Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Διακοπές με ένα βιβλίο στο χέρι…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ

Βιβλιοφάγοι αποδεικνύονται οι Χανιώτες σύμφωνα με πρόσφατη Έρευνα της "Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων" (ΕΠΚΧΑΝ), που δείχνει ότι οι συμπολίτες μας συνδυάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές με την ανάγνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαβάζει βιβλία στις διακοπές, με τις γυναίκες να προτιμούν τη γυναικεία λογοτεχνία σε αντίθεση με του άντρες, που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία. Οι μεγάλες ηλικίες προτιμούν τους Έλληνες συγγραφείς, ενώ οι νέοι επιλέγουν τους ξένους σε ποσοστό 80%. Αναφορικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά του βιβλίου, η έρευνα της ΕΠΚΧΑΝ έδειξε ότι 9 στους 10 πολίτες θεωρούν, πως η οικονομία δεν "αγγίζει" τη λογοτεχνία, καθώς οι λάτρεις του βιβλίου εξακολουθούν να το υποστηρίζουν. Η Ένωση Καταναλωτών καλεί τους Χανιώτες, να στηρίξουν τη λογοτεχνία, τονίζοντας, ότι «το βιβλίο έχει χάσει έδαφος με την ηλεκτρονική αντικατάσταση ενημέρωσης και πληροφόρησης και οι άνθρωποι του κλάδου από πνευματικούς παραγωγούς έως και τον τελευταίο βιβλιοπώλη βρίσκονται στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, που περνούν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι».
ΠΗΓΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση σχετικά με κλαπέντα δοχεία τυριού φέτας

Ο Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από τη γαλακτοκομική επιχείρηση «Ιωάννης Μιχ. Πρέμτσης» με έδρα το Δ. Δ. Λάκκας του Δήμου Κύρρου, του Νομού Πέλλας και κωδικό αριθμό έγκρισης 38.143 ότι εκλάπησαν δοχεία τυριού ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ, παραγωγής του εν λόγω τυροκομείου, τα οποία πιθανόν διακινούνται στην ελληνική αγορά. Μεταξύ των δοχείων αυτών υπάρχουν παρτίδες τυριού φέτας στο στάδιο της ωρίμανσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακατάλληλες για κατανάλωση, λόγω μη ολοκλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ωρίμανσης τους.

Πρόκειται για τις παρτίδες με ημερομηνίες παραγωγής 6/6/2010 και αύξοντες αριθμούς ΦΕ: 4300 - 4346, 8/6/2010 - ΦΕ: 4347 - 4391, 12/6/2010 - ΦΕ: 4436 - 4478. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τις αλυσίδες τροφίμων και τα λοιπά καταστήματα τροφίμων χονδρικής και λιανικής πώλησης, τις τοπικές αγορές, τις ταβέρνες, εστιατόρια και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης σχετικώς με την προμήθεια τυριού φέτας, καθώς οι συγκεκριμένες παρτίδες μπορεί να διακινούνται χωρίς επισήμανση ή με άλλη επωνυμία και παραποιημένα στοιχεία.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τυρί φέτα από τις παραπάνω παρτίδες της συγκεκριμένης εγκατάστασης ή εφόσον έχουν προμηθευτεί ήδη να μην το καταναλώσουν.

Ανάκληση προϊόντων λόγω ύπαρξης αλλεργιογόνων ουσιών








Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε τέσσερα είδη τροφίμων την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνης), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, ως όφειλε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

α) Γκοφρέτα με σοκολάτα υγείας, με την εμπορική ονομασία «SERENATA», που παράγεται από την επιχείρηση «A.BI.M. Α.Ε.» για λογαριασμό της «BINGO Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 33 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 01 - 11 - 10. Η συνολική ποσότητα παραγωγής ήταν 72.596 συσκευασίες.

β) Σοκολάτα κουβερτούρα 70%, με την εμπορική ονομασία «ΑΓΑΠΗΤΟΣ», που παράγεται από την επιχείρηση «ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 100 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 03-2011. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 720 συσκευασίες.

γ) Σοκολατάκια κουβερτούρας, με την εμπορική ονομασία «ΜΙΛΤΟΣ», που παράγεται από την επιχείρηση «ΜΙΛΤΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 200 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 07-2010. Η συνολική ποσότητα παραγωγής ήταν 30 κιλά.

δ) Σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «ARRIBA SUPERIEUR PREMIUM COCOA 81%», που παράγεται για την επιχείρηση «LIDL Stiftung & Co». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 125 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 13 - 09 - 11. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 27.216 συσκευασίες.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην καζεΐνη γάλακτος να μην τα καταναλώσουν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ६ Π.Σ





Πέμ, 07/29/2010 - 15:57 — webmaster

Σήμερα 29/7/2010 ο Πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον 6ο ΠΣ Αθηνών, στα πλαίσια της ενημέρωσής του για την λειτουργία του μηχανισμού πυρόσβεσης της χώρας. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου Μεγάρων παραβρέθηκε στον σταθμό και συνάντησε την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Υπουργό κ Χρυσοχοΐδη, Υφυπουργό κ Βούγια και Γενικό Γραμματέα κ Τασούλα), είχε δε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό.
Ο Υπουργός κος Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι καθοριστική παράμετρος στην διαδικασία για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών δεν είναι το πιθανό νούμερο που θα απορροφηθεί στο ΠΣ, αλλά το σύνολο των κριτηρίων με βάσει τα οποία θα γίνει η πρόσληψη (ηλικιακά, γραμματικά, προϋπηρεσίας κλπ). Συνεπώς όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης δεν τίθεται στο πόσοι, αλλά στο ποιοί...
Ο κ Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τον θεσμό του συμβασιούχου πυροσβέστη και για το ζήτημα της εργασιακής μας αποκατάστασης, τόνισε δε πως γνωρίζει ότι υπάρχει ενεργή διαδικασία για την απορρόφησή μας, η οποία και προχωρά. Από πλευράς Σωματείου του ζητήθηκε η επιτάχυνση των ρυθμών ώστε το θέμα να τελειώνει οριστικά το συντομότερο δυνατό.

Το 60% των Χανιωτών διαβάζει βιβλία στις διακοπές του,

Το 60% των Χανιωτών διαβάζει βιβλία στις διακοπές του,σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων σχετική με το εάν οι Χανιώτες διαβάζουν στις διακοπές βιβλία.

Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε και επιμελήθηκε από μέλη της Ένωσης.

Στην ερώτηση ποια βιβλία προτιμούν προέκυψε ότι υπάρχει ένα κοινό, το γυναικείο, το οποίο παίρνει γυναικεία λογοτεχνία κυρίως κατά 60% ιστορικά κατά 40%.Το ποσοστό των ανδρών κατά 90% προτιμούν βιβλία ιστορικά και κατά 10% οικονομικού περιεχομένου. Από κει και πέρα το 30% των ερωτηθέντων μπορεί να διαβάσει τα πάντα, όπως ένα βιβλίο ιστορικό, φιλοσοφικό ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για τους Χανιώτες συγγραφείς, προκύπτει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Χανιώτες και Χανιώτισσες συγγραφείς που έχουν προσφέρει σπουδαία κείμενα. Μερικές φορές πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν και προσωπικά τους συγγραφείς είτε του πεζού λόγου είτε του ποιητικού και όταν ακούν ότι ο συγγραφέας είναι Χανιώτης ή Χανιώτισσα και αν το βιβλίο είναι στο δικό τους πλαίσιο και τους αρέσει, το αποδέχονται.

Στην ερώτηση αν προτιμούν να διαβάζουν κυρίως Έλληνες ή ξένους συγγραφείς, προέκυψε ότι οι γυναίκες,κατά 90% προτιμούν τους Έλληνες συγγραφείς, οι άνδρες λιγότερο κατά 60% και οι νέοι κατά 80% προτιμούν ξένους συγγραφείς.

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει το βιβλίο; Έχει επηρεαστεί η αγορά; "Όχι απόλυτα”, απάντησαν κατά 90% των ερωτηθέντων κατά 10% απάντησαν ότι υπάρχει περιορισμός. Εκτίμηση της Ένωσης είναι ότι οι λάτρεις του βιβλίου εξακολουθούν να το υποστηρίζουν.

Επειδή το βιβλίο έχει χάσει έδαφος με την ηλεκτρονική αντικατάσταση ενημέρωσης και πληροφόρησης και οι άνθρωποι του κλάδου από πνευματικούς παραγωγούς έως και τον τελευταίο βιβλιοπώλη βρίσκονται στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, που περνούν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θέλοντας να προσφέρει το ελάχιστο στους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης του πεζού και ποιητικού λόγου, προέβη σ’ αυτό το γκάλοπ, για να θυμίσει σε όλους την υποχρέωση στήριξης της πνευματικής δημιουργίας παίρνοντας ένα βιβλίο μαζί μας στις διακοπές.
ΠΗΓΗ ΠΑΤΡΙΣ

Ψηφίστηκε ο νόμος για το εγγυητικό κεφάλαιο και τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων Ασπίς και Commercial

-
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 09:38



Ψηφίστηκε ο νόμος για το εγγυητικό κεφάλαιο και τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων Ασπίς και Commercial-Ολόκληρος ο νόμος στο nextdeal.gr

Ψηφίστηκε χθες 27/7 στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που καταργεί την ΕΠΕΙΑ αναθέτει την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της ελλάδος, προβλέει την ίδρυση εγγυητικού κεφαλαίου ζωής και καθορίζει το πως θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι του κλάδου ζωής των Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value.

