Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Επί ευκαιρία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Φορέας μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ,στις 15 Μαρτίου, προκηρύσσει διαγωνισμό μαθητικής έκθεσης, με θέμα "Μαθαίνω να Καταναλώνω".
Μέρος μπορούν να πάρουν οι μαθητές Πέμπτης και ΣΤ τάξης Δημοτικού Σχολείου όλου του Ν. Χανίων.

Τα κείμενα της έκθεσης θα κατατεθούν στα γραφεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, Πλ. 1866 αρ.2 ,στην υπεύθυνη παραλαβής αυτών, κ.Μπινάκη , έως και 12 Μαρτίου.

Τα κείμενα θα είναι σε 5 αντίγραφα , συνοδευόμενα από αίτηση-δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή.
Τα κείμενα θα αξιολογηθούν από 3 μελή Διδασκαλική Επιτροπή.
Θα δοθούν βραβεία, έπαινοι και διακρίσεις ,τόσο από τον Φορέα μας,όσο και από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Βράβευση θα γίνει στις 15 Μαρτίου ,Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, σε ειδική εκδήλωση.

Πληροφορίες- Ενημέρωση κ.Μπινάκη και στο τηλέφωνο 2821092666 εργάσιμες ώρες και μέρες.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Καταργούνται τα σύνορα για τα καταναλωτικά δάνεια

Ημερήσια Εφημερίδα Χανίων, Κριάρη 6 (πάροδος) - Χανιά 28210 75504, 75505 Fax 28210 75506 www.neoskirikas.gr [www.neoskirikas.gr] Καταναλωτικά δάνεια από τη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Ισπανία θα μπορούν να πάρουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η νέα κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, καταργεί τα σύνορα και επιπλέον φέρνει ενιαίους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών. Ακόμα εισάγει κοινές ρυθμίσεις – για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης- που αφορούν τη διαφήμιση αλλά και την πληροφόρηση των καταναλωτών. Ήδη δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οδηγία για την καταναλωτική πίστη (2008/48/ΕΚ) και τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία να την ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι την 12η Μαΐου 2010. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που εισάγει η οδηγία αφορούν: * Θέματα διαφήμισης, και πληροφόρησης * Το δικαίωμα της υπαναχώρησης για το δανειολήπτη * Το ζήτημα του πέναλτι * Την υποχρέωση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, η οδηγία θα εφαρμόζεται στα καταναλωτικά δάνεια -χωρίς προσημείωση- και για ύψος δανείων από 200 ευρώ μέχρι και 75.000 ευρώ. Στο εξής λοιπόν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τυποποιημένη πληροφόρηση στους πολίτες της ευρωζώνης. Δηλαδή μέσα από ένα πεντασέλιδο που θα είναι ίδιο για όλα τα κράτη–μέλη, θα παρέχονται πληροφορίες για τα επιτόκια, τα έξοδα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καταναλωτή. Για παράδειγμα, η πληροφόρηση θα είναι περισσότερο λεπτομερής σε ότι αφορά το ΣΕΠΕ (συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση στην οποία εκτός από το επιτόκιο περιλαμβάνονται και τα διάφορα έξοδα που συνοδεύουν ένα δάνειο). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Οδηγία υποχρεώνει τις τράπεζες να παρέχουν πρόσθετες εξηγήσεις στον καταναλωτή, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει αν το δάνειο που έχει επιλέξει προσαρμόζεται στις ανάγκες αλλά και στις οικονομικές του δυνατότητες. Ακόμα θεσπίζεται το δικαίωμα υπαναχώρησης. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να «παγώσει» το δάνειο αν το μετανιώσει μέσα σε 14 ημέρες χωρίς να υποστεί κυρώσεις. Η οδηγία δίνει λύση και στο ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης. Ειδικότερα ορίζεται ότι η αποζημίωση της τράπεζας, αν ο καταναλωτής εξοφλήσει πριν από τη λήξη της σύμβασης το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του ποσού που αποπληρώθηκε πρόωρα (υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος μέχρι τη λήξη της σύμβασης του δανείου υπερβαίνει το 1 έτος). Τέλος, σύμφωνα με την Οδηγία οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, πριν από την υπογραφή της σύμβασης με βάση τα στοιχεία που δίνει τόσο ο ίδιος, όσο και αυτών που λαμβάνονται από βάσεις δεδομένων (π.χ. Τειρεσίας).

Αναδημοσίευση από blok

Οι μέρες της Σαρακοστής είναι μέρες νηστίσημες , αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υπερκατανάλωση

Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος που μας αλλάζει κάπως την καθημερινότητα της διατροφική μας συνήθειας.Το έθιμο είναι έθιμο και καλά κρατείαρχής γενομένης από τη Καθαρή ΔΕΥΤΈΡΑ και εμείς οφείλουμε να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές .εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσειπρωτίστως στην επιλογή των τροφίμων είναι η ασφάλεια τους, και η υγιεινή αυτών.Πρωτεύον για μας είναι η υγεία, αγαθό το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε., αλλά και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων,του καταναλωτή.

Γιαυτό χρειάζεται έρευνα στις τιμές πώλησης των προιόντων, και
πάντα η σύγκριση γίνεται σε ομοειδή προϊόντα ( ίδιας συσκευασίας, ίδιας εταιρείας, ίδιας χώρας προέλευσης). Παραδοσιακή λαγάνα είναι το πρώτο και κατ έθιμον τρόφιμο, που θα μας απασχολήσει.Επειδή το κόστος της κατ'ετος είναι υψηλό και δεν δικαιολογείται,ζητάμε από τους αρτοποιούς, αυτή την μέρα να φερθούν επαγγελματικά, και καταναλωτικά, και να αποφύγουν την υψηλή τιμή της, ώστε να μπορεί
και ο χαμηλά οικονομικά καταναλωτής να έχει πρόσβαση στο παραδοσιακό αυτό τρόφιμο.

Επειδή το έθιμο την καθαρή Δευτέρα μας θέλει έξω, για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, και πολλοί από μας θα προτιμήσουμε να κάνουμε πικ-νικ με φίλους και γνωστούς, καλό θα είναι να φτιάξουμε από μόνοι μας και την ταραμοσαλάτα και οτιδήποτε άλλο της ημέρας , αποφεύγοντας και χρήματα να ξοδεύουμε και τα σπιτικά παρασκευάσματα καλύτερα είναι.

Επειδή οι αγορές μας θα περιστραφούν και σε άλλα είδη ιδίως θαλασσινά, εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προς την ποιότητα αλλά και προς την τιμή. Και επειδή κατ' ουσία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των διαφόρων οστρακοιεδών, θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί ώστε να αποφύγουμε την παραπλάνηση.
Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:


α. Τα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.), τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας . Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.


β. Τα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.κλπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς.
Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα.
Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και οι προβλεπόμενες ενδείξειςαπό τον KΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ.
Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.


2. Οι αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.


3. ΟΙ Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες.
Τα κατεψυγμένα
πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.


4. Για το πέταγμα του χαρταετού, καλό είναι τα παιδιά να συνοδεύνται από ενηλίκους.Προτιμάμε ελεύθερους χώρους , μακριά από ηλεκτρικά καλώδια.


Οι μέρες της Σαρακοστής, είναι μέρα νηστίμημες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και υπερβολική κατανάλωση.


Η Ε.Π.Κ. ΧΑΝ, είναι στην διάθεση του καταναλωτή για ενημέρωση, πληροφορίες, αναφορές, καταγγελίες, στο τλ. 2821092666


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Πηγή:Anaitolika

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ανάκληση μη ασφαλούς Τροφίμου


Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε αργά το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου 2009 για τη διακίνηση προγεύματος δημητριακών, στο οποίο βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις 4-μεθυλοβενζοφαινόνης και βενζοφαινόνης οι οποίες μετανάστευσαν στο προϊόν από την συσκευασία του.

Πρόκειται για πρόγευμα δημητριακών που παράγεται από την Αγγλική επιχείρηση Mulder Natural Foods» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής εταιρείας LIDL Hellas & SIA Ο.Ε» με την εμπορική επωνυμία Chocolate Crunch Muesli », σε συσκευασία των 600g. Οι αριθμοί παρτίδας του προϊόντος είναι 18303 P1 , 18317 P1και 18329 P1.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ανάλυσης επικινδυνότητας για τις παραπάνω χημικές ουσίες, απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη oι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που ήδη έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Η Σαρακοστή είναι μία περίοδος που μας αλλάζει κάπως την καθημερινότητα της διατροφική μας συνήθειας.Το έθιμο είναι έθιμο και καλά κρατεί αρχής γενομένης από τη Καθαρή Δευτέρα και εμείς οφείλουμε να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές .εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει πρωτίστως στην επιλογή των τροφίμων είναι η ασφάλεια τους, και η υγιεινή αυτών.Πρωτεύον για μας είναι η υγεία, αγαθό το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε., αλλά και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων,του καταναλωτή.

Γιαυτό χρειάζεται έρευνα στις τιμές πώλησης των προιόντων,και πάντα η σύγκριση γίνεται σε ομοειδή προϊόντα ( ίδιας συσκευασίας, ίδιας εταιρείας, ίδιας χώρας προέλευσης).

Παραδοσιακή λαγάνα είναι το πρώτο και κατ έθιμον τρόφιμο, που θα μας απασχολήσει.Επειδή το κόστος της κατ'ετος είναι υψηλό και δεν δικαιολογείται,ζητάμε από τους αρτοποιούς, αυτή την μέρα να φερθούν επαγγελματικά, και καταναλωτικά, και να αποφύγουν την υψηλή τιμή της, ώστε να μπορείκαι ο χαμηλά οικονομικά καταναλωτής να έχει πρόσβαση στο παραδοσιακό αυτό τρόφιμο.

Επειδή το έθιμο την καθαρή Δευτέρα μας θέλει έξω , για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, και πολλοί από μας θα προτιμήσουμε να κάνουμε πικ-νικ με φίλους και γνωστούς, καλό θα είναι να φτιάξουμε από μόνοι μας και την ταραμοσαλάτα και οτιδήποτε άλλο της ημέρας , αποφεύγοντας και χρήματα να ξοδεύουμε και τα σπιτικά παρασκευάσματα καλύτερα είναι.
Επειδή οι αγορές μας θα περιστραφούν και σε άλλα είδη ιδίως θαλασσινά, εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προς την ποιότητα αλλά και προς την τιμή.Και επειδή κατ ουσία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των διαφόρων οστρακοιεδών, θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί ώστε να αποφύγουμε την παραπλάνηση.

Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:

αΤα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.), τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας . Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Τα (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.κλπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και οι προβλεπόμενες ενδείξειςαπό τονKΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ.

Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

2. Οι αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.

3.ΟΙ Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.

4. Για το πέταγμα του χαρταετού, καλό είναι τα παιδιά να συνοδεύονται από ενηλίκους.Προτιμάμε ελεύθερους χώρους , μακριά από ηλεκτρικά καλώδια.

Οι μέρες της Σαρακοστής, είναι μέρα νηστίμημες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και υπερβολική κατανάλωση.

Η Ε.Π.Κ. ΧΑΝ, είναι στην διάθεση του καταναλωτή για ενημέρωση, πληροφορίες, αναφορές, καταγγελίες, στο τηλ. 2821092666

Προκήρυξη διαγωνισμού μαθητικής έκθεσης


Επί ευκαιρία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Φορέας μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ,στις 15 Μαρτίου, προκηρύσσει διαγωνισμό μαθητικής έκθεσης, με θέμα "Μαθαίνω να Καταναλώνω".
Μέρος μπορούν να πάρουν οι μαθητές Πέμπτης και ΣΤ τάξης Δημοτικού Σχολείου όλου του Ν. Χανίων.

Τα κείμενα της έκθεσης θα κατατεθούν στα γραφεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, Πλ. 1866 αρ.2 ,στην υπεύθυνη παραλαβής αυτών, κ.Μπινάκη , έως και 12 Μαρτίου.

Τα κείμενα θα είναι σε 5 αντίγραφα , συνοδευόμενα από αίτηση-δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή.
Τα κείμενα θα αξιολογηθούν από 3 μελή Διδασκαλική Επιτροπή.
Θα δοθούν βραβεία, έπαινοι και διακρίσεις ,τόσο από τον Φορέα μας,όσο και από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Βράβευση θα γίνει στις 15 Μαρτίου ,Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, σε ειδική εκδήλωση.

Πληροφορίες- Ενημέρωση κ.Μπινάκη και στο τηλέφωνο 2821092666 εργάσιμες ώρες και μέρες.

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Η Ώρα της Γης

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, 20:30
Η ώρα που ο κόσμος ενώνεται ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη


Στις 20:30 το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2009, που ελπίζουμε πως θα είναι το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον κόσμο, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι χρειαζόμαστε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου,για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

Το πρώτο βήμα είναι τόσο εύκολο όσο το να σβήσετε ένα φως.

Ενθαρρύνοντας ολόκληρες πόλεις να κάνουν το ίδιο απλό πράγμα, για μία μόνο ώρα, στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο για την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και δείχνουμε ότι είναι δυνατόν ο κάθε ένας από εμάς να κάνει τη διαφορά.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε σε μία πόλη, σε μία χώρα το 2007, όταν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Σίδνεϋ έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2007.
Μόλις ένα χρόνο μετά, η Ώρα της Γης άγγιξε 370 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες και η εκστρατεία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας.
Υπολογίζεται πως μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα τους για την Ώρα της Γης το 2008. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate, το Κολοσσαίο, ο φωτεινός πίνακας της Coca Cola στην Πλατεία Times της Νέας Υόρκης, σκοτείνιασαν για μία ώρα.
Η Ώρα της Γης 2009 θα αποτελέσει ένα μείζον κάλεσμα σε δράση, ώστε κάθε πολίτης, κυβέρνηση και επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν το δικό τους ρόλο στην εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος.

Πασίγνωστα κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αμερική και την Ωκεανία θα σκοτεινιάσουν.
Οι άνθρωποι θα βρεθούνε για να συζητήσουν και να σκεφτούν για το μέλλον του πλανήτη μας. Σίγουρα δεν θα σώσουμε εδώ και τώρα τον πλανήτη. Μια καλή ανάσα θα του δώσουμε. Ταυτόχρονα όμως θα δώσουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα φθάσει σε κάθε γωνιά και σε κάθε ηγέτη της γης: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επιβάλλει να ενωθούμε άμεσα όλοι σε μια κοινή δράση!
Ήδη, μέσα από το εκτεταμένο Διεθνές Δίκτυο του WWF, η Ώρα της Γης 2009 διοργανώνεται σε περισσότερες από 60 χώρες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθημερινά.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

Φαντάσου τι μπορούμε να κάνουμε αν δράσουμε μαζί.

Έλα μαζί μας να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης 2009!


Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Χρέος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι ο Φορέας εκείνος, που χρέος του είναι, να παρέχει πληροφόρηση στον καταναλωτή , ώστε ο καταναλωτής οπλισμένος με γνώση, να επιλέξει αλλά και εν συνεχεία να καταναλώσει ασφαλή τρόφιμα, προς περιφρούρηση της υγείας του.

Οι επισημάνσεις της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι:
1.-Αγοράζουμε τρόφιμα πάντα από καταστήματα (αποφεύγουμε τους πλανόδιους)
2.-Προσέχουμε το προϊόν που αγοράζουμε να είναι συσκευασμένο, και όχι χύμα, διότι στο χύμα τρόφιμο, δεν θα έχουμε τις πληροφορίες εκείνες που χρειαζόμαστε επί της ετικέτας.

Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σε μία ετικέτα τροφίμου είναι:
-Ονομασία του προϊόντος
-Ποσότητα
-Κατάλογος συστατικών
-Ημερομηνία λήξης ή ανάλωσης
-Παραγωγός ή εισαγωγέας
-Η λέξη "ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ" μόνο εφόσον το τρόφιμο είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας.
-Την φράση "γενετικά τροποποιημένο"εάν περιέχει συστατικά γεν.τροποποιημένα".
-Χώρα προέλευσης
-Οδηγίες χρήσης.

3.-Υγιεινή(προσωπική υγιεινή, υγιεινή χώρων ,όπου υπάρχουν τρόφιμα,προστασία τροφίμων
από έντομα, μικρόβια, σκόνη ,κ.λ.π)
4.-Στους αποθηκευτικούς χώρους(ψυγεία),διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα από
τα ωμά.
5.-΄Οταν πρόκειται για λαχανικά και επιθυμούμε να κάνουμε χρήση σε ωμή μορφή , επιβάλλεται
καλό πλύσιμο.Εάν πρόκειται για τρόφιμο ζωικής προέλευσης καλό μαγείρεμα(για να καταστραφούν
οι επικίνδυνοι οργανισμοί).
6.-Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλής θερμοκρασίες(διατήρηση σε ψυγείο, σωστή απόψυξη
κατεψυγμένων, αποφεύγουμε να μετατρέπουμε τα ωμά κρέατα ή ψάρια σε κατεψυγμένα)
7.-Δεν καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα.
8.-Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα, όταν ΄διαπιστώνουμε αλλαγή στο φυσικό τους χρώμα, ή έχουν
μούχλα, ή έχουν αναπτύξει δυσοσμία.
9.-Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εάν συναντήσουμε τρόφιμο σε "προσφορά" εξετάζουμε τους λόγους.
10.-Προσέχουμε στα κέντρα μαζικής εστίασης(ταβέρνα, εστιατόριο κ.λ.π), να τηρούνται οι όροι υγιεινής
από το προσωπικό και γενικά από το σέρβις του καταστήματος.

Για περισσότερη ενημέρωση αλλά και για καταγγελίες στο τηλέφωνο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Επίσκεψη Δ.Σ. ΈΠΚΧΑΝ στην Πυροσβεστική Χανίων

Tον διοικητή Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων
θα επισκεφθεί το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί,

προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δράσεις της Ένωσης και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα εθελοντισμού.

Κατάθεση προτάσεων για τις λαϊκές αγορές στην ΕΠΚΧΑΝ


Κάλεσμα στους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους αναφορικά με το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές απευθύνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων.

Συγκεκριμένα, η Ένωση,σε χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι «εν όψει διαβουλεύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου, σε πανελλαδική εμβέλεια, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καλούμε τους πολίτες - καταναλωτές που έχουν πρόταση, να περάσουν από τον φορέα μας (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων) για κατάθεση της δικής τους πρότασης, ώστε ο τρίτος πόλος της αγοράς, εμείς οι καταναλωτές, να στείλουμε τη δική μας πρόταση.

Για ενημέρωση - πληροφορίες στο τηλ. της Ένωσης (2821092666)


Πηγή:Aγώνας της Κρήτης

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Την έντονη διαμαρτυρία της για "την ακρίβεια, την φτώχεια, την ανεργία", εκφράζει με χθεσινή επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων."Διαμαρτυρόμαστε", τονίζει, "για την κατάντια που έχουμε φτάσει, ως πολίτες του Νομού Χανίων και βροντοφνάζουμε από εδώ, από τα Χανιά, "δεν πάει άλλο".

Η ακρίβεια, δεν "δέρνει" μόνο τις χαμηλότερα οικονομικά τάξεις, έχει απλώσει τα πλοκάμια της "σαν λερναία ύδρα", παντού. Άρχισαν οι δρόμοι να εμφανίζουν επαίτες, από ντόπιους πολίτες, αλλά και αυτοί, που η υπερηφάνεια τους αποτρέπει, χρωστάνε παντού".
Και προσθέτει: "Η ακρίβεια δεν κάνει διακρίσεις, ούτε σε προϊόντα, ούτε σε υπηρεσίες.
Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε θλιβερά και υψηλά επίπεδα, αφού και οι ίδιοι οι διαχειριστές των καυσίμων (βενζινοπώλες ) το ομολογούν, ναι είμαστε στην τιμή των καυσίμων ο ακριβότερος Νομός της Ελλάδος (βάσει στοιχείων δημοσιευμένων). Εμείς οι καταναλωτές,δεν ζητάμε επιβολή «πλαφόν» στην λιανική πώληση των καυσίμων, εμείς θέλουμε κοστολογικό έλεγχο στα Διυλιστήρια, και πάταξη των καρτέλ των εταιρειών που λειτουργούν στα Χανιά που σημειωτέον και παλαιότερα το είχαμε καταγγείλει στον προκάτοχό σας Υπουργό, με παρόμοια επιστολή μας. Φρόνιμο είναι, αφού η διεθνής τιμή του πετρελαίου, είναι χαμηλή, να φθάνει και σε μας τους Καταναλωτές, όχι μόνο ως προϊόν καύσιμο, αλλά και ως παράγων επιβάρυνσης των βιομηχανικών προϊόντων, που κοστολογούνται βάσει της τιμής του πετρελαίου. Ακούμε τις βιομηχανίες να δικαιολογούνται ότι αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλήθεια τώρα τι επικαλούνται, αφού η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή, ότι στο παρελθόν δεν βάλανε τις αυξήσεις που τους αναλογούσαν,και τώρα τις βάζουν;".
Ακόμα σημειώνει απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης: "Η πάταξη της ακρίβειας είναι μέλημά σας, και οφείλετε σαν η τρίτη πλευρά του ισοσκελούς τριγώνου της αγοράς,
να την πατάξετε, με μέτρα όχι μονόπλευρα προς όφελος των προμηθευτών, που ο μοναδικός σκοπός τους στην εποχή της οικονομικής ύφεσης που ζούμε είναι, πως θα βρουν εκείνη την μέθοδο που και εσάς θα παραπλανήσουν, αλλά περισσότερο εμάς να ξεζουμίσουν, αυξάνοντας τα κέρδη τους σε υπερκέρδη. Η αγορά για να λειτουργήσει ομαλά και ανταγωνιστικά,θέλει μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά, που δεν θα μας απομακρύνει, ούτε θα μας αποθαρρύνει ως καταναλωτές να κατέβουμε στην αγορά. Η αρνητική ψυχολογία λόγω της δυσβά-στακτης ακρίβειας, που τον τελευταίο καιρό έχει θρονιάσει μόνιμα και στον τελευταίο καταναλωτή, έχει επιπτώσεις και στην αύξηση των αρνητικών κοινωνικών κρουσμάτων, με φαινόμενα διάσπασης των παραδοσιακών οικογενειακών δομών, (αύξηση διαζυγίων, παρεμβατικές συμπεριφορές κ.λπ.)".
Επιπλέον υπογραμμίζει:"Είμαστε γνώστες ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά, αλλά εσείς
σαν εκπρόσωπος της Πολιτείας έχετε την δυνατότητα να εισηγηθείτε την ενδυνάμωση της
"Ανεξάρτητης Αρχής" της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και ακόμα να επιβάλλετε τις διοικητικές ποινές στους καιροσκόπους και κερδοσκόπους, μέτρο ώστε και οι ασύδοτοι να τιμωρηθούν, αλλά και το αίσθημα δικαίου να περάσει σε μας".

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναφερόμενη στην τοπική αγροτική οικονομία η Ένωση σημειώνει:
"Η αγροτική τοπική οικονομία με το λάδι (κυριότερο αγροτικό προϊόν) στα αζήτητα, με
τους κτηνοτρόφους να εκλιπαρούν την πολιτεία για εντεταλμένους ελέγχους, «προέλευσης
των εισαγομένων κρεάτων», δεν βοηθάει τους καταναλωτές της ενδοχώρας του νομού μας να
έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση που σαν πολιτεία οφείλετε και να τους την παρέχετε, αλλά
και να δρομολογήσετε τα μέτρα εκείνα, που θα τους ανακουφίσουν".

Επιπλέον η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών γράφει:
"Κύριε Υπουργέ, λυπούμαστε που επιστολή μας δεν είναι επιστολή καλωσορίσματος, στα νέα σας καθήκοντα, μα από την νέα σας θέση ευελπιστούμε και περιμένουμε πολλά από σας, ως έμπειρος διαχειριστής εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών θεμάτων, γιατί έννοιες και δράσεις όπως είναι η ασφάλεια, η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, τα οικονομικά μας συμφέροντα είναι τα δεδομένα που οφείλετε να τα διαχειριστείτε με ευλάβεια προς όφελος της κοινωνίας και της πολιτείας που υπηρετείτε.
Το παρ εμπόριο, οι καταχρηστικοί όροι που εφαρμόζουν οι τράπεζες, οι παραπλανητικές και δελεαστικές διαφημίσεις, οι εμπορικές πρακτικές των εμπορικών επιχειρήσεων,το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι μονομερείς αυξήσεις εκ μέρους των εταιρειών είναι σημεία που θα πρέπει κ. Υπουργέ να σας απασχολήσουν,που είναι και θέματα που η καλή διαχείριση τους από πλευράς Πολιτείας, θα μας δώσουν κάποια ανάσα, όχι μόνο απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και στην ασφάλειά μας".

Καταλήγοντας τονίζει: "Σας καλούμε στα προβλήματά μας, που είναι πολλά, αλλά το
πρόβλημα της ακρίβειας είναι δυσβάστακτο από όλους μας, και σας παρακαλούμε για την
συμβολή σας στην ομαλή λειτουργία της αγοράς (προμηθευτές, καταναλωτές, πολιτεία) αλλά και για την ανάπτυξη και ευημερία στο Νομό μας, στην δική μας προστασία, στην πάταξη της ακρίβειας και κερδοσκοπίας που είναι ο κοινός μας στόχος".

Την επιστολή υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων κα Ιωάννα Μελάκη.

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Πηγή : Χανιώτικα Νέα

Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συνεχίζει να στηρίζει μποϋκοτάζ κατά της ΦΆΓΕ παραθέτουμε δελτίο τύπου του Κ.Ε.Π.ΚΑ και της Ο.Ε.Κ.Ε Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε., από την 11η Φεβρουαρίου 2009, κήρυξαν μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων της. Στο μποϋκοτάζ, μέχρι σήμερα, προσχώρησαν, ύστερα από κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και της Ο.Ε.Κ.Ε., η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.

Την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009, η εταιρία ΦΑΓΕ απάντησε, στην 259/10.02.2009 επιστολή, που της είχαμε αποστείλει και με την οποία ενημερώσαμε, για το μποϋκοτάζ. Η εταιρία, απλά, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η πιο ακριβή, στην αγορά και απορούσε, γιατί στραφήκαμε, εναντίον της. Εξηγήσαμε ότι ο λόγος ήταν η άρνησή της να αιτιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της και απαιτήσαμε να απαντήσει, στο συγκεκριμένο θέμα ή να ανακαλέσει τις αυξήσεις της.

Η ανταπόκριση των απλών καταναλωτών είναι θετική. Οι καταναλωτές έχουν αγανακτήσει, με την ακρίβεια, στα τρόφιμα και όχι μόνο. Θέλουν να αντιδράσουν. Θέλουν να δώσουν ένα μάθημα, στη ΦΑΓΕ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που βοήθησαν και βοηθούν την προσπάθειά μας, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, για το μποϋκοτάζ. Χρωστάμε, επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους ανθρώπους του διαδικτύου, τους blogger, τους κατόχους ιστοσελίδων, τις Ενώσεις Καταναλωτών και τους συλλόγους εργαζομένων, που προσχώρησαν, στο μποϋκοτάζ και προσπαθούν να μας βοηθήσουν, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές. Είμαστε, όμως, και στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι δεν έχουν την ίδια στάση όλα τα Μ.Μ.Ε. Υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε., που, ενώ παίρνουν δηλώσεις, για το μποϋκοτάζ, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., δε μεταδίδουν, τίποτε. Κάποια, μάλιστα, έχουν φτάσει, στο σημείο να παραπληροφορούν τους καταναλωτές ότι ΘΑ προκηρυχθεί μποϋκοτάζ, για την ακρίβεια, ενώ το μποϋκοτάζ ήταν, ήδη, στην 5η μέρα. Και, φυσικά, ούτε κουβέντα, για τη ΦΑΓΕ. Ακόμα και λιβελογραφήματα, γράφτηκαν αυτές τις ημέρες, για το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τα μέλη του Δ.Σ. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε. Η ανταπόκριση των καταναλωτών μας δίνει κουράγιο. Η προστασία των δικαιωμάτων και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών αποτελεί, για εμάς, μοναδικό στόχο και προτεραιότητα.

Έχουμε προγραμματίσει δράσεις, για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του στραγγίσματος της ενημέρωσης.

Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009, θα μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό, έξω από σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με δελτία τύπου θα ενημερώνουμε, για τις επόμενες δραστηριότητες.

Καταναλωτές,

Συνεχίζουμε, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ.

Αντιδρούμε, στις αυθαίρετες αυξήσεις της ΦΑΓΕ.

Όλοι μαζί μπορούμε!

Ας δώσουμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα,

τόσο στη ΦΑΓΕ, όσο και σε όποια άλλη επιχείρηση

θεωρεί ότι η αγορά είναι κτήμα της και οι καταναλωτές πρόβατα, επί σφαγήν!

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

"Για την ακρίβεια στο Ν.Χανίων "

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑ Χανιά 19 -2- 2009

"Για την ακρίβεια στο Ν.Χανίων " Αριθ.Πρωτ: 201






ΠΡΟΣ : -Υπουργό Ανάπτυξης

κ.Κων/νο Χατζηδάκη




κ. Υπουργέ,

Διαμαρτυρόμαστε έντονα στο πρόσωπό σας, για την ακρίβεια, για την φτώχεια,

για την ανεργία, για την κατάντια που έχουμε φτάσει ως πολίτες του Νομού Χανίων και φροντοφωνάζουμε από εδώ από τα Χανιά," δεν πάει άλλο".

Η ακρίβεια, δεν δέρνει μόνο τις χαμηλότερα οικονομικά τάξεις, έχει απλώσει

τα πλοκάμια της "σαν λερναία ύδρα ",παντού.Άρχισαν οι δρόμοι να εμφανίζουν επαίτες, από ντόπιους πολίτες, αλλά και αυτοί, που η υπερηφάνεια της Κρητικής φυλής τους αποτρέπει, χρωστάνε παντού.

Η ακρίβεια δεν κάνει διακρίσεις, ούτε σε προϊόντα,ούτε σε υπηρεσίες.

Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε θλιβερά και υψηλά επίπεδα, αφού και
οι ίδιοι οι διαχειριστές των καυσίμων (βενζινοπώλες ) το ομολογούν,ναι

είμαστε στην τιμή των καυσίμων ο ακριβότερος Νομός της Ελλάδος ,(βάσει στοιχείων δημοσιευμένων ).

Εμείς οι καταναλωτές,δεν ζητάμε επιβολή «πλαφόν» στην λιανική πώληση των καυσίμων, εμείς θέλουμε κοστολογικό έλεγχο στα Διυλιστήρια, και πάταξη των ΚΑΡΤΈΛ των εταιρειών που λειτουργούν στα Χανιά που σημειωτέον και παλαιότερα το είχαμε καταγγείλει στον προκάτοχό σας Υπουργό,με παρόμοια επιστολή μας.

Φρόνιμο είναι , αφού η διεθνής τιμή του πετρελαίου, είναι χαμηλή ,να φθάνει και σε μας τους

Καταναλωτές, όχι μόνο ως προϊόν καύσιμο, αλλά και ως παράγων επιβάρυνσης των βιομηχανικών προϊόντων, που κοστολογούνται βάσει της τιμής του πετρελαίου.

Ακούμε τις βιομηχανίες να δικαιολογούνται ότι αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλήθεια τώρα τι επικαλούνται, αφού η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή, ότι στο παρελθόν δεν βάλανε τις αυξήσεις που τους αναλογούσαν, και τώρα τις βάζουν;

κ. Υπουργέ, η πάταξη της ακρίβειας είναι μέλημά σας, και οφείλετε σαν η Τρίτη πλευρά του

ισοσκελούς τριγώνου της αγοράς, να την πατάξετε, με μέτρα όχι μονόπλευρα προς όφελος των

προμηθευτών, που ο μοναδικός σκοπός τους στην εποχή της οικονομικής ύφεσης που ζούμε

είναι ,πως θα βρουν εκείνη την μέθοδο που και εσάς θα παραπλανήσουν, αλλά περισσότερο

εμάς να ξεζουμίσουν, αυξάνοντας τα κέρδη τους σε υπερκέρδη.

κ.Υπουργέ, η αγορά για να λειτουργήσει ομαλά και ανταγωνιστικά ,θέλει μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά, που δεν θα μας απομακρύνει ,ούτε θα μας αποθαρρύνει ως καταναλωτές να κατέβουμε στην αγορά.

Η αρνητική ψυχολογία λόγω της δυσβάστακτης ακρίβειας ,που τον τελευταίο καιρό έχει θρονιάσει μόνιμα και στον τελευταίο καταναλωτή, έχει επιπτώσεις και στην αύξηση των αρνητικών

κοινωνικών κρουσμάτων, με φαινόμενα διασπασμού των παραδοσιακών οικογενειακών δομών,

(αύξηση διαζυγίων, παρεμβατικές συμπεριφορές κ.λ.π.)

κ.Υπουργέ, είμαστε γνώστες ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά, αλλά εσείς σαν εκπρόσωπος

της πολιτείας, έχετε την δυνατότητα να εισηγηθείτε στην ενδυνάμωση" της Ανεξάρτητης Αρχής"

της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και ακόμα να επιβάλλετε τις διοικητικές ποινές στους

καιροσκόπους και κερδοσκόπους, μέτρο που και οι ασύδοτοι θα τιμωρηθούν, αλλά και το αίσθημα δικαίου θα περάσει σε μας.

Η αγροτική τοπική οικονομία με το λάδι(κυριότερο αγροτικό προϊόν)στα αζήτητα,

με τους κτηνοτρόφους να εκλιπαρούν την πολιτεία για εντεταλμένους ελέγχους, «προέλευσης

των εισαγομένων κρεάτων», δεν βοηθάει τους καταναλωτές της ενδοχώρας του νομού μας

να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση που σαν πολιτεία οφείλετε και να τους την παρέχετε, αλλά

και να δρομολογήσετε τα μέτρα εκείνα , που θα τους ανακουφίσουν.

κ.Υπουργέ, λυπούμαστε που επιστολή μας δεν είναι επιστολή καλωσορίσματος, στα νέα σας

καθήκοντα, μα από την νέα σας θέση, ευελπιστούμε και περιμένουμε πολλά από σας, ως έμπειρος διαχειριστής εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών θεμάτων, γιατί έννοιες και δράσεις όπως

είναι η ασφάλεια, η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, τα οικονομικά μας συμφέροντα είναι

τα δεδομένα που οφείλετε να τα διαχειριστείτε με ευλάβεια προς όφελος της κοινωνίας και της πολιτείας που υπηρετείτε.

Το παραεμπόριο, οι καταχρηστικοί όροι που εφαρμόζουν οι τράπεζες, οι παραπλανητικές

και δελεαστικές διαφημίσεις, οι εμπορικές πρακτικές των εμπορικών επιχειρήσεων, το

ηλεκτρονικό εμπόριο , οι μονομερής αυξήσεις εκ μέρους των εταιρειών είναι σημεία που θα πρέπει κ Υπουργέ να σας απασχολήσουν, που είναι και θέματα που η καλή διαχείριση τους

από πλευράς πολιτείας, θα μας δώσουν κάποια ανάσα όχι μόνο απέναντι στην ακρίβεια ,αλλά και στην ασφάλεια μας.

κ Υπουργέ, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, μέσα στους βασικούς στόχους και

σκοπούς της είναι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, και ως κοινωνικός φορέας, οφείλουμε να τα στηρίξουμε και να τα υποστηρίξουμε και να τα απαιτήσουμε ως πολίτες καταναλωτές, από την πολιτεία, η οποία οφείλει να μας τα παρέχει.

κ. Υπουργέ , σας καλούμε στα προβλήματά μας, που είναι πολλά , αλλά το πρόβλημα «της

ακρίβειας >> είναι δυσβάστακτο από όλους μας, και σας παρακαλούμε για την συμβολή σας στην ομαλή λειτουργίας της αγοράς (προμηθευτές, καταναλωτές, πολιτεία) αλλά και για την ανάπτυξη και ευημερία στο Νομό μας, στην

δική μας προστασία ,στην πάταξη της ακρίβειας και κερδοσκοπίας που είναι ο κοινός μας στόχος.

-

Με εκτίμηση



Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Καταναλωτών Ν .Χανίων



Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ενδεικτικές Τιμές Οπωρολαχανικών Λαικής Αγοράς 18-2-2009

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, κάθε εβδομάδα θα έχει στην διάθεση των καταναλωτών
πίνακα οπωρολαχανικών,με τις αντίστοιχες τιμές αυτών σε τρεις στήλες

(Κατώτερη Ανώτερη- Επικρατούσα)

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ παραθέτει πίνακα προϊόντων και τιμών .

ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΊΜΕΣ( τιμοληψία στις 18-2-09 ) στην Λαϊκή αγορά Χανίων και στην συνοικία Παχιανών
Οι παρακάτω τιμές θα λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση,



Α/Α


ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΚΑΤΩΤΕΡΗ


ΑΝΩΤΕΡΗ


ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ

1


Αγκινάρες


2,00


2,00


2,00

2


Αγγούρια


1,60


1,80


1,50

3


Άνηθος-Μαιδανός


0,50


0,50


0,50

4


Σταμναγκάθι


3,50


4,00


3,50

5


Καρότα


1,00


2,00


1,50

6


Κολοκύθια


1,80


2,00


1,80

7


Κουνουπίδι


1,60


2,00


1,80

8


Κρεμμύδια φρέσκα


0,40


0,50


0,50

9


Κρεμμύδια ξερά


0,50


0,60


0,40

10


Λάχανο


0,80


1,00


0,70

11


Μαρούλια


0,40


0,50


0,50

12


Μελιτζάνες φλάσκιες


1,80


2,30


2,00

13


Μπρόκολα


1,00


1,50


1,20

14


Ραπάνια


0,50


1,00


0,80

15


Πατάτες Θηβών


-


0,85


-

16


Παντζάρια


1,30


0,60


0,80

17


Πιπεριές Χονδρές εγχ.


1,60


2,30


1,80

18


Ραδίκια ήμερα


-


-


-

19


Ρόκα


-


-


-

20


Σέλινο


0,60


1,00


0,80

21


Σκόρδο το κομμάτι


0,35


0,80


0,50

22


Σπανάκι


1,30


2,00


1,50

23


Τομάτες Κουντούρας


0,40


0,40


0,40

24


Φασολάκια


3,00


3,50


2,50

25


Λεμόνια


0,60


1,00


0,80

26


Πορτοκάλια μέρλιν


0,30


0,40


0,35

27


Ακτινίδια


1,30


2,00


1,80

28


Μπανάνες


1,30


1,50


1,00

29


Μήλα


1,10


1,70


1,20

30


Αχλάδια


1,90


1,90


1,90
31
Ντομάτες
0,50
1,00
0,65
32
Ντομάτες Ιεράπετρας
-
1,50
-

Η παραπάνω τιμοληψία ελήφθη στην Λαϊκή των Παχιανών ημέρα Τετάρτη ημερομηνία 18-2-2009



Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Κατάθεση προτάσεων για τις λαϊκές αγορές

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Κατάθεση προτάσεων
για τις λαϊκές αγορές
Κάλεσμα στους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις
τους αναφορικά με το πώς θα πρέπει να λειτουρ-
γούν οι λαϊκές αγορές απευθύνει η Ένωση Προ-
στασίας Καταναλωτών Χανίων. Συγκεκριμένα, η Ένωση,
σε χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι «εν όψει διαβου-
λεύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη δημι-
ουργία νέου νομοθετικού πλαισίου, σε πανελλαδική εμβέ-
λεια, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγο-
ρών, καλούμε τους πολίτες - καταναλωτές που έχουν πρό-
ταση, να περάσουν από τον φορέα μας (Ένωση Προστα-
σίας Καταναλωτών Χανίων) για κατάθεση της δικής τους
πρότασης, ώστε ο τρίτος πόλος της αγοράς, εμείς οι κατα-
ναλωτές, να στείλουμε τη δική μας πρόταση. Για ενημέρω-
ση - πληροφορίες στο τηλ. της Ένωσης (2821092666)

ΠΗΓΉ χΑΝΙΏΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ για καταθεση πρότασης σχετ. με διαβούλευση περί λαικών αγορών"

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , ενόψει διαβουλεύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά, με

την δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου , σε πανελλαδική εμβέλεια, όσο

αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καλούμε τους πολίτες –καταναλωτές που έχουν πρόταση, να περάσουν από τον φορέα μας Ε.Π..Κ.ΧΑΝ,

για κατάθεση της δικής τους πρότασης, ώστε ο τρίτος πόλος της αγοράς εμείς

οι καταναλωτές, να στείλουμε την δική μας πρόταση.

Για ενημέρωση -πληροφορίες στο τηλ. της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666



Η Πρόεδρος



Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, πάντα κοντά στον πολίτη

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , νοιάζεται για την υγεία του πολίτη

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , ενδιαφέρεται για τα χρήματα του πολίτη

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι και μάχεται κατά των διακρίσεων

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμπαραστέκεται στην αγροτική κρίση

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , στηρίζει τον μετανάστη

Η Ε,Π.Κ.ΧΑΝ, αγκαλιάζει όλους τους πολίτες και
ψάχνει λύση στα προβλήματα.

Εσύ που έχεις κάποιο πρόβλημα, καταναλωτικό ή
Κοινωνικό ή του περιβάλλοντος κάλεσε στο
Τηλέφωνο 28210 92666
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ σας ενημερώνει ότι το έτος 2008 δέχτηκε αρκετές καταγγελίες ποικίλου
περιεχομένου, καταναλωτικά προβλήματα ,προβλήματα παροχής ιατρικής υπηρεσίας
προβλήματα παρέμβασης του φυσικού περιβάλλοντος.
Εάν και εσεις αντιμετωπίζετε κάποι πρόβλημα καταγγείλετετο στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛ.28210 92666

για

Ασφάλεια προϊόντων

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ
ΕΝΔΕΙΞΗ CE - ΠΡΟΤΥΠΑ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO,ΕΛΟΤ ΚΛΠ)
Αυτοκίνητα
ΣΕΡΒΙΣ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ
Ελαττωματικά Βιομηχανικά
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ή RAPEX
ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Καύσιμα
ΤΙΜΕΣ
ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τρόφιμα - Αλκοολούχα ποτά
ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ - ΛΗΓΜΕΝΑ - ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
Καταστήματα - Σούπερ Μάρκετ - Λαϊκές Αγορές
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙΑ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΑΛΛΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Φάρμακα
ΤΙΜΕΣ
ΕΓΚΡΙΣΗ
Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας
ΔΕΗ
ΔΕΥΑΧ
ΟΤΕ
ΕΛΤΑ
Διαφήμιση
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΘΕΜΙΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συμβάσεις Εκτός Εμπορικού Καταστήματος
Εμπορία Πόρτα-Πόρτα
Εμπορία εξ αποστάσεως
Μετακινήσεις - Μεταφορές
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΑΞΙ
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΤIME SHARING
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ
Τηλεφωνία
ΣΤΑΘΕΡΗ
ΚΙΝΗΤΗ
ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Εστίαση - Αναψυχή - Κυλικεία
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Τιμάριθμος - Δείκτες τιμών - Τμήμα Λιανικών Τιμών
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ - ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Γενικά Θέματα Πολίτη
Θέματα Συνηγόρου Καταναλωτή
Θέματα Συνηγόρου του πολίτη
Διασυνοριακά θέματα - Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή
Θέματα Δήμων
Θέματα Νομαρχιών
ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Εκπαίδευση

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Συστάσεις για την αγορά αποκριάτικων προϊόντων

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά α-
ποκριάτικων προϊόντων εφιστά η Ένωση Προ-
στασίας Καταναλωτών Χανίων. Όπως επισημαί-
νει, οι καταναλωτές θα πρέπει:
1). Να προσέχουν οι ενδείξεις των αποκριάτικων σπρέι
να είναι στην Ελληνική γλώσσα.
• Το δοχείο να μην εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου.
• Να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50
C.
• Να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση.
• Να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις
τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην
Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύ-
νου διάθεσης στην αγορά.
• Να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις ο-
δηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση
τους.
• Να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα
μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες
στην υγεία τους.
• Να αποφεύγουν να καπνίζουν συγχρόνως με τη χρή-
ση του προϊόντος.
• Να τα φυλάσσουν μακριά από παιδιά μικρής ηλι-
κίας.
2). Για τα παιδικά αθύρματα - καψύλλια, οι καταναλω-
τές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολου-
θούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξής τους και να α-
ποφεύγουν να τα αγοράζουν με σκοπό να χρησιμοποιη-
θούν από παιδιά μικρής ηλικίας.
3). Η Ένωση σημειώνει ακόμη πως «έχουμε παρατηρή-
σει ότι τις ημέρες των Απόκρεω, στην πόλη μας εμφανί-
ζονται καταστήματα που πωλούν είδη των ημερών. Ε-
κεί συστήνουμε στους καταναλωτές να παίρνουν την α-
πόδειξη πληρωμής του είδους, ιδιαίτερα εάν ενοικιά-
ζουν την ενδυμασία, διότι τα καταστήματα αυτά λει-
τουργούν ευκαιριακά και χωρίς απόδειξη μπορούν να
βρεθούν προ εκπλήξεως όταν έρθει η ώρα επιστροφής
της στολής. Ενδέχεται να τους ζητηθούν πλέον χρήματα
των συμφωνηθέντων».
4). Η Ένωση επισημαίνει ότι «κάνουμε από τώρα έρευ-
να αγοράς για τις αποκριάτικες στολές που θέλουμε να
αγοράσουμε, συγκρίνουμε τιμές, δεν αποφασίζουμε την
τελευταία στιγμή, και ούτε κάνουμε αγορές βιαστικά,
διότι και αυτά που θέλουμε ίσως την τελευταία στιγμή
δεν θα τα βρούμε και χρήματα παραπάνω ίσως δώσου-
με».
5). Η Ένωση υπενθυμίζει ότι «δεν δεχόμαστε στο σπίτι
μας, λόγω των Απόκρεω, μεταμφιεσμένους αγνώστους
επισκέπτες. Καλό είναι για την ασφάλειά μας να είμα-
στε ιδιαίτερα προσεχτικοί, προπάντων εάν είμαστε υπε-
ρήλικες».
6). Τέλος, η Ένωση τονίζει ότι «προτιμούμε όταν κατε-
βαίνουμε στην αγορά για ψώνια να μην είμαστε μόνοι
μας, κρατώντας αρκετά χρήματα στην τσάντα μας, διότι
μπορεί κάποιος μεταμφιεσμένος να μας κάνει αρπαγή
της τσάντας και εμείς να μην μπορέσουμε να αναγνωρί-
σουμε τα χαρακτηριστικά του. Οι μέρες των Απόκρεω
είναι γιορτές, ας φροντίσουμε να τις περάσουμε καλά

Πηγή Χανιώτικα Νέα

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

5 πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά

* Κάνε έρευνα αγοράς ακόμη και για τα φθηνά προϊόντα επιλέγοντας
αυτό που σε συμφέρει περισσότερο.

* Μην αφήνεις να σε παραπλανούν ή να σε πιέζουν να αγοράσεις ένα
προϊόν ή μια υπηρεσία.

* Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις γνώμη και να υπαναχωρήσεις.

* Έχεις δικαίωμα επισκευής, τεχνικής υποστήριξης, αντικατάστασης.

