Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Έτήσια 'εκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής "Συνήγορος του Καταναλωτή"

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.Ευάγγελος Ζερβέας έστειλε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων,την πέμπτη κατά σειρά Ετήσια ΄Εκθεση οποία συντάσεται από την Ανεξάρτητη Αρχή, βάσει των διατάξεων του Ν.3297/2004 "Περί Προστασίας Καταναλωτή" όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα. Μέσα από την ΄Εκθεση αποτυπώνεται διεξοδοτικά η δράση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, παραθέτοντας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των αναφορών που χειρίστηκε και δίνοντας λεπτομέρειες του επιστημονικού του έργου.
Η αποσταλείσα ΄Εκθεση παράχθηκε σε ηλεκτρονική έκδοση, και τίθεται στην διάθεση από το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ σε κάθε καταναλωτή που επιθυμεί να ενημερωθεί .Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι μέσα από την ανάγνωση της, θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και γόνιμοι προβληματισμοί προς όφελος της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης των δικαιωμάτων του πολίτη- καταναλωτή και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε κάθε καταναλωτή ότι, οι σημαντικές παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, έδωσε σημαντικές εξώδικες λύσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών και η μεταξύ μας συνεργασία μέχρι σήμερα στην επίλυση προβλημάτων των καταναλωτών υπήρξε ουσιαστική και συνεχής.
Για περισσότερη ενημέρωση κάθε καταναλωτής μπορεί να τηλεφωνά στο τηλ.2821092666 κ.Νίκο Ντερμανάκη.


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση επιχειρήσεων

Το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, θα κατατεθεί για ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής από την υπουργό Λούκα Κατσέλη.

«Το κράτος αποποιείται τον πατερναλιστικό του ρόλο, αφήνοντας τον πολίτη να επιλέξει για το αν θα χρησιμοποιήσει δικηγόρο ή όχι. Βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την επιβολή ενός ποσοτικού ορίου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για την ασφάλεια του ατόμου που θα ιδρύσει μια επιχείρηση», επισήμανε η υπουργός, παρουσιάζοντάς το στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η υπουργός σημείωσε ακόμη στην ομιλία της ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και «αν υπάρξει βούληση και συνεργασία, τότε το σημερινό καθεστώς γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις έως και 5 χρόνια, θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας που θα φέρει νέες ελληνικές αλλά και ξένες επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά στην παράσταση δικηγόρου, η υπουργός ανέφερε ότι «ακολουθούμε την ευρωπαϊκή τακτική», ενώ σημείωσε ότι απαιτήθηκε περίπου ενάμισης χρόνος για να φτάσει το σχέδιο νόμου στη σημερινή μορφή, καθώς «από την αντιπολίτευση ακόμη η σημερινή κυβέρνηση επεδίωκε την αναμόρφωση της διαδικασίας και την πάταξη της γραφειοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και έχει εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο και όπως έχει ανακοινωθεί θα συνοδευτεί σε δεύτερο χρόνο από νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το νέο μοντέλο αδειοδότησης, προβλέπει την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και με μια στάση και στηρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one-stop- shop για τις νέες επενδύσεις. Mε κατάργηση της αμοιβής του δικηγόρου αλλά και της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ίδρυσης μίας νέας ΕΠΕ κατά 75%. Οι επιχειρηματίες, ανάλογα με τη εταιρική μορφή της επιχείρησης που θέλουν να ιδρύσουν, θα απευθύνονται σε συμβολαιογράφους για τις ΑΕ και ΕΠΕ και σε επιλεγμένα ΚΕΠ ή σε ένα από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των κατά τόπους Επιμελητηρίων για τις ΟΕ και ΕΕ. Από εκεί η αίτησή τους θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), καθώς και στην Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ της επιχείρησης. Με τη νέα διαδικασία, ειδικά για την ίδρυση ΕΠΕ από 1.942 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος ίδρυσης και στο οποίο περιλαμβάνεται ή έγκριση επωνυμίας από το Επιμελητήριο, η αμοιβή του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου, η δημοσίευση στην Eφημερίδα της Κυβερνήσεως και η εγγραφή στο Eπιμελητήριο, μειώνεται σε 541 ευρώ, αφού καταργείται η αμοιβή του δικηγόρου (981 ευρώ) και η δημοσίευση στο ΦΕΚ (420 ευρώ).

ΥΠΟΙΑΝ: Άμεση μείωση τιμών φαρμακευτικών προϊόντων έως και 27%

Μεταβατική αγορανομική διάταξη, με την οποία επιτυγχάνεται άμεση μεσοσταθμική μείωση κατά 21,5% και μέγιστη μείωση έως 27% στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων και σημαντική εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υπέγραψε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μεταβατική αγορανομική διάταξη θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, από την επομένη της ανακοίνωσης της μεταβατικής διάταξης στον ημερήσιο Τύπο διαμορφώνονται οι τιμές χονδρικής πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων ως εξής:

Χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος, όπως ισχύει, μέχρι το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσης. Ποσοστό μεταβολής τιμών φαρμακευτικών προϊόντων έναντι της τιμής, όπως ισχύει, μέχρι το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσης.

Από 100,01 ευρώ και άνω -27%

Από 50,01 ευρώ έως 100 -25%

Από 20,01 ευρώ έως 50 ευρώ -23%

Από 5,01 ευρώ έως 20 ευρώ -20%

Από 1,01 έως 5 ευρώ -3%

Από 0 έως 1 ευρώ 0%

Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της μεταβατικής ΑΔ λήφθηκε υπόψη ότι:

α) Βάσει υπηρεσιακών εγγράφων της ΓΓΕ και από τη μέχρι σήμερα έρευνα των τιμών φαρμακευτικών προϊόντων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας τετραετίας, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος φαρμακευτικών προϊόντων, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, φέρουν τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που έχουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Υφίσταται ανάγκη άμεσης μείωσης των τιμών φαρμακευτικών προϊόντων, εξαιτίας των δημοσιονομικών δυσχερειών της χώρας.

Κέρδος online 29/4/2010 17:02

Πως θα ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη

* Νέο «σώμα» για να μαζέψει χρήματα και να γεμίσει τα ταμεία επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών


Του Γιώργου Νούλη


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Την εγκύκλιο στην οποία καταγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έστειλε χθες στις Εφορίες το Υπουργείο Οικονομικών. Με την ΠΟΛ 1047, το Υπουργείο δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη σχετική ρύθμιση που σε συμπεριλήφθη στον τελευταίο φορολογικό νόμο και η οποία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες του Δημοσίου πριν επιστρατευτούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέρχονται αυτοβούλως μέχρι και τις 31 Μαΐου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση διακανονισμού των χρεών με τους ευνοϊκούς όρους που παρέχονται καθώς όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το 100% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους το Δημόσιο θα τους χαρίσει το 80% των προσαυξήσεων και αν εξοφλήσουν τουλάχιστον το 50%, θα διαγράψει το 60% των προασυξήσεων.
Είναι αυτονόητο ότι το ποσό της οφειλής που απομένει βαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.
ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ
Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο, στη ρύθμιση υπάγονται:
- Οφειλές, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
- Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή της αίτησης.
Δεν υπάγονται στη ρύθμιση, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές, που από ειδικές διατάξεις, δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή έως τις 31 Μαΐου 2010.
Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολή του 100% της οφειλής, έως τις 31 Μαΐου, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές έως την ημέρα της καταβολής.
Εάν μέχρι τις 31 Μαϊου καταβληθεί το 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από το 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημέρα της καταβολής. Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών κατά το μέρος αυτών που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τόσοι οι οφειλέτες όσο και οι συνυπόχρεοι, εγγυητές ή ευθυνόμενοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο (όπως π.χ. ποινικά υπεύθυνοι), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Επίσης οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι οφειλέτες σύζυγοι για το φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του νόμου, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.
Να θυμίσουμε πως η τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έληξε τον Δεκέμβριο του 2008 και στη Λάρισα, όπως και πανελλαδικά δεν απέδωσε. Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας μόνον το 20% των οφειλετών προσήλθαν για διακανονισμό, που σε αριθμό δεν ξεπέρασαν τους 1.200. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ακόμη και αυτοί που έκαναν χρήση της ρύθμισης ήταν μικροοφειλέτες των 10.000 -15.000 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε όσους συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, επειδή τα γραφεία ληξιπρόθεσμων χρεών που είχαν συσταθεί τις Εφορίες έχουν ατονήσει, το Υπουργείο προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα το ταχύτερο δυνατό, θα επιστρατεύσει νέο σώμα με ειδική αποστολή την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο νέο σώμα θα μετέχουν Εφοριακοί και υπάλληλοι του Δικαστικών Τμημάτων που θα αναλαμβάνουν τα περαιτέρω μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων για την τακτοποίηση της οφειλής και αφού ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Τότε θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με καταθέσεις και ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων. Βέβαια η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Πάντως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών του οφειλέτη εφόσον το χρέος του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ ενώ η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργήσει ως τον Απρίλιο του 2013 τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών αερ

«Ως τις 29 Απριλίου 2013 το αργότερο, όλα τα υγρά θα επιτρέπονται στις χειραποσκευές και θα ελέγχονται», αναφέρει σε δήλωσή της η Επιτροπή.

«Μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για τη μεταφορά υγρών σε χειραποσκευές θα καταργηθούν», προστίθεται ενώ η Επιτροπή ζητά να εγκατασταθούν μέχρι τότε νέοι ανιχνευτές.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2006 όταν η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε σχέδιο μελών της Αλ-Κάιντα να ανατινάξουν αεροσκάφη κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών πτήσεων χρησιμοποιώντας εκρηκτικά από υγρές πρώτες ύλες.

