιωτικών οίκων ευγηρίας, σταθμών αυτοκινήτων, πρατηρίων υγρών καυσίμων και λοιπών ειδικών κτιρίων, υπολογίζεται από 1ης Σεπτεμβρίου 1994 σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδονται με βάση το άρθρο 41 του ν.1249/1982, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 του ν.1473/1984 και αφορούν τον υπολογισμό της αξίας ειδικών κτιρίων. Αν το μίσθιο έχει εκμισθωθεί με εξοπλισμό, το ύψος του πρόσθετου μισθώματος για τον εξοπλισμό προσδιορίζεται ιδιαίτερα από το δικαστήριο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ - ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ - ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΠΟ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟ

Άρθρο 11
Παραχώρηση χρήσης
(άρθ.6 παρ.1 -2 ν.813/78, 2 παρ.1,9 παρ.4 εδ.α'-β', 13ν.2041/92)

1. Η ολική ή μερική παραχώρηση του μισθίου σε τρίτον δεν επιτρέπεται εκτός από αντίθετη συμφωνία των μερών. Επιτρέπεται πάντως μετά τριετία από τη σύναψη της μίσθωσης η παραχώρηση της χρήσης του μισθίου σε εταιρία προσωπική ή περιορισμένης ευθύνης, που θα συσταθεί με ελάχιστη συμμετοχή και του μισθωτή κατά ποσοστό 35%. Έναντι του εκμισθωτή ευθύνονται εις ολόκληρον και ο μισθωτής και η εταιρία στην οποία παραχωρήθηκε η χρήση του μισθίου. Μεταβολή των προσώπων των εταίρων με σύμβαση, εκτός από το πρόσωπο του μισθωτή, επιτρέπεται για μία φορά. Δεύτερη μεταβολή επιφέρει λύση της μίσθωσης, εκτός αν υπάρχει έγγραφη συναίνεση του εκμισθωτή. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γνωστοποιείται εγγράφως στον εκμισθωτή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών τόσο η σύναψη των συμβάσεων όσο και τα στοιχεία εκείνων προς τους οποίους έγινε η παραχώρηση. Στις περιπτώσεις αυτές το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται κατά 20%.
2. Αν συναφθεί υπομίσθωση, παρά την απαγόρευση της προηγούμενης παραγράφου, ο ιδιοκτήτης ή ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση χωρίς να υποχρεούται να αποζημιώσει το μισθωτή.
3. Η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται και σε παραχωρήσεις που έγιναν πριν από την 4η Μαΐου 1992. Στις περιπτώσεις αυτές η αύξηση του μισθώματος οφείλεται από την επίδοση της αγωγής.

Άρθρο 12
Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης
(άρθ.6 παρ. 3-4 ν. 813/78)

1. Ο μισθωτής σε περίπτωση βαριάς νόσου του, η οποία συνεπάγεται πλήρη ανικανότητα του να συνεχίσει την επιχείρηση που ασκεί στο μίσθιο, έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει ολοκληρωτικά τη μισθωτική σχέση σε τρίτον μέσο σε ένα έτος από την επέλευση της νόσου. Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή, το δικαίωμα αυτό μπορούν να ασκήσουν ο σύζυγος ή τα τέκνα του μέσα σε ένα (1) έτος από την αποδοχή της κληρονομιάς.
2. Για τη μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσης απαιτείται σύμβαση μεταξύ του μισθωτή και εκείνου προς τον οποίο γίνεται η μεταβίβαση καθώς και έγγραφη αναγγελία της σύμβασης από εκείνον που μεταβιβάζει προς τον εκμισθωτή, που να περιέχει τους όρους της σύμβασης. Εκείνος που μεταβιβάζει ενέχεται εις ολόκληρον με εκείνον προς τον οποίο έγινε η μεταβίβαση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη μίσθωση, οι οποίες υπήρχαν κατά το χρόνο της μεταβίβασης.

Άρθρο 13
Φαρμακεία - Φαρμακαποθήκες
(άρθ.6 παρ.5 ν.813/78, 2 παρ.2 ν.2041 /92)

Επιτρέπεται η πρόσληψη συνεταίρου και η συστέγαση φαρμακείων και φαρμακαποθηκών καθώς και η παραχώρηση του μισθίου στις εταιρίες που προβλέπονται από τα άρθρα 6 και 8 του ν.328/1976 και τα άρθρα 7 και 8 του ν.1963/1991 χωρίς μεταβολή στη μισθωτική σχέση. Αντίγραφο του καταστατικού της εταιρίας που συνιστάται επιδίδεται στον εκμισθωτή μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευση. Σε περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε από τους συνεταίρους ή αποσυστέγασης συνεχίζεται για τους φαρμακοποιούς που παραμένουν στο μίσθιο η μίσθωση με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, και αν δεν υπάρχει συμφωνία, κατά τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 14
Μίσθωση από μη δικαιούμενο
(άρθ.7 παρ.2 ν. 813/78)

1. Αν η μίσθωση συναφθεί από εκμισθωτή που δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, η μίσθωση δεσμεύει τον κύριο ή τον νομέα του ακινήτου, εφόσον ο μισθωτής τελε΄'ι σε καλή πίστη κατά τη σύναψη της σύμβασης και ο κύριος σε διαμαρτυρήθηκε εγγράφως προς τον μισθωτή μέσα σε τρεις (3) μήνες από τότε που έλαβε γνώση της μίσθωσης.
2. Αν το ακίνητο που μισθώθηκε είναι κληρονομικό, η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει από τη γνώση της μίσθωσης μετά την αποδοχή της κληρονομιάς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

1. Γενικές ρυθμίσεις

Άρθρο 15
(άρθ. 8 ν 813/78)

Η καταγγελία της μίσθωσης επιτρέπεται για τους λόγους που προβλέπει το παρόν διάταγμα και ο Αστικός Κώδικας. Το άρθρο 66 του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εφαρμόζεται και εδώ.

2. Καταγγελία για ιδιόχρηση και ανοικοδόμηση

α. Καταγγελία για ιδιόχρηση

Άρθρο 16
Γενικά - Προϋποθέσεις)
(άρθ.9 παρ.2 εδ.1-3, 28 παρ.2 ν.813/78, 4 ν.1229/82)

1. Ο εκμισθωτής μπορεί μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, και σε κάθε περίπτωση όχι προτού περάσουν τρία (3) έτη από την έναρξη της μίσθωσης να καταγγείλει τη μίσθωση για την άσκηση στο μίσθιο των δραστηριοτήτων του άρθρου 1 περιπτ. α' έως γ', ή ως προς τις μισθώσεις του άρθρου 2, των δραστηριοτήτων κατά το άρθρο αυτό από τον ίδιο, τον κύριο, τα τέκνα ή σύζυγο τους (ιδιόχρηση).
2. Παραίτηση από το δικαίωμα καταγγελίας γιο το λόγο αυτό επιτρέπεται.
3. Προϋπόθεση της καταγγελίας είναι η πρόθεση και η δυνατότητα ιδιόχρησης, καθώς και η άσκηση επί τριάντα μήνες του επαγγέλματος του εμπόρου ή δραστηριότητας που προστατεύεται από το παρόν.