* Έχεις δικαίωμα ικανοποίησης σε περίπτωση βλάβης

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή που έχουμε
σήμερα, ανταποκρίνεται στις εξελίξεις που έφεραν στην αγορά

τα νέα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι νέες τεχνολογίες.
ψ ά ξ τ ο κ α λ ύ τ ε ρ α . . .

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

OΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σε αυξημένη επαγρύπνη-
ση, σχετικά με τη χρήση
του διαδικτύου από τα
παιδιά, καλεί τους γονείς η
Ένωση Προστασίας Κατανα-
λωτών Χανίων, με αφορμή τον
εορτασμό της προχθεσινής,
«Παγκόσμιας Ημέρας Ασφα-
λούςΔιαδικτύου».
Η ΕΠΚΧΑΝ παραθέτει ορι-
σμένες χρήσιμες συμβουλές,
ώστε τα παιδιά να μυηθούν
σωστά στον κόσμο του internet
και όχι να αποκλειστούν
από αυτόν.
-Ενημέρωση για το "τι είναι
το Διαδίκτυο". Έτσι μόνο, θα
μπορέσουμε, να κατανοήσου-
με τους πιθανούς κινδύνους
και τους τρόπους να τους απο-
φύγουμε όταν σερφάρουμε
οι ίδιοι, μα περισσότερο τα
παιδιά μας.
-Εξηγούμε στα παιδιά, με
βάσιμα στοιχεία αυτά που θα
πρέπει να αποφύγουν. Απαν-
τάμε πάντα με ειλικρίνεια, δεν
χρησιμοποιούμε υπεκφυγή
απάντησης.
- Προτρέπουμε τα παιδιά,
να χρησιμοποιήσουν το Διαδί-
κτυο για να μελετήσουν, να
διασκεδάσουν, να επικοινωνή-
σουν και να βρουν πληροφο-
ρίες με σωστό τρόπο, αφού
τους έχουμε εξηγήσει την σω-
στή χρήση και τους ελλο-
χεύοντες κινδύνους.
-Δεν κάνουμε τον ηλεκτρο-
νικό υπολογιστή, άβατο εργα-
λείο για τα παιδιά μας.
-Η χρήση από όλα τα μέλη
της οικογένειας τον καθιστά
αντικείμενο οικογενειακής
χρήσης.
- Βρίσκουμε ιστοχώρους
κατάλληλους για τα παιδιά
μας, με επιμορφωτικό και ψυ-
χαγωγικό περιεχόμενο και πε-
ριηγούμαστε σε αυτούς τους
χώρους μαζί.
- Ενημερώνουμε τα παιδιά
μας πως να προστατεύουν τα
προσωπικά τους δεδομένα:
ταυτότητα, διεύθυνση, τραπε-
ζικό λογαριασμό, Α.Φ.Μ της
οικογένειας, τηλέφωνο, τη
φωτογραφία τους ή τους κωδι-
κούς πρόσβασης στο Διαδί-
κτυο.
-Μαθαίνουμε στα παιδιά να
μην ανοίγουν ηλεκτρονικό τα-
χυδρομείο από άτομα που δεν
γνωρίζουν, γιατί μπορούν να
μεταδώσουν ιούς στον υπολο-
γιστή.
- Τα παιδιά πρέπει να αντι-
ληφθούν ότι οι άνθρωποι στο
Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με
τους οποίους αλληλογρα-
φούν, δεν είναι πάντοτε αυτοί
που φαίνεται ότι είναι. Οι άν-
θρωποι δεν λένε πάντοτε την
αλήθεια στοΔιαδίκτυο.
- Βοηθάμε τα παιδιά να μας
εμπιστεύονται, για να μπο-
ρούν να μας ενημερώνουν για
τα δυσάρεστα που συναντούν
στο Διαδίκτυο. Έτσι, πρέπει να
μάθουν ότι εάν κάποιος τους
πει ή τους γράψει κάτι κατά τη
διάρκεια απευθείας σύνδεσης
ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρο-
μείο, το οποίο είναι δυσάρε-
στο ή τους προκαλεί ανησυ-
χία, να το μοιραστούν μαζί
μας, και έτσι θα αποφευχθούν
τυχόν επικίνδυνες περιπέτει-
ες τόσο για μας όσο και για τα
ίδια.
- Τα παιδιά πρέπει να είναι
ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη
συνομιλία σε απευθείας σύν-
δεση (στα chat rooms). Ακόμη
και σε έναν χώρο συνομιλίας
που υποτίθεται ότι είναι μόνο
για παιδιά, δεν είναι, προς το
παρόν, δυνατόν να ελεγχθεί
εάν όλοι οι συμμετέχοντες εί-
ναι παιδιά. Μπορεί να συμμε-
τέχει ένα μεγαλύτερο παιδί
που προσπαθεί να παραπλα-
νήσει άλλα παιδιά μικρότερης
ηλικίας ή ένας ενήλικας.
- Ορισμένοι παροχείς υπη-
ρεσιών Διαδικτύου προσφέ-
ρουν ασφαλείς χώρους για
παιδιά ή δέσμες φιλτραρίσμα-
τος. Μπορούμε επίσης, να
αγοράσουμε λογισμικό για να
μπλοκάρουμε κάποιες ιστοσε-
λίδες που θεωρούμε επικίνδυ-
νες ή ανάρμοστες για τα παι-
διά μας. Ακόμα και με τα μέτρα
αυτά, όμως, τα παιδιά πρέπει
να μάθουν τον κώδικα ασφα-
λούς χρήσης του Διαδικτύου
για τις περιπτώσεις κατά τις
οποίες δεν προστατεύονται.
- Μαθαίνουμε στα παιδιά
μας να μην απαντούν ποτέ σε
πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύ-
ματα. Εάν λαμβάνουν πρόστυ-
χα ή προσβλητικά μηνύματα ή
μηνύματα που δεν κατανοούν
ή δουν απρεπείς εικόνες στο
Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να
μας το λένε. Σκόπιμο είναι να
αναφέρουμε παρόμοια προ-
βλήματα στον παροχέα υπη-
ρεσιών Διαδικτύου ή στην
ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας
SafeLine στο τηλέφωνο
2119558450, στη διεύθυνση
SafeNet, Στουρνάρη 63, 10432
Αθήνα, ή στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ τηλ.
28210 92666 και στο email:
epkxan@gmail.com.

Πηγή Νέος Κήρυκας

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΟΛΗΨΙΑΣ 12-2-2009

ΠΡΟΙΟΝ


ΙΝΚΑ


ΜΑΡΙΝ/ΛΟΣ


ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ












Φρουτοκρεμα ΝΟΥΝΟΥ 300γρ


4,3


4,3


4,42

Φρουτοκρεμα MILUPA 300γρ


4,45


4,45


4,45

Γιαούρτι Δέλτα Complete 200γρ.2+1δωρο


3,76


3,76


3,76

Γιαούρτι TOTAL 200γρ.2+1 δώρο


2,51


2,32


2,5

Γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛστραγγιστό 2+1 δώρο


3,6


3,6


2,85

Γιαούρτι παιδικό ΝΟΥΝΟΥ 145γρ


1,16


1,02


1,15

Γιαούρτι παιδικό ΜΕΒΓΑΛ 150γρ


1,14


1,14


1,14

Γιαούρτι παιδικό ΔΕΛΤΑ 145 γρ


1,14


1,14


1,14

COCA COLA 500ml πλαστ.6αδα


4,76


4,74


4,14

COCA COLA 330ml 6αδα


3,32


3,3


3,24

COCA COLA 1,5 Lt πλαστ


1,51


1,51


1,51

SPRITE 330 ml


0,8


0,55


0,69

Γκαζόζα Γεράνι 250 ml


0,52


0,47


0,49

Μπυράλ Γεράνι 250 ml


0,52


0,74


0,49

Σόδα Tuborg 330 ml


0,66


0,44


0,44

Λεμονάδα FANTA 330 ml


0,8


0,79


0,69

Λεμονάδα ΗΒΗ 500 ml


0,76


-


0,69

Πορτοκαλάδα FANTA 330ml


0,8


0,79


0,69

Πορτοκαλάδα ΗΒΗ 500ml


0,76





0,79

AMSTEL 330ml 6αδα


4,02


4,02


4,08

HEINEKEN 330ml 6αδα


5,1


5,1


5,16

ΜΥΘΟΣ 500ml 4απλό


4,26


4,12


4,12

AMSTEL 500ml


0,77


0,97


0,93

AMITA MOTION 1,5 Lt


2,67


2,67


2,67

Πορτοκαλάδα ΒΙΟΧΥΜ


3,54





3,54

Νερό ΙΟΛΗ 0,5 lt


0,28





0,28

Ουϊσκι JONNY WALKER RED LABEL


12,99


11,44


12,78

ουϊσκι CUTTY SHARK


12,29


12,2


12,29

Παξιμάδια κριθαρένια Χανιώτικα


3,1







Παξιμάδια Σίκαλης Χανιωτικα


3,1







Φρυγανιες Φόρμα 2πλες σικαλης


1,34


1,3


1,34

Φρυγανιες Παπαδοπουλου


1,89


1,89


1,89

Ψωμί τόστ Κατσέλης 380γρ


1,72


1,72




Ψωμί τόστ Κρις Κρις 780 γρ


2,69


2,62


2,69

Ψωμί τοστ Κατσέλης 700 γρ





2,84


2,69

Καφές Bravo 100γρ


1,08


1,08


1,08

Καφές Nescafe 100γρ


2,82


2,82


2,86

Μακαρόνια STELLA 500γρ


0,99


0,89


0,88

Κριθαράκι Χοντρό STELLA 500 γρ


0,99


0,99


0,99

Ρύζι 3Α νυχάκι 500 γρ


1,62


1,5


1,41

Φακές ψιλές 3Α 500 γρ


1,3


1,45


1,41

Φασόλια γίγαντες 3Α 500 γρ


2,7


2,7


2,46

Σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα 500 γρ


0,79


0,93




Ντομάτες Κρήτης


0,64


1,51




Αγγούρια Μικρα Κρήτης


2,58


2,45


2,38

Πατάτες Κρήτης


0,69







Κρεμμυδια Θήβας


0,5


0,51


0,52

Κολοκύθια


2,09


2,09




Μελιτζάνες φλάσκες


3,54


3,42




Λεμόνια εισαγωγής





1,35




Μανταρίνια


1,64





1,84

Αχλάδια κρυσταλ





2,48


2,48

Μήλα Σμίθ





1,59




Μήλα Σταρκιν Μακεδονίας


2,14


1,69


1,66

Τυρί Μιλνερ ημίσκληρο (κιλό)


10,46


10,32


10,34

ρεγγατο kerrygold (ΚΙΛΟ)


9,33


9,1


9,16

Τελεμές ΜΕΒΓΑΛ (κιλό)








5,53

Λευκό τυρί άλμης ΣΟΦΟΎΛΗ








7,71

Μαλακή φρέσκια μυζήθρα ΚΡΙΑΡΑ


8,77





9,21

Γραβιέρα Κρήτης ΣΟΦΟΥΛΗ


11,49





11,77

Φέτα Ηπείρου


8,54


8,89


8,56

Τυρί σε φέτες Gouda νουνου


9,54


7,74


7,32

Κρέμα Γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ 350 γρ 2+1


6,04


6,04


6,04

Συγκριτικός πίνακας προιόντων και τιμών Σούπερ-Μάρκετ

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, παραθέτει πίνακα με βασικά προϊόντα διατροφής με τις αντίστοιχες τιμές αυτών, από
( Σούπερ Μάρκετ), που δραστηριοποιούνται στην πόλη των Χανίων και τίθεται στην διάθεση των καταναλωτών για να μπορούν να
συγκρίνουν, ώστε να κάνουν φθηνότερες αγορές.
Η τιμοληψία έγινε στις 12-2-2009.
ΠΡΟΪΌΝ