Ανάμεσα στα απαγορευμένα είδη τα οποία οι αρχές ασφαλείας των αεροδρομίων ζητούσαν από τους επιβάτες να αφήσουν πίσω τους ήταν τα αρώματα, καλλυντικά και κρέμες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Αποζημίωση στους πρώην ασφαλισμένους των Εταιρειών ( Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ,Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ , και Comercal Valium) από το Επικουρικό Κεφ

Ενωση Προστασιας Καταναλωτών ΝΧανιων




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ




Επειδή στο Νομό μας υπήρξαν αρκετοί ασφαλισμένοι στις Εταιρείες( Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ , και Comercal Valium) ,των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί
από την ΕΠΕΙΑ εδώ και αρκετούς μήνες, και οι καταναλωτές, μας ζητούν την μεσολάβησή μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, επίσης μας ρωτούν εάν θα μπορέσουν να τα διεκδικήσουν μέσω του νεοσυσταθέντος Συλλόγου , εμείς ενημερώνουμε κάθε ασφαλισμένο των υπό εκκαθάριση Εταιρειών ότι, όπως έχουμε ενημερωθεί από τον επόπτη εκκαθαριστή κ.Παντελίδη, όσοι από τους καταναλωτές υποβάλλουν το αίτημα τους μέσω της ΕΠΕΙΑ ,θα τύχουν της αποζημίωση που διεκδικούν από το επικουρικό κεφάλαιο των υπό εκκαθάριση εταιρειών. . Τώρα για τη συμμετοχή κάθε πολίτη ασφαλισμένου στις Εταιρείες που τελούν υπό εκκαθάριση , σε ένα συλλογικό όργανο διεκδίκησης δικαιωμάτων, ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος αυτής της επιλογής. Επίσης γνωρίζουμε ότι η πολιτεία δεν κωφεύει, έχει γνώση του σημαντικού ενεκύψαντος προβλήματος του κάθε ασφαλισμένου έχει διορίσει εκκαθαριστεί ο οποίος κινείται βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.Η Ένωσή μας έχει καταθέσει υπόμνημα στον Πρωθυπουργό της Χώρας και έχει ζητήσει αλλαγή αυτού του νομικού πλαισίου, για να μην υπάρξουν
μελλοντικά αυτές "οι φούσκες" στην ασφαλιστική αγορά.΄Ηδη Οι ασφαλισμένοι των υπό εκκαθάριση, ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ , όπως ανακοινώθηκε από τον επόπτη εκκαθαριστή και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΠΕΙΑ, μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 και ώρα 09:30 π.μ. - 13:30 μμ, στην έδρα των εταιρειών, επί της οδού λεωφόρου Κηφισίας 62 Μαρούσι (6ος όροφος), προκειμένου να παραλάβουν τη βεβαίωση καταβολής ασφαλίστρων για το έτος 2009.
Αιτήματα καταναλωτών ήδη έχουν προωθεί από μας και έχουν απαντηθεί από τον κ.Παντελίδη αρμόδιο εκκαθαριστή
΄Ενεκα των παραπάνω αλλά και σαν αρμόδιος πιστοποιημένος Εθνικός Φορέας για την διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών κάθε ασφαλισμένος για περισσότερη ενημέρωση μπορεί να επικοινωνεί με το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και στο τηλέφωνο 2821092666 κ. Ντερμανάκη Νίκο

Η Πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει τα βασικά σημεία από την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τη

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την από 23.4.2010 γνώμη της επί του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η γνώμη της ΕΚΤ δημοσιεύεται αναλυτικά στο δικτυακό της τόπο.

Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το σχέδιο νόμου πράγματι ως «μέρος ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου απεριόριστης διάρκειας και γενικής εφαρμογής». Δεν αμφισβητεί την ορθότητα ή αναγκαιότητα εισαγωγής, κατά τα πρότυπα και άλλων κρατών μελών, διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες να μπορούν «υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, να επιδιώξουν την αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών τους με ευνοϊκότερους όρους και να απαλλαγούν από αυτές, εφόσον δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή εφόσον τα εκάστοτε υφιστάμενα και τα προσδοκώμενα δεν επαρκούν για την παραπάνω αποπληρωμή».

Η ΕΚΤ περιορίζεται να εκφράσει τρεις γενικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, που απηχούν άλλωστε την προσέγγιση και φιλοσοφία που ακολουθεί το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Πρώτον, «το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί και να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες νομικές σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων – και υπό την ιδιότητά τους ως ενυπόθηκων δανειστών – και των οφειλετών τους, παρέχοντας έτσι ασφάλεια δικαίου». Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Προς την κατεύθυνση όμως της μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως λ.χ. και στην κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των ενυπόθηκων δανειστών.

Δεύτερον, «οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Σε αυτή τη συνάρτηση η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αλληλεπίδραση των ρυθμίσεων αυτών με τις λοιπές παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσμενών οικονομικών συνθηκών», και ειδικότερα το νόμο 3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Όμως, με την πάροδο της προθεσμίας για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του τελευταίου αυτού νόμου (την 15.4.2010) υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα και εμπειρική αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του, που ουδόλως επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή επίκληση περί δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Και τρίτον, «το προτεινόμενο πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές ως προς την παροχή στους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του των ορθών κινήτρων και να περιέχει επαρκή εχέγγυα για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου». Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ένα εκτενές πλέγμα ρυθμίσεων, που σκοπό και μέριμνα έχουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάχρησης των διατάξεών του. Άλλωστε, οι βελτιώσεις που έγιναν και γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη δυνατότητα απαλλαγής χρεών μόνο σε εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής και δεν έχουν καμία προοπτική να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Προϋπόθεση για την απαλλαγή του οφειλέτη από μέρος των οφειλών είναι να εξαντλήσει τις δυνατότητες πληρωμής για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Γι’ αυτό και ουσιαστικά ενθαρρύνει την αποπληρωμή απαιτήσεων, την ικανοποίηση των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα δυσχερώς θα μπορούσαν να επιτύχουν από τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Και τούτο γιατί η πληρωμή δεν παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους, αλλά προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.

Με τη διατύπωση της γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνεται πλέον μια μακρά περίοδος ενδελεχούς διαβούλευσης επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Κοινή συνισταμένη είναι η συμφωνία επί της αρχής όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση φορέων. Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει το μέγιστο πρόβλημα της υπερχρέωσης κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ολοκληρώνει εντός των επομένων ημερών την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου με βάση και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί και ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση.

Αλλαξαν και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

[Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέπεπψε χτες με γνωμοδότησή της στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών της Ελλάδας]
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέπεπψε χτες με γνωμοδότησή της στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών της Ελλάδας

ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με «αστερίσκους» και τρεις βασικές παρατηρήσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα, «επέστρεψε» χτες με γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας, με βάση και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί από την ΕΚΤ, τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου, ώστε αμέσως μετά να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Δυσμενής μεταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΑΝ, έπειτα από πιέσεις των τραπεζών, προτίθεται να καταργήσει μια βασική διάταξη του σχεδίου νόμου, η οποία προέβλεπε ότι, για να υπαχθούν οι δανειολήπτες στις ευνοϊκές του ρυθμίσεις,θα έπρεπε να αποπληρώσουν το 10% της οφειλής τους. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να προβλέπει ότι αρμόδια στο εξής να κρίνουν το ποσό της αποπληρωμής της οφειλής θα είναι τα δικαστήρια. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για τους δανειολήπτες, καθώς το εκάστοτε δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι, για να υπαχθούν αυτοί στο νέο νόμο, θα πρέπει να αποπληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τις οφειλές τους.

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ δε θα εξαιρέσει από το νομοσχέδιο τα στεγαστικά δάνεια, αίτημα που είχαν θέσει απανωτά οι τράπεζες.

Τι προηγήθηκε

Να σημειωθεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών αναμένουν εδώ και καιρό με αγωνία χιλιάδες δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου το ΥΠΟΙΑΝ υπέβαλε αίτημα στην ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης για το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα με διευκρινίσεις και πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά επιμέρους πτυχές του νομοσχεδίου.

Η ρευστότητα

Στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί, αλλά και να περιέχει εχέγγυα προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μάλιστα, στις γενικές παρατηρήσεις της η ΕΚΤ επισημαίνει στην ελληνική πλευρά «την ανάγκη αποφυγής του «ηθικού κινδύνου» που μπορεί να δημιουργηθεί, με συνέπειες αρνητικές για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών, καθώς και για το συνολικό κόστος της χρηματοδότησης».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του ΥΠΟΙΑΝ επισημαίνει «ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ένα εκτενές πλέγμα ρυθμίσεων, που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάχρησης των διατάξεών του. Οι βελτιώσεις που έγιναν και γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών».

Περί σταθερότητας

Οσον αφορά τα εχέγγυα που ζητά η ΕΚΤ με τη γνωμοδότησή της από το υπουργείο Οικονομίας για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα μας, το υπουργείο απαντά ότι με βάση την εμπειρία και την αποτίμηση του νόμου 3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα «υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα και εμπειρική αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του, που ουδόλως επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή επίκληση περί δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφορικά με την παρατήρηση της ΕΚΤ που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των τραπεζών και των οφειλετών, διευκρινίζει τα εξής: «το σχέδιο νόμου εμπεριέχει εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Προς την κατεύθυνση, όμως, της μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου, θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως π.χ. και στην κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των ενυπόθηκων δανειστών».

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΕΚΤ Ζητά ξεκάθαρες ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
ΤΑ ΝΕΑ
ΣΑΦΗΝΕΙΑ στη διατύπωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την ελληνική κυβέρνηση στη γνωμοδότηση που έστειλε χθες, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι θα πρέπει να προβλέπονται οι εγγυήσεις εκείνες ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις να αξιοποιηθούν κακόβουλα, καθώς μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και για το κόστος δανεισμού.

Οπως ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ήδη εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Ανέφεραν επίσης ότι με την πάροδο της προθεσμίας για υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τις οφειλές επιχειρήσεων στις 15 Απριλίου 2010, υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα για την αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του και προκύπτει ότι δεν δημιουργεί επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Θετική γνωμοδότηση ΕΚΤ στο σ/ν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

www.energyeconomy.gr
Θετική είναι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 Απριλίου 2010.