Επιστράτευση αποφάσισε η κυβέρνηση


Την εντολή για επιστράτευση των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων και επίταξη των οχημάτων τους υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά από μία σειρά παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων οι οποίες, όμως, τελικώς «ναυάγησαν».
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος για την απόφασή της που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ενώ παράγοντές του υπουργείου Μεταφορών επέμεναν πως δεν υπήρχε κανένα περιθώριο από την Τρόικα για αλλαγή του επίμαχου νομοσχεδίου ή για καθυστέρηση στην κατάθεσή του.
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι «μετά από σχετική Εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των οδηγών και ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ' επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης».
Με την απόφαση εξουσιοδοτήθηκαν οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να πιέσει τους ιδιοκτήτες να υποχωρήσουν δίνοντας από νωρίς στους απεργούς το στίγμα των προθέσεών της να φτάσει ακόμα και στα άκρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε το κείμενο της επιστράτευσης το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο αυτό να κοινοποιηθεί νωρίτερα από τις 7.00 το απόγευμα, σε μία προσπάθεια να ενδώσουν οι εκπρόσωποι των απεργών στις αυστηρές προειδοποιήσεις που έστειλε το κυβερνητικό επιτελείο.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την επιστράτευση ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να κρατά ως ομήρους όλη την ελληνική κοινωνία και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο».
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ονομάζετε τις κοινωνικές ομάδες συντεχνίες και δημιουργείτε τραύματα στην κοινωνική συνοχή, που εσείς θα τα λουστείτε αργότερα. Και είναι σαν να πυροβολείτε τα πόδια σας».
Επίθεση στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε επιχειρεί «να επιβάλλει πολιτική διά πυρός και σιδήρου», καταλόγισε ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων, ενώ για «νέο πραξικόπημα, που αποτελεί κλιμάκωση του Ιουλιανού πραξικοπήματος που ζούμε» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
«Μολών λαβέ» ήταν η απάντηση των ιδιοκτητών φορτηγών όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην πολιτική κινητοποίησή τους (σ.σ. γνωστή και ως επιστράτευση), επικαλούμενη «σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας». Τα αίματα έχουν ανάψει για τα καλά, αφού οι απεργοί είναι αποφασισμένοι για όλα και όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Γιώργος Τσάμος, πρόεδρος Ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων Ελλάδος «Ο Θεός να βάλει του χέρι του. Έτσι έλεγε η γιαγιά μου για τον πόλεμο. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας και έχει πάει στον κόσμο (τους οδηγούς)». «Δεν θα συνταχθούμε με αυτή την απόφαση... είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των Βυτιοφορέων, Άγγελος Φάλαρης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, μετά την έκδοση της απόφασης επιστράτευσης.
Ο υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας από την άλλη συνέστησε για ακόμα μια φορά στους απεργούς ψυχραιμία και να μην διεκδικούν τον ρόλο του Λεωνίδα. «Πρέπει να υποτάξουν το ατομικό συμφέρον στο γενικό» δήλωσε ο υπουργός, ενώ σχολίασε ότι η απεργία ξεκίνησε πριν ακόμα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Οι ενώσεις πάντως των Ιδιοκτητών φορτηγών και των Βυτιοφόρων, δεν κατέστησαν σαφές αν θα συμμορφωθούν στην πολιτική κινητοποίηση και το πώς θα συμπεριφερθούν οι οδηγοί - απεργοί σε περίπτωση που λάβουν το φύλλο πορείας. Απλά τους συνέστησαν να επικοινωνήσουν με την Ένωση. Ο πρόεδρος της Ένωσης ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Δεν μπορώ, δεν έχω το δικαίωμα να τους πω τι να κάνουν και να πάνε φυλακή».
Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η οποία όμως ναυάγησε. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισε πως «η ευθύνη δεν μας βαραίνει, η κυβέρνηση μας οδήγησε στην απεργία πηγαίνοντας εν κρυπτώ το νομοσχέδιο στη Βουλή και τώρα δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορά». Ο κ. Τζωρτάτος εξήγησε ότι το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε λήξη της απεργίας προτού ξεκινήσει ο διάλογος, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τους απεργούς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί οδηγοί στην είσοδο του υπουργείου οι οποίοι προπηλάκισαν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ.
Το πρωί ο κ. Δημήτρης Ρέππας είχε συνάντηση με την Τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασε τα περιθώρια να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου από τρία σε πέντε χρόνια. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της Τρόικας απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Η πολιτική κινητοποίηση και η επίταξη των φορτηγών – βυτιοφόρων τέθηκε σε ισχύ στις 6 σήμερα το πρωί και προβλέπει:
- Ενεργοποίηση – εξουσιοδότηση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι νομάρχες να εκδώσουν - παραδώσουν τα φύλλα πορείας στην Αστυνομία ώστε με τη σειριά της να δώσει τα φύλλα πορείας στους οδηγούς.
- Αν ο αστυνομικός δεν βρει - εντοπίσει τον παραλήπτη τοιχοκολλεί το φύλλο πορείας και αν δεν πειθαρχήσει ο παραλήπτης προβλέπεται:
- Αφαίρεση άδειας.
- Ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 χρόνια.
- Σε κάποιες περιπτώσεις το πλημμέλημα μπορεί να μετατραπεί και σε κακούργημα.

ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΥΠΟΣΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ
Το τελειωτικό χτύπημα σε μια «μαύρη» για τον ελληνικό τουρισμό χρονιά φαίνεται ότι έρχονται να δώσουν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων. Χαρακτηριστικό είναι το ότι, σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών φορέων της χώρας, μέχρι στιγμής οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί φέτος την Ελλάδα είναι ήδη 3 εκατομμύρια λιγότεροι, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.
Η αρνητική εικόνα που «εξάγει» η Ελλάδα (οικονομική ύφεση, απεργίες, επεισόδια) έχει επιφέρει τεράστια πτώση στον τουριστικό τζίρο. Την ίδια στιγμή, μόνο στην Κρήτη τις τελευταίες 4 ημέρες ακυρώθηκαν τουλάχιστον οι μισές από τις 6.000 κρατήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, εξαιτίας του φόβου των τουριστών για αδυναμία ανεφοδιασμού των οχημάτων.
Εκπρόσωποι του εμπορικού και παραγωγικού χώρου της χώρας εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι κάνοντας λόγο για ολική παράλυση της αγοράς με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, τουριστικοί φορείς μιλούν «για τελειωτικό χτύπημα του ελληνικού τουρισμού», εν μέσω μάλιστα της θερινής περιόδου. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων απηύθυνε δριμύ "κατηγορώ" προς την κυβέρνηση, για παθητική στάση απέναντι στα φαινόμενα που πλήττουν τον τουρισμό, καλώντας την ταυτόχρονα να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Σε δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού Μάριος Τριβιζάς αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφεραν ότι κάθε ημέρα που περνάει ο τουρισμός χάνει τεράστια ποσά. Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης κατέκρινε την απεργία των μεταφορέων, αναφέροντας ότι «το δικαίωμα της απεργίας πρέπει να ασκείται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η βαρύτητα των συνεπειών στην οικονομία και την κοινωνία».
Από την πλευρά της, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος εκφράζει τους φόβους της για «κατάρρευση» του ελληνικού τουρισμού, στην καρδιά κυριολεκτικά της τουριστικής περιόδου, κάνοντας παράλληλα λόγο για εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς τουρίστες.
Σε σκληρές δηλώσεις αναφορικά με την απεργία των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος: "Μια κλειστή, ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες τα προνόμια που τους παρείχε το πελατειακό κράτος, ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα, στέλνοντας ταυτόχρονα σε όλα τα κλειστά συμφέροντα το μήνυμα ότι ματαιοπονούν αντιμαχόμενα το μέλλον".

«Στέγνωσαν» από βενζίνη τα πρατήρια...
«Βενζίνη τέλος». Αυτό αναγράφεται σε όλο και περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, καθώς η απεργία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης έχει παραλύσει ολόκληρες περιοχές.
Πέρα από τους απελπισμένους οδηγούς Ι.Χ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και λίγα λίτρα βενζίνης, τεράστιο είναι το πρόβλημα και στις επαρχιακές πόλεις.
Ειδικότερα, στη μέση της τουριστικής περιόδου οι δημοφιλείς προορισμοί φαίνεται να πλήττονται ανεπανόρθωτα, καθώς η εμπορική κίνηση περιορίζεται λόγω έλλειψης καυσίμων. Μεγάλη είναι η ανησυχία των ξενοδόχων, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν και άλλες ακυρώσεις στις κρατήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Χωρίς σταγόνα βενζίνης έχουν μείνει από χθες η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Σπάρτη και η Αργολίδα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση «οδεύουν» και η Χαλκιδική, τα Χανιά, η Εύβοια, η Λάρισα, η Άρτα και τα Γρεβενά.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς δήλωσαν στον «Α.Τ.» ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, η τιμή της απλής αμόλυβδης έφτασε σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τα 1.794 ευρώ το λίτρο!!!
Εξαίρεση στο γενικευμένο πρόβλημα της τροφοδοσίας αποτελούν ορισμένα πρατήρια, που ανεφοδιάζονται από ιδιωτικά βυτιοφόρα. Έτσι από τους «τυχερούς» είναι οι κάτοικοι των Κυκλάδων, της Μεσσηνίας, της Κέρκυρας και μερικών ακόμα περιοχών αφού μέχρι στιγμής η απεργία δεν έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις τους.
Ρόδος: Άδεια τα ρεζερβουάρ και στη Ρόδο, καθώς μέχρι αργά χθες το μεσημέρι μόνο δυο πρατήρια παρέμεναν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν ολόκληρη την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Κύκλοι του Δήμου δήλωσαν στον «Α.Τ.» ότι «δεν υπάρχει καθόλου βενζίνη» και πρόσθεσαν ότι «τα βυτιοφόρα των ιδιωτικών εταιρειών βρίσκονται μπλοκαρισμένα στο λιμάνι από τους απεργούς».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί αισθητά σε ολόκληρο τον Δήμο, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το κοινό.
Κεφαλονιά: Ούτε το 3% των πρατηρίων υγρών καυσίμων που υπάρχουν στην Κεφαλονιά δεν λειτουργούσε χθες. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εμπορίου της περιοχής ολόκληρος ο Δήμος έχει «στερέψει» από απλή αμόλυβδη και τα προβλήματα στην τροφοδοσία έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όσον αφορά την Ιθάκη, τα τρία πρατήρια που διαθέτει μέχρι προχθές, που έγινε η τελευταία καταμέτρηση, είχαν αποθέματα τα οποία όμως αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα εάν δεν υπάρξει ανεφοδιασμός.
Χαλκιδική: Μόλις δύο πρατήρια εξυπηρετούν ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με βενζίνη.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βρίσκονται στην περιοχή μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, καθώς η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων πλησιάζει το 100%. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου Χαλκιδικής κ. Καραγκιόζη Ελένη τόνισε ότι «προσπαθούμε να ανεφοδιάσουμε τα πρατήρια χρησιμοποιώντας ιδιωτικά βυτιοφόρα γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα προβλήματα θα διογκωθούν».
Χανιά: Στερεύουν από καύσιμα και τα Χανιά, αφού μέχρι και χθες το μεσημέρι σε μόλις δυο πρατήρια του νομού υπήρχε διαθέσιμη απλή αμόλυβδη. Την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν τα αιτήματά τους οι απεργοί εξέφρασε στον «Α.Τ.» η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών κ. Ιωάννα Μελάκη, υποστηρίζοντας ότι «η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω του διαλόγου» και συνέχισε «δεν είναι δυνατόν να παραλύουν τα πάντα, σε μια τόσο κρίσιμη, για τη χώρα μας, περίοδο».
Μεσσηνία: Το 80% των πρατηρίων στη Μεσσηνία είναι κλειστά από το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, καθησυχαστικός φάνηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών κ. Καπερώνος Γιώργος αφού όπως δήλωσε «το 20% των πρατηρίων που παραμένουν ανοιχτά, ανεφοδιάζονται από εταιρεία χονδρικής και είναι ικανά να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες του νομού».
Επιπλέον, ο κ. Καπερώνος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι γύρω περιοχές: «Όπως έχω ενημερωθεί, η έλλειψη καυσίμων τόσο στη Σπάρτη όσο και στην Αργολίδα και τη Ζάκυνθο αγγίζει το 100%».