ΙΝΚΑ


ΜΑΡΙΝ/ΛΟΣ


ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ












Φρουτοκρεμα ΝΟΥΝΌΣ 300γρ


4,3


4,3


4,42

Φρουτοκρεμα MILUPA 300γρ


4,45


4,45


4,45

Γιαούρτι Δέλτα Complete 200γρ.2+1δωρο


3,76


3,76


3,76

Γιαούρτι TOTAL 200γρ.2+1 δώρο


2,51


2,32


2,5

Γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛστραγγιστό 2+1 δώρο


3,6


3,6


2,85

Γιαούρτι παιδικό ΝΟΥΝΟΥ 145γρ


1,16


1,02


1,15

Γιαούρτι παιδικό ΜΕΒΓΑΛ 150γρ


1,14


1,14


1,14

Γιαούρτι παιδικό ΔΕΛΤΑ 145 γρ


1,14


1,14


1,14

COCA COLA 500ml πλαστ.6αδα


4,76


4,74


4,14

COCA COLA 330ml 6αδα


3,32


3,3


3,24

COCA COLA 1,5 Lt πλαστ


1,51


1,51


1,51

SPRITE 330 ml


0,8


0,55


0,69

Γκαζόζα Γεράνι 250 ml


0,52


0,47


0,49

Μπυράλ Γεράνι 250 ml


0,52


0,74


0,49

Σόδα Tuborg 330 ml


0,66


0,44


0,44

Λεμονάδα FANTA 330 ml


0,8


0,79


0,69

Λεμονάδα ΗΒΗ 500 ml


0,76


-


0,69

Πορτοκαλάδα FANTA 330ml


0,8


0,79


0,69

Πορτοκαλάδα ΗΒΗ 500ml


0,76





0,79

AMSTEL 330ml 6αδα


4,02


4,02


4,08

HEINEKEN 330ml 6αδα


5,1


5,1


5,16

ΜΥΘΟΣ 500ml 4απλό


4,26


4,12


4,12

AMSTEL 500ml


0,77


0,97


0,93

AMITA MOTION 1,5 Lt


2,67


2,67


2,67

Πορτοκαλάδα ΒΙΟΧΥΜ


3,54





3,54

Νερό ΙΟΛΗ 0,5 lt


0,28





0,28

Ουϊσκι JONNY WALKER RED LABEL


12,99


11,44


12,78

ουϊσκι CUTTY SHARK


12,29


12,2


12,29

Παξιμάδια κριθαρένια Χανιώτικα


3,1







Παξιμάδια Σίκαλις Χανιώτικα


3,1







Φρυγανιές Φόρμα 2πλες σίκαλις


1,34


1,3


1,34

Φρυγανιές Παπαδόπουλου


1,89


1,89


1,89

Ψωμί τοστ Κατσέλη 380γρ


1,72


1,72




Ψωμί τοστ Κρις Κρις 780 γρ


2,69


2,62


2,69

Ψωμί τοστ Κατσέλη 700 γρ





2,84


2,69

Καφές Bravo 100γρ


1,08


1,08


1,08

Καφές Nescafe 100γρ


2,82


2,82


2,86

Μακαρόνια STELLA 500γρ


0,99


0,89


0,88

Κριθαράκι Χοντρό STELLA 500 γρ


0,99


0,99


0,99

Ρύζι 3Α νυχάκι 500 γρ


1,62


1,5


1,41

Φακές ψιλές 3Α 500 γρ


1,3


1,45


1,41

Φασόλια γίγαντες 3Α 500 γρ


2,7


2,7


2,46

Σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα 500 γρ


0,79


0,93




Ντομάτες Κρήτης


0,64


1,51




Αγγούρια Μικρά Κρήτης


2,58


2,45


2,38

Πατάτες Κρήτης


0,69







Κρεμμύδια Θήβας


0,5


0,51


0,52

Κολοκύθια


2,09


2,09




Μελιτζάνες φλάσκες


3,54


3,42




Λεμόνια εισαγωγής





1,35




Μανταρίνια


1,64





1,84

Αχλάδια κρύσταλλοί





2,48


2,48

Μήλα Σμίθ





1,59




Μήλα Σταρκιν Μακεδονίας


2,14


1,69


1,66

Τυρί Μιλνερ ημίσκληρο (κιλό)


10,46


10,32


10,34

ρεγγατο kerrygold (ΚΙΛΟ)


9,33


9,1


9,16

Τελεμές ΜΕΒΓΑΛ (κιλό)








5,53

Λευκό τυρί άλμης ΣΟΦΟΎΛΗ








7,71

Μαλακή φρέσκια μυζήθρα ΚΡΙΑΡΑ


8,77





9,21

Γραβιέρα Κρήτης ΣΟΦΟΥΛΗ


11,49





11,77

Φέτα Ηπείρου


8,54


8,89


8,56

Τυρί σε φέτες Gouda νουνου


9,54


7,74


7,32

Κρέμα Γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ 350 γρ 2+1


6,04


6,04


6,04

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛΗΨΙΑ ΠΡΟΙΟΝΜΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟ πλαίσιο της καθιέρωσης
του «Παρατηρητηρίου Τιμών»
που υλοποιεί η Ένωση Προστα-
σίας Καταναλωτών Χανίων,
ανακοινώθηκαν χθες οι τιμές
βασικών προϊόντων που διατί-
θενται στις λαϊκές αγορές των
Χανίων (*), προκειμένου ο κα-
ταναλωτής να μπορεί να σχη-
ματίσει άποψη για το εύρος της
διαμόρφωσης τους. Όπως ση-
μειώνεται από την ΕΠΚΧΑΝ, «η
δράση μας αυτή έγκειται, αφε-
νός μεν να κάνει ο καταναλω-
τής τις αγορές του απευθείας
από τον παραγωγό, ψωνίζον-
τας φρέσκα προϊόντα, αλλά και
οικονομικά, χωρίς την μεσολά-
βηση τρίτου, και αφετέρου να
στηρίξουμε με τις αγορές μας
από την λαϊκή, τους δοκιμαζό-
μενους αγρότες από την κρίση
που μαστίζει το εισόδημά
τους». Σημειώνεται ότι οι τιμο-
ληψίες θα λαμβάνονται μία φο-
ρά την εβδομάδα.
Α/Α ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ
1 Αγκινάρες 2,00 2,00 2,00
2 Αγγούρια 1,00 2,00 1,20
3 Άνηθος-Μαϊντανός 0,50 0,50 0,50
4 Σταμναγκάθι 3,50 3,50 3,50
5 Καρότα 1,00 2,00 1,50
6 Κολοκύθια 1,00 2,00 1,80
7 Κουνουπίδια 1,00 1,50 1,20
8 Κρεμμύδια φρέσκα 0,50 0,50 0,50
9 Κρεμμύδια ξερά 0,50 1,00 0,60
10 Λάχανο 0,60 1,00 0,70
11 Μαρούλια 0,50 0,60 0,50
12 Μελιτζάνες φλάσκιες 1,00 3,30 2,50
13 Μπρόκολα 1,00 1,50 1,20
14 Ραπάνια 0,50 1,00 0,80
15 Πατάτες 0,70 0,80 0,65
16 Παντζάρια 1,00 1,50 0,90
17 Πιπεριές Χονδρές εγχ. 1,00 3,00 2,50
18 Ραδίκια ήμερα 1,40 1,80 1,50
19 Ρόκα 0,50 1,00 0,80
20 Σέλινο 0,80 1,50 1,00
21 Σκόρδο το κομμάτι 0,35 0,80 0,50
22 Σπανάκι 1,50 2,50 2,00
23 Τομάτες 0,40 1,80 1,50
24 Φασολάκια 3,70 6,00 5,70
25 Λεμόνια 0,80 1,30 1,00
26 Πορτοκάλια 0,30 0,40 0,35
27 Ακτινίδια 1,30 2,00 1,80
28 Μπανάνες 1,30 1,50 1,00
29 Μήλα 1,10 1,70 1,20
30 Αχλάδια 1,30 2,30 1,70
31 Κάστανα 2,00 2,00 2,00
32 Κουκιά Χλωρά 2,00 3,00 1,50
* Η παραπάνω τιμοληψία ελήφθη στην Λαϊκή των Παχιανών χθες

Πηγή Νέος Κήρυκας

ΣΕΡΦΆΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε επαγρύπνηση αναφορικά με τη χρήση του Διαδικτύου από
τα παιδιά καλεί τους γονείς η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών
Χανίων, δίνοντας χρήσιμες οδηγίες για ασφαλές σερφάρισμα.

Ειδικότερα, η Ένωση ε-
πισημαίνει σε χθεσινή
της ανακοίνωση τα ε-
ξής:
• Ενημέρωση, "τι είναι το
Διαδίκτυο". Έτσι μόνο, θα
μπορέσουμε, να κατανοήσουμε
τους πιθανούς κινδύνους και
τους τρόπους να τους αποφύ-
γουμε όταν σερφάρουμε οι ίδι-
οι, μα περισσότερο τα παιδιά
μας.
• Εξηγούμε στα παιδιά με
βάσιμα στοιχεία αυτά που θα
πρέπει να αποφύγουν. Απα-
ντάμε πάντα με ειλικρίνεια, δεν
χρησιμοποιούμε υπεκφυγή α-
πάντησης
• Προτρέπουμε τα παιδιά
να χρησιμοποιήσουν το Διαδί-
κτυο για να μελετήσουν, να
διασκεδάσουν, να επικοινωνή-
σουν και να βρουν πληροφο-
ρίες με σωστό τρόπο, αφού
τους έχουμε εξηγήσει τη σωστή
χρήση και τους ελλοχεύοντες
κινδύνους.
• Δεν κάνουμε τον ηλεκτρο-
νικό υπολογιστή άβατο εργα-
λείο για τα παιδιά μας.
• Η χρήση από όλα τα μέλη
της οικογενείας τον καθιστά α-
ντικείμενο οικογενειακής χρή-
σης.
• Βρίσκουμε ιστοχώρους
κατάλληλους για τα παιδιά μας
με επιμορφωτικό και ψυχαγω-
γικό περιεχόμενο και σερφά-
ρουμε σε αυτούς τους χώρους
μαζί.
• Ενημερώνουμε τα παιδιά
μας πώς να προστατεύουν τα
προσωπικά τους δεδομένα:
ταυτότητα, διεύθυνση, τραπε-
ζικό λογαριασμό, ΑΦΜ της οι-
κογένειας, τηλέφωνο, τη φωτο-
γραφία τους ή τους κωδικούς
πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
• Μαθαίνουμε στα παιδιά
να μην ανοίγουν ηλεκτρονικό
ταχυδρομείο από άτομα που
δεν γνωρίζουν, γιατί μπορούν
να μεταδώσουν ιούς στον υπο-
λογιστή.
• Τα παιδιά πρέπει να αντι-
ληφθούν ότι οι άνθρωποι στο
Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με
τους οποίους αλληλογραφούν,
δεν είναι πάντοτε αυτοί που
φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρω-
ποι δεν λένε πάντοτε την αλή-
θεια στο Διαδίκτυο.
• Βοηθάμε τα παιδιά να
μας εμπιστεύονται, για να μπο-
ρούν να μας ενημερώνουν για
τα δυσάρεστα που συναντούν
στο Διαδίκτυο. Έτσι, πρέπει να
μάθουν ότι εάν κάποιος τους
πει ή τους γράψει κάτι κατά τη
διάρκεια απευθείας σύνδεσης
ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρο-
μείο, το οποίο είναι δυσάρεστο
ή τους προκαλεί ανησυχία, να
το μοιραστούν μαζί μας, και έ-
τσι θα αποφευχθούν τυχόν επι-
κίνδυνες περιπέτειες τόσο για
μας όσο και για τα ίδια.
• Τα παιδιά πρέπει να είναι
ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη
συνομιλία σε απευθείας σύνδε-
ση (στα chat rooms). Ακόμη
και σε έναν χώρο συνομιλίας
που υποτίθεται ότι είναι μόνο
για παιδιά, δεν είναι, προς το
παρόν, δυνατόν να ελεγχθεί ε-
άν όλοι οι συμμετέχοντες είναι
παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει
ένα μεγαλύτερο παιδί που προ-
σπαθεί να παραπλανήσει άλλα
παιδιά μικρότερης ηλικίας ή έ-
νας ενήλικας.
• Ορισμένοι παροχείς υπη-
ρεσιών Διαδικτύου προσφέ-
ρουν ασφαλείς χώρους για παι-
διά ή δέσμες φιλτραρίσματος.
Μπορούμε, επίσης, να αγορά-
σουμε λογισμικό για να μπλο-
κάρουμε κάποιες ιστοσελίδες
που θεωρούμε επικίνδυνες ή α-
νάρμοστες για τα παιδιά μας.
Ακόμα και με τα μέτρα αυτά, ό-
μως, τα παιδιά πρέπει να μά-
θουν τον κώδικα ασφαλούς
χρήσης του Διαδικτύου για τις
περιπτώσεις κατά τις οποίες
δεν προστατεύονται.
• Μαθαίνουμε στα παιδιά
μας να μην απαντούν ποτέ σε
πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύ-
ματα. Εάν λαμβάνουν πρόστυ-
χα ή προσβλητικά μηνύματα ή
μηνύματα που δεν κατανοούν
ή δουν απρεπείς εικόνες στο
Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να
μας το λένε. Σκόπιμο είναι να
αναφέρουμε παρόμοια προ-
βλήματα στον παροχέα υπηρε-
σιών Διαδικτύου ή στην ανοι-
χτή γραμμή επικοινωνίας
SafeLine στο τηλέφωνο
2119558450, στη διεύθυνση
SafeNet, Στουρνάρη 63, 10432
Αθήνα, ή στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
τηλ. 28210 92666 και στο e-mail:
epkxan@gmail.com.
Πηγή Χανιώτικα Νέα

