Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ"Διαμαρτυρία για αμφίβολη ασφάλεια εμφιαλωμένου νερού, αλλά και της ακριβειας που πωλείται "

Με αφορμή παράπονα καταναλωτών στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, για το εμφιαλωμένο νερό , αμφισβητώντας την ασφάλειά του και εκφράζοντας
την διαπίστωσή τους ότι είναι ένα ακριβό αγαθό καθημερινής χρήσης, η Ε.Κ.Π.Κ.ΧΑΝ διαμαρτύρεται, για την αμφίβολη ποιότητα και ασφάλεια
του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και για την τιμή του, που είναι ανεξέλεγκτη, (ότι θέλει το κάθε περίπτερο πουλάει) , και δεν εννοούμε στην διαμόρφωση της τιμής ,αλλά ζητάμε το αυτονόητο ,που είναι,( πριν το χέρι μας ακουμπήσει την φιάλη στο ψυγείο του περιπτέρου) να γνωρίζουμε πόσο θα πληρώσουμε, είναι υποχρέωση της επιχείρησης να έχει αναρτημένη την τιμή πώλησης, είτε επί της φιάλης, είτε σε σταθερή πινακίδα επί του ψυγείου.

Αυτές τις ημέρες που οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη, και η πόλη μας θα δεχτεί πολλούς επισκέπτες ξένους και ντόπιους, που θα αναζητήσουν, μια όαση δροσιάς στο εμφιαλωμένο νερό, καλό είναι να μην τους απογοητεύσουμε, και όσο αφορά την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και στην τιμή του.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συστήνει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται όλη την πορεία του εμφιαλωμένου νερού μέχρι τον καταναλωτή με ασφάλεια.Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση του σε χώρους, μη υγειονομικός ελεγχόμενους , αλλά και ούτε να τοποθετούνται οι πλαστικές φιάλες, σε χώρους που υπάρχουν πηγές που αφήνουν μυρουδιές, γιατί το

πλαστικό μπουκάλι έχει την ευαισθησία να απορροφά μυρωδιές από το περιβάλλον αλλά και ούτε να είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Ναι, είναι ακριβό το εμφιαλωμένο νερό, η τιμή του λίτρου φθάνει πολλές φορές την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.Δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από το σύγχρονο μάρκετινγκ ,που βάσει διαφόρων διαφημιστικών σποτ, μας έχει αποτρέψει το παραδοσιακό "θερμό", δεν θεωρούμαστε ντεμοντέ, αν κάποιος από μας το χρησιμοποιήσει.

Διαμαρτυρόμαστε και ανησυχούμε ως καταναλωτές, για την μορφή της εμπορευματοποίησης του , και ακόμα η αγωνίας μας γιγαντώνεται ,γιατί λόγω αλλαγής των κλιματολογικών αλλαγών και της ανόδου θερμοκρασίας, και της στέρεψης των πηγών, το νερό όλο και θα γίνεται απαραίτητο και ανεπαρκές. Αυθαίρετη είναι η προσπάθεια πολλών ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ να μας σερβίρουν, υποχρεωτικά σχεδόν, μαζί με τα μαχαιροπίρουνα , εμφιαλωμένο νερό,χρεώνοντας το μάλιστα σε υπερβολικές τιμές, από 2 - 3 ευρώ συνήθως μέχρι και 8 ευρώ σε χώρους πολυτελείας!
΄Έχουμε δικαίωμα , να απαιτούμε να μας σερβίρεται νερό της βρύσης σε κανάτα, βεβαίως όταν το νερό είναι κατάλληλο( και στα Χανιά δεν έχει διαπιστωθεί η μη καταλληλότητά του) το οποίο και δεν χρεώνεται.
Tα τελευταία χρόνια, γίνεται αναμφίβολα κατάχρηση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού από μας τους καταναλωτές, απερίσκεπτα, βοηθώντας την αύξηση των κερδών των κερδοσκόπων , μειώνοντας τα έσοδα του δικού μας προϋπολογισμού και μολύνοντας το περιβάλλον.
Επειδή σύμφωνα από τις μετρήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών της πόλης μας, δεν έχουν προκύψει συμπεράσματα ακαταλληλότητας του πόσιμου χύμα νερού , καλό είναι να αποφεύγουμε την χρήση του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο δεν γνωρίζουμε για την ασφάλεια του , για την διαχείριση της συντήρηση του.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, 'έχει δεχτεί καταγγελίες από καταναλωτές για το εμφιαλωμένο νερό , που μύριζε, αλλά και για άλλο που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων βρέθηκε με μικροοργανισμούς..

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ΚΑΘΑΡΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μας πιστοποιούν ότι, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος της ποιότητας του εμφιαλωμένου νερού από δημόσιους φορείς. Έχοντας επίσης γνώση, ότι το πλαστικό της φιάλης που συσκευάζεται το νερό, κατασκευάζεται από συνθετικές οργανικές ενώσεις, και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας είναι λόγος αποφυγής της προτίμησής μας στο εμφιαλωμένο νερό.Οι ειδικοί λένε ότι, στο μη τρεχούμενο νερό πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι της μόλυνσης, ειδικά σε συνθήκες ζέστης. Κανονικά τα μπουκάλια νερού δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 18 βαθμών Κελσίου. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα εκατομμύρια μπουκάλια που μένουν μέσα στον ήλιο σε όλη τη χώρα.

Πιο ασφαλής πάντως είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού σε γυάλινες φιάλες, ενώ όταν χρησιμοποιείται πλαστική φιάλη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται επαναχρησιμοποίηση της πλαστικής φιάλης, γιατί περιέχει χημικές ουσίες που με τον καιρό απελευθερώνονται.

Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνονται περισσότερα από ένα δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού σε πλαστική συσκευασία, τον χρόνο, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 10% ετησίως και πρακτικά να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η εκτίναξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα οδηγεί στη χρήση και απόρριψη άνω του ενός δισ. φιαλών, κυρίως του μισού λίτρου. Εξαιρώντας τους τουρίστες, κάθε κάτοικος της χώρας εκτιμάται ότι καταναλώνει περίπου 70 λίτρα εμφιαλωμένο νερό τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει πάνω από 100 πλαστικά μπουκάλια.

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ

Τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, δυστυχώς πετιούνται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και βρίσκονται παντού: χωματερές, ρεματιές, δάση, θάλασσες, παραλίες, ελεύθεροι χώροι της πόλης μας. Δεν έχουμε δικαίωμα στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πλαστικές φιάλες,και ιδιαίτερα της πόλης μας ,έχουμε υποχρέωση ,να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή συμπορευόμαστε με τις υπηρεσίες καθαριότητας "ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΌΛΗ ΚΑΘΑΡΉ"αλλά και της ανακύκλωσης (ΔΕΔΙΣΑ)

Καλούμε τους καταναλωτές που κάνουν χρήση εμφιαλωμένου νερού, να είναι προσεχτικοί με την εναπόθεση της πλαστικής φιάλης.Δεν την πετάμε ποτέ από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας , ούτε την αφήνουμε όπου τύχει, θέλουμε να υπάρχει περιβαλλοντολογική ευαισθησία από όλους μας, η θέση του πλαστικού είναι μόνο στον ειδικό κάδο, της ΔΕΔΙΣΑ.


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η νέα σήμανση του τυποποιημένου ελαιόλαδου

Τρίτη, 28 Ιούλίου 2009


Υποχρεωτική γίνεται από 1ης Ιουλίου, με βάση κοινοτικό κανονισμό που υιοθετήθηκε πρόσφατα, η αναγραφή στις συσκευασίες του εξαιρετικά παρθένου και του παρθένου ελαιολάδου της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (ελαιοποιήσιμες ελιές) και της χώρας παραγωγής του προϊόντος.

Στην περίπτωση που οι χώρες προέλευσης του ελαιοποιήσιμου ελαιόκαρπου είναι περισσότερες από μια, θα πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή και τυποποίηση του προϊόντος.

Οι επιχειρήσεις τυποποίησης εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου πρέπει ........

να εφοδιαστούν με τη σχετική έγκριση, καθώς και με τον αλφαριθμητικό κώδικα αναγνώρισής τους, ο οποίος υποχρεωτικά θα αναγράφεται στις συσκευασίες ή τις ετικέτες των συσκευασιών των προϊόντων τους.

Για να λάβουν οι επιχειρήσεις τη σχετική έγκριση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη διεύθυνση δεδροκηπευτικής - τμήμα ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης των Νομαρχιών που έχουν την έδρα τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "΄Ενταξη της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας"

Με σύνθημα μας "Ενισχύουμε την πυροπροστασία- προστατεύουμε το περιβάλλον",
η Ε.Π.Κ.Ν. ΧΑΝ, με την υπαρ 4616/2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών,
κ.Μαργαρίτη Μπέζου, έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, με δράση στον τομέα
της δασοπροστασίας, με εμβέλεια τα όρια της Νομαρχιακής Αυτ/σης Χανίων.
Η πρωτοβουλία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, να ενισχύσει την πυροπροστασία , οργανώνοντας ομάδα Πολιτικής Προστασίας από μέλη της, λήφθηκε πέρυσι έπειτα από τις πυρκαγιές που 'επληξαν το Νομό μας και την ευαισθησία των μελών μας για εθελοντική προσφορά, για
προστασία και διάσωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, .συνεργαζόμενοι πάντα με τους υπευθύνους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία - Πολιτική Προστασία
΄Εχουμε όλοι χρέος και καθήκον ως ενεργοί πολίτες να είμαστε παρόντες, και η ΄Ε.Κ.Π.ΧΑΝ θα είναι παρούσα στην όσο το δυνατόν
καλύτερη διαφύλαξη από την λαίλαπα των πυρκαγιών, προστατεύοντας τόσο το περιβάλλον, όσο την χλωρίδα ,την πανίδα και γενικά τα συμφέροντα των πολιτών του τόπου μας.

Η Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

-Τα διάφορα Διατροφικά σκάνδαλα με ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με φυτοφάρμακα

- Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα χωρίς καμία πληροφόρηση

-Την πολιτεία παρατηρητή, για την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων

-Ελαττωματικά και ανασφαλή προϊόντα

-Μονομερή επιβολή καταχρηστικών όρων σε συμβάσεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών

- Παραπλανητική διαφήμιση κατά την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών

- Υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας

- Προβληματικό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

-Μη βιώσιμο περιβάλλον

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Εντονο το φαινόμενο του κραχτισμού στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων"

