Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣυνάντηση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων με τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου και της ΄Ενωσης Οπωροκηπευτικών Κουντούρας


Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Σήμερα μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καθώς και η πρόεδρος αυτής κ.Ιωάννα Μελάκη επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας καθώς και Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών της ίδιας περιοχής, όπου συναντήθηκαν με μέλη του Δ.Σ και των δύο Αγροτικών Φορέων.
Καταρχάς επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας, όπου συναντήθηκαν με μέλη του Δ.Σ, στην προσπάθεια της Ένωσης να έρθει ποιο κοντά στους αγρότες καταναλωτές, να καταγράψει τα προβλήματά τους και να προσπαθήσει μαζί μαυτούς να βρει κάποια λύση,και ακόμα να ενημερώσει τους αγρότες καταναλωτές,μέσω του Συλλόγου τους, ότι στέκεται αλληλέγγυα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά το αγροτικό εισόδημα επί των ημερών μας και ιδιαίτερα οι αγρότες καταναλωτές..
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας κ.Μπιτσάκης Αντώνης , εκθέτοντας τον προβληματισμό των αγροτών που εκπροσωπεί ,επικεντρώθηκε στο ότι οι παραγωγοί της Κουντούρας πλήττονται από την γενική κρίση, αλλά έχουν και ειδικότερα προβλήματα που αφορά την διακίνηση των προϊόντων τους και συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα των παραγωγών είναι" οι χονδρέμποροι" συγκεκριμένα είπε ότι κάποιοι από αυτούς "σκάνε κανόνι" με αποτέλεσμα οι Συνεταιρισμοί Οπωροκηπευτικών, να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους παραγωγούς, πέρα του ότι οι παραγωγοί βάλλονται από παντού , με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, παίρνοντας 4μηνες και 6μηνες επιταγές,νοιώθοντας έτσι εγγύηση πληρωμής, με αποτέλεσμα να να πληρώνονται τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές.
Ο κ.Μπιτσάκης επικεντρώθηκε ότι στο μεγάλο άνοιγμα μεταξύ παραγωγού σημερινή τιμή 0,70 και ο καταναλωτής των Αθηνών την αγοράζει πάνω από 2,00 Ευρώ οφείλεται κυρίως στο παιχνίδι που παίζεται στον " ενδιάμεσο" ,αλλά προπάντων στα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Επίσης αναφέρθηκε ακόμα στο ότι υπήρξε από πλευράς του Συλλόγου τους κάθε προσπάθεια έγκαιρης ενημέρωσης των εμπλεκομένων φορέων και αιτήθηκε η προστασία τους, χωρίς να δουν κανένα αποτέλεσμα, μάλιστα στις 4-3-2010 σε υπόμνημα που σύνταξε ο Σύλλογος και απευθύνθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο ,Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία και Βουλευτές κατήγγειλε ότι στην περιοχή τους επικρατούν ανεξέλεγκτα καρτέλ και ελληνοποιήσεις και ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματο, καθώς επίσης ζητήθηκε έλεγχος της αγοράς προς όλες τις κατευθύνσεις.
Σημαντική ανησυχία αποτυπώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας, για το έντομο ονόματι tuntapsoiunta το οποίο εμφανίστηκε αρκετό χρονικό διάστημα και έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις κηπευτικές και θερμοκηπευτικές καλλιέργειες(ντομάτα αγγούρι,πιπεριά, μελιτζάνα)
Ο Σύλλογος έστειλε σχετικό αίτημα στις 5-1-2010 προς την αρμόδια τοπική Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε αφενός μεν να γίνει άμεση καταγραφή ζημιών για τυχόν αποζημιώσεις, αλλά και ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για καταπολέμηση του εντόμου αυτού.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ.Μανώλης Δαράκης αναφέρθηκε και εκείνος στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Κόσμος Οπωροκηπευτικών της Περιοχής Κουντούρας.
Η ΄Ενωσή μας δια της προέδρου της, κάλεσε και τους δύο Φορείς δια των εκπροσώπων τους, να μη διστάσουν να ζητήσουν την στήριξή. της
΄Ενωσής Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων, τους θύμισε ότι είναι σε ισχύ ο Νόμος "ανάσα"για τους επαγγελματίες αγρότες και ότι θα πρέπει να κοιτάξουν να ωφεληθούν από αυτόν


Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Η Πρόεδρος Ιωάννα Μελάκη , το Δ.Σ της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων , εύχονται
σε όλους τους καταναλωτές " ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ" και το φως της Ανάστασης να φέρει σε όλους μας
μια νέα ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από το γκρίζο χρώμα της Οικονομικής Κρίσης που
μαστίζει κάθε ένα νοικοκυριό υπερχρεωμένο,υγεία και μια σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Πετσάλνικος: «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά σ’ αυτή τη χώρα»

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε αυτή τη χώρα για να παταχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους καταναλωτές διαχρονικά, ιδιαίτερα όμως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την εθνική, αλλά και την οικογενειακή οικονομία». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, παραλαμβάνοντας την έκθεση πεπραγμένων της ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Καταναλωτή για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο ως το Δεκέμβριο του 2009 από τον επικεφαλής της Αρχής, Ευάγγελο Ζερβέα.

Ο κ. Πετσάλνικος συμπλήρωσε ότι «η προστασία του καταναλωτή πρέπει να είναι στόχος για όλους μας, και για την Πολιτεία και για την Αρχή. Ο καταναλωτής είναι ο πιο αδύναμος κρίκος και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση».

Από την πλευρά του ο κ. Ζερβέας, παραδίδοντας την έκθεση, τόνισε ότι η Αρχή έχει πλέον ενηλικιωθεί μέσα από την καθημερινότητα των καταναλωτών, συμβάλλει στην εμπέδωση της καταναλωτικής πίστης και της εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών και δρα διαμεσολαβητικά μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών. Υπογράμμισε, δε, ότι οκτώ στις δέκα υποθέσεις επιλύονται υπέρ του καταναλωτή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

παρατείνεται η υποβολή ενημερότητας για τη ρύθμιση οφειλών στις τράπεζες

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου 3816/2010 για τη "Ρύθμιση επιχειρηματικών, επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα".

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του τη Μ.Δευτέρα, μετά από σχετική τροπολογία που έχει ενταχθεί στον υπό δημοσίευση νόμο «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις», δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου 3816/2010 για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών, επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα» να προσκομίσουν τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι την 31η Μαΐου 2010.

Η παράταση ισχύει μόνο αν οι δανειολήπτες έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση οπωσδήποτε μέχρι την 15η Απριλίου 2010, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν μέχρι την 31.05.2010 τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες θα έχουν μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις αρμόδιες ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, αξιοποιώντας και το σχετικά πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή δανείων για την αποπληρωμή των οφειλών τους αυτών.

«Είναι αυτονόητο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα παραλαμβάνουν σύμφωνα με τον νόμο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες για την υπαγωγή των οφειλών τους στο νόμο 3816/2010. Στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο πλαίσιο της εποπτείας της εφαρμογής του νόμου, και σχετική ενημέρωση προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι δανειολήπτες μπορούν να ενημερώνονται για τις ρυθμίσεις του νόμου από την τηλεφωνική γραμμή 80111 97367. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δέχεται και επιλαμβάνεται καταγγελιών ή παραπόνων των δανειοληπτών σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.


30/3/2010
Πηγή: www.in.gr

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων κοντά στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών κουντούρας"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ



Κλιμάκιο της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων θα επισκεφθεί αύριο Ομάδα παραγωγών οπωροκηπευτικών στην Κουντούρα Σελίνου
Σκποπός της επίσκεψης είναι να διαπιστωθεί σε ποια τιμή διαθέτει ο παραγωγός τα προιόντα του, και σε ποια τιμή φθάνουν στην αγορά για τον Καταναλωτή.Επίσης στόχος ε'ιναι να έρθει ποιο κοντά στα προβλήματα των παραγωγών η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, να διαπιστώσει την επάρκεια της παραγωγής και εάν χρειαστεί να κάνει παρέμβαση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί του αποτελέσματος της έρευνας, προς όφελος τόσο των παραγωγών οπωροκηπευτικών όσο και του Καταναλωτή.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ : Όχι στην επιβολή "Πλαφόν"μόνο στην Λιανική Πώληση"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Χανιά 28-03-2010
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΠΡΟΣ:-Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας &Ναυτιλίας
Ταχ.Δ/νση :Πλ. 1866 αριθ.2
Τηλέφωνο:2821092666 κ Λούκα Κατσέλη
ΦΑΞ ¨282109266
ΕΜail :epkxan@gmail.com ΚΟΙΝ:-Γραφείο Πρωθυπουργού
-Γενικό Γραμματέα Εμπορίου
Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
κ.Στέφανο Κομνηνό
ΥΠΟΜΝΗΜΑ : Όχι στην επιβολή "Πλαφόν"μόνο στην Λιανική Πώληση"
-Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.


Αξιότιμη κ. Υπουργέ,


Επειδή η απόφασή σας επιβολή "πλαφόν"στο τελευταίο στάδιο διακίνησης των καυσίμων(λιανική πώληση) και στο Νομό Χανίων, όπως και σε οκτώ Νομούς της Χώρας , δεν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους .Βέβαια η προσπάθειά σας βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, αλλά άρχισε από το τέλος, πράγμα που εξακολουθεί να πλήττει εμάς τους καταναλωτές, με μία τιμή αφάνταστα υψηλή και στην ουσία με το επιβληθέν "πλαφόν"καταστρατηγείται η έννοια του ανταγωνισμού στην τιμή λιανικής πώλησης των καυσίμων και δίδεται και κίνητρο στους βενζινοπώλες που δεν είχαν κατά νου την αύξηση των περιθωρίων κέρδους τους να το επεκτείνουν.
Επειδή και στο παρελθόν η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με υπόμνημα της, κατήγγειλε στην προηγούμενη κυβέρνηση τα "καρτέλ" στην Αγορά των καυσίμων στο Νομό μας και ζήτησε την άμεση επέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλα τα στάδια διακίνησης(από διυλιστήρια, εταιρείες,βενζινοπώλες)και επειδή το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία δεσμεύτηκε να βγάλει πόρισμα μέχρι τέλη του Σεπτεμβρίου 2009 και ακόμα το περιμένουμε,αλλά και επειδή το Κράτος παρά την αλλαγή των Κυβερνήσεων έχει συνέχεια, θα θέλαμε να σταματήσει αυτό το άτοπο και άχρονο για τα οικονομικά του καθενός μας "χάπι" .Το κεφάλαιο καύσιμα είναι βασικός οικονομικός συντελεστής για κάθε οικογενειακό προ υπολογισμό κάθε καταναλωτή, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δεν ισοσκελή, διότι η αύξηση επιβολής του Φ.Π.Α στα καύσιμα εμάς τους καταναλωτές πλήττει όπως και αύξηση των εμμέσων φόρων στα άλλα προϊόντα, αλλά και με την μείωση μισθών και πάγωμα συντάξεων σε κάποιους από εμάς , αδυνατεί ένα μεγάλο μέρος παντελώς να ανταποκριθούμε.

κ.Υπουργέ,
Επειδή η επιβολή "πλαφόν" στο στάδιο της λιανικής πώλησης από μας κρίνεται όχι μέτρο, που ουσίας θα μας ωφελήσει αλλά ημίμετρο ,χωρίς να θέλουμε να αγνοήσουμε όλη την προσπάθεια που κάνετε και τις μάχες που καθημερινά δίνετε στο Υπουργείο που ηγείστε, σας καλούμε να παρέμβετε για την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής του Ανταγωνισμού στο θέμα των καυσίμων,για να δεχτούμε ότι γίνεται προσπάθεια από σας για ελάφρυνση του οικονομικού μας βάρους ,για να δεχτούμε ότι κάτι μας προσφέρετε με το"πλαφόν¨" στην λιανική πώληση, διαφορετικά βλέπουμε να κτυπάτε το σαμάρι για να ακούει το γαϊδούρι όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση.
Εμείς ως δεχτες των προϊόντων των καυσίμων, θέλουμε την προσπάθεια που κάνετε να την επιβραβεύει" η διαφάνεια" σε όλα τα επίπεδα,δεν ζητούμε το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λιανική πώληση,διότι και αυτοί πλήττονται και σαν κοινωνικός φορέας δίνουμε ομπρέλα στήριξης σαυτήν την τάξη, που μαζί με εμάς σηκώνει το φορτίο της ακρίβειας των καυσίμων στο Νομό μας

κ.Υπουργέ,

Οι αδικαιολόγητες υψηλές τιμές των καυσίμων στο Νομό μας χρειάζεται την παρ επέμβασή σας ,αφού λάβετε υπόψη σας τα στοιχεία εκείνα που δεν θα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και μάλιστα εν όψη γιορτών και έναρξη τουριστικής περιόδου ,σας το έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν, σας το λέμε και τώρα.Θιγόμαστε εμείς οι καταναλωτές θίγεται και η Οικονομία της Χώρας και έχει και φοβερό αντίκτυπο στο Τουριστικό προϊόν που μόλις ξεκίνησε.
Προτείνουμε να άρετε το "πλαφόν " που ισχύει για την λιανική πώληση και να εξεταστεί το θέμα που αφορά τα καύσιμα σε νέα βάση να αφορά όλους τους κρίκους της διακίνησης και να μας γνωστοποιήσει άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου της η Ανεξάρτητη Αρχή "¨Επιτροπή Ανταγωνισμού" ώστε ο καθένας από μας να γνωρίζει ποιος κερδοσκοπεί εις βάρος μας και ποιος όχι.-


Mε Ιδιαίτερη Εκτίμηση

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης τα οχήματα της Commercial Value

Ήδη τα δίκτυα της εταιρίας έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες εταιρίες του κλάδου για τη μεταφορά της παραγωγής

Λήγει σήμερα η περίοδος κάλυψης των ασφαλισμένων οχημάτων της Commercial Value από το Επικουρικό Κεφάλαιο με την εκπνοή της προθεσμίας των 30 ημερών που ισχύει από την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρίας, που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου.