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Καλοκαίρι… εποχή διακοπών αλλά και τροφικών δηλητηριάσεων!..

Μέγεθος γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 10:17

Γράφουν ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*
και ΠΑΥΛΟΣ ΤΡΩΙΖΟΣ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ**

Οι τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών είναι από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της οικογένειας. Ως τροφική δηλητηρίαση ορίζουμε πάνω από 250 γνωστές παθήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται κατεξοχήν σε ποικίλους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς ή παράσιτα τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένες τροφές, είτε «εναποτέθηκαν» στα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής (ψύξη, απόψυξη, προετοιμασία, μαγείρεμα χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής), είτε μεταδόθηκαν από άτομο σε άτομο. Έτσι, ακόμα και τα πλέον αγνά υλικά και τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί, αλλά και σε όλη την οικογένεια, κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης. Παρακάτω παραθέτουμε πίνακα με τα πλέον συνήθη μικρόβια που μπορεί να αποτελέσουν αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, τα συμπτώματά τους, το χρονικό διάστημα που απαιτείται από τη μόλυνση μέχρι και την εκδήλωση των συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) και φυσικά τα φαγητά πάνω στα οποία μπορεί να ανιχνεύονται μικρόβια.

Μικρόβια -Συμπτώματα-Χρόνος επώασης-Ύποπτα φαγητά


Σαλμονέλλα
Πόνοι στην κοιλία, έμετοι, διάρροιες, πυρετός

12 – 24 ώρες Κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής με βάση το αυγό, μολυσμένα αυγά, ντρέσιγκ για σαλάτες, νερό, κατοικίδια ζώα, από άτομο σε άτομο

Καμπυλοβακτηρίδιο Πυρετός, πόνος στην κοιλία, έμετοι, διάρροιες, (αιμορραγικές στο 50%)
1 – 7 ημέρες Φρέσκο γάλα χωρίς παστερίωση, αυγά, πουλερικά, κακοψημένο μοσχαρίσιο κρέας, μολυσμένο νερό


Σιγκέλλα Αρχικά μπορεί να ανιχνεύεται μόνο πυρετός (που μπορεί να συνοδεύεται από σπασμούς), πόνοι στην κοιλιά, ογκώδεις κενώσεις, οι οποίες προϊόντος του χρόνου ακολουθούνται από μικρές συχνές διαρροϊκές κενώσεις με αίμα


12 ώρες – 3 ημέρες

Μολυσμένο νερό, τροφές, από άτομο σε άτομο

Κολοβακτηρίδιο
Πολλές πράσινες δύσοσμες σαν νερό κενώσεις, που αρκετές φορές μπορεί να μην συνοδεύεται από πυρετό ή εμέτους. Στο κολοβακτηρίδιο οφείλεται και η διάρροια των ταξιδιωτών

1 – 2 ημέρες
Μολυσμένες τροφές και νερό ειδικά σε περιοχές με χαμηλό επίπεδο υγιεινής και θερμά κλίματα. Προσβάλλει περισσότερο τα αγόρια

Σταφυλόκοκκος
Ναυτία, έμετος, ζάλη, υπνηλία, λήθαργος, πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από διάρροια
8 – 24 ώρες

Μολυσμένο νερό και τροφές (γλυκίσματα, κρέμες)

Ιοί Ναυτία, εμετοί, διάρροια και κοιλιακό άλγος
12 – 48 ώρες
Ωμά μύδια και λοιπά οστρακοειδή, μολυσμένο νερό, σαλάτες, από άτομο σε άτομο

Πολλές φορές οι δηλητηριάσεις μπορεί να οφείλονται σε άλλα μικρόβια (όπως υερσίνια, λιστέρια, κρυπτοσπορίδιο, λάμβλια κτλ.) ή και να μην είναι μικροβιακής αιτιολογίας αλλά αντίθετα να σχετίζονται με διάφορους λιγότερο γνωστούς παράγοντες και ουσίες που ανιχνεύονται στην φύση (μανιτάρια, φύκη, σαλιγκάρια). Οι οξείες δηλητηριάσεις με μανιτάρια μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές, όπως γαστρεντερική, νευρική , αγγειακή ή ηπατική. Η κατανάλωση σαλιγκαριών μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών λόγω της μεγάλης ανιχνευόμενης συγκέντρωσης μολύβδου και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ναυτία, εφίδρωση, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκέφαλο.
Συνήθως για την αντιμετώπιση μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν απαιτείται ειδική θεραπεία
με φάρμακα, παρά μόνο δίαιτα για να σταματήσετε τη διάρροια. Ωστόσο αυτές οι δηλητηριάσεις λόγω πολλών εμέτων και διαρροιών μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, γι΄ αυτό και πολλές φορές απαιτείται η ιατρική παρακολούθηση των μικρών μας φίλων, ειδικά αν παρουσιάσουν ξαφνική αδυναμία και στεγνά χείλη, διάρροια με πυρετό ή και έντονο κοιλιακό πόνο με αίμα στις κενώσεις. Πρέπει πάντοτε να θυμόσαστε να μην δίνετε αυτοβούλως παυσίπονα ή άλλα φάρμακα στα παιδιά πριν να επισκεφτείτε κάποιον ιατρό, για να μην αλλοιώσουν ή συγκαλύψουν την αιτία της τροφικής δηλητηρίασης.

Προκειμένου να προφυλαχθούμε αρκεί να συνηθίσουμε να ελέγχουμε σχολαστικά τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε ή να μαθαίνουμε για τον ακριβή τρόπο παραγωγής τους. Πολλές φορές, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τον μόνο “μεταφορέα” των μικροβίων, αντίθετα μύγες, κατσαρίδες, τρωκτικά, μολυσμένες επιφάνειες εργασίας, σκεύη, τρίχες, σπασμένα γυαλιά ή πλαστικά, εντομοκτόνα και καθαριστικά προϊόντα ευθύνονται για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη γεύση, την οσμή, τον τόπο φύλαξης και τρόπο συντήρησης, όταν καταναλώνουμε κρεατικά (ειδικά πουλερικά), θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και σοκολάτες.
Πολλές φορές υποτιμούμε παθήσεις που εκδηλώνονται με διάρροιες πιστεύοντας πως οφείλονται αποκλειστικά σε κάποιο μικρόβιο. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και άμεση ιατρική παρακολούθηση διότι πολλές και σοβαρότερες οργανικές νόσοι (σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κυστική ίνωση κτλ.) μπορεί να υποκρύπτονται, ειδικά σε διάρροιες που εμμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς θα γίνει η ρύθμιση οφειλών στις Τράπεζες


Τη δυνατότητα πτώχευσης και στα φυσικά πρόσωπα παρέχει το Σχέδιο Νόμου για τη “Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων” που ψηφίστηκε στη Βουλή. Οι οφειλέτες θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους, δηλαδή θα πτωχεύουν, όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν τα εισοδήματά τους.
Σύμφωνα με τις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου Νόμου, η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου, ορίζεται ως εξής:
- Χρονοδιάγραμμα:
Από 1η Σεπτεμβρίου: έναρξη Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Από αρχές Ιανουαρίου 2011: έναρξη υποβολής αιτήσεων στο δικαστήριο για ρύθμιση των οφειλών.
- Εξαίρεση κύριας ή μοναδικής κατοικίας από ρευστοποίηση: με εξόφληση χρέους μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας, με ευνοϊκούς όρους, σε διάστημα 20 ετών.
ΦΑΣΗ 1: Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
Πριν από την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει.
Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναλαμβάνει:
- Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού.
- Οι Ενώσεις Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή Δικηγόρος.
- Άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- φορέας.
Για τον συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
ΦΑΣΗ 2: Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής διαμονής του οφειλέτη.
Η αίτηση περιλαμβάνει:
α) Κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου.
β) Κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών.
γ) Σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
δ) Βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
ε) Υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.
Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.
ΦΑΣΗ 3: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον Δικαστηρίου.
Ο συμβιβασμός είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Προϋπόθεση η συμφωνία των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:
Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης: επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
- Στον δεύτερο μήνα: απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.
- Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα: υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.
- Στις επόμενες είκοσι ημέρες: αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.
ΦΑΣΗ 4: Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός.
Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα έτη, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.
Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, σταθμίζοντάς τα με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.
Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον π.χ. είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο -από τις ισχύουσες διατάξεις- όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.
• Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.
• Προϋπόθεση: να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη.
• Δεν μπορεί να καταγγελθεί η ρύθμιση με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.


Λούκα Κατσέλη - υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
«Το σχέδιο νόμου “Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων” δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να εξοφλήσουν μέρος των χρεών τους και μετά από τέσσερα χρόνια να απαλλαγούν από αυτά. Καθιερώνει, επίσης, τη δυνατότητα του φυσικού προσώπου να απαλλάσσεται από τα χρέη του, τη δυνατότητα δηλαδή της πτώχευσης του ιδιώτη, όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν προς τούτο ούτε τα τρέχοντα ούτε τα προσδοκώμενα εισοδήματα του οφειλέτη».