Το υπουργείο δηλώνει ότι ολοκληρώνει εντός των επομένων ημερών την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου με βάση και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί και ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση.

Η γνώμη της ΕΚΤ δημοσιεύεται αναλυτικά στο δικτυακό της τόπο και όπως αναφέρεται το σχέδιο νόμου αποτελεί "μέρος ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου απεριόριστης διάρκειας και γενικής εφαρμογής".

Δεν αμφισβητεί την ορθότητα ή αναγκαιότητα εισαγωγής, κατά τα πρότυπα και άλλων κρατών μελών, διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες να μπορούν "υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές, να επιδιώξουν την αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών τους με ευνοϊκότερους όρους και να απαλλαγούν από αυτές, εφόσον δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή εφόσον τα εκάστοτε υφιστάμενα και τα προσδοκώμενα δεν επαρκούν για την παραπάνω αποπληρωμή".

Η ΕΚΤ εκφράζει τρεις γενικού χαρακτήρα παρατηρήσεις:

- "το νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφές ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί και να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες νομικές σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων - και υπό την ιδιότητά τους ως ενυπόθηκων δανειστών - και των οφειλετών τους, παρέχοντας έτσι ασφάλεια δικαίου".

Το σχέδιο νόμου εμπεριέχει εκτενείς ρυθμίσεις που περιγράφουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Προς την κατεύθυνση όμως της μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως λ.χ. και στην κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των ενυπόθηκων δανειστών.

- "οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να περιέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική

σταθερότητα". Σε αυτή τη συνάρτηση η ΕΚΤ αναφέρει ότι "θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αλληλεπίδραση των ρυθμίσεων αυτών με τις λοιπές παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσμενών οικονομικών συνθηκών", και ειδικότερα το νόμο 3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όμως, με την πάροδο της προθεσμίας για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του τελευταίου αυτού νόμου (την 15.4.2010) υπάρχει πλέον μια σαφής εικόνα και εμπειρική αποτίμηση των συνεπειών από την εφαρμογή του, που ουδόλως επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή επίκληση περί δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

- "το προτεινόμενο πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές ως προς την παροχή στους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του των ορθών κινήτρων και να περιέχει επαρκή εχέγγυα για την αποτροπή του ηθικού κινδύνου". Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει ένα εκτενές πλέγμα ρυθμίσεων, που σκοπό και μέριμνα έχουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάχρησης των διατάξεών του.

Άλλωστε, οι βελτιώσεις που έγιναν και γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι είναι σαφές πως το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη δυνατότητα απαλλαγής χρεών μόνο σε εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής και δεν έχουν καμία προοπτική να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Προϋπόθεση για την απαλλαγή του οφειλέτη από μέρος των οφειλών είναι να εξαντλήσει τις δυνατότητες πληρωμής για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Γι' αυτό και ουσιαστικά ενθαρρύνει την αποπληρωμή απαιτήσεων, την ικανοποίηση των οποίων τα πιστωτικά ιδρύματα δυσχερώς θα μπορούσαν να επιτύχουν από τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Και τούτο γιατί η πληρωμή δεν παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους, αλλά προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.

Εγκλύκλιος στις ΔΟΥ για την εφάπαξ εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 19:41


Τις διατάξεις εφάπαξ εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινοποιεί στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών, βάσει του νόμου 3842/2010 (ΦΕΚ 58A’/23.04.10) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου, οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ., οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, απαλλάσσονται κατά σημαντικό ποσοστό από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως τις 31 Μαΐου 2010.

Ειδικότερα:

1. Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση:

α) Οφειλές, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/74 ΦΕΚ 90 Α (Κ.Ε.Δ.Ε.), μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

β) Από τις παραπάνω οφειλές μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, αυτές που:

i) τελούν σε αναστολή είσπραξης,

ii) έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν. 2648/98 ΦΕΚ 238 Α, όπως ισχύουν καθώς και εκείνες, που έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή της αίτησης.

2. Οφειλές που δεν υπάγονται στη ρύθμιση:

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές, που από ειδικές διατάξεις, δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

3. Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση:

Υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή έως τις 31 Μαΐου .2010.

4. Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής :

α) Στην περίπτωση της εφάπαξ συνολικής εξόφλησης, έως τις 31 Μαΐου 2010, απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές έως την ημέρα της καταβολής.

β) Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Μαΐου 2010 τουλάχιστον του πενήντα τοις εκατό (50%) των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών απαλλαγή ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημέρα της καταβολής. Το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών κατά το μέρος αυτών που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Είναι αυτονόητο ότι το ποσό της οφειλής που απομένει βαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

5. Λοιπά Θέματα :

α) Στις διατάξεις του άρθρου 66 δύνανται να υπαχθούν τόσο οι οφειλέτες όσο και οι συνυπόχρεοι, εγγυητές ή ευθυνόμενοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο (όπως πχ ποινικά υπεύθυνοι), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Αίτηση προσώπου που έχει ευθύνη για την καταβολή μέρους μόνον οφειλής του πρωτοφειλέτη (μέρους συγκεκριμένης εγγραφής) δε γίνεται δεκτή. Αντίθετα αυτή γίνεται δεκτή αν αυτός ευθύνεται για το σύνολο της οφειλής συγκεκριμένης εγγραφής και με την προϋπόθεση το ύψος της υπό εξόφληση βεβαιωμένης και ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής να είναι τουλάχιστον ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της συνολικής βεβαιωμένης και ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής του πρωτοφειλέτη. Σε αυτή την περίπτωση (εφάπαξ καταβολή ποσού μικρότερου του συνόλου των οφειλών του πρωτοφειλέτη), η οφειλή απαλλάσσεται από ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν.

β) Στις περιπτώσεις καταλογιστικών πράξεων των Τελωνειακών Αρχών με αλληλέγγυα υπεύθυνα πρόσωπα πέραν του ενός, οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν από τους υπόχρεους υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Ο καθένας δηλαδή μπορεί να καταβάλει εφόσον το επιθυμεί, το σύνολο ή τουλάχιστον το 50% των οφειλών που αφορούν την προσωπική του υποχρέωση. Ωστόσο η αλληλέγγυα υποχρέωσή του δεν παύει μέχρι την αποπληρωμή των οφειλών και από τους λοιπούς οφειλέτες ή αυτούς τους ίδιους.

γ) Χρέη αποβιώσαντα οφειλέτη.

Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως ορίζονται στις διατάξεις του σχετικού άρθρου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. Δηλαδή στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως τις 31 Μαΐου 2010, απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές για τις οποίες έχουν επιμεριστική ευθύνη καταβολής και στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής τουλάχιστον του πενήντα τοις εκατό (50%) των εν λόγω οφειλών, απαλλαγή ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημέρα της καταβολής. Το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών.

δ) Χρέη από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του σχετικού άρθρου, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Νέες στρατηγικές Τραπεζών εναντίο καταναλωτών κατόχων Πιστωτικών Καρτών με μονομερή αύξηση των επιτοκίων"

Με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε, την νέα στρατηγική που εφαρμόζουν ορισμένες Τράπεζες, εις βάρος καταναλωτών, κατόχων πιστωτικών καρτών και στο Νομό μας.Κατόπιν τούτου.οφείλουμε να ενημερώσουμε κάθε καταναλωτή και να του επιστήσουμε την προσοχή, για το νέο εντοπισθέν φαινόμενο, που αφορά την απότομη αύξηση του επιτοκίου πιστωτικών καρτών από τις Τράπεζες. Αναφερόμαστε στο σύνηθες φαινόμενο αγοράς Τραπεζικής πιστωτικής κάρτας από καταναλωτή και την ενημέρωσή του για το επιβαρυνόμενο επιτόκιο στην υπογραφείσα μεταξύ τους σύμβαση ,από την επιλεγείσα Τρ'απεζα..
Στο παρελθόν όταν κάποιος καταναλωτής αγόραζε μία " πιστωτική κάρτα" τον χρέωναν με χαμηλό επιτόκιο περίπου 7%, βάσει του οποίου ο καταναλωτής έκανε χρήσητης πιστωτικής του κάρτας, είτε σε αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Σήμερα 'εχουν αποσταλεί ενημερωτικά σημειώματα σε καταναλωτές από διάφορες τράπεζες βάσει των οποίων τον ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι κ. καταναλωτή κάναμε "λάθος" για το επιτόκιο που σε χρεώνουμε (χαμηλό επιτόκιο) και ναι μεν δεν σου ζητάμε να μας καταβάλλεις το επιτόκιο του παρελθόντος χρόνου κτήσης της πιστωτικής κάρτας , αλλά σήμερα που το ανακαλύψαμε θα σε χρεώνουμε με 17%.Εμείς σαυτή την τακτική δεν συμφωνούμε το θεωρούμε παραπλάνηση και καλούμε κάθε καταναλωτή, να αντιδράσει να υποψιαστεί, να προσέρχεται στο Γραφείο Ενημέρωσης των Δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και να μας το καταγγέλλει,,έχοντας μαζί του αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με το χαμηλό επιτόκιο, για να μπορέσουμε με τεκμηριωμένα πολλαπλά στοιχεία να ενημερώσουμε και να καταγγείλουμε στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή την νέα μορφή΄" στρατηγικής των Τραπεζών" αλλά ακόμα και τον αρμόδιο Εισαγγελέα "για παραπλάνηση"Θεωρούμε ότι ο καταναλωτής βρίσκεται παγιδευμένος, έκανε χρήση της πιστωτικής κάρτας , υπολογίζοντας σε χαμηλό επιτόκιο και σήμερα με την απότομη αύξηση καλείται να πληρώσει πλέον υψηλή επιβάρυνση "το λάθος" των Τραπεζών..
Επίσης θα θέλαμε από όλους τους κατόχους πιστωτικών καρτών να εξετάσουν τα ενημερωτικά σημειώματα των λογαριασμών πιστωτικών καρτών, γιατίσύμφωνα με τις ενημερώσεις που έχουμε από καταναλωτές οι Τράπεζες έχουν στήσει άσχημο παιχνίδι με την αύξηση μονομερώς του επιτοκίου,(όρος καταχρηστικός).