Από σήμερα οι κάτοχοι αυτοκινήτων που είχαν συμβόλαια στην Commercial Value θα πρέπει να αναζητήσουν νέα εταιρία για την ασφάλιση των οχημάτων τους, προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και να αποφύγουν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι αριθμός των συμβολαίων που είχε η Commercial Value είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. 256.792 και ήδη τα δίκτυα της εταιρίας έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες εταιρίες του κλάδου για τη μεταφορά της παραγωγής.

Το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήδη για την εταιρία από τον Ιανουάριο με την απόφαση της Επ.Ε.Ι.Α. για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίο, είχε οδηγήσει μεγάλο αριθμό συνεργατών σε άλλες εταιρίες, που επωφελούνται της συρρίκνωσης της αγοράς στον κλάδο αυτοκινήτου συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο νέας παραγωγής.

Η πλειονότητα των συμβολαίων έχει ήδη μεταφερθεί χωρίς να κυριαρχήσουν τα φαινόμενα «ουρών», δηλαδή της ανάληψης της παραγωγής με τη δωρεάν κάλυψη του χρόνου που απέμεινε μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί το 2009 μετά το κλείσιμο των εταιριών της Ασπίς ΑΕΑΖ, ΑΕΓΑ, Γενικής Ένωσης, Γενικής Πίστης και ΕΟΣ.

Μέχρι στιγμής και παρά την παραίτηση των κ. Αθ. Κόρμαλη και Ηλ. Γεωργίου από τη θέση του Επόπτη Ασφαλιστικής Εκκαθάρισης και το διορισμό στη θέση του κ. Κων. Βλαχογιάννη, δεν έχει οριστεί ο εκκαθαριστής που προβλέπει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «ο επόπτης θα πρέπει να υποβάλλει μέσα σε τρεις μέρες από την επίδοση του διορισμού, αίτηση διορισμού εκκαθαριστή στο αρμόδιο δικαστήριο».

Ο εκκαθαριστής θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να είναι «πρόσωπο με ειδική γνώση και πείρα σε θέματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων και το δικαστήριο οφείλει να δικάσει την αίτηση μέσα σε πέντε ημέρες, αλλά και να εκδώσει την απόφασή του το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες».



πηγή :insuranceworld.gr

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΩΝ (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Ύστερα από την γνωστοποίηση της με αριθμό 1117330/ΕΞ/,-0016 εσωτερικής εγκυκλίου του κ Υπουργού Οικονομικών με ημερομηνία 4-12-2009 και θέμα: «Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών» και το οποίο έλαβε δημοσιότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τούδε και στο εξής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατάσχεση προσωπικών ειδών (κινητών) που αναφέρονται στο άρθρο 953 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σας εφιστούμε την προσοχή να απόσχετε από οποιαδήποτε τέτοια κατάσχεση ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ και συνεπώς πιέζεστε προς τούτο από τους εντολείς σας προϊσταμένους Δ.Ο.Υ. ή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κλπ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.
Όπως είναι γνωστό οι κατασχέσεις αυτές, που γίνονται από λίγους συναδέλφους, γίνονται εν γνώσει των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. περί μη υπάρξεως περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με μοναδικό σκοπό την διακοπή της παραγραφής της βεβαιωμένης αξίωσης και με την ελπίδα πως οι οφειλέτες θα αποκτήσουν κάποτε στο μέλλον περιουσιακά στοιχεία κατασχετά. Σαφώς και οι κατασχέσεις αυτές δεν οδηγούνται ποτέ στην έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού και είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορούνται οι, λίγοι αυτοί, Δικαστικοί Επιμελητές, μόνο, για την επιβολή τέτοιων κατασχέσεων, ενώ με αυτές (κατασχέσεις) δεν παραγράφονται οι αξιώσεις του Δημοσίου ή των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η άποψη του Κλάδου των Δικαστικών Επιμελητών έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκφραστεί ενάντια σ’ αυτές τις ενέργειες αλλά το διακύβευμα (Δημόσια Έσοδα) ήταν πάντοτε αυτό που υπερτερούσε.
Η άποψή μας αυτή εκφράστηκε, εντονότατα, και δια του εκπροσώπου του Κλάδου, Αντιπροέδρου μας Διονυσίου Κριάρη, στο νέο σχέδιο Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος να σημειωθεί έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από επτά (7) μήνες και παραταύτα δεν παραδίδεται στο Υπουργείο, άγνωστο με πιέσεις ποιών, οι οποίοι αντιτίθενται σε συγκεκριμένα άρθρα του, παρά του ότι έχει αποφασιστεί από την επιτροπή.
Σας επισημαίνουμε τέλος πως αν κάποιος Δικαστικός Επιμελητής, παρά τα ανωτέρω, επιβάλλει κατάσχεση σε προσωπικά ακατάσχετα αντικείμενα του οφειλέτη θα υποστεί, σύμφωνα με την πιο πάνω εσωτερική εγκύκλιο, τις πειθαρχικές διώξεις που προβλέπονται στον Κ.Ε.Δ.Ε. και δεν θα πληρωθεί για τις κατασχέσεις αυτές.
Επιτέλους, όσο και να θέλουμε, οι Δικαστικοί Επιμελητές δεν είναι μόνο αυτοί που θα προστατεύσουν τα Δημόσια Έσοδα του κράτους. Η νομιμότητα θα υπερισχύσει της σκοπιμότητας. Ευθύνη τέτοια έχουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες οι οποίες αφήνουν την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών στα όρια της παραγραφής.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Συμβουλές στους καταναλωτές για Πασχαλινές αγορές"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΜ 35
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ





Το φετινό Πάσχα για τους περισσότερους καταναλωτές θα είναι διαφορετικό,ιδιαίτερα γι αυτούς που τα δυσμενή οικονομικά μέτρα τους άγγιξαν περισσότερο.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στεκεται δίπλα σαυτούς τους καταναλωτές ,τους καλεί στην αγορά γιατί το έθιμο το επιβάλλει, αλλά ταυτόχρονα τους συστήνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν προγραμματισμένες αγορές, θα πρέπει να είναι ενήμεροι ως προς τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές που θέλουν με τα χρήματα που διαθέτουν, για να μπορέσουν να μεταβούν στο νέο διαμορφωμένο οικονομικό σενάριο της σημερινής πραγματικότητας.

ΓΕΝΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ

-Κάνουμε έρευνα αγοράς για τιμές των προϊόντων που έχουμε προγραμματίσει να αγοράσουμε, επιλέγουμε νηφάλια εκείνα τα προϊόντα που επιθυμούμε, και αντιστοιχούν στην οικονομική μας δυνατότητα, Φέτος είμαστε πιο χαλαροί, γιατί οι Σειρήνες των Τραπεζών με τα εορτοδάνεια, μας έχουν εγκαταλείψει,παρότι έχουμε τον βραχνά των περασμένων δανειοδοτήσεων.Σήμερα καλούμαστε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και εκ της οικονομικής πίεσης που υφιστάμεθα, είμαστε στρατολογημένοι καταναλωτές, δεν μας επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις, Παλαιότερα, ως αρμόδιος Φορέας, συνιστούσαμε στους καταναλωτές συγκράτηση και αποφυγή υπεραγορών, τώρα η συμβουλή μας αυτή είναι άκαιρη, γιατί η έλλειψη χρημάτων μας οδηγεί σε υποχρεωτική σωστή διαχείριση των λιγοστών ευρώ που ο καθένας από μας θα διαθέσει για τις αγορές του.

Επειδή τα χρήματά μας είναι λίγα και ,οι αγοραστικές μας ανάγκες λόγω Πάσχα είναι αυξημένες, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, οι κερδοσκόποι εκμεταλλευόμενοι τις αυξημένες ανάγκες μας, ανεβάζουν τις τιμές σε πολλά προϊόντα, συγχρόνως εντείνουν τα τεχνάσματα παραπλάνησης .Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν ως «δέλεαρ» τον πασχαλινό οβελία, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, και την τοπική αλυσίδα ,για να μας προσελκύσουν στις αγορές μας, δεν μας κάνουν χάρη, διότι ούτε την τοπική οικονομία στηρίζουν, ούτε στα κοινωνικά δρώμενα συνδράμουν. Μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν τα δικά μας ΕΥΡΏ, να περάσουν στα δικά τους χέρια. Δική μας είναι η πρωτοβουλία να τους ευ νοήσουμε, ή να αποτρέψουμε τις αγορές μας από αυτούς, γνώστες βέβαια του δικού τους παιχνιδιού .


Τα βασικά είδη που κατ έθιμο θα απασχολήσουν τις αγορές μας και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συμβουλές της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι:

-ΚΡΕΑΣ (αρνί ή κατσίκι):

Προσέχουμε να φέρει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία σφραγίδες.Αποφεύγουμε την αγορά κρέατος από ευκαιριακούς πωλητές, δεν μας παρέχεται η ασφάλεια συνθηκών σφαγής, διακίνησης, ακόμα και προέλευσης.Κάθε σφάγιο, υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.Για τα εγχώρια και για τα της Ε.Ε σφάγια, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα"τυρκουάζ" ,σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, εντός της οποίας γράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγίου.Σε σφραγίδα με σχήμα παραλληλογράμμου θα γράφεται η χώρα προέλευσης.Τα αμνοερίφια Τρίτων Χωρών όλες οι σφραγίδες έχουν χρώμα " καστανό"το σχήμα καταλληλότητας είναι ωοειδές, η στρογγυλό, και σχήμα παραλληλογράμμου η χώρα προέλευσης..


-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ


Τα τυριά, θα πρέπει επί της συσκευασίας να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωση(λήξης)Προσοχή, δεν πρέπει να εφοδιαζόμαστε τυροκομικά προϊόντα από παραγωγούς(οικοτεχνίες) δεν μας εξασφαλίζουν ασφάλεια ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τις επικρατούσες συνθήκες υγιεινής για την παραγωγή αυτών.

- ΑΥΓΑ

Στα εμπορικά καταστήματα τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Η συσκευασία θα πρέπει να φέρει τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
Στο κέλυφος του αυγού θα πρέπει να υπάρχει.α)Ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού,β)Η ένδειξη προέλευσης)Ο Κωδ.Αρ. Νομ/κής Αυτ/σης
δ)Ο Κ.Α ταυτοποίησης της μονάδας ορνίθων παραγωγής αυγών.


-ΓΛΥΚΑ:

Τα παραδοσιακά λαμπροκούλουρα, τσουρέκια κ.λ.π . Καλό είναι , να προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, ιδιαίτερα εάν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, και το έθιμο διατηρείται και οι μυρουδιά που αφήνουν στο ψήσιμο τους, δίνουν στην οικογένεια την αίσθηση της απαλλαγής από την καθημερινότητα, και γιορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι δημιουργείται, διαφορετικά ας προτιμήσουμε τους παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς μας, και φθηνότερα θα τα αγοράσουμε αλλά προπάντων ασφαλή και ποιοτικά.
-ΑΥΓΑ

.Για τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να αναγράφονται στις ενδείξεις στην ετικέτα τα εξής:
1. Η ονομασία πώλησης π.χ. βρασμένα - βαμμένα αυγά.2. Η καθαρή ποσότητα.3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου.
7. Οδηγίες χρήσης στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει την σωστή χρήση του τροφίμου.
8. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών
Οι ενδείξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη "φρέσκο", δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά διότι οι ενδείξεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τα αυγά πλην των βρασμένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 1028/2006/ΕΚ.

ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΙΔΗ

Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών, και άλλων σοκολατοειδών με διάφορα ζωάκια. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης.

-ΛΑΧΑΝΙΚΑ -ΦΡΟΥΤΑ

Στην πόλη μας ,σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση λειτουργεί Λαϊκή Αγορά, σε αρκετές συνοικίες,που οι αγρότες μας εκθέτουν τα προϊόντα τους, φρέσκα και σε χαμηλές τιμές χωρίς την μεσολάβηση τρίτου, ας τους προτιμήσουμε θα είναι ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος,που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο..

- ΛΑΜΠΑΔΕΣ

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου, για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου προσπάθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο, αν προτιμήσεις να την αγοράσεις κάνε έρευνα αγοράς .

-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Θα πρέπει να είναι ασφαλή, και κατάλληλα για την ηλικία, των παιδιών που απευθύνονται, να μην έχουν μικρά εξαρτήματα όταν πρόκειται

για βρέφη, γιατί μπορεί να κινδυνέψει η υγεία τους εάν τα μικρά εξαρτήματα προσπαθήσουν να τα φάνε.

- Στα εμπορικά καταστήματα (ένδυσης-υπόδησης) να φροντίζουμε πάντα να παίρνουμε απόδειξη πληρωμής του είδους και κάρτα αλλαγής.

Επειδή αυτό τον καιρό πολλά καταστήματα έχουν είδη σε "προσφορά" θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί,γιατί στα είδη αυτά δεν επιτρέπονται οι αλλαγές.

ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ -ΤΑΒΈΡΝΕΣ-ΚΈΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΉΣ

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε το είδος που έχουμε επιλέξει από τον τιμοκατάλογο με την αντίστοιχη τιμή που γράφεται στον τιμοκατάλογο του καταστήματος,καμία πλέον επιβάρυνση δεν είναι νόμιμη.

-Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι, κλιμάκια της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,θα βρίσκονται καθημερινά στην αγορά, στα πολυκαταστήματα, στα Σούπερ-Μάρκετ, όπου θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους τους

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε, ενημέρωση και συνδρομή σε οποιοδήποτε καταναλωτικό πρόβλημα αντιμετωπίσετε . Τηλ.28210 92666

Η Πρόεδρος

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΤΕΜΠΕ: Δάνειο για εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών

[08.03.2010, 15:36]

ΤΕΜΠΕ: Δάνειο για εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών

Δύο νέα προγράμματα μέσω του ΤΕΜΠΕ ύψους 2 δισ. ευρώ, "ειδικού σκοπού και ζωτικής σημασίας" για μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση, αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα έχει σειρά το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων.

Πρώτο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεω

Με το πρώτο πρόγραμμα καλύπτονται, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πρόγραμμα έκτακτου χαρακτήρα για να στηρίξει λόγω της κρίσης βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται στο αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, και το οποίο συνδυάζει ταυτόχρονα τη στήριξη επιχειρήσεων και την ταμειακή ενίσχυση του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιχειρήσεις για τις οποίες σήμερα έχει σταματήσει η ροή πιστώσεων επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, μπορούν με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να εκπληρώσουν μέχρι και το 100% των υποχρεώσεών τους προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους και λειτουργική τους δραστηριότητα. Τους δίνεται ακόμα η δυνατότητα, και θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, να είναι πλέον επιλέξιμες στο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, αυξάνουμε επιπλέον τα φορολογικά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού με την εξόφληση οφειλών που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις εφορίες, ενώ παρέχουμε μια ταμειακή «ένεση» και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όπως γνωρίζετε αιμορραγούν.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010, δηλώνοντας ακριβώς τον έκτακτο, λόγω της κρίσης, χαρακτήρα του.

Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών(ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.)που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσειςπου έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Το ανώτατο ύψος δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.



Ετήσιες Μονάδες Εργασίας Ανώτατο ύψος δανείου

0- λιγότερες από 5 40.000 ευρώ


5-λιγότερες από 20 70.000 ευρώ

Από 20 και λιγότερες από 50 100.000 ευρώ



Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία

Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποπληρωμή του δανείου τους κατά την περίοδο της κρίσης.

Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για δάνεια άνωτων 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Δεύτερο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ: κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών

Το δεύτερο πρόγραμμα που σήμερα ανακοινώνουμε δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσος προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών όσο και προς τους προμηθευτές οι οποίοι σήμερα είτε πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, είτε βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ακάλυπτες επιταγές. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και πάλι πάνω σε στέρεες βάσεις την παραγωγική τους διαδικασία, διευκολύνοντάς τες με χαμηλότοκα εγγυημένα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δάνεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός και αυτού του προγράμματος είναι 1 δισεκ. ευρώ και η λήξη του είναι σε δύο περίπου χρόνια από τώρα, δηλαδή μέχρι 31.12.2011.

Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας – νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, Ε.Π.Ε., Α.Ε.) που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ. Εξαιρούνται επιχειρήσειςπου έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από τη β΄φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω. Εξαιρούνται επίσης επιχειρήσεις που είναι προβληματικές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του δανείου και το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ, ισχύει ότι και στην περίπτωση της κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή:

-Διάρκεια του δανείου 6 χρόνια, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία δηλαδή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τους τόκους.
-Ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ στο 80%.
-Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.

Με τα δύο αυτά προγράμματα εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ:
-στοχευμένα προς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη,
-σχεδιασμένα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διοχετευθούν στην αγορά και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα

Στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα για τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venturecapital).

Boυλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισε ο ΛΑΟΣ. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο 14, η ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η υπουργός Οικονομίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνεται η μεγάλη ευθύνη:

« -Να κινητοποιήσουμε, επιτέλους, όλους τους φορείς, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα 9,8 δισ.

- Να αποδεσμεύσουμε τους πόρους έγκαιρα στην ελληνική περιφέρεια και να την προετοιμάσουμε για τον νέο αυτοδιοικητικό της ρόλο, που είναι -προπάντων- αναπτυξιακός.

- Να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αποτελεσματικά, ως καταλύτη για την πραγματική παραγωγή και την προστιθέμενη αξία για τον τόπο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός στη ρύθμιση, που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι και στον τομέα αυτόν επιχειρείται μεγάλη τομή στο σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης υγείας στο σύνολό της για την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η υπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι η εκτιμώμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα είναι πάνω από 1,3 δισ. και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω εξοικονόμηση με την εφαρμογή της νέας λίστας, η οποία θα υπογραφεί πριν το Πάσχα.

Τον φόβο ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν επιταχύνει, αλλά επιβραδύνει, τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση των έργων στο Δ΄ ΚΠΣ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κ. Μαρκόπουλος, καθώς «αντί να λειτουργήσει πυρετωδώς η κυβέρνηση, αυτό το πεντάμηνο δεν κατέστη ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του τόπου». Αναφερόμενος, δε, στη ρύθμιση για την τιμολόγηση του φαρμάκου, εκτίμησε ότι ενώ κινείται προς μια σχετικά σωστή κατεύθυνση και πράγματι λαμβάνονται αποφάσεις, «έτσι όπως διαμορφώνεται το πολυσχιδές σκηνικό για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής πολιτικής», τα αποτελέσματα κι εδώ δεν θα είναι αυτά που πρέπει.

«Εξαιρετικής σημασίας επιλογή», χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρ. Παπουτσής, τονίζοντας πως με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων και των πολιτών κι αν εφαρμοστούν όλες οι πολιτικές φαρμάκου, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο εντυπωσιακό, που «θα τρίβουμε τα μάτια μας».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Ν. Καραθανασόπουλο να τονίζει πως «αντί να συζητούμε τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει, συζητούμε το πώς θα το διαχειριστούμε», καθώς -όπως ανέφερε- θα αποκαλύπτονταν ότι δεν ισχύουν αυτά τα περί «επανάστασης» στην ελληνική κοινωνία.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Αστ. Ροντούλης εξέφρασε επιφύλαξη για το αν δημιουργείται με τη ρύθμιση ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός παραγωγής λαθών, λόγω συνεχών ανατιμολογήσεων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Λαφαζάνης μίλησε για μια «παραγωγική έρημο», η οποία κλιμακώνεται προσθέτοντας επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία θα έχουμε ανάπτυξη -2.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροποποίηση που προκάλεσε η υπουργός Οικονομίας, παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου του 2010 η προθεσμία για την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΜΠΜΕ.
Κέρδος online 24/3/2010 19:24

Απόσυρση... τηλεοράσεων από τον Κωτσόβολο

Αποκλειστικά στον Κωτσόβολο Απόσυρση Παλαιών Τηλεοράσεων και Επιπλέον Κέρδος έως 300€ στην Αγορά Καινούριας Ψηφιακής Τηλεόρασης
"Η" Online 25/1 17:57
Η ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε δυναμικά στην Κωτσόβολος, την κορυφαία αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Το τέλος εκπομπής αναλογικού σήματος έρχεται το 2012 και από σήμερα μόνο η Κωτσόβολος ανοίγει εντυπωσιακά το νέο κόσμο της ψηφιακής τηλεόρασης και ξεκινά ένα μοναδικό πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών τηλεοράσεων με αναλογικό δέκτη!

Τώρα η κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα φέρνει την ψηφιακή τηλεόραση ακόμα πιο κοντά μας αφού για λίγες ημέρες, αποκλειστικά και μόνο στην Κωτσόβολος, ισχύει η απόσυρση τηλεοράσεων με αναλογικό σήμα. Με την απόσυρση κάθε παλιάς τηλεόρασης από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου ο καταναλωτής θα έχει όφελος έως € 300 για την αγορά μιας καινούριας που φέρει το ειδικό νέο σήμα με το χαρακτηριστικό ?D?.

Ήδη στα καταστήματα Κωτσόβολος οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν πρώτοι και αποκλειστικά από το προσωπικό της εταιρείας για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος καθώς και να δουν από κοντά τη μεγαλύτερη γκάμα τηλεοράσεων με ψηφιακό δέκτη mpeg-4 που είναι πλήρως συμβατές με τη νέα πλατφόρμα ψηφιακής εκπομπής που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Πλέον του οφέλους της απόσυρσης ισχύουν και οι μοναδικά χαμηλές τιμές και οι εκπτωτικές ευκαιρίες της Κωτσόβολος. Μια από αυτές τις πολύ δυνατές ευκαιρίες είναι και η τηλεόραση 37 ιντσών LG 37LH3000 με ψηφιακό δέκτη mpeg-4 και full HD απεικόνιση η οποία από €599 τώρα κοστίζει €499 και με το όφελος της απόσυρσης φτάνει στα €449!

Φυσικά, εκτός από τη μεγάλη ποικιλία επιλογών σε τηλεοράσεις απίστευτης ευκρίνειας, διατίθενται και αποκωδικοποιητές ψηφιακού σήματος mpeg-4 σε standard και high definition με τιμές από €69 για να γίνει εύκολα η ψηφιακή μετάβαση ακόμη και μέσω των αναλογικών συσκευών. Μια επίσκεψη στο δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος είναι αρκετή για να ανακαλύψουν οι καταναλωτές ακόμη περισσότερες ευκαιρίες με τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα σε super τιμές!

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ενημέρωσης καθώς και των προσφορών σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση ο κ. Κώστας Στράτης, Εμπορικός Διευθυντής της DSGi Ελλάδος, δήλωσε: «Άλλη μια εξέλιξη της τηλεόρασης μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, και όπως πάντα η Κωτσόβολος είναι δίπλα στον καταναλωτή για να τον εισάγει με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή τη νέα έννοια. Οι πάντα χαμηλές τιμές της αλυσίδας μας πλαισιώνονται από ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα απόσυρσης αναλογικών συσκευών τηλεόρασης ώστε κάθε Έλληνας καταναλωτής να απολαμβάνει σύντομα όλα τα οφέλη αυτής της νέας συναρπαστικής ψηφιακής εποχής. Όλα αυτά βεβαίως δεν θα είχαν την ίδια αξία αν δε συνοδεύονταν από την άριστη εξυπηρέτηση και καθοδήγηση του πλήρως εκπαιδευμένου προσωπικού της Κωτσόβολος που είναι πρόθυμο να διευκολύνει και να ενημερώσει όποιον καταναλωτή επισκεφθεί τα καταστήματα μας».