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ενδεικτικές Τιμές Αγροτικών Προιόντων Λαικής Αγοράς 11-2-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάθε εβδομάδα η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , θα έχει στην διάθεση του καταναλωτή ,
πίνακα με αγροτικά προϊόντα, που διακινούνται μέσω της λαϊκής αγοράς ,

με τις αντίστοιχες τιμές αυτών σε τρεις στήλες(Κατώτερη Ανώτερη- Επικρατούσα-).


Η δράση μας αυτή έγκειται, αφενός μεν να κάνει ο καταναλωτής τις αγορές του
απευθείας από τον παραγωγό, ψωνίζοντας φρέσκα προϊόντα, αλλά και
οικονομικά, χωρίς την μεσολάβηση τρίτου, και αφετέρου να στηρίξουμε με

τις αγορές μας από την λαϊκή, τους δοκιμαζόμενους αγρότες από την κρίση που μαστίζει το εισόδημά τους.



Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ παραθέτει πίνακα προϊόντων και τιμών .

ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΊΜΕΣ( τιμοληψίες στις 11-2-09 ) της Λαϊκής αγοράς Χανίων
Οι παρακάτω τιμές θα λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση,



Α/Α


ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΚΑΤΩΤΕΡΗ


ΑΝΩΤΕΡΗ


ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ

1


Αγγινάρες


2,00


2,00


2,00

2


Αγγούρια


1,00


2,00


1,20

3


Άνυθος-Μαιντανός


0,50


0,50


0,50

4


Σταμναγκάθι


3,50


3,50


3,50

5


Καρότα


1,00


2,00


1,50

6


Κολοκύθια


1,00


2,00


1,80

7


Κουνουπίδια


1,00


1,50


1,20

8


Κρεμμύδια φρέσκα


0,50


0,50


0,50

9


ΚρεΜμμύδια ξερά


0,50


1,00


0,60

10


Λάχανο


0,60


1,00


0,70

11


Μαρούλια


0,50


0,60


0,50

12


Μελιτζάνες φλάσκιες


1,00


3,30


2,50

13


Μπρόκολα


1,00


1,50


1,20

14


Ραπάνια


0,50


1,00


0,80

15


Πατάτες


0,70


0,80


0,65

16


Πατζάρια


1,00


1,50


0,90

17


Πιπεριές Χονδρές εγχ.


1,00


3,00


2,50

18


Ραδίκια ήμερα


1,40


1,80


1,50

19


Ρόκα


0,50


1,00


0,80

20


Σέλινο


0,80


1,50


1,00

21


Σκόρδο το κομάτι


0,35


0,80


0,50

22


Σπανάκι


1,50


2,50


2,00

23


Τομάτες


0,40


1,80


1,50

24


Φασολάκια


3,70


6,00


5,70

25


Λεμόνια


0,80


1,30


1,00

26


Πορτοκάλια


0,30


0,40


0,35

27


Ακτινίδια


1,30


2,00


1,80

28


Μπανάνες


1,30


1,50


1,00

29


Μήλα


1,10


1,70


1,20

30


Αχλάδια


1,30


2,30


1,70

31


Κάστανα


2,00


2,00


2,00

32


Κουκιά Χλορά


2,00


3,00


1,50

Η παραπάνω τιμοληψία ελήφθη στην Λαική των Παχιανών ημέρα Τετέρτη ημερομηνία

11-2-2009.


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Συμβουλές προς ενοικια-
στές κατοικιών δίνει με
χθεσινή ανακοίνωσή της
η Ενωση Προστασίας Κατα-
ναλωτών Νομού Χανίων η ο-
ποία επισημαίνει: "Με αφορ-
μή διάφορες καταγγελίες, ε-
νοικιαστών - καταναλωτών,
για παράλογες απαιτήσεις είτε
ιδιοκτητών διαμερισμάτων εί-
τε διαχειριστών πολυκατοι-
κιών εις βάρος άλλων ενοίκων
και συχνότερα εις βάρος των ε-
νοικιαστών, ενημερώνουμε
τους ενοικιαστές - καταναλω-
τές ότι το χαρτόσημο που επι-
βάρυνε το ενοίκιο της κατοι-
κίας, από 1-1-2008 έχει καταρ-
γηθεί. Επειδή πολλοί ιδιοκτή-
τες δεν αφαιρούν αυτό το πο-
σό από την συνομολογημένη
αύξηση, συστήνουμε στους κα-
ταναλωτές, να απαιτήσουν εί-
τε συμψηφισμό της αύξησης
και να δώσουν την προκύ-
πτουσα διαφορά, ή να σταμα-
τήσουν να πληρώνουν το χαρ-
τόσημο, και εάν τους έχει πα-
ρακρατηθεί μέχρι σήμερα να
ζητήσουν επιστροφή των χρη-
μάτων τους.
Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες
ζητούν από τους ενοικιαστές
να καταβάλλουν πάγια έξοδα
πολυκατοικίας (βάψιμο, συ-
ντήρηση λέβητα, κ.λπ.) ενημε-
ρώνουμε τους καταναλωτές ό-
τι δεν είναι υπόχρεοι να συμ-
μετέχουν σε πάγια έξοδα της
πολυκατοικίας, παρά μόνο σε
έξοδα που κάνουν χρήση (πε-
τρέλαιο, ασανσέρ, καθαριότη-
τα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα). Ε-
πίσης εάν κάποιος ενοικια-
στής ενοικιάσει ένα διαμέρι-
σμα, το οποίο στην πορεία α-
ποδειχθεί "μη βιώσιμο" δηλα-
δή παρουσιάζει προβλήματα
όπως υγρασία μη αντιμετωπί-
σιμη, κακό αερισμό, κ.λπ. και
η συνεχιζόμενη χρήση του επι-
φέρει βλάβη στην οικοσκευή
του, και γενικά στην υγεία
του, μπορεί να καταγγείλει
την σύμβαση μονομερώς και ο
ιδιοκτήτης δεν δικαιούται να
απαιτήσει μισθώματα του χρό-
νου της σύμβασης, αντίθετα
μάλιστα είναι υπόχρεος στην
επιστροφή της καταβληθείσας
εγγύησης, και εάν αποδειχθεί
βάσει εμπειρογνώμων ότι ηθε-
λημένα προέβη στην ενοικία-
ση της μη βιώσιμης κατοικίας
επιβαρύνεται και με τα έξοδα
μετακόμισης του ενοικιαστή.
Υπενθυμίζουμε ότι η μί-
σθωση κατοικίας ισχύει το λι-
γότερο για 3 έτη και το μίσθω-
μα έγκειται σε ελεύθερη δια-
πραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτή-
τη - ενοικιαστή το οποίο συμ-
φωνείται και υπογράφεται και
από τους δύο συμβαλλομέ-
νους.
Τώρα εάν δεν έχει συμφω-
νηθεί το ποσό της αύξησης
του μισθώματος για τον υπό-
λοιπο χρόνο ισχύει το 75% του
του επισήμου τιμαρίθμου του
προηγούμενου χρόνου, όπως
αυτό καθορίζεται από την
τράπεζα της Ελλάδας. Για ο-
ποιανδήποτε ενημέρωση μπο-
ρούν οι καταναλωτές να έρχο-
νται σε επαφή με την
Ε.Κ.Π.ΧΑΝ στο τηλ.: 28210
92666".

Συμβουλές προς ενοικιαστές κατοικιών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η οποία επισημαίνει: "Με αφορμή διάφορες καταγγελίες, εοικιαστών - καταναλωτών,για παράλογες απαιτήσεις είτε
ιδιοκτητών διαμερισμάτων είτε διαχειριστών πολυκατοικιών εις βάρος άλλων ενοίκων
και συχνότερα εις βάρος των ενοικιαστών, ενημερώνουμε τους ενοικιαστές - καταναλωτές ότι το χαρτόσημο που επιβάρυνε το ενοίκιο της κατοικίας, από 1-1-2008 έχει καταργηθεί. Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν αφαιρούν αυτό το ποσό από την συνομολογημένη αύξηση, συστήνουμε στους κα-
ταναλωτές, να απαιτήσουν είτε συμψηφισμό της αύξησης και να δώσουν την προκύπτουσα διαφορά, ή να σταματήσουν να πληρώνουν το χαρτόσημο, και εάν τους έχει παρακρατηθεί μέχρι σήμερα να
ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους.
Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους ενοικιαστές να καταβάλλουν πάγια έξοδα πολυκατοικίας (βάψιμο, συντήρηση λέβητα, κ.λπ.) ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι δεν είναι υπόχρεοι να συμμετέχουν σε πάγια έξοδα της πολυκατοικίας, παρά μόνο σε έξοδα που κάνουν χρήση (πετρέλαιο, ασανσέρ, καθαριότητα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα). Επίσης εάν κάποιος ενοικια-
στής ενοικιάσει ένα διαμέρισμα, το οποίο στην πορεία αποδειχθεί "μη βιώσιμο" δηλαδή παρουσιάζει προβλήματα όπως υγρασία μη αντιμετωπίσιμη, κακό αερισμό, κ.λπ. και η συνεχιζόμενη χρήση του επιφέρει βλάβη στην οικοσκευή του, και γενικά στην υγεία του, μπορεί να καταγγείλει
την σύμβαση μονομερώς και ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται να
απαιτήσει μισθώματα του χρόνου της σύμβασης, αντίθετα μάλιστα είναι υπόχρεος στην
επιστροφή της καταβληθείσας εγγύησης, και εάν αποδειχθεί βάσει εμπειρογνώμων ότι ηθελημένα προέβη στην ενοικίαση της μη βιώσιμης κατοικίας επιβαρύνεται και με τα έξοδα
μετακόμισης του ενοικιαστή.
Υπενθυμίζουμε ότι η μίσθωση κατοικίας ισχύει το λιγότερο για 3 έτη και το μίσθωμα έγκειται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη - ενοικιαστή το οποίο συμφωνείται και υπογράφεται και από τους δύο συμβαλλομένους.
Τώρα εάν δεν έχει συμφω-νηθεί το ποσό της αύξησηςτου μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο ισχύει το 75% τουτου επισήμου τιμαρίθμου τουπροηγούμενου χρόνου, όπωςαυτό καθορίζεται από την
τράπεζα της Ελλάδας. Για ο-ποιανδήποτε ενημέρωση μπο-ρούν οι καταναλωτές να έρχονται σε επαφή με την Ε.Π.Κ.Κ στο τηλ.: 2821092666".