Γνωρίζουμε ότι κάθε Τράπεζα σαν εμπορική επιχείρηση έχει την δική της ελεύθερη πιστωτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να ενημερώνεται και ο καταναλωτής και ελεύθερα να αποφασίζει και να συμβάλλει.
Για περισσότερη ενημέρωση στο Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και στο τηλέφωνο 2821092666 κ.Ντερμανάκη Νίκο.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΑΣΠΙΣ - Χορήγηση βεβαιώσεων σε ασφαλισμένους και εργαζόμενους

Οι ασφαλισμένοι των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ , όπως ανακοινώθηκε από τον επόπτη εκκαθαριστή και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΠΕΙΑ, μπορούν να προσέρχονται από τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 και ώρα 09:30 π.μ. - 13:30 μμ, στην έδρα των εταιρειών, επί της οδού λεωφόρου Κηφισίας 62 Μαρούσι (6ος όροφος), προκειμένου να παραλάβουν τη βεβαίωση καταβολής ασφαλίστρων για το έτος 2009. Πληροφορίες ή διευκρινήσεις δίνονται από τα τηλέφωνα: 2106180620 ghting 2106180647 end_of_the_skype_highlighting και 2106180691 begin_of_the_skype_highlightibegin_of_the_skype_highlighting 2106180620 end_of_the_skype_highlighting, 2106180647 begin_of_the_skype_highling 2106180691 end_of_the_skype_highlighting.



Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για το 2009. Για την παραλαβή των βεβαιώσεων από άλλο άτομο πρέπει να υπάρξει εξουσιοδότηση επικυρωμένη ενώ για όσους επιθυμούν να παραλάβουν με κούριερ και με χρέωση του παραλήπτη τη βεβαίωση πρέπει να στείλουν σχετικό αίτημα στο Fax 210 6180622 begin_of_the_skype_highlighting 210 6180622 end_of_the_skype_highlighting (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο).

ΠΗΓΗ ΝΕΧΤ DEAL

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Εξαίρεση των επαγγελματιών αγροτών με φ/β από ΟΑΕΕ



ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ | 23.04.2010-09:01
Στην απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι είναι παράνομη η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των μικροε- παγγελματιών της υπαίθρου (όπως τους αγρότες με καφενεία, καταστήματα ή και φωτοβολταϊκά), απαντά με τροπολογία ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.


Την τελευταία στιγμή, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με θέμα τις «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», ο κ. Λοβέρδος «κατέβασε» ρύθμιση με την οποία καθίσταται και νομικά υποχρεωτική η ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα, π.χ. ΟΓΑ. Το υπουργείο μάλιστα, εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα κερδίσει από τη συγκεκριμένη διάταξη περί τα 160 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπολογίζοντας ότι θα ενταχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ, περίπου 60.000 ασφαλισμένοι, που θα καταβάλλουν περίπου 440 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές ανά δίμηνο.



Σύμφωνα με την τροπολογία:

- Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ή κάτω των 1.000 κατοίκων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κορινθίας ή 3.100 κατοίκων εάν πρόκειται για νησιά, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών από την έναρξη επαγγέλματος, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας ΔΟΥ, υπερβαίνει το 400πλάσιο (αντί του 500πλάσιου που ίσχυε μέχρι σήμερα) του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

- Σε περίπτωση άσκησης παράλληλα αγροτικής και επαγγελματικής ή εμπορικής δραστηριότητας, τα παραπάνω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον το 50% και πλέον του μέσου όρου των συνολικών εισοδημάτων τους, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας ΔΟΥ, των τριών πρώτων ετών από την έναρξη της παράλληλης άσκησης των δύο επαγγελμάτων, προέρχεται από επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα και υπερβαίνει το 400πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.



Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου εξηγεί τα εξής:

- Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3% που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος πάνω από 20KW, είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης, είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα σε όλη την επικράτεια.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό
pigi agronews

Απαγόρευση από ΕΕ εισαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών από Ινδία (23/4/2010 08:55)

Σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων εξαγωγέων, τις εισαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ινδία απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine) και υπέρβασης των Mrls. Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές επιτραπεζίων σταφυλιών από την Ινδία λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine ) και υπέρβασης των Mrls.
Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Εξ αυτών τα 3.000 εμπορευματοκιβώτια είναι αυτήν την περίοδο σε ή προς διάφορους λιμένες. Τα σταφύλια από 1.000 εμπορευματοκιβώτια πωλήθηκαν πριν από την διαπίστωση των υπολειμμάτων του lihocin (chlorocholine χλωρίδιο). Εάν τούτο επιβεβαιωθεί από πρόσθετους ελέγχους διασταύρωσης δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση πέραν της καταστροφής αυτών.
Βεβαίως οι Ινδοί εξαγωγείς ισχυρίζονται ότι η απόρριψη είναι ένα μη δασμολογικό εμπόδιο εκ μέρους της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει διευκρινίσει ότι οι προμηθευτές τρίτων χωρών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι αποστολές των φρούτων και των λαχανικών στην ΕΕ πληρούν τους κανόνες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα μέγιστα όρια Mrls που υφίσταται από την Κοινοτική Νομοθεσία.
Παρά το ότι κανένα πιστοποιητικό δεν απαιτείται, λόγω αναγνώρισης ισοτιμίας ΕΕ - Ινδίας, τα προϊόντα υπόκεινται στην τυχαία δειγματοληψία και ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα σημεία εισόδου, διανομής και πώλησης. Εάν οι παραβιάσεις ανιχνεύονται στο σημείο εισόδου, η αποστολή είναι υποχρεωμένη να απορριφθεί και να καταστραφεί με έξοδα των εξαγωγέων.
Από μια πρώτη έρευνα η συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν είναι εγκεκριμένη από την Χώρα μας για χρήση στα επιτραπέζια σταφύλια.
Ο Σύνδεσμός μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – Hellas χαιρετίζει την επιτυχία των ελεγκτικών Αρχών της Ε.Ε. και θέλει να πιστεύει ότι μετά και αυτό το γεγονός, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας περί χαλαρότητας στους ελέγχους των εισαγομένων οπωροκηπευτικών, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στην Κοινότητα. Επίσης τονίζει και πάλι την ανάγκη αυστηροποίησης της κοινοτικής νοµοθεσίας ως προς το σύστηµα των τιµών εισόδου οπωροκηπευτικών αλλά και ως προς τους επιβαλλόμενους εισαγωγικούς δασµούς και το καθεστώς προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες χώρες.

Εισαγωγές Οπωροκηπευτικών κατά το 2009
Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη EUROSTAT, οι εισαγωγές φρούτων από τρίτες χώρες μειώθηκαν 7.13% στην ΕΕ κατ όγκο, στους τόνους 11.1 εκατ. τόνους, έναντι των 11.9 εκατ. τόνων και 5.77% κατ αξία, έναντι του 2008.
Επιβεβαιώνεται ότι το 2009 η κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε παρέμεινε στάσιμη ως προς την κατανάλωση σε χαμηλές τιμές
Οι μπανάνες παρέμειναν πρώτες στην λίστα εισαγωγών στην Ε.Ε. ως προς τον όγκο με πάνω από 4.5 εκ. τόνους μειωμένες κατά 7.46% έναντι του 2008, ενώ οι ανανάδες δεύτεροι με 880.000 τόνους.
Οι συνολικές εισαγωγές τροπικών φρούτων αποτελούν περισσότερα από 50% των συνολικών εισαγωγών.
Ενώ οι εισαγωγές φρούτων μειώθηκαν, οι φυτικές εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, αυξημένες ελαφρά κατά 0.45% κατ όγκο και 1.45% κατ αξία έναντι του 2008.
Οι κύριες προμηθεύτριες φρούτων της ΕΕ ήταν στις μπανάνες, κατά σειρά α) η Κόστα Ρίκα με 13.4% του συνόλου β) ο Ισημερινός 12.4% γ) η Κολομβία 11.2% δ) η Ν. Αφρική 9.6% και ε) η Χιλή 6%.
Οι κύριες προμηθεύτριες της Ε.Ε στα λαχανικά ήταν οι μεσογειακές χώρες α) το Μαρόκο, με 33.2% του συνόλου β) η Τουρκία 15% γ) το Ισραήλ 11% και δ) η Αίγυπτος 5.1%.
Οι εισαγωγές φρούτων στην Ε.Ε. μεγαλύτερες των 11 εκατ τόνων και αξίας μεγαλύτερης των € 8.8 δις, και των εισαγωγών λαχανικών 1.8 εκατ τόνων και αξίας € 1.7 δις, δείχνουν τη σημασία των φρούτων και λαχανικών στο εμπόριο της Ε.Ε που μαζί με το ενδοκοινοτικό εμπόριο της παραγωγής της ΕΕ, εξασφαλίζουν στους ευρωπαϊκούς καταναλωτές την δυνατότητα επιλογής τους από σε όλο τον κόσμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους .

Συμπέρασμα
Εξακολουθούμε να θεωρούμε μαζί και με άλλες οργανώσεις της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρµόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται για τα προϊόντα των παραγωγών της κοινότητας. Η χαλαρότητα του «συστήματος τιμών εισόδου», όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια µεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αφ ενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της ΕΕ από προϊόντα τρίτων χωρών και αφ ετέρου στις πωλήσεις τους στις τρίτες χώρες υφίστανται παρόμοιου τύπου η και σκόπιμα αυστηρότερες διαδικασίες οι οποίες χρησιµοποιούνται σαν εµπόδια στις εισαγωγές, για προστασία των εγχωρίων παραγωγών τους (µέτρα ισοδυνάµου αποτελέσµατος) σε βάρος των κοινοτικών προϊόντων»

pigi agrotyros

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 509.500 € .
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :
1. Πρόστιμο 3.000 € στην αποθήκη τροφίμων και ποτών χονδρικού εμπορίου με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 8 ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, διότι διαπιστώθηκε μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για τους χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων και ανεπαρκής εφαρμογή και τεκμηρίωση διαδικασιών αυτοελέγχου.

2. Πρόστιμο 6.000 € στο αρτοποιείο - εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΑΝΤΖΙΑΛΗΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στο 15ο ΧΛΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΑΘΗΝΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

3. Πρόστιμο 4.000 € στο ψητοπωλείο με την επωνυμία Ε. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ - Δ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 67 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκε μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και πλήρωση των απαιτήσεων ελέγχου της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα, μη διατήρηση των τροφίμων υπό κατάλληλες συνθήκες και μη εφαρμογή πάγιων διαδικασιών αυτοελέγχου, βάσει των αρχών HACCP.

4. Πρόστιμο 2.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, που βρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 35 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκε μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για τους χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων, μη επαρκής καθαρισμός του εξοπλισμού της επιχείρησης, μη διάθεση σε κατάλληλη συσκευασία του άρτου και μη διατήρηση των τροφίμων υπό κατάλληλες συνθήκες.

5. Πρόστιμο 10.000 € στο αλλαντοποιείο με την επωνυμία ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούνταν παραγωγικές διαδικασίες, αν και είχε προσωρινά ανασταλεί η ισχύς της άδειας λειτουργίας, δεν εφαρμόζονταν συστήματα αυτοελέγχων HACCP, δεν λαμβάνονταν μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιούνταν στην εγκατάσταση και, τέλος, είχαν διακόψει την λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων οργανισμών (εντόμων και τρωκτικών).

6. Πρόστιμο 1.500 € στην επιχείρηση παραγωγής γιαούρτης με την επωνυμία ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΣ, που βρίσκεται στο 39ο ΧΛΜ Π.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

7. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 170 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ως προς τους όρους αδειοδότησης και υγιεινής για τους χώρους τροφίμων.

8. Πρόστιμο 1.500 € στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΣ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕΡΡΩΝ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

9. Πρόστιμο 20.000 € στο εργαστήριο παστερίωσης - εμφιάλωσης αγελαδινού γάλακτος και παρασκευής παραδοσιακής γιαούρτης με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στους ΚΑΤΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος HACCP.

10. Πρόστιμο 6.000 € στο ζαχαροπλαστείο - αρτοποιείο με την επωνυμία Σ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ ΑΒΕΕ, που βρίσκεται στο 24ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ανεπαρκής εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων και του συστήματος αυτοελέγχου με βάση τις αρχές του HACCP.

11. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση πώλησης ζαχαρωδών - ξηρών καρπών σε λαϊκές αγορές με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΛΙΔΑΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, συντήρηση και πώληση ευαλλοίωτων ειδών ζαχαροπλαστικής εκτός ψυγείου και σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ενώ η μεταφορά τους είχε γίνει με φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο δεν διέθετε ψύξη.

12. Πρόστιμο 3.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΡΟΝΟΣ - Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στην ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 94 ΠΑΤΡΑ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - επιβλαβών για τη δημόσια υγεία τροφίμων.

13. Πρόστιμο 15.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ 69 & ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΑΙΓΙΟ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

14. Πρόστιμο 15.000 € στο τυροκομείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΝΤΑΝΤΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στον ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων και, σε επανέλεγχο, μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής.

15. Πρόστιμο 10.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην Π. ΣΥΝΔΙΚΑ 16 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών τροφίμων και ανασυσκευασία και τροποποίηση της ημερομηνίας ανάλωσης τυροκομικών προϊόντων.

16. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΣΑΛΙΔΗ 16 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

17. Πρόστιμο 15.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΛ. ΣΒΩΛΟΥ 33 & ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ 18 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, ότι διατηρούσε και διέθετε τρόφιμα υπό συνθήκες που ευνοούσαν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ή το σχηματισμό τοξινών και ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

18. Πρόστιμο 10.000 € στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής - αρτοποιίας - παραγωγής παγωτού με την επωνυμία ΒΑΣΑΚΗΣ - ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ ΑΕ - ΒΑΣΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΡΟΔΟ ΔΟΓΑΝΗ ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, μη επαρκής τήρηση αρχείων τεκμηρίωσης - παρακολούθησης - καταγραφής του συστήματος HACCP και μη εγκατάσταση επαρκούς συτήματος ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.

19. Πρόστιμο 3.000 € στο αρτοποιείο μετά πωλήσεως ειδών ζαχαροπλαστικής - γαλακτομικών - εμφιαλωμένων ποτών με την επωνυμία ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ, που βρίσκεται στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 54 ΠΟΛΙΧΝΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - επιβλαβών για την υγεία τροφίμων, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP.

20. Πρόστιμο 2.000 € στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ, που βρίσκεται στη ΜΟΣΧΟΥΝΤΗ 26 ΠΟΛΙΧΝΗ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και μη διάθεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου τροφίμων.

21. Πρόστιμο 2.000 € στο καφέ - εστιατόριο - χώρο σίτισης με την επωνυμία ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Γ. ΝΥΧΤΟΠΑΤΗΣ - Γ. ΜΑΝΔΑΛΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΣΕΡΡΩΝ - ΛΑΪΛΙΑ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.

22. Πρόστιμο 5.000 € στο ψητοπωλείο - εστιατόριο με την επωνυμία Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ - Π. ΠΟΥΡΝΟΥΔΗ ΟΕ - ΣΤΑΣΗ ΒΑΛΣΑΜΗ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 98 ΝΕΑΠΟΛΗ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων.

23. Πρόστιμο 5.000 € στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΕΛΕΝΗ ΣΙΒΒΑ, που βρίσκεται στη ΜΥΛΩΝ 12 ΝΕΑ ΕΥΑΚΑΡΠΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων και δεν μερίμνησε για τη σωστή διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου και για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού.

24. Πρόστιμο 10.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία τροφίμων.

25. Πρόστιμο 30.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, η οποία, για κάποιες από τις εντοπιζόμενες παραβάσεις, είναι υπότροπη κατ' εξακολούθηση.

26. Πρόστιμο 1.500 € στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ ΟΕΕ - L' AΜΙ, που βρίσκεται στην ΠΙΕΡΙΩΝ 46 ΒΕΡΟΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και μη τήρηση των όρων της άδειας λειτουργίας.

27. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ, που βρίσκεται στην ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΟΣ 29 ΕΥΟΣΜΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, παρεκκλίσεις από τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων βάσει των αρχών του HACCP.

28. Πρόστιμο 5.000 € στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΣΟΦΙΑΝΟΙ ΟΕ - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ, που βρίσκεται στη ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ 13 & ΣΤΡ. ΚΑΛΛΑΡΗ 11 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις της υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των κατεψυγμένων τροφίμων.

29. Πρόστιμο 10.000 € στο πρατήριο άρτου - γάλακτος - ειδών ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο με την επωνυμία FIRST CLASS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ 15 ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή προφύλαξη των προϊόντων αρτοποιίας από τους πιθανούς κινδύνους, στερούνταν άδειας για την έψηση άρτου και πιττών από κατεψυγμένη και ημιψημένη ζύμη, δεν ήλεγχε τις θερμοκρασίες των ψυγείων, των καταψυκτών και των θερμοθαλάμων και δεν μερίμνησε για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού.

30. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

31. Πρόστιμο 10.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ 240 ΑΙΓΑΛΕΩ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, μη ορθή παρασκευαστική πρακτική, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

32. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ 25 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

33. Πρόστιμο 15.000 € στη βιομηχανία αρτοποιίας με την επωνυμία ELBISCO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, που βρίσκεται στο 21ο ΧΛΜ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας και σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, μη ορθή παρασκευαστική πρακτική, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με την υποδομή της επιχείρησης.

34. Πρόστιμο 1.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΑΥΓΗΣ 11 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

35. Πρόστιμο 7.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 17ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και μη τήρηση των όρων αδειοδότησης.

36. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΒΕΡΩΦ 38 - ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP και μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

37. Πρόστιμο 1.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΩΤ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, που βρίσκεται στη 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 12 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

38. Πρόστιμο 2.000 € στο εργοστάσιο αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, που βρίσκεται στην ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 30 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (αρτοσκευάσματα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης).

39. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΕΙΡΗΝΗΣ 42 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΕΥΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

40. Πρόστιμο 4.000 € στο εργαστήριο επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ 22 ΖΕΦΥΡΙ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης.

41. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ 25 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

42. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, που βρίσκεται στη ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΙΑΤΡΙΔΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, διάθεση μη κανονικών τροφίμων τα οποία έφεραν εσφαλμένη επισήμανση.

43. Πρόστιμο 5.000 € στην βιομηχανία τροφίμων με την επωνυμία ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ 128 - 130 ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην υπεραγορά τροφίμων της εταιρείας Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, κατόπιν καταγγελίας για προϊόν της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, διάθεση μη κανονικών τροφίμων τα οποία έφεραν εσφαλμένη επισήμανση.

44. Πρόστιμο 20.000 € στην επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στο 5ο ΧΛΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΜΑΛΑΔΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη ακτανάλωση τροφίμων στους καταψύκτες της εταιρείας.

45. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΝΩΣΟΥ 86 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη κανονικών τροφίμων ως προς την επισήμανση.

46. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας σαλάτας με την επωνυμία ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη κανονικών τροφίμων ως προς την επισήμανση.