Προστασία καταναλωτών - Αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών φαρμάκων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες 18 Μαρτίου 2010

Μια αποτελεσματική νομοθετική βάση για την καταπολέμηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην εσωτερική της αγορά επιθυμεί να θεσπίσει η ΕΕ με την εισαγωγή βελτιωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας και συστημάτων παρακολούθησης και ιχνηλασιμότητας της συσκευασίας των φαρμάκων, ώστε να εξακριβώνεται η γνησιότητα και η ταυτοποίηση κάθε μεμονωμένου κουτιού. Αυτή την απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Antonio Tajani, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο που διατρέχουν οι καταναλωτές-ασθενείς από την πώληση παραποιημένων φαρμάκων μέσω παράνομων και νόμιμων οδών της αλυσίδας εφοδιασμού.
Στην απάντησή του ο Ιταλός Επίτροπος υπογραμμίζει ότι με νέα νομοθετική πράξη προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση των εν λόγω διατάξεων σχετικά με το εμπόριο και τη χονδρική πώληση φαρμάκων, την εισαγωγή φαρμάκων στην ΕΕ, καθώς και των διατάξεων σχετικά με την παρασκευή και την εισαγωγή των δραστικών ουσιών. Επιπλέον ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή συνεργάζεται και με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), με σκοπό την καταπολέμηση της παραποίησης φαρμάκων, καθώς και με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την επιλογή των κατάλληλων στρατηγικών. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει μηχανισμούς και εργαλεία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα πλαστά φάρμακα.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διαθέτουν αποτελεσματικά ρυθμιστικά συστήματα και συστήματα ελέγχου της αγοράς φαρμάκου, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλό ποσοστό παραποιημένων φαρμάκων, δηλαδή πολύ λιγότερο από 1%. Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι ο όγκος των ψευδεπίγραφών φαρμάκων διακινείται κυρίως μέσω Διαδικτύου, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της ΠΟΥ, πάνω από το 50% των υποθέσεων φαρμάκων, που διακινήθηκαν μέσω διαδικτύου από παράνομους δικτυακούς τόπους που αποκρύπτουν τη φυσική τους διεύθυνση, διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν παραποιημένα φάρμακα.
Μάλιστα, σχετική γνωμοδότηση για την πρόληψη της εισόδου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού, υιοθετήθηκε εχθές με μεγάλη πλειοψηφία, από την επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασία των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή τη γνωμοδότηση, εγκρίθηκαν τροπολογίες των κκ. Ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη, μέλους της εν λόγω επιτροπής και Γ. Παπαστάμκου, μέλους της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Στις τροπολογίες τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν το δικαίωμα των κρατών μελών να απαγορεύουν την πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, καθώς και την ενισχυμένη συνεργασία των κρατών μελών σε τέτοιου είδους θέματα με την Europol, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη προμήθεια φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.

Δ.Τ από το Γραφείο Ευρωβουλευτή Πουπάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ " Κάλεσμα στους πολίτες να πλαισιώσουν την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ"

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Στα γραφεία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, ευρεία σύσκεψη των μελών που πλαισιώνουν την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. Η εν λόγο συνάντηση έγινε με αφορμή την επείγουσα πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για δήλωση συμμετοχής και άμεσης εκπαίδευσης, των μελών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε θέματα δασοπροστασίας -δασοπυρόσβεσης, αλλά και να ενημερωθούν τα μέλη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είχε το συντονιστικό όργανο΄του Νομού, εν όψη της αρχομένης αντιπυρικής περιόδου η οποία αρχίζει την 1 Απριλίου,να κατατεθούν προτάσεις και να προγραμματιστούν οι νέες δράσεις, αλλά και να ενημερωθούν τα νέα μέλη.. Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , δραστηριοποιείται στα όρια του Νομού μας και βαίνει στο τρίτο χρόνο ύπαρξή της.
Επειδή η συμμετοχή του κάθε πολίτη είναι ελεύθερη ,διότι ο εθελοντισμός είναι ευλογία στις μέρες μας ,μπορεί κάθε μία ή κάθε ένας από μας να συμμετέχει στην Ομάδα, αρκεί να το δηλώσει εγγράφως, περνώντας από τα Γραφεία της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, μέχρι και στις 26-03-2010 το μεσημέρι ,ημερομηνία που θα αποσταλεί η σχετική κατάσταση στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα , των δηλούντων συμμετοχή στην εκπαίδευση μελών. Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, απευθύνει κάλεσμα ευαισθητοποίησης σε κάθε πολίτη ,για ένταξη στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τώρα περισσότερο από ποτέ,και λόγω έλλειψης του πυροσβεστικού προσωπικού είναι ανάγκη να δηλώσουμε συμμετοχή, χρειάζεται να προσφέρουμε στον τόπο μας, μας έχει ανάγκη η χώρα μας..
Για περισσότερες πληροφορίες στον Αντιπρόεδρο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ κ.Γιώργο Παπαλά και στο τηλ.2821092666
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πώς να απαντάτε στα ενοχλητικά τηλεφωνήματα των τραπεζών

Έξοχο άρθρο του Τάσου Θεοδωρόπουλου, στο Πρωτο Θεμα
Κάτι η κρίση, κάτι η κρίση και κάτι η κρίση, οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις των τραπεζών για καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεσαλώσει με τα κινητά να χτυπάνε από τις 9 το πρωί ακόμα κι αν έχεις καθυστερήσει μόλις πέντε μέρες την καταβολή της δόσης σου.
Οι παρακάτω τηλεφωνικοί διάλογοι...
μεταξύ του φανταστικού πελάτη κ. Παπαδόπουλου και της φανταστικής τραπεζοϋπαλλήλου κυρίας Αγκαθούρας έχουν όλοι χρησιμοπoιηθεί με επιτυχία τόσο από τον υπογράφοντα όσο και από λοιπά αξιοσέβαστα αναρχικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν α) το ημιπαράνομο της πράξης των τραπεζών, το οποίο θα τις αποτρέψει από το να σε μηνύσουν, β) ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί μήνυση εξύβρισης από τη στιγμή που εσύ είσαι που ενοχλείσαι επανειλημμένως σε προσωπικό κινητό παρά τις διαμαρτυρίες σου, γ) ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι είσαι ο υβριστής αν δεν τους δώσεις τουλάχιστον αριθμό ταυτότητας, μέσω του τηλεφώνου, δ) ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να διεκδικήσει σύνολο χρεωστικού ποσού πριν από τη συμπλήρωση τριών απλήρωτων λογαριασμών. Επειδή η τραπεζική αλητεία δεν θέλει φόβο ούτε κρύψιμο, αλλά ανάλογη αντιμετώπιση και γλώσσα.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Εξαρτάται.
- Τι εννοείται «εξαρτάται»;
- Από το ποιος τον ζητεί.
- Συγγνώμη, αυτό δεν είναι το τηλέφωνο του
κ. Παπαδόπουλου;
- Πιθανότατα. Ποιος τον ζητεί;
- Αγκαθούρα. Από την Kleftobank.
- Τότε δεν είμαι ο κ. Παπαδόπουλος.
- Μπορώ να μιλήσω στον κ. Παπαδόπουλο;
- Αμα θέτε, εγώ θα σας εμποδίσω;
- Με συγχωρείτε, τι συμπεριφορά είναι αυτή;
- Αν ξαναπάρεις, να δεις που θα την έχω χει-
ροτερέψει.
ΣΑΔΟΜΑΖΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ.
- Ο ίδιος.
- Από την Kleftobank τηλεφωνώ, κύριε Παπα-
δόπουλε, Αγκαθούρα.
- Α, υπέροχα.
- Σχετικά με το δάνειό σας…
- Ναι, τι έπαθε;
- Εχετε καθυστερήσει 6 ημέρες την πληρωμή
του.
- Και μία σήμερα 7.
- Πότε υπολογίζετε ότι θα μπορέσετε να κατα-
θέσετε το ποσό;
- Οταν το καταθέσω, θα το δείτε στον υπολογι-
στή σας.
- Πρέπει να μου πείτε μια ημερομηνία.
- Δεν θέλω να σας πω. Θα το δείτε κατατεθει-
μένο.
- Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι αυτή συμπε-
ριφορά.
- Βρε, άντε μου στο διάολο, που θα μου μάθεις
και συμπεριφορά, αλογομούρα.
- Η συνομιλία μας, κύριε Παπαδόπουλε, κατα-
γράφεται και θα μεταβιβαστεί στους υπεύθυ-
νους.
- Και πώς θα τους πεις ακριβώς, κούκλα μου:
«Με είπαν καριόλα στο τηλέφωνο επειδή κάνω
το επάγγελμα μιας καριόλας»; (κλείσιμο)
ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ.
- Ο ίδιος.
- Αγκαθούρα από την Kleftobank.
- Αριθμό ταυτότητας και πατρώνυμο, παρακαλώ;
- Για ποιον λόγο;
- Γιατί σκοπεύω να σας κάνω μήνυση, κυρία
Αγκαθούρα. Για παρενόχληση.
- Δεν είμαι υποχρεωμένη να σας δώσω τα στοι-
χεία μου.
- Δεν είμαι υποχρεωμένος τότε να σας απαντή-
σω. (κλείσιμο)
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- (Απαντάμε στο κινητό έχοντας δει το νούμε-
ρο τηλεφώνου) Ψησταριά το «Ωραίο Λιόπεσι»,
λέγεται;
- (Το κλείνει η Αγκαθούρα, σαστισμένη.)
GAY ACTIVIST ANTIMETΩΠΙΣΗ
- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ;
- Ο ίδιος.
- Αγκαθούρα από την Kleftobank.
- Aχ, κυρία Αγκαθούρα μου, συγγνώμη, αλλά δεν
μπορώ να σας μιλήσω τώρα γιατί πεοθηλάζω
και είμαι μπουκωμένος.
ΝΤΑΝΤΑΪΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Ναι;
- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Ναι;
- Με ακούτε, κύριε Παπαδόπουλε;
- Οχι.
ΚΑΨΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Σας ακούω.
- Αγκαθούρα από την Κleftobank.
- Καλησπέρα, κυρία Αγκαθούρα, σας περίμενα.
- Εγινε κάποια κατάθεση μήπως;
- Αχ, δυστυχώς, δεν πρόλαβα.
- Αύριο θα τα καταφέρετε;
- Να σας πω, τι φοράτε αυτή τη στιγμή;
- Συγγνώμη;
- Θα ήθελα να πάρετε το ακουστικό και να το
ακουμπήσετε πάνω σας και σιγά-σιγά να το κα-
τεβάσετε προς τα κάτω και μετά, με μία κίνη-
ση, αργή, αλλά σταθερή, με τρυφερότητα και
δυναμισμό συνάμα, να το σπρώξετε μέσα σας.
- Πώς μιλάτε έτσι, κύριε Παπαδόπουλε;
- Δεν είμαι ο Παπαδόπουλος, αλλά σε άναψα
πουτανίτσα, ε;

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_3537.html#ixzz0ivCquifO

Βενζίνη: Πλαφόν σε 8 νομούς της χώρας

Πλαφόν στις λιανικές τιμές των καυσίμων σε οκτώ νομούς της χώρας το οποίο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες τιμές που πωλούν τα πρατήρια στις συγκεκριμένες περιοχές επιβάλλεται από αύριο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.

Οι ανώτατες τιμές θα ισχύσουν από τις 24 Μαρτίου μέχρι και τις 11 Απριλίου, για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικη΄ς Αρχής Ενέργειας ενώ συνυπολογίστηκε ότι το πλαφόν στις τιμές ορίζεται σε μια χρονική περίοδο που θα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση υγρών καυσίμων λόγω του Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, με τα τρέχοντα δεδομένα, αν δηλαδή το πλαφόν ίσχυε σήμερα, η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωνόταν ανά νομό από 1,477 έως 1,544 ευρώ το λίτρο, και όπως προκύπτει από το Παρατηρήτηριο Τιμών θα ήταν οριακά υψηλότερα από τη μέση τιμή της βενζίνης στους συγκεκριμένους νομούς. Για παράδειγμα, η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα στο Ρεθυμνο ήταν 1,45 ευρώ το λίτρο και το πλαφόν - αν ισχυε σήμερα - φέρνει την τιμή στο 1,562 ευρώ το λίτρο.

Ανώτατες τιμές επιβάλλονται για όλα τα καύσιμα (δηλαδή αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη, σούπερ και πετρέλαιο κίνησης) στους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Στη Φωκίδα επιβάλλεται μόνο στην αμόλυβδη, στην Πρέβεζα στην αμόλυβδη και τη σούπερ αμόλυβδη και στη Θεσπρωτία στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης.

Η ανώτατη τιμή θα είναι διαφορετική για κάθε νομό. Βάση υπολογισμού θα είναι ο μέσος όρος των τιμών διυλιστηρίου των τεσσάρων προηγούμενων ημερών στον οποίο θα προστίθεται ένα μέγιστο ποσό που καλύπτει τα περιθώρια κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων και τα μεταφορικά που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ ότι ο μέσος όρος της λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων 10 ppm), με βάση δειγματοληψία με καταγραφή τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, διαμορφώθηκε στα 1,428 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,44% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης Παρασκευής που ήταν 1,394 ευρώ ανά λίτρο.

Σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων, στις τιμές λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων 10 ppm) σημειώθηκε άνοδος 0,106 ευρώ ανά λίτρο, ή ποσοστό 8,04%.
Κέρδος online 23/3/2010 20:08

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ;΄"

Ο Φορέας μας (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου και σε τηλεφωνική έρευνα που έκανε σε μεγάλο αριθμών πολιτών του Νομού μας με το ερώτημα "Όταν πίνουμε νερό από την βρύση του σπιτιού μας νοιώθουμε ασφαλείς;" Τα αποτελέσματα της 'ερευνας ήταν ανησυχητικά.Το μεγαλύτερο ποσοστό μας απάντησε ότι φοβάται δεν νοιώθει ασφαλής , ένα 30% μας απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί νερό βρύσης και ένα 20% μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ,το χρησιμοποιηθεί αλλά έχει αμφιβολίες.
Έπειτα από την παραπάνω έρευνα και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού, μέρα που για μας τους καταναλωτές 'ερχεται να μας επισημάνει αγώνες που πρέπει να δώσουμε σε 'ολα τα επίπεδα ώστε το νερό να παραμείνει αγαθό ζωής που θα πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης και πρέπει να είναι ασφαλές και ελεύθερο και όχι εμπορεύσιμο προϊόν.
Η ημέρα αυτή μας επισημαίνει ακόμα αγώνες που πρέπει να δώσουμε στην ενημέρωση, για την σωστή χρήση του νερού,για την διασφάλιση χωρίς περιβαλλοντική μόλυνση των υδροφόρων οριζόντων.Δεν γίνεται παγκόσμια ,το νερό γίνεται όλο και περισσότερο λιγότερο και όλοι μας ενώ γνωρίζουμε την χρησιμότητά του να το σπαταλάμε αλόγιστα.
Εμείς δεν θα αναφερθούμε ούτε στην ασφάλεια του νερού ούτε στην υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι να μας το παρέχουν χωρίς σκουριά και με διάφορα βακτηρίδια φορτωμένο. Θα δεχτούμε τα αποτελέσματα της έρευνά μας και θα ρωτήσουμε τους αρμόδιους αν είναι ικανοποιημένοι. Αλλά θα απαιτήσουμε από τους Δήμους να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους όταν τα κάνουν, για να ξέρουμε όλοι εμείς από επίσημα στοιχεία τι πραγματικά συμβαίνει,θέλουμε από τους Δήμους και από τις διαχειριστικές επιχειρήσεις αυτών να μας περάσουν την ασφάλεια στην χρήση πόσιμου νερού να φύγει ο φόβος από τους καταναλωτές ότι το νερό της βρύσης δεν είναι ακατάλληλο για πόση.Επίσης επειδή η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ έχει δεχτεί πολλά παράπονα καταναλωτών για υπερχρεώσεις στους λογαριασμούς τους με αόριστη αιτιολογία καλούμε τους Δήμους να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία για τα πραγματοποιηθέντα έργα ή τα έργα που προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν για να ξέρει και ο τελευταίος πολίτης που πάνε τα χρήματα του.
.
H Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Συνάντηση μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ"

Καλούμε τα πιστοποιημένα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σε ενημερωτική συνάντηση, αύριο ημέρα Δευτέρα 22-3-2010 και ώρα 7.30 στα Γραφεία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. Σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθούν τα μέλη για την πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαίδευση, σε προγράμματα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας έπειτα από επείγουσα πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να δηλώσουν συμμετοχή..
Επειδή ο Εθελοντισμός και η Προστασία του Περιβάλλοντος αφορά όλους μας ,η εν λόγω συνάντηση είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη που θέλει να ενταχθεί στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, η οποία δραστηριοποιείται στα όρια του Νομού μας και συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία,αλλά και με άλλους φορείς που έχουν προς υλοποίηση και προορισμό τον ίδιο στόχο.
Για τους πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έχουν το περιθώριο χρόνου να μας υποβάλλουν αίτηση-δήλωση μέχρι στις 24-03-2010 .Για περισσότερη ενημέρωση στο τηλ. 2821092666 και στο Συντονιστή της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας κ.Γεώργιο Παπαλά.


H Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση ΕΟΦ για ανάκληση προϊόντος: βερνίκια νυχιών Diamond

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ



Θέμα: Ανάκληση του καλλυντικού προϊόντος, βερνίκια νυχιών

Χώρα προέλευσης: USA



AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης του καλλυντικού προϊόντος βερνίκια νυχιών, μάρκας : Diamond, Τύπος/αριθμός μοντέλου: DiamondTangeglo ΕΑΝ: 092834799468, DiamondDangerZoneEAN: 092834999803. Τα βερνίκια νυχιών είναι συσκευασμένα σε γυάλινα μπουκάλια με χωρητικότητα 15 ml και διαστάσεις 73x27mm. Τα προϊόντα ανακαλούνταθι επειδή περιέχουν διβούτυλο φθαλικό εστέρα (DBP) σε αναλογία από 2% έως 2,8% που απαγορεύονται σύμφωνα με την οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC.
Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας υγείας. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του προϊόντος για την εφαρμογή της και να ολοκληρώσουν την απόσυρσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών θέτοντάς τα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθού

Ταλαιπωρία καταναλωτή από την TELLAS-WIND

Επειδή οι πάροχοι τηλεφωνικών Υπηρεσιών τον τελευταίο καιρό, έχουν ανοίξει ένα ανταγωνιστικό αγώνα ,τον οποίο αν ήταν εις όφελος των καταναλωτών εμείς θα τον χαιρετίζαμε, Δηλαδή εάν είχαμε ανταγωνισμό στην ποιότητα πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών και σε τιμές οι οποίες θα ήταν υπέρ του καταναλωτή..Δυστυχώς τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά ναι μεν ο αγώνας είναι επιθετικός ποιος πάροχος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, και ποιος θα παραπλανήσει με τα δελεαριστικότατα μέσα τον καταναλωτή.
Επειδή το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή αυτές τις ημέρες είναι αποδέχτης αυτών των πρακτικών, με καταναλωτές που πίστεψαν τα "λόγια τα μεγάλα" και ΄τους ακολούθησαν με αποτέλεσμα να φύγουν από τον παλιό πάροχο και να προτιμήσουν τον νέο εμείς καλούμε και λέμε στους καταναλωτές "Προσοχή στην επιλογή νέου παρόχου" και επί ευκαιρία μεταφέρουμε επώνυμη καταγγελία καταναλωτή ο οποίος πείστηκε και συναίνεσε από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συνεργάτη της ΤΕLLAS /wind και παρά την διαβεβαίωση ότι το πέρασμα από τον ένα πάροχο στον άλλο θα γίνει εντός 2 ωρών ,ήδη έχουν περάσει 28 ημέρες και η σύνδεση όχι μόνο δεν έγινε αλλά και ο συγκεκριμένος καταναλωτής δέχτηκε λογαριασμό να αποδώσει στην εταιρεία ΤΕLLAS 75 Ευρώ.
Ζητήσαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους να μας εξηγήσουν τους λόγους των πρακτικών τους και η απάντηση τους ήταν ότι δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να πληρώσει τα 75 Ευρώ, θα του πιστωθούν στον επόμενο λογαριασμό, και όσο αφορά για την παροχή την οποία δεν έχει μας απάντησαν ότι αφορά τεχνική βλάβη και ότι σύντομα θα αποκατασταθεί
Επειδή η ενέργεια αυτή της εταιρείας ΤΕLLAS ,δημιούργησε βλάβη στην υγεία του καταναλωτή ,δημιούργησε επαγγελματική αποκοπή του καταναλωτή, η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στο Νομικό Τμήμα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ για τα περαιτέρω.
Συστήνουμε στους καταναλωτές να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί στην αλλαγή παρόχου είτε σταθερής΄είτε κινητής τηλεφωνίας. Επίσης τους γνωρίζουμε ότι έχουν δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν μέσω της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ τηλεφωνώντας στο 2821092666 που είναι :

1. Να ζητήσουν την άμεση Ακύρωση της σύμβασης δίχως να δεχτούν καμία χρέωση,και να γυρίσουν στον δοκιμασμένο πάροχο.
2. Την διαγραφή οποιασδήποτε χρέωσης που τους καταλογίζετε ή ενδέχεται να τους καταλογιστεί στο μέλλον.
3.Να ζητήσουν ηθική και υλική αποζημίωση για ζημιές που μπορούν με αποδεικτικά στοιχεία να τους καταλογίσουν
4.Να τους καταγγείλουν για παραπλάνηση, μη επαρκή ενημέρωση με σκοπό να τους οδηγήσουν στην απώλεια επαγγελματικών κερδών.
Για περισσότερη ενημέρωση και καταγγελίες στο τηλ.2821092666

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη από αποξηραμένες τούρκικες τομάτες, κανένα κρούσμα στην Ελλάδα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ

(16/3/2010 09:25)

Ενώ τα μηνύματα πέφτουν βροχή από Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, για έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία «ALONIA» και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία «SOBREVAL» στη Γαλλία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεχίζει να καθησυχάζει με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα «δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου».

Αναλυτικά η δεύτερη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ναφέρει τα εξής:
Το Υπ.Α.Α.Τ. στις 10 Μαρτίου 2010 δέσμευσε στο τελωνείο της Λάρισας φορτίο 630 κιλών αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία «ALONIA».
Στις 12 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση, φορτίου 20 τόνων αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία SARDES LTD. στην Ξάνθη και στις 15 Μαρτίου 2010 για δέσμευση φορτίου 4.5 τόνων επίσης προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία GENCERLER GIDA SAN στη Δράμα.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις καθώς και η διενέργεια δειγματοληψιών, τόσο στα εισαγόμενα φορτία αποξηραμένης τομάτας όσο και σε όσα έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα έτη 2009-10 από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες-προμηθευτές της Τουρκίας, πραγματοποιούνται επειδή έγινε ενημέρωση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (RASFF) για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν.
Το μήνυμα ανέφερε ότι, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία «ALONIA» και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία «SOBREVAL» στη Γαλλία.
Με αφορμή τις πληροφορίες από την Ε.Ε. άρχισαν αμέσως έλεγχοι και στη χώρα μας σε φορτία λιαστής(αποξηραμένης) τομάτας προέλευσης Τουρκίας και ιδιαίτερα από την εταιρεία «ALONIA».
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών που διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι αρνητικά στην ύπαρξη ιού ηπατίτιδας Α. Παρά τα αρνητικά ευρήματα έχουν δεσμευτεί προληπτικά και στην εσωτερική αγορά περίπου 52 τόνοι τομάτας μέχρι στιγμής και έχουν σταλεί σημαντικός αριθμός δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε., εξέδωσαν μήνυμα RASFF στις 12/03/2010 περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί της χώρας μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας Α για τον χειμώνα που πέρασε είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές καθώς επίσης και ότι δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ε.Ε.
Το θέμα της προστασίας της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από προβληματικά από πλευράς δημόσιας υγείας προϊόντα, όπως η τουρκική λιαστή ντομάτα, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής με αφορμή την προσβολή 55 Γάλλων που κατανάλωσαν τούρκικη λιαστή ντομάτα από ηπατίτιδα Α και με δεδομένο ότι πάνω από 90% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας στην Ελλάδα γίνεται από την Τουρκία, ζήτησε από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να περιλαμβάνεται ο κίνδυνος προερχόμενος από τον ιό της ηπατίτιδας στον ειδικό κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 669/2009, ο οποίος προβλέπει αυξημένο επίπεδο ελέγχου για ορισμένα είδη μη-ζωικών τροφίμων και ο οποίος δεν καλύπτει μέχρι σήμερα τον συγκεκριμένο κίνδυνο.
Επίσης ρωτάται η Επιτροπή αν στη συγκεκριμένη περίπτωση μόλυνσης, έχει εφαρμοστεί σωστά η διαδικασία από τα Κράτη Μέλη που προβλέπεται στα άρθρα 15 και 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 της 29ης Απριλίου 2004, που αφορούν τις συνήθεις διαδικασίες ελέγχου των τροφίμων αυτών, που γίνονται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
PIGI AGROTIKA GR

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ασφάλιστρα ζωής-Έκπτωση απο το φόρο, όχι απο το εισόδημα (19/3/10-9:45)

19/03/2010

Όφελος απο τον φόρο μέχρι 400 ευρώ κατά ανώτερο προβλέπει το προσχέδιο νόμο για τα ασφάλιστρα ζωής. Στελέχη της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μελετούν το προσχέδιο προκειμένου να διερευνήσουν τις επιπτώσεις στην αγορά της νέας ρύθμισης. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη προβλέπει έκπτωση ασφαλίστρων απο το εισόδημα μέχρι και 1.200 ευρώ. Η νέα ρύθμιση προβλέπει έκπτωση ενός ποσού ασφαλίστρων απο το φόρο. Συνεπώς όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες η σύγκριση μεταξύ των δύο ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνει ανά περίπτωση. Ειδικότερα η νέα προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:
"4.Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Κατά ποσοστό 20% του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων και για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλιση του ίδιου, του άλλου συζύγου και των τέκνων που τους βαρύνουν κατά τις διατάξεις του παρόντος. Στη δαπάνη της περίπτωσης αυτής περιλαμβάνεται και η δαπάνη του πρώτου εδαφίου για ασφάλιση τέκνου, από αυτά που ορίζονται στο άρθρο 7, η οποία καταβάλλεται ετησίως από γονείς που βρίσκονται σε διάζευξη, στην περίπτωση που δε συνοικούν μαζί του. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα χίλια (1.000) ευρώ για άγαμο και τα δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για οικογένεια. Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική δήλωση.»
pigi next deal

Ανάκληση επικίνδυνου ζαμπόν

Στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση "Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ" για τη διακίνηση προϊόντος ζαμπόν BAYONΝΕ επιμολυσμένο με Listeria monocytogenes.

Πρόκειται για προϊόν ζαμπόν BAYONΝΕ σε συσκευασμένες φέτες των έξι (6), των 100g, με την εμπορική επωνυμία "ΖΑΜΠΟΝ BAYONΝΕ, CARREFOUR DISCOUNT 100 g, 6 φέτες", με bar code 3560070346295, προέλευσης Γαλλίας.

Η εταιρεία "Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ" προέβη σε ανάκληση - απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, ανεξαρτήτως παρτίδας, με ημερομηνίες λήξης έως 01.06.2010.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, με ημερομηνίες λήξης έως 01.06.2010, παρακαλούνται να μην το καταναλώσουν.

Απόσυρση ρυζιού και ζαμπόν από τον ΕΦΕΤ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010, 14:35

Την απόσυρση από την αγορά δύο προϊόντων ακατάλληλων προς κατανάλωση ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινεζικής προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία «Double Phoenix Brand, Guangdong», σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας 091003 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31.10.2011. Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορούσε στην αγορά με εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση και ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Επίσης, αποσύρεται από την αγορά προϊόν ζαμπόν BAYONNE, με προέλευση Γαλλίας, σε συσκευασίες φέτες των έξι των 100 γραμμαρίων επιμολυσμένο με λιστέρια. Από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε φασόλια ξερά, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν παραπλανήσεις του καταναλωτή ως προς την προέλευσή τους, παραβάσεις νόμου περί ΠΟΠ-ΠΓΕ, περί βιολογικών και για έλεγχο τοξικών ουσιών. Οι έλεγχοι έγιναν σε σούπερ μάρκετ από κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ελήφθησαν δείγματα ξερών φασολιών, τα οποία εστάλησαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για έλεγχο DNA, ώστε να εξακριβωθεί η προέλευση των δειγμάτων. Ταυτόχρονα, καθώς η παραγωγή ελληνικής πατάτας αρχίζει σε 15 μέρες περίπου από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν σχεδιαστεί από ειδική υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου και ήδη εκτελούνται έλεγχοι για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» ποσοτήτων του προϊόντος που εισάγονται στη χώρα.
pigi zougla

ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

«Το υπουργείο Συντονισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, ολοκληρώνουν τη μελέτη των καθυστερούμενων εισφορών προς το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με τη νέα ρύθμιση εξασφαλίζεται μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος, από τη μια πλευρά λόγω της αδυναμίας, εξαιτίας της υφέσεως, πολλών επιχειρήσεων ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και από την άλλη, την ανάγκη να εισπραχθούν από τα ασφαλιστικά ιδρύματα οι καθυστερούμενες οφειλές».

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Ενημέρωση Δανειοληπτών για Τράπεζες από την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ"

Επειδή πολλοί οφειλέτες( υπερχρεωμένα νοικοκυριά}σε Τράπεζες αγωνιούν τι μέλει γενέσθαι όσο αφορά το Νόμο ,και επικοινωνούν με το Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις Τράπεζες για τη ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίες είναι ενήμερες ή και ληξιπρόθεσμες και σήμερα δεν έχουν την δανειακή ικανότητα να ανταποκριθούν, ενημερώνουμε ότι , το Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών κρίνοντας την επικρατούσα κοινωνική ανάγκη, έχει αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη δανειοληπτών , χρησιμοποιείται δε ως γέφυρα διαχείρισης της προσέγγισης των δύο μερών, μέθοδος η οποία έχει υιοθετηθεί και από άλλους Κοινωνικούς Οργανισμούς στην Ευρώπη, ωφελεί και τις δύο συναλλασσόμενες πλευρές, αλλά και προβλέπεται και θεσμοθετείται στο υπό αναμονή Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Στόχος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι τόσο προς την κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των νοικοκυριών από την υπερχρέωση όσο και προς την κατεύθυνση της πρόληψης.
Σήμερα ως Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ο ρόλος μας δεν περιορίζεται στο να επισημάνουμε την καταχρηστικότητα των όρων που χρησιμοποιούν οι Τράπεζες να τους καταγγείλουμε και να διεκδικήσουμε χρήματα τα οποία οι Τράπεζες πιεστικά αιτούσαν και απαιτούσαν από τους δανειολήπτες, σήμερα καλούμαστε να παρέχουμε την υποστήριξη σε κάθε δανειολήπτη ο οποίος βρίσκεται χρεωμένος ,να τον βοηθήσουμε να μπορέσει να σταθμίσει τις υποχρεώσεις του, και σε συνεργασία με τις Τράπεζες να τον οδηγήσουμε να μπει σε κάποια βατή γιαυτόν ρύθμιση ώστε να απαλλαγεί από τα χρέη του.
Ενημερώνουμε τους δανειολήπτες ότι η προσέγγιση των συνεργατών με κάθε δανειολήπτη ακολουθεί τρία βασικά στάδια
Πρώτο Στάδιο:
Σαυτό το στάδιο ο κάθε δανειολήπτης έρχεται σε επαφή με υπεύθυνα στελέχη του Γραφείου Ενημέρωσης Δανειοληπτών, καταθέτει τον δανεισμό του, παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία που θα διευκολύνουν την συμβουλευτική ικανότητα του διαχειριστή του αιτήματος ώστε να επιτευχθεί μια όσο το δυνατό προσέγγιση του αιτήματος(,διαχωρισμός των χρεών ,ομαδοποίηση)
Δεύτερο Στάδιο
Ο Οφειλέτης βοηθούμενος από το Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών, συντάσσει το αίτημα του γραπτά προς την Τράπεζα, αιτιολογεί τον λόγο που αιτεί την ρύθμιση ή το πάγωμα του χρέους του ,επισυνάπτει σχετικά στοιχεία.
Τρίτο Στάδιο
Το Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών παραλαμβάνει το αίτημα του δανειολήπτη ,γράφει ειδική έκθεση προώθησης προς την απευθυνόμενη Τράπεζα και στηρίζει το αίτημα του οφειλέτη καλώντας την Τράπεζα να το κάνει αποδεχτό.
Η λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης Δανειοληπτών βρίσκεται στον τρίτο μήνα στήριξηης των δανειοληπτών , μέχρι σήμερα έχουν προωθεί προς διάφορες Τράπεζες πάνω από 150 αιτήσεις οφειλετών και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι, σε όλες τις περιπτώσεις οι Τράπεζες δέχτηκαν θετικά το μεσολαβητικό μας ρόλο, και κάλεσαν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Εμείς μέχρι σήμερα χαιρετίζουμε την ικανότητα των Τραπεζών, να καταλάβουν ότι η θετική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανάγκη ,είναι μονόδρομος και προς όφελος των οφειλετών καταναλωτών, αλλά και προς αυτές για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
΄Οσω αφορά την ενημέρωση που είχαμε κατά την διάρκεια ημερίδας με αφορμή την 15 Μαρτίου από την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Λούκα Κατσέλη ,αυτή επικεντρώθηκε στα εξής βασικά σημεία:
1)΄Οτι στις επόμενες βδομάδες , θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων μετά την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την οποία περιμένουμε.
2)Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για την παροχή συμβουλών και πληροφόρησης στους καταναλωτές σε θέματα διαχείρισης των χρεών.
3)Ότι ο υφιστάμενος Νόμος(3758/2009 ,περί εισπρακτικών εταιρειών)θα συμπληρωθεί ώστε να προστατευθούν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις..
4) Θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία θα συνεισφέρει καίρια στην ενίσχυση της ενημέρωσης και πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης και τους κινδύνους.
5)Θα κατατεθεί σχέδιο Νόμο που θα αφαιρεί την καταχρηστικότητα των πρακτικών των Τραπεζών.

Καλούμε κάθε οφειλέτη σε Τράπεζες που επιθυμεί να ρυθμίσει οφειλές είτε ενήμερες είτε ληξιπρόθεσμες να απευθύνεται στο Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και στο τηλέφωνο 2821092666 ώρες Γραφείου, προκειμένου μέσω συμβουλευτικής αγωγής να περάσει στο στάδιο ρύθμισης των οφειλών του.

Η Πρόεδρος της 'Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

«Λύση εδώ και τώρα» ζητά για ακόμα μια φορά ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια(15/3/10-9:51)

15/03/2010
Με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 στις 16:00 στο Σύνταγμα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια συνεχίζει την προσπάθειά του προκειμένου να μη χαθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στην εν λόγω εταιρεία.



Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

"Η μοναδική και πρωτοφανής για τα παγκόσμια οικονομικά χρονικά περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής ταυτίζεται με την πρωτοφανή και παγκόσμια πρωτότυπη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί πλήρως για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερους από 1.000.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλιζόμενους και τις οικογένειές τους. Η επί σχεδόν έξι μήνες αδιαφορία και πλήρης απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα των ασφαλισμένων, έχουν δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και σημαντικότατα προβλήματα τα οποία έχουν γίνει επώδυνα και επικίνδυνα ιδίως σε όσους έχουν προβλήματα υγείας. Η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο οικονομικών οδηγεί σε οριστική απώλεια δικαιωμάτων των κατόχων:

- ασφαλιστηρίων υγείας
- συνταξιοδοτικών προγραμμάτων
-αποταμιευτικών προγραμμάτων
-επενδυτικών προγραμμάτων
- αναπηρικών συντάξεων
-ασφαλιστηρίων ζωής

Οδηγεί επίσης σε απαξίωση και καταρράκωση τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης…
Ελάτε να δώσουμε όλοι μαζί μια γροθιά στην αδιαφορία και στην αναισθησία τους και να προωθήσουμε την άμεση λύση του προβλήματος φωνάζοντας με όλη μας τη δύναμη στην κυβέρνηση « λύση εδώ και τώρα». Για να μην χάσουμε περιουσίες και αξιοπρέπεια μιας ζωής".


Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια
Διεύθυνση
Κυρίλλου Λουκάρεως 11 Αθήνα
τηλ. 210-6413902
Υπεύθυνοι επικοινωνίας Νίκος Κεχαγιάογλου (210-9902900), Γιάννης Γιαννέτσος (210-9766900)

ΠΗΓΗ ΝΕΧΤ DEAL

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Σαχινίδη και η δευτερολογία του

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που αφορούν το χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο, η απουσία των οποίων τα τελευταία χρόνια στοίχισε, όπως αποδείχτηκε, ακριβά σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας.
Τα πρόσφατα γεγονότα, ιδιαίτερα στον ασφαλιστικό κλάδο έχουν εντείνει τις ανησυχίες των ασφαλισμένων, οι οποίοι λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές ενημερώθηκαν ότι ανακαλούνται οι άδειες των ασφαλιστικών εταιρειών, στις οποίες είχαν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα, ψήφισε προεκλογικά μια διάταξη, η οποία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, αφού ήταν αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία.
Με το παρόν προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνεται μια συνολική λύση στα θέματα του ασφαλιστικού κλάδου, και ταυτόχρονα, επιχειρείται η αναβάθμισή του μέσω ρυθμίσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ασφαλιστική αγορά.
Έτσι, με το πρώτο κεφάλαιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου, καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η επιλογή αυτή θεωρείται εύλογη δεδομένων και επομένως, ο ενιαίος εποπτικός έλεγχος αυτών των επιχειρήσεων είναι αναγκαίος για τη διαφύλαξη των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, αλλά και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου. Οι πράξεις εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης ασκούνται με πράξεις του Διοικητή ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με το δεύτερο άρθρο καταργούνται οι διατάξεις εκείνες που πέρασαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διατάξεις, οι οποίες επικρίθηκαν ως αντίθετες προς την κοινοτική νομοθεσία σε ό,τι αφορά στις κρατικές ενισχύσεις. Ταυτόχρονα, έγινε αντιληπτή η ανεπάρκειά τους στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη ανάκληση της άδειας ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών.
Επιπλέον, ορίζεται μεταβατική ρύθμιση για τις εκκρεμείς διαδικασίες των ασφαλιστικών εταιρειών, των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί. Στο ίδιο άρθρο, καθορίζεται μια σύντομη διαδικασία προκειμένου να μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο ζωής των υπό εκκαθάριση εταιρειών σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία ή σε κοινοπραξία ασφαλιστικών εταιρειών.
Με το δεύτερο κεφάλαιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιχειρείται η κάλυψη ενός κενού, που υπάρχει στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος στερείται παντελώς την ύπαρξη εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής.
Στη χώρα μας, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το οποίο καλύπτει τον κίνδυνο των πιστωτικών ιδρυμάτων από τραπεζικές εργασίες και επενδυτικές δραστηριότητες και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, που καλύπτει τον κίνδυνο των Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών κατά την παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών. Επίσης, το Επικουρικό Κεφάλαιο του ασφαλιστικού κλάδου, που ήδη υπάρχει, καλύπτει τον κίνδυνο ασφαλιστικής επιχείρησης στο βαθμό που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων.
Επομένως, με το δεύτερο κεφάλαιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου συνίσταται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής» κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο καλύπτει την ασφάλιση των οχημάτων.
Σκοπός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής είναι η μεταβίβαση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση, ειδάλλως η λύση των συμβολαίων με καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους.
Η κάλυψη του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής καλύπτει όλους τους κλάδους και ισούται με το 100% κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ύψος των 25.000 ευρώ, ανά ασφαλισμένο. Από την κάλυψη εξαιρούνται πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και τα άτομα εκείνα που συντέλεσαν με πράξεις τους ή παραλείψεις τους στην επιδείνωση της χρηματοοικονομικής της κατάστασης.
Στο Εγγυητικό Κεφάλαιο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών. Ανώτατο όργανο του Εγγυητικού Κεφαλαίου αποτελεί η συνέλευση των μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία.
Η διαχείριση του Εγγυητικού Κεφαλαίου ασκείται από τη Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη, εκλεγμένα από τη συνέλευση των μελών, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Για την εκπλήρωση του σκοπού του Εγγυητικού Κεφαλαίου, τα μέλη του επιβαρύνονται με τακτική εισφορά που ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% της αξίας κάθε συμβολαίου ζωής. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Διαχειριστική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της - που εγκρίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος - να ορίσει έκτακτη εισφορά μέχρι 1% για κάθε συμβόλαιο ζωής.
Τάξη μπαίνει και σε θέματα, που αφορούν στην εποπτεία της αγοράς και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για κεντρική παρακολούθηση των συστημικών κινδύνων, που ελλοχεύουν στην αγορά και επηρεάζουν τα επιμέρους συστήματα της οικονομίας, ως ανεξάρτητα τμήματα, αλλά και την οικονομία, ως σύνολο. Η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα καλύψει το κενό που παρατηρείται στην ελληνική πραγματικότητα σε αυτό το πεδίο.
Επίσης, καθιερώνεται τα μη παράγωγα μέσα του χαρτοφυλακίου, που διαθέτουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους, να αποτυπώνονται στο κόστος κτήσεώς τους και να υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους.
Διατάξεις, που προτείνονται μέσω της πρωτοβουλίας που θα πάρει η Κυβέρνηση, αφορούν και στην επάρκεια και στη ρευστότητα των Τραπεζών. Θεσμοθετούνται κίνητρα αποχώρησης των τραπεζικών ιδρυμάτων από το σκέλος του Προγράμματος Ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, όταν φυσικά, η αγορά και οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το επιτρέπουν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επιβολή προσαύξησης στην απόδοση των προνομιούχων μετοχών, προς το ελληνικό δημόσιο, αποτελεί τον πιο αποδοτικό τρόπο με βάση και τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακόμη η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, για ένταξη των τραπεζών σε κάθε μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, κρίνεται αναγκαία δεδομένης της αποδοχής της εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και του ύψους των αδιάθετων ανά μέτρο υπολοίπων.
Επεκτείνεται η απαγόρευση διανομής μερισμάτων τραπεζών, για τη χρήση του 2009, με σκοπό την αποφυγή κερδοσκοπίας στην περίπτωση των προγραμμάτων για παροχή μερισμάτων. Η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής επάρκειας, των τραπεζικών ιδρυμάτων, συνεχίζει να αποτελεί στόχο του προγράμματος αυτού.
Προβλέπεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που βιώνουν άνεργοι επιχειρήσεων όπως η SOFTEX, η ΑΓΝΟ κ.λπ. κατά την εφαρμογή ειδικών τοπικών προγραμμάτων επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Ασφαλίζονται πλήρως όλοι όσοι δικαιούνται τα σχετικά προγράμματα, για τα 5 έτη συμμετοχής τους σε αυτά, με δεδομένο ότι δεν συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Όλοι όσοι μετά την ολοκλήρωση συμμετοχής στο 5ετές πρόγραμμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, δύνανται να συμμετάσχουν για ένα επιπλέον έτος με ασφάλιση μόνο στον κλάδο υγείας.
Τέλος, λαμβάνεται επίσης, πρόνοια, για τις συνεταιριστικές τράπεζες και τους μεταφορικούς ναυτιλιακούς συνεταιρισμούς με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργία τους.

Δευτερολογία

Να ευχαριστήσω και όλους τους συναδέλφους για τις τοποθετήσεις τους και να δώσω μια εξήγηση, γιατί έχει να κάνει με το σεβασμό μου προς τη Βουλή και τους συναδέλφους.
Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου, υπάρχει ένα πρόπλασμα, για το οποίο ζητήθηκε από ορισμένους φορείς να υποβάλουν την άποψή τους. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων κάποια από τα βασικά μέρη του έχουν τεθεί στη διάθεσή τους, για να κάνουν κάποια σχόλια.
Εμείς δεν είχαμε σκοπό να έρθουμε εδώ, για να συζητήσουμε επί των σημείων, έχοντας ταυτόχρονα κατασταλάξει στο ποιο είναι το νομικό κείμενο το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή. Εμείς θεωρήσαμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να συζητήσουμε πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές. Γι' αυτό και ήρθαμε εδώ πέρα με βάση ένα σημείωμα που ετοιμάσαμε. Γι' αυτό και ζητούσα από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που είχαν στα χέρια τους κάποιο κείμενο, να μην το επικαλούνται, διότι τα περισσότερα από τα σημεία τα οποία υπάρχουν στο κείμενο αυτό, δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις, στις οποίες τελικά πρόκειται να προβούμε.
Επίσης, θέλω να εκφράσω την ευχαριστία μου, γιατί τελικά, σε πολλά ειδικά ζητήματα τέθηκαν ερωτήματα, τα οποία πραγματικά θα μας προβληματίσουν καθώς βαδίζουμε σε διαμόρφωση της τελικής μορφής του κειμένου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε στη διάθεσή σας, όταν έχουμε κάποιο σχέδιο που θα αρχίσει να αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, να ενσωματώσουμε τυχόν προβληματισμούς.
Διότι εδώ πέρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε μετά την ανάκληση λειτουργίας των αδειών και βεβαίως, δεν πρόκειται να κινηθούμε με μια λογική, ότι εμείς ξέρουμε τι είναι το σωστό και δεν πρόκειται να ακούσουμε τίποτα από τις παρατηρήσεις ή τις εισηγήσεις που θα γίνουν από τους συναδέλφους. Αυτό είναι μια άποψη, την οποία είχαμε διαμορφώσει από την πρώτη στιγμή, γιατί και εμείς καταλαβαίναμε και συνειδητοποιούσαμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.
Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Πρόεδρο, γιατί πραγματικά, με την τοποθέτηση που έκανε, ανέδειξε την ουσία του ζητήματος. Πραγματικά, συζητάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, με δεδομένη και την κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο κόσμος. Δηλαδή, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και πολύ σωστά είπε η κυρία Πρόεδρος, ότι κάθε φορά που σκέφτεσαι τι ήταν τελικά αυτό που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση, δεν μπορείς να πεις, ότι δεν ευθύνεται και ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η εποπτεία- κυρία Πρόεδρε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Εδώ, ήθελα να καταθέσω αυτό τον προβληματισμό στον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος πολύ σωστά έκανε τις επισημάνσεις του, όμως, δεν απάντησε στο ερώτημα αν είναι αυτά τα μοντέλα τα οποία περιέγραψε, ως μοντέλα εποπτείας, υπεύθυνα για την κατάρρευση. Διότι εδώ πέρα, πρέπει να υπάρχει μια αιτιώδης σχέση.
Υπάρχει και ένας άλλος προβληματισμός. Έχω δύο διαφορετικά μοντέλα εποπτείας. Έχω το αμερικάνικο μοντέλο, όπου υπάρχει κατακερματισμός της εποπτείας, κυρία Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, και έχω και το αγγλικό μοντέλο, όπου πλέον η εποπτεία όλου του χρηματοοικονομικού χώρου, βρίσκεται κάτω από μια αρχή. Διαπιστώνω ότι οι χώρες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οξύτατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ήταν η Αγγλία και η Αμερική. Ξεκίνησε από την Αμερική και μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι αυτά τα δύο ακραία μοντέλα εποπτείας δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι απέτυχαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Ποιες χώρες υποχρεώθηκαν και έσπευσαν, σε αντίθεση με τις ιδεολογικές τους διακηρύξεις, να σώσουν τράπεζες από τη χρεοκοπία; Η Αμερική και η Αγγλία. Αυτές οι δύο χώρες υποστήριζαν ότι πρέπει πάση θυσία, να αφήνουμε εντελώς ελεύθερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα, πίστευαν, ότι ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η εποπτεία, ήταν και ο αποτελεσματικότερος. Γιατί, λοιπόν, εγώ, να λάβω υπόψη μου αυτά τα δύο μοντέλα εποπτείας, όταν και τα δύο απέτυχαν;
Λέω, λοιπόν, ότι καλό είναι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται μέσα στη Βουλή, να λάβει υπόψη της τα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν από την κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2007 έως σήμερα. Να μη χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς, το τι ακριβώς συνέβη. Επίσης, να μην παραβλέπουμε αυτό που είπε η κυρία Πρόεδρος, ότι καλώς ή κακώς, η συζήτηση που διεξάγεται τώρα, έχει ως άμεσα εμπλεκόμενους αυτούς οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα, λέμε εμείς, ναι, ελάτε να συζητήσουμε.
Δεν ισχυριστήκαμε σε κανένα σημείο της συζήτησης- και όσοι είχαμε τουλάχιστον την ευθύνη εμπλοκής, και τότε που διαμορφώναμε τις προγραμματικές θέσεις του σημερινού κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ- ποιο είναι το μέλλον της εποπτείας. Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι ό,τι και αν επιλέξεις, στο τέλος, πιθανότατα μπορεί να έχει τις δικές του αδυναμίες. Ούτε πιστεύαμε, προς στιγμήν, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ασκήσει στο έπακρον τα καθήκοντα της εποπτικής αρχής, όπως θα θέλαμε-με έναν ιδανικό τρόπο. Υπάρχουν παντού αδυναμίες.
Εκείνο, όμως, το οποίο μπορώ να σας καταγράψω, κυρία Πρόεδρε, ως εμπειρία, είναι ότι ο ασφαλιστικός χώρος ουδέποτε είχε εποπτεία. Αντικειμενικά, και την περίοδο που είχαμε ένα γραφείο μέσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είχαμε ένα πάρα πολύ αδύναμο εποπτικό πλαίσιο, αλλά και όταν πέρασε η εποπτεία στην ΕΠ.Ε.Ι.Α., καθυστερήσαμε πάρα πολύ από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος, μέχρι τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η ΕΠ.Ε.Ι.Α.. Είναι, λοιπόν, δύσκολο σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, που λειτουργεί η ΕΠ.Ε.Ι.Α. να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Όμως, εκείνο που μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση, είναι ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στον ασφαλιστικό χώρο, είναι πάρα πολύ μικρά και ότι σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή, στο ζήτημα της ρύθμισης και της παρέμβασης μέσα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του χρηματοπιστωτικού χώρου, όπως είναι η ασφαλιστική αγορά, αυτό που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας.
Λέμε, λοιπόν, ότι σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την εμπειρία, εξαιτίας της εφαρμογής της Βασιλείας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μια τεχνογνωσία την οποία δεν την έχει η ΕΠ.Ε.Ι.Α.. Η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα το χρησιμοποιήσει-επειδή τέθηκε το ερώτημα από πολλούς συναδέλφους, όπως από τον κ. Πολατίδη και από τον κ. Μαργέλη, «τι θα κάνετε με το προσωπικό;». Βεβαίως, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα μπορέσει να το απορροφήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή, χωρίς να πάρει το επιστημονικό προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα φροντίσω την επόμενη φορά να δώσω το σημείωμα που ζητήσατε, σε όλους τους συναδέλφους, για να έχουν μια εικόνα για την εποπτεία και την εμπειρία. Αλλά θέλω να λάβετε υπόψη σας, την επισήμανση, την οποία έκανα. Το τι έγινε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την εποπτεία, δεν μπορεί να αποτελεί γνώμονα για το πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι όλοι κοιτώντας πίσω, κοιτώντας την κρίση, αρχίζουν και επανεξετάζουν. Δεν υπάρχει κάποιος εδώ πέρα, ο οποίος λέει: «Ξέρετε, αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς, είναι καλύτερο από το άλλο».
Με βάση την παγκόσμια εμπειρία, αλλά και με την εγχώρια εμπειρία, προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις, οι οποίες θα δώσουν αποτελεσματικότερες απαντήσεις σε προβλήματα τα οποία υφίστανται.
Σαφώς και υφίσταται ένα ζήτημα για το χρόνο μετάβασης. Εκείνο το οποίο λέμε εμείς, είναι ότι για όλο το διάστημα της μετάβασης από το ένα καθεστώς εποπτείας στο άλλο, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. νομικά υφίσταται και εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι παρά του ότι εμείς είχαμε ανακοινώσει ότι προτιθέμεθα, σαν Κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε διαμόρφωση ενός νέου εποπτικού πλαισίου, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. συνεχίζει να παίρνει τις αποφάσεις της. Πρόσφατα πήρε την απόφασή της για να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας της COMMERCIAL VALUE κ.λπ.. Τέθηκε ένα ζήτημα, εάν και κατά πόσο, αυτό τελεί και υπό την έγκριση, λόγω και της ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς έχουμε στείλει σχετική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν με τις επιλογές τις οποίες κάνουμε, διαταράσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πολλοί συνάδελφοι, εξέφρασαν μια απορία για το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Τόσο εγώ ως βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά και συνάδελφοι που είχαν υπηρετήσει στο Κοινοβούλιο πριν την εκλογή τη δική μου το 2007, έβαζαν ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στις τρεις εποπτικές αρχές, κυρία Πρόεδρε. Δηλαδή, ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην ΕΠ.Ε.Ι.Α που ήταν υπό συγκρότηση.
Γιατί το βάζετε εσείς αυτό το ερώτημα, που ήσασταν στη Βουλή από το 2004-2007, περίοδο κατά την οποία εγώ δεν ήμουν; Διότι είχαμε διαπιστώσει ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα, δεν υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τους επικεφαλείς αυτών των τριών εποπτικών αρχών να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να σκιαγραφούν μια συνολική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Να δουν, δηλαδή, το υλικό που έχει υπόψη της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υλικό που έχει η ΕΠ.Ε.Ι.Α, η Τράπεζα της Ελλάδος και όλοι μαζί να έχουν μια εικόνα για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Ήμουν μεταξύ των συναδέλφων που την περίοδο 2007 - 2009 μονίμως θέταμε το ερώτημα στην τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. «Μα, καλά δεν υπάρχει ένας θεσμικά οργανωμένος τρόπος να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι επικεφαλής των εποπτικών αρχών»; Γι' αυτό και παίρνουμε τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στη σύσταση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Γιατί θεωρούμε ότι με έναν θεσμικά οργανωμένο τρόπο αυτοί οι δύο πλέον επικεφαλής - όπως πολύ σωστά επισημάνατε κυρία Πρόεδρε, όταν μιλήσατε για 2/3 εποπτείας - θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Τέθηκε ένα ερώτημα σχετικά με το εγγυητικό κεφάλαιο και αν το ποσό, το οποίο εγγυόμαστε, είναι ικανοποιητικό ή όχι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσουμε κάτι προς τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έθεσαν το ερώτημα γιατί βάζουμε μόνο 25.000 ευρώ.
Πρώτα απ' όλα, θα έπρεπε να περιμένουμε μια αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή παίρνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στη συγκρότηση εγγυητικού κεφαλαίου. Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στο χώρο των ασφαλειών και εμείς τώρα παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία.
Στις παρούσες συνθήκες θεωρούμε ότι οτιδήποτε πάνω από 25.000 ευρώ θα ήταν μια υπερβολή. Άλλωστε, να υπενθυμίσω πως ακόμα και στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων -αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση- το ποσό που ήταν διατεθειμένο το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων να εγγυηθεί πριν την κρίση, ήταν πάρα πολύ κοντά σε αυτό το ποσό που αναφερόμαστε τώρα. Επομένως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και ποια θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει αυτό το εγγυητικό κεφάλαιο.
Να εξετάσω την πρόταση που κατατέθηκε από κάποιους συναδέλφους, να δώσουμε τη δυνατότητα στο εγγυητικό κεφάλαιο ενδεχομένως να δανειστεί, να έχει πόρους, ώστε από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί, αν προκύψει πρόβλημα, να μπορέσει να ανταποκριθεί, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, άλλα όχι να φορτώσουμε το εγγυητικό κεφάλαιο, που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί, με υποχρεώσεις, οι οποίες θα το ακυρώσουν αυτόματα από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί.
Έθεσε ο κ. Πολατίδης το θέμα της πολυνομίας και αν και κατά πόσο είναι σωστό για μια χώρα που νομοθέτησε για το ζήτημα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς το 2004, να νομοθετεί ξανά το 2010. Έχετε απόλυτο δίκιο. Απλώς θα ήθελα να συνυπολογίσετε σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση, τις τρομακτικές εξελίξεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Όλες οι χώρες θα πάρουν φοβερές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θέλουν να εποπτεύονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που θέλουμε να νομοθετήσουμε κατ' ανάγκην θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εκείνο που επιχειρείται μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτές, είναι να ενσωματωθεί η εμπειρία αυτή, έτσι ώστε να παράξουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σας έδωσα ήδη μια εξήγηση για το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Τέθηκε ένα ερώτημα σχετικά με το πώς γίνεται από τη μια μεριά να δίνουμε αντικίνητρα, για να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα ρευστότητας και από την άλλη μεριά να λέτε ότι πώς γίνεται να υπάρχουν τράπεζες. Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα, αυτό που δεν θέλουμε εμείς είναι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να μείνει σε αυτό το πρόγραμμα. Κάποιες τράπεζες, όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο κ. Κουσελάς, νιώθουν ότι η δημοσιονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα, για τα οποία, ενώ μέχρι πρότινος είχαμε ακούσει από πολλούς να λένε ότι: «Εμείς δεν θέλουμε και πρέπει να φύγουμε», βλέπουμε τώρα να εκφράζεται μια επιφύλαξη και επιθυμία να θέλουν να παραμείνουν μέσα σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
Οι ισορροπίες σε αυτή την περίοδο της κρίσης είναι πάρα πού λεπτές. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η δημοσιονομική κρίση με τη οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Δημόσιο, έχει άμεση επίπτωση επάνω στο τραπεζικό σύστημα για πάρα πολλούς λόγους. Ένας από τους λόγους είναι ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει στο χαρτοφυλάκιό του τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Στο βαθμό που οι τίτλοι αυτοί έχουν χάσει την αξία τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διατραπεζική αγορά ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα, αυτό έχει δημιουργήσει κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

πηγή Next Deal

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

15 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Kαταναλωτή

15 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Kαταναλωτή.Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων ,την φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή ,την αφιερώνει στον ΄Ελληνα Καταναλωτή του Σήμερα.
Παρότι η εμπειρία μας στο Καταναλωτικό Κίνημα, μετράει ελάχιστα χρόνια, η σημερινή εικόνα που βιώνει ο ΄Ελληνας Καταναλωτής μας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε το γκρίζο χρώμα, για να περιγράψουμε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και που έχει σήμερα περιέλθει o Ελληνας Καταναλωτής,, του μεσαίου και κάτω, οικονομικού εισοδήματος.
Χθες, για τον Καταναλωτή υπήρχε η πρόσβαση στην αγορά,στην αποταμίευση, στην ασφάλεια, στον δανεισμό, στις επενδύσεις για ανάπτυξη.Σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον ευατό και αναρωτιέται σε ποια πραγματικότητα ζει και ποιο είναι το όνειρο, το χθες ή το σήμερα. Η αλήθεια είναι 'οτι σήμερα καλείται να επαναπροσδιοδορίσει την βιωσιμότητα όχι μόνο την δική του, ή της οικογένειας του αλλά της Χώρας του.Καλείται να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία, να ξεχάσει καταναλωτικές συνήθειες του χθες, χωρίς να του επιτρέπεται να προγραμματίσει, να σχεδιάσει, γιατί νέοι κανόνες του ρυθμίζουν την ζωή του, η πολιτεία ζητάει την βοήθεια του, η Χώρα του βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και η πόρτα του οικονομικά αδύναμου πολίτη πάντα εύκολα ανοίγει.
Είναι αδικία αυτό που συμβαίνει στον ΄Ελληνα Καταναλωτή σήμερα ,μια ελπίδα είχε, από την παρούσα Κυβέρνηση, ότι θα καλυτέρευε την οικονομική του θέση ,και το σενάριο κατέληξε σε τραγωδία, να αντιστραφούν οι όροι και η Πολιτεία να ζητά από τον αδύνατο βοήθεια,για να στερέψει για να αφανιστεί οικονομικά, κοινωνικά Ο καταναλωτής του χθες ,έκανε τον οικογενειακό του προϋπολογισμό , δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα βάρη και υπερχρεώθηκε, γιατί έπρεπε να βοηθήσει το παιδί του να σπουδάσει,'έπρεπε να φτιάξει ένα σπίτι, σήμερα τι κάνει; Απλά " Κρύβεται" κλείνει αυτιά και τηλέφωνα δεν αντέχει στην πίεση που νοιώθει από τα πάντα και τους πάντες, δεν έχει οικονομική δύναμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας, να πληρώσει βασικά βιοτικά αγαθά νερό, τροφή ΔΕΗ κ.π.λ
Εμείς ως Καταναλωτικός Οργανισμός, νοιώθουμε ότι το πεδίο μας όσο αφορά το μάθημα της υπερκατανάλωσης, με μιας αδειάστικε από την πραγματική ανέχεια που κτύπησε τον καταναλωτή.Τι να προωθήσουμε καταναλωτική συνείδηση, σε ένα καταναλωτή που οραματίζεται την αγορά; Και ο δικός μας ο ρόλος άλλαξε,.
Η καταναλωτική παιδεία είναι σπουδαίο κεφάλαιο και οφείλει η πολιτεία με την συνδρομή της Εθελοντικής δράσης των Καταναλωτικών Ενώσεων να το περάσει και στον τελευταίο καταναλωτή. Η ανέχεια , η στέρηση αγαθών και Υπηρεσιών,(παιδεία υγεία) το πέρασμα στην ανεργία και στην φτώχεια, είναι ευθύνη που ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία ,που αντί να οδηγήσει τους πολίτες σε δρόμο ανάπτυξης, καθημερινά όχι μόνο τους αφαιρεί ατομικό εισόδημα αλλά επιτρέπει ή μάλλον δίνει τροφή σε κάποιους να θεωρούν για όλη αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε εμάς τους καταναλωτές υπεύθυνους και ότι εμείς οφείλουμε να συνδράμομε πρωτίστως την πολιτεία να περάσει από την οικονομική κρίση που βρίσκεται σήμερα.Μπορεί η πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής που βρίσκεται;΄ευημερεί;
Λάθος βήματα της σημερινής Κυβέρνησης, να μη διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι, δεν γίνεται να είναι ανακατεμένα, δεν είναι όλοι οι καταναλωτές ικανοί να βοηθήσουν να βγει η Χώρα από την κρίση. Υπάρχουν εισοδηματίες που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν να βγει η Χώρα από την κρίση και, να αφήσει τους εργαζόμενους στην αγωνία τους γιατί μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται με τον προϋπολογισμό του εισοδήματος του χθες στο κατώφλι του πτωχεύσαντα πολίτη , του πτωχεύσαντα καταναλωτή.Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σημερινοί Κυβερνώντες κάνουν προσπάθεια για να βγει η Χώρα από την Οικονομική Κρίση, από την οποία σίγουρα θα βγει αλλά τότε οι καταναλωτές θα υπάρχουν; H θα συνοδεύουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και θα βρίσκονται όχι μόνο σε οικονομική αφάνεια αλλά σε βιολογικό αφανισμό, αφού θα έχουν στέρηση των αγαθών εκείνων που τους δίνει βιωσιμότητα;
Η 15 του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, για μας τους καταναλωτές της Χώρας μας, έχει άλλη ουσία και νόημα και αποκτά μεγαλύτερη διεκδίκηση και περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας και μέσα από αγώνα οφείλουμε όλοι εμείς συσπειρωμένοι στις Ενώσες Καταναλωτών να δώσουμε. για πρόσβαση σε ασφαλή αγαθά και υπηρεσίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής,

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Ιωάννα Μελάκη