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμμετέχει στο μπουκοτάζ που προκήρυξε «Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ " ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΦΑΓΕ

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμμετέχει στο μπουκοτάζ που κήρυξε «Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» και καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρίας ΦΑΓΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της .Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:

* Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια, στην κοστολόγηση.
* Απαιτούμε τιμές, που να δικαιολογούνται, από το πραγματικό κόστος των προϊόντων.
* Διεκδικούμε ένα καλύτερο, αύριο.


Φτάνει, πια, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών! και τα
υπερκέρδη των Εταιρειών!

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΓΕ ΕΚΑΝΕ ΑΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ 3,5%

 Η εταιρεία ΦΑΓΕ Α.Ε. (γαλακτοκομικά) δεν δικαιολογεί την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί). Η αύξηση οφείλεται στη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας για να καλύψει ζημιές παρελθόντων χρήσεων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 30/01/ 2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Αριθμ. Πρωτ:Α2-493
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΕΙΣ:
- ΤΙΜΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ
- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
- ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Ταχ.δ/νση Δ/νση Πλ. Κάνιγγος
Τ.Κ. 101.81
Τηλέφ: 210-3893499 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
210-3839171 ΑΡΙΘΜ. 1
210-3893526

ΠΡΟΣ Αποδέκτες Πίνακα Διανομής
Α.Δ 14/89



ΘΕΜΑ «Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του άρθρου 9 της Α.Δ 14/89,όπως αντικαταστάθηκε με την Α.Δ 3/08 »

Έχοντας υπόψη:

1. Τον Ν.1558/85 « Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» όπως τροποποιήθηκε και
ισχύει και κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ 63/05 «περί κωδικοποιήσεως της νομοθεσίας
για την Κυβέρνηση και τά Κυβερνητικά Όργανα»
2. Το Π.Δ 397/88 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου» όπως τροποποιήθηκε και
ισχύει.
3. Το ΝΔ 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Το Π.Δ 27/96 « Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και
Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης».
5. Το Π.Δ 122/04 «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού»
6. Το Π.Δ. 4/2009 (ΦΕΚ/2/Α/2009) «Διορισμός Υπουργών, Αναπλ. Υπ., Υφυπουργών»
7. Την Κοινή Απόφαση Δ15/Α/Φ19/1189/21-01-09 (ΦΕΚ91/Β/09) των Πρωθυπουργού
και Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης
Ιωάννη Μπούγα και Γεώργιο Βλάχο »
8. Την Α.Δ 14/89 «Κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων εκδοθεισών μέχρι την 16-2-
89» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών μέτρων στα πλαίσια της καλύτερης παρακολούθησης
των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, πού διαμορφώνονται στην εσωτερική αγορά και
επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πέραν αυτών πού θεσπίσθηκαν με
την Α.Δ 3/08.
10. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του
Κρατικού Προϋπολογισμού .




ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Στο άρθρο 9 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89,σχετικά με υποβολή τιμοκαταλόγων και προαναγγελία μεταβολής των τιμών, όπως αντικαταστάθηκε με την Αγορανομική Διάταξη 3/08, επέρχονται οι κατωτέρω μεταβολές :
1. Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου, η φράση «τουλάχιστον δέκα ( 10 ) ημέρες πριν την μεταβολή αυτή » αντικαθίσταται με την φράση «τουλάχιστον είκοσι ( 20 ) ημέρες πριν την μεταβολή αυτή» και στο τέλος της παραγράφου προστίθεται νέα περίπτωση Γ η οποία έχει ως εξής: « Γ. Εξαιρετικά για τα είδη: Αλιεύματα κατεψυγμένα, Αλιεύματα αλίπαστα, Κίτρινα τυριά και Καφές (άφρικτος – πεφρυγμένος – κομμένος) που εμπεριέχονται στον ΠΙΝΑΚΑ 1, η οριζόμενη προθεσμία των είκοσι (20) ημερών της παρούσης παραγράφου γίνεται «τουλάχιστον επτά (7) ημέρες» ».
2. Στην παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου, η φράση «τουλάχιστον δέκα ( 10 ) ημέρες πριν την κυκλοφορία των ειδών αυτών ή την παροχή υπηρεσίας» αντικαθίσταται με την φράση «τουλάχιστον είκοσι ( 20 ) ημέρες πριν την κυκλοφορία των ειδών αυτών ή την παροχή υπηρεσίας ». και στο τέλος της παραγράφου προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: « -Εξαιρετικά για τα είδη: Αλιεύματα κατεψυγμένα, Αλιεύματα αλίπαστα, Κίτρινα τυριά και Καφές (άφρικτος – πεφρυγμένος – κομμένος) που εμπεριέχονται στον ΠΙΝΑΚΑ 1, η οριζόμενη προθεσμία των είκοσι (20) ημερών της παρούσης παραγράφου γίνεται «τουλάχιστον επτά (7) ημέρες»».

3. Η παράγραφο 9 του εν λόγω άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
« 9. Για τις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου θεσπίζονται επιπρόσθετα και οι κατωτέρω
υποχρεώσεις :
- Α. Για κάθε είδος του τιμοκαταλόγου τους, που περιλαμβάνεται στους ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2 ή κάθε παρεχόμενης υπηρεσίας, που περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ 3 και η μεταβολή της τιμής τους, που προαναγγέλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εμφανίζει αύξηση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο υποβληθέντα τιμοκατάλογο, θα πρέπει ταυτόχρονα με το νέο τιμοκατάλογο, να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο, λαμβάνοντας υπόψη το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 « ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ» της Α.Δ. 14/89 και τις ισχύουσες διατάξεις περί κοστολόγησης. Στο αναλυτικό αυτό κοστολόγιο θα πρέπει επίσης να παρατίθεται, τόσο το αντίστοιχο προηγούμενο αναλυτικό κοστολόγιο που τυχόν έχει καταρτισθεί για τον ίδιο λόγο μέσα στην ίδια χρήση, όσο και το απολογιστικό κοστολόγιο της αμέσως προηγούμενης κλεισμένης ετήσιας χρήσης.
- Β. Τα καταρτιζόμενα ως ανωτέρω αναλυτικά κοστολόγια που φέρουν την υπογραφή του εξοσιουδοτουμένου εκπροσώπου της επιχείρησης και την σφραγίδα της, φυλάσσονται στην επιχείρηση και παραδίδονται άμεσα και χωρίς καμία προθεσμία στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, είτε στους εντεταλμένους προς τούτο Υπαλλήλους της , είτε κατόπιν έγγραφης ζήτησης τους, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά ( μέσω e-mail ).
- Γ. Σε περίπτωση που τα αναλυτικά κοστολόγια των ειδών της περ. Α αναζητηθούν κατά τα ανωτέρω και δεν υπάρχουν, ή στην περίπτωση που υπάρχουν και από την επεξεργασία τους που θα γίνει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με τη βοήθεια συμπληρωματικών στοιχείων και λοιπών επίσημων παραστατικών που θα ζητηθούν, προκύπτει ότι είναι ελλιπή ή παραπλανητικά, με αποτέλεσμα να μην τεκμηριώνουν τις μεταβολές των υποβληθέντων νέων τιμοκαταλόγων, τότε οι υποβληθέντες νέοι τιμοκατάλογοι για τα είδη αυτά, ως στοιχείο προαναγγελίας νέων τιμών, δεν ισχύουν και οι ενδιαφερόμενοι μετά και από σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας επανέρχονται στις τιμές του προηγούμενου τιμοκαταλόγου.
- Δ. Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην ως άνω περίπτωση Γ΄ δεν μπορούν να επαναϋποβάλουν νέο τιμοκατάλογο για τα είδη αυτά, ως στοιχείο προαναγγελίας νέων τιμών, πριν την πάροδο τουλάχιστον ενενήντα (90)ημερών, από την ημερομηνία διαπίστωσης της μη ύπαρξης αναλυτικού κοστολογίου ή την ελλιπή κατάρτιση αυτών, με την προϋπόθεση να προκύπτει από τον έλεγχο αυτών σκοπιμότητα στην απόκρυψη και την εν γένει μη παρουσίαση των πραγματικών κοστολογικών στοιχείων.

4. Οι ΠΙΝΑΚΕΣ 1,2, και 3 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του άρθρου 9 της Α.Δ. 14/89 έχουν ως εξής:



ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ
1. Ρύζια
2. Άλευρα
3. Ζυμαρικά
4. Αλιεύματα κατεψυγμένα
5. Γάλα νωπό παστεριωμένο
6. Γάλα διατηρημένο
7. Γιαούρτια
8. Άρτος-Αρτοσκευάσματα-Αρτοπαρασκεύασματα
9. Σοκολατούχα γάλατα γενικά
10. Τυριά γενικά
11. Μαργαρίνες-Φυτικά λίπη
12. Ζωικά βούτυρα
13. Κατεψυγμένα λαχανικά
14. Ζάχαρη
15. Σοκολάτες-Προϊόντα σοκαλατοποιίας
16. Παγωτά
17. Καφές (άφρυκτος- πεφρυγμένος-κομμένος)

18. Εμφιαλωμένα νερά γενικά
19. Αναψυκτικά ποτά γενικά
20. Χυμοί φρούτων και λαχανικών
21. Οίνοι και οινοπνευματώδη ποτά
22. Ζύθος
23. Είδη μπισκοτοποιίας και Σνάκς
24. Παιδικές τροφές
25. Όσπρια
26. Προϊόντα αλλαντοποιίας
27. Σιμιγδάλια
28. Ελαιόλαδα
29. Σπορέλαια
30. Κατεψυγμένα πουλερικά
31. Κακάο-Μάζα κακάο
32. Αλιεύματα αλίπαστα και καπνιστά
33. Προϊόντα απομίμησης σοκολάτας
34. Ελιές χύμα και συσκευασμένες
35. Τοματοπολτός, τοματοχυμός, σάλτσα κέτσαπ, τοματάκια κομμένα ή αποφλοιωμένα σε κλειστή συσκευασία (κονσέρβες κ.λ.π.)
36. Κομπόστες
37. Μέλι
38. Είδη καραμελοποιίας
39. Ξηροί καρποί χύμα-συσκευασμένοι, αποφλοιωμένοι ή μη
40. Μαρμελάδες
41. Μαγιονέζες
42. Έτοιμες σαλάτες (ρώσικη, μελιτζανοσαλάτα, βουδαπέστης, τυροσαλάτα, τζατζίκι)
43. Ιχθυηρά συσκευασμένα (κονσέρβες κ.λ.π.)
44. Έτοιμα φαγητά συσκευασμένα (ντολμαδάκια, φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες κ.λ.π)
45. Κονσέρβες κρεατοσκευασμάτων και κρεατοπαρασκευασμάτων (κορνμπήφ, λάντσιον μητ κ.λ.π.)
46. Ρυζόγαλα, κρέμες γάλακτος
47. Δημητριακά επεξεργασμένα για ανθρώπινη διατροφή (νιφάδες καλαμποκιού κ.λ.π.)
48. Αλάτι πάσης φύσεως, μπαχαρικά
49. Ξύδι
50. Γάλα σε σκόνη
51. Αφεψήματα πάσης φύσεως
52. Επιδόρπια γιαουρτιού
53. Χαλβάς νηστίσιμος
54. Πατάτες σε σκόνη (πουρέ)
55. Μανιτάρια συσκευασμένα
56. Αυγά
57. Μουστάρδες



ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΙΔΗ
1. Αθλητικά είδη
2. Είδη ατομικής φροντίδας αναλώσιμα (διαρκή-μη διαρκή)
3. Είδη καθαρισμού και συντήρησης νοικοκυριού
4. Χαρτιά γενικά και προϊόντα tissue (π.χ. χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας)
5. Συσσωρευτές μολύβδου και ξηρά στοιχεία
6. Ορυκτέλαια και λιπαντικά
7. Ελαστικά επίσωτρα και αεροθάλαμοι γενικά
8. Σχολικά είδη- γραφική ύλη
9. Σίδηρος μπετόν
10. Χρώματα και βερνίκια
11. Τσιμέντο
12. Έτοιμο σκυρόδεμα
13. Γεωργικά Φάρμακα