Επειδή το φαινόμενο του κραχτισμού, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ενετικό λιμάνι, δεν λέει να σταματήσει,
αλλά δυστυχώς έχει πάρει και φέτος ανησυχητικές διαστάσεις,και δεν περιορίζεται μόνο, στους καταναλωτές, που επιθυμούν να κάνουν
τον περίπατό τους στο λιμάνι απολαμβάνοντας την φυσική ομορφιά του, αλλά έχει αρχίσει να επηρεάζει και τους ίδιους τους επιχειρηματίες
οι οποίοι άρχισαν να ανταγωνίζονται ποιος θα χρησιμοποιήσει περισσότερους κράχτες, στην επιχείρησή του καταγγέλλοντας ο ένας τον άλλο
για την μη νόμιμη αυτή συμπεριφορά, σε μία παραγωγή καταγγελιών, επιθετικών υβριστκών συμπεριφορών,.αλλά και
δεχόμενη, παράπονα πολιτών, ξένων και ντόπιων τουριστών, που έχουν ενοχληθεί πιεστικά από τους "κράχτες" τραβώντας τους
κυριολεκτικά από το μανίκι, για να προτιμήσουν τις επιχειρήσεις τους, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έκανε έρευνα για τους "κράχτες" στο Ενετικό λιμάνι, και πραγματικά διαπίστωσε
την 'υπαρξη του φαινόμενου του κραχτισμού, από τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Η προσφερόμενη εικόνα, μπορεί να χαρακτηριστεί, το χειρότερο εργαλείο τουριστικής προβολής της περιοχής και του τόπου μας.Μας θυμίζει επετειακές
κινήσεις, που δεν κοσμούν το λιμάνι μας.Το θεωρούμε "μάστιγα για το τουριστικό προϊόν " αλλά και γριζάρισμα της πανέμορφης εικόνας του ιστορικού
λιμανιού.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σε καμία περίπτωση δεν συναινεί, με την ύπαρξη των "κραχτών" καλεί τις επιχειρήσεις" άμεσα "να αλλάξουν επιχειρηματική συμπεριφορά,
να χρησιμοποιήσουν,τους υπαλλήλους τους, σε καθήκοντα που άπτονται των αντικειμένων τους, να αποσύρουν τους "κράχτες" που έχουν διαθέσει σαυτή
την δραστηριότητα.που αφενός απαγορεύεται εκ του Νόμου,και αφετέρου παραβιάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης των καταναλωτών, να επιλέξουν
την επιχείρηση που εκείνοι επιθυμούν.
Επειδή η "άγρα πελατών είναι ποινικό αδίκημα" , ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν και να μας προστατεύσουν, δεν ανεχόμαστε άλλο να μας
παρενοχλούν, δεν φταίμε σε τίποτα, να δεχόμαστε αυτή την φορτική πίεση των "κραχτών¨" την ώρα που εμείς επιλέγουμε να κατέβουμε στο Ενετικό Λιμάνι.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΩΝ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΊΩΝ-ΚΑΦΕΜΠΑΡ κ.λ.π


.-'Οτι παραγγείλουμε πρέπει να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο

-Πληρώνουμε μόνο ΄το έχουμε παραγγείλει

-Το "κουβέρ" έχει καταργηθεί από το έτος 2008

-΄Εχουμε δικαίωμα επιλογής θέσης και προϊόντων

-Απαγορεύεται η "άγρα" πελατών

-Για οποιανδήποτε παροχή ζητάμε πάντα απόδειξη την οποία αντιπαραβάλλουμε με τις τιμές του τιμοκαταλόγου.

-Ποτέ δεν παραγγέλλουμε προϊόντα, χωρίς να έχουμε ερευνήσει εάν είναι γραμμένα στον τιμοκατάλογο

-Εάν το προϊόν δεν υφίσταται στον τιμοκατάλογο και η ενημέρωση μας γίνεται προφορικά από την επιχείρηση αποφεύγουμε την παραγγελία

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΆ ΣΑς ΖΗΤΉΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΉ ΤΗΣ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

-Προσκομίζοντας απαραιτήτως την αναλυτική απόδειξη πληρωμής .
-Επικοινωνώντας στο τηλ. 2821092666


Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

H προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας "

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα αυτές που έπληξαν την περιοχή του Ακρωτηρίου, κάνει έγκληση για περισσότερη προσοχή και ετοιμότητα από όλους τους καταναλωτές, τονίζοντας τα εξής:

Ο Νομός μας, ακόμα έχει νωπές τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την επαρχία Σελίνου, δεν θέλουμε να ζήσουμε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις, δεν θέλουμε να ζούμε κάτω από την απειλή αυτού του εφιάλτη που λέγεται «φωτιά»

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σαν κοινωνικός φορέας, δια της εθελοντικής της ομάδας «εθελοντή πολιτικής προστασίας) συμμετέχει ενεργά, με τα διάφορα κλιμάκια τα οποία έχει ενεργοποιήσει, για την συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική-Πολιτική Προστασία).

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κινήσεις αυτές( γίνονται ηθελημένα, και κακόβουλα, εμείς πάντως τις καταδικάζουμε και οφείλουμε να τονίσουμε τις ανεπανόρθωτες βλάβες και την καταστροφή που υφίσταται το περιβάλλον και γενικά το όλο οικοσύστημα.

Οι εικόνες των ανθρώπων που καταστράφηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και από την μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν στο τίποτα. είναι σημείο προβληματισμού.

Οι φωτογραφίες των θυμάτων του πυροσβεστικού σώματος που ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες, είναι μνήμες ανοιχτές, που δεν μας αφήνουν περιθώρια ,αμελών ενεργειών.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των υπαιθρίων πυρκαγιών

Ο Νομός μας δεν διαφημίζεται για τα δάση του, διαθέτει όμως ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων που δεν θέλουμε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην αφάνιση αυτών . Οι κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυρογενούς περιβάλλοντος, ευαίσθητου, που θα πρέπει να μην υποτιμάται από κανένα μας, διότι όλοι έχουμε μερίδιο και στην ευθύνη αλλά και στην προστασία, πολιτεία και πολίτες, ο καθένας από το ρόλο που έχει, αλλά και κανένας μας δεν εξαιρείται .

. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στο τόπο μας σύμφωνα με μελέτες ειδικών και συμπεράσματα που εξάγονται από συγκριτικά στοιχεία, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια .

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στην ύπαιθρο

* Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα είτε από αυτοκίνητο, είτε καθισμένοι στην ύπαιθρο. Το σβήνουμε προσεκτικά πάντα με νερό .Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
* Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο ιδιαίτερα σε απαγορευμένη σύμφωνα με την Νομοθεσία αντιπυρική περίοδο ,μέχρι τη λήξη της, που είναι το τέλος Οκτωβρίου.

* Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
* Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (μπαρπεκιου) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

* Ποτέ δεν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Πως πρέπει να ενεργήσουμε όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά.

* Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
* Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται( θάμνοι , ελαιώνες κ.λ.π).
* Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
* Παίρνουμε μέρος για την πυρόσβεση με τα ενδεικνυόμενα μέσα (κλαδιά, φτυάρια, νερό, πυροσβεστήρα κ.λ.π)


Χρέος συμμετοχής όλων μας

Σε κατάσταση κρίσης , όλοι οι πολίτες που βιολογικά μπορούμε να προσφέρουμε, έχουμε ηθική υποχρέωση να είμαστε παρόντες, δεν είναι μόνο μέλημα των Υπηρεσιών ,που σε τοπικό επίπεδο κάνουν άριστα την δουλειά τους, και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό,γιατί πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτό.

Η Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Δωρίστε φάρμακα που δεν χρειάζεστε

Τα φάρμακα που σας περισσεύουν επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί
μπορείτε να τα δωρίσετε στους Γιατρούς του Κόσμου,
αρκεί να καλέσετε στα τηλ. 210- 32 13 485 και 801 1000 100
http://www.mdmgreece.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=714&Itemid=67

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει εξαντληθεί"

Επειδή η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καθημερινά γίνεται δέκτης προβληματισμού των καταναλωτών, για την υπερχρέωση
τους, σε διάφορα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, αλλά και της εξάντληση της αγοραστικής δύναμής των, και
αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν και να στηρίξουν τρέχοντα έξοδα,καλεί τους καταναλωτές σε μη εφησυχασμό, σε επαγρύπνηση.
Η αγωνία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, γίνεται διαμαρτυρία,για τους παρακάτω λόγους:
1)για την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή,που καθημερινά μεγαλώνει, σε μια αγορά χωρίς έλεος, για τον καταναλωτή, μια αγορά που ξεφεύγει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , και η συγκέντρωση της παραγωγής πλούτου περνάει στους ολίγους στους ισχυρούς,και η κοινωνική πλειοψηφία οι καταναλωτές, είναι το πραγματικά το θύμα της νέας διαμορφούμενης κοινωοικονομικής κατάστασης.
2)Η κοινωνία βιώνει εποχή στασιμότητας ,με μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, ο κόσμος της εργασίας δεν έχει πια να προσφέρει καμιά βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.
3)Η αύξηση της ανεργίας μειώνει αυταπόδεικτα την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.
4) Υποαπασχόληση
Η μερική και η ελαστική εργασία, η ωρομίσθια, η ανασφάλιστη εργασία, αυτή με το κομμάτι, με το μπλοκάκι με το part time, με το stage, είναι μειωμένη εργασία,αφαιρεί εισόδημα από τον καταναλωτή, που όχι μόνο τον αποτρέπει από την αγορά, αλλά και του δημιουργεί και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
5)Φτωχοί εργαζόμενοι
Υπάρχουν καταναλωτές που τυπικά έχουν κανονική, πλήρη εργασία, εντούτοις τα εισοδήματά τους δεν φτάνει να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Είναι αυτοί που αμείβονται με το βασικό ημερομίσθιο και κυρίως νέοι των 700 Ευρώ.
6)Αύξηση της Φορολογίας
Η αυξημένη φορολογία είτε άμεση είτε μέσω των έμμεσων φόρων στα αγαθά και στις υπηρεσίες(π.χ αύξηση
στα τέλη κυκλοφορίας) είναι η σφραγίδα που αποτελματώνει τον καταναλωτή, χωρίς διέξοδο.
7)Μείωση Κράτους Πρόνοιας
Επειδή έχουν μειωθεί οι δαπάνες προς την παιδεία, υγεία, περιβάλλον , που ως κοινωνικά αγαθά είναι
μέλημα της πολιτείας, αγαθά που διαμορφώνουν την κοινωνική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο των
πολιτών , και επειδή οι καταναλωτές ως μέλη δοσμένης κοινωνίας δεν μπορούν να τα στερηθούν,γιατί
θα βρεθούν στην περιθωριοποίηση , μονόδρομος πλέον θεωρείται η αναγκαστική καταφυγή στην ιδιωτική
δαπάνη.Και ο καταναλωτής σ'αυτήν του την αναγκαστική επιλογή θα πληρώσει κατά κανόνα τις υπηρεσίες
(εμπορεύματα) σε υψηλότερη τιμή.
8)Χρεοκοπία νοικοκυριών
Κάποτε η λέξη "χρεοκοπία"μας παρέπεμπε σε επιχείρηση ,σήμερα στην εποχή μας κοντεύει να γίνει μάστιγα, για τους καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων,κατάσχονται από τους δανειστές και χάνονται από τους ΄Ελληνες καταναλωτές , σπίτια, αυτοκίνητα κ.α.
10)Αποταμίευση καταναλωτών
Σήμερα συναντάμε αύξηση της ανάγκης των καταναλωτών για δανεισμό, αλλά και μείωση της δυνατότητας αποταμίευσης.
Γιά όλα τα παραπανω καλούμε την πολιτεία να πάρει θέση, για τους καταναλωτές που πρέπει να είναι στην
αγορά, σαν ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ στις 15 Ιουλίου αρχίζουν οι εκπτώσεις

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων στις 15-7-09 και για πληρέστερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών,αλλά και θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή διαχείριση του θεσμού των εκπτώσεων,και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την εν λόγω περίοδο,παραθέτει οδηγίες αφενός μεν προς τους καταναλωτές ώστε να κάνουν αγορές σε ασφαλή προϊόντα, και με καλύτερες τιμές,αλά και καλεί και τις επιχειρήσεις να αποφύγουν "πρακτικές", που και εκείνες θα έρθουν σε δύσκολη θέση όταν καταγγελθούν ενώπιον των αρχών, βλάπτοντας τα συμφέροντα του καταναλωτή(οικονομικά, ψυχολογικα)
Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε στους καταναλωτές, είναι , ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και ότι τιμές διαμορφώνονται από τις επιχειρήσεις ελεύθερα. Δηλαδή κάθε εμπορική επιχείρηση είτε ντόπια είτε εισαγόμενη , έχει την δυνατότητα να παίξει στην αγορά το δικό της παιχνίδι, στοχεύοντας στο δικό της κέρδος, εφαρμόζοντας την δική της εμπορική πολιτική.
Η Καμπάνια κάποιων επιχειρήσεων για ελκυστικές εκπτώσεις ,θα πρέπει να μας προβληματίζει, και θα πρέπει να εντείνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την επιφυλακτικότητά μας, την διερεύνηση μας.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί " κράχτη" τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων,και ενημερώνει τους καταναλωτές ότι καμιά εμπορική
επιχείρηση δεν χαρίζει, ούτε μειώνοντας το ποσοστό κέρδους χάνει, ούτε μας κάνει χάρη.Στόχος κάθε επιχείρησης είναι να πουλήσει τα εμπορεύματα
εποχής, να καλύψει τις εμπορικές της υποχρεώσεις, και να αποφύγει το στοκάριρισμα.
Μια εμπορική επιχείρηση δικαιούται να πουλά τα εμπορεύματα της με χαμηλές τιμές, υπερβαίνει όμως τα 'ορια όταν χρησιμοποιεί διαφημίσεις-γρίφους,
δημιουργώντας επικίνδυνες πρακτικές στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά την νοημοσύνη του Έλληνα καταναλωτή διαφημίζοντας προϊόντα με υψηλά ποσοστά, μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ή ακόμα να έχει εκθέσει στην βιτρίνα του καταστήματος το είδος που είναι "μοναδικό "στην επιχείρηση και όταν ο καταναλωτής το επιλέξει εισερχόμενος στο κατάστημα να ακούει την γνωστή απάντηση "μας τελείωσαν" ή να 'εχει αναρτήσει μία πινακίδα μεγαλων διαστάσεων στην αρχή της κρεμάστρας, με ένα υψηλό ποσοστό, και όταν ο καταναλωτής προβεί στην επιλογή του, να απαντά ο υπάλληλος,το γνωστό "δεν αφορά όλα τα είδη"
Το αγκάλιασμα και η επισκεψιμότητα , για τις αγορές μας στις τοπικές επιχειρήσεις και στην περίοδο των εκπτώσεων είναι ηθική μας υποχρέωση,
ιδιαίτερα αυτήν την χρονική περίοδο που υφίσταται οικονομική κρίση , αλλά που γιγαντώνεται στις τοπικές μας επιχειρήσεις, στην ντόπια οικονομία.
με την εμφάνιση πλήθος κινέζικης προέλευσης επιχειρήσεων, αλλά και παρ εμπορίου ανεξέλεγκτων διαστάσεων.

ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

-Κάνουμε έρευνα αγοράς ΤΩΡΑ

-Εντοπίζουμε τα είδη που επιθυμούμε να αγοράσουμε και καταγράφουμε τις τιμές. ώστε όταν θα αρχίσουν οι εκπτώσεις να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση τιμών. ώστε να αποφύγουμε την παραπλάνηση.

-Οι τιμές είναι ελεύθερες, την τιμή του προϊόντος την γνωρίζει μόνο, ο επιχειρηματίας και ΕΣΥ συνάδελφε καταναλωτή, είσαι ο μόνος που μπορείς να την ελέγξεις, εάν βέβαια την έχεις καταγράψει, ΠΡΙΝ δηλαδή ΤΩΡΑ.

-Ερεύνησε προσεχτικά την βιτρίνα με τα είδη και τις αντίστοιχες τιμές και εάν μετά την έναρξη των εκπτώσεων δεις μια διαφορετική βιτρίνα, με άλλα είδη, υποπτεύσου, απόφυγε τις αγορές σου, μη πέσεις σε παραπλάνηση είναι τέχνασμα, φυλάξου.
Καταγγείλετέ το στην Προστασία Καταναλωτών.

- Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών (παλαιάς τιμής- νέας τιμής) σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στην βιτρίνα του καταστήματος.

- Εάν η επιχείρηση χρησιμοποιεί ποσοστά(%) για έκπτωση, τα ποσοστά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς το είδος ή κατηγορία των ειδών..

-Η ένδειξη (έως....... ), είναι παραπλανητική, βάσει νομοθεσίας αν την συναντήσετε προσπαθήστε να ερευνήσετε που αναφέρετε , αποφύγετε τις αγορές σας.

-Αγοράζουμε είδη που έχουμε ανάγκη άμεσα,αφού έχουμε κάνει την έρευνα τιμής και ποιότητας.

-Να ξέρουμε ότι και στην διάρκεια των εκπτώσεων ισχύει το δικαίωμα της υπαναχώρησης., όταν το προϊόν είναι ελαττωματικό , η δεν τηρήθηκαν από την επιχείρηση οι όροι συναλλαγής.
-Δεν αγοράζουμε είδη , εάν δεν τα έχουμε ανάγκη, ή επειδή απλώς τα πετύχαμε σε χαμηλή τιμή, ούτε με το σκεπτικό ότι θα αδυνατίσουμε ,ας αποφύγουμε
άσκοπες αγορές,εάν το είδος δεν είναι της αρεσκείας μας(μέγεθος, χρώμα ,στύλ)γιατί έτσι ξοδεύουμε χρήματα σε είδη που μπορεί να μην τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
-Εάν χρησιμοποιήσουμε πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να προσέξουμε να χρεώσουμε την τιμή της έκπτωσης, εάν χρεωθείτε επί πλέον ποσού θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ για καταναλωτική και νομική στήριξη.

-Σε κάθε αγορά μας, παίρνουμε την απόδειξη πληρωμής του ποσού που πληρώσαμε, αυτό και εμάς βοηθάει σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος, "ελαττωματικού" αλλά συμβάλλουμε και στηρίζουμε την οικονομία της χώρας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ενόψει των εκπτώσεων, ενημερώνει τις επιχειρήσεις που είχαν εφαρμόσει περίεργες εμπορικές πρακτικές, και αιτιολογίες ,στην προηγούμενη εκπτωτική σεζόν, εις βάρος του Χανιώτη καταναλωτή , του τύπου (εμπλοκή μηχανήματος, δεν προλάβαμε να περάσουμε την έκπτωση στο σύστημα) να τις αποφύγουν .
Καμιά εμπορική επιχείρηση δεν δικαιούται με μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα διαφήμιση είτε εντός του καταστήματος είτε χρησιμοποιώντας άλλο τρόπο διαφήμισης να προκαλεί σύγχυση στην ελεύθερη επιλογή του καταναλωτή,θέλουμε σωστή διαχείριση του θεσμού, αξιοπρεπή αντιμετώπιση των καταναλωτών.αποφυγή τεχνασμάτων.

Μέλημα κάθε καταναλωτή είναι να διακρίνει μέσω προηγηθείσης έρευνας τις "πλασματικές εκπτώσεις" και να το καταγγείλει στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.είναι ηθικός κανόνας ,
που πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε πρρροκειμένου να υποστηρίξουμε και τον θεσμό των εκπτώσεων αλλά και να νοιώσουμε και οικονομικά ωφελημένοι.
Επίσης

Μέλημα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι ,η προστασία και η καθοδήγηση των καταναλωτών, για σωστές αγορές.Γιαυτό θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα,

θα δέχεται παράπονα - καταγγελίες καθ όλη την διάρκεια των εκπτώσεων στην Δ/νση μας που είναι ΠΛ. 1866 ΑΡ.2 και στο τηλέφωνο 2821092666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόλις ανακοινώθηκε η επελευθέρωση των προσφορών, καλέσαμε τους καταναλωτές, να είναι προσεχτικοί, όσο αφορά, την επιθετική εμπορική πρακτική των μεγάλων ξένων συμφερόντων καταστημάτων.Τονίσαμε ότι το μέτρο είναι θετικό όσο αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, που σαφώς θέλουν στήριξη και σαφώς από μας τους καταναλωτές και προστασία από την πολιτεία για εφαρμογή της Νομοθεσίας.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις,και τον αγώνα που δίνει το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κατά του παρεμπορίου, αλλά και κατά των μη νομίμων πρακτικών από μεγάλες αλυσίδες

η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΕΣΙΤΕΣ ΓΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δυστυχώς η απάτη είναι Λερναία ΄Υδρα, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού. Ακόμα και στην πώληση ακινήτων φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα , σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχτεί η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έχει εντοπιστεί και εδώ στα Χανιά έντονα .Υπάρχουν επιτήδειοι που μέσω εφημερίδων εμφανίζονται ως κτηματομεσίτες και αναλαμβάνουν δράση διαχείρισης κτηματομεσιτικών υπηρεσιών πελατών οι οποίοι πιστεύοντας την νομιμότητα τους εμπιστεύονται μέχρι να αισθανθούν τις περίεργες απαιτήσεις τους αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, δικαίωμα που δεν το έχουν, είτε απ τον υποψήφιο αγοραστή είτε από τον ενδιαφερόμενο πωλητή και μετά αρχίζουν τους εκβιασμούς.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, γινόμενη αποδέκτης καταγγελιών και μη νομίμων συμπεριφορών, συστήνουμε στους πολίτες- καταναλωτές των Χανίων, να εξετάζουν, προσεχτικά για την κτηματομεσιτική παροχή τα εξής:

1)Ερευνούμε με προσοχή παίρνοντας ασφαλείς πληροφορίες εάν το κτηματομεσιτικό γραφείο είναι νόμιμο, και εάν ο εμφανιζόμενος ως κτηματομεσίτης έχει κτηματομεσιτικό γραφείο που υφίσταται.Οι νόμιμοι μεσίτες διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, Αριθμό Μητρώου, είναι μέλη του τοπικού Επιμελητηρίου, ανήκουν στο Σωματείο Κτηματομεσιτών.
2)Υπογράφουμε σύμβαση, με το φυσικό πρόσωπο, ή τον αντιπρόσωπο του Νομικού προσώπου του κτηματομεσιτικού γραφείου που αναθέτουμε την πώληση, ή γενικότερα την μεσιτεία, η οπ[οία συμπληρώνεται με σαφήνεια ως προς την αμοιβή, την ακριβή περιγραφή του ακινήτου ,τις οικονομικές μας απαιτήσεις.Οι εντολές μεσιτείας θα πρέπει να τις υπογράφουμε πριν τις παραδώσουμε στους διαμεσολαβητές ανεξαρτήτως ποσού μεσιτικών δικαιωμάτων..
3)Δεν τίθενται πλέον όρια ύψους μεσιτικής αμοιβής, λογική που συμβαδίζει με την έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού.
4)Ο μεσίτης δεν δικαιούται την συμφωνηθείσα μεσιτική αμοιβή εάν ο εντολέας καθ απόδειξη τρίτου προσώπου προβεί στην αγοραπωλησία.

.5)Οι μεσίτες δικαιούται την είσπραξη της προμήθειας τους , μόνο όταν η υπόθεση που ανέλαβαν φθάσει στον συμβολαιογράφο
6)Δεν πρέπει να προκαταβάλλονται αμοιβές χωρίς λόγο, απλά και μόνον γιατί υπογράφηκε εντολή μεσιτείας με κάποιον.
7)Είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι οι μεσίτες αστικών συμβάσεων μη νόμιμοι διορισμένοι δεν δικαιούται αμοιβή.
8)Απαγορεύεται στο μεσίτη η προείσπραξη χρημάτων για οποιονδήποτε λόγο.

Πηγές:Δικαστικές αποφάσεις 1199/2007 και 111/2007 Πολυμελούς και Μονομελούς αντίστοιχα Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κάθε καταναλωτής για οποιανδήποτε ενημέρωση καταγγελία μπορεί να επικοινωνεί στο τηλ 2821092666


Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ : Προσοχή στα διάφορα "τέστ " μέσω ίντερρνετ

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, νοιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τους καταναλωτές,και να τους επιστήσει την προσοχή για τα διάφορα
"τεστ" που καθημερινά συναντάμε στις ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Η καταγγελίες που δέχτηκε η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, από καταναλωτές που έκαναν χρήση αυτών των προϊόντων, και οι κατατηθεμένες
εμπειρίες τους ,( υπερβολική χρέωση, υποχρέωση αποδοχής μη αιτηθέντων μηνυμάτων αλλά και ψυχική φθορά), μας οδηγούν να παραθέσουμε τις οδηγίες:
που είναι:

-Τα τεστ, του διαδικτύου, που δεν φιλοξενούνται μόνο από διαφημιστικές ιστοσελίδες, αλλά μπαίνουν απρόσκλητα και εγκαθίσταται
και στην δική μας σελίδα, είναι προϊόντα, που αναζητούν αγοραστή.Το περιτύλιγμα του" αθώου παιχνιδιού", είναι η προωθητική του ενέργεια
σε οποιονδήποτε ανημέρωτο και μη υποψιασμένο καταναλωτή.΄Οπως σε όλα τα προϊόντα η στρατηγική του σύγχρονου μάρκετινγκ είναι
να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, το ίδιο συμβαίνει και με τα τεστ.
-Τα τεστ αυτά , εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με "αθώα παιχνιδάκια" που όταν τα συναντά κάποιος χρήστης, το μόνο που σκέφτεται είναι να
τα χρησιμοποιήσει, είτε για να ριλαξάρει από κάποια εργασία, ή για να περάσει την ώρα του διασκεδάζοντας, χωρίς να είναι γνώστης τι επιπτώσεις θα έχει
όταν μπει στην διαδικασία να κάνει χρήση.
-Τα τεστ αυτά έχουν αθώο περιεχόμενο, και είναι υπό μορφή ερωτήσεως, ή ευρήματος όπως "Εντόπισε που βρίσκεται ο αγαπημένος σου",
"τσέκαρε την ευφυΐα σου", "Είσαι ηλίθια; ΟΧΙ. απόδειξέ το κάνε κλικ εδώ", "κάνε το τεστ του 'ερωτα" κ.α.
-Το ¨δ'ελεαρ " της αθωότητας του διαφημιζομένου προϊόντος "τεστ" είναι τέτοιο ,που κεντρίζει την περιέργεια πολλών καταναλωτών, τόσο ανηλίκων
και ιδιαίτερα εφήβων, αλλά και ενηλίκων που κλιπ άρουν ασυνείδητα ,ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες εντολές, πιστεύοντας ότι συμμετέχουν
σε κάποιο αθώο παιχνίδι, χωρίς να μπουν στην διαδικασία να ερευνήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που οι πωλητές έξυπνα αποκρύπτουν
(ψιλά γράμματα).
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θέλοντας να ενημερώσει τους καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου, από τέτοια ¨αθώα παιχνίδια" οικονομικές παγίδες, αλλά και υφαρπαγή
προσωπικών δεδομένων συμβουλεύει:

-Πάντα ερευνούμε τους όρους χρήσης, που βρίσκονται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, αν δεν τους βρούμε θα πάμε"'Οροι και προϋποθέσεις"Αν δεν
υπάρχουν όροι χρήση ς το καλύτερο για μας είναι να αποφύγουμε να παίξουμε.
-Εάν υπάρχουν όροι, τους διαβάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στο σημείο που γίνεται μνεία η χρηματική μας υποχρέωση, αλλά και την χρονική μας
δέσμευση από τον πάροχο του παιχνιδιού.
-Θα πρέπει να είμαστε αυστηρά υποψιασμένοι όταν μας απαιτείται να συμπληρώσουμε " φόρμα ", με τα προσωπικά μας στοιχεία και ιδιαίτερα όταν
απαιτείται η εισαγωγή του αριθμού του κινητού μας τηλεφώνου σε κάποιο " κελί " φόρμας, για αποστολή sms.
- Η κατοχή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου μας , τους διευκολύνει να μας στέλνουν μη αιτηθέντα μηνύματα, αλλά και μας υποχρεώνουν να κατεβάζουμε
υπηρεσίες υψηλής χρέωσης αλλά και με αυτόματο τρόπο γινόμαστε συνδρομητές σε "'Ειδικές Υπηρεσίες Πολυμεσιτικής Πληροφόρησης"
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έχει διαχειριστεί, τέτοιες υποθέσεις σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, οι οποίες έληξαν προς
όφελος των οικονομικών συμφερόντων και παύσεως οχλήσεων για τον καταναλωτή.
Για καταγγελίες και ενημέρωση στο τηλ.2821092666

Η Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, ότι όταν αγοράζουμε ένα είδος στην τιμή εμπεριέχεται και το Φ.Π.Α.
Προειδοποιούμε τους εμπόρους, ότι η χρέωση της τιμής με πλέον Φ.Π.Α
δεν είναι νόμιμο.
ΤΈΛΟς για όσους ηθελημένα παρανομούν εις βάρος των καταναλωτών υπάρχει και εισαγγελέας .....