Άρθρο 17
Άσκηση επαγγέλματος ή δραστηριότητας
(άρθ.9 παρ.2 εδ.4 ν.813/78, 4 ν.1229/82, 2 παρ.10, 2 παρ.30 ν.2235/94)

Η άσκηση του επαγγέλματος ή της δραστηριότητας που αναφέρονται στην τρίτη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου δεν απαιτούνται:
α) Στο πρόσωπο των κατιόντων του εκμισθωτή ή του κυρίου σε περίπτωση καταγγελίας για ιδιόχρηση από αυτούς. Η αληθινή έννοια αυτής της διάταξης είναι ότι δεν απαιτείται να ασκηθεί επάγγελμα εμπόρου επί τριάντα (30) μήνες από το τέκνο. Έστω και αν αυτό είναι συνιδιοκτήτης ή συνεκμισθωτής, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μερίδας του.
β) Στην περίπτωση που το μίσθιο του οποίου επιδιώκεται με την καταγγελία η ιδιόχρηση, αποκτήθηκε αυτό το ίδιο ή το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει ανεγερθεί, από τον εκμισθωτή ή το τέκνο ή τη σύζυγό του με αγορά με συνάλλαγμα που έχει σισαχθεί από το εξωτερικό, το οποίο αντιστοιχεί στα 2/3 τουλάχιστον της αξίας τους ή η αξία τους έχει καλυφθεί, κατά το ίδιο ποσοστό με συνάλλαγμα που έχει εισαχθεί.
γ) Στο πρόσωπο εκείνου για τον οποίο ασκείται καταγγελία και όπως προβλέπεται στα άρθρα 1 παράγραφος 1 περίπτ.β' και γ' και 2 του παρόντος διατάγματος, αν αυτό έχει εγγραφεί στην οικεία κατά το νόμο επαγγελματική οργάνωση ή έχει λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος, για όσους δεν προβλέπεται τέτοια εγγραφή.

Άρθρο 18
Κυριότητα άλλου ακινήτου
(άρθ.11 παρ.1 ν.813/78, 6 ν.1229/82, 2 παρ.14 ν.2235/94)

Η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση είναι ανίσχυρη, αν κατά το χρόνο της εκείνος που καταγγέλλει η ο υπέρου η καταγγελία είναι κύριος ολικά και άλλου ακινήτου στην περιοχή που βρίσκεται το μίσθιο, το οποίο είναι ελεύθερο ή ιδιοχρησιμοποιείται και κατάλληλο για τη χρήση για την οποία ασκήθηκε η καταγγελία ή μέσα στο τελευταίο πριν από την καταγγελία έτος έχει εκμισθώσει τέτοιο ακίνητο. Η κυριότητα άλλου ακίνητου αρκεί να συντρέχει είτε στο πρόσωπο του εκμισθωτή είτε στο πρόσωπο του υπέρου η καταγγελία.

Άρθρο 19
Άσκηση αγωγής
(άρθ.11 παρ.2 ν.813/78, 2 παρ.15 ν.2235/94)

Η καταγγελία είναι ανίσχυρη, αν μέσα σε έξι (6) μήνες από την επέλευση των αποτελεσμάτων της δεν ασκηθεί αγωγή γιο απόδοση του μισθίου. Στην περίπτωση αυτή νέα καταγγελία επιτρέπεται μετά την παρέλευση τριετίας από την πρώτη καταγγελία.

Άρθρο 20
Συνενωμένη χρήση
(άρθ.11 παρ.3 ν.813/78, 2 παρ.15 ν.2235/94)

1. Στις περιπτώσεις των άρθρων 16 έως 17 δεν επιτρέπεται καταγγελία προκειμένου περί όμορων ακινήτων τα οποία μισθώθηκαν από τον ίδιο μισθωτή μαζί με άλλα συνεχόμενα ακίνητα που ανήκουν στον ίδιο ή σε άλλους κυρίους ή εκμισθωτές, για ενιαία συνενωμένη χρήση τους από το μισθωτή, αν η αφαίρεση του τμήματος που αφορά η καταγγελία κάνει κατά την κρίση του δικαστηρίου αδύνατη ή ιδιαιτέρως δύσκολη τη λειτουργία της επιχείρησης στα υπόλοιπα μίσθια.
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζεται, αν η καταγγελία αφορά το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου της μισθωμένης επιφανείας.

Άρθρο 21
Ανάκληση καταγγελίας
(άρθ.11 παρ.4 ν.813/78, 2 παρ.15 ν.2235/94)

1. Στην καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση, ο εκμισθωτής μπορεί, μέχρι την πρώτη συζήτηση της αγωγής για απόδοση του μισθίου, να ανακαλέσει την καταγγελία με μονομερή δήλωση του προς το μισθωτή. Μεταγενέστερη ανάκληση είναι απαράδεκτη, εφόσον δε συναινεί ο μισθωτής.
2. Σε περίπτωση ανάκλησης της καταγγελίας, ο εκμισθωτής ή ο διάδοχος του στη μισθωτική σχέση χάνει το δικαίωμα να καταγγείλει πάλι τη μίσθωση για ιδιόχρηση επί μία τετραετία από την καταγγελία που ανακλήθηκε.

Άρθρο 22
Διατηρητέα
(άρθ.11 παρ.5 ν.813/78,1 παρ.4 ν.1930/91)

Αν ο εσωτερικός χώρος καταστήματος και ο τυχόν κινητός εξοπλισμός κηρυχθούν διατηρητέοι, ο εκμισθωτής δε χάνει τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα του που προβλέπουν τα άρθρα 16 έως 17, 27 έως 28, 23 παρ.2 του παρόντος.

β. Καταγγελία για ανοικοδόμηση

Άρθρο 23
Γενικά - Προϋποθέσεις
(άρθ.9 παρ.3, 10 παρ.4, 28 παρ.2 ν.813/78)

1. Ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση νια ανοικοδόμηση του μισθίου από αυτόν ή τον κύριο του μισθίου:
α) Μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου, εκτός αν ο χρόνος αυτός υπερβαίνει τη δωδεκαετία, οπότε η καταγγελία της μίσθωσης μπορεί να γίνει μετά την πάροδο δώδεκα (12) ετών από την έναρξη της μίσθωσης.
β) Μετά την πάροδο τριετίας από την έναρξη της μίσθωσης σε περίπτωση που ο συμβατικός χρόνος της μίσθωσης είναι μικρότερος από τρία έτη ή η μίσθωση έχει αόριστη διάρκεια.
γ) (Καταργήθηκε αρ. 7 παρ. 7 ν. 2741/1999).
2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται αντίθετη συμφωνία κατά την κατάρτιση της σύμβασης.

Άρθρο 24
Επίδοση άδειος
(άρθ.9 παρ.4 ν.813/78, 2 παρ.11 ν.2235/94)

Για να επέλθουν το αποτελέσματα της καταγγελίας, κατά το άρθρο 28 του παρόντος, εκείνος που καταγγέλλει απαιτείται να επιδώσει στο μισθωτή αντίγραφο της άδειας για ανοικοδόμηση του μισθίου του αρμόδιου πολεοδομικού γραφείου. Η επίδοση αυτή γίνεται μέχρι την πρώτη συζήτηση της σχετικής αγωγής για απόδοση του μισθίου, αλλιώς η καταγγελία είναι ανίσχυρη.

Άρθρο 25
Ακάλυπτοι χώροι
(άρθ.9 παρ.5 ν.813/78)

1. Καταγγελία μίσθωσης ακάλυπτου χώρου για ανοικοδόμηση μπορεί να γίνει μετά την πάροδο του συμβατικού χρόνου, και σε κάθε περίπτωση, αφού περάσει έτος από την έναρξη της μίσθωσης, και τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο μήνα από αυτήν.
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζεται σε μισθώσεις ακάλυπτων χώρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία, από τη φύση τους, είναι αδύνατη ή ιδιαιτέρως δύσκολη μέσα σε καλυμμένους χώρους, καθώς και σε μισθώσεις ακάλυπτων χώρων που χρησιμοποιούνται από το μισθωτή για τη λειτουργία υπαίθριων κινηματογράφων ή θεάτρων.

Άρθρο 26
Προτίμηση
(άρθ.17ν.813/78, 2 παρ.19 ν.2235/94)

Στις καταγγελίες για ανοικοδόμηση που γίνονται στο εξής, ο μισθωτής, ύστερα από δήλωση του, προτιμάται, με ίσους όρους, απέναντι σε κάθε υποψήφιο μισθωτή στη μίσθωση χώρων του ακινήτου που ανοικοδομήθηκε και ανήκει στην κυριότητα του εκμισθωτή ή του κυρίου του, για τους οποίους αυτοί δεν έχουν αναλάβει, μέχρι να επιδοθεί η δήλωση του μισθωτή, υποχρέωση για μεταβίβαση τους με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Οι διατάξεις του άρθρου 6 παρ.6 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και εδώ.