Eurobank: Σε ισχύ ο νόμος για τη "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων"







Πηγή: Express.gr 29/07/10-17:29

Έτοιμη να υλοποιήσει το νόμο για τη "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" δηλώνει η διοίκηση της Eurobank EFG, ανταποκρινόμενη στις ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση και την αδυναμία ορισμένων πελατών του τραπεζικού συστήματος να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τίθεται σε ισχύ από την 01/09/2010.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το νέο νόμο, ήδη από την αρχή της κρίσης, η Eurobank υλοποιεί και θα συνεχίσει να προσφέρει ειδικά προγράμματα διευκόλυνσης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πελατών της, που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα. Η πολιτική αυτή της Eurobank ανταποκρίνεται στο ρόλο και τις αρχές της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, του υπεύθυνου δανεισμού και της σταθερής δέσμευσής της να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της σε κάθε συγκυρία, στηρίζοντας, έτσι, ευρύτερα την προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Στα προγράμματα αυτά που αφορούν συνδυασμό επιμήκυνσης διάρκειας δανείου, περιόδου χάριτος, προσημείωσης ακινήτου, και τα οποία υλοποιεί η τράπεζα ήδη από τις αρχές του 2009, έχουν ήδη υπαχθεί δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Οι λύσεις, που προσφέρονται, έχουν εξατομικευμένο χαρακτήρα, δηλαδή προσαρμόζονται όχι μόνο στην ανάγκη αλλά και στην ιδιαιτερότητα του κάθε πελάτη, οδηγώντας σε μείωση της μηνιαίας δόσης του, που μπορεί να φθάσει και το 50%.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου

Με τις ελλείψεις καυσίμων που ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες τους οδηγούς αλλά και με τις αυξήσεις στα καύσιμα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες η οικονομική οδήγηση αποκτά πολύ πιο ουσιαστικό νόημα.

Εκτός από τη μείωση της ρύπανσης στο περιβάλλον ως συνέπεια της μειωμένης κατανάλωσης, οι οδηγοί που εφαρμόζουν τις αρχές της οικονομικής οδήγησης μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 15 % και ισόποση ελάφρυνση του κόστους καυσίμων. Κατ αντιστοιχία ένας οδηγός που θα περιορίσει την κατανάλωση βενζίνης κατά 15 %, θα είναι σαν να αγοράζει τη βενζίνη προς 1,27 ευρώ το λίτρο, αντί για 1,5 που είναι σήμερα η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) προωθεί την οικονομική, οικολογική και ασφαλή οδήγηση (ecodriving) μέσω της συμμετοχής του σε ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα. "Η σημαντικότερη επιτυχία ήταν ότι το eco-driving έχει περιληφθεί στη διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών", τόνισε στο ΑΠΕ ο κ. Νίκος Ντάρας, στέλεχος του τμήματος Περιβάλλοντος και Μεταφορών του ΚΑΠΕ.

Είχαν προηγηθεί πιλοτικά προγράμματα εκπαίδευσης οδηγών της ΕΘΕΛ (λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϋ) στις αρχές της οικονομικής οδήγησης από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Ντάρα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς επιτεύχθηκε εξοικονόμηση καυσίμου πάνω από 15 %.

Το ΚΑΠΕ έχει κωδικοποιήσει 13 βασικές αρχές του eco-driving, σύμφωνα με τις οποίες ο οδηγός για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου πρέπει:

1.Να αλλάζει γρήγορα ταχύτητα προς υψηλότερη σχέση μετάδοσης στις 2000 - 2500 στροφές.

2.Να οδηγεί με σταθερή ταχύτητα, στις 2000-2500 στροφές

3.Να προβλέπει τις συνθήκες κυκλοφορίας ώστε να αποφεύγει τις άσκοπες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα.

4.Να σταματά επιβραδύνοντας ομαλά όταν πλησιάζει σε φωτεινό σηματοδότη, αφήνοντας το γκάζι, πατώντας ομαλά το φρένο και με επιλεγμένη μία υψηλή σχέση μετάδοσης.

5.Να σβήνει τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις.

6.Να κάνει τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών.

7.Να αποφεύγει τη μεταφορά περιττών φορτίων.

8.Να κάνει συνετή χρήση του κλιματισμού.

9.Στις στροφές να επιβραδύνει ομαλά.

10.Να αποφεύγει τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές.

11.Να χρησιμοποιεί το βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (μετρητής κατανάλωσης, στροφόμετρο, cruise control αν υπάρχει)

12.Να επιλέγει αποδοτικότερο όχημα, εξετάζοντας την κατανάλωση καυσίμου.

13.Να σχεδιάζει τη διαδρομή, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες στην ιστοσελίδα www.ecodriving.gr.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αλλαγές που διευκολύνουν και προστατεύουν τους οφειλέτες έκανε χθες το βράδυ η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλ

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές:

Δεν θα είναι υποχρεωτική για τη χορήγηση αναστολής των εκτελεστικών μέτρων για οφειλές από στεγαστικά δάνεια η καταβολή από τον οφειλέτη της δόσης ενήμερης οφειλής, από το χρονικό σημείο επίδοσης της αίτησης και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Αυτό θα τίθεται ως όρος από το δικαστήριο μόνον εφόσον το εισόδημα του οφειλέτη επαρκεί για την καταβολή των εν λόγω δόσεων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, προστατεύεται για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την έκδοση της απόφασης η κατοικία του οφειλέτη που δεν έχει επαρκές εισόδημα για να αποπληρώσει τη δόση ενήμερης οφειλής. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι οι εξασφαλισμένες με εμπράγματο δικαίωμα απαιτήσεις εκτοκίζονται με επιτόκιο ενήμερης και όχι υπερήμερης οφειλής. Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της ρύθμισης αν δεν υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνιαίων δόσεων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να εξαιρεθεί της ρευστοποίησης και το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη όταν δεν κατοικεί σε αυτό. «Θα ήταν πράγματι άδικο», αναφέρει το υπουργείο, «να μην προστατευόταν το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη επειδή εκείνος κατοικεί λ.χ. λόγω εργασίας σε άλλη πόλη, σε ξένο ακίνητο.

Σε προστασία υπάγεται η κύρια κατοικία όταν αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%, αντί του αρχικά προταθέντος 30%.

Με άλλη ρύθμιση ορίζεται πως η προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας τεκμαίρεται εφόσον ο οφειλέτης έχει εγγραφεί στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ ή έχει κάρτα ανεργίας και δεν έχει αποκρούσει αδικαιολόγητα πρόταση από τον Οργανισμό για ανάληψη εργασίας.

Τέλος, οι φορείς που συμβάλλουν στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού οφείλουν να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να ενεργούν κατά τρόπο που διαφυλάττει τα συμφέροντα των οφειλετών και να χρησιμοποιούν για την επιδίωξη του δικαστικού συμβιβασμού πρόσωπα που διαθέτουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στην κατάστρωση οικογενειακού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δηλούμενα εισοδήματα και τις ανάγκες του οφειλέτη.

Κίνητρα για συμβιβασμό
Κατά τη χθεσινή επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η κ. Κατσέλη ανέφερε πως με τις παραπάνω ρυθμίσεις «ενισχύεται η διαπραγματευτική δύναμη των οφειλετών», δίνοντας παράλληλα «ουσιαστικά κίνητρα και στις δύο πλευρές να έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό».

ΕΛΛΑΔΑ - Αξίζει να διαβάσετε

Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών. .
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λ. Κατσέλη και του γεν. γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ψήφιση του νόμου. Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων ) χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν.
Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

-Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:
Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.
Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.
Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.
Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:
-Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
-Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.
-Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.
-Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.
Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.
Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία:
Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.
Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.
Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:
-ο οφειλέτης παραμένει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.
-ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.
-η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.
[

H διαδικασία της επίταξης των απεργών κινείται ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου (Υποδομών) και φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.



Με την υπογραφή της απόφασης, ενεργοποιούνται τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και στην προκειμένη περίπτωση και το Υποδομών.

Στα δελτία, που διανέμονται στους απεργούς ορίζεται η ημέρα και η ώρα προσέλευσης σε συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αναγράφεται ενώ αναφέρονται και τα στοιχεία οχήματος (αριθμός κυκλοφορίας) και οδηγού.

Τα δελτία, τα οποία για την περίπτωση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., ήταν έτοιμα από προχθές το βράδυ, φεύγουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιδίδονται στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Αν ο παραλήπτης λείπει, προβλέπεται δυνατότητα θυροκόλλησης.

Σε περίπτωση που οι απεργοί δεν πειθαρχήσουν, προβλέπονται κυρώσεις μία εκ των οποίων είναι και η αφαίρεση της άδειας, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.


ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Διπλή διέξοδος από το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Διπλή διέξοδο από τη θηλιά των δανείων προσφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο ψηφίστηκε σήμερα. Καταρχάς, δίνεται η δυνατότητα εξώδικου συμβιβασμού (εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου) αρκεί να συμφωνήσουν πιστωτές με απαιτήσεις που ξεπερνούν το 51% των οφειλών και εάν δεν αποδώσει αυτή προσπάθεια, τότε το ζήτημα εξετάζεται από το Ειρηνοδικείο (κατάθεση αιτήσεων από 1/1/2011).

Όπως είπε η κ. Κατσέλη, η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (εξαιρούνται οι έμποροι) που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ μπορούν να ρυθμιστούν όλων των ειδών τα χρέη, με εξαίρεση τις οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση του οφειλέτη για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, κατατίθεται αίτηση του οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο το οποίο ελέγχει εάν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα έτη, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές, ενώ μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, το υπόλοιπο των οφειλών παραγράφεται.

Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από την ρευστοποίηση την κύρια κατοικία του, ακόμα κι αν δεν την χρησιμοποιεί, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%. Ωστόσο, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση εξυπηρέτησης χρεών που αντιστοιχούν στο 85% ης εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει τα 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.

Με αφορμή τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι τράπεζες, η υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο κατάχρησης της ρύθμισης, καθώς το πλαίσιο του νομοσχεδίου είναι αρκετά αυστηρό.


