Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

¨ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ "Συμβουλές για την ενοικίαση σπιτιών από τους νέους φοιτητές"



Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις των φοιτητών και των γονιών τους ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων


Η ΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης επιθυμεί να βοηθήσει τους νέους φοιτητές και τους γονείς και μάλιστα χωρίς να υποστούν καμιά ταλαιπωρία προκειμένου να προβούν στην σωστή ενοικίαση σπιτιού χωρίς μελλοντικά "παρατράγουδα".
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, υπάρχει επάρκεια προσφοράς φοιτητικής στέγης στην Κρήτη, πράγμα που διευκολύνει το «σαφάρι» εντός των πόλεων και περιαστικά , προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης.Όσο αφορά τις τιμές των ενοικίων , παραμένουν παρά την οικονομική κρίση στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αλλά και χαμηλότερα. Η Ένωση, θέλοντας να συμβάλλει στην αποφυγή ταλαιπωρίας των νέων φοιτητών, αλλά και των γονέων ,που τους συνοδεύουν, ερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καλεί τους ιδιοκτήτες να ανακοινώνουν έγκαιρα την μίσθωση κατοικιών, στον τοπικό τύπο, να αποφεύγουν τις τοιχοκολλήσεις σε κολώνες που μόνο ασχήμια στην εικόνα των πόλεων , αλλά και μπορούν να να απευθυνθούν σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο των πόλεων της Κρήτης,και να αναθέσουν την υπηρεσία της μίσθωσης.
Η΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, επισημαίνει δέκα  σημεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν για την μίσθωση (ενοικίαση) κατοικίας ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ιδιοκτήτης ενοικιαστής και στα οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να εστιάσουν την προσοχή τους .

Ι) Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).Καλό είναι να κάνουμε μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε να νοικιάσουμε.Επίσης ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά να ιδιοκτήτη (π.χ δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α)
2) Η μίσθωση κατοικίας ισχύει ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ  για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνεί  μικρότερο χρονικό διάστημα  Η δε αύξηση του μισθώματος ,συμφωνείται  ελεύθερα  και αναγράφεται   π.χ κάθε έτος αύξηση  10% ή δεν θα υπάρξει αύξηση.
3) Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ εάν διαθέτει τον πρέποντα εξ αερισμό ,δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχουν τα οποία δεν λειτουργούν κ.α.
4) Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια)
5) Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.
6) Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
7)  Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.
8) Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας ,θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.
9) Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε,εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.
10) Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη (ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΌ)
Ενημέρωση -στήριξη -Οδηγίες  Στα τηλέφωνα   της ΄Ενωσης 2821092306. 2821092306 , 2842020140 και στο 1520 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες μαθητές ,αλλά και στις οικογένειές τους "


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 29-08-2013

                                  
 Με αφορμή την  δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων  για την εισαγωγή φοιτητών ,στα ανώτατα  και ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας  , η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δια της Προέδρου της κ.Ιωάννας Μελάκη  εκφράζει με μήνυμά της  τα θερμά της συγχαρητήρια αλλά και δίνει τις συμβουλές της για τις πρώτες κινήσεις φοιτητών - γονιών, όσο αφορά  τις πρώτες κινήσεις που έπονται π.χ ενοικίαση σπιτιού


Αναλυτικά το μήνυμα της κ.Μελάκη έχει ως εξής:
"Από καρδιάς ,θα ΄θελα να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων μας, των Λυκείων της Κρήτης, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας, σε εποχές οικονομικά ,κοινωνικά και πολιτικά δύσκολες, Τους εύχομαι καλές σπουδές και πάντα επιτυχίες.
Γι’ εκείνους , που δυστυχώς δεν είδαν το όνειρο τους να πραγματοποιείται , να ξέρουν ότι η ζωή δεν τελειώνει με μια αποτυχία,υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που σίγουρα, θα τους δοθούν, αρκεί να μην εγκαταλείψουν την μάχη, αλλά με πίστη και πείσμα , να συνεχίσουν τον αγώνα τους , ώσπου να το πετύχουν.
Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, στις οικογένειες των παιδιών ,αλλά και στους καθηγητές που πραγματικά σε όλη αυτή την διαδρομή , στάθηκαν δίπλα και στήριξαν ,ενίσχυαν με την υπομονή και συνδρομή τους τον  αγώνα των παιδιών.-

Πρώτες κινήσεις φοιτητών- γονιών
Η ΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης , βρίσκεται παρούσα όπως κάθε χρόνο να υποδεχτεί και να βοηθήσει με την σωστή ενημέρωση, τους νέους φοιτητές και τους γονείς και μάλιστα χωρίς να υποστούν καμιά ταλαιπωρία προκειμένου να προβούν στην σωστή ενοικίαση σπιτιού χωρίς μελλοντικά "παρατράγουδα".

 Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης   , υπάρχει επάρκεια προσφοράς φοιτητικής στέγης στην Κρήτη,, πράγμα που διευκολύνει το «σαφάρι» εντός των πόλεων και περιαστικά , προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης.Όσο αφορά τις τιμές των ενοικίων , παραμένουν παρά την οικονομική κρίση στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αλλά και χαμηλότερα. Η Ένωση, θέλοντας να συμβάλλει στην αποφυγή ταλαιπωρίας των νέων φοιτητών, αλλά και των γονέων ,που τους συνοδεύουν, ερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καλεί τους ιδιοκτήτες να ανακοινώνουν έγκαιρα την μίσθωση κατοικιών, στον τοπικό τύπο, να αποφεύγουν τις τοιχοκολλήσεις σε κολώνες που μόνο ασχήμια στην εικόνα των πόλεων , αλλά και μπορούν να να απευθυνθούν σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο των πόλεων της Κρήτης,και να αναθέσουν την υπηρεσία της μίσθωσης.
Η΄Ένωσή Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης   , επισημαίνει δέκα  σημεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν για την μίσθωση (ενοικίαση) κατοικίας ΑΜΦΌΤΕΡΟΙ ιδιοκτήτης ενοικιαστής και στα οποία θα πρέπει να προσέξουν ΙΔΙΑΙΤΈΡΑ και να εστιάσουν την προσοχή τους .
ΔΕΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ  ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ
Ι)Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).Καλό είναι να κάνουμε μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε να νοικιάσουμε.Επίσης ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά να ιδιοκτήτη (π.χ δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α)
2)Η μίσθωση κατοικίας ισχύει ΤΟ ΜΕΊΖΟΝ  για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνεί  μικρότερο χρονικό διάστημα  Η δε αύξηση του μισθώματος ,συμφωνείται  ελεύθερα  και αναγράφεται   π.χ κάθε έτος αύξηση  10% ή δεν θα υπάρξει αύξηση.
3)Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ εάν διαθέτει τον πρέποντα εξ αερισμό ,δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχουν τα οποία δεν λειτουργούν κ.α.
4)Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια)
5)Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.
6)Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
7) Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.
8)Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας ,θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.
9) Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε,εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.
10) Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη (ΝΑ ΓΡΆΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΌ)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΎΗΣΗ

Είναι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 1 ή και περισσότερα ενοίκια και δίνεται για την καλή εκτέλεση των όρων του συμβολαίου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ, ΔΕΥΑΧ

Φυσικό είναι όταν ενοικιάσουμε μία οικία, να τρέξουμε στην ΔΕΗ και στην ΔΕΥΑΧ για τις αντίστοιχες συνδέσεις, αυτό όλοι το γνωρίζουμε και είναι υποχρέωση του ενοικιαστή να το κάνει, γιατί έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται η αντικατάσταση στο όνομα του ενοικιαστή των υπηρεσιών αυτών, και να εγκαταλείψει το σπίτι ο ενοικιαστής και να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις χρεώσεις ο ιδιοκτήτης.

ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΑΚΊΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑΣ-ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΏΝΕΙ 

Επειδή δεχτήκαμε καταγγελίες ενοικιαστών ότι στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην ανάλυση των χρεώσεων έχουν επιβαρυνθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας, περιουσία που δεν έχουν, ενημερώνουμε ότι σε κάθε χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται αυτή η χρέωση, έτσι είναι νομοθετημένη, και ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό που θα επισυνάπτουν οι συμβαλλόμενοι(ενοικιαστής-ιδιοκτήτης)θα πρέπει να το ξεκαθαρίζουν.
Η Ένωσή μας δεν συμφωνεί, μας βρίσκει αντίθετους, καθότι η σύναψη του συμβολαίου για την ενοικίαση έχει προηγηθεί, και ο ενοικιαστής θα βρεθεί σε δυσκολία να αφαιρέσει το ποσό αυτό από το μίσθωμα, γιαυτό θα πρέπει να το έχει ήδη συμφωνήσει. Επειδή αυτή η περίοδος είναι περίοδος που κάποιοι λόγω μετάθεσης,η λόγω σπουδαστών-φοιτητών θα υποχρεωθούν στην αναζήτηση μίσθωσης οικίας και σύναψη μισθωτηρίων συμβολαίων, καλό θα είναι για περισσότερη ενημέρωση να επισκεφθούν την Ένωση μας είτε αυτοπροσώπως στο γραφείο μας που βρίσκεται στην Πλ.1866 Αριθ.2 Χανιά η τηλεφωνικά, ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 2821092666
Τέλος ,θα πρέπει να γνωρίζουμε και να απαιτούμει αφενός το αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου να έχει θεωρηθεί στην αρμόδια ΔΟΥ αλλά και να παίρνουμε πάντα απόδειξη των χρημάτων που καταβάλλουμε ως ενοίκιο.Σημαντικό επίσης είναι ,να ερευνήσουμε πριν την μίσθωση για τυχόν ελλείψεις ή σπασίματα τα οποία οφείλουμε να τα επισημάνουμε και να τα καταγράψουμε.


                                                      Η  Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                                          Ιωάννα Μελάκη

--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 9230







Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: ¨Νέα δικαίωση υπερχρεωμένης οικογένειας πολυτέκνων, από το Ειρηνοδικείο Χανίων"


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-08-2013


Οικονομική ανάσα έδωσε  και ελπίδα χάρισε, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια των Ασφαλιστικών Μέτρων , σε  υπερχρεωμένη οικογένεια πολυτέκνων συνταξιούχων γήρατος,  ο σύζυγος του Ι.Κ.Α η δε σύζυγος ευρισκόμενη σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο  του δημοσίου,που  σύμφωνα με την ανακοίνωση  που εξέδωσε η ΄Ενωση Προστασίας  Καταναλωτών Κρήτης της οποίας οι δανειολήπτες τυγχάνει να είναι μέλη της οι καταναλωτές αυτοί, όντως υπερχρεωμένοι, περιήλθαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους,  εξ αιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσεως που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία είχε αντίκτυπο και στην σύνταξή τους, με αποτέλεσμα να θελήσουν να αιτήσουν την ένταξή τους στο ν.3869/2010 .
Επί της ουσίας της απόφασης , πρόκειται για  υπόθεση που και οι δύο σύζυγοι  τυγχάνουν υπερχρεωμένοι είτε ως οφειλέτες ΄είτε ως εγγυητές αλλήλων  σε πέντε Τραπεζικές εταιρείες αλλά και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  σε διάφορα Τραπεζικά προϊόντα (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια , αλλά και στεγαστικά δάνεια) συνολικού χρέους του συζύγου 85.119,02 Ευρώ της δε συζύγου106.907,66 Ευρώ,Το  εισόδημα τους κυρίως προέρχεται από την σύνταξη του συζύγου η οποία έχει εμφανώς μειωθεί φθάνοντας  σήμερα στο ποσό των 1.368.97 Ευρώ/μήνα , για την βιοτική ύπαρξη του ίδιου της συζύγου και ενός ανήλικου εκ των τεσσάρων τέκνων που υποχρεούται να συντηρεί, ακόμα έχει και ένα μικρό ποσό των 50 Ευρώ/μηνιαίως από γεωργικά εισοδήματα.
  Περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν ικανοποιητικά και κύρια κατοικία την οποία αίτησαν την εξαίρεσή της από την εκποίηση, αλλά και διάφορα αγροτεμάχια τα οποία έθεσαν στην κρίση του Δικαστηρίου.
  Το σημαντικό σαυτή την απόφαση ,σύμφωνα με την ΄Ενωση  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είναι ότι το Ταχ.Ταμιευτήριο του παρακρατούσε μηνιαίως κατευθείαν από την σύνταξή του το ποσό των370,22 Ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μη κρατά ισόρροπη διαχείριση έναντι των άλλων πιστωτών του, αλλά και να δυσκολεύεται με την σύνταξή του να βιοπορίσει οικογενειακά.
  Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων , "έσωσε" οικονομικά την οικογένεια  με την διαταγή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να μη του γίνεται πλέον  μηνιαία κράτηση παραπάνω από 60 Ευρώ, έως το έτος 2018 που οριστεί η εκδίκαση της  κυρίας αίτησης.
  Συμπερασματικά Οφέλη  :  
α)για την οικογένεια, δηλώνει  απολύτως ικανοποιημένη, διότι θα πάρει  "μια ανάσα" από την οικονομική πίεση,αφού θα μειωθεί η δόση προς το Ταχ.Ταμιευτήριο  κατά 310 Ευρώ μηνιαίως, για 6 έτη.
 β)Για την κοινωνία και γενικότερα για τους δανειολήπτες, παράδειγμα ένταξης στον νόμο Κατσέλη
γ)Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, άλλη μία δικαίωση υπερχρεωμένου νοικοκυριού.

                                      Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                            Ιωάννα Μελάκη

Δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με διάταξη του νέου Αγορανομικού Κώδικα


26 Αυγούστου, 2013
Mε αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη διάθεση δήθεν «ληγμένων προϊόντων» και προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει. Επίσης, τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.
Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει».

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΕΚΕΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.


 
         ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 27-08-2013

      
   Στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ από 1η Σεπτεμβρίου τα ληγμένα τρόφιμα....
Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ,  σε σχετική ανακοίνωσή της,  επισημαίνει στα μέλη της, σε δημόσια παρέμβασή  της, να μη αγοράζουν  τα   εν λόγω τρόφιμα ,να προτιμούν τρόφιμα  με μεγάλη διατηρησιμότητα στις αγορές τους, επιστρέφοντας την ταμπέλα της φτωχοποίησης , στους εμπνευστές της και ιδιαίτερα σε εκείνους που και από τα "σκουπίδια" προσδοκούν κέρδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ ως αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της ΄Ενωσης:.

"Σύμφωνα με την υπάρχουσα Νομοθεσία ,στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου, τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», δηλαδή με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, κάτω από συγκεκριμένους όρους. Τα τρόφιμα αυτά θα φέρουν ειδική σήμανση, θα είναι φθηνότερα από τα άλλα.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  ενημερώνει τους καταναλωτές ότι , εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας,(ληγμένα) πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευάλωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».

Τα τρόφιμα περιορισμένης διατηρησιμότητας είναι εκείνα στα οποία αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση» και όχι εκείνα που έχουν ακριβή ημερομηνία λήξης, όπως το γάλα, το γιαούρτι, αλλαντικά, κλπ.

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες επιβάλλονται τα παρακάτω διοικητικά πρόστιμα:
 α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
                                                                                                                             

  ΄Ομως, παρά  τις νομοθετημένες  "εξυπηρετήσεις" των συμφερόντων της Αγοράς, εμείς οι καταναλωτές, αποφεύγουμε όχι απλώς να αγοράζουμε τέτοια προϊόντα, αλλά και ακόμα να προσεγγίζουμε αυτά τα ξεχωριστά ράφια.Δεν θέλουμε άλλες ταμπέλες πάνω στις αγορές μας ,δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας στοχοποιεί, ως οντότητα φτωχοποιημένη, συνεχίζουμε να κάνουμε προσεγμένες τις αγορές μας, όπως εμείς επιθυμούμε, αγοράζοντας  φρέσκα προϊόντα.
 Και επειδή ίσως κάποιοι σκεφθούν ότι έχουν την "ευκαιρία" να ψωνίσουν , η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τονίζει ότι  το "σήριαλ" δεν είναι για το συμφέρον των καταναλωτών, αφού πολλές είναι οι καταγγελίες και  τα παράπονα  της αγοράς τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, επομένως για την ΄Ενωση το μόνο που θα επιφέρει είναι ο πολλαπλασιασμός των καταγγελιών με το αίτημα της παρέμβασης, οι καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι να "πετάξουν" τρόφιμα αν δεν τα καταναλώσουν άμεσα, και το αποτέλεσμα θα είναι "δώρον άδωρον"
  Η Παρέμβασή μας  αυτή  έχει δύο κλάδους. Ο ΄ενας είναι να μη περάσει στον οικονομικά αδύναμο καταναλωτή το αίσθημα της διαφορετικότητας, η ταμπέλα της φτωχοποίησης και ο άλλος είναι ότι ο καταναλωτής ,που θα αγοράσει τέτοια προϊόντα, και δεν τα καταναλώσει άμεσα θα πετάξει και τρόφιμα και χρήματα, γιαυτό το κάλεσμα προς τους καταναλωτές είναι ένα"μακριά από τα ράφια" που ξεχωρίζουν λόγω διάθεσης τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας."-

                              Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προσταίας Καταναλωτών Κρήτης
                                            
                             
                                                  Ϊωάννα   Μελάκη

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Εθελοντισμός μέσα από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Κάλεσμα νέων εθελοντών ιδιαίτερα μέσα οπό την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.K.Κρήτης , επισημαίνοντας λίγες λέξεις για τι σημαίνει Εθελοντισμός!!!
                                                      ¨

Κάλεσμα νέων εθελοντών«Εθελοντισμός είναι η σοφή διαχείριση του περισσεύματος της ψυχής»

" Εθελοντισμός είναι η ελεύθερη διάθεση του εαυτού  μας στο περιβάλλον που ζούμε, αλλά και στον συνάνθρωπό μας"

"Στον εθελοντισμό σταματάει το ρολόι του χρόνου να κτυπάει, χτυπούν οι χτύπο της   καρδιά μας, από αισθήματα προσφοράς και αλληλεγγύης"

"Εθελοντισμός σημαίνει όχι  πτυχία και σπουδές, αλλά η πλήρη γνώση της αποστολής μας στην γη"

"Εθελοντισμός σημαίνει όχι τα γήινα εφόδια που απέκτησα στην γη, αλλά τα πνευματικά εφόδια που φρόντισα όχι εγώ να εφοδιαστώ , για να περάσω καλά, αλλά τις άυλες αξίες που φρόντισα να μεταφέρω στους συνεχιστές της ανθρώπινης ύπαρξης στην γη.

"Εθελοντισμός σημαίνει η συνεχόμενη δίψα να σβήσω το ΕΓΏ, και στην θέση του να σπείρω το ΕΜΕΊΣ"

"Εθελοντισμός σημαίνει να αγωνίζομαι  για το καλό της Κοινωνίας, και όχι για μένα"

"Εθελοντισμός σημαίνει να είμαι άμισθος ενεργός πολίτης και να συμμετέχω σε κάθε δραστηριότητα που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο, χωρίς στο βάθος του μυαλού μου να υπολογίζω ίδιον όφελος"

"Εθελοντισμός σημαίνει η προσφορά χρόνου από την καθημερινότητα μας , γνώση από την εμπειρία μας και την εκπαίδευσή μας ,μέσα από αισιόδοξη διάθεση "

"Εθελοντισμός σημαίνει μοίρασμα της αγάπης από την καρδιά μας¨"

 "Εθελοντισμός  είναι πάθος είναι αξεπέραστος έρωτας για κάτι άλλο, που προσφέρεται αυτόβουλα , χωρίς  εντολή αλλά ξεπηδάει από την καρδιά μας"


Δεν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε πιο πιστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εθελοντών που δραστηριοποιούνται ενεργά. στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μπροστά στην αναλγησία των καιρών και κυρίως πλεόνασμα αγάπης από την καρδιά τους.
Επειδή πιστεύουμε ότι αγγίζουν και εσένα οι παραπάνω αξίες, σε καλούμε να γίνεις ενεργό μέλος, να μοιραστείς τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνική προσφορά και συμπαράσταση, να μεταδόσεις την εμπειρία και τις γνώσεις σου, να αξιοποιήσεις το χρόνο σου δημιουργικά. Εάν είσαι νέος θα αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες, γνώσεις και προϋπηρεσία.
Σε περιμένουμε στο χώρο μας για να γνωρίσεις από κοντά το έργο και τις δράσεις της ΄Ενωσή μας!!!
Να θυμάσαι ΠΑΝΤΑ, πως μόνο προσφέροντας στους άλλους, στην κοινωνία γενικότερα,  μπορείς να νοιώσεις  την "προσφορά" που αποζητάς από τους άλλους,και ακόμα να ξεχωρίσεις το νόημα του εθελοντισμού από την Εργασία, δύο λέξεις του ίδιου προορισμού, αλλά προερχόμενες από διαφορετικές αφετηρίες!!!
  Η Πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, !!!

ΓΙΑ ΤΗΝ " ΚΑΚΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ " ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

  Με αφορμή το κυκλοφορούμενο "σλόγκαν" από χείλη Κυβερνητικών στελεχών ότι, η Κυβέρνηση μελετά το σενάριο "άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών  και της Πρώτης κατοικίας, από 1-1-2014,  η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  δημόσια τοποθετείται επί τούτου απευθυνόμενη σε Βουλευτές και Κυβέρνηση:


"ΚΑΝΈΝΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΌ ΠΡΏΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΊΑΣ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ ΔΑΝΕΙΟΛΉΠΤΗ  ΌΣΟ ΔΙΑΡΚΕΊ Η ΎΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΊΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΆ ΜΑΣ"


Πραγματικά είναι "αστείο" για τις περισσότερες περιπτώσεις των απλών δανειοληπτών, να έχουν "μεγάλες καταθέσεις" και να μη πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και τις άλλες(Εφορία, Κράτος, ασφαλιστικά Ταμεία κ.α) και να δέχονται αφόρητες  πιέσεις  από τους εντολοδόχους πιεστές και σημαντικά δικόγραφα,  που κάποια από αυτά έχουν την εκτελεστικότητα αλλά και να αφήνουν εις γνώση τους να κινδυνεύει η "Πρώτη τους " κατοικία
Ασφαλώς εάν στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα είναι  ότι οι ΄Ελληνες δανειολήπτες έχουν "ξεφύγει"΄Ομως τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουν γνώση οι πάντες και οι θιγόμενοι δανειολήπτες,και η Πολιτεία ,αλλά και οι Τράπεζες.
  Χθες  πριν το 2009, ο ΄Ελληνας πολίτης -δανειολήπτης δανείστηκε χρήματα για να αποκτήσει ένα κεραμίδι ,να ξεφύγει από το ενοίκιο,μπορώντας να πληρώσει, έχοντας εργασία, έχοντας εισόδημα .Όμως τα πράγματα άλλαξαν, με την βύθιση της χώρα μας στην οικονομική ύφεση , όπου ακολούθησε η μείωση μισθών και συντάξεων ,με την απώλεια εργασίας, με την καλπάζουσα ακρίβεια παντού.
  Και να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.Στην εμπειρία της ΄Ενωσης των 2,5 ετών στην διαχείριση των θεμάτων των δανειοληπτών, σύμφωνα με την δικαιοδοσία που ο Νόμος Κατσέλη της έδωσε, οι ΄Ελληνες δανειολήπτες δεν έχουν σκέψη "Μπανταξή"Μεμονωμένες και ακραίες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν .
΄Εναεκα τούτου  ,εμείς το τονίζουμε  ότι η Κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την Πρώτη  κατοικία του Έλληνα Πολίτη ανεξαρτήτου Δανειακής Σύμβασης , αλλά και  οικονομικού προφίλ δανειολήπτη, όσο κρατάει η Οικονομική Ύφεση στην Χώρα. Οποιανδήποτε κουβέντα  που γίνεται αυτό τον καιρό είναι άκαιρη επιπόλαιη ,ζημιογόνα ,μα προπάντων σπείρει φόβο. εργαλείο που δεν βοηθάει κανένα.Ούτε Πολιτεία ούτε Τράπεζες ,ούτε πολίτες. "Γελοίες είναι οι αιτιάσεις ότι οι πολίτες διατηρούν καταθέσεις και δεν πληρώνουν.Αν έχουν κάποια χρήματα σε Τραπεζικές εταιρείες και την κινητικότητα αυτών διευκολύνουν από ρευστότητα, αλλά και ψυχολογική επάρκεια εξασφαλίζουν "για την κακή 'ωρα" Δεν "πλουτίζουν" με τα αστεία επιτόκια οι σημερινοί καταθέτες, ας ξεφύγουμε από αυτό το "κλιπάκι " Ο αγώνας πρέπει να είναι μαζικός, πρώτα ανάκαμψη, για τα υπόλοιπα θα έρθει η ώρα τους.Αγώνας λοιπόν , για να ξεφύγουμε από την ύφεση, να μπούμε στην παραγωγή ,και αρχίζοντας η Ανάπτυξη και οι δανειολήπτες θα βρουν μαζί μα τα στοιχεία της αγοράς τον δρόμο τους .
  Τέλος ,ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επαναλαμβάνουμε και προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου την πρότασή μας που είναι σημαντική ,επίκαιρη και για  αυτόν τον χρόνο "πραγματοποιήσιμη"

"ΚΑΝΈΝΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΌ ΠΡΏΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΊΑΣ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ ΔΑΝΕΙΟΛΉΠΤΗ  ΌΣΟ ΔΙΑΡΚΕΊ Η ΎΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΊΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΆ ΜΑΣ"


            Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                      Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κ:¨Συνταξιούχος του Δημοσίου, ρύθμισε το χρέος του, με διαταγή του Ειρηνοδικείου Χανίων

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  21-08-2013


 Θα πληρώσει μόνο  130 Ευρώ/μήνα   ¨Συνταξιούχος του Δημοσίου  "μέχρι το 2019


 Μεγάλη ικανοποίηση τόσο για τον ίδιο τον δανειολήπτη , όσο και για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, υπήρξε η  εκδοθείσα διαταγή από το   Ειρηνοδικείο  Χανίων "στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων"  επί του αιτήματος του δανειολήπτη, να σταματήσει το Ταχ.Ταμιευτήριο να του κρατά  δόση  μεγαλύτερη των 130 Ευρώ/μήνα. από την σύνταξή του ( όπου κατανοήθηκε η πραγματική αδυναμία του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στο δανειακό του βάρος.και ικανοποιήθηκε το αίτημα του)
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας ο δανειολήπτης  συνταξιούχος του δημοσίου, τυγχάνει να είναι μέλος , πρόκειται για  συνταξιούχο ηλικίας 53 ετών,έγγαμο , η σύζυγός του εργάζεται σε Ιδιωτική επιχείρηση ,με ελάχιστες αποδοχές 331,23 Ευρώ/μήνα, είναι πατέρας δύο ενήλικων  τέκνων,  το ένα  άνεργο , το οποίο συγκατοικεί μαζί του βαρύνοντας τον οικονομικά με τα έξοδα διαβίωσης., Είχε  δανειακές υποχρεώσεις σε δύο Τραπεζικές Εταιρείες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνολικής χρέωσης 67.045 Ευρώ. Ο εν λόγω δανειολήπτης ως δημόσιος υπάλληλος το έτος 2010 ,λάμβανε μηνιαίο μισθό 1.900 Ευρώ, προ κρίσης, μπορώντας να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, όμως , εξ αιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης, της Χώρας, μείωσης του  μισθού  του,   ο οποίος  κατήλθε σταδιακά ,φθάνοντας στο ποσό των 1.280 Ευρώ ,χωρίς  την δική του υπαιτιότητα, ένοιωσε αδυναμία, οικονομικό "στρίμωγμα" τότε  απευθύνθκε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αιτώντας την καθοδήγηση και  συνδρομή της για την ένταξή του στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη.(ν.3869/2010)
  Περιουσιακά στοιχεία ο συνταξιούχος δανειολήπτης  διαθέτει εκτός την κύρια κατοικία και  έξι αγροτεμάχια σε διάφορες περιοχές του Νομού Χανίων επίσης έχει στην κυριότητα του, δύο Ι.Χ αυτοκίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας και μία δίκυκλη μοτ/τα χαμηλής εμπορικής αξίας.
  Στην περίπτωση αυτή ,σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο δανειολήπτης ορθά σκεπτόμενος, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει  ζήτησε παράλληλα με την ρύθμιση των χρεών του και τα:
α)Την προστασία της κυρίας κατοικίας του  από την ρευστοποίηση
    β)Το δικαστήριο στην κυρίως εκδίκαση της αιτήσεως του να δεχτή το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών του προς στους πιστωτές του δηλ. να δίνει εκ της πενιχρής σύνταξης του    συνολική   μηνιαία δόση 270 Ευρώ .Ιδιαίτερα ζήτησε στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων για το Ταχ/Ταμιευτήριο να καταβάλλει  το ποσό των 130 Ευρώ /μήνα και όχι του ποσού
των  263,74 ευρώ/μήνα
γ)Περίοδο χάριτος τετραετίας.
  Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,προς ικανοποίηση του δανειολήπτη , κατ άρθρο 781 παρ.1 σε συνδυασμό με άρθρο 4 παρ.3 ν.3869/2010 ,χορήγησε την αιτούμενη  προσωρινή διαταγή (στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων) όπου απαγορεύει το Ταχ.Ταμιευτήριο, να κρατά μηνιαία δόση πέραν του ποσού των 130,00 Ευρώ μηνιαίως.τα οποία θα καταβάλλει ο δανειζόμενος μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει προσδιοριστεί για το έτος 2019.
  Τέλος ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί κάθε δανειολήπτη, ο οποίος έχει δανειακές υποχρεώσεις,  όμως βρίσκεται  σε δυσκολία να τις εξυπηρετήσει να έρθει σε επαφή με Πιστοποιημένη ΄Ενωση Καταναλωτών ΄ανά την Ελλάδα, αλλά και στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για την απαραίτητη συμβουλευτική και καθοδήγηση ,'ενταξης είτε στον ν.Κατσέλη είτε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης που βρίσκεται σε ισχύ.Αλλά και σε ψυχολογική στήριξη που κάποιες Ενώσεις έχουν δρομολογήσει,με ειδική δομή.-

                       Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                             Ιωάννα Μελάκη


                                I

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Σημαντική δικαίωση τριτέκνου, ανέργου δανειολήπτη, από το Ειρηνοδικείο Χανίων

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-08-2013

Ρύθμισε το χρέος του σώζοντας κατοικία και αγροτεμάχιο...
Μεγάλη  ανάσα έφερε  σε τρίτεκνη οικογένεια, ανέργου δανειολήπτη , από τα Χανιά, η υπαρ.156/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. με την οποία  απόφαση διέσωσε όχι μόνο την πρώτη κατοικία , αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία  του.
Επί της ουσίας της υπόθεσης  και σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για δανειολήπτη άνεργο ,τρίτεκνο (τρία ανήλικα) ,έγγαμο ηλικίας 37 ετών, ο οποίος είχε χρέος σε μία Τράπεζα συνολικού ύψους 28.336,65 Ευρώ,όμως είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος του, χωρίς η αδυναμία αυτή να οφείλεται σε δόλο.Η σύζυγός του εργάζεται ως εποχιακή ξενοδοχοϋπάλληλος και επίσης λαμβάνει γεωργικό εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα και επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
 Ο εν λόγω δανειολήπτης είναι μέλος της ΄Ενωσης , ακολούθησε "αυστηρά" όλη την συμβουλευτική  και καθοδήγηση της φθάνοντας σαυτό το αίσιο για την οικογένεια του αποτέλεσμα.
 Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει 1) μία κατοικία 61 τ.μ 2) ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ και 3) ένα αυτοκίνητο  έτους κατασκευής 1996.
Επί των παραπάνω αναφερομένων, το δικαστήριο έκρινε  ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία από την ρευστοποίηση, αφού όρισε ρύθμισε του χρέους 100 Ευρώ μηνιαία για τέσσερα έτη , δηλ. θα πληρώσει (100χ48= 4800) σύμφωνα με τις οικονομικές και οικογενειακές δυνατότητες του δανειολήπτη.Για δε την διάσωση της κατοικίας αφού του παρεχωρήθη τετραετίας περίοδος χάριτος
 καλείται να το πληρώσει σε 10 χρόνια δηλ.σε 120 μηνιαίες δόσεις (23537: 120= 196)
  Επί της ωφέλειας του δανειολήπτη
1)Σώζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικία , αγροτεμάχιο,αυτοκίνητο)
2)Του χορηγείται τετραετής περίοδος χάριτος
3)Ρύθμισε την ι δόση του δανείου του κατά το δικό του "μπορώ"
  Η απόφαση αυτή, κατά την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εκτός από την "καλοκαιρινή δροσιά"  που έφερε στην τρίτεκνη  οικογένεια του δανειολήπτη , δείχνει ακόμα τον "δρόμο" για τους φοβισμένους από τις Τράπεζες δανειολήπτες, να  εντάξουν τα δάνεια τους  στο Νόμο Κατσέλη. ,μια ακόμα Δικαστική απόφαση τις διαψεύδει ότι θα τα  "χάσουν"
  Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ευχαριστεί για μια ακόμα φορά τους Δικαστές της Κρήτης, που με τις αποφάσεις τους χαρίζουν την ελπίδα και  στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση καταναλωτές.-

                                          Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                                 Ιωάννα Μελάκη

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης :¨Στον αέρα από σήμερα 17 Αυγούστου, οι πελάτες της "Διεθνούς Ενωσης"





                                      ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

                                         ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 17-08-2013
  Την προσοχή των καταναλωτών, που είχαν ασφαλισμένο το όχημά τους στην ασφαλιστική εταιρεία "Διεθνούς Ενωση" και  η άδεια της ανεκλήθη οριστικά ('εκλεισε) εφιστά η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης .
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε  η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί τους καταναλωτές, πρώην πελάτες της εν λόγω εταιρείας ,να προβούν άμεσα στην ασφάλιση των οχημάτων τους σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, δεδομένου ότι όπως εξηγεί, από τις 17 Αυγούστου δεν θα έχουν πλέον ούτε την κάλυψη του επικουρικού. Δηλαδή δεν θα παρέχεται καμία απολύτως κάλυψη για το όχημά τους.
Το ποσό των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί και αναλογεί στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους (αρ. 3 παρ. 6 Ν.Δ. 400/1970) από τον Εκκαθαριστή. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε ανασφάλιστο οδηγό είναι τα 1000 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία, 500 ευρώ για επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα. Η Τροχαία μπορεί επίσης να αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, το δίπλωμα και την άδεια.
Η΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , είναι παρούσα, να προσφέρει "Συμβουλευτική" σε κάθε πρώην ασφαλισμένο της "Διεθνούς Ενωσης"
Τηλ.2821092666
                                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                             
                                                         Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Φιλόζωος Χανιώτης, πραπλανήθηκε από "επιτήδειο" κύκλωμα των Αθηνών "


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ   17-08-2013
ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ
 
 Την προσοχή των καταναλωτών, εφιστά  η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για αγορά  κατοικίδιων  ζώων  (σκύλων  )μέσω διαδικτύου (internet)
 https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=c93fbabb4d&view=att&th=1408652dd315d49f&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_hkf5rblg0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P9ScE7OrMZebaYu0JUtIc2f&sadet=1376643152324&sads=UAi-K3zb9WOCGHDtXDicHUyLG0Y&sadssc=1
Αφορμή δόθηκε η   ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ  ΄φιλόζωου Χανιώτη καταναλωτή,  που δε "δάκρυα στα μάτια "απευθύνθηκε στην ΄Ενωση και κατήγγειλε τα εξής"

" Ενημερώθηκα  μέσω διαδικτύου (ίντερνετ), την πώληση  κατοικίδιου ,σκύλου ράτσας(boxer),  και έχοντας την επιθυμία να αποκτήσω ένα τέτοιο ζώο ,ήρθα σε τηλεφωνική επαφή με τον εκπρόσωπο της πώλησης και αφού ρώτησα για τα χαρακτηριστικά του ζώου, μα προ πάντων το θέμα υγείας του, συμφωνήσαμε το ποσό αγοράς, 300 Ευρώ.Τα χρήματα  κατατέθηκαν σε Τραπεζικό λογαριασμό και το σκυλί  μου παραδόθηκε, με σοβαρά προβλήματα υγείας, (όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων )τα οποία προσπάθησα να λύσω   αλλά "μάταιο" το πρόβλημα υγείας του ζώου ήταν  μη ανατρέψιμο και το ζώον κατέληξε"
και συνεχίζοντας  η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης την ανακοίνωση της  αναφέρει:
Σε τηλεφωνική διαμαρτυρία του  καταναλωτή-αγοραστή  προς τον πωλητή ,   του είπε  ακριβώς "εγώ σου ζήτησα  να αγοράσω ένα υγιές σκύλο και όχι ένα άρρωστο, θα στον γυρίσω πίσω με αντικατάσταση με υγιές ζώο, ή να μου επιστραφούν πίσω τα χρήματα μου " ο πωλητής  του έκλεισε οργισμένος το τηλέφωνο λέγοντας του "Ότι θέλεις κάνε" και συνεχίζοντας την καταγγελία του ο αγοραστής  αναφέρει " καταγγέλλω αυτό το γεγονός, καθώς νοιώθω διπλά απογοητευμένος διότι αφενός παραπλανήθηκα από επιτήδειο κύκλωμα, αφετέρου ένοιωσα και εγώ και η γυναίκα μου θλίψη με τον θάνατο του σκυλιού.Θέλω οι άνθρωποι αυτοί να τιμωρηθούν που εμπλέκονται και εγώ να δικαιωθώ ως η υπάρχουσα Νομοθεσία ορίζει και οικονομικά μα προπάντων ψυχολογικά,Δεν θέλω άλλοι καταναλωτές να την "πάθουν" παρομοίως..."
  Η ΄Ενωση, ήρθε σε επαφή (τηλεφωνικά) με τον πωλητή του σκύλου, ο οποίος αρνήθηκε την αγοραπωλησία , λέγοντας της  ότι ,ο σκύλος δόθηκε "δωρεάν" στον Φιλόζωο.
 Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, λαμβάνονοντας την καταγγελία , από τον καταναλωτή ,την προώθησε στην εποπτεύουσα σαυτήν Αρχή (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) για τα περαιτέρω.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στηρίζει τον φιλόζωο καταναλωτή, ακόμα δε θα στηρίξει την προσπάθεια δικαίωσης του.
  Τέλος, καλεί όλους τους καταναλωτές ,που επιθυμούν αγορές οικιακών ζώων μέσω διαδικτύου, να ενημερώνονται επαρκώς για μη τυχόν ομοίων περιπετειών.-

                              Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                           Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στο «Ρ» – Προσοχή στους απατεώνες!

  •  
  •  
  • Μόνο σε πιστοποιημένους φορείς οι καταναλωτές για ρυθμίσεις χρεών
  • Μιλά για απάτη στο Ρέθυμνο από επιτήδειους
Γράφει Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ
«Προσοχή στους απατεώνες!» συμβουλεύει μέσω του «Ρ» η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  Ιωάννα Μελάκη, παροτρύνοντας τους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν χρέη να απευθύνονται μόνο σε πιστοποιημένους φορείς. Ανέφερε μάλιστα, ότι στο Ρέθυμνο γίνεται μια απάτη από επιτήδειους σχετικά με τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, κάτι για το οποίο όπως μας είπε, είναι ενημερωμένες οι αρχές. Τόνισε δε, μεταξύ άλλων, ότι οι δανειολήπτες δε θα πρέπει να συνάπτουν νέες συμβάσεις με τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων, γιατί το μόνο που θα καταφέρνουν είναι τα χρέη τους να διαιωνίζονται και να κληροδοτούνται…

Πολλές φορές βλέπουμε δελτία τύπου από την Ένωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης, που είτε απλώς προσφέρουν ενημέρωση στους καταναλωτές, είτε γνωστοποιούν τις θετικές εκβάσεις υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δικαιώθηκαν. Επίσης γνωρίζουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν καταφύγει για βοήθεια στην Ένωση, ενώ όπως μας είπε η κα Μελάκη σε παγκρήτιο επίπεδο, μόνο 3-4 περιπτώσεις έχουν χαθεί κατά τη διεκδίκηση ρυθμίσεων ή και διαγραφής χρεών, με την εφαρμογή του  νόμου  3869/2010, ο γνωστός νόμος Κατσέλη. Η Ένωση είναι παγκρήτια, αλλά βοηθάει πολίτες και από άλλα τα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο, βασικός στόχος της είναι η «ανακούφιση» των καταναλωτών της Κρήτης.
Το Ρέθυμνο…

«Ένα μεγάλο μέρος Ρεθεμνιωτών έχουν έρθει στην Ένωση, έχουμε πολλά μέλη από εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουνε βοήθεια πραγματική», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης σχετικά με την αίτηση βοήθειας συμπολιτών μας από εκεί. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την πόλη μας και την προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι συμπολίτες μας, η κα Μελάκη επεσήμανε: «Οι πολίτες να μην εμπιστεύονται τον καθένα. Έχουμε χιλιάδες καταγγελίες. Ειδικά στο Ρέθυμνο γίνεται μια απάτη. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την πιστοποίηση για το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως εμείς που αντικαθιστούμε το κράτος σε αυτό το νόμο. Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι συγκεκριμένοι φορείς εξουσιοδοτημένοι. Για αυτό πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, γιατί τους παίρνουν χρήματα -χιλιάδες ευρώ- και μετά τους παρατάνε! Προσοχή στους απατεώνες! Κάποια στιγμή είχαν έρθει κάποιοι, σαν εθελοντές τάχα στην Ένωση, και μετά έπαιρναν από το ‘‘παράθυρο’’ χρήματα των πολιτών και τους πετάξαμε έξω. Και τώρα δρουν στο Ρέθυμνο. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι κι έχουν ειδοποιηθεί οι αρχές. Για αυτό λέμε στους πολίτες ‘‘προσέξτε, απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για να δείτε ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι φορείς’’. Επίσης, έχουμε δει και σε παγκρήτιο επίπεδο την περίπτωση πολίτες να στέλνουν τις υποθέσεις τους σε άγνωστα γραφεία στην Αθήνα. Τους λένε από εκεί ‘‘θέλουμε το ένα, θέλουμε το άλλο, στείλε μου και το άλλο χαρτί’’, τους έχουν απελπίσει και τους έχουνε φάει τα χρήματα».
Επίσης, όπως ανέφερε, δεν είναι όλοι οι δικηγόροι  ειδικοί ,για αναλαμβάνουν τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, βεβαίως  πρωταρχικά  πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε  δικηγορικό σύλλογό , επισημαίνεται ακόμα ότι  οι οικονομολόγοι δεν  είναι εξουσιοδοτημένοι από το νόμο 3869/2010 για .συμβουλευτική διαχείρηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Στη συνέχεια, η κα Μελάκη θέλησε να τονίσει τα εξής: «Μέσω του δικού σας μέσου θέλουμε να το πούμε και να το πείτε κι εσείς: Να μην καταφεύγει ο κόσμος σε ανθρώπους οι οποίοι τους τάζουν ρύθμιση, ούτε και στην τράπεζα. Να έρχονται στην Ένωση να ενημερώνονται. Η ενημέρωση είναι δωρεάν. Ακόμη η ενημέρωση είναι δωρεάν στους ανέργους, γιατί κάποιοι άνθρωποι θέλουμε να είναι μέλη για να αυξάνεται και το δυναμικό της Ένωσης. Υπάρχει και η κοινωνική διαχείριση της Ένωσης, δηλαδή όλες οι καταγγελίες, τα πάντα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές και διεκδικούνται από τις υπηρεσίες. Όλα αυτά δωρεάν. Στον άνεργο, στον μη έχοντα περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα η  Ένωση δίνει το χέρι της, προσφέροντας ακόμη και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη».
Στο σημείο αυτό επανήλθε σχετικά με το Ρέθυμνο: «Αυτό το κομμάτι -την ψυχολογική στήριξη- το χρειάζεται το Ρέθυμνο, γιατί έρχονται άνθρωποι, στην αρχή με δάκρυα στεναχώριας και μετά με δάκρυα χαράς, να μας ευχαριστήσουν. Έχουμε πολλές περιπτώσεις που οι άνθρωποι δικαιώθηκαν. Πρέπει να πούμε ότι ελάχιστες περιπτώσεις χάνονται, κι αυτές χάνονται από την ‘‘αθωότητα’’ πολιτών, οι οποίοι δε μας προσκομίζουν αληθινά στοιχεία. Δηλαδή, θέλουμε να τους πούμε ότι όταν χρωστάνε σε 10 τράπεζες πρέπει να το πουν, όταν έχουν περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να τα κρύβουν, γιατί μεταξύ των δικαιολογητικών που προσκομίζουμε στο ειρηνοδικείο, ας πούμε, στο δικαστικό στάδιο, φαίνονται τα περιουσιακά στοιχεία. Επομένως αν τα κρύψουμε ‘‘κουτοπόνηρα’’, θα τα βρούμε μπροστά μας».
Τέλος, σχετικά με το νόμο Κατσέλη η κα Μελάκη υπογράμμισε ότι σε αυτό το νόμο πρέπει να παρουσιαζόμαστε με «καθαρό προφίλ», δηλαδή η καταγραφή των πιστωτών, των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων καθίσταται απαραίτητη από τους «διεκδικούντες» ρυθμίσεις.
«Όχι» σε νέες ρυθμίσεις από τις τράπεζες

Ζητώντας από την κα Μελάκη να σχολιάσει σχετικά με τα σενάρια που μιλούν ότι οι πλειστηριασμοί θα οργιάσουν από το Σεπτέμβρη, επεσήμανε: «Μέχρι 31-12-2013 έχουν ‘‘παγώσει’’ οι πλειστηριασμοί, αλλά από εκεί και πέρα ανοίγουν. Και τώρα έχουν ανοίξει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Για το Σεπτέμβρη δεν ξέρουμε αν θα οργιάσει το πράγμα. Δεν ξέρουμε αν θα διαφοροποιηθεί κάτι, με κάποια νομοθετική πράξη της κυβέρνησης. Έχουμε κάνει πρόταση στον κ. Χατζηδάκη (Υπουργό Ανάπτυξης) και του έχουμε πει να καλέσουμε και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες παράλληλα, να τα βρουν με κάποιο τρόπο. Δηλαδή, όταν έχουμε έναν άνεργο που δεν έχει κανένα εισόδημα, να του κάνουμε διαγραφή 100% του χρέους, ενώ όταν υπάρχει εισόδημα, πρώτα να καλύπτονται οι βασικές βιοτικές ανάγκες του δανειολήπτη και από εκεί και πέρα, αν περισσεύει κάτι να δίνεται και στις τράπεζες».
Η πρόεδρος της Ένωσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε δανειολήπτες, προκειμένου να μην προχωρούν σε νέες συμβάσεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρνουν είναι η συσσώρευση περισσότερων χρεών, που μάλιστα μεταβιβάζονται. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε τράπεζες που κάνουν ‘‘τρελά’’. Πχ πάει ο δανειολήπτης να κάνει μία ρύθμιση στην τράπεζα, η οποία του λέει ότι πρέπει να της φέρει εγγυητή, ότι πρέπει να βάλει προσημείωση υποθήκης, ότι πρέπει να βρει ένα άτομο, πχ τη σύζυγο, που έχει στο όνομά της ένα σπίτι και να το βάλει υποθήκη για ελάχιστα χρήματα, κάτω από 10000, προκειμένου η τράπεζα να εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο. Οι δανειολήπτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Εμείς τους λέμε ‘‘Προς θεού, μην κάνετε καινούριες ρυθμίσεις και μην υπογράφετε νέες συμβάσεις’’, διότι αυτά είναι ‘‘ανακύκλωση’’ κι ο δανειολήπτης ποτέ δε βρίσκει τέρμα. Θα μεταβιβάσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή και στα εγγόνια του. Μια καινούρια σύμβαση, η οποία θα είναι ‘‘τοκοκεφάλαιο’’ κι επομένως κάτι καινούριο δε βοηθά το δανειολήπτη να ξεχρεώσει, αντιθέτως, τον σπρώχνει πιο βαθιά στη χρέωση. Οι τράπεζες περιμένουν από την κυβέρνηση, που τις χρηματοδοτεί από τα χρήματα των πολιτών. Τα δάνεια δεν ανήκουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που βρίσκεται τώρα στην εξουσία, είναι αυτά που φορτώνονται οι Έλληνες πολίτες και μπορεί να πληρώνουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους, τα εγγόνια, ακόμη και τα δισέγγονά τους».
«Φερθείτε έντιμα στο λαό»

Θα κλείσουμε το παρόν δημοσίευμα με ένα σχόλιο της κας Μελάκη, σχετικά με τους, πολιτικούς, σχετικά με το «σινάφι» μας και με το τι ζητάει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης από την κυβέρνηση: «Δεν έχουμε ακούσει έναν έντιμο πολιτικό, έναν έντιμο δημοσιογράφο να μιλάει για το πρόβλημα. Υπάρχουν δημοσιογράφοι με καθαρή φωνή, με καθαρή πένα. Αυτοί θα έπρεπε να το καυτηριάσουν και να ασκήσουν κριτική λέγοντας ‘‘Φερθείτε έντιμα στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται από τη φτώχεια’’. Εμείς σαν Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ζητάμε από την κυβέρνηση να τα βάλει κάτω και να πει, ‘‘Στέρησα από τον πολίτη την εργασία, το εισόδημά του, το μισθό του, τη σύνταξή του, να δώσω και κάτι ως δίκαιος δικαστής και σε αυτόν’’, όχι μόνο στις τράπεζες».


Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πλειστηριασμό κύριας κατοικίας, σε δανειολήπτη , όσο διαρκεί η οικονομική κρίση "

         ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 13-08-2013


  Άστραψε και βρόντηξε, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  με αφορμή τα  κυκλοφορούμενα διάφορα  σενάρια  "περί πλειστηριασμών "  ακόμα και της πρώτης κατοικίας , που τεχνηέντως αφήνει το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ,καθημερινά να  γίνεται λόγος, με  αποτέλεσμα να σπείρεται  ο φόβος και η ανασφάλεια στους ΄Ελληνες πολίτες.Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,ως η φωνή της Κοινωνίας, την οποία και εκ του ρόλου της μετέχει και εκπροσωπεί, θέλοντας να βοηθήσει και επιθυμώντας να στηρίξει αυτή την κατάσταση, που μόνο "κακό" κάνει ,σε άπαντες ,  (Πολιτεία, πολίτες) βροντοφωνάζει, από την Κρήτη, προς κάθε κατεύθυνση, μα προπάντων  απευθύνεται  στην  δικομματική Κυβέρνηση και στα "παπαγαλάκια" που την στηρίζουν  λέγοντας, " ΩΣ ΕΔΩ " .
Και απευθυνόμενη  προς την Κυβέρνηση ,συνεχίζοντας το κείμενο της η ΄Ενωση γράφει,
 "Προσοχή κύριοι της Κυβέρνησης !!!  μη συνεχίζετε να βασανίζετε τον εξαντλημένο από την φτώχεια και την ανέχεια  λαό,  μη συνεχίζετε το άχαρο  έργο σας" γιατί άχαρο μπορεί  να μην είναι,για εσάς η πρωτοφανής εξόντωση ενός λαού. πάντως αν συνεχίσετε να πράττετε  έτσι, με στόχαστρο να εξαφανίσετε  τον ΄Ελληνα πολίτη , τον ΄Ελληνα καταναλωτή , που αντι να του προσφέρετε την πρόσβαση στην αγορά , τον ωθεί τε στην στέρηση, στην εξαθλίωση, στον κάδο των σκουπιδιών .Είναι "πολιτική κατάντια ", αυτό που πράττετε σήμερα στους ΄Ελληνες  χρεωμένους με δάνεια. Προφανώς ,  θα έρθει η στιγμή που θα ψάχνετε μέρος να κρυφτεί τε, καθώς το "τσουνάμι των κοινωνικών επιπτώσεων" θα είναι θεόρατο  τείχος  θα έχετε¨απέναντι την ίδια την κοινωνία. εάν τολμήσετε και ανοίξετε πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του φτωχοποιημένου από την πολιτική σας, ΄Ελληνα δανειολήπτη,