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Καταναλωτές: καλύτερη προστασία από τον ήλιο φέτος το καλοκαίρι

Τώρα που αρχίζει η περίοδος των διακοπών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της κατάλληλης προστασίας από τον ήλιο φέτος το καλοκαίρι και τους υπενθυμίζει να έχουν υπόψη τους το σαφέστερο σύστημα επισήμανσης στις συσκευασίες των αντηλιακών. Οι νέες ετικέτες – καθώς και το νέο λογότυπο ή σφραγίδα UV-A στις συσκευασίες και η απαγόρευση των παραπλανητικών όρων όπως «sunblocker» ή «ολική προστασία» - αποτελούν ανταπόκριση στη σύσταση της Επιτροπής για τα αντηλιακά προϊόντα, η οποία εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2006. Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να υπενθυμίσει στους καταναλωτές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα καταναλωτών κ. Meglena Kuneva δήλωσε: «Το μήνυμά μας στους καταναλωτές φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ σαφές: να γνωρίζετε ότι η χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, να αναζητάτε τις νέες ετικέτες και αφού ενημερωθείτε, να αποφασίζετε σχετικά με τα αντηλιακά προϊόντα που θα χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας φέτος το καλοκαίρι.»

Η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τη δέσμη μέτρων που βοηθούν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν απολαμβάνουν τον ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιδράσεις της στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ενώ επίσης προβαίνει στην ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών προστασίας και μείωσης του κινδύνου στο πλαίσιο του προγράμματος υγείας».

Βελτιωμένη επισήμανση

Οι απαιτήσεις για τις πληροφορίες στις ετικέτες των αντηλιακών προϊόντων καθορίστηκαν σε σύσταση της Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2006 σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τους ισχυρισμούς των αντηλιακών προϊόντων. Σύμφωνα με τη σύσταση:

* Ισχυρισμοί όπως «sun block» ή «100% προστασία» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sun blocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
* Οι τυποποιημένοι φραστικοί περιγραφείς («χαμηλή» - «μεσαία» - «υψηλή» και «πολύ υψηλή» προστασία) πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους συνήθεις δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF - sun protection factor) ώστε να βοηθούν καλύτερα στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος.

* Καλύτερη επισήμανση για την προστασία από την ακτινοβολία UV-A: αν και η ακτινοβολία UV-B είναι υπεύθυνη για τα «ηλιακά εγκαύματα», η ακτινοβολία UV-Α προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ο επονομαζόμενος «δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)» αναφέρεται μόνο σε ισοδύναμα επίπεδα ηλιακού εγκαύματος (ακτινοβολία UV-B) και όχι σε παρόμοιες επιπτώσεις από την ακτινοβολία UV-A. Τα αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν μόνον από την ακτινοβολία UV-B είναι δυνατό να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας, διότι δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UV-Α.
* Ο βιομηχανικός κλάδος εισάγει στις ετικέτες των προϊόντων του μια τυποποιημένη σφραγίδα UV-A, η οποία δηλώνει ένα ποσοτικοποιημένο ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UV-A, το οποίο αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του δείκτη ηλιακής προστασίας SPF και βασίζεται σε τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής.

Στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής

Η Colipa (η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανιών καλλυντικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και αρωματοποιίας) πραγματοποίησε για δεύτερη φορά έρευνα μεταξύ των μελών της για να εξετάσει την κατάσταση στην αγορά της ΕΕ κατά το 2009 αναφορικά με το βαθμό συμμόρφωσης των αντηλιακών προϊόντων προς την σύσταση της ΕΕ.

* Αναφορικά με το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας UVA των αντηλιακών προϊόντων (ελάχιστη σχέση 1:3 προστασίας UVA προς προστασία UVΒ), το 96% των προϊόντων συμμορφώνονται προς την σύσταση της ΕΕ.
* Σε ό,τι αφορά τη χρήση του νέου λογότυπου UVA, το 95% των αντηλιακών προϊόντων χρησιμοποιεί τον τυποποιημένο λογότυπο UVA της Colipa - που επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα προϊόντα που παρέχουν επαρκή προστασία UVA.
* Γενικά, η έρευνα της Colipa δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά προστασίας UVA στη σύσταση 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν όντως διείσδυση στην αγορά της ΕΕ. Σχεδόν κάθε αντηλιακό προϊόν που προσφέρεται στους καταναλωτές είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές φέτος το καλοκαίρι;

Φέτος το καλοκαίρι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν τα προϊόντα με επισήμανση σύμφωνα με το βελτιωμένο σύστημα. Ταυτόχρονα, συνιστάται στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά προϊόντα ως ένα μόνο από τα πολλά μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Πρέπει επίσης:

* να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες έντονης ακτινοβολίας, δηλ. συνήθως μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.·
* εάν δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε τον ήλιο, να είστε καλυμμένοι· το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου σας προσφέρουν πρόσθετη προστασία·
* να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και από την ακτινοβολία UVA·
* να αποφεύγετε την άμεση έκθεση βρεφών και μικρών παιδιών στον ήλιο·
* να χρησιμοποιείτε τα αντηλιακά προϊόντα σε επαρκή ποσότητα. Η σωστή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Για να επιτύχετε την προστασία που προσφέρει ο «δείκτης ηλιακής προστασίας», πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 36 γρ. (6 γεμάτα κουταλάκια) αντηλιακής κρέμας για ένα ενήλικο άτομο.

* Σήμερα, οι καταναλωτές συνήθως χρησιμοποιούν τη μισή περίπου από την ποσότητα αυτή. Πρέπει να επαλείψετε ξανά την ίδια ποσότητα μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα για να διατηρήσετε την ίδια προστασία.

Δείτε τα εικονογράμματα (μπορείτε να τα φορτώσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο) που χρησιμοποιούνται για να τονίσουν αυτούς και άλλους βασικούς παράγοντες και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με την έκθεση στον ήλιο στο συνοδευτικό σημείωμα.