γ. Διατυπώσεις - Αποτελέσματα

Άρθρο 27
Διατυπώσεις
(άρθ.10 παρ.1-2 ν.813/78)

1. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως και επιδίδεται στο μισθωτή.
2. Σε περίπτωση που η καταγγελία κατά το άρθρα 16 έως 17 και 23 παρ.1 γίνεται υπέρ του κυρίου, των τέκνων ή συζύγου τους, απαιτείται συναίνεση του κυρίου. Η συναίνεση αυτή δίνεται εγγράφως και επιδίδεται στο μισθωτή.

Άρθρο 28
Αποτελέσματα
(άρθ.10 παρ.3 ν.813/78, 5 ν.1229/82, 2 παρ.13 ν.2235/94)

1. Τα έννομα αποτελέσματα της καταγγελίας κατά τα άρθρα 16 έως 17 και 23 παρ.1 επέρχονται έξι (6) μήνες μετά από αυτήν. Ειδικά στην καταγγελία για ιδιόχρηση από κατιόντες του εκμισθωτή ή κυρίου και εφόσον δε συντρέχει στο πρόσωπο τους η κατά το άρθρο 17 περιπτ.α' προϋπόθεση της άσκησης επαγγέλματος επί τριάντα (30) μήνες, τα αποτελέσματα επέρχονται δεκαοκτώ (18) μήνες από αυτή.
2. Το δικαστήριο, με αίτηση του μισθωτή, μπορεί εκτιμώντας τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης, να παρατείνει το χρόνο που θα επέλθουν τα αποτελέσματα της καταγγελίας μέχρι έξι (6) μήνες σε καθεμία περίπτωση.

δ. Αποζημιώσεις - Επανεγκατάσταση

Άρθρο 29
Βασική αποζημίωση
(άρθ.13 παρ.1, 15 ν.813/78, 7 παρ.1 ν.1229/82, 2 παρ.17-18 ν.2235/94)

1. Στην καταγγελία της μίσθωσης για το λόγο των άρθρων 16 έως 17, ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή ως αποζημίωση το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα δέκα έξι (16) μηνών και στην καταγγελία της μίσθωσης για το λόγο του άρθρου 23 παρ.1 το κατά το χρόνο της καταγγελίας μίσθωμα δώδεκα (12) μηνών.
2. Με αίτηση του μισθωτή το δικαστήριο μπορεί να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης, στην καταγγελία για ιδιόχρηση μέχρι τριάντα (30) μηνιαία μισθώματα και στην καταγγελία για ανοικοδόμηση μέχρι δεκαοκτώ (18) μηνιαία μισθώματα. Η προηγούμενη αύξηση γίνεται, αφού το δικαστήριο εκτιμήσει τις ειδικές συνθήκες και ιδίως τις δαπάνες για τη μεταστέγαση του μισθωτή, το χρόνο που λειτουργεί η επιχείρηση στο μίσθιο, τις τυχόν οφειλόμενες από το μισθωτή αποζημιώσεις στο προσωπικό του από την καταγγελία της εργασιακής σχέσης, καθώς και τον υπολειπόμενο χρόνο που αυτός είχε το δικαίωμα να παραμείνει στο μίσθιο.
3. Στην καταγγελία για ιδιόχρηση με τους όρους του άρθρου 17 περίπτ. β' οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις κατά το παρόν άρθρο περιορίζονται στο μισό.
4. Σε περίπτωση που το μίσθιο είναι υπομισθωμένο, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι σε κάθε περίπτωση ο μισθωτής - υπεκμισθωτής.
5. Ο εκμισθωτής έχει υποχρέωση να καταβάλει τις αποζημιώσεις του παρόντος άρθρου σε κάθε περίπτωση πριν από την απόδοση του μισθίου, αλλιώς ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την απόδοση.

Άρθρο 30
Όμοια χρήση
(άρθ.13 παρ.2 ν.813/78, 7 παρ.2 ν.1229/82)

1. Η αποζημίωση κατά την πρώτη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου στην καταγγελία για ιδιόχρηση είναι ίση με τριάντα (30) μηνιαία μισθώματα, αν ασκηθεί στο μίσθιο μέσα σε ένα (1) έτος από την απόδοσή του επιχείρηση όμοια με την ασκούμενη από το μισθωτή, εκτός αν το μίσθιο από την κατασκευή είναι προορισμένο για την ίδια χρήση.
2. Το δικαστήριο μπορεί να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης μέχρι σαράντα (40) μηνιαία μισθώματα με τις προϋποθέσεις της δεύτερης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου.

Άρθρο 31
Ακάλυπτοι χώροι
(άρθ.13 παρ.3 ν.813/78)

1. Στην καταγγελία της μίσθωσης ακάλυπτου χώρου ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει τις αποζημιώσεις των προηγούμενων άρθρων. Η ιδιότητα του ακαλύπτου χώρου δεν παύει από το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω σ' αυτόν πρόχειρα ή βοηθητικά κτίσματα ή κατασκευές.
2. Η διάταξη του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζεται σε μισθώσεις ακάλυπτων χωρών για να εγκατασταθούν επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία, από τη φύση τους, είναι αδύνατη ή ιδιαιτέρως δύσκολη μέσα σε καλυμμένους χώρους, καθώς και σε μισθώσεις ακάλυπτων χώρων που χρησιμοποιούνται από το μισθωτή για να λειτουργούν υπαίθριοι κινηματογράφοι ή θέατρα.

Άρθρο 32
Παράλειψη ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης
(άρθ.13 παρ.4 ν.813/78, 8 ν.1229/82, 10 ν.1847/1989)

1. Ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή ως αποζημίωση:
α) Το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα τριάντα (30) μηνών, αν μέσα σε έξι (6) μήνες οπό την απόδοση του μισθίου στην καταγγελία για ανοικοδόμηση δεν αρχίσει τις εργασίες για να θεμελιωθεί η νέα οικοδομή και στην καταγγελία για ιδιόχρηση δε χρησιμοποιήσει το μίσθιο.
β) Το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα πενήντα (50) μηνών, αν μέσα σε μία διετία από την απόδοση του μισθίου στις πιο πάνω περιπτώσεις εκμισθώσει αυτό ή παραχωρήσει με οποιοδήποτε τρόπο σε τρίτον τη χρήση του.
2. Δε θεωρείται παραχώρηση σε τρίτον, κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου περίπτ. β', η παραχώρηση από τους συνεκμισθωτές της χρήσης ακινήτου σε προσωπική εταιρία και εταιρία περιορισμένης ευθύνης, στην οποία μετέχουν αποκλειστικά αυτοί.
3. Ο περιορισμός της πρώτης παραγράφου περίπτ. β' του παρόντος άρθρου δεν ισχύει οπό την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών ή την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μέχρι τη μεθεπομένη της διεξαγωγής τους, εφόσον το μίσθιο παραχωρείται σε υποψήφιο βουλευτή της περιφέρειας όπου βρίσκεται το μίσθιο, για τις εκλογικές του ανάγκες χωρίς αντάλλαγμα. Το τελευταίο αυτό βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του υποψήφιου βουλευτή προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την αρμόδια οικονομική εφορία του ιδιοκτήτη. Κατά το διάστημα αυτό αναστέλλεται η εξάμηνη προθεσμία για ιδιόχρηση που προβλέπεται από την περίπτ. α' της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 33
Περαιτέρω αποζημίωση - Επανεγκατάσταση
(άρθ.13 παρ.5 ν.813/78, 8 ν.1229/82)

1. Στις περιπτώσεις του προηγουμένου άρθρου ο μισθωτής μπορεί να ζητήσει και την αποκατάσταση κάθε περαιτέρω αποδεικνυόμενης ζημίας του. Το δικαστήριο, με αίτηση του μισθωτή, διατάζει και την επανεγκατάστασή του στο μίσθιο με τους όρους της μίσθωσης που καταγγέλθηκε. Σε περίπτωση επανεγκατάστασης, ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να προσλάβει συνέταιρο.
2. Η απόφαση κατά του εκμισθωτή για παράδοση της χρήσης του μισθίου εκτελείται και κατά του παραχωρησιούχου της χρήσης. Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 23 ν.813/1978 εφαρμόζονται ανάλογα και εδώ.

Άρθρο 34
Απαλλαγή από ευθύνη
(άρθ.13 παρ.6 ν.813/78)

Ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει την αποζημίωση του άρθρου 32 του παρόντος:
α) Αν αποδείξει ότι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών για τη θεμελίωση της νέας οικοδομής ή η μη χρησιμοποίηση του μισθίου μέσα σε έξι (6) μήνες από την απόδοση οφείλονται σε γεγονός για το οποίο δεν έχει ευθύνη.
β) Αν αποδείξει ότι η μίσθωση ή η παραχώρηση σε τρίτον της χρήσης του μισθίου μέσα στη διετία έγιναν στην περίπτωση ανοικοδόμησης επειδή αυτή απαγορεύθηκε και στην περίπτωση ιδιόχρησης επειδή ο υπέρου η καταγγελία έγινε μεταγενέστερο ανίκανος σε ποσοστό ανώτερο από 60% να την ασκήσει.

Άρθρο 35
(άρθ.14 ν.813/78)

Ο εκμισθωτής για να απαλλαγεί από την υποχρέωση αποζημίωσης κατά τη διάταξη του προηγούμενου άρθρου περίπτ. β' έχει υποχρέωση, αμέσως μόλις μάθει το λόγο που συνεπάγεται αδυναμία να ιδιοχρησιμοποιηθεί ή να ανοικοδομηθεί το μίσθιο, να ειδοποιήσει γι' αυτό εγγράφως το μισθωτή στη διεύθυνση κατοικίας που αυτός δήλωσε, καλώντας αυτόν να δηλώσει αν επιθυμεί να επανεγκατασταθεί στο μίσθιο με τους όρους της μίσθωσης που λύθηκε. Ο μισθωτής εκπίπτει από το δικαίωμα επανεγκατάστασης, αν δε δηλώσει εγγράφως μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ειδοποίηση ότι επιθυμεί την επανεγκατάστασή του. Από τη δήλωση αυτή ο μισθωτής έχει υποχρέωση να καταβάλλει το μίσθωμα.

Άρθρο 36
Βιοτεχνική επιχείρηση
(άρθ.13 παρ.7 ν.813/78, 7 παρ.3 ν.1229/82)

Στην καταγγελία μίσθωσης ακινήτου στο οποίο ασκείται βιοτεχνική επιχείρηση, ο εκμισθωτής πέρα οπό τις αποζημιώσεις που προβλέπονται οπό τα άρθρα 29 έως 33, έχει υποχρέωση να καταβάλει στο μισθωτή του και τις δαπάνες του για τη νέα ηλεκτρική εγκατάσταση της ίδιας δύναμης σε άλλο μίσθιο, για να συνεχισθεί η λειτουργία της επιχείρησης του. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την παροχή εγγύησης ότι ο μισθωτής θα καταβάλει τις παραπάνω δαπάνες που αποδεικνύονται με εκκαθαρισμένο λογαριασμό της ΔΕΗ.

3. Καταγγελία για ιδιοκατοίκηση

Άρθρο 37
(άρθ.9 παρ.9 ν.813/78, 22 ν.1868/89, 2 παρ.29 ν.2235/94)

1. Σε περίπτωση που ασκείται στο μίσθιο επάγγελμα το οποίο προστατεύεται από το παρόν διάταγμα ή μικτή χρήση (επαγγελματική στέγη και κατοικία), αν ο εκμισθωτής ή ο κύριος του μισθίου, σύζυγος τους ή ενήλικο τέκνο τους δεν έχει για ένα (1) τουλάχιστον έτος πριν από την άσκηση του δικαιώματος του ιδιόκτητη κατοικία στην ίδια πόλη ή σε προάστιο της που να καλύπτει τις οικογενειακές ή ατομικές ανάγκες στέγασης τους, ο εκμισθωτής, ή, αν κατά τη διάρκεια του μισθωτικού χρόνου έγινε μεταβίβαση της κυριότητας του μισθίου, ο νέος κύριος, μπορεί να ζητήσει την απόδοση του μισθίου για ιδιοκατοίκηση, μετά την λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, εφόσον το μίσθιο είναι κατάλληλο για κατοικία.
2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου:
α) Τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέχονται οκτώ (8) μήνες μετά την επίδοση της στο μισθωτή.
β) Ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή ως αποζημίωση το κατά το χρόνο της καταγγελίας καταβαλλόμενο μίσθωμα οκτώ (8) μηνών. Τα δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μπορεί να αυξήσει την αποζημίωση μέχρι το ποσό δεκαοκτώ (18) μηνιαίων μισθωμάτων.
γ) Ο εκμισθωτής έχει υποχρέωση να ιδιοχρησιμοποιήσει το μίσθιο ως κατοικία του ίδιου ή των προσώπων που προαναφέρονται για χρονική περίοδο τουλάχιστον τριών (3) ετών.
δ) Αν η καταγγελία ασκείται για πολύτεκνη οικογένεια, αναπήρους, άτομα που πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική ασθένεια ή χήρες με ανήλικο τέκνα, το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, έχει το δικαίωμα να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης ή το χρόνο που θα επέλθουν το αποτελέσματα της καταγγελίας.
3. Κατά τα άλλα εφαρμόζονται σι διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Τα ίδια ισχύουν και για τις αγωγές που ασκήθηκαν με βάση τη διάταξη του άρθρου 3 ν.1861/ 1989.
4. Η αληθινή έννοια του άρθρου 4 του ν.1953/1991 είναι ότι με αυτό δεν έχει καταργηθεί το παρόν άρθρο.

4. Καταγγελία για δημιουργία κύριας κατοικίας

Άρθρο 38
(άρθ.4 ν.1953/91,1 παρ.2 ν.1962/91, 9 παρ.1 ν.2041/92)

1. Μισθώσεις ακινήτων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, ενώ από την κατασκευή τους προορίζονται για κατοικία, εξαιρούνται από τις διατάξεις για την αναγκαστική παράταση της διάρκειας τους και μπορούν να καταγγελθούν από τον εκμισθωτή, αφού λήξει η συμβατική διάρκεια τους, όχι όμως πριν παρέλθει εξαετία οπό την έναρξη τους, αν ο εκμισθωτής δηλώσει εγγράφως προς το μισθωτή ότι μέσα σε έξι μήνες από την απόδοση του μισθίου αυτό θα επισκευαστεί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να εκμισθωθεί ως κυρία κατοικία. Στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται η εκμίσθωση πάλι για επαγγελματική στέγη τουλάχιστον επί μία (1) τριετία. Η μισθωτική σχέση για τις νέες μισθώσεις αυτών των ακινήτων διαμορφώνεται ελεύθερα.
2. Σε περίπτωση που δε θα τηρηθούν οι παραπάνω όροι από τον εκμισθωτή, εφαρμόζονται ανάλογα τα άρθρα 32 παρ.1-2, 33 έως 34 του παρόντος διατάγματος.
3. Τα αποτελέσματα της καταγγελίας κατά το παρόν άρθρο επέρχονται μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από αυτήν. Το δικαστήριο μπορεί, με αίτηση του μισθωτή, εκτιμώντας τις ειδικές συνθήκες της κάθε περίπτωσης, να παρατείνει το χρόνο που θα επέλθουν τα αποτελέσματα της καταγγελίας μέχρι τρεις (3) μήνες. Μέχρι τότε καταβάλλεται το μίσθωμα που προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
4. Καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 1991 ή μέχρι την 1 Μαίου 1992 σύμφωνα με την παρ.1 του παρόντος άρθρου καθίστανται ανίσχυρες και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δεν εκτελούνται, εκτός από τις διατάξεις τους για τα έξοδα.

5. Καταγγελία για κατεδάφιση ετοιμόρροπου

Άρθρο 39
(άρθ.9 παρ.1 ν.813/78)

Ο εκμισθωτής μπορεί οποτεδήποτε να καταγγείλει εγγράφως πριν από τρεις μήνες τη μίσθωση, εφόσον το μίσθιο κρίθηκε αρμοδίως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο κατά μεγάλο και ουσιώδες μέρος του.

6. Καταγγελία για πτώχευση του μισθωτή.

Άρθρο 40
(άρθ.9 παρ.7 ν.813/78)

Ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει εγγράφως τη μίσθωση πριν από τρεις (3) μήνες, αν ο μισθωτής κηρυχθεί σε πτώχευση με τελεσίδικη απόφαση. Ο εκμισθωτής έχει το ίδιο δικαίωμα από τη δημοσίευση της απόφασης που κηρύσσει το μισθωτή σε πτώχευση με αίτηση του.

7. Καταγγελία για εγκατάσταση υπηρεσιών.

Άρθρο 41
(άρθ.9 παρ.8 ν.813/78, 10 ν.1229/82, 2 παρ.12 ν.2235/94)

1. Δήμος ή κοινότητα και τα εξαρτώμενα από αυτούς νομικά πρόσωπα, ιδρύματα και επιχειρήσεις μπορούν μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης να καταγγείλουν αυτή τη μίσθωση, εφόσον το μίσθιο θα χρησιμοποιηθεί για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν γενικώς οι υπηρεσίες τους. Για την εφαρμογή αυτής της παραγράφου κάθε δήμος ή κοινότητα λογίζεται σαν να είναι το ίδιο πρόσωπο μαζί με τα εξαρτώμενα από αυτόν δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα, ιδρύματα και επιχειρήσεις είτε η καταγγελία γίνεται από τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από το νομικό πρόσωπο, ίδρυμα ή επιχείρηση.
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται αναλόγως και για το δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
3. Σε κάθε περίπτωση που δε θα πραγματοποιηθεί η στέγαση των υπηρεσιών μέσα σε ένα χρόνο από την απόδοση του μισθίου, ο μισθωτής έχει δικαίωμα επανεγκατάστασης και αποζημίωσης.

8. Καταγγελία από ΟΤΑ για δημιουργία πρασίνου κ.τ.λ.

Άρθρο 42
(άρθ.9 παρ.6 ν.813/78)

1. Στις μισθώσεις ακάλυπτων χώρων που ανήκουν κατά κυριότητα σε δήμους ή κοινότητες χωρεί καταγγελία μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου, εφόσον με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου που εγκρίνεται από τον αρμόδιο νομάρχη, κριθούν ως χώροι για να δημιουργηθούν πράσινο, πλατείες ή εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας των κατοίκων των περιοχών των δήμων και κοινοτήτων ή για ανοικοδόμηση.
2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου τα έννομα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από αυτή. Στις καταγγελίες αυτές εφαρμόζονται αναλόγως και οι διατάξεις των άρθρων 32 παρ.1-2 και 33 έως 34 του παρόντος διατάγματος.

9. Καταγγελία από το μισθωτή

Άρθρο 43
(άρθ.12 ν.813/78, 3 ν.2041/92)

Ο μισθωτής μπορεί μετά την πάροδο διετίας από την έναρξη της σύμβασης να καταγγείλει τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως και τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από αυτή. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής οφείλει στον εκμισθωτή ως αποζημίωση το καταβαλλόμενο κατά το χρόνο της καταγγελίας μίσθωμα τεσσάρων (4) μηνών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 44
Εφαρμογή Αστικού Κώδικα
(άρθ.29 ν.813/78)

Οι μισθώσεις του παρόντος διατάγματος, εφόσον δεν ορίζεται κάτι άλλο σ' αυτό, διέπονται από τους συμβατικούς όρους τους και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Άρθρο 45
Παραίτηση από δικαιώματα
(άρθ. 24 ν. 813/78)

Η παραίτηση οποιουδήποτε από τα μέρη από τα δικαιώματα του παρόντος κατά την κατάρτιση της μίσθωσης είναι άκυρη, εφόσον το παρόν δεν ορίζει διαφορετικά.

Άρθρο 46
Ανάρτηση πινακίδων - Επισκέψεις του μισθίου
(άρθ.16 ν.813/78)

1. Ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα έξι μήνες πριν από τη λήξη της μίσθωσης να αναρτά στο μίσθιο πινακίδα για την εκμίσθωση του ακινήτου μετά τη λήξη της μίσθωσης. Στην πινακίδα πρέπει να ορίζεται από πότε το ακίνητο προσφέρεται για μίσθωση.
2. Ο μισθωτής έχει την υποχρέωση έξι μήνες πριν από τη λήξη της μίσθωσης να επιτρέπει την επίσκεψη του ακινήτου στους ενδιαφερόμενους για τη μίσθωσή του. Ο χρόνος και οι λοιποί όροι των επισκέψεων καθορίζονται από τα μέρη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία από το δικαστήριο.
3. Ο μισθωτής έχει το δικαίωμα επί έξι (6) μήνες από την αποχώρησή του από το μίσθιο να αναρτά σ' αυτό πινακίδα με τη νέα εγκατάστασή του.

Άρθρο 47
Παραγραφή
(άρθ.27, 33 παρ.1 ν.813/78, 2 παρ.22 ν.2235/94)

1. Οι αξιώσεις για αποζημίωση από το παρόν διάταγμα υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή που αρχίζει από το τέλος του έτους που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της.
2. Η κατά το άρθρο 33 παρ.1 αξίωση για επανεγκατάσταση υπόκειται σε ετήσια παραγραφή, που αρχίζει από τότε που γεννήθηκε και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της.
3. Το άρθρο 27 του ν.813/78, όπως ίσχυε την 1η Σεπτεμβρίου 1978 εφαρμόζεται και στις αξιώσεις που είχαν γεννηθεί και δεν είχαν παραγραφεί μέχρι τότε.

Άρθρο 48
Δικονομικές διατάξεις
(άρθ.25 ν.813/78, 9 παρ.3 ν.2041/92, 2 παρ.23 ν.2235/94)

1. Κάθε διαφορά από τη μίσθωση που ρυθμίζεται από το παρόν διάταγμα υπάγεται στην αρμοδιότητα του μονομελούς πρωτοδικείου ή του ειρηνοδικείου, ανάλογα με το ποσό του καταβαλλόμενου μισθώματος, κατά τις διακρίσεις των άρθρων 14 παρ.1 εδ. β' και 16 αριθ.1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στην αρμοδιότητα των πιο πάνω δικαστηρίων υπάγονται και οι διαφορές από παρεπόμενες συμβάσεις της μίσθωσης, καθώς και εκείνες από τα άρθρα 601 του Αστικού Κώδικα και 23 του ν. 813/1978. Οι διαφορές από τα προηγούμενα εδάφια εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 647 έως 662 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
2. Το άρθρο 69 του Κ.Πολ.Δ. εφαρμόζεται στις περιπτώσεις απόδοσης του μισθίου για οποιαδήποτε αιτία.
3. Στις μισθώσεις που υπάγονται στο παρόν διάταγμα δεν επιτρέπεται αίτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου για να ανασταλεί η εκτέλεση απόφασης στην περίπτωση που έχει διαταχθεί απόδοση του μισθίου για καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος από δυστροπία.

Άρθρο 49
Συνέχιση εκκρεμών υποθέσεων
(άρθ.34 ν.813/78)

1. Υποθέσεις που ήσαν εκκρεμείς και δεν είχαν συζητηθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1978 συνεχίζονται ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία είχαν εισαχθεί ή παραπεμφθεί και εκδικάζονται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 48 παρ.1 του παρόντος.
2. Οι υποθέσεις που είχαν συζητηθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1978 εξακολουθούν να δικάζονται με βάση τις δικονομικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.

Άρθρο 50
Κατάργηση εκκρεμών δικών, μη εκτέλεση αποφάσεων

Εκκρεμείς δίκες για απόδοση μισθίων έχουν καταργηθεί και δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν έξωση δεν εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 παρ.2 ν. 813/1978, 13 ν. 1229/1982, 1 παρ.3 ν. 1930/1991, 3 παρ.2 ν. 1962/1991, 9 παρ.4 εδ. γ' ν. 2041/1992.

Άρθρο 51
Αναστολή εκτέλεσης εξωστικής απόφασης δημοσίων εκπαιδευτηρίων
(άρθ.1 ν.δ. 516/70)

1. Δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν το Ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει ή παραδώσει το μίσθιο ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται απ' αυτό ως εκπαιδευτήριο, σχολείο ή νηπιαγωγείο, δεν εκτελούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους κατά το οποίο επιδόθηκε η σχετική επιταγή προς εκτέλεση, εκτός αν η απόδοση διατάζεται για καθυστέρηση του μισθώματος. Η διάρκεια του σχολικού έτους καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
2. Το μονομελές πρωτοδικείο του τόπου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, ύστερα από αίτηση το δημοσίου, δικάζοντας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, μπορεί να αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και μετά τη λήξη του σχολικού έτους και μέχρι το τέλος του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, εφόσον κατά την κρίση του καθίσταται αδύνατη ή άκρως δυσχερής η μίσθωση από το δημόσιο άλλου ακινήτου που να πληροί τις ανάγκες της εξωθούμενης υπηρεσίας.
3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου είναι οριστική και δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο.

Άρθρο 52
Υποχρεώσεις Δ.Ο.Υ.
(άρθ.26 ν.813/78, 2 παρ.21 ν.2235/94)

Σε δίκες επί διαφορών του παρόντος νόμου, οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ υποχρεούνται να χορηγούν στους έχοντες έννομο συμφέρον, αποκλειστικά για δικαστική χρήση, αντίγραφο συμβάσεων μίσθωσης και βεβαιώσεις για το ύψος της αντικειμενικής αξίας μισθίων ακινήτων, όπου δε δεν ισχύει το σύστημα αυτό, συγκριτικά στοιχεία της αγοραίας αξίας τους, δικαιούμενοι να ζητήσουν υπεύθυνη δήλωση για την αποκλειστικότητα της δικαστικής χρήσης.

Άρθρο 53
Ειδικές περιπτώσεις αναπροσαρμογής μισθώματος
(άρθ. 7, 8 παρ.6 ν. 2041/92, 71 παρ.2 ν. 2065/92)

1. Στις περιπτώσεις που το αναπροσαρμοζόμενο μίσθωμα υπερβαίνει το διπλάσιο του καταβαλλόμενου, το πέρα του διπλασίου οφείλεται κατά 50% μετά την πάροδο εξαμήνου από την κοινοποίηση της έγγραφης όχλησης του εκμισθωτή και το υπόλοιπο μετά παρέλευση έτους από αυτήν. Επί αναπροσαρμογής που έγινε με βάση το άρθρο 2 του ν. 1962/1991 το πέραν του διπλασίου ποσό και μέχρι του τετραπλασίου οφείλεται από 1ης Μαΐου 1992 και το υπόλοιπο από 1ης Νοεμβρίου 1992.
2. Μισθώσεις που παρατείνονται κατά το άρθρο 58 παρ.12 του παρόντος όπως και κάθε ισχύουσα σύμβαση αν δεν υπάρχει ειδική συμφωνία των μερών, υπόκεινται σε αναπροσαρμογή του μισθώματος σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 7 του παρόντος και μέσα στα όρια της προηγούμενης παραγράφου.
3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στις δίκες που ήταν εκκρεμείς την 1η Μαΐου 1992.
4. Τα μισθώματα αναπροσαρμόσθηκαν εκτάκτως με τα άρθρα 30 παρ.2 ν. 813/1978, 2 ν. 1962/1991, 15 ν. 2018/1992 και Α.Υ.Δ. 81775/16.9.1991.

Άρθρο 54
Ειδικές περιπτώσεις αναστολής αναπροσαρμογής
(άρθ. 2 παρ.24, 25 εδ. 3 και 26 ν. 2235/94)

1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντικειμενική αξία του μισθίου, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 7 του παρόντος, έχει μειωθεί πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1994, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του παρόντος για ετήσια αύξηση του μισθώματος μέχρις ότου το μίσθωμα που προκύπτει από τη νέα αντικειμενική αξία μαζί με τις ετήσιες αυξήσεις της ίδιας παραγράφου υπερβεί το κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1994 διαμορφωμένο ήδη μίσθωμα.
2. Αν το μίσθωμα των ακινήτων του άρθρου 9 του παρόντος (κτίρια ειδικών χρήσεων) που έχει διαμορφωθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1994 με εφαρμογή του ποσοστού 6% της αντικειμενικής αξίας σύμφωνα με το άρθρο 8 ν. 2041/92, είναι σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 9 του παρόντος, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του παρόντος για ετήσια αύξηση του μισθώματος μέχρις ότου το μίσθωμα της παρούσας παραγράφου μαζί με τις ετήσιες αυξήσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του παρόντος, υπερβεί το κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1994 διαμορφωμένο ήδη μίσθωμα.
3. Δικαστικές αποφάσεις, που διατάζουν την απόδοση μισθίου για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου λόγω μη καταβολής του μισθώματος και δεν έχουν εκτελεσθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1994, δεν εκτελούνται αν ο μισθωτής μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την ημερομηνία αυτή καταβάλει όλα τα οφειλόμενα μισθώματα και τη δικαστική δαπάνη.

Άρθρο 55
Καταγγελίες
(άρθ.31 παρ.3, 32, 33 παρ.2-3 ν. 813/78, 12 ν. 1229/82, 1 παρ.3 ν. 1930/91)

1. Καταγγελίες που έγιναν μέχρι την 21 Ιουλίου 1978, διέπονται ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις και τα έννομα αποτελέσματά τους από τις διατάξεις οι οποίες ίσχυαν κατά το χρόνο που έγιναν.
2. Στις καταγγελίες για ιδιόχρηση, οι οποίες ανακλήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 813/1978, δε χωρεί νέα καταγγελία για τον ίδιο λόγο απέναντι στον ίδιο μισθωτή επί μία τετραετία από την έναρξη ισχύος του ν. 813/1978.
3. Στις μισθώσεις που υπάρχουν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 813/1978 χωρεί καταγγελία από τον δικαιούμενο σ' αυτήν, για ανοικοδόμηση ή ιδιόχρηση του μισθίου, εφόσον πέρασε ο συμβατικός χρόνος.
4. Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1979 αναστέλλεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για έξωση, που εκδόθηκαν με βάση την παρ.1 του άρθρου 7 του ν. 52/1975 και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 813/1978.
5. Οι διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 9 καθώς και των παρ.1, 2, 4 και 5 του άρθρου 13 ν. 813/1978, όπως τροποποιούνται με το άρθρο 12 ν. 1229/1982, εφαρμόζονται και στις καταγγελίες για ιδιόχρηση που έγιναν μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 12 ν. 1229/1982, εφόσον ο μισθωτής βρίσκεται στη χρήση του μισθίου.
6. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 11 του ν. 813/1978, όπως ίσχυε την 1η Σεπτεμβρίου 1978, εφαρμόζονται και στις καταγγελίες που έγιναν μέχρι τότε.
7. Η παράγραφος 7 του άρθρου 9 του ν. 813/1978 εφαρμόζεται και στις πτωχεύσεις που ήταν εκκρεμείς την 1η Σεπτεμβρίου 1978.
8. Καταγγελίες μισθώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 31 παρ.1 έως 2 του ν. 813/1978 για λήξη του χρόνου των μισθώσεων, οι οποίες έγιναν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1978 είναι ανίσχυρες, εφόσον ο μισθωτής βρίσκεται στη χρήση του μισθίου την 1η Σεπτεμβρίου 1978.
9. Οι καταγγελίες μισθώσεων διατηρητέων κτιρίων που ασκήθηκαν με βάση τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 1898/1990 είναι ανίσχυρες.

Άρθρο 56
Καταγγελίες για δημόσια ωφέλεια
(άρθ.33-34 ν. 1406/83, 33 παρ.4 ν. 1473/84, 4 ν. 1861/89)

1. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του ν. 813/1978, όπως κατά την έναρξη του ν. 1406/1983 έχει συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί, το δημόσιο, οι διαχειριστές δημοσίων κτημάτων, τα ν.π.δ.δ. και οι δήμοι και οι κοινότητες μπορούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1989 να καταγγείλουν, εφόσον έχει λήξει η συμβατική τους διάρκεια, τις μισθώσεις των ακινήτων που τους ανήκουν κατά κυριότητα ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά τη χρήση από το δημόσιο ή άλλο ν.π.δ.δ. με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ο όλος χώρος για να δημιουργηθεί άλσος ή πλατεία ή για ανάλογη χρήση στη διάθεση του κοινού ή για να αξιοποιηθεί ο χώρος στα πλαίσια χρήσης γης που έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο ή για άλλη δημόσια ωφέλεια. Για το κύρος της καταγγελίας αρκεί να αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο ο λόγος που τη δικαιολογεί κατά το προηγούμενο εδάφιο.
2. Οι εκμισθωτές που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο οφείλουν να καταβάλουν ως αποζημίωση στους μισθωτές ποσό ίσο με τα μισθώματα δώδεκα (12) μηνών. Η λύση της μίσθωσης επέρχεται τρεις (3) μήνες μετά την επίδοση της καταγγελίας και την πραγματική προσφορά της αποζημίωσης στον κάθε μισθωτή.
3. Αν ο μισθωτής αρνείται να αποδώσει το μίσθιο, διατάζεται η αποβολή του από το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο κατά τη διαδικασία των άρθρων 648 έως 662 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
4. Στην περίπτωση της παρ.1 του παρόντος άρθρου, αν οι εργασίες κατεδάφισης δεν έχουν αρχίσει μέσα σε ένα χρόνο από την απόδοση όλων των μισθίων χώρων στο δημόσιο ή τα ν.π.δ.δ., η καταγγελία ανατρέπεται και ο μισθωτής έχει το δικαίωμα επανεγκατάστασης με τους όρους της μίσθωσης που καταγγέλθηκε.
5. Οι αγωγές για την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο εκδικάζονται κατά τη διαδικασία του άρθρου 48 παρ.1 του παρόντος διατάγματος.

Άρθρο 57
Προστασία υπομισθώσεων
(άρθ. 35 ν. 813/78)

Υπομισθώσεις που υφίστανται νομίμως κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1978, διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 58
Αναγκαστικές παρατάσεις της διάρκειας των μισθώσεων
(άρθ. 28 παρ.3 ν. 813/78)

1. Μισθώσεις του άρθρου 2 του ν. 813/78 που έληγαν μέχρι 31.8.1978 ή έληγαν οπωσδήποτε μέχρι 31.8.1981, παρατείνονται μέχρι 31.8.1981.
(ν.1219/1981)
2. Μισθώσεις ακινήτων που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, οι οποίες αναφέρονται στο ν. 1219/1981, παρατείνονται και ρυθμίζονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος αυτός.
(άρθ. 30 παρ.1, 31 παρ.1 εδ. β' ν. 813/78, 7 ν. 1219/1981)
3. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν μέχρι 31.8.1978 ή έληγαν οπωσδήποτε μέχρι 31.8.1984, παρατείνονται μέχρι 31.8.1984.
(άρθ. 30 παρ.3 ν. 813/78, 1 ν. 1417/1984)
4. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 31.8.1986 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή.
(άρθ. 4 ν. 1598/1986)
5. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 31.12.1978 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή.
(άρθ. 16 ν. 1738/1987)
6. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 31.8.1989 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παρ.1 του ν. 813/78.
(άρθ. 1 ν. 1861/1989)
7. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 31.8.1990 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παρ.1 του ν. 813/78.
(άρθ. 6 παρ.1 ν. 1898/1990)
8. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 31.8.1991 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παρ.1 του ν. 813/78.
(άρθ. 1 παρ.1 ν. 1962/1991, Α.Υ. Δικαιοσύνης 13992/1992 (ΦΕΚ 132 Β)
9. Μισθώσεις υπαγόμενες στο ν. 813/1978 (ΦΕΚ 137 Α) και στο άρθρο 4 παρ.1 του ν. 1953/1991 (ΦΕΚ 96 Α) που έληγαν σύμφωνα με τη σύμβαση ή το νόμο μέχρι 30.4.1992 παρατείνονται μέχρι την ημερομηνία αυτή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παρ.1 του ν. 813/78.
(άρθ. 5 παρ.1 ν. 2041/92, 2 παρ.2 ν. 2235/94)
10. Μισθώσεις αναφερόμενες στα άρθρα 1 και 2 του ν. 813/1978, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1962/1991 και την 13992/1992 απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 132 Β) έληγαν στις 30.4.92, παρατείνοντας αυτοδικαίως, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 59 του παρόντος ως ακολούθως:
α. μέχρι την 31 Αυγούστου 1995, αν ο μισθωτής έχει συμπληρώσει στη χρήση του μισθίου χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ετών,
β. μέχρι την 31 Αυγούστου 1996, αν ο μισθωτής έχει συμπληρώσει στη χρήση του μισθίου χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι (20) ετών,
γ. μέχρι την 31 Αυγούστου 1997, αν ο μισθωτής έχει συμπληρώσει στη χρήση του μισθίου χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) ετών.
(άρθ. 5 παρ.2 ν. 2041/92)
11. Ως χρόνος παραμονής στην χρήση του μισθίου κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου, νοείται ο συνολικός χρόνος που συμπληρώνεται στο πρόσωπό του, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 2041/1992 μισθωτή, ανεξαρτήτως του είδους της σύμβασης. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζεται και ο χρόνος των τυχόν δικαιοπαρόχων.
(άρθ.5 παρ.2 ν. 2041/92)
12. Μισθώσεις που κατά τη σύμβαση και το άρθρο 5 του παρόντος λήγουν από 1.5.1992 έως 31.8.1997 παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία αυτή.
(άρθ. 5 παρ.3 ν. 2041/92, 2 παρ. 3 ν. 2235/1994)
13. Οι μισθώσεις των παραγράφων 10 και 12 του άρθρου αυτού διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του παρόντος. Ειδικές συμφωνίες για τη λύση της μίσθωσης ή για σύντμηση του χρόνου της, που έχουν καταρτισθεί εγκύρως μέχρι 1.5.1992, διατηρούνται σε ισχύ.
(άρθ. 4 ν. 2041/92)
14. Οι διατάξεις των παραγράφων 10 έως 13 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στις υπομισθώσεις που υφίσταντο νομίμως κατά την 1.5.1992.

(αρθ. 5 παρ. 5 ν. 2041/92)

Άρθρο 59
(άρθ. 6 ν. 2041/92)

1. Στις μισθώσεις των παραγράφων 10 και 12 του προηγούμενου άρθρου ο εκμισθωτής δικαιούται να αρνηθεί την παράταση, εφόσον ο μισθωτής κατά την 4η Μαΐου 1992 έχει συμπληρώσει στη χρήση του μισθίου διάρκεια δέκα (10) ετών. Η άρνηση γίνεται με έγγραφη δήλωση που επιδίδεται στο μισθωτή εντός έξι (6) μηνών από την 1η Μαΐου 1992. Στην περίπτωση αυτή η μίσθωση λήγει την 30 Απριλίου 1993.
2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο εκμισθωτής οφείλει ως αποζημίωση το τριπλάσιο ποσό που ορίζεται στο άρθρο 29 παρ.1 για την καταγγελία για ιδιόχρηση. Οι διατάξεις του άρθρου 29 παρ.5 έχουν ανάλογη εφαρμογή.
3. Αν ο εκμισθωτής δεν ασκήσει την αγωγή απόδοσης εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη, η άρνηση της παράτασης θεωρείται ότι δεν επέφερε αποτελέσματα.
4. Στην περίπτωση άρνησης της παράτασης, αν ο μισθωτής δηλώσει εγγράφως εντός μηνός από την επίδοση της άρνησης ότι προσφέρει μίσθωμα τουλάχιστον 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου ετησίως και ο εκμισθωτής αποδεχθεί την προσφορά, καταρτίζεται νέα μίσθωση που αρχίζει την 1η Μαΐου 1993 και διέπεται κατά τα λοιπά από τις διατάξεις του παρόντος. Αν ο εκμισθωτής ανταπαντήσει εντός μηνός αρνούμενος την προσφορά, η μίσθωση λήγει κατά την παρ.1 και ο εκμισθωτής οφείλει ως αποζημίωση το διπλάσιο της οριζόμενης στην παρ.2. Η παράλειψη ανταπάντησης θεωρείται αποδοχή.
5. Η άρνηση του εκμισθωτή να παραταθεί περαιτέρω η μίσθωση, καθώς και η προσφορά μισθώματος τουλάχιστον 10% της αντικειμενικής αξίας εκ μέρους του μισθωτή, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 4 αυτού του άρθρου, γίνεται εγγράφως και δεν ανακαλείται.
6. Αν το καταβαλλόμενο μίσθωμα είναι τουλάχιστον το 10% της αντικειμενικής αξίας, η διάταξη αυτού του άρθρου δεν έχει εφαρμογή.
7. Στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα της αντικειμενικής αξίας ισχύει η αγοραία αξία.

Άρθρο 60
Αποκατάσταση άϋλης εμπορικής αξίας
(άρθ.5 παρ.6 ν. 2041/92, 2 παρ.4 ν. 2235/94)

1. Σε περίπτωση απόδοσης μισθίου λόγω λήξης της μίσθωσης σύμφωνα με τις παραγράφους 10 έως 14 του άρθρου 58 του παρόντος και σε κάθε περίπτωση λήξης της μίσθωσης λόγω συμπλήρωσης δωδεκαετίας, ο εκμισθωτής οφείλει στο μισθωτή για την αποκατάσταση της άϋλης εμπορικής αξίας ποσό ίσο με το καταβαλλόμενο κατά το χρόνο λήξης της μίσθωσης εικοσιτεσσάρων (24) μηνών.
2. Ο εκμισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει την αποζημίωση του παρόντος άρθρου πριν από την απόδοση του μισθίου, αλλιώς ο μισθωτής δικαιούται να αρνηθεί την απόδοση.
3. Ο εκμισθωτής υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση του παρόντος άρθρου πριν την απόδοση του μισθίου, αλλιώς ο μισθωτής δικαιούται να αρνηθεί την απόδοση.

Άρθρο 61
Τα ποσά του προηγούμενου άρθρου δεν οφείλονται στις εξής περιπτώσεις:

α. Αν ο μισθωτής αποχωρήσει οικειοθελώς από το μίσθιο.

β. Στις μισθώσεις των περιπτώσεων β, γ, δ και στ της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος, εφόσον δεν ασκούνται στο μίσθιο εμπορικές πράξεις.

γ. Στις μισθώσεις του άρθρου 2 του παρόντος.

δ. Στις περιπτώσεις που η αγωγή απόδοσης του μισθίου για λήξη της μίσθωσης που έχει επέλθει είτε σύμφωνα με τις παρ. 10-14 του άρθρου 58 του παρόντος, είτε λόγω συμπλήρωσης δωδεκαετίας, ασκηθεί μετά παρέλευση εννέα (9) μηνών από αυτή τη λήξη της μίσθωσης. Μετά την άπρακτη πάροδο του εννεαμήνου, η μίσθωση θεωρείται ότι έχει παραταθεί για τέσσερα (4) χρόνια, μετά δε την λήξη της τετραετίας δεν οφείλονται τα ποσά του προηγούμενου άρθρου.

Άρθρο 62
(Καταργήθηκε αρ. 7 παρ. 17 ν. 2741/1999).

Άρθρο 63
Μισθώσεις Ε.Ο.Τ.
(άρθ.6 ν. 2206/94, 2 παρ.31 ν. 2235/94)

Οι παρατάσεις μισθώσεων ακινήτων ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ. οι οποίες αποφασίσθηκαν και υπογράφηκαν από τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 1993, χωρίς να έχει λήξει η συμβατική διάρκεια των αρχικών μισθώσεων, είναι άκυρες και οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν για την έγκριση και τη σύναψή τους ανακαλούνται αυτοδικαίως με απόφαση του οργάνου που τις έχει εκδώσει. Η αληθινή έννοια της προηγούμενης παραγράφου είναι ότι στη διάρκεια των μισθώσεων που ρυθμίζει περιλαμβάνεται και η αναγκαστική παράταση του συμβατικού χρόνου.

Άρθρο 64
Αρμοδιότητα Υπουργείου Εμπορίου
(άρθ.2 παρ.1 ν. 2235/94)

Από 1ης Σεπτεμβρίου 1994 η αρμοδιότητα για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ανήκει στο Υπουργείο Εμπορίου.

Άρθρο 65
Κωδικοποίηση διατάξεων
(άρθ.3 ν. 2235/94)

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου, επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων για τις εμπορικές μισθώσεις και των μεταγενέστερων διατάξεων που άμεσα ή έμμεσα τροποποιούν ή συμπληρώνουν αυτές.
2. Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς των άρθρων, παραγράφων και εδαφίων, η διαγραφή, σύμπτυξη ή προσθήκη νέων άρθρων, ως και οποιαδήποτε αναγκαία φραστική μεταβολή χωρίς αλλοίωση της έννοιας του ισχύοντος κειμένου.

Άρθρο 66
Καταργούμενες διατάξεις
(άρθ.36 ν. 813/78)

Από την έναρξη ισχύος του ν. 813/1978 (1.9.1978) καταργούνται: α) το ν.δ. 1320/1972 «περί εμπορικών μισθώσεων», β) ο ν. 52/1975 «περί τροποποιήσεως και αναστολής της ισχύος διατάξεων του ν.δ. 1230/1972 «περί εμπορικών μισθώσεων», γ) ο ν. 406/1976 » περί αναστολής λήξεως εμπορικών μισθώσεων και τροποποιήσεως διατάξεων του ν.δ. 1230/1972 «περί εμπορικών μισθώσεων και του ν.δ. 52/1975 κ.λ.π.» και δ) οι παρ.3 και 6 του άρθρου 1 του ν.δ. 159/1969 «περί ρυθμίσεως θεμάτων αφορώντων τας Κεντρικάς Λαχαναγοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης και περί κυρώσεως πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Άρθρο 67
Έναρξη ισχύος

1. Το παρόν διάταγμα αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Οι κατ' ιδία διατάξεις ισχύουν από την έναρξη ισχύος τους, όπως αυτή αναφέρεται στα νομοθετήματα που κωδικοποιούνται με το παρόν.
3. Σε περίπτωση νοηματικής διαφοράς επικρατεί το αρχικό κείμενο της διάταξης που κωδικοποιήθηκε.

4. Όπου στο παρόν αναφέρεται Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοούνται και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
5 . Τη δημοσίευση του παρόντος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναθέτουμε στον Υπουργό Εμπορίου.

Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