47. Πρόστιμο 2.000 € την επιχείρηση μαζικής εστίασης με την επωνυμία ΑΛΛΑΛΟΥΜ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 215 ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ ΓΑΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

48. Πρόστιμο 6.000 € στο εστιατόριο - πιτσαρία με την επωνυμία CASA DONATO - Γ. ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ - Ε. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΒΙΝΟΥ & ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλιαρίου υγείας και υπερβολική καθυστέρηση στην διαδικασία καθαρισμού της κουζίνας. Επίσης, στα ψυγεία της επιχείρησης υπήρχαν μαγειρεμένα και νωπά τρόφιμα ακάλυπτα και τοποθετημένα με τρόπο που δημιουργούσε κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης

49. Πρόστιμο 3.000 € στο εργαστήριο - πρατήριο άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ - Μ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - Α. ΚΑΣΑΠΑ, που βρίσκεται στη ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 5 ΡΕΘΥΜΝΟ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

50. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας βιολογικών προϊόντων με την επωνυμία ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ, που βρίσκεται στο ΤΥΜΠΑΚΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

51. Πρόστιμο 2.000 € στο τυροκομείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΟΕ, που βρίσκεται στο ΦΡΕ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP.

52. Πρόστιμο 4.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΤΖΗΝΙΩΤΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 35 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν προϊόντα (σάντουιτς) με φυσιολογικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

53. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΙΝΚΑ ΣΥΝ - ΠΕ, που βρίσκεται στην ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 58 - 60 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλούς - ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντος.

54. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΙΚΑΡΟΥ 18 ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη υπερβολικά μικρής αποθήκης σε σχέση με τον όγκο των προϊόντων, με αποτέλεσμα ορισμένα τρόφιμα, κατά την παραλαβή, να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικό χώρο και ακατάλληλη αποθήκευση προϊόντων.

55. Πρόστιμο 2.000 € στο συσκευαστήριο κυπέλων στιγμιαίου καφέ με την επωνυμία ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, που βρίσκεται στο ΡΟΥΚΑΝΙ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

56. Πρόστιμο 2.000 € στο εμφιαλωτήριο κρασιού με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, που βρίσκεται στους ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου της επιχείρησης.

57. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. 62 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε θέματα υγιεινής, έλλειψη άδειας πρατηρίου άρτου και ανεπαρκής εφαρμογή HACCP.

58. Πρόστιμο 4.000 € στο τυποποιητήριο ελαιολάδου με την επωνυμία ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΣΟΥΔΑΣ 279 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για το τυποποιητήριο λαδιού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HACCP.

59. Πρόστιμο 2.000 € στο τυποποιητήριο σπορελαίων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

60. Πρόστιμο 3.000 € στο κρεοπωλείο με παρακείμενο χώρο με την επωνυμία Δ. ΒΑΠΟΥΡΤΖΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΥΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, οι χώροι του καταστήματος δεν διατηρούνταν καθαροί, δεν γινόταν επαρκής έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών (έντομα), οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ήταν ικανοποιητικές, δεν εφαρμόζονταν οι διατάξεις της νομοθεσίας στα ζωικά υποπροϊόντα και, τέλος, οι συνθήκες παραγωγής των παρασκευασμάτων κρέατος δεν ήταν ελεγχόμενες.

61. Πρόστιμο 3.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΧΑΡΜΑ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΟΣΜΩΝ & ΘΗΣΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τη διάθεση μη ασφαλούς τροφίμου.

62. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΣΑΛΙΔΗ 16 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.

63. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση απορρυπαντικών - καλλυντικών - τροφίμων με την επωνυμία ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS AE, που βρίσκεται στη ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ 3 ΜΑΡΟΥΣΙ, διότι στο πλαίσιο επισήμου ελέγχου στο σούπερ μάρκετ ΜΑΡΚΑΤΟ στον ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ελήφθη δείγμα "ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟ", συσκευασίας 1 λίτρου, που διατίθεται στην αγορά από την επιχείρηση ΕΛΑΙΣ - UNILEVER AE, το οποίο έφερε παραπλανητική επισήμανση.

64. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο - εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διέθετε στην επιχείρηση ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ψωμί "μαργαρίτα" το οποίο δεν ήταν συσκευασμένο και δεν έφερε την απαραίτητη επισήμανση.

65. Πρόστιμο 2.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ ΓΑΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα του ψωμιού "μαργαρίτα" δεν συμβαδίζουν με τα συστατικά που κατά δήλωσή της χρησιμοποιεί η επιχείρηση Λεμπιδάκης Α.Ε. για την παραγωγή του προϊόντος.

66. Πρόστιμο 10.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΑΣ, που βρίσκεται στη ΒΑΡΩΝΟΥ ΧΙΡΣ 28 & ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ 11 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

67. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 9 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος.

68. Πρόστιμο 15.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ 15 ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη επαρκή εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών για τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και διάθεση προϊόντος μη ασφαλούς - ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση.

69. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών και κατάψυξης αυτών με την επωνυμία Π. ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΒΕΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων.

70. Πρόστιμο 2.500 € στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ - ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, που βρίσκεται στην ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ 42 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

71. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο με εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΠΙΣΚΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΦΗ 65 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που να βασίζεται στις αρχές του HACCP και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων της επιχείρησης.

72. Πρόστιμο 2.000 € στο εργαστήριο παραγωγής σφολιάτας και πίτσας βαθειάς κατάψυξης με την επωνυμία ΔΕΣΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΔΕΣΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΕ - ΜΑΡΑΘΩΝ, που βρίσκεται στο ΑΛΩΡΟ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων κατάψυξης τροφίμων και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

73. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΙΓΑΙΟΥ 102 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη τήρηση των όρων αδειοδότησης και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων που παρουσίαζαν υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.

74. Πρόστιμο 3.000 € στην πιτσαρία με την επωνυμία ΚΑΠΗΝΙΑΡΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - MILAN PIZZA, που βρίσκεται στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 119 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν κατοχή μη ασφαλών τροφίμων και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων της επιχείρησης.

75. Πρόστιμο 3.000 € στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 20ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν τα εξής : η εγκατάσταση δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τους χώρους των τροφίμων, ο υπεύθυνος δεν μερίμνησε για τον έλεγχο της καταλληλότητας του νερού που χρησιμοποιεί στις παραγωγικές διαδικασίες, δεν είχε προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP, δεν καθιέρωσε διαδικασίες ικανές να διασφαλίσουν την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων και των συστατικών που ενσωματώνονται σε αυτά και, τέλος, η επισήμανση των προϊόντων δεν ήταν σύμφωνη με τα προβλεπόμενα.

76. Πρόστιμο 2.000 € στη βιομηχανία τροφίμων - αλλαντικών - εδεσμάτων με την επωνυμία ΚΑΣΑΠΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 28 ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού της επιχείρησης, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκή εφαρμογή του συστήματος HACCP και μη τήρηση των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διενέργεια δειγματοληψιών και μικροβιολογικών αναλύσεων των προϊόντων.

77. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 50 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν έκθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

78. Πρόστιμο 2.000 στο € εργαστήριο παραγωγής προϊόντων σφολιάτας και πίτσας βαθιάς κατάψυξης με την επωνυμία ΤΣΕΧΙΛΙΔΟΥ Σ. ΓΕΩΡΓΙΑ, που βρίσκεται στην ΞΙΦΙΑΝΗ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις τροποποιήσεις των υγειονομικών όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ακατάλληλες συνθήκες χωροθέτησης και αποψίλωσης των χώρων και χρήση ακατάλληλων σκευών και εξοπλισμού.

79. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση διανομής προϊόντων διατροφής με την επωνυμία ΖΩΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΑΞΟΥ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων.

80. Πρόστιμο 20.000 € στην επιχείρηση εμπορίας καφέ - ξηρών καρπών - ποτών με την επωνυμία ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΝ. ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΗΣ 36 ΖΕΦΥΡΙ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν παραπλάνηση των καταναλωτών με τη διάθεση μη κανονικών τροφίμων.

81. Πρόστιμο 25.000 € στην επιχείρηση γαλακτομικών προϊόντων με την επωνυμία ΠΡΕΜΤΣΗΣ ΜΙΧ. ΙΩΑΝΝΗΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΚΚΑ ΚΥΡΡΟΥ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη εφαρμογή ουσιωδών απαιτήσεων για την υποδομή και τον εξοπλισμό της εγκατάστασης, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών σχετικά με την παραλαβή του νωπού γάλακτος, ανεπαρκή υγιεινή των χώρων, ανεπαρκή υγιεινή και εκπαίδευση του προσωπικού, μη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων και, τέλος, ελλιπή τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και το σύστημα HACCP.

82. Πρόστιμο 5.000 € στην επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών με την επωνυμία ΣΩΠΙΔΗΣ Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, που βρίσκεται στο 9ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη τήρηση των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας για τους χώρους της επιχείρησης και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.

83. Πρόστιμο 2.000 € στο ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο με την επωνυμία ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ Ε. & ΣΙΑ ΟΕ - ΑΘΗΝΑ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 123 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού της επιχείρησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου με βάση τις αρχές του HACCP.

84. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΓΙΑΝΝΤΣΩΝ ΚΑΙ ΚΩΛΛΕΤΗ ΚΑΙ ΡΟΥΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και μη ενημέρωση της κεντρικής αρμόδιας αρχής και του καταναλωτικού κοινού σχετικά με ανάκληση προϊόντος.

85. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία DIA HELLAS AE, που βρίσκεται στην ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ ΣΚΥΔΡΑ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

86. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 12 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και παραπλάνηση των καταναλωτών.

87. Πρόστιμο 2.000 € στην πιτσαρία με την επωνυμία ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΟΥΖΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ, που βρίσκεται στη Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ 57 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και ελλιπή τεκμηρίωση.

88. Πρόστιμο 15.000 € στην επιχείρηση σησαμοπιίας - χαλβαδοποιίας - ζαχαρωδών προϊόντων με την επωνυμία ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Η. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στην ΑΣΣΗΡΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν παραγωγή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, αναπερκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου, μη εγκατάσταση επαρκούς συστήματος ιχνηλασιμότητας και ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με την υγιεινή των χώρων.

89. Πρόστιμο 2.000 € στο κρεοπωλείο με την επωνυμία Δ. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, που βρίσκεται στην Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 1 ΚΑΙ ΑΜΑΣΕΙΑΣ 71 ΝΕΑΠΟΛΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και μη σωστή επισήμανση προϊόντων.

90. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΟΜΠΟΘΕΚΛΑΣ 2 ΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη συμμόρφωση σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού της επιχείρησης και κατοχή μη ασφαλούς τροφίμου.

91. Πρόστιμο 3.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΟΥΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, που βρίσκεται στα ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και έλλεψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

SΤΟΠ σε 19 τόνους ακατάλληλα φιστίκια Κίνας

PIGI AGRONEWS
ΠΟΙΟΤΗΤΑ | 23.04.2010-15:42

ImageΦορτίο 19 τόνων με φιστίκια (αραχίδες χωρίς κέλυφος), προέλευσης Κίνας, δέσμευσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.
Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο, μη σύμφωνο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, δεν επετράπη η εισαγωγή του και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το φορτίο να μη διατεθεί στην αγορά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΘΕΜΑ: «Ευχές»

ΘΕΜΑ: «Ευχές»
ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Αριθμ. Πρωτ.1021



Ταχ. Δ/νση:Πλατεία 1866,

Τ.Κ 73.100

Τηλέφωνο: 2821092666

ΕMail:epkxan@gmail.com


ΠΡΟΣ : Α.Ε Πρωθυπουργό της Χώρας

κ.Γεώργιο Παπανδρέου.

ΘΕΜΑ: «Ευχές»









Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ,





Θα θέλαμε επί ευκαιρία της ονομαστικής σας εορτής, να σας εκφράσουμε τις ταπεινές ευχές μας, ως μία κοινωνική ένωση πολιτών, η οποία μάχεται προς τον ίδιο σκοπό με σας, για το καλύτερο αύριο της πατρίδας μας.

Σας ευχόμαστε δύναμη και υγεία και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.



Με ιδιαίτερη Εκτίμηση

Για το Δ.Σ της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)



Η Πρόεδρος






Ιωάννα Μελάκη
Αναρτήθηκε από Ιωάννα στις 8:44 μ.μ.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

| Λούκα Κατσέλη: Η Ρομπέν των … υπερχρεωμένων!

16/03/2010 17:00:00 Greek Money


Η οικονομική θεωρία λέει, ότι μόλις ένας πολίτης πάει σε μία τράπεζα και ζητήσει να του εκδώσουν μια πιστωτική κάρτα, αυτή είναι μια άκρως αναπτυξιακή κίνηση, γιατί ουσιαστικά υπόσχεται ότι θα εργαστεί, θα παράγει πλούτο και κέρδος και θα αποπληρώσει το δάνειο που έρχεται να πάρει. Συνεπώς, το κράτος θα πάρει φόρο, η τράπεζα θα κερδίσει και ο πολίτης θα κάνει τη δουλειά του.
Αυτό λέει η θεωρία. Στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την προηγούμενη 10ετία των χαμηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, οι τράπεζες είχαν μπόλικο φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, βάζοντας συχνά σαν ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα και έρχονταν και δάνειζαν στους πολίτες άφθονο δανεικό χρήμα. Μέχρι στιγμής όλα καλά. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που όταν έπαιρνες κάποιο στεγαστικό ή άλλο δάνειο από τις τράπεζες, στου φόρτωναν βάσει συμβολαίου και μία πιστωτική κάρτα με το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη. Και το πιο ακραίο, οι τράπεζες σου έστελναν χωρίς να ζητήσεις στο σπίτι εγκεκριμένη κάρτα χωρίς να έχουν καν δει τη φορολογική σου κατάσταση και μερικοί έπεφταν στον πειρασμό και την χρησιμοποιούσαν. Μόλις η κατάσταση στην οικονομία έγινε σκληρή, όλοι αυτοί που έκαναν χρήση δάνεια και κάρτες που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα τους, έγιναν πολιτική ύλη… για το νομοσχέδιο της κ. Λούκας Κατσέλη!

Πέντε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη: «περιμένουμε και από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών, να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού».
-Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.
-Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών. Για τη στελέχωση και για τη λειτουργία, θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ενώ δράσεις θα είναι κοινές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τις Καταναλωτικές Ενώσεις
-Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.
-Ενσωμάτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η Οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.
-Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε η υπουργός, θα υπάρξει ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κ.λπ.

Γιάννης Τσαραγκλής

info@greekmoney.gr

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομους τους 15 όρους των Τραπεζών, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί μετά από συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ. αρ. 1210/2010 ομόφωνη απόφασή της, έκρινε ότι οι περιορισμοί που θέτει η Υπουργική Απόφαση προς τις Τράπεζες είναι εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας. Έκρινε επίσης, ότι οι απαγορεύσεις της Υπουργικής Απόφασης δεν παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.


Βάσει της Υπουργικής Απόφασης, οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν πρακτικές όπως
1) Προμήθεια κατά την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.

2) Υπολογισμός των τόκων με βάση το έτος των 360 ημερών αντί του ημερολογιακού έτους (365 ημέρες).

3) Χρέωση με έξοδα φακέλου για στεγαστικά δάνεια.

4) Επιβολή ποινής πρόωρης εξόφλησης στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

5) Αύξηση στην ετήσια συνδρομή των πιστωτικών καρτών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του κατόχου.

6) Αύξηση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς, όπως το Euribor ή το επιτόκιο της EKT.

7) Επιβολή εξόδων κίνησης σε καταθετικούς λογαριασμούς.

8) Η επιβάρυνση του καταναλωτή με προμήθεια ή έξοδα χορήγησης βεβαίωσης οφειλών.

9) Ο ορισμός συγκεκριμένης προθεσμίας από τη λήψη του μηνιαίου λογαριασμού, μετά το πέρας της οποίας, ο καταναλωτής δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει τα αναγραφόμενα οφειλόμενα ποσά.

10) Η παραίτηση του εγγυητή από τα ευεργετήματα και τις ενστάσεις των άρθρων 862, 868 του Αστικού Κώδικα.

11) Η αποκλειστική αρμοδιότητα δικαστηρίων ορισμένης πόλης για επίλυση διαφορών μεταξύ τράπεζας και καταναλωτή.

Επίσης, οι τράπεζες δεν μπορούν να καταγγέλλουν τη σύμβαση του δανειολήπτη και να απαιτούν ολόκληρο το ποσό της οφειλής, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιων δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι πρακτικές έχουν ήδη κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια, απλώς οι τράπεζες επιχείρησαν να κερδίσουν χρόνο με το να στραφούν κατά της Υπουργικής Απόφασης.

Πράσινα σπίτια: 100.000 δάνεια με επιτόκιο 4%

"Η" Online 22/4 09:28

Της Ελένης Κομίνη

«Πράσινα» δάνεια σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους θα χρηματοδοτεί από τον Ιούνιο η Εθνική Τράπεζα, καθώς συμμετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αξιοποιώντας έτσι τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται από την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, τονώνοντας παράλληλα την εγχώρια αγορά.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων μας, μειώνουν το κόστος διαβίωσης και, ταυτόχρονα, δημιουργούν τη βάση για ένα νέο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΤΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, εκτιμώντας ότι περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προσκεκλημένη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ στην εκδήλωση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Εθνικής εστιάζει περισσότερο στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν περισσότερα χρήματα για ενέργεια». Η ίδια δήλωσε ότι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρούν προκειμένου το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» να μπορεί να εφαρμοστεί τον Ιούνιο και προανήγγειλε και την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια και στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η Εθνική θα συνεχίσει σταθερά να ενθαρρύνει και να στηρίζει προνομιακά κάθε πρωτοβουλία στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι για να αξιοποιούνται τέτοιες ευκαιρίε, «διαμορφώνουμε το πεδίο της πρακτικής εφαρμογής τους με επιχειρηματικούς όρους». Επίσης, στο πλαίσιο στρατηγικής της ΕΤΕ για την πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια ειδικότερα εντάσσονται μια σειρά δράσεις οι οποίες διενεργούνται από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Ρυθμίσεις
Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων όπως θα καταρτιστεί στις λεπτομέρειές του από το αρμόδιο υπουργείο. Όταν διατυπωθεί η τελική μορφή των σχετικών ρυθμίσεων, θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕ όσα νοικοκυριά θελήσουν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους καθώς και όσοι μηχανικοί χρειαστούν κεφάλαια κινήσεως για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής κατά τη φάση υλοποίησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μηχανικών θα γίνει σε συνεργασία και με το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο, μάλιστα, επεξεργάζεται μεθοδολογία ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις για αυτά τα ιδιωτικά έργα. Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, με δανειοδότηση συνολικού ύψους 855 εκατ. ευρώ. Λειτουργούν ήδη, επενδύσεις αξίας 668 εκατ. ευρώ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 460 MW. Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται νέες μονάδες συνολικής αξίας 770 εκατ. ευρώ οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα παράγουν επιπλέον 407 MW ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι προβλέπει το «Ενεργειακή Εθνοστέγη»

Στο πρόγραμμα «Ενεργειακή Εθνοστέγη» μπορεί να συμμετάσχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος των ιδιοκτητών του, με ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από 4% και θα παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η διάρκειά του θα είναι έως 5 έτη με εμπράγματες εξασφαλίσεις και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της ΕΤΕ κατά 3%. Για τα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις η διάρκεια φτάνει έως και 15 έτη, με επιτόκιο βασισμένο στο Euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της ΕΤΕ κατά 100 μονάδες βάσης.

Η προϋπόθεση για την τελική εκταμίευση των σχετικών δανείων θα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η πιστοποίηση αυτών των έργων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς - μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).

