Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Alfa bank "απορύθμισε", το δάνειο άνεργης καταναλώτριας, χρεώνοντας την επί πλέον ,35.715,01 Ευρώ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  , καταγγέλλει την πρακτική ,  παραπλάνησης και αποτροπής ανέργου  δανειολήπτριας, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο,από την Τράπεζα Alfa bank  , να ενταχθεί  στις  ευνοϊκές  διατάξεις του ν.3869/2010 και στην τάχα  πρόσκληση,  "ρύθμιση "  των  οφειλών της.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με την καταγγελία της δανειολήπτριας ,η Τράπεζα Alfa bank  , της οποίας είναι πελάτης, αφού άσκησε όλα τα μέσα ψυχολογικής  πίεσης, προς εκείνη, της πρότεινε ρύθμιση Οφειλών, " για το καλό της".  Δυστυχώς τα πράγματα δεν κύλησαν "αθώα" για την καταναλώτρια-δανειολήπτρια, που βρέθηκε, να έχει υπογράψει μία νέα δανειακή σύμβαση ,με δυσμενέστερους όρους της πρώτης  ,αφού της έγινε κεφαλαιοποίηση (τόκος-έξοδα) του χρέους της ,της πιστώθηκε  το ποσό των 19.265,83 ΕΥΡΏ, τα οποία θα κληθεί να εξοφλήσει σε 180 μήνες  και θα καταβάλλει συνολικά 54.980,84 Ευρώ. δηλαδή το κεφαλαιοποιημένο πιστωθέν  ποσό που θα πληρώσει η άνεργος καταναλώτρια σε 15 χρόνια  ,καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι ,το αστρονομικό ποσό των 35.715,01 Ευρώ επί πλέον.
 Η τοποθέτηση  επαυτών ,της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είναι:
-΄Εκκληση προς την Πολιτεία, δια του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή , για την λήψη μέτρων κατά της παραπληροφόρησης μη σωστής ενημέρωσης, και βλάβης των συμφερόντων  δανειοληπτών, από τις δανείστριες Τράπεζες, Αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, σε περιπτώσεις διαπίστωσης τέτοιων πρακτικών ή μη σωστής ενημέρωσης,όπως οφείλουν να πράττουν..
-Δημόσια καταγγελία κατά της Τράπεζας, που με μη νόμιμα μέσα και  εις γνώση της, οδηγεί τον δανειολήπτη σε "'διογκούμενη υπερχρέωση"
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, αφού επισημάνει το τραγικό λάθος της δανειολήπτριας,που υποχώρησε  στην "πίεση" της Τράπεζας,που ενώ γνώριζε ότι βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της ,στην πιστώτρια Τράπεζα και ενώ στον ορίζοντα δεν προβλέπει βελτίωση του εισοδήματος της λόγω της οικονομικής ύφεσης της Χώρας και της αυξανόμενης ανεργίας, υπέγραψε μία νέα σύμβαση δανείου, χωρίς  να διαβάσει τα αναγραφόμενα σαυτή, αλλά και ούτε 'έγκαιρα κατέφυγε για ενημέρωση και στήριξη σε  εξουσιοδοτημένο από το Ν.3869?2010 Φορέα. Βεβαίως η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θα συνδράμει την καταναλώτρια για την ένταξή της, στις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου, πιστεύοντας ότι ,παρά την ρητή διάταξη του Ν.3869?2010, "...χρέη που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος δεν δικαιούνται να  μπουν στην ένταξη "ρύθμιση "  το Ειρηνοδικείο, θα κάνει δεκτή την αίτηση της δανειολήπτριας, της οποίας η μη ένταξή της "μεθοδεύτηκε" καθώς η δανειολήπτρια ουσίας ,δεν έκανε καμία ανάληψη,και για κανένα ποσό το τελευταίο έτος πριν αιτήσει την ένταξή της, αφού το χρέος ήταν  Προσωπικό δάνειο, καθυστερημένων οφειλών παρελθόντος δανεισμού.
  Τέλος,  η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,΄έπειτα από το παραπάνω διαπιστωμένο γεγονός, καλεί τους καταναλωτές σε άμεση επαγρύπνηση,
ιδιαίτερα ,όταν καλούνται από τις Τράπεζες ,σε ρύθμιση οφειλών, να συμβουλεύονται πάντα, τους εξουσιοδοτημένους  από την Πολιτεία αρμόδιους Φορείς,ιδιαίτερα την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στα τηλέφωνα 2821092666 ,2821092306 .
-


 






Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Με 40% κλέψιμο από το ράφι μέχρι το ταμείο, μας εξαπάτησε το Καρφούρ!

Στο Υπερ Μάρκετ Carrefour επί της Λεωφ Μαραθώνος στο Γέρακα, υπήρχε συνωστισμός στα ταμεία από τους αναγνώστες του ΠΡΏΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ,που είχαν έρθει κεφάτοι να "εξαργυρώσουν" τα κουπόνια της εφημερίδος. Εμάς όμως μας ενδιέφεραν οι (μαύρες φλάσκες) Μελιτζάνες Κρήτης , όπου στο τμήμα λαχανικών είχαμε 2 επιλογές. Τις χύμα που κόστιζαν 1,41 το κιλό, και τις συσκευασμένες που , σύμφωνα με το αυτοκόλλητο ταμπελάκι κόστιζαν 1,15 το κιλό (τις οποίες και προτιμήσαμε).
Πόσο όμως νομίζετε τις πληρώσαμε στο ταμείο?
Όπως καθαρά φαίνεται στην απόδειξη (κλικ φωτό) αντι να χρεωθούμε  ότι έγραφε στην προζυγισμένη συσκευασία , δηλαδή  0,86 ευρώ (για τα 751 γραμ), το  αισχρό Carrefour Μαρινόπουλος μας  το "φούσκωσε" 1,28.
Δηλαδή  το κιλό 1,70 ευρώ !!!
Η...
ληστεία έλαβε χώρα σήμερα της 11: 47 π.μ. κύριοι της Γενική  Γραμματείας του Καταναλωτή της οποίας τις σχετικές αναρτήσεις αποστέλω στο e-mail  της Διεύθυνσης info@efpolis.gr .
Είναι απλό απλούστατο με μια επίσκεψή σας να το διακριβώσατε.
Αν δεν δούμε εντός επόμενης εβδομάδας σχετική ανακοίνωσή σας και κυρώσεις , έχουμε το κάθε δικαίωμα να  πιστεύουμε ότι θέλουμε για την ...εντιμότητά σας...
Σας προκαλούμε εδώ και τώρα...  

Υ.Γ : Καταλάβατε τώρα αγαπητοί αναγνώστες (όχι δικοί μας , της εφημερίδας) γιατί  κι Θέμος είναι χορτάτος με την τεχνητά αυξημένη κυκλοφορία του Πρώτου Θέματος , και οι Γάλλοι μεγαλομπακάληδες  που σας δίνουν 5 ευρώ δόλωμα (κι όταν μπείτε στο κατάστημα θα σας γδάρουν)?






γ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

καταχρηστικοί είναι οι κάτωθι όροι:

 α) αυτός που ορίζει ότι ολόκληρο το ποσό καθίσταται ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνεται µε τόκο υπερημερία 
β) αυτός που θεσπίζει µονοµερή τροποποίηση του τόκου τµηµατικών καταβολών από την τράπεζα και 
γ)αυτός που ορίζει ότι θα συνάγεται
τεκµήριο αποδοχής και αναγνώρισης του χρεωστικού υπολοίπου και των επιµέρους χρεώσεων ,εφόσον εντός είκοσι ηµερών από τη λήψη του µηνιαίου λογαριασµού ή οποιασδήποτε άλλης έγγραφης ειδοποίησης της Τράπεζας ο Κάτοχος ή συνοφειλέτης ή εγγυητής δεν αµφισβητήσει εγγράφως το ποσό της οφειλής.

Κατά τα διατάξεις του άρθρου 2& 1 α, του Ν 225111994 καταχρηστικός και συνεπώς άκυρος λόγω της αντιθέσεώς του στην ανωτέρω διάταξη είναι ο γενικός όρος, που επιτρέπει στην Τράπεζα να καθορίζει εκάστοτε συμβατικό τόκο με το οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του πελάτη στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις), όταν δεν καθορίζονται ειδικά κριτήρια εκ των προτέρων και εύλογα για τον καταναλωτή – πελάτη (ΑΠ 1219/2001 ΕλλΔνη 42.1603 επ.). 
Περαιτέρω, άκυρος ως καταχρηστικός είναι ο όρος που προβλέπει κατά πλάσμα δικαίου ότι θα συνάγεται τεκμήριο αποδοχής και αναγνώριση του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον εντός είκοσι ημερών από τη λήψη του μηνιαίου λογαριασμού θα ειδοποιήσει γραπτώς με απόδειξη την Τράπεζα. ο ανωτέρω όρκος κρίνεται ότι δεσμεύει υπέρμετρα την αιτούσα ως καταναλωτή – πελάτη, έναντι της πιστώτριας καθ’ ής Τράπεζας και αντιβαίνει στις διατάξεις του άρθρου 2 &&6 και 7, περ. κζ΄ του προαναφερθέντος Ν. 2251/1994 (βλ. ως άνω απόφαση του ΑΠ, ΜΠΡΑΘ 2234/2005, δημοσίευση ΝΟΜΟΣ).

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ,ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

Για μια ακόμα φορά το Ειρηνοδικείο Χανίων ,με την υπαρ.310/211  απόφασή του, δικαιώνει πανηγυρικά, άνεργο δανειολήπτη της Κρήτης, που προσέφυγε σαυτό, βάσει του Ν 3869/2010"Περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

 Συγκεκριμένα:
O δανειολήπτης είναι  άνεργος  από 1-10-2010, χωρίς εισόδημα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, με μοναδικό του εισόδημα, το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ των 454,25 Ευρώ,έχοντας χρέη σε δύο πιστώτριες Τράπεζες με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.Στην μία Τράπεζα,είχε χρέος από πιστωτική κάρτα 3.037 Ευρώ και η οποία Τράπεζα ,δέχτηκε το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης, όπως αυτό είχε αποτυπωθεί από το Οικονομοτεχνικό Τμήμα της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλ να πληρώσει  ο δανειολήπτης το χρέος  του ,αφού καταβάλλει σε 304 μήνες από 10 Ευρώ .Στην δεύτερη Τράπεζα που είχε χρέος από ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο πιστωτικές κάρτες στο συνολικό ποσό των 39.625,31 Ευρώ ,το Ειρηνοδικείο Χανίων, αποφάσισε να κάνει δεκτή  την καταβολή  των 200 Ευρώ/μήνα  από το προτεινόμενο ποσό  του μικρού εισοδήματος του δανειολήπτη και για τέσσερα χρόνια.Σημαντικό ήταν το κούρεμα του ποσού των 30,025 Ευρώ δηλαδή ο άνεργος θα πληρώσει  200χ48 μήνες=9600 Ευρώ.
Η δεύτερη πιστώτρια Τράπεζα ,πρόβαλλε ενστάσεις για την αποδοχή της αίτησης, για τον τόπο δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, μια και ο άνεργος δανειολήπτης διέμενε προσωρινά στο σπίτι της αδελφής του,  για να συμπληρώσει το εισόδημά του φιλοξενούμενος από αυτήν, επίσης ότι υπήρξε εκ μέρους του δανειολήπτη δόλος, καθώς επέλεξε τον δανεισμό εις γνώση της αδύναμης οικονομικής του κατάστασης,προκειμένου να θίξει τα συμφέροντα της δανείστριας Τράπεζας, ισχυρισμοί οι οποίοι δεν ευδοκίμησαν στην σκέψη και στην πράξη του Ειρηνοδίκη, ο οποίος έχοντας γνώση της πραγματικής οικονομικής  εικόνας που βιώνουν οι ΄Ελληνες καταναλωτές, εξέδωσε αυτή την ιστορική απόφαση υπέρ του ανέργου δανειολήπτη, ο οποίος μπορεί να έχει οικονομική αδυναμία, αλλά ορθώνει ανάστημα ήθους, ειλικρίνειας και περηφάνιας, ο οποίος παρά την φτώχεια του, δεν ζήτησε "κούρεμα" αλλά  να πληρώσει έστω και μετά από 304 μήνες.
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. με την συνδρομή της οποίας προχώρησε  η διαδικασία της στήριξης  και καθοδήγησης  του ανέργου δανειολήπτη ,χαρακτηρίζει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, σημαντική, επίκαιρη,ελπιδοφόρα,για τις άλλες που θα επακολουθήσουν, αισθάνεται σαφώς δικαιωμένη για το σημαντικό κούρεμα  της οφειλής των 30.025 Ευρώ περίπου 83% από το χρέος ενός άνεργου δανειολήπτη, συγχαίρει για μια ακόμα φορά τους Ειρηνοδίκες της Χώρας, για τις τόσο σημαντικές αποφάσεις για τους πολίτες που καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη, αλλά και το θεωρεί "θέρισμα" του φόβου από τις ψυχές των δανειοληπτών, των αδύναμων δανειοληπτών, που με διάφορες συμπεριφορές και τεχνάσματα προσπαθούν οι  διάφορες Τράπεζες και οι συνεργαζόμενοι με αυτές αφενός να  τους τον επιβάλλουν αφετέρου να  τους αναπροσανατολίσουν.-

                            
                                                                     Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                                                                      Ιωάννα Μελάκη


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ρύθμιση θεμάτων εξυπηρέτησης δανείων σε εφαρμογή των διατάξεων των παρ.1 και 6 του άρθρου 25 ν. 3867/2010

(ΦΕΚ 128/3-8-2010)

Το Δ.Σ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 25 παρ.1 και 6 του ν.3867/2010 για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών του δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αποφάσισε κατά την 3363/2-9-2010 συνεδρίασή του (όπως τροποποιήθηκε με τις  3372/3/27-10-2010,  3384/3/13-1-2011 και 3414/5/1-9-2011 αποφάσεις του), να παράσχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων στεγαστικού τομέα με το ισχύον επιτόκιο καθώς και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια όλων των κατηγοριών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213.21.16.555 και 210.36.94.555 και στη σελίδα για την αναζήτηση πληροφοριών για τη ρύθμιση θεμάτων εξυπητερούμενων δανείων)

Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση του δανειολήπτη, που μπορεί να υποβληθεί μέχρι 31/12/2011 όπως έχει ήδη παραταθεί, παρέχονται οι εξής δυνατότητες:
Α. ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ
α. ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ
1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΑΝΕΓΕΡΣΗ, ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ) :
Κατά πέντε (5) ή δέκα (10) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.
2. ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Κατά πέντε (5) ή δέκα (10) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη.
3. ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΚΕΥΩΝ – ΜΙΚΡΟΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Κατά πέντε (5) έτη και σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.
Ειδικές περιπτώσεις επιμήκυνσης κατά διαφορετικό αριθμό ετών ,από 1 έως 9 στα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια και από 1 έως 4 στα δάνεια μικροεπισκευών -μικροβελτιώσεων, θα εξετάζονται αν η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου δεν επιτρέπει την ως άνω επιμήκυνση κατά 5 ή 10 έτη ακριβώς ανάλογα με το είδος του δανείου.
β. ΟΡΟΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ- ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των ανωτέρω κατηγοριών δανείων παρέχεται:
( Ι ) αρχικά στους δανειολήπτες, που:
α) τα δάνειά τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1-1-2005 μέχρι και 1-1-2011 όπως έχει ήδη παραταθεί  και
β) η μηνιαία δόση τους είναι ίση ή μεγαλύτερη:
των €400,00 για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια
των € 250,00 για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και
των €150,00 για τα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων
γ) κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου, δεν θα υπερβαίνουν το 80ο έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών –μικροβελτιώσεων.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
Θα αποσταλεί στους δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής, από την Υπηρεσία, έντυπη αίτηση η οποία θα υποβληθεί συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από το δανειολήπτη και τον εκ τρίτου συμβαλλόμενο, όπου υπάρχει, στην πρώτη και δεύτερη σελίδα. Στην περίπτωση που η αίτηση δεν υποβληθεί αυτοπροσώπως, απαιτείται βεβαίωση του γνησίου των υπογραφών από Κ.Ε.Π. ή άλλη Δημόσια Αρχή.
Η έντυπη αίτηση που θα υποβληθεί θα συνοδεύεται και από:
• φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας
• πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης
( ΙΙ ) σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, που έχουν λάβει από το Τ. Π & Δανείων, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας τοκοχρεολυτικής δόσης:
• για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους
• πολύτεκνων, τρίτεκνων, ειδικών αναγκών κ.λ.π
• όταν η μηνιαία δόση από το σύνολο των εξυπηρετουμένων δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση αποδοχών τους, υπερβαίνει τα 6/10 αυτών
• που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
α) αίτηση
β) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ,
γ) πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης
δ) δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1,Ε9) και
ε) λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κατά περίπτωση την αντίστοιχη ιδιότητά τους ή τους λόγους αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους προς το Τ. Π & Δανείων
Ειδικά για τους δανειολήπτες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης είναι και η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση του ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως αναφέρεται παρακάτω στην παράγραφο Γ.
Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης και Πάτρας αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικά με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή Δημόσια Αρχή.
Β. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση εξακολουθεί να συντρέχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ – κατά περίπτωση – αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου μέχρι δυο (2) έτη και εντός της επιτρεπομένης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής .
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :
• αίτηση αναστολής
• φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
• πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών ή σύνταξης
• δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1 , Ε9)
• λοιπά δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την αδυναμία του αιτούντος να αντεπεξέλθει για κάποιο διάστημα στις δανειακές υποχρεώσεις του Τ. Π. & Δανείων καθώς και τον προσδοκώμενο τρόπο αντιμετώπισης των δανειακών υποχρεώσεων μετά το πέρας του χρόνου αναστολής.
Γ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Μετά από αίτηση του δανειολήπτη, παρέχεται η δυνατότητα για όλα τα δάνεια, ανεξάρτητα από την υπαγωγή ή μη στη ρύθμιση της επιμήκυνσης της κανονικής διάρκειας του δανείου, να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με το ισχύον επιτόκιο εξυπηρέτησης, σε πολλές δόσεις, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης και με έκπτωση ποσοστού 50% των τόκων υπερημερίας. Το ίδιο ισχύει και για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ή για τα οποία έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα αφού καταβληθεί το 5% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους δανείου θα αρχίζει το συντομότερο δυνατό μετά τη σχετική έγκριση της ρύθμισης από το αρμόδιο όργανο.
Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ της ληξιπρόθεσμης οφειλής του δα;νείου,  ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας.


Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213.21.16.555 και 210.36.94.555


Κάντε ‘κλικ’ στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με:
Γ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ! Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής)

Για συγκεντρωμένες όλες τις αναλυτικές πληροφορίες κατεβάσετε το κείμενο ΕΔΩ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ (1) ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ (μέχρι 31/12//2011 όπως έχει ήδη παραταθεί).

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινήσεις σχετικές με το Νόμο 3869/2010

Παρόλο που ο Ν.3869/2010 στο άρθρο 9 παρ.2 αναφέρεται όχι σε δυνατότητα του Δικαστηρίου προσδιορισμού του ποσοστού, αλλά στο ανώτατο όριο της πρόσθετης επιβάρυνσης του οφειλέτη, με την έννοια ότι εφόσον το ύψος της οφειλής του είναι μικρότερο του 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα καταβάλλει ολόκληρο το ποσό της, εφόσον δε είναι μεγαλύτερη θα απαλλαγεί για το ποσό πέραν του 85% του ποσού της, όπως νομικά ορθά διατυπώνει στην μείζονα σκέψη του δικανικού του συλλογισμού ο εκδόσας την υπ΄αριθμ. 3/2011 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών κ. Γρηγόριος Κομπολίτης. Πέραν του ως άνω σημείου που νομίζω, ότι δεν μπορεί να τύχει διαφορετικής νομικής ερμηνείας αξίζει να αναφερθώ και στο διατακτικό της υπ΄αριθμ. 4/2011 απόφασης του ιδίου ως άνω Ειρηνοδίκη, που συνδυάζει τις τρείς (3) ρυθμίσεις του νόμου και συγκεκριμένα αυτής του άρθρου 8 παρ. 2 για μηνιαίες καταβολές για μία 4ετία, αυτής του άρθρου 9 παρ.1 για εκποίηση της ρευστοποιήσιμης περιουσίας πέραν της πρώτης κατοικίας και τέλος αυτής του άρθρου 9 παρ.2 για σταδιακές καταβολές (μπορεί να φθάσουν μέχρι την 20ετία με περίοδο χάριτος δύο ή τριών χρόνων) προκειμένου να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία. Πρέπει δε να γίνει κατανοητό, ότι η εκποίηση άλλου περιουσιακού στοιχείου πέραν της πρώτης κατοικίας διατάσσεται, όταν οι οφειλές είναι πολλές και δεν επαρκεί η ρύθμιση της 4ετίας και των σταδιακών καταβολών για την διάσωση της πρώτης κατοικίας για να ικανοποιήσει επαρκώς τους πιστωτές. Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει όσον αφορά την εκποίηση της ρευστοποιήσιμης περιουσίας, είναι σε τι τιμή θα εκπλειστηριασθεί τελικά και μετά από πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, με δεδομένο τον ορισμό εκ του νόμου εκκαθαριστή και την πιθανότητα μη αποδοχής του διορισμού του, πιθανό να προκύψει καθυστέρηση που δεν μπορεί να υπολογισθεί κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης. Είναι δε σημαντική η εξαίρεση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την ρύθμιση γιατί ο οφειλέτης για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των ως άνω δανείων του έχει εκχωρήσει υποχρεωτικά σύμφωνα με τα άρθρα 62 του Ν.2214/1994 και 25 του Ν.3867/2010 μέρος τακτικών μηνιαίων απολαβών του το οποίο έχει εξέλθει από την περιουσία του. Συνεπώς, εφόσον για τα δάνεια αυτά προβλέπεται με ειδική διάταξη νόμου ο τρόπος εξόφλησής τους, δεν μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση του Ν. 3869/2010. Ο οφειλέτης όμως, μπορεί να ζητήσει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 25 του Ν. 3867/2010. 
Επανερχόμαστε, δηλαδή εάν χρωστάμε κάτω από το 85% της εμπορικής αξίας της κυρίας κατοικίας μας τότε πληρώνουμε όλο το ποσό π.χ εάν το σπίτι μας έχει εμπορική αξία 100.000Ευρώ εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε χρέος μέχρι 85.000 ανεξάρτητα του ποσού που χρωστάμε, εάν όμως χρωστάμε 30000 τότε θα πληρώσουμε τις 30.000 Ευρώ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ:

  • Προστασία υγείας και ασφάλειας
Στην αγορά πρέπει να κυκλοφορούν μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει καθορισμό απαιτήσεων ασφαλείας για προϊόντα και υπηρεσίες, κατάλληλη ενημέρωση του καταναλωτή για τυχόν κινδύνους, που ενέχει η χρήση αυτών, και προστασία του καταναλωτή από φυσικές βλάβες, που προκαλούνται από προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Προστασία των οικονομικών συμφερόντων
Ο καταναλωτής πρέπει να προστατεύεται έναντι της κατάχρησης εκ μέρους των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί με την "πάταξη" της παραπλανητικής διαφήμισης ή της αθέμιτης συμπεριφοράς στην αγορά (π.χ. στις μεθόδους μάρκετιγκ, στις συμβάσεις κλπ.)
  • Πρόσβαση στην πληροφόρηση
Ο καταναλωτής πρέπει ναι έχει την ικανότητα να κάνει σωστές αγορές αφού, όμως, προηγηθεί η αξιόπιστη και επιστημονική ενημέρωση του. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις τιμές ή την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ούτως ώστε να επιλέγει ό,τι αγοράζει με βάση τη λογική.
  • Δικαίωμα εκπαίδευσης
Ο καταναλωτής, για να είναι σε θέση να αναζητά, να κατανοεί και να αφομοιώνει τις διαθέσιμες πληροφορίες, πριν αποφασίσει σχετικά με τις αγορές του, πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή, που πρέπει να του παρέχεται στη νεαρή του ηλικία μέσα από το σχολείο, με μέριμνα του κράτους.
  • Δικαίωμα εκπροσώπησης
Ο καταναλωτής και οι εκπρόσωποι του πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε Θέματα που τους αφορούν άμεσα, αλλά και έμμεσα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη, όσο το δυνατόν περισσότερο, η άποψη και η γνώμη τους.
  • Πρόσβαση στην δικαιοσύνη
Ο καταναλωτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα λήψης συμβουλών και βοήθειας, όταν θέλει να διατυπώσει παράπονα ή όταν έχει υποστεί βλάβη ή ζημιά από προϊόντα και υπηρεσίες. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να έχει και τη δυνατότητα εφαρμογής απλών, μη δαπανηρών και σύντομων διαδικασιών διακανονισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη ή η ζημιά, που έχει υποστεί.
  • Πρόσβαση στην αειφόρο κατανάλωση
Ο καταναλωτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του, χωρίς να εξαντλεί τους βασικούς πόρους του πλανήτη μας και χωρίς να υπονομεύει την κάλυψη των βασικών αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Η Τιμή του πετρελαίου θέρμανσης "καίει" τους καταναλωτές της Κρήτης

Περισσότερα



Επιστολή -Υπόμνημα , προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστηκότητας , κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, έστειλε η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.,επισημαίνοντας  σαυτήν,   την " καυτή " τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ,στους Νομούς του Νησιού, ζητώντας από τον Υπουργό, την στήριξη των καταναλωτών της Κρήτης.
Μεταξύ των άλλων η επιστολή αναφέρει:


                             
                                      Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

  Το νησί της Κρήτης, φημίζεται παγκοσμίως, για την ποιότητα των  προϊόντων του ,αλλά και  για την ουσιαστική και σημαντική  συμβολή της  Κρήτης, στην Εθνική Οικονομία. Ως καταναλωτές όμως ,υποφέρουμε από την ακρίβεια,των προϊόντων που προμηθευόμαστε από την ενδοχώρα .Συγκεκριμένα  αναφερόμαστε στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και στην επικρατούσα  και απλησίαστη τιμή  σήμερα  και στους τέσσερις Νομούς της , που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε την τιμή του 1 Ευρώ,με αποτέλεσμα  η Κρήτη, να  κατέχει τις αντίστοιχες  τέσσερις  από τις δέκα πρώτες θέσεις, των ακριβοτέρων  Νομών  της Χώρας.
Έτσι, ενώ την περασμένη Παρασκευή, που ξεκίνησε η πώληση πετρελαίου θέρμανσης , καθότι υπήρξε η γνωστή καθυστέρηση, η ανώτερη τιμή στην Κρήτη, ήταν στο 0,975 ευρώ το λίτρο, σήμερα έφτασε και στο 1,050 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών οι τιμές στους Νομούς της Κρήτης έχουν:

(4) Νομός Ρεθύμνου: Μέσος όρος 0,979 ευρώ (από 0,955 - 1,000)

(5) Νομός Χανίων : Μέσος όρος 0,973 ευρώ (από 0,963 – 1,000)

(8) Νομός Ηρακλείου : Μέσος όρος 0,967 ευρώ (από 0,950 – 1,030)

(9) Νομός Λασιθίου : Μέσος όρος 0,967 ευρώ (από 0,918 – 1,050)

Σήμερα ο πανελλαδικός μέσος όρος πώλησης πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,945 ευρώ το λίτρο, ενώ ο μέσος όρος στα πρατήρια της Αθήνας ήταν 0,929 ευρώ.

Οι χαμηλότερες τιμές δηλώθηκαν στο Νομό Πέλλης (0,917) και οι ακριβότερες στο Νομό Κερκύρας (0,992).

   Με δεδομένο, την διαφοροποίηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης  στις άλλες περιοχές της Ελλάδος, αλλά και την  υπάρχουσα οικονομική  δυσκολία που βρίσκονται σήμερα τα Ελληνικά νοικοκυριά και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά της Κρήτης, με όλες τις επιπτώσεις από την γενικότερη οικονομική ύφεση, παρακαλούμε όπως πάρετε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την στήριξη και την προστασία  των καταναλωτών.Των καταναλωτών που σκέφτονται να απέχουν από την αγορά ,λόγω της ακρίβειας του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της δικής τους ανέχειας και φτώχειας.-


                                                                                                        Η Πρόεδροςτης ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                                                                                          Ιωάννα Μελάκη


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ καταγγέλει : Οι καταναλωτές της φτώχειας , στο έλεος του Θεού και της Μοίρας τους

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καταγγέλλει την εμφάνιση των συμπτωμάτων, απόλυτου ψυχολογικού και οικονομικού ισοπεδόματος των Ελλήνων καταναλωτών...
με τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, που εμφανίστηκαν στην Τραπεζική Αγορά, δυναμικά, από τα διάφορα μέρη του Ορίζοντα της γης,, δημιουργώντας τον φόβο και την ανασφάλεια στις ρυθμίσεις των χρεών των υπερχρεωμένων Ελληνικών νοικοκυριών.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, από τον Ιούνιο, με δημόσιο κάλεσμα της ,ενημέρωνε τους Έλληνες δανειολήπτες, να τρέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους έγκαιρα, διότι ο ορίζοντας της μη ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών έκλεινε και για την διασφάλιση της ,θα οδηγούσαν τις Τράπεζες, στην ενεργοποίηση των εταιρειών ειδικού σκοπού, και το βλέπουμε τώρα ,
Συγκεκριμένα: Kαταναλωτής -δανειολήπτης της Κρήτης , μας καταγγέλει ότι , καλείται , για χρέος 19.000 Ευρώ ,σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων,για την εξασφάλιση του χρέους, από την Εταιρεία Ειδικού σκοπού, με δέσμευση κάθε ακίνητου και κινητού περιουσιακού του στοιχείου, και ενώ έχει μπει στην διαδικασία της εξώδικης ρύθμισης του Ν. 3869/2010, μέσω της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ,και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα με κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο , , να παίζεται ένα "'αθλιο παιχνίδι" εις βάρος των οικονομικών του συμφερόντων.Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, στις 24-10-2011 του κοινοποιεί αίτηση ,ασφαλιστικών μέτρων κατ εντολή της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία "........" που εδρεύει στην Αγγλία και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E συγκεκριμένα αιτούν από το δικαστήριο " ...να χορηγήσει προσωρινή διαταγή με την οποία να απαγορεύεται η νομική και πραγματική μεταβολή κάθε ακίνητου περιουσιακού στοιχείου του δανειολήπτη και συγκεκριμένου οικοπέδου, το οποίο λεπτομερώς αναφέρεται στην αίτηση,,καθώς και κάθε κινητού κινητού περιουσιακού στοιχείου και κάθε εμπράγματος δικαιώματος πάνω σαυτά, πού βρίσκεται στα χέρια του δανειολήπτη ή στα χέρια τρίτων οφειλετών του, αλλά και κάθε απαιτήσεως του κατά τρίτων και να καταδικαστεί ο δανειολήπτης στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη"
Ο καταναλωτής -δανειολήπτης,σημειωτέον, το μόνο που έχει καταλάβει είναι ότι κινδυνεύουν τα περιουσιακά του στοιχεία, δεν γνωρίζει ακριβώς από πού, δεν μπορεί να φανταστεί ότι το χρέος του έχει φύγει από την δανείστρια Τράπεζα σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού στην Αγγλία,, γιατί η ίδια η Τράπεζα επανέρχεται πάλι ως εκπρόσωπος και εντολοδόχος της Εταιρείας...Αυτά συμβαίνουν στα Ελληνικά νοικοκυριά, αυτά συμβαίνουν στους ανυποψίαστους πολίτες.....
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί δημόσια τον Συνήγορο του Καταναλωτή,(Ανεξάρτητη Αρχή) να πάρει θέση, είναι τραγικές οι νέες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν οι αδύναμοι σήμερα καταναλωτές, να ερευνήσει την νομιμότητα μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων των δανειζομένων, που μεταφέρονται ως προϊόντα διακίνησης ,,από τις Τράπεζες, στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, καλεί και τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, να αποβάλλουν τον φόβο που τους επιβάλλουν οι συμπεριφορές των δανειστών,να καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς συμπεριφορές των Τραπεζών στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με τον προσφορότερο γιαυτούς μέσο .
Τέλος, η ΄Ενωση ,καλεί, τους ΄Ελληνες δικαστές να στηρίξουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και να απορρίπτουν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, των σκληρών δανειστών,όταν περιέχουν όρους καταχρηστικούς για τα συμφέροντα των καταναλωτών, των καταναλωτών που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια την οικονομική και κοινωνική τους ισορροπία.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των ΔΥ εξετάζει το Παρακαταθηκών

Ημ/νία: 13:23 - 24 Οκτ 2011


Με το ίδιο έγγραφο σημειώνεται πάντως ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των χορηγηθέντων δανείων, την αναστολή εξυπηρέτησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, στα δάνεια για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης του δανείου, κατ' επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.

Στα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατόν να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη, πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης δανείου, κατ' επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη. Στα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων, η διάρκεια αοποληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 έτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των παραπάνω δανείων παρέχεται σε δανειολήπτες που σωρευτικά τα δάνεια τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1/1/2005 μέχρι και 1/7/2010, η μηνιαία δόση των δανείων τους ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, των 250 ευρώ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και των 150 ευρώ για τα δάνεια των μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων. Επίσης παρέχεται σε δανειολήπτες που η ηλικία τους, κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου, δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων.

Η δυνατότητα επιμήκυνσης μπορεί να παρέχεται σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών, για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, σε περιπτώσεις δανειοληπτών πολύτεκνων, τρίτεκνων, ειδικών αναγκών. Επίσης όταν η μηνιαία δόση από το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των αποδοχών τους, υπερβαίνει τα 6/10 αυτών και ακόμη όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης.

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή εξυπηρέτησης δανείων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι εφόσον υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ. -κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου -όχι πέραν των 2 ετών- και εντός της επιτρεπόμενης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.

Επίσης για τοκοχρεολυτικές δόσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, η ρύθμιση καταβολής θα μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του δανειολήπτη, είτε μέχρι 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων, είτε μέχρι 120 μήνες με απόφαση του Δ.Σ., εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης. Με την έγκριση της αίτησης του δανειολήπτη για ρύθμιση, ποσοστό 50% επί των τόκων υπερημερίας εκπίπτει, εφόσον η καταβολή γίνεται τακτικά και εμπρόθεσμα.

Στο έγγραφο γίνεται μνεία σε δύο ακόμη αποφάσεις του ΔΣ με τις οποίες, αποφασίστηκε πρώτον, η πλήρης απαλλαγή των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση που εξοφλήσουν εφάπαξ την ληξιπρόθεσμη οφειλή του δανείου τους και δεύτερον, δόθηκε παράταση μέχρι 31/12/2011 για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής σε όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμα σε τρεις τράπεζες που παρακράτησαν μισθούς για τον συμψηφισμό απαιτήσεων

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011


Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», στις τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που...κατατίθετο σε αυτές. Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην Eurobank Ergasias, πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόστιμο 60.000 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.Οι συγκεκριμένες τράπεζες προέβαιναν στην μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις.Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), ενώ δεν επιτρέπει -ούτε με συμφωνία- τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα).Τούτο προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη.Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσό του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημιώσανε παρανόμως τους καταναλωτές.Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από τολογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο όμως για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα όρια.Υπενθυμίζεται ότι, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της μηνιαίας δόσης.Οι όροι που προβλέπουν τα εν λόγω έξοδα ελέγχονται ως καταχρηστικοί και παράνομοι.Μετά την κλήση για την κατάθεση σχετικού υπομνήματος μία τράπεζα ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιδιαίτερα μάλιστα υψηλών χρεώσεων που είχε προαναγγείλει για την περίπτωση αυτή, δίχως ωστόσο να έχει προβεί μέχρι σήμερα και σε απόσυρση του όρου συναλλαγών που προβλέπει την επιβολή εξόδων καθυστέρησης.Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε τη γνώμη ότι οι εν λόγω χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και ως εκ τούτου προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπομένων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος.Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναμένει, ως εκ τούτου, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτσούκος δήλωσε:«Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίσει και να διαφυλάξει την πρόσβαση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε αθέμιτη χρέωση, ιδίως μάλιστα όταν αυτή συνδέεται με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πολίτης

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Νέα δικαίωση υπερχρεωμένου πολύτεκνου από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Νέα δικαίωση υπερχρεωμένου πολύτεκνου από το Ειρηνοδικείο Χανίων
Nέα δικαίωση υπερχρεωμένου πολύτεκνου του Δημοσίου από το Ειρηνοδικείο Χανίων, όπου αποφάσισε την διαγραφή χρέους ,της τάξεως περίπου του 70% , και πληρωμή του υπολοίπου σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων βάθος τετραετίας.

Στην Ανακοίνωσή της η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρει:

Με την υπαρ. 309/2011 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Χανίων, σε εφαρμογή του Ν.3869/2010 "Περί ρύθμισης και διαγραφή χρεών ,υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων..." δικαίωσε υπερχρεωμένο πολύτεκνο, συνταξιούχο του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα: O εν λόγω συνταξιούχος, είχε χρεωθεί σε πέντε Τράπεζες, με καταναλωτικά δάνεια ,πιστωτικές κάρτες αλλά και χρέος ως εγγυητής, ποσό ανερχόμενο στο ύψος των 92.073 Ευρώ.Αφού εμφάνισε πραγματική αδυναμία πληρωμής αυτών, από το έτος 2010 , αίτησε την ρύθμιση των χρεών του ,από το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του, με την συνδρομή της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα), ο δανειολήπτης, δεν είχε στην διάθεσή του, βασικό του εισόδημά , ήταν μία σύνταξη του δημοσίου ,στο ύψος 1100 Ευρώ , από κινητά περιουσιακά στοιχεία είχε, ένα αυτοκίνητο μάρκας FORD τύπου FIESTA 1388 κ.ε πρώτης κυκλοφορίας 2004 εμπορικής αξίας 5000 Ευρώ, και ένα μοτοποδήλατο 130 κ.ε και εμπορικής αξίας 600 Ευρώ. .Το Ειρηνοδικείο Χανίων, έκρινε ότι, τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, ακόμα και σε ρευστοποίηση, δεν ήταν ικανά ,να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πιστωτών του, γιαυτό πήρε την τόσο σημαντική και γενναία απόφαση, να απαλλάξει τον δανειολήπτη από το τόσο βαρύ χρέος του του ποσού των 63.273 Ευρώ,καλώντας τον ,να πληρώσει το ποσό των 28.800 Ευρώ, σε βάθος τετραετίας σε μηνιαίες καταβολές.Η αίτησή του έγινε δεκτή, παρά τους ισχυρισμούς των Τραπεζών ,περί καταχρηστικότιτας άσκησης της αίτησης, καθώς επικαλούνταν ότι ο δανειολήπτης απέκρυπτε από τους δανειστές του ,την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Με την παραπάνω απόφαση, δικαιώθηκε για ακόμα φορά η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, και καλεί τους δανειολήπτες, να εμπιστευτούν τόσο τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3869/2010 , τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά προπάντων τους ΄Ελληνες δικαστές, οι οποίοι με τις γενναίες αποφάσεις τους ,στέκονται δίπλα στους οικονομικά δοκιμαζόμενους σήμερα Έλληνες καταναλωτές, που ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, από την δυσκολία, της Οικονομικής Κρίσης της Χώρας μας , που έζωσε τα περισσότερα νοικοκυριά.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Διαγραφή των χρεών κατά 100% ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ



ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΧΡΕΟΥΣ  ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 100%, αλλά , υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και η διαγραφή μίας οφειλής στο σύνολό της.
«Για να ληφθεί τέτοια απόφαση θα πρέπει ο δανειολήπτης να μην έχει ούτε εισοδήματα ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία»
Το δικαστήριο εάν εκτιμήσει ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια εισόδημα, για παράδειγμα λόγω αναπηρίας, μπορεί να τον απαλλάξει 100% από την οφειλή του.
Αν πρόκειται για άνεργο, θα του παράσχει μία περίοδο χάριτος έως τεσσάρων ετών, αλλά κάποια στιγμή μετά από τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο της υπόθεσης.
Εφόσον διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης έχει αποκτήσει εισοδήματα, θα ρυθμίσει ανάλογα το χρέος.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανάκληση γιαουρτιού με αφλατοξίνη


PDF Εκτύπωση E-mail
ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2011 16:32
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας,   διαπίστωσε τη διακίνηση γιαουρτιού με την εμπορική επωνυμία «Γιαούρτι ΟΡΕΙΝΟ – Γιαούρτι από φρέσκο γάλα» με αφλατοξίνη Μ1 σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των επιτρεπτών επιπέδων. Το προϊόν παρασκευάζεται από την επιχείρηση «Δημ. Καραγκιοζόπουλος», Βαλανίδα Ελασσόνας, Ν. Λάρισας.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε, για προληπτικούς λόγους, από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν παραχθεί από αυτή.  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη στην κατοχή τους γαλακτοκομικά προϊόντα της επιχείρησης να μην τα καταναλώσουν.

Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);



Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι.

Συμβουλές της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Απάντηση




Επειδή βρισκόμαστε, ένα βήμα πριν ο χειμώνας,  μας  δείξει τις άγριες διαθέσεις του, και εμείς ως καταναλωτές, παρά τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουμε, από την οικονομική ύφεση, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με πετρέλαιο θέρμανσης, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για την προστασία  μας,  από τυχόν καταδολιεύσεις και ελλιπείς παραδόσεις, μας παραθέτει τις συμβουλές της:


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1)Ερευνα αγοράς: Απαραιτήτως ,.κάνουμε έρευνα αγοράς για την εξασφάλιση  καλής τιμής.. Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο  και από εταιρεία σε εταιρεία..Απαραίτητο  επίσης είναι να ελέγχουμε την τιμή της πινακίδας,πριν παραγγείλουμε. 2)Απαραίτητη η  Ογκομέτρηση της δεξαμενής, για να υπολογίσουμε την χωρητικότητα της . Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου ,γίνεται πολλαπλασιασμός των διαστάσεων της (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί  (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα
3)Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.4)   Ο Διαχειριστής  της πολυκατοικίας θα πρέπει να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λ.π. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συν αποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η  διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου. κ.λ.π.)
5)  Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη ώστε να μπορεί ν΄ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.
  ΕΠΙΜΕΛΩΣ   ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΕΞΑΠΑΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΜΑΣ
α)   Να μην είναι   Παραποιημένος ο μετρητής βυτιοφόρου:  Είναι μία μορφή κλοπής του καταναλωτή κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο την ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας όμως  μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από την ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα ,που με κανονικές συνθήκες  ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωση προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.
β)  Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια, τόσο προτού όσο και μετά την παράδοση του πετρελαίου. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι από δεκάδες λίτρα ανάλογα με το μήκος και την διατομή της μάνικας, δηλαδή μας γίνεται κλοπή πετρελαίου ,μπροστά μας.
γ)    Παράδοση με προ μέτρηση: Να είστε παρόντες στην παράδοση, εάν γίνεται να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο και να ελέγχονται  όλες οι  λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προ μέτρηση, το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.
δ)     Ελέγχετε ,ώστε το μέτρο να μην λυγίζει και ότι κατά την επιμέτρηση τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προ μέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.
ε)     Παραποιημένη βέργα μέτρησης: Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης ,καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτρηση της δεξαμενής.
ζ)     Εχουμε δικαίωμα αμφισβήτησης, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση  έχουμε δικαίωμα να γράψουμε  πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσουμε την παρμβαση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ή της αρμόδιας Αρχής.
.  Εάν παρά τα παραπάνω νιώσετε εμπορική πρακτική που θίγονται καταναλωτικά δικαιώματα , μπορείτε να το καταγγείλετε αφού επικοινωνήσετε με το γραφείο Προστασίας Καταναλωτή, της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306
                                                         Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                                   Ιωάννα Μελάκη



--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Καταναλωτές προσοχή , Δεν είναι νόμιμη η επίσπευση πλειστηριασμού, της α΄ κατοικίας μας, από τις Τράπεζες





Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών- δανειοληπτών σχετ. με την επίσπευση από μεριάς Τραπεζών, διενέργειας πλειστηριασμού  σήμερα, της πρώτης  κατοικίας .Όταν ο  δανειολήπτης ( οφειλέτης), έχει  υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα  αίτηση - πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού με βάση το ν.3869/2010 (ν.Κατστέλη). η επίσπευση πλειστηριασμού διενεργείται καταχρηστικώς ,σύμφωνα με το άρθρο (281Α.Κ) και την απόφαση υπαρ. 7350/2011 ΜΠΡ ΑΘ
Με το άρθρο 46§§1 & 2 του ν.3986/2011 (μεσοπρόθεσμο), παρατάθηκε έως 31.12.2011 , η αναστολή του πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας  και εφαρμόζεται για κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτως αν στερείται πτωχευτικής ικανότητας δηλ. συμπεριλαμβάνονται και οι έμποροι.
Τέλος , υπενθυμίζετε στους καταναλωτές ότι ήδη η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ έχει στείλει σχετικό υπόμνημα  στους αρμόδιους Υπουργούς , και ζητά να δοθεί "τολμηρή" παράταση πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας για 3 έτη δηλαδή μέχρι 31-12-2014

                                                         Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                                                             Ιωάννα Μελάκη



Τροπολογία για τους δανειολήπτες Δ.Υ. από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
19/10/2011 15:52

Πρόταση για την παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους, όσον αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες υπέβαλλαν σαράντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη.
Η πρόταση αφορά όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο που τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας, καθώς και όσους έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους τουλάχιστον κατά 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμβάσεις δανείων που έχουν συνάψει οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπόκεινται στις εξής επιλογές:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,
β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και
γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.
Για τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.
Το πλήρες κείμενο της πρότασης:
Ρύθμιση οφειλών εργαζομένων  που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, εργασιακής εφεδρείας και που οι αποδοχές τους μειώνονται τουλάχιστον κατά 20% 
Αιτιολογική Έκθεση
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθεται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, καθώς και όσοι υφίστανται σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου υφίστανται χωρίς αμφιβολία μία απρόβλεπτη ανατροπή των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν και χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα στις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Θα πρέπει γι’ αυτό να ληφθεί υπόψη αυτή η αδυναμία στην οποία περιέρχονται και να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις τους κατά τρόπο που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς να αντιμετωπίσουν χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς την εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Η παροχή από το νόμο διευκολύνσεων προσφέρει την ασφάλεια την οποία χρειάζονται για να διατηρήσουν τον προσανατολισμό τους, να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή αυτή μεταβατική φάση, να αναδιοργανώσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, κατά τρόπο που εντέλει εξυπηρετεί και το συμφέρον των πιστωτών.
Άρθρο …
1. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικης διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και εργαζόμενοι στο Δημόσιο των οποίων οι συνολικές αποδοχές μειώνονται τουλάχιστον κατά είκοσι τοις εκατό (20%) λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου που αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο και έχουν συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα και να επιτύχουν να εφαρμοστούν ένα από τα ακόλουθα μέτρα.
Εφόσον πρόκειται για συμβάσεις δανείων:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,
β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και
γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.
Εφόσον πρόκειται για πιστώσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού να κάνουν χρήση των υπό στοιχεία α) ή
β) παραπάνω δυνατοτήτων και να αποπληρώσουν το κατάλοιπο του λογαριασμού σε έξι έτη με ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.
Για τις παραπάνω ρυθμίσεις εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.
2. Αιτήσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εφεδρείας. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων εφαρμογής που απαιτούνται.
3. Δικαίωμα να ζητήσουν την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος έχουν οι πρωτοφειλέτες, οι εγγυητές και οι καθολικοί διάδοχοί τους.
4. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων από το παρόν άρθρο επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 του ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄) .
Λούκα Τ.Κατσέλη
Αφροδίτη Παπαθανάση
Έλενα Παναρίτη
Μιχάλης Κατρίνης
Δημήτρης Κουσελάς
Γιάννης Βούρος
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χρήστος Μαγκούφης
Ευτύχιος Δαμιανάκης
Γεώργιος Ντόλιος
Φραγκίσκος Παρασύρης
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Μίμης Ανδρουλάκης
Δημήτρης Λιντζέρης
Πέμη Ζούνη
Κώστας Καρτάλης
Σάββας Εμινίδης
Μαρία – Ελένη (Μιλένα) Αποστολάκη
Όλγα Ρενταρή
Ιωάννης Βλατής
Άννα Νταλάρα
Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου
Ηλίας Καρανίκας
Δημήτρης Καρύδης
Αικατερίνη Περλεμπέ – Σηφουνάκη
Σούλα Μερεντίτη
Ελένη Τσιαούση
Αθανάσιος Γιγκόνογλου
Βασίλης Γιουμαντίδης
Δημήτρης Παπουτσής
Αικατερίνη Μπατζελή
Βασιλική Τσόνογλου
Μαρία Κυριακοπούλου
Παύλος Στασινός
Ιωάννης Διαμαντίδης
Μαρία Μίχου
Μαρία Σκραφνάκη
Συμεών Κεδίκογλου
Σίφης Βαλυράκης
Δημήτρης Τσιρώνης

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011


Η  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ , επί ευκαιρία ανάθεσης καθήκοντα Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος ,στον  Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο ,εύχεται ,  κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα...σε μια εποχή  δύσκολη για  όλους μας , μα προπάντων για την ίδια μας την Χώρα.

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: "Η παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της φτώχειας, βρίσκει φτωχότερους τους ΄Ελληνες"

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011



Η 17η Οκτωβρίου, ως παγκόσμια μέρα καταπολέμησης της φτώχειας, μας βρίσκει ως πολίτες μιας ανεπίσημα...
πτωχυμένης χώρας, υπό την επήρεια κλίματος φοβίας, λόγω της συνεχούς αυξητικής πορείας της φτώχειας. Στη χώρα μας περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, με την επίσημη ανεργία να αγγίζει το 17% .Ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με μαθηματική ακρίβεια καθημερινά αυξάνει, με την Κυβέρνηση ,αντί να μάχεται και να βάζει όρια εξάλειψης του φαινομένου της φτώχειας, και να συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια, αυτοκαταστρέφεται, αυτοβυθίζεται στην φτώχεια, συμπαρασύροντας στο γκρεμό της ανέχειας και της φτώχειας τους πολίτες της ,με την επαχθή και σκληρή φορολογική της επιδρομή ,με τις έκτακτες εισφορές, με την μείωση των μισθών και συντάξεων, με την ανέλεγκτη ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών. Πραγματικά ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, λυπούμαστε που η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι απλά δεν έχει προγραμματισμό για την πάταξη της φτώχειας των Ελλήνων, αλλά συνεπικουρεί στην ύπαρξή της και μάλιστα χωρίς καμία διάκριση, αφήνει ακάλυπτες,χωρίς ευαισθησία και πρόνοια, οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές πληθυσμιακές ομάδες (Α.μ.Ε.Α , αναπήρους , κ.λ.π.) Η ληστεία της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πλέον καθημερινή, το κράτος πρόνοιας οδεύει προς διάλυση, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναγκάζονται σε «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» και η Ελλάδα μετατρέπεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα .Δεν μπορούμε να μιλάμε ως κοινωνία για καταπολέμηση της «φτώχειας» αφού εμείς με μπροστάρη την Κυβέρνηση της Τρόικας και του Νομισματικού Ταμείου, μετατρέψαμε τα ίδια μας τα παιδιά σε «φτωχά παιδιά» με ελλειπή παιδεία, με υποβάθμιση της υγείας και όλων των άλλων αγαθών, που είναι απαραίτητα για μια ασφαλή επιβίωση πάνω στον πλανήτη. Είμαστε ενάντια σε όλα τα μέτρα ,τα μη αναπτυξιακά, τα οπισθοδρομικά που προσπαθούν να αντλήσουν από ένα οικονομικά εξασθενημένο λαό οι Κυβερνώντες, που ζητούν ακόμα να περάσουν στο λαό ώσπου να τον ισοπεδώσουν, να χαθεί από τον υπαρξιακό χάρτη αυτής της Χώρας που ονομάζονται Έλληνες, αφού για Χώρα και κυριαρχικά δικαιώματα δεν μιλάμε πλέον, αφού κυριαρχικά και συνταγματικά δικαιώματα έχουν χαθεί, σαυτό που λέμε "χρέος" και ανεπίσημα χρεοκοπία. Κύκλοι της δικαιοσύνης μιλούν δημοσίως, για τον χειρότερο πόλεμο, που έχει περάσει ποτέ από την χώρα μας, που είναι ο «οικονομικός πόλεμος» που δυστυχώς και εδώ πλήττει για μια ακόμα φορά τους αδύνατους οικονομικά πολίτες, τους πτωχούς πολίτες. Παρά ταύτα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επειδή πιστεύει ότι, όλα μπορούν να αλλάξουν, αφού αλλάξει η πολιτική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης, καλεί τους καταναλωτές να «παλέψουν» την φτώχεια, που είναι δίδυμη αδελφή της ανεργίας, να προσπαθήσουν, να φωνάξουν στους αρμόδιους Υπουργούς, να αλλάξουν πολιτική πάνω στην κατάσταση της οικονομίας Χώρας , που είναι αυτοκαταστροφική και όχι αναπτυξιακή, να επαναδιαπραγματευθούν τον δανεισμό της Χώρας, και να ζητήσουν να πληρώσουν οι οικονομικά δυνατοί πολίτες και όχι οι πολίτες της φτώχειας και της ανέχειας.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Και άλλος άνεργος δικαιώθηκε



Μέγεθος γραμματοσειράς
Ακόμα μία δικαίωση άνεργου δανειολήπτη έρχεται από το ειρηνοδικείο Ηρακλείου μετά από απόφασή του για "κούρεμα" χρέους που είχε από δάνειο της τάξης του 50%.  Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης που είχε συνδράμει με την μεσολάβησή της τον δανειολήπτη αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι σε συνολική οφειλή 158.562,22 Ευρώ, καλείται ο δανειολήπτης να πληρώσει σε χρονική διάρκεια τετραετίας 9.600 Ευρώ.
Επίσης για την διάσωση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας του που ήταν υποθηκευμένη, κλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 333.33 Ευρώ/μήνα και επί 17 έτη, δηλαδή θα πληρώσει 67.999,32 Ευρώ με ένα χρόνο περίοδο χάριτος. Συμπερασματικά κουρεύτηκε χρέος του άνεργου δανειολήπτη 80.962 Ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΠΚΧΑΝ αναλυτικά:

"Με την υπαρ.566/2011 απόφασή του, το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, δικαίωσε δανειολήπτη, μακροχρόνια άνεργο, κάτοικο της πόλης του Ηρακλείου, που προσέφυγε σ' αυτό διαγράφοντας το 50% του χρέους του.
Με την ιστορική αυτή απόφαση, καλείται πλέον ο δανειολήπτης να καταβάλλει στις πιστώτριες Τράπεζες επί μια τετραετία το ποσό των 200 Ευρώ/ανά μήνα για το σύνολο των χρεών του στις Τράπεζες.
Συγκεκριμένα σε συνολική οφειλή 158.562,22 Ευρώ, καλείται ο δανειολήπτης να πληρώσει σε χρονική διάρκεια τετραετίας 9.600 Ευρώ.
Επίσης για την διάσωση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας του που ήταν υποθηκευμένη, κλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 333.33 Ευρώ/μήνα και επί 17 έτη, δηλαδή θα πληρώσει 67.999,32 Ευρώ με ένα χρόνο περίοδο χάριτος. Συμπερασματικά κουρεύτηκε χρέος του άνεργου δανειολήπτη 80.962 Ευρώ.
Στην παραπάνω υπόθεση είχε μεσολαβήσει και είχε συνδράμει τον δανειολήπτη για την εξώδικη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών (Ν.3869/2010) , η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ).
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει φανερά ικανοποιημένη από την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, αφενός για την δικαίωση του δανειολήπτη μέλους της και αφετέρου για την τόσο σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου παρά της παρεμβάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας για ακόμα άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη"

ΑΥΡΙΟ ΔΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 91,5 FM

ΤΡΙΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΥΡΙΟ,ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ(ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ)ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ 91,5 ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΟΡΦΑΝΙΔΗ.ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ,ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ,ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

ΘΕΜΑΤΑ:
-Παρέμβαση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στους αρμόδιους Υπουργούς για παράταση αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης και μοναδικής κατοικίας
-Νικηφόρα απόφαση Ειρηνοδικείου για δανειολήπτη στο Ηράκλειο της Κρήτης
-Δημόσια έκκληση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στους αντιπεριφεριάρχες του νησιού για την σύσταση της Επιτροπης Διακανονισμού ,για τις Εμπορικές μισθώσεις


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΦΥΓΓΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ., με υπόμνημά της ζήτησε από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, την παράταση των πλειστηριασμών για 3 χρόνια δηλαδή μέχρι το 2014.

Η τελευταία παράταση της απαγόρευσης δόθηκε με το σχέδιο νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Η σχετική διάταξη, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι:

- Αναστέλλονται για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών. Η διάταξη προστατεύει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (καταναλωτές, επιχειρήσεις κ.ά.).

- Περαιτέρω, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας ή μοναδικής κατοικίας. Πρόκειται για παράταση της απαγόρευσης που εμπεριέχεται στον νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων («τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»).

- Απαγορεύεται επομένως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο πλειστηριασμός της κατοικίας, ακόμη κι όταν η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ή και όταν ο πλειστηριασμός γίνεται από οποιονδήποτε τρίτο.

- Με τη διάταξη προστατεύεται η κατοικία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα όρια που ορίζονται στο άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010, δηλαδή δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Με τον νέο νόμο διευκρινίζεται πλέον ρητά ότι η απαγόρευση καταλαμβάνει την κύρια ή μοναδική κατοικία κάθε φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή αν στερείται ή όχι πτωχευτικής ικανότητας. Συνεπώς προστατεύεται η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ 50% ΧΡΕΟΣ μακροχρόνιου άνεργου ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

 Με την υπαρ.566/2011 αποφασή του  ,το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,  δικαίωσε δανειολήπτη, μακροχρόνια άνεργο, κάτοικο της πόλης του Ηρακλείου, που προσέφυγε σαυτό ,διαγράφοντας το 50% του χρέους του   και με την ιστορική αυτή απόφαση, καλείται πλέον  ο δανειολήπτης  να καταβάλλει στις πιστώτριες Τράπεζες επί μια τετραετία το ποσό των 200 Ευρώ/ανά μήνα ,για το σύνολο των  χρεών του στις Τρράπεζες.
Συγκεκριμένα σε  συνολική οφειλή 158.562,22 Ευρώ, καλείται ο δανειολήπτης  να  πληρώσει  σε χρονική διάρκεια τετραετίας 9.600 Ευρώ.
Επίσης για την διάσωση από την εκποίηση της κύριας  κατοικίας του, που ήταν υποθηκευμένη ,κλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 333.33 Ευρώ/μήνα και επί 17 έτη,  δηλαδή θα πληρώσει 67.999,32 Ευρώ ,με ένα χρόνο περίοδο χάριτος
.Συμπερασματικά, του άνεργου  δανειολήπτη κουρεύτηκε χρέος 80.962 Ευρώ.
 Στην παραπάνω υπόθεση είχε μεσολαβήσει και είχε συνδράμει τον δανειολήπτη για την εξώδικη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών (Ν.3869/2010) , η ' Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ).
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει φανερά ικανοποιημένη από την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, αφενός για την δικαίωση του δανειολήπτη μέλους της, και αφετέρου για την τόσο σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου,παρά της παρεμβάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας για ακόμα άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.-
                        

                             Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                           Ιωάννα Μελάκη
 

Τι σημαίνει αναδιάρθρωση Χρέους?


Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για το τι σημαίνει και τι συνεπάγεται η αναδιάρθρωση του Χρέους. Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Ένας τρόπος είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "haircut" - δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μίας χώρας, ή και μίας επιχείρησης..


Μια άλλη μορφή είναι ο χρονικός επαναπροσδιορισμός ενός χρέους κατά τον οποίο τα δάνεια μικρής και μέσης χρονικής διάρκειας, θα μετατραπούν σε δάνεια με μεγάλο χρονικό ορίζοντα εξόφλησης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών μιας χώρας στο μέλλον.

Εφόσον οι χώρες δεν δύνανται να χρεοκοπήσουν η μόνη λύση είναι η ανταλλαγή των ομολόγων (δανείων) που ακόμα δεν έχουν αθετηθεί με (δάνεια) ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και συνήθως χαμηλότερου επιτοκίου. Το μέτρο αυτό που συνεπάγεται και προϋποθέτει παροχή βοήθειας μέσω εισροής νέου χρήματος έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετές χώρες οι οποίες έχουν υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.

Το βασικό σενάριο που προβάλλουν τα ξένα ΜΜΕ αποτελεί μια πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν 60 ευρώ. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνου μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, παίρνοντας ανάσα πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.
via

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: "Η 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, βρίσκει την Ελλάδα σε υποκατανάλωση "


13 Με αφορμή το περιεχόμενο κάποιων δημοσιευμάτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ναφέρουν ότι, ΄Ελληνες μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία...
 λόγω "υποσιτισμού" μας βάζουν, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σε εμφανή προβληματισμό, αγωνία και ανησυχία ,για την φτώχεια χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, που συνεχώς και καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται, (σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία) και κανείς δεν ξέρει που θα τερματίσει.

Η 16η Οκτωβρίου ,Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τις μέρες μας, είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, μας κάνει, να εστιάσουμε το βλέμμα μας , στην ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση της διατροφής μας , λόγω έλλειψης εισοδήματος, αλλά και λόγω της εμπορευματοποίηση της , από τους έχοντες και της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας μη ασφαλών προϊόντων, βομβαρδισμένα με επιβλαβή δηλητήρια, επικίνδυνα για την υγεία μας. Η Οικονομική κρίση, που άγγιξε τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες καταναλωτές, τους κάνει να χρησιμοποιούν, υποβαθμισμένα προιόντα διατροφής ,παρά το γνωστικό τους πεδίο.
16 Οκτωβρίου, Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Αλήθεια ποιοι από τους κρατούντες την σέβονται; Ποιοι από αυτούς έχουν στην διάταξη του μυαλού τους, την ενεργοποίση των συστημάτων ελέγχου, ώστε σήμερα να αισθανόμαστε ασφαλείς κάνοντας χρήση προσφερομένων αγαθών, ότι η υγεία μας δεν κινδυνεύει; Η υποβάθμιση της διατροφής μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές, της κάθε πολιτείας και τις εμπορικές πρακτικές που είναι διατιθεμένη να ανεχτεί , εις βάρος της διατροφής των πολιτών της.

Η έννοια της διατροφής έχει στενή σχέση με την ύπαρξη τροφίμων στον πλανήτη, στρατηγικές διάθεσης αυτών, έχει σχέση με το χώρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχει σχέση με την οικονομική δυνατότητα κάθε διαμερίσματος περιοχών του πλανήτη ,έχει σχέση με τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Η τροφή είναι αγαθό ,που παράγει ο πλανήτης σε συνεργασία με τον κάτοικο του(άνθρωπο) και έπρεπε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του.

Σήμερα θρηνούμε την επί ετών κακή πολιτική των πολιτικών της Χώρας μας, την οποία πληρώνουν, χωρίς δίκαιη νομή ,οι περισσότερο ευαίσθητες πληθυσμιακές μονάδες (άνεργοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, Α.μ.Ε.Α) από την πρόσβαση στην τροφή, και γενικότερα από την κατανάλωση, είναι οι μόνιμα συμμετέχοντες στην επισιτιστική κρίση, στην οικονομική κρίση.
Είναι θλιβερή η εικόνα που βιώνουμε σήμερα, ο καταστρεπτικός αέρας της κοινωνικής ,οικονομικής και οικογενειακής μας ισορροπίας "μπάζει" από παντού.Η οικονομική ύφεση ,όλο και μας οδηγεί στην φτώχεια και στον υποσιτισμό
΄Οπου υπάρχει πόνος ,στέρηση, αρρώστια, πόλεμος ,δυστύχημα ,κρίση, εκεί υπάρχουν και συνάνθρωποι μας, σε όλα τα σημεία της γης ,που βιώνουν την έλλειψη τροφής, αντίθετα από τους δημιουργούς των κρίσεων και τους εμπορευμετοποιούς αυτών, που υπερτρέφονται, υπερκαταναλώνουν, χωρίς ηθικούς κανόνες , χωρίς συνειδησιακό φραγμό. Οι εικόνες της πείνας και της αρρώστιας παιδιών του Τρίτου Κόσμου(Αφρική), που φάνταζαν ως εικόνες στο μυαλό μας, τώρα που αισθανόμαστε ότι κάποιοι συμπολίτες μας τις βιώνουν, κρυφά προσευχόμαστε και ευχόμαστε να μη φθάσουν ποτέ σε μας, ποτέ στην πόρτα μας..
Παρότι η Χώρα μας διαθέτει απλόχερα τον ήλιο, κανείς μας δεν βλέπει την ημέρα λαμπερή, η απαισιοδοξία, το γκρίζο χρώμα ,έχει απλωθεί στην ψυχή όλων εμάς, και ζητάμε την ηλιαχτίδα ,ως σωσίβιο για το άγνωστο αύριο.
Παρά ταύτα, δεν πρέπει να παραδοθούμε στον φόβο, θα πρέπει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε, να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας , να παράγουμε, και όχι να απομονωνόμαστε στον ευατό μας αφήνοντας τον να παράγει ψυχοφθόρες σκέψεις που ούτε αυτόν ωφελούν, ούτε βιωσιμότητα προσφέρουν,παρά μόνο καταστάσεις κρίσεις δημιουργούν.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , λέει όχι, σε ενέργειες και πολιτικές, που στερούν τον άνθρωπο από την τροφή, από την ασφαλή τροφή, συμμετέχουμε στην τήρηση της υπάρχουσας εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής νομοθεσίας,προστατεύοντας την υγεία των καταναλωτών.΄Εχουμε υποχρέωση ως αρμόδιος φορέας να διαφυλάξουμε τα ελληνόπουλα από συνήθειες κακής διατροφής (παχυσαρκία) αλλά και κακής διατροφής (υποσιτισμού) ,δίνοντας οδηγίες σε γονείς και παιδιά για υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σαυτές τις κρίσιμες, τις θολές ,οικονομικές κοινωνικές στιγμές,, που βιώνουν οι ΄Ελληνες καταναλωτές, δηλώνει παρούσα, πιστεύει ότι θα παρέχει την κάλυψη, σε βασικές πληροφορίες σωστής καταναλωτικής αγωγής και διαχείρισης τροφίμων, τους πολίτες του Νησιού μας , αλλά και τους άλλους πολίτες της Χώρας μας , που επιλέγουν να ενημερωθούν διαδικτυακά μέσω της σελίδας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη