Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ειρηνοδικείο δικαίωσε δανειολήπτες, διέταξε επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Το Ειρηνοδικείο Βόλου με απόφαση του δικαίωσε την Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας σε ομαδική αγωγή που κατέθεσε, εκπροσωπώντας δανειολήπτες, αναγκάζοντας τράπεζα να επιστρέψει στους δανειολήπτες χρήματα που έκρινε ότι είχε παρακρατήσει παράνομα και καταχρηστικά.

Η απόφαση είναι σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο αφορούσε η αγωγή, αλλά η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας σκοπεύει να καταθέσει το επόμενο διάστημα ομαδικές αγωγές για όλες σχεδόν τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, η τράπεζα επιβάρυνε τους δανειολήπτες με διάφορα εφάπαξ ποσά, που ονόμαζε «έξοδα ελέγχου τίτλων», «έξοδα σύνταξης δικογραφιών», «έξοδα προμήθειας - διαχείρισης στεγαστικού δανείου», «έξοδα αξιολόγησης αίτησης στεγαστικού δανείου», «έξοδα εκτίμησης ακινήτου», «έξοδα έγκρισης δανείου» ή με άλλες παρεμφερείς εκφράσεις.

Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις εισέπραττε προμήθεια ποσού 20,00 ευρώ ετησίως, ως «έξοδα δανείου». Οι παραπάνω επιβαρύνσεις κρίθηκαν παράνομες, αφού δεν επιτρέπεται η είσπραξη οποιασδήποτε προμήθειας στις πάσης φύσεως χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και πρέπει να επιστραφούν.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

"΄Θαυματουργή Ενεση" υπέρ των Τραπεζών ,η διαρροή μέτρων για "ανάσα " τάχα των υπερχρεωμένων


 Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια και να ενημερώσει τους υπερχρεωμένους (καταναλωτές , επαγγελματίες  ,εμπόρους) ότι ηθελημένα η παρούσα Κυβέρνηση αφήνει να  κυκλοφορούν διάφορα "σενάρια" για τους υπερχρεωμένους, με βασικό ότι θα παρθούν τέτοια μέτρα ανακούφισης που σε περίπτωση "πλειστηριασμού της κατοικίας από την Τράπεζα, η καλοσυνάτη Τράπεζα θα προσφέρει τρίχρονη ενοικίαση με μίσθωμα που θα καταβάλλει ο χθεσινός δανειολήπτης, και ακόμα ότι εάν φανεί καλός ενοικιαστής, θα μπορέσει να ξανααγοράσει το σπίτι του, βασικά και ξεκάθαρα στηρίζει "ανοιχτά" πλέον τις Τράπεζες, αφήνοντας τις να πιέζουν , να καταπιέζουν τους καταναλωτές, καλώντας τους να υπογράψουν συμβόλαια 99 χρόνων, με υποχρέωση αποπληρωμής από τους απογόνους τους.   Πουθενά δεν ακούγεται ,"έλεος πια...", τι θα γίνει με την "παράταση αναστολής των πλειστηριασμών", που η προθεσμία λήγει στις 31-12-2012, θα ανοίξουν οι πλειστηριασμοί και οι δανειολήπτες "χειμωνιάτικα" θα περάσουν στους 'αστεγους;   Τα πράγματα σοβάρεψαν , η ανεργία καθημερινά αυξάνει, η ακρίβεια καλπάζει, χωρίς  κανένα εκτελεστό μέτρο, με  την Τριτικομματική Κυβέρνηση, έχει παρατήσει τις κοινωνικές δομές, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες και να στέκεται απλός παρατηρητής, Το μόνο ξεκάθαρο τοπίο είναι η σωτηρία των Τραπεζών, η στήριξη αυτών και με τους δανειολήπτες ξέπνοους πλέον οικονομικά να να σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, ή να μεταναστεύσουν.   Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητά να σταματήσει "να αναμασιέται" η ίδια τσίχλα, ζητά από την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ακακούφισης, για την στήριξη των δανειοληπτών, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις της που είναι

Οι προτάσεις της ΄Ενωσης είναι
:

- Παράταση αναστολής των πλειστηριασμών που λήγουν 31-12-2012 για τρία έτη ακόμα . δηλ..μέχρι το έτος 2016

- Πλήρη διαγραφή του χρέους προς τις Τράπεζες. των ανέργων δανειοληπτών, των αρρώστων , ανεξαρτήτου ηλικιακού ορίου ,που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κυριότητα τους.

- Διαγραφή του χρέους κατά 50%, των δανειακών υποχρεώσεων για στεγαστικά δάνεια , προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, καθώς η ευρύτερη οικονομική ύφεση "κούρεψε" την εμπορική αξία του ακινήτου.


- Επιβολή ρήτρας σε κάθε Τράπεζα , από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που μονομερώς εφαρμόζει μη συμβατούς όρους.


-Μείωση του χρέους, σε όλους τους δανειζομένους (φυσικά πρόσωπα), αντίστοιχο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.


-Σημείο αναφοράς σε επιτόκια (μέγιστο επιτόκιο) κυρίως ,στις πιστωτικές κάρτες, στα καταναλωτικά δάνεια.


-Τειρεσίας: Είσοδος των στοιχείων του οφειλέτη, μετά από νόμιμη ενημέρωση του οφειλέτη, συν οφειλέτη, εγγυητή και εφόσον χορηγηθεί εύλογος χρόνος σαυτόν για εξόφληση του χρέους του.


-Επιχειρήσεις:¨Μη εισαγωγή του Επιχειρηματία στον "Τειρεσία" όταν συμμετέχει ως εγγυητής σε δάνειο φυσικού προσώπου


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Πωλούσαν σαν ελαιόλαδο,νοθευμένο ηλιέλαιο !


Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ (ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΕΧΡΩΣΜΕΝΟΥ), το οποίο διακινούνταν ως ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το προϊόν που εντοπίστηκε έχει την εμπορική επωνυμία «ΛΙΟΔΕΝΤΡΟ», σε συσκευασία του 1 λίτρου και με ημερομηνία λήξης 30-12-2014, και παρασκευάζεται από την εταιρία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρου προϊόντος από την εσωτερική αγορά ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του επεσήμανε : «Ενθαρρύνω με κάθε τρόπο τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΕΦΕΤ με θεσμικούς φορείς και καταναλωτές που εντοπίζουν μη κανονικά και νοθευμένα προϊόντα. Ειδικά στις περιπτώσεις προϊόντων εθνικής σημασίας, όπως το ελαιόλαδο, επιδεικνύουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, στοχεύοντας στην προστασία τόσο των καταναλωτών από φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησής τους, όσο και της ελληνικής οικονομίας».