Δηλώσεις Κατσέλη για νομοσχέδιο


Δεν απευθύνεται σ’ όλους. Δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους, να εξοφλήσουν μέρος των χρεών τους και μετά από τέσσερα χρόνια να απαλλαγούν από αυτά. Καθιερώνει, επίσης, και στη χώρα μας τη δυνατότητα του φυσικού προσώπου να απαλλάσσεται από τα χρέη του, τη δυνατότητα δηλαδή της πτώχευσης του ιδιώτη, όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν προς τούτο ούτε τα τρέχοντα ούτε τα προσδοκώμενα εισοδήματα του οφειλέτη.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ NEVERLAND

Οχι στο πάρτι στο Μαλεμε Χανίων

Πέρσι 28 Ιουλίου έγραψα για το πρώτο πάρτι που έγινε παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου για την Προστασία της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Φέτος πάλι τα ίδια.
Οποτε και εγώ πάλι τα ίδια θα πω μιας και πέρσι δεν ίδρωσε κανενα αυτάκι.

Φέτος με την προεκλογική εκστρατεία έστω και υποκριτικά ευελπιστώ να γίνει κάτι και να μην αφησουν να γίνει το πάρτι αυτό.

Δεν έχω προβλημα με την εκδήλωση.
Το μέρος όπου θα συμβει με ενοχλεί.

Το Μάλεμε.
Η παραλία του συγκεκριμένα ειναι μέρος οπου χελώνες Caretta Caretta δημιοιυργούν φωλιές και αφηνουν τα αυγα τους.

Οι φωλιές που εντοπίζονται κατά την πρωινή έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία ελέγχονται για την καταλληλότητα της θέσης τους. Αν θεωρηθεί ότι δεν κινδυνεύουν άμεσα από πλημμυρα ή καταστροφή από κάποια άλλη μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας (π.χ. να είναι δίπλα από ομπρέλες ή ξαπλώστρες) τότε αφήνονται στη θέση τους και ένας μεταλλικός κλωβός (κώνος με ανοιγματα) τοποθετείται από πάνω. Οι κλωβοί προσδιορίζουν την τοποθεσία κάθε φωλιάς και την προστατεύουν από τυχαία καταστροφή από τους χρήστες των παραλιών. Η πινακίδα που φέρουν (σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά), πληροφορεί το κοινό για το σκοπό των κλωβών.

Υπάρχουν όμως και φωλιές που δεν εντοπίζονται.Οπότε υπάρχει άλλος ένας λόγος για την προστασία του χώρου.

Στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Πλατανιά λέει "Οι παραλίες του Δήμου Πλατανιά είναι από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Έχουν διακριθεί με γαλάζιες σημαίες, επίσημη πιστοποίηση για καθαρές θάλασσες και ασφαλείς ακτές. Στον Δήμο Πλατανιά ανήκει επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, ενώ εκεί φιλοξενείται ο Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1989."

Πέρσινό δημοσίευμα με την διαμαρτυρία πριν το πάρτι




Περσινή καταγγελία αφού έγινε το πάρτι



Φέτος θα γίνει ΄κάτι ή θα βγουν οι καταγγελίες πάλι μετα το πανηγύρι για να βγάλει ο καθένας την ουρά του απέξω;;


ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ

ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Καθάρματα

Από Θεμης Λαζαριδης

Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει στους δολοφόνους του Σωκράτη Γκιόλια. Αδιάφορο αν πρόκειται για κοινούς εγκληματίες ή «ιδεολόγους» της συμφοράς. Η θέση τους είναι στη φυλακή, κι εκεί ελπίζω να καταλήξουν γρήγορα.

(Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε κριτική στο τρωκτικό και την ανώνυμη δημοσιογραφία του διαδικτύου. Αυτό θα το κάνουμε άλλη φορά. Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το ανάστημά μας απέναντι στην τρομοκρατία.)

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τι αλλάζει στις οδικές μεταφορές


Το νέο χάρτη στον τομέα των οδικών μεταφορών – όπως αυτός διαμορφώνεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας – παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα, με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των εμπορευματικών μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Πρόσβαση οποιουδήποτε στο επάγγελμα και απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ.

-Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος χορήγησης αδειών

-Απελευθέρωση του κομίστρου, ενίσχυση του ανταγωνισμού για καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές

-Οργάνωση των μεταφορέων σε εταιρίες

-Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

-Δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και

-Οργάνωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με ένα σύγχρονο τρόπο.

Όσον αφορά στους οδηγούς φορτηγών Δ.Χ. ο κ. Ρέππας τόνισε ότι κλάδος τους θεωρείται ως πλέον κλειστό επάγγελμα, αφού η τελευταία άδεια έχει δοθεί το 1971. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη.

Αναφορικά με τις άδειες, που είναι και το επίμαχο σημείο για την απεργία που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά μειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013 και τελικά μηδενίζεται. Είναι επίσης η πρώτη φορά που καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι η αξία των αδειών που υπάρχουν σήμερα θα μπορεί να κατατεθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία που θα δημιουργηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα οι άδειες χορηγούντο σε πρόσωπα, ενώ στο εξής θα ανήκουν σε εταιρίες.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας.

Σχετικά με τις ελλείψεις που μπορεί να παρατηρηθούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων συνέστησε ψυχραιμία και υπενθύμισε, πως οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν δικά τους οχήματα που μπορούν να προμηθεύσουν τα πρατήρια.

Κατέστησε δε σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες, να διαβάσουν καλά το νομοσχέδιο και να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Πανικό στους καταναλωτές δημιουργεί η απεργία των Βυτιοφόρων καυσίμων

|


Η απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων καυσίμων
που ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα δημιουργεί προβλήματα στον
εφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα . Οι βυτιοφορείς, όπως και το
σύνολο του κλάδου των μεταφορέων αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για την
απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που εγκρίθηκε την
Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη από χθες το απόγευμα
σχηματίζονται ουρές στα πρατήρια που ήταν ανοιχτά. Μεγάλος είναι ο
κίνδυνος να στερέψει η αγορά στην μέση των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ
οι ιδιοκτήτες βενζινάδικων λένε πως τα καύσιμα δεν επαρκούν εάν η
απεργία κρατήσει, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για αυθαίρετες
αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, ακόμα και 10 λεπτά το λίτρο σύμφωνα
με μαρτυρίες των καταναλωτών , αλλά και ο συνωστισμός και οι ουρές
που παρατηρούνται στα βενζινάδικα βοηθούν σε κάποιους και να
αισχροκερδίσουν, αλλά και να μην κόψουν τις αποδείξεις που επιβάλλεται
να εκδίδουν σε κάθε πώληση των καυσίμων.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων συστήνει στους καταναλωτές
ψυχραιμία, και τους καλεί να κάνουν τις κίνησεις
των οχημάτων τους με προγραμματισμό, να αποφεύγουν τις άσκοπες
μετακινήσεις. Αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες, και θα πρέπει να τις
διαχειριστούμε σωστά, υπεύθυνα προς όφελος μας.Η ΄Ενωση θα είναι
παρούσα αν δημιουργηθεί κρίση (έλλειψη) στον εφοδιασμό των καυσίμων,
είδη μέλη της οργώνουν την αγορά για την παρακολούθηση της ομαλής
διακίνησης των.
Συστήνουμε την προσοχή μας όταν αγοράζουμε καύσιμα θα πρέπει να
ελέγχουμε τις τιμές από την πινακίδα που είναι ανηρτημένη σε κάθε
βενζινάδικο αλλά και στην αντίστοιχη αντλία του καυσίμου που
αγοράζουμε το καύσιμο και να βλέπουμε αν είναι σωστα τα αντίστοιχα
λίτρα.
Για οποιανδήποτε καταγγελία τα γραφεία της ΄Ενωσης θα παραμείνουν
ανοιχτά και μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2821092666.



Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν। Χανίων


Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΧΑΝ

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr) για αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

•1. Πειραιώς (Κύθηρα) και

•2. Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΚΑΝ

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr) για αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

•1. Πειραιώς (Κύθηρα) και

•2. Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010




ΤΟ ΔΑΣΟΣ Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, ενώ σήμερα ήταν μία από τις ποιος καυτές ημέρες του καλοκαιριού με βαθμό επικινδυνότητας (τέσσερα) και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε।Π।Κ।ΧΑΝ ήταν σε επιφυλακή κάποιος συμπολίτης μας έκαιγε ξερόχορτα.Ε λοιπόν να σταματήσουν αυτές οι αμελής πράξεις και δικαιολογίες।Η το αυτόματο "θα την σβήσω।"'έλεος πια δεν σεβόμαστε τίποτα;΄δεν μας νοιάζει αν κάποιοι έχουν πάρει τους δρόμους αψηφώντας ζέστη, κούραση αφήνοντας την δροσιά του καλοκαιρινού μπάνιου, την οικογένεια του, τους φίλους του το αραλίκι του για να γίνει "εθελοντής" για να φυλάξει το πράσινο, τα λιγοστά δάση μας, αλλά ακόμα και τις περιουσίες κάποιων;
Για μας η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από ανθρώπινη παρέμβαση είναι εγκληματική ενέργεια, και δεν θα πρέπει οι καταστρέφοντες να μένουν ατιμώρητοι।
Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε।.Π.Κ।ΧΑΝ καταδικάζει κάθε απόπειρα εμπρησμού, από όπου και εάν προέρχεται, θα καταγγέλλει δημόσια και την ενέργεια αλλά και τον εμπρηστή.

Ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

"Καμπάνα" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αλυσίδα σούπερ - μάρκετ CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό με τις συμβάσεις δικαιόχρησης για τη λειτουργία καταστημάτων "5' Mαρινόπουλος".
Σύμφωνα με την απόφαση, η παράβαση έγκειται στο γεγονός ότι "η CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. εφάρμοζε πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αφενός μέσω συμβατικών ρητρών που δέσμευαν τους δικαιοδόχους να ακολουθούν κατά κανόνα τις προτεινόμενες από αυτήν τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων τους και αφετέρου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που -κατά την πρώιμη φάση λειτουργίας του- καθιστούσε τη διαχείριση τιμών ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας έτσι τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών". Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η εταιρεία περιόριζε τις διασταυρούμενες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων - δικαιοδόχων, δηλαδή των επιχειρηματιών που λειτουργούσαν τα καταστήματα με το σήμα "5'Mαρινόπουλος".
Το ακριβές ύψος του προστίμου είναι 12.512.848 ευρώ. Η απόφαση υποχρεώνει επίσης την CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ να παύσει τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και να αναδιατυπώσει (ή να απαλείψει) τους σχετικούς αντί-ανταγωνιστικούς συμβατικούς όρους. Σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των παραβάσεων, απειλεί με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της.
Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος επισημαίνει τα εξής:
«Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι σε αυτή την απόφαση, την οποία θεωρούμε καταφανώς άδικη».