Συνήγορος του Καταναλωτή:

Επιστροφή του αντιτίμου δικαιούνται όσοι επιβάτες δεν ταξίδεψαν λόγω της ηφαιστιακής τέφρας
Την επιστροφή του πλήρους αντιτίμου του εισιτηρίου τους έχουν δικαίωμα να ζητήσουν όσοι επιβάτες δεν ταξίδεψαν αεροπορικώς λόγω της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Όπως ενημερώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τα δικαιώματα των επιβατών για ματαιώσεις πτήσεων προβλέπονται στον Κανονισμό 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2004 και είναι υποχρεωμένοι οι αερομεταφορείς να τα γνωστοποιούν εγγράφως σε κάθε επιβάτη που θίγεται από τη ματαίωση μιας πτήσης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, σε περίπτωση ματαίωσης μιας πτήσης, για την οποία δεν έχει υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση από τον αερομεταφορέα, οι επιβάτες δικαιούνται κατ' επιλογή τους:

- την εντός επτά ημερών επιστροφή του πλήρους αντιτίμου του εισιτηρίου τους στην τιμή που το αγόρασαν

- τη μεταφορά με τη νωρίτερη δυνατή πτήση στον τελικό προορισμό τους

- τη μεταφορά στον τελικό προορισμό τους σε άλλη ημέρα που τους εξυπηρετεί, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων

Κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες δικαιούνται δωρεάν γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα του χρόνου παραμονής τους, καθώς επίσης δύο τηλεφωνήματα, τέλεξ, φαξ ή e-mail.

Επιπλέον, όταν ο ευλόγως αναμενόμενος χρόνος αναχώρησης της νέας πτήσης είναι τουλάχιστον η επόμενη ημέρα από τον χρόνο αναχώρησης που είχε ορισθεί για τη ματαιωθείσα πτήση, οι επιβάτες δικαιούνται διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Ο αριθμός των δικαιούμενων διανυκτερεύσεων συναρτάται με τον χρόνο που οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την αναχώρηση της νέας πτήσης τους.

Οι επιβάτες πτήσεων που ματαιώθηκαν δικαιούνται και χρηματική αποζημίωση, εκτός εάν η ματαίωση έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις (π.χ. καιρικές συνθήκες, κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών, απεργίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του αερομεταφορέα) που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ακόμα κι αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα.
Κέρδος online 23/4/2010 20:55

Δημόσια Διαβούλευση για Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίο

Διαβουλεύσεις
Δημόσια Διαβούλευση για Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2008 για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και την κατάργηση της οδηγίας 87/102/ΕΟΚ του Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ, αριθμ. L 133 της 22.5.2008.



Kαταληκτική ημερομηνία : 23 Απριλίου 2010

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Από την 1η Μαίου 2000 οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων καθιέρωσαν ένα σύστημα αποζημίωσης των αναίτιων ασφαλιζομένων πελατών τους που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη να στραφούν κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

Πρόκειται για μια Συμφωνία Κυρίων ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφόσον ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Κατ' εφαρμογή της Συμφωνίας που καθιερώνει Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ( Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, εφόσον και οι δύο εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προσχωρήσει σ' αυτήν, επιτρέπεται στην ασφαλιστική εταιρία του αναίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

Η εφαρμογή του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής ξεκίνησε με την αποζημίωση ατυχήματος μόνο με υλικές ζημιές. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2005 καλύπτονται και ατυχήματα που προκαλούν μικρές σωματικές βλάβες.

Με τη Συμφωνία, χωρίς να αλλάξει σε τίποτε η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, καθιερώνεται σύστημα εξυπηρέτησης των πελατών μιας ασφαλιστικής επιχείρησης, οι οποίοι προφανώς προτιμούν και σ’ αυτή την περίπτωση να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της δικής τους εταιρίας, της εταιρίας δηλαδή, που επέλεξαν για να ασφαλιστούν έχοντας λάβει υπ' όψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, άρα και την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Συγχρόνως, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που προσχωρούν στη Συμφωνία αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους προσδοκώντας να τους αποδείξουν και μ' αυτήν την ευκαιρία, ότι βρίσκονται κοντά τους έτοιμες να τους συνδράμουν, όποτε υπάρχει ανάγκη παρέμβασης του ασφαλιστή.

Όταν τον Μάιο 2000 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Σ.Α.Π. ο διακανονισμός του ατυχήματος από την ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει τον αναίτιο οδηγό ήταν δυνατός μόνον εάν υπήρχε συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο και από τους δύο οδηγούς το ευρωπαϊκό έντυπο της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος.

Σήμερα δεν είναι πια απαραίτητη για την ένταξη μιας ζημιάς στο Σ.Α.Π. η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος. Η ύπαρξη της όμως διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού και της αποζημίωσης.

Αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας αποτελούν οι Πίνακες Υπαιτιότητας. Πρόκειται για συμφωνημένες περιπτώσεις ατυχημάτων, που όταν συμβούν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα για το ποιος από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς ευθύνεται για το ατύχημα εξ ολοκλήρου ή έστω κατά 50%. Αποζημιώνοντας οι ασφαλιστικές εταιρίες τους πελάτες τους για ατύχημα για το οποίο δε φέρουν ευθύνη ενεργούν, όπως ελέχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

Η μεταξύ των δύο εμπλεκομένων ασφαλιστικών εταιριών χρηματική συναλλαγή τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που λειτουργεί μέσα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών γίνονται σε μηνιαία βάση και οι επανεισπράξεις υπολογίζονται με μέσους όρους.

Το όργανο παρακολούθησης της καθημερινής εφαρμογής της Συμφωνίας είναι η Διαχειριστική Επιτροπή, ένα 10μελές όργανο που συνεδριάζει πάντα με την παρουσία νομικού συμβούλου. Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών, ο υπολογισμός των μέσων όρων και η στατιστική παρακολούθηση της Συμφωνίας γίνεται από το Γραφείο Συμψηφισμού, ενώ το ανώτατο όργανο της Συμφωνίας είναι η Γενική Συνέλευση των συμβαλλομένων εταιριών.

Με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής το Μητρώο Μελών ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τα μέλη της Συμφωνίας καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ασφαλιζόμενου στόλου αυτοκινήτων οχημάτων.

Τελευταία Ενημέρωση, 30 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΙΑΝ: Πρόστιμα ύψους 582.100 ευρώ σε 28 επιχειρήσεις

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 19:33



Πρόστιμα ύψους 582.100 ευρώ επιβλήθηκαν σε 28 επιχειρήσεις, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών», με αποφάσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δ. Σπυράκου και μετά από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

Αναλυτικά τα πρόστιμα:

- Σε βάρος εταιρείας ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού υλικού (Γερμανός) επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες καταναλωτών χρηματικό πρόστιμο ύψους 95.000 ευρώ για παραπλανητική εμπορική πρακτική. Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία πρόβαλε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα την διάθεση προς πώληση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην τιμή των 2,10 ευρώ, τα οποία εντούτοις δεν διέθετε σε αρκετές ποσότητες, ούτε γνωστοποιούσε στους καταναλωτές που επιδίωκαν να τα παραγγείλουν τους οποιουσδήποτε εύλογους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε τελικά να τα προμηθεύσει.

- Σε βάρος τεσσάρων εμπορικών εταιρειών (Ευάγγελος Καλλιγάς & ΣΙΑ Ε.Ε. - πρώην ΦΟΥΡΛΙΑ ΕΛΕΝΗ & ΣΙΑ Ε.Ε., Ευάγγελος Καλλιγάς & ΣΙΑ Ε.Ε. - πρώην Αικατερίνη Καλλιγά & ΣΙΑ Ε.Ε., Καλλιγά Α.Ε., A & D A.E.) εκδόθηκαν οκτώ αποφάσεις με τις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 95.000 ευρώ, μετά από καταγγελίες και αυτεπάγγελτους ελέγχους, για παραβιάσεις των διατάξεων για τις "συμβάσεις από απόσταση".

- Σε βάρος έξι εμπορικών εταιρειών (JUMBO AEE, Μπαρμπέρης & Υιοι Ο.Ε "REX STAR", Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας Α.Ε, Λιόκη Δ. Ηρακλή & ΣΙΑ Ε.Ε, Υιοί Ρ. Ακουαρόνη Ο.Ε, Γεώργιος Μάνος - Αραβανίτη Ειρ. Ο.Ε ) εκδόθηκαν εννέα αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων για τη "γενική ασφάλεια προϊόντων", μια απόφαση εξ αυτών αφορά "απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά μαγνητικών παιχνιδιών τα οποία δεν φέρουν προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια των παιδιών".

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι εταιρείες διέθεσαν στην αγορά ανασφαλή προϊόντα (παιγνίδια) και δεν συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές, για την αποτροπή κινδύνων που παρουσίασαν προϊόντα που είχαν διαθέσει στην αγορά. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

- Σε βάρος 18 εμπορικών εταιρειών ("LAPIN", ALOUETTE A.E, SAM A.E, ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε, GREBEL ABEE, VF HELLAS A.E, ΣΑΝΤΡΟ ΜΠΡΟΥΝΙ ΝΤΙΣΤΡΙΜΠΟΥΣΙΟΝ Α.Ε, SHOP & TRADE A.E, ENERGIGER΄S, ΜΙΝΙ RAXEVSKY, JUMBO AEE, Καρφούρ Μαρινόπουλος, MODA MAGNUM A.E, ΚΟΣΜΟΚΙΝΤ Α.Ε, CHAMPION EUROPE SpA, Β. ΚΟΥΡΣΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε, ΦΡΑΓΚΟΣ Α.Ε, CARAMEL A.E) εκδόθηκαν 19 αποφάσεις επιβολής χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους 116.000 ευρώ γιατί διέθεσαν στην αγορά παιδικά ενδύματα με κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης ενώ απαγορεύεται.

- Σε βάρος 10 καταστημάτων κέντρων αισθητικής και ινστιτούτων αδυνατίσματος (EVEXIA, Πρίνου, BODYLINE, M.L.C, D.N.A, εκδόθηκαν 14 αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 133.600 ευρώ για μη επιστροφή χρημάτων και μη αποδοχή καταγγελίας της σύμβασης.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά τη διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών και αυτεπάγγελτους ελέγχους.