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
flashnews.gr

Πρόσκληση Ενημέρωσης δανειοληπτών Λασιθιωτών ,από την Πρόεδρο της ΄Ενωσης Καταναλωτών Κρήτης , κ.Ιωάννας Μελάκη






ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενημερώνει τους δανειολήπτες του Νομού Λασιθίου (φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες) μέλη της και μη , ότι λόγω της ηθελημένης  παραπληροφόρησης και σποράς φόβου, αλλά και ενεργής αγωνίας, σχετικά με τι μέλει γενέσθαι για τα δάνεια, που  ήδη βρίσκονται  ή θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο "κόκκινο" ιδίως τα στεγαστικά ,   η Πρόεδρος της  κ Ιωάννα Μελάκη ,από την Τετάρτη  29-08-2012 μέχρι και το Σάββατο 1-09-2012, και ώρα 10.00 πρωινή, θα βρίσκεται στην πόλη της Ιεράπετρας και στο Γραφείο της ΄Ενωσης Λακέρδας 11 και θα ενημερώνει σχετικά με θέματα δανείων αλλά και άλλων θεμάτων που άπτονται του καταναλωτικού φάσματος. .
  Και επειδή, η "φτώχεια"  Χώρας και πολιτών,  έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, πράγμα που ο καθένας μας, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος, για να προστατεύσει την περιουσία του, αλλά και την ίδια την βιωσιμότητα του, στο προσεχώς μέλον, καλό θα είναι να επικοινωνήσει με το Γραφείο μας. κλείνοντας,προσωπική συνάντηση με την Πρόεδρο μας, τηλεφωνώντας στο τηλ. 2842020140(Γραφείου Ιεράπετρας)

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

EΦΕΤ: Ανακαλεί φιάλες φυσικού μεταλλικού νερού "Λουτράκι Προβής"

Την ανάκληση όλων των παρτίδων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών "Λουτράκι Προβής" που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που τα παράγει και τα διακινεί. 

Αναλυτικότερα, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, προέβησαν σε έλεγχο της επιχείρησης "Ν. Προβής ΑΕ" (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου), η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εμφιαλωμένων νερών.

Από εργαστηριακές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε παρτίδες παραχθέντων εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών διαπιστώθηκε σε μία από αυτές η ύπαρξη του παθογόνου βακτηρίου πυοκυανική ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλύσεις και των υπολοίπων δειγματισθέντων παρτίδων. Οι σχετικές αναλύσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής» σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνία λήξης Λ 17.8.2013. Για προληπτικούς λόγους, ο ΕΦΕΤ απαίτησε άμεσα από την εταιρεία «Ν. Προβής ΑΕ» (ΒΙ.ΠΕ. Λουτρακίου) την ανάκληση όλων των παρτίδων που παρήχθησαν μετά την 17η Αυγούστου 2012 και συγκεκριμένα στις παρτίδες φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Φυσικό Μεταλλικό νερό Λουτράκι Προβής», σε πλαστικές φιάλες (PET) του 1,5 λίτρου, με ημερομηνίες λήξης Λ18.8.2013 και Λ 20.8.2013. Οι ποσότητες που δεσμεύτηκαν είναι 110.000 φιάλες του 1,5 λίτρου. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντος να μην τις καταναλώσουν.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ -ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης




 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  24-08-2012

  
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, φανερά δυσαρεστημένη , οφείλει , αφενός μεν να ενημερώσει τους καταναλωτές-ενοικιαστές, για τον Νόμο "εξπρές" και την επίσπευση έξωσης από την ενοικιαζόμενη κατοικία , όταν δεν καταβάλλουμε τα μισθώματα στον ιδιοκτήτη, αλλά και να καλέσει τους ιδιοκτήτες να συμμερισθούν την απρόβλεπτη σημερινή δυσκολία που βρέθηκαν οι ενοικιαστές τους  και να οπλιστούν με υπομονή και την ελπίδα ότι δεν θα χάσουν τα μισθώματα....Βέβαια η ΄Ενωση συμμερίζεται την  οικονομική ανάγκη και των ιδιοκτητών, διότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν "οικονομική ενίσχυση" από την είσπραξη κάποιου μισθώματος, και γιαυτούς να είναι το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης για επιβίωση, όμως  χειρότερη είναι η οικονομική εικόνα  και του  ιδιοκτήτη όταν το οίκημα παραμένει στα "αζήτητα" επί μεγάλου χρονικού διαστήματος.

 Η πραγματικότητα όμως είναι  ότι  η νέα νομοθεσία , που ισχύει από 2-4-2012, δυναμώνει την πίεση των ιδιοκτητών ,προς τους "αδύναμους" ενοικιαστές   και κάνει ευκολότερη και συντομότερη την διαδικασία έξωσης των ενοικιαστών, που οφείλουν ενοίκια, εάν οι ιδιοκτήτες το αιτήσουν και το απαιτήσουν με την διαδικασία της έξωσης όπως ο νέος Νόμος ορίζει..
Η διαδικασία  (έξωση),αρχίζει με την επιδώσει " εξώδικο " από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή , µε το οποίο  τον καλεί να καταβάλει τα οφειλόµενα µισθώµατα µέσα σε 15 ηµέρες (αντί 30 ηµέρες που προέβλεπε ο παλιότερος νόµος)Αν ο ενοικιαστής δεν τα καταβάλει, ο ιδιοκτήτης µπορεί να προβεί στην έκδοση διαταγής απόδοσης της κατοικίας, στην οποία πλέον (µε το νέο νόµο), µπορεί παράλληλα να ζητήσει και την καταβολή των οφειλοµένων µισθωµάτων  αλλά και την καταβολή των οφειλοµένων για ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ∆ΕΠΑ ήκαι τα κοινόχρηστα που οφείλει ο ενοικιαστής.Αφού εκδοθεί η διαταγή απόδοσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας , η έξωση πραγματοποιείται εντός 20 ημερών, χωρίς συναισθηματισμούς..
  Η αλήθεια είναι, ότι ζούμε σε μέρες απρόβλεπτες, δύσκολες , απερίγραπτες , ανεπανάληπτες ,όμως το να αφήσουμε τους άλλους ,να  μας κάνουν στραφούμε , να εναντιωθούμε ,ο ένας εναντίον του άλλου, δεν είναι το επιθυμητό, δεν είναι το ζητούμενο τουλάχιστον από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που σκοπό και στόχο μεταξύ των άλλων έχει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των καταναλωτών μελών της και μη ,ένεκα τούτου οφείλουμε το προϊόν αυτό  να το επιστρέψουμε στους παραγωγούς  του, καθώς είμαστε κοινωνικοποιμένες οντότητες, και δεν επιθυμούμε την επικράτηση "ζούγκλας"

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  επισημαίνει  τα σημεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν για την μίσθωση (ενοικίαση) κατοικίας ΑΜΦΌΤΕΡΟΙ ιδιοκτήτης ενοικιαστής και στα οποία θα πρέπει να προσέξουν ΙΔΙΑΙΤΈΡΑ και να εστιάσουν την προσοχή τους

ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΝΟΙΚΊΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑΣ


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, πριν  αρχίσουμε τις  διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. και οφείλουμε να γνωρίζουμε:
1)  Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
 2) Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).Καλό είναι να έχουμε κάνει ήδη, μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε να νοικιάσουμε. Επίσης ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά για τον  ιδιοκτήτη (π.χ δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α)
Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
3) Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος π.χ κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες. π.χ . Τιμάριθμος 4χ75%=3 Ευρώ.
4) Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ εάν διαθέτει τον πρέποντα εξ αερισμό, δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχουν θερμοσίφωνα τα οποία δεν λειτουργούν κ.α.Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
5) Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια) και δίδεται ως εγγύηση για την καλή τήρηση των όρων του συμβολαίου.
6) Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.
7) Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
8) Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.
9) Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας ,θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.
10) Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε,εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.
11) Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη (ΝΑ ΓΡΆΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΌ)
      Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

-          Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΎΗΣΗ

Είναι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 1 ή και περισσότερα ενοίκια και δίνεται για την καλή εκτέλεση των όρων του συμβολαίου.
-          Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ, ΔΕΥΑΧ

Φυσικό είναι όταν ενοικιάσουμε μία οικία, να τρέξουμε στην ΔΕΗ και στην ΔΕΥΑΧ για τις αντίστοιχες συνδέσεις, αυτό όλοι το γνωρίζουμε και είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το κάνει, γιατί έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται η αντικατάσταση στο όνομα του ενοικιαστή των υπηρεσιών αυτών, και να εγκαταλείψει το σπίτι ο ενοικιαστής και να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις χρεώσεις ο ιδιοκτήτης.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε και να απαιτούμε αφενός το αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου να έχει θεωρηθεί στην αρμόδια ΔΟΥ ,αλλά και να παίρνουμε πάντα απόδειξη των χρημάτων που καταβάλλουμε ως ενοίκιο. Σημαντικό επίσης είναι να ερευνήσουμε πριν την μίσθωση για τυχόν ελλείψεις ή σπασίματα τα οποία οφείλουμε να τα επισημάνουμε και να τα καταγράψουμε.
  Επειδή αυτή η περίοδος είναι περίοδος που κάποιοι λόγω μετάθεσης, η λόγω σπουδαστών-φοιτητών θα υποχρεωθούν στην αναζήτηση μίσθωσης οικίας και σύναψη μισθωτηρίων συμβολαίων, καλό θα είναι για περισσότερη ενημέρωση να επισκεφθούν την Ένωση μας είτε αυτοπροσώπως στο γραφείο μας που βρίσκεται στην Πλ.1866 Αριθ.2 η τηλεφωνικά, ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 2821092666

                            Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης



                                             Ιωάννα   Μελάκη

)













Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

΄Εκλεισε τα δύο χρόνια εφαρμογής , ο Νόμος, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη

  Κλείνει πλέον, δύο χρόνια εφαρμογής, ο Νόμος 3869/2010. "Περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων  και Επιχειρήσεων.. και άλλες διατάξεις " ένας νόμος που  καθιερώθηκε ως ο Νόμος.  που προσφέρει την  "ανάσα" στους χρεωμένους στις Τράπεζες, Έλληνες πολίτες, ο γνωστός ευρύτερα Νόμος ,για τα "υπερχρεωμένα νοικοκυριά" και εμείς  ως νόμιμος εξουσιοδοτημένος Φορέας εφαρμογής αυτού, ως ΄Ενωση Καταναλωτών ¨Κρήτης , να δηλώνουμε παρόντες, θέλοντας να μιλήσουμε γιαυτόν , χωρίς περιστολές και  ευχολόγια, καθαρά και δημόσια και να αποτυπώσουμε τα συν και τα μείον αυτού . με την μέχρι σήμερα εμπειρία μας  αλλά και ευλάβια και να καλέσουμε τους δανειολήπτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τον άφοβα, καθώς οι Τράπεζες ελάχιστες φορές χρησιμοποιούν ανθρώπινη γλώσσα και την  συμπεριφορά που επιβάλλεται στους ανθρώπους και όχι σε μηχανές..Εκείνο που με "το χέρι στην καρδιά" λέμε , είναι ότι ο εν λόγο νόμος, ήρθε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ήρθε όχι για να επιβάλλει την πτώχευση στους ήδη υπερχρεωμένους πολίτες σε διάφορες Τράπεζες,  όπως συνηθίζουν να μονολογούν οι Τράπεζες στους πελάτες τους, αλλά ήρθε αφού πέρασε  από "  σαρράντα κύματα" του Οικονομικού, ντόπιου και ξένου εταιρικού  συστήματος, να δώσει την ζητούμενη "ανάσα" σε κάτι πρωτόγνωρο (όρια πτώχευσης) που συνέβη στους ΄Ελληνες πολίτες,  στην Ελληνική κοινωνία. ΄Ηρθε, την  εποχή που η Χώρα μας, βυθίστηκε επίσημα στην ύφεση, μ ε  τους πολίτες της  να βιώνουν απολύσεις, μειώσεις  μισθών, ακρίβεια, πολιτική αστάθεια, με τα πιστωτικά Ιδρύματα, να απαιτούν την χθεσινή πίστωση πίσω, εκβιαστικά, μονόπλευρα ετσιθελικά ,επιστρατεύοντας "εφιαλτικές μεθόδους" ανεπίτρεπτα τεχνάσματα ,ήρθε την εποχή που η θηλιά του χρέους , πίεζε ασφυκτικά τους δανειζομένους από τους πιστωτές τους. .Εμείς λέμε : Ευτυχώς που θεσμοθετήθηκε ¨αυτός ο Νόμος, ευτυχώς που ερμηνεύτει ως πρέπει, από τους ΄Ελληνες δικαστές, ευτυχώς που υπάρχει στα χέρια της κοινωνίας σήμερα , για το καλό της.Η δική μας εμπειρία ,μας λέει ότι   Ο νόμος "για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα κυρίως  σε όσους έχουν υψηλά χρέη, χαμηλά εισοδήματα και δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία, να "κερδίσουν" τις τράπεζες, σβήνοντας μάλιστα έως και το 100% της οφειλής τους".
  Επίσης, λέμε ότι, είναι σωτήριο εργαλείο στους άνεργους, στους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, στους ανάπηρους ,στους νέους , και γενικά σε εκείνους που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν,  να ξεχρεώσουν έστω και μερικώς, αλλά και να βιώσουν ακόμα,αλλά και εξυπηρετεί και εκείνους, που είδαν να μειώνεται ή να ισοπεδώνεται το εισόδημά τους, που χθες είχαν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους , και σήμερα βρίσκονται είτε σε μερική είτε σε ολική  αδυναμία εξυπηρέτησης αυτού, βρισκόμενοι σε πραγματική και όχι εικονική αδυναμία.Ο εν λόγω νόμος τους αφήνει ελεύθερους προτάσσοντας το οικονομικό τους "προφίλ" με στοιχεία να αιτήσουν την ρύθμιση που θα ικανοποιεί το δικό τους "μπορώ" και όχι το "θέλω" των Πιστωτών.
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, προσπαθεί να κρατήσει την Οικονομική Ισορροπία στην Αγορά, δεν έχει αντίπαλο τα διάφορα Πιστωτικά ιδρύματα, που πράττουν νόμιμα , δεν παράγει αντιδικία , στρέφοντας αδίκως βέλη μένους σαυτά, ικανοποιώντας άδικα αιτήματα των καταναλωτών, συμμετέχει ως μεσολαβών Φορέας για την εύρεση βατούς αμφίρροπης δίκαιης  λύσης, και πάντα για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών μελών της.
Είναι αυστηρή και προς τα μέλη της (Καταναλωτές- Δανειολήπτες) ζητώντας τους να  είναι ειλικρινείς με αποτυπωμένα στοιχεία δικαιωμάτων διεκδίκησης μα προπάντων:
α}Να εμπιστευτούν το Νόμο 3869/2010 "Υπερχρεωμένα νοικοκυριά"
β)Να στραφούν σε ένα Εξουσιοδοτημένο  από τον ίδιο το Νόμο Φορέα , και να αιτήσουν την συνδρομή του, για την ένταξή τους στον Νόμο και
γ)Να κλείσουν τα αυτιά τους στους "επιτήδειους' που προσφέρουν εξυπηρέτηση, με το "αζημίωτο"
       
          Ιωάννα Μελάκη
         
         Δημοσιογράφος
      Κοινωνικού Ρεπορτάζ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: "Πνίγουν " τα χρέη ,τους δημ.υπαλλήλους, που βρίσκονται στο στάδιο προσυνταξιοδότησης






 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  22-08-2012
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                             
                                                                            



Ιωάννα Μελάκη

  Στο έλεος του Θεού και της μοίρας τους, έχουν βρεθεί  χιλιάδες, πρώην υπάλληλοι του Δημοσίου, σύμφωνα με καταγγελία.. πρώην δημ. υπαλλήλου,στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου αιτήθηκε η συνδρομή της, καθώς υπάρχει  (θέμα) η πίεση σαυτούς, από  απαιτητά χρέη προς  στις Τράπεζες και στο Δημόσιο, με τους ανθρώπους αυτούς, να έχουν έρθει σε απόγνωση,  από την αδιαφορία κάποιων.....
Συγκεκριμένα: Δημόσιος υπάλληλος κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης στις 8/12/2012 και αν και υπάρχει ο Νόμος 3996/2011 άρθρο 38 (Κουτρουμάνη),  που ο ίδιος πρώην Υπουργός υπερηφανευόμενος  τον ονόμασε "΄Εργο Ζωής προσφορά προς την κοινωνία), όπου  σαυτόν αναφέρεται ότι ο υπάλληλος δικαιούται άμεσα το 80% του δικαιούμενου ποσού της σύνταξης ('εκθεση προσυνταξιοδότησης) και αν και έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε ,  ο δικαιούχος δεν έλαβε τίποτα (κανένα ποσό), αλλά και καμία  ενημέρωση-αιτιολογία, για την αργοπορία εκτέλεσης της απορρέουσας από το Νόμο υποχρέωσης.
  Επειδή η καταγγελία  αυτή, είναι μεν προσωπική ,αλλά αφορά ένα μεγάλο εύρος δημοσίων υπαλλήλων,  με ανθρώπους να βρίσκονται στα άκρα, και οι υπεύθυνοι να δηλώνουν ανεύθυνοι,  η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  ενημερώνει τους καταναλωτές  ότι , τις επόμενες μέρες  θα ενημερώσει τους υπεύθυνους Υπουργούς, και θα αιτήσει  να πάρουν την πρέπουσα  θέση.

                              
                                                        Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                                                            Ιωάννα Μελάκη

Καταναλωτές, διατηρείστε τα ντεπόζιτα του νερού καθαρά!!!






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-08-2012

 Επειδή υπάρχουν καταγγελίες από αρκετούς καταναλωτές, ότι το πόσιμο νερό ,παρουσιάζει χρώμα "σκουριάς" και πριν κάνουμε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για τον περαιτέρω έλεγχο της ποιότητας του νερού  και επειδή  επικρατεί συνεχώς ζεστός καιρός  και το προϊόν νερό ,είναι άκρως ευαίσθητο,  για την υγεία μας , θα πρέπει να είναι καθαρό μα προ πάντως ασφαλή, ιδιαίτερα όταν διατηρείται σε ντεπόζιτα , που  συνήθως είθισται να βρίσκονται στην ταράτσα της οικοδομής του σπιτιού μας ,   η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επαυτού,  παραθέτει  τις συμβουλές της.
1)Οφείλουμε να διατηρούμε τα ντεπόζιτα  του νερού καθαρά, φροντίζοντας να τα καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί με τις ψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αναπτυχθούν σ’ αυτά μύκητες, βακτηρίδια και άλλοι βλαβεροί οργανισμοί.

2)Αντικαθιστούμε το ντεπόζιτο νερού με καινούργιο, όταν έχει  σκουριασμένα μέρη, ή πέτρα, ή άλλες ακαθαρσίες που δεν καθαρίζουν με πλύσιμο, αυτά πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια.
3)Προσέχουμε  να κλείνουν καλά τα καπάκια των ντεπόζιτων ενδεχομένως με κάποιο λάστιχο, ούτως ώστε να μην εισχωρούν ανεπιθύμητα αντικείμενα στο νερό, όπως σκόνη, πουλιά, έντομα, τρωκτικά κ.ά.

4)Τα ντεπόζιτα νερού πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε το ίδιο νερό να μην είναι δυνατό να παραμένει σ’ αυτά για περισσότερες από 24 ώρες. Καλό είναι να μην αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε το νερό να μένει αχρησιμοποίητο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


5)Για μεγάλα ντεπόζιτα ύδρευσης περισσοτέρων σπιτιών η διαμερισμάτων που μένουν αχρησιμοποίητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ίσως και μήνες), καλό είναι, να γίνεται από καιρού εις καιρό χλωρίωση του νερού και να ανοίγονται όλες οι βρύσες για μερικά λεπτά ώστε αυτό να εισχωρήσει στις διασωληνώσεις.
                                                                Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                          Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Tαφόπλακα" στην Ελπίδα , η αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας Σητείας

2012-08-20 18:11:04
Φωτογραφία για Tαφόπλακα στην Ελπίδα , η αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας Σητείας
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
κ.Ιωάννα Μελάκη


Επιστολή έστειλε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ΄ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη... κ.Δένδια Νικόλαο,σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας Σητείας.

Αναλυτικότερα, το κείμενο της επιστολής έχει:

"Κύριε Υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί έντονα η φήμη, ότι θα ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας, η οποία εντείνεται καθημερινά, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, την δυσαρέσκεια αλλά και το ανησυχητικό ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης της Σητείας, αλλά και ολοκλήρου του Νομού και η οποία φήμη, αν τελικά επαληθευτεί, θα συνιστά πράξη, που θα επιφέρει ουσιαστική υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής του Ν.Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα..

Η ΄Ενωσή μας, εκπροσωπώντας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που βιώνουν την οικονομική δυσκολία της σημερινής συγκυρίας , θεωρεί "εγκληματική πράξη" για την ίδια την κοινωνία,.η εκ μέρους της πολιτείας, " αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας στην πόλη της Σητείας ," κοινωνίας , που με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τη λειτουργία της.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που δρα Παγκρήτια , αλλά και Πανελλαδικά, θεωρεί λαθεμένη επιλογή , την αναστολή λειτουργίας της Σχολής, καθώς με την ενέργεια αυτή , δεν στερεί μόνο την αναβάθμιση , στην τροχιά ανάπτυξης της περιοχής, αλλά ρίχνει "ταφόπλακα" στην Ελπίδα του ντόπιου να παλέψει στον τόπο του.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι έχετε την γνώση αλλά και την θέληση να "αντισταθείτε" μαζί με μας , με την κοινωνία της Κρήτης, για την συνέχιση της λειτουργίας της σχολής, ώστε να μη υποβαθμιστεί περισσότερο η περιοχή, να μη μειωθεί το εισόδημα των κατοίκων, για να μη πληγεί περισσότερο η τοπική οικονομία, για να μη κλείσουν επαγγέλματα της περιοχής που ψιλοσυντηρούνται,

Κατόπιν τούτων, ενώνοντας τις φωνές μας με αυτές των λοιπών φορέων αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας,ζητούμε από σας από ένα υπεύθυνο Υπουργό, να στηρίξετε την πρόταση μας, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής Αστυνομίας Σητείας, τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη της περιφέρειας."

Συνεπώς, το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της Σχολής μας βρίσκει αυστηρά αντίθετους, και πιστεύουμε στην στήριξη της παρούσας, εμμένοντας αυστηρά, ο ίδιος προσωπικά ,για την διατήρησή της.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

¨Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ......ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ"


 Η ασφαλιστική μου εταιρεία δε με ενημερώνει για την αξία εξαγοράς του ασφαλιστήριου συμβολαίου μου. Τι μπορώ να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο ασφαλιστής έχει υποχρέωση ενημέρωσης για την αξία εξαγοράς του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, την οποία υποχρεούται να καταβάλει σε κάθε περίπτωση λύσης της ασφαλιστικής σύμβασης (ά. 29 παρ. 4 εδ. γ του ν. 2496/1997). Εάν ο ασφαλιστής αρνείται να χορηγήσει πλήρη και ακριβή ενημέρωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για παρέμβαση ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Εάν αμφισβητείτε την αξία εξαγοράς του συμβολαίου, μπορείτε να αποστείλετε γραπτή καταγγελία στην Τράπεζα της Ελλάδος- Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης-Τμήμα Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (Πανεπιστημίου 21, ΤΚ 10250, τηλ. 210 3205230-231, 232, 234).


 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για κάθε διάταξη του περιεχομένου της ασφαλιστικής σύμβασης, που θεωρείτε παρέκκλιση από την αίτησή σας για ασφάλιση, έχετε δικαίωμα εναντίωσης. Το δικαίωμα αυτό ασκείται με τη συμπλήρωση και αποστολή στα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας του συνημμένου στο ασφαλιστήριο έντυπου δήλωσης εναντίωσης. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με συστημένη επιστολή μέσα σε ένα (1) μήνα από την παράδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Σε περίπτωση που ασκήσετε το δικαίωμα εναντίωσης, το ασφαλιστήριο ακυρώνεται από ενάρξεως και θεωρείται ότι ποτέ δεν υπογράφηκε η σύμβαση ασφάλισης. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα εναντίωσης δεν μπορεί να ασκηθεί εάν μέχρι την παράδοση της συστημένης επιστολής στο ταχυδρομείο ή/ και μετά απ' αυτή και μέχρι την παραλαβή της από την ασφαλιστική εταιρία έχει επέλθει ασφαλιστικός κίνδυνος με βάση τη σύμβαση υπογράφηκε

Σε περίπτωση που η ασφαλιστική σας εταιρεία πτωχεύσει, ενεργοποιείται το «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής», ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με στόχο την προστασία ασφαλισμένων στον κλάδο ζωής σε περίπτωση πτώχευσης ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής τους επιχείρησης. Το Εγγυητικό τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σκοπός του είναι η διατήρηση και μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρίας σε άλλη ασφαλιστική ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανέφικτο, καταβάλλεται αποζημίωση έναντι της αξίας των συμβολαίων αυτών αλλά και έναντι εκκρεμών ζημιών και πληρωτέων παροχών (εξαιρούνται οι συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης), με βάση τα ανώτατα όρια αποζημίωσης που αναφέρονται στο αρ.7 του ν. 3867/2010 (Φ.Ε.Κ. 128/Α'). Ειδικότερα σε ότι αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που η εταιρεία του ασφαλισμένου πτωχεύσει, ενεργοποιείται ο φορέας του Επικουρικού Κεφαλαίου μόνο για τον κίνδυνο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Σχετική πληροφόρηση για ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν πτωχεύσει (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, COMMERCIAL VALUE), μπορεί να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την ηλεκτρονική σελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης).

Σχετικά με άρνηση, καθυστέρηση ή διαφορά εκτιμητέας ζημιάς που αφορά καταβολή ασφαλιστικής αποζημίωσης υλικών ζημιών μπορείτε να απευθύνεστε στο Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος είναι αρμόδιος να διαμεσολαβεί μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Για την έγερση ενδεχόμενων αστικών αξιώσεων αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Επικοινωνείτε με τον ασφαλιστή σας, προκειμένου να σας αιτιολογήσει η ασφαλιστική σας εταιρεία τους λόγους καθυστέρησης καταβολής της αποζημίωσης. Εάν δε λάβετε επαρκείς εξηγήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για παρέμβαση ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Αναζήτηση του ποσού της αποζημίωσης μπορεί να γίνει μόνο μέσω των πολιτικών δικαστηρίων.

Η αύξηση των επιβαρύνσεων του καταναλωτή χωρίς διαφανή και σαφή αιτιολόγηση δεν είναι νόμιμη. Είναι καταχρηστικοί οι όροι που προβλέπουν αναπροσαρμογή, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή με βάση τα οποία γίνεται η αύξηση αυτή (Y.A 74/22.2.2011). Κατ' αρχήν πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική σας εταιρεία με αίτημα την σαφή και ακριβή ενημέρωσή σας για το ακριβές ποσοστό της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου κατά το χρονικό διάστημα που σας ενδιαφέρει. Μετά την απάντηση της εταιρείας ή εάν η εταιρεία αρνείται να σας χορηγήσει αναλυτική ενημέρωση, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν καταχρηστικότητα του  όρου αναπροσαρμογής. Αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μπορεί να γίνει μόνο μέσω των πολιτικών δικαστηρίων.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ "ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ"

. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ» (ΤΠΔ), προέβαλε, με τις από 26-9-2011 προτάσεις του, τον ισχυρισμό ότι οι διατάξεις του Ν. 3869/2010 δεν εφαρμόζονται επί των απαιτήσεών του καθώς για τους οφειλέτες του ισχύουν οι διατάξεις των νόμων 2214/1994 και 3867/2010 (εκ παραδρομής προφανώς αναγράφεται ο Ν. 3869/2010, ο οποίος αποτελείται από 22 άρθρα και επομένως η αναφορά στις προτάσεις του εν λόγω ν.π.δ.δ. του άρθρ. 25 ως ανήκοντος στο Ν. 3869/2010 είναι εσφαλμένη καθώς αφορά στο Ν. 3867/2010). 

Επί του ανωτέρω ισχυρισμού η κρίση του Δικαστηρίου   είναι η ακόλουθη : 
Κατά την διάταξη του άρθρ. 2 ΑΚ ο νόμος ορίζει για το μέλλον, δεν έχει αναδρομική δύναμη και διατηρεί την ισχύ του εφόσον άλλος κανόνας δικαίου δεν το καταργήσει ρητά ή σιωπηρά.
 Η ανωτέρω διάταξη εκφράζει τη γενικότερη αρχή του δικαίου περί μη αναδρομικότητας των νόμων, που αποβλέπει στην κατά το δυνατό βεβαιότητα των δικαιωμάτων ασφάλειας των συναλλαγών και σταθερότητας δικαίου, η οποία (αρχή) όμως δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και έτσι η διάταξη αυτή δεν έχει αυξημένη τυπική ισχύ. Επομένως, ο νομοθέτης δεν εμποδίζεται, κατ’ αρχήν, να προσδώσει στο νόμο αναδρομική ισχύ, με μόνο περιορισμό τη μη προσβολή συνταγματικώς προστατευομένων δικαιωμάτων. Στο νόμο μπορεί να δοθεί αναδρομική δύναμη ρητώς ή σιωπηρώς (έμμεσα), όταν δηλαδή από την έννοια και το σκοπό του συνάγεται νομοθετική βούληση περί αναδρομικής ισχύος του, ώστε να ρυθμιστούν και περασμένα γεγονότα ή σχέσεις του παρελθόντος. Εξαιρέσεις από το επιτρεπτό της αναδρομικής ισχύος του νόμου προβλέπονται στο Σύνταγμα από τις διατάξεις των άρθρων 7 παρ. 1 (επιβολή ποινών) και 78 παρ. 2 (επιβολή φόρου) του Συντάγματος. Από την απόλυτη απαγόρευση στο Σύνταγμα της αναδρομικότητας των νόμων που ορίζουν οι συνταγματικές διατάξεις, συνάγεται, ότι στις άλλες περιπτώσεις η αναδρομική ισχύς είναι μεν επιτρεπτή, δεν μπορεί όμως να υπερβεί τα όρια που θέτουν τα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος, καθώς και οι υπερνομοθετικής ισχύος (άρθρ. 28 παρ. 1 του Συντάγματος) διατάξεις των άρθρων 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Κατά το άρθρο 1 παρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που κυρώθηκε (μαζί με τη Σύμβαση) με το ν.δ. 53/1974 και έχει, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των κοινών νόμων "παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. 
Ουδείς δύναται να στερηθεί της ιδιοκτησίας του, ει μη δια λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τους προβλεπομένους υπό του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου όρους. Αι προαναφερόμεναι διατάξεις δεν θίγουν το δικαίωμα παντός κράτους, όπως θέση εν ισχύϊ νόμους, ους ήθελε κρίνη αναγκαίους προς ρύθμισιν της χρήσεως αγαθών, συμφώνως προς το δημόσιον συμφέρον ή προς εξασφάλισιν της
καταβολής φόρων ή άλλων εισφορών ή προστίμων". Στην κατά τα ανωτέρω προστατευόμενη περιουσία περιλαμβάνονται όχι μόνο τα από το άρθρο 17 του Συντάγματος προστατευόμενα εμπράγματα δικαιώματα αλλά και όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα και τα νομίμως κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άρα και τα περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα και μάλιστα οι περιουσιακού χαρακτήρα απαιτήσεις, είτε αναγνωρισμένες με δικαστική ή διαιτητική απόφαση, είτε απλώς γεννημένες κατά το εθνικό δίκαιο, εφόσον υπάρχει νόμιμη προσδοκία με βάση το ισχύον πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο νομοθετικό καθεστώς ότι μπορούν να ικανοποιηθούν δικαστικά (Ολ.ΑΠ 40/1998). Έτσι, σύμφωνα, με τη ρύθμιση της ως άνω διεθνούς συνθήκης, μέσω της αναδρομικής ισχύος νόμου είναι δυνατόν να επέρχεται απόσβεση ή κατάργηση δικαιωμάτων που έχουν απονεμηθεί με προγενέστερο νόμο, μόνον εφόσον, η κατάργηση ή απόσβεση επιβάλλεται για λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος ή ωφέλειας, η συνδρομή των οποίων υπόκειται στον έλεγχο των δικαστηρίων, αφού διαφορετικά η έναντι του κοινού νομοθέτη προστασία των περιουσιακών αυτών δικαιωμάτων θα έμενε χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα (Ολ ΑΠ 6/2007 ΕΕμπΔ 2007, 715). Σιωπηρή κατάργηση ενός νόμου από άλλον συντρέχει όταν από την έννοια του περιεχομένου του, προκύπτει κατά τρόπο σαφή ότι ο νεότερος νόμος αποσκοπεί στην κατάργηση του παλαιού γενικού ή ειδικού και μάλιστα με ρύθμιση του ίδιου θέματος κατά τρόπο αντίθετο και ασυμβίβαστο προς αυτή του παλαιού. Έτσι, η αρχή της καταργήσεως του προγενέστερου νόμου με νεότερο δεν εφαρμόζεται, όταν ο νεότερος νόμος είναι γενικός και ο παλαιός ειδικός, εκτός αν από την έννοια του περιεχομένου του νεότερου νόμου προκύπτει, ότι αυτός αποσκοπούσε στην κατάργηση του ειδικού νόμου (ΟλΑΠ 319/1966, ΑΠ 263/1982 ΝοΒ 31, 197, ΑΠ 945/1973 ΝοΒ 22,495, ΕφΑθ 7152/2006 Δνη 2007,536 ΕφΑθ 13168/1988 Δνη1990,826).
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν. 2214/1994 «Αντικειμενικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 75 Α΄), για την εξυπηρέτηση και ασφάλιση των τοκοχρεωλυτικών δανείων, που χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από δημόσιους υπάλληλους, τους συνταξιούχους και τους λοιπούς δικαιουμένους, κατά την κείμενη νομοθεσία, κάθε δανειζόμενος υποχρεούται να εκχωρήσει υπέρ του δανειστή α) μέχρι τα 6/10 όλων γενικά των τακτικών μηνιαίων απολαβών τους (μισθός, επιδόματα, μηνιαία αναλογία δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, ΔΙΒΕΕΤ, κλπ), β) μέχρι τα 6/10 της κανονισθησόμενης κύριας και επικουρικής συντάξεως του και όλων γενικά των μερισμάτων και άλλων παροχών, που τακτικά λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, γ) τα 3/4 από το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται σε αυτόν από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ή από την οριζόμενη από την εργατική νομοθεσία αποζημίωση λόγω λύσεως της εργασιακής σχέσεως (παρ. 1). Οι πιο πάνω εκχωρήσεις είναι ισχυρές καταργούμενης κάθε αντιθέτου γενικής ή ειδικής διατάξεως (παρ. 2). Κατά την διάταξη, δε, του άρθρ. 19 Ν. 2322/1995 (ΦΕΚ Α΄ 143), οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 2214/1994, ισχύουν και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο άρθρο 62 Ν. 2214/1994 επέφεραν οι νόμοι 3453/2006 (ΦΕΚ Α΄74/7.4.2006) και 3867/2010 (ΦΕΚ Α΄128/3-8-2010). Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 6 του Ν. 3867/2010, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί ύστερα από αίτηση του υπόχρεου μπορούν να καθορίζονται όροι εξυπηρέτησης, επί μέρους συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων και η διευθέτηση των τόκων υπερημερίας των μη κανονικά εξυπηρετούμενων οποιουδήποτε είδους δανειακών συμβάσεων, που έχει χορηγήσει προς φυσικά πρόσωπα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως γίνεται δεκτό από τις μέχρι τούδε δημοσιευθείσες αποφάσεις επί αιτήσεων του άρθρ. 4 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, με τις παραπάνω ειδικές για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διατάξεις ορίζεται εκ του νόμου εκχώρηση, κατά τα ποσοστά, που αναφέρονται, επί των αποδοχών του δανειολήπτη για την εξόφληση του δανείου και η διαδικασία ρυθμίσεως των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατά τις εν λόγω αποφάσεις ο Ν. 3869/2010 ρυθμίζει γενικά τις οφειλές υπερχρεωμένων προσώπων χωρίς καμία αναφορά ή τροποποίηση των παραπάνω ειδικών ρυθμίσεων των μη εξυπηρετούμενων οφειλών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και συνεπώς για τις τελευταίες οφειλές εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 62 Ν. 2214/1994 και 25 παρ. 6 Ν. 3867/2010 (Ειρ Αθηνών 15/2011, Ειρ Αθηνών 48/2011, Ειρ Πατρών4/2011ΤΝΠΝομος).
Κατά την άποψη, όμως, του Δικαστηρίου τούτου οι διατάξεις του Ν. 3869/2010, καίτοι είναι γενικότερες σε σχέση με αυτές του άρθρ. 62 Ν. 2214/1994 και του άρθρ. 25 Ν. 3867/2010, κατήργησαν σιωπηρά κάθε άλλη προηγούμενη διάταξη, που ρυθμίζει τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων, τα οποία δεν εξυπηρετούνται κανονικά, καθόσον με τις διατάξεις του Ν. 3869/2010 σκοπείται η ελάφρυνση των δανειοληπτών από την υπερχρέωση μέσω της λήψης παντός είδους δανείων και η αποκατάσταση της παραγωγικής τους δυνατότητας, η οποία υποσκάπτεται από το βάρος των χρεών τους (ο απεγκλωβισμός των δανειοληπτών από την περιθωριοποίηση λόγω της υπερχρέωσης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 3869/2010), έτσι ώστε η αποδυνάμωση των (ενοχικών) δικαιωμάτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (και όχι η κατάργησή τους καθόσον με τις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010 τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ικανοποιηθούν συμμέτρως ή προνομιακώς στην περίπτωση, που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές του οφειλέτη) να επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος ενώ η προνομιακή μεταχείριση των ανωτέρω πιστωτικών ιδρυμάτων (από τα οποία, μάλιστα, το δεύτερο έχει τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας) έναντι των υπολοίπων πιστωτών (ανωνύμων τραπεζικών εταιρειών) με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις νόμου δεν είναι ανεκτή δικαιοπολιτικά διότι ο νομοθέτης με το νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα θέλησε να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του οι χρηματικές οφειλές από δάνεια προς όλους τους πιστωτές (ιδιώτες και μη), επιπρόσθετα δε, στην περίπτωση, που ήθελε να εξαιρέσει του νόμου αυτού τις οφειλές προς τα ανωτέρω δύο πιστωτικά ιδρύματα, το πρώτο από τα οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, θα το είχε πράξει ρητώς, όπως στην περίπτωση των οφειλών από τέλη προς ΝΠΔΔ (άρθρ. 1 παρ. 2 στοιχ. β), οι οποίες, όπως και οι λοιπές οφειλές της ίδιας ως άνω διάταξης (εξαιρούμενες της ρύθμισης χρεών και απαλλαγής), προέρχονται από την άσκηση δημόσιας εξουσίας ή από σχέσεις δημοσίου δικαίου, περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες το φυσικό πρόσωπο έχει την ιδιότητα του διοικουμένου (οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, ασφαλιστικές εισφορές) και όχι του ιδιώτη- αντισυμβαλλόμενου (πιστούχου) κατ’ άρθρ. 361 ΑΚ, ενώ η ίδια ως άνω διάταξη νόμου δεν διαλαμβάνει τίποτε για οφειλές από δάνεια, που χορήγησαν ν.π.δ.δ., όπως είναι εν προκειμένω το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με βάση, λοιπόν, το ανωτέρω σκεπτικό, το Δικαστήριο τούτο αποφαίνεται ότι ο ισχυρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων περί εξαίρεσης των απαιτήσεών του έναντι του αιτούντος από την ρύθμιση του Ν. 3869/2010, 


είναι αβάσιμος και κατά συνέπεια τα ποσά, που καταβάλει μηνιαίως ο αιτών τόσο προς το εν λόγω ν.π.δ.δ. όσο και προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε. (το οποίο πάντως δεν προέβαλε ισχυρισμό ανάλογο με αυτόν του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ήτοι ευρώ 342,95 και 421,46, αντίστοιχα (κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2011, όπως προκύπτει από την οικείο ηλεκτρονικό αναλυτικό σημείωμα αποδοχών, που προσκομίζει ο αιτών), πρέπει να συμπεριληφθούν στο διαθέσιμο εισόδημα του αιτούντος για την ικανοποίηση όλων των αναφερομένων στην αίτηση πιστωτών του με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ανωτέρω νόμου.
 

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ανακλήθηκε πορτοκαλάδα από τον ΕΦΕΤ που παράγεται σε εργοστάσιο στο Ηράκλειο
Τελευταία ενημέρωση: 21:38

Την άμεση απόσυρση πορτοκαλάδας  με ανθρακικό με την εμπορική επωνυμία «Φήμη», η οποία παράγεται από επιχείρηση με έδρα το Ηράκλειο και στην οποία παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου της συντηρητικής ουσίας σορβικό οξύ, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων από την εταιρεία που το παράγει και το διακινεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας αεριούχων ποτών / αναψυκτικών / χυμών «ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ
Α.Ε.», για την παραγωγή και διακίνηση πορτοκαλάδας με ανθρακικό, στην οποία παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου για το συντηρητικό σορβικό οξύ. Σημειώνεται ότι επίσημοι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για το εν λόγω προϊόν ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το προϊόν "πορτοκαλάδα με ανθρακικό", με την εμπορική επωνυμία «Φήμη», σε συσκευασίες των 500ml, με αριθμό παρτίδας LOT: 217062ΠΟ και ημερομηνία λήξης 26/04/2013, που παράγεται και διακινείται από την επιχείρηση «ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.» (Αγ. Παρασκιές Ηρακλείου).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του ανωτέρω προϊόντος, η διαδικασία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από την εν λόγω εταιρεία.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας αεριούχων ποτών, αναψυκτικών και χυμών «Ζηδιανάκης ΑΕ», για την παραγωγή και διακίνηση πορτοκαλάδας με ανθρακικό, στην οποία παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου για το σορβικό οξύ. Σημειώνεται ότι επίσημοι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για το εν λόγω προϊόν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το προϊόν «Πορτοκαλάδα με ανθρακικό», με την εμπορική επωνυμία «Φήμη», σε συσκευασίες των 500ml, με αριθμό παρτίδας LOT: 217062ΠΟ και ημερομηνία λήξης 26/04/2013, που παράγεται και διακινείται από την ανωτέρω επιχείρηση στις Αγ. Παρασκιές Ηρακλείου.

Ο ΕΦΕΤ, εκτός από την απόσυρση του προϊόντος - η διαδικασία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από την εν λόγω εταιρεία-, καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

Σε ανακοίνωση της εταιρίας παραγωγής αναφέρεται :

"Η εταιρεία «ΦΗΜΗ» ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕ έχει ως προτεραιότητα της την ποιότητα των προϊόντων της και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Γι΄αυτό το λόγο εφαρμόζει πλήρες σύστημα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ HACCP και είναι πιστοποιημένης κατά ISO 9001: 2008 KAI ISO 22000: 2005.

Στα πλαίσια των αυτοελέγχων της εταιρείας διαπιστώσαμε ότι από ανθρώπινο λάθος, σε συγκεκριμένη παρτίδα αναψυκτικού ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑΣ 500 ml, υπήρξε υπέρβαση της ποσότητα που ορίζει η νομοθεσία για το συντηρητικό ΣΟΡΒΙΚΟ ΚΑΛΙΟ.

Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, η επιχείρηση μας προέβει στην άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας πορτοκαλάδας 500 ml με LOT NUMBER 217062ΠΟ και ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ 26/04/2013 από όλα τα σημεία πώλησης

Παράλληλα ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΤΙΔΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ, ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ." 
¨πηγ'η:flashnews

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Παραπληροφόρηση " επιτηδείων" , η περί πιέσεων της τρόικας, για πλειστηριασμούς ακινήτων.






        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-08-2012

  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σχετικά με δημοσιεύματα  που κυκλοφορούν ,"περί πιέσεων της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων, από τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά δάνεια",  ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, επί του θέματος, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στις 13 | 08 | 2012 όπου αναφέρει ..." ότι ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα".
  Επειδή αυτή η παραπληροφόρηση δημιουργεί φόβο, τρόμο, και σύγχυση στα μέλη της ΄Ενωσης, που έχουν προσφύγει στο Ν.3869/2010 "Ρύθμιση χρεών  φυσικών προσώπων  κ.λ.π" και οι επαφές τους  είναι καθημερινές, θέτοντας της το αγωνιώδες ερώτημα, " Θα μας πάρουν τα σπίτια μας;΄" η ΄Ενωση θεωρεί χρέος της ,αφενός να προσφέρει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση  αφετέρου δε, να καλέσει  άμεσα τις πηγές παραπληροφόρησης και να  τους ζητήσει ,να αλλάξουν την  πολιτική διαχείρισης  "παίζοντας" με την αγωνία των καταναλωτών ,"πουλώντας" ελπίδα με διάφορες μεθοδεύσεις αλλά και τον τελευταίο καιρό  "αδιέξοδο" με την παραπληροφόρηση.
΄Επειτα από τα παραπάνω και  επειδή οι καταναλωτές -δανειολήπτες ,συνεχώς τον τελευταίο καιρό "βάλλονται" ποικιλοτρόπως, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φθάνουν στα άκρα, " αυτοκτονίες", η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  δηλώνει παρούσα , για την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, ανακοινώνοντας ότι  οι καταναλωτές δεν είναι μόνοι τους , κάθε  εκβιαστική εναντίωση και προσέγγιση , με οποιονδήποτε μέσο και τρόπο θα πρέπει να καταγγέλλεται στην ΄Ενωση, με στοιχεία είτε προσωπικά είτε στα τηλ. 2821092666 -2842020140 και :FAX 2821092306 Email: epkxan@gmail.com


                              
                                               Η ΄Πρόεδρος της Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                                                                                            

                                                                                             Ιωάννα Μελάκη                      

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012


ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΝΑΣΑ: Δικαστήριο "Κούρεψε" 92% χρέος δανειολήπτη!


Στην ευχάριστη θέση βρίσκεται σήμερα, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, να ανακοινώσει την  πλήρη δικαίωση δανειολήπτη  μέλος της, ο οποίος την εμπιστεύτηκε πλήρως,  ακολούθησε τις οδηγίες της ,βήμα προς βήμα και σήμερα νοιώθει την ζητούμενη ανακούφιση , την απαλλαγή από την πίεση των δανειστριών Τραπεζών και των συνεργατών αυτών (εισπρακτικές) καθώς  ακόμα και στο δικαστήριο  με τις προτάσεις τους αρνήθηκαν την αίτηση,  προτείνοντας , την ένσταση της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος, προβάλλοντας ακόμα  το αιτιολογικό ότι ο δανειολήπτης είχε περιουσία την οποία θα  μπορούσε  να εκποιήσει και τα καταβάλλει τα χρέη του στους δανειστές του.Όμως, παραταύτα  ο δανειολήπτης σήμερα νοιώθει ελεύθερος και δικαιωμένος να βροντοφωνάξει το "θαύμα" που βιώνει,  τόσο από τον ευεργετικό Νόμο (Ν.3869/2010) όσο και από τους φορείς υλοποίησης αυτού.

 Συγκεκριμένα:Σύμφωνα με την υπαρ.202/2012  "θαρραλέα" απόφαση  του Ειρηνοδικείου Χανίων,  πρόκειται για δανειολήπτη άνεργο, οικογενειάρχη, με περιουσιακά στοιχεία(αρκετά αγροτεμάχια) ,έχοντας την συγκυριότητα το 25% επί  αυτών ,τα οποία το δικαστήριο έκρινε ότι δεν κρίνονται πρόσφορα για εκποίηση, καθώς δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον ,αλλά ούτε εκποιώντας τα θα αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα,  για ικανοποίηση των πιστωτών του. Επίσης ο δανειολήπτης είναι κύριος ενός Ι.Χ.Ε  αυτοκινήτου, μάρκας :MERCEDES, T;YPOY 202018,.799 ¨κ.ε το οποίο κυκλοφόρησε το πρώτον το 1997 και του οποίου η εμπορική αξία εκτιμάται σε 4.700 Ευρώ.  Ο εν λόγω δανειολήπτης ,  είχε χρέος σε τέσσερις Τράπεζες,  από πιστωτικές και καταναλωτικά δάνεια,συνολικού ύψους  χρέους ,73.233,52 Ευρώ , αλλά με προφανή και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής αυτών .Το Δικαστήριο  αποφάσισε να  "κουρέψει" το χρέος , κατά τα 72.682,48 δηλ. να κάνει  "κούρεμα" κατά 92,46% καλούμενος ο δανειολήπτης, να πληρώσει για τέσσερα χρόνια,  προς όλες τις Τράπεζες το  συνολικό ποσό των 551.04 Ευρώ ,με μηνιαία  δόση 11,48 Ευρώ διανεμόμενο αναλογικά.
  Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων , εκφράζει αφενός τα ευχαριστήρια σε όλους τους συνεργάτες της ,που βοήθησαν σαυτό το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στους δικαστές της Κρήτης, που με συμπάθεια και ανοιχτά μυαλά στέκονται δίπλα στα "πολύπαθα" υπερχρεωμένα νοικοκυριά.-

                   





                         Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

-                             

      Ιωάννα Μελάκη