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

21/07/2010

Δάνεια για αλλαγή κουφωμάτων


Ατοκα δάνεια για φτωχά νοικοκυριά και χαμηλότοκα για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, έως 15.000 ευρώ, προβλέπει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση κουφωμάτων και φθαρμένων εγκαταστάσεων στα παλιά σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1980, με σκοπό να αποκτήσουν καλύτερη ενεργειακή θωράκιση για δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» που είχε ανακοινωθεί πέρυσι, επί κυβέρνησης Ν.Δ. από τον Κ. Χατζηδάκη, και η εφαρμογή του θα γίνει με τροποποιήσεις από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Επιχορηγούνται οι εξής παρεμβάσεις:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Το πρόγραμμα αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ, σε συνεργασία με τράπεζες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο διάστημα.
Από τον Οκτώβριο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (οικοδομική άδεια, εκκαθαριστικό εφορίας, απόφαση γενικής συνέλευσης αν πρόκειται για ιδιοκτήτες πολυκατοικίας, κ.α). Από το Σεπτέμβριο θα μπορούν θα καλούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές για να πάρουν το πιστοποιητικό «ενεργειακής κατάταξης» της οικίας τους.
Πέραν του δανείου μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, το Ειδικό Ταμείο για το «εξοικονομώ κατ' οίκον» θα συγχρηματοδοτεί την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, και κατά 15% για τα μεσαία εισοδήματα.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
* Α' Κατηγορία - Ατοκο δάνειο.
Αφορά ιδιοκτήτες κατοικιών, με ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του κόστους (επιλέξιμη δαπάνη) που επιχορηγείται. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα.
* Β' Κατηγορία – Χαμηλότοκο δάνειο.
Αφορά ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιμου κόστους.
* Γ' Κατηγορία - Χαμηλότοκο δάνειο
Αφορά ιδιοκτήτες, με ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος έως 45.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος έως 65.000 ευρώ. Εδώ, το κίνητρο αφορά μόνο στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.
Στην περίπτωση ιδιοκτητών σε παλιά πολυκατοικία δίνεται η δυνατότητα ένταξης στην Α' κατηγορία (άτοκο δάνειο) εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών διαθέτουν χαμηλό εισόδημα.
Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων για τις κατηγορίες Α και Β θα επιχορηγείται στο 100%.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες οι αιτήσεις που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ανά μονάδα κόστους.
Το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 ευρώ/ τ.μ., βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ'.
Από αύριο Πέμπτη θα λειτουργεί «γραμμή ενημέρωσης» στο 801 11 36 300.
Για το 2010 θα διατεθούν 396 εκ. ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους επτά περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Για τα επόμενα δυο χρόνια (2011 και 2012) θα απορροφηθούν πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και στη συνέχεια 500 – 600 εκ. ευρώ κάθε 3 χρόνια.

ΤΕΜΠΕ


Βασικοί Στόχοι και πλεονεκτήματα του Προγράμματος :
• Άμεση κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών για δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και διευκόλυνση μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού ΜΕ/ΠΜΕ
• Στήριξη υγιών επιχειρήσεων για άμεση εξόφληση προμηθευτών που ίσως οδηγήσει και σε ευνοϊκότερους όρους αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων κλπ.
• Στήριξη παραγωγής και ανταγωνιστικότητας ΜΕ/ΠΜΕ υπό σύσταση, νέων και υφιστάμενων
• Δυνατότητα να απελευθερωθούν πόροι ή να αναζητηθούν στο μέλλον νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Απευθείας χρηματοδότηση προμηθευτών για αποφυγή οιουδήποτε “εκτροχιασμού” της κατεύθυνσης των δανείων
• Ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού των ΜΕ/ΠΜΕ με προκαθορισμένα χαμηλά επιτόκια και παροχή ελάχιστων ή μηδενικών εξασφαλίσεων
• Παροχή ευνοϊκότατων όρων δανείου (διετής περίοδος χάριτος και εξαετής διάρκεια δανείων )
• Επιβολή ελαχιστότατης ετήσιας προμήθειας για την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ (0,35%)

Προϋπολογισμός του Προγράμματος:
Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκ. € εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ.€ Οι παρεχόμενες εγγυήσεις χορηγούνται δυνάμει των υφισταμένων ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις:
Επιλέξιμες θεωρούνται υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οιασδήποτε μορφής (όπως ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ.), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων του ΚΒΣ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με απασχολούμενους <50>

Μη επιλέξιμες επιχειρήσεις:
• Προβληματικές κατά τον ορισμό της ΕΕ
• Οι ΜΕ/ΠΜΕ που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εγγυημένα από την ΤΕΜΠΜΕ δάνεια
• Οι ΜΕ/ΠΜΕ που έχουν λάβει εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ μέσω των προγραμμάτων “ Εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης” και “εγγύηση δανείων για κεφάλαια κίνησης” για ΜΕ/ΠΜΕ με εργαζόμενους 10+
• Οι ΜΕ/ΠΜΕ στις οποίες έχουν επιβληθεί κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησης, κυρώσεις για παράβαση κοινοτικών κανονισμών ή εθνικής νομοθεσίας
• Δεν είναι ανεξάρτητες σύμφωνα με τον ορισμό στη ΕΕ 361/2003
• ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικού και χρηματοδοτικού τομέα, ενώσεις / εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
• Μη επιλέξιμες δραστηριότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό de minimis (EK 1998/2006) κυρίως : αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τομέας άνθρακα κλπ.

Διάρκεια εφαρμογής, Επιλέξιμες μορφές δανείων και ποσοστό εγγύησης:
• Διάρκεια εφαρμογής προγράμματος έως 31/12/2011
• Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης στη Τράπεζα: 31/08/2011
• Επιλέξιμες δαπάνες : Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται αυτές που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία έγκρισης του Οδηγού του Προγράμματος. Επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά επί πιστώσει του ΚΒΣ (όπως Τιμολόγια Πώλησης-Δελτία Αποστολής, Τιμολόγια Πώλησης (συνοδευόμενα οπωσδήποτε από τα αντίστοιχα Δελτία Αποστολής)), Τιμολόγια ή Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, λοιπά νόμιμα παραστατικά, προσφορές/προτιμολόγια σε ισχύ, με ημερομηνία έκδοσης έως και 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης της ΜΕ/ΠΜΕ στην Τράπεζα και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία έγκρισης του Οδηγού Προγράμματος. Με το παρόν πρόγραμμα καλύπτονται δαπάνες αγοράς, πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.
• Μη επιλέξιμες Δαπάνες και μη επιλέξιμα Παραστατικά: Δαπάνες σχετικές με πάγια στοιχεία της ΜΕ/ΠΜΕ (π.χ. άυλα, εξοπλισμός, μηχανήματα, ακίνητα, κλπ), ο ΦΠΑ, τα τέλη και οι λοιποί φόροι, νόμιμα παραστατικά, τα οποία εκδίδονται από συνδεδεμένες και, γενικότερα μη ανεξάρτητες, (σύμφωνα με τον Ορισμό της Ε.Κ. 361/2003) με την αιτούσα ΜΕ/ΠΜΕ επιχειρήσεις, παραστατικά που δεν εξοφλούνται στο σύνολό τους συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ
• Ανώτατο ποσό δανείου ανά επιχείρηση 300.000€ και κατώτατο ποσό 5.000€.
• Ποσοστό κάλυψης της εγγύησης 80%
• Δάνεια εξαετή με 2 έτη περίοδο χάριτος (πληρωμή τόκων),
• Επιτόκιο δανείου EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο.
• Για δάνεια έως 40.000€ δεν παρέχονται εξασφαλίσεις από ΜΕ/ΠΜΕ
• Για δάνεια από 40.001 έως 300.000€ παρέχονται εξασφαλίσεις εφόσον ζητηθούν από την τράπεζα. Στην περίπτωση εμπράγματων εξασφαλίσεων αυτές δε θα ξεπερνούν το 10% του δανείου.

Διαδικασία:
• Η τράπεζα δέχεται τα αιτήματα των ΜΕ/ΠΜΕ, αξιολογεί αυτά και σε περίπτωση θετικής απάντησης αποστέλλει το αίτημα στη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ
• Η ΤΕΜΠΜΕ εξετάζει την αίτηση και εντός 10 ημερολογιακών ημερών απαντά στην τράπεζα
• Η εκταμίευση του δανείου και η έκδοση δίγραμμων επιταγών (ή εμβάσματος ή άλλο νόμιμο τρόπο προκειμένου για προμηθευτές εξωτερικού) γίνονται εντός δύο μηνών από την έγκριση της εγγύησης της ΤΕΜΠΜΕ
• Η ισχύς της εγγύησης αρχίζει εφόσον γίνει η εκταμίευση του δανείου και ταυτόχρονα η κατάθεση της προμήθειας στο λογαριασμό της ΤΕΜΠΜΕ
• Έλεγχος των φακέλων σε ΜΕ/ΠΜΕ και σε Τράπεζες κατά τη διάρκεια της εγγύησης
• Άμεση καταβολή της τελικής ζημιάς σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης δανείου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Η Αίτηση για Παροχή Εγγύησης Χρηματοδότησης Επιχείρησης συμπληρώνεται στην ηλεκτρονική φόρμα από την Τράπεζα, και συνοδεύεται υποχρεωτικά από την υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας ΜΕ/ΠΜΕ (τυποποιημένο έντυπο), καθώς και από τα παρακάτω δικαιολογητικά, τα οποία η ΜΕ/ΠΜΕ πρέπει να προσκομίσει στην Τράπεζα:
1. Έντυπο Ε3 της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης.
2. Έντυπο Ε7 που αφορά την αμέσως προηγούμενη διαχειριστική χρήση, ή έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας
3. Βεβαίωση έναρξης εργασιών μόνο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κλείσει διαχειριστική χρήση και ως εκ τούτου δεν έχουν υποβάλει έντυπο Ε3.
4. Συνοπτικό σχέδιο δράσης της επιχείρησης (τυποποιημένο έντυπο)
5. Νόμιμα παραστατικά επί πιστώσει όπως Τιμολόγια Πώλησης-Δελτία Αποστολής, Τιμολόγια Πώλησης (συνοδευόμενα οπωσδήποτε από τα αντίστοιχα Δελτία Αποστολής), Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, λοιπά νόμιμα παραστατικά ή προτιμολόγια/προσφορές σε ισχύ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος

verikokaΟ Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε.» (Ελ. Βενιζέλου 282, Καλλιθέα) για τη διακίνηση βερίκοκων, σε ορισμένες συσκευασίες των οποίων ανιχνεύτηκαν μη επιτρεπτές χημικές ουσίες (ποντικοφάρμακο). Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, η εν λόγω παρτίδα δεν διακινήθηκε στο καταναλωτικό κοινό, αλλά για προληπτικούς λόγους προέβη σε προληπτική ανάκληση τεσσάρων επιπλέον παρτίδων.

Πρόκειται για ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΒΙΟ, με εμπορικές επωνυμίες «Γλυκιά Γεύση» και «Αγνόκηπος», προέλευσης Κορινθίας, με παραγωγό τον κ. Γιαννάκαινα Αναστάσιο και αριθμούς παρτίδων 1200007618, 1200007658, 1200007682 και 1200007735.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΛΟΚ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Kαμπάνες από τον ΕΦΕΤ για τα "σκατά" που μας σερβίρουν οι καθώς πρέπει μεγάλες παραγωγικές εταιρείες. Έχει κι αρκετά μπουμπούκια από τη Κρήτη μέσα ο κατάλογος ...










«Βροχή» τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ


Συνολικού ύψους 614.000 ευρώ ήταν τα πρόστιμα που επέβαλε σε 56 εταιρίες ο ΕΦΕΤ επειδή κατείχαν τρόφιμα επικίνδυνα προς κατανάλωση, νοθευμένα και μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Σε ορισμένες από τις εταιρίες παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.


Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι τα εξής:


1. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση Επεξεργασίας Ξηρών Καρπών με την επωνυμία ΣΗΦΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στο 1ο χλμ Γαζίου - Κρουσώνα ΚΡΗΤΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι συσκεύασε και προμήθευσε ξηρούς καρπούς (αραχίδες χωρίς κέλυφος), για λογαριασμό του Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης (Ελευθερίου Βενιζέλου 80 - Κρήτη), στους οποίους ανευρέθηκαν αφαλοτοξίνες σε επίπεδο πολύ υψηλότερο του κανονικού και επιπλέον η διαδικασία ανάκλησης του προϊόντος, χωρίς την παρουσία του ΕΦΕΤ, υπήρξε πλημμελής όσον αφορά την τεκμηρίωση πλήρους ανάκλησης, από ποιους προμηθευτές, σε ποιες ποσότητες κατεστράφησαν.


2. Πρόστιμο € 2.000 στο Εστιατόριο Εποχιακής Λειτουργίας με την επωνυμία CHINA TOWN που βρίσκεται στον Πλατανιά Χανίων, διότι διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.


3. Πρόστιμο € 2.000 στο Παντοπωλείο Τυροκομικών - Αλλαντικών με την επωνυμία ΚΟΜΜΑΤΣΟΥΛΑΚΗ ΕΡΑΣΜΙΑ που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Χανίων 7 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε αρχεία αυτοελέγχου, δεν μεριμνούσε για την αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης, υπήρχαν αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό (οξειδούμενα ερμάρια, φθαρμένος πάγκος εργασίας, σκέυη - συσκευές) ενώ τα ψυγεία συντήρησης των τροφίμων δεν διατηρούνταν σε καλή κατάσταση (δεν είχαν θερμόμετρο και έφεραν φθορές και οξειδώσεις).


4. Πρόστιμο € 10.000 στο Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδόΣοφοκλή Βενιζέλου & Δεμβεργηδών ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας.


5. Πρόστιμο € 2.000 στο Αρτοποιείο - Εργοστάσιο Ζαχαροπλασικής με την επωνυμία Γ. ΣΑΒΟ'Ι'ΔΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ιερωνυμάκη 36 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι το ψωμί δεν ερχόταν συσκευασμένο από το εργοστάσιο παραγωγής.


6. Πρόστιμο € 5.000 στο Τυροκομείο με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ "ΜΙΝΩΣ" που βρίσκεται στα Τρία Μοναστήρια ΡΕΘΥΜΝΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) υποδομές χώρου και εξοπλισμού, β) εφαρμογή συστήματος HACCP, γ) υγιεινή χώρων και εξοπλισμού και δ) ορθές πρκατικές υγιεινής.


7. Πρόστιμο € 3.000 στο Αρτοποιείο με την επωνυμία ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ Ο.Ε. που βρίσκεται στο 10ο χλμ Ηρακλείου - Μοιρών, Σταυράκια, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου HACCP.


8. Πρόστιμο € 10.000 στο Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία DIA HELLAS Α.Ε. που βρίσκεται στη Λεωφ. 62 Μαρτύρων 128 & Ισαύρων, Καμίνια, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι βρέθηκε, εντός δύο συσκευασιών, ξένο σώμα (γυαλί).


9. Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση Επεξεργασίας - Τυποποίησης - Συσκευασίας Μελιού & Τροφίμων με την επωνυμία ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ Χ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ "REGINA" που βρίσκεται στη BI.ΠΕ.Θ. ΣΙΝΔΟΣ Ο.Τ. 39 Α', Γ' ΖΩΝΗ, ΤΚ 57400, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που απαιτεί άμεση συμμόρφωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων.


10. Πρόστιμο € 2.000 στην Επιχείρηση Συσκευασίας Καφέ με την επωνυμία ΜΑΜΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στον ΠΥΡΓΟ, ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.


11. Πρόστιμο € 2.000 στο Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με την επωνυμία ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που βρίσκεται στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση.


12. Πρόστιμο € 4.000 στη Βιομηχανία Αναψυκτικών & Χυμών με την επωνυμία Ι. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. "ΘΑΥΜΑ" που βρίσκεται στις ΜΟΙΡΕΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι το δείγμα πορτοκαλάδας που λήφθηκε ήταν μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύστασή του.


13. Πρόστιμο € 4.000 στην Υπεραγορά Τροφίμων με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας (κατοχή μη κανονικού - μη ασφαλούς τροφίμου).


14. Πρόστιμο € 10.000 στη Βιομηχανία Ζυμαρικών με την επωνυμία ΜΙΣΚΟ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Πάπους 26 & Ακράγαντος AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε η διακίνηση μη κανονικού και μη ασφαλούς τροφίμου με την εμπορική ονομασία "τορτελίνι με κρέας", συσκευασίας 250 γρ., με ημερομηνία ανάλωσης 26-3-2009 και αριθμό παρτίδας 64868Χ το οποίο συσκευάζεται για λογαριασμό της.


15. Πρόστιμο € 20.000 στη Σοκολατοποιία με την επωνυμία ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ που βρίσκεται στην οδό Σάμου 4 Ταύρος, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) έλλειψη άδειας λειτουργίας, β) ανεπαρκή εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, γ) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης και δ) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων.


16. Πρόστιμο € 55.000 στο Ιχθυοπωλείο με την επωνυμία ΤΣΟΛΑΚΗΣ Π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ που βρίσκεται στην Κεντρική (Δημοτική) Αγορά (Ιχθυαγορά) Αθηνών - Κατάστημα Νο 50 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου, β) παραπλάνηση καταναλωτή, γ) δυσχέρανση ελέγχου, δ) παραπλάνηση του καταναλωτή λόγω παραποίησης προέλευσης (διάθεση προς πώληση αλιευμάτων εισαγωγής ως εγχώρια) και ε) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό.


17. Πρόστιμο € 10.000 στο Υποκατάστημα Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου 91 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα (με παρελθούσες ημερομηνίες κατανάλωσης).


18. Πρόστιμο € 4.000 στο Υποκατάστημα Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία BAZZAR A.E. που βρίσκεται στην οδό Πυθαγόρα 7 ΓΑΛΑΤΣΙ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση.


19. Πρόστιμο € 4.000 στη Βιοτεχνία Κουφέτων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ο.Ε. - ΒΙΑΜΙΧ που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 5 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, διότι διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου καθώς επίσης και πλημμελής καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού.


20. Πρόστιμο € 10.000 στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ που βρίσκεται στην οδό Σανταρόζα 3 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, β) μη κανονικά και μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και γ) δυσχέρανση ελέγχου λόγω μη παροχής στοιχείων και εγγράφων.


21. Πρόστιμο € 12.000 στην Επιχείρηση Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 30 ΧAΛΑΝΔΡΙ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης, β) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, γ) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και δ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


22. Πρόστιμο € 6.000 στο Εργαστήριο Συσκευασίας Καφέ με την επωνυμία ΜΑΝΕΤΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ που βρίσκεται στην οδό Πάρνωνα 24 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) έλλειψη άδειας λειτουργίας, β) μη κανονικά - μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα καθώς και παραπλάνηση του καταναλωτή, γ) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και δ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


23. Πρόστιμο € 6.000 στην Αποθήκη Τροφίμων με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ που βρίσκεται στην οδό Ευμολπίδων 35, Βοτανικός, AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, β) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και γ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


24. Πρόστιμο € 6.000 στην επιχείρηση Αποθήκη Τροφίμων με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ που βρίσκεται στην οδό Ευμολπίδων 35 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε μη κανονικά - μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα καθώς και παραπλάνηση του καταναλωτή.


25. Πρόστιμο € 6.000 στο Υποκατάστημα Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ Α.Ε. που βρίσκεται στη Λεωφ. Λαυρίου 147 ΠΑΙΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε πώληση μη κανονικών - μη ασφαλών τρόφιμων καθώς και παραπλάνηση του καταναλωτή.


26. Πρόστιμο € 2.000 στο Κυλικείο με την επωνυμία ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 75 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε έλλειψη άδειας λειτουργίας.


27. Πρόστιμο € 4.000 στο Εστιατόριο του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ που βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνη Παππά 14 ΑΛΜΥΡΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε α) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.


28. Πρόστιμο € 4.000 στο Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία "ΚΟΥΚΟΥΜΤΖΗΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ο.Ε." Φιλίππου Απ. Κουκουμτζή Σωτ. που βρίσκεται στην οδό Βασιαρδάνη 40 ΚΑΡΔΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και γ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


29. Πρόστιμο € 4.000 στο Εργαστήριο Τροφίμων - Παρασκευής Πιτών και συναφών ειδών με την επωνυμία "ΖΕΥΓΑΡΑΣ Π. - ΔΟΥΚΑΣ Ε. Ο.Ε." Ζευγαράς Πέτρος που βρίσκεται στην Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και γ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


30. Πρόστιμο € 60.000 στην Επιχείρηση Παραγωγής και Επεξεργασίας Νωπών και Κατεψυγμένων Αλιευτικών Προϊόντων με την επωνυμία Αφεντούλης - Λιβέρης και Σια Ο.Ε. που βρίσκεται στο 2ο χλμ Κεραμωτής Πηγών ΚΑΒΑΛΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) κατοχή μη ασφαλών τροφίμων, β) διάθεση κατασχεμένων τροφίμων χωρίς ενημέρωση του ΕΦΕΤ, γ) άρνηση ελέγχου, δ) μη τήρηση των όρων αδειοδότησης, ε) μη ορθή αποθηκευτική πρακτική και στ) ελλιπή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.


31. Πρόστιμο € 30.000 στη Βιομηχανία Τροφίμων με την επωνυμία ΕΛΑΙΣ - UNILEVER HELLAS Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Χειμάρας 8 ΜΑΡΟΥΣΙ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε : α) παραπλάνηση του καταναλωτή και β) κυκλοφορία μη κανονικού ως προς την επισήμανση τροφίμου.


32. Πρόστιμο € 8.000 στο Ξενοδοχείο με την επωνυμία Ε.Τ.Α. ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Α.Ε., ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "DIVANI CORFU PALACE" που βρίσκεται στην οδό Ναυσικάς 20 ΚΕΡΚΥΡΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις στις υποδομές και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και β) μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.


33. Πρόστιμο € 2.000 στο Ξενοδοχείο με την επωνυμία ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΡΦΟΥ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στη Λεωφ. Δημοκρατίας 2 ΚΕΡΚΥΡΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.


34. Πρόστιμο € 6.000 στο Ψητοπωλείο - Πιτσαρία με την επωνυμία Ιωάννης Κεσέογλου και Σία Ο.Ε. που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 2, Πανόραμα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που απαιτούν άμεση συμμόρφωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων.


35. Πρόστιμο € 4.000 στην Καφετέρια - Μπάρ - Εστιατόριο με την επωνυμία Villa Luna A.E. που βρίσκεται στην οδό Αναλήψεως 40, Πανόραμα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν : α) μη ασφαλή - ακατάλληλα τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, β) έλλειψη καθαριότητας στον αποθηκευτικό χώρο, γ) μη ορθή πρακτική αποθήκευσης τροφίμων, δ) μη εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει του HACCP και ε) μη εφαρμογή προαπαιτούμενων προγραμμάτων όπως καθαρισμού - απολύμανσης, υγείας και εκπαίδευσης προσωπικού.


36. Πρόστιμο € 6.000 στο Αρτοποιείο - Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία "XANHΣ" Χανής Χριστόδουλος που βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 75 ΚΑΡΔΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας όσον αφορά στην υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού και γ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.


37. Πρόστιμο € 2.000 στο Εστιατόριο - Ψητοπωλείο με την επωνυμία ΝΕΖΑΡ ΝΑΝΝΕ & ΣΙΑ Ε.Ε. που βρίσκεται στην οδό Στρ. Καραϊσκάκη 40 & Ηπείρου ΧΑΙΔΑΡΙ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HACCP.


38. Πρόστιμο € 30.000 στο Εργοστάσιο Αποφλοίωσης και Διαλογής Ξηρών Καρπών με την επωνυμία ΑΔΕΛΦΟΙ Ν. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗ Α.Ε.Β.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ύδρας 7 ΜΟΣΧΑΤΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη ασφαλή - ακατάλληλα προς ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής εξοπλισμού και γ) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης.


39. Πρόστιμο € 20.000 στο Αναψυκτήριο - Ζαχαροπλαστείο με Παρασκευαστήριο -Γαλακτοπωλείο με την επωνυμία ΣΟΜΜΕΡ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ - ΚΑΦΕ - ΣΝΑΚ Ε.Π.Ε. "OXYZEN pleasure of taste" που βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 1 - 3 & Ανδρέα Παπανδρέου ΓΛΥΦAΔΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν σε : α) σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, β) ουσιώδεις αποκλίσεις υποδομής γ) έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και δ) μη ασφαλή - ακατάλληλα τρόφιμα προς ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


40. Πρόστιμο € 12.000 στην Υπεραγορά Τροφίμων με την επωνυμία Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. που βρίσκεται στην οδό Αγίου Μελετίου 6 Κυψέλη, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) διάθεση μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία τροφίμων, β) ουσιώδεις αποκλίσεις εξοπλισμού και γ) ελλιπή εφαρμογή HACCP.


41. Πρόστιμο € 12.000 στην Επιχείρηση Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσης με την επωνυμία METRO ΑΕΒΕ "My Market" που βρίσκεται στη Διασταύρωση Βάρης & Μαρκοπούλου ΚΟΡΩΠΙ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και β) ανεπαρκή σχεδιασμό και εφαρμογή HACCP.


42. Πρόστιμο € 8.000 στην Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας Κρεάτων - Ιχθύων και λοιπών τροφίμων με την επωνυμία FROZEN FOODS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Κέκροπος 8 ΠΕΙΡΑIΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ανεπαρκή σχεδιασμό και β) ελλιπή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.


43. Πρόστιμο € 15.000 στη Βιομηχανία Τυποποίησης Ελαιολάδων - Σπορελαίων με την επωνυμία ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ - ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ που βρίσκεται στην οδό Αιγαίου 45 ΣΠΑΤΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη κανονικά τρόφιμα, β) ανεπαρκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και γ) ανεπαρκή εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας.


44. Πρόστιμο € 30.000 στο Εργαστήριο Ξηρών Καρπών με την επωνυμία Π. ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. που βρίσκεται στην οδό Σολωμού 80 Ίλιον, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη κανονικά - μη ασφαλή τρόφιμα, β) έλλειψη άδειας λειτουργίας, γ) μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, δ) έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού και ε) καταστροφή ανακληθέντος προϊόντος του οποίου η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί χωρίς προγενέστερη ενημέρωση του ΕΦΕΤ.


45. Πρόστιμο € 3.000 στο Παντοπωλείο Τυροκομικών - Αλλαντικών με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ - ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ - ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 21 AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν μη κανονικά τρόφιμα.


46. Πρόστιμο € 10.000 στο Αρτοποιείο με την επωνυμία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Ε.Π.Ε. Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική που βρίσκεται στην οδό Ολύμπου 38 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις εξοπλισμού και υποδομής και β) μη τεκμηρίωση των διαδικασιών απεντόμωσης - απολύμανσης των μέσων μεταφοράς.


47. Πρόστιμο € 4.000 στο Αρτοποιείο με την επωνυμία Χ. & Β. ΒΕΝΕΡΗΣ Ο.Ε. Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική που βρίσκεται στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 10 ΒΟΥΛΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


48. Πρόστιμο € 2.000 στο Κρεοπωλείο με την επωνυμία ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΑΣΠ. ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ που βρίσκεται στην οδό Σοφ. Βενιζέλου 64 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


49. Πρόστιμο € 3.000 στο Κρεοπωλείο με την επωνυμία ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ που βρίσκεται στην οδό Μυκάλης 3 Άνω Γλυφάδα, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


50. Πρόστιμο € 20.000 στην Καφετέρια - Μπάρ με την επωνυμία Γ. ΘΑΝΑΗΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. "ΑΣΤΡΑ" που βρίσκεται στην οδό Ζησιμοπούλου 102 Παλαιό Φάληρο, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν σε : α) έλλειψη άδειας λειτουργίας αποθήκης και β) παρεμπόδιση ελέγχου.


51. Πρόστιμο € 10.000 στο Κρεοπωλείο με την επωνυμία ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ - ΚΥΒΕΛΟΥ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ που βρίσκεται στην οδό Ανδρ. Γ. Παπανδρέου 45 Ηλιούπολη, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


52. Πρόστιμο € 10.000 στην Υπεραγορά Τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου 6 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν σε : α) μη τήρηση των όρων αδειοδότησης, β) μη ορθές πρακτικές υγιεινής αποθηκευτικού χώρου και γ) ουσιώδεις αποκλίσεις εξοπλισμού και υποδομής.


53. Πρόστιμο € 20.000 στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Κρεάτων με την επωνυμία ΣΙΑΚΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ που βρίσκεται στην οδό Ιωνίας 90 Αχαρνές, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) έλλειψη άδειας λειτουργίας, β) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και γ) έλλειψη βιβλιαρίων υγείας προσωπικού.


54. Πρόστιμο € 30.000 στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Κρεάτων - Παραγωγής Κιμά - Παρασκευασμάτων Κρέατος και Προϊόντων με βάση το κρέας με την επωνυμία ΦΑΣΜΑ ΚΡΕΑΤΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Οικονομίδου 3 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου HACCP και β) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


55. Πρόστιμο € 4.000 στο Παντοπωλείο με την επωνυμία ΠΟΛΥΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ''CHINA'' ΛΙ ΠΕΪΝΙ - ΛΙ ΜΠΑΪΝΤΙΝΓΚ Ο.Ε. που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 53Α AΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) μη κανονικά τρόφιμα λόγω απουσίας ελληνικής γλώσσας στην επισήμανση και β) μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.


56. Πρόστιμο € 20.000 στο Super Μarket Τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.Ε. που βρίσκεται στη Λ. Κατσώνη 16 Περισσός, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) ουσιώδεις αποκλίσεις εξοπλισμού και β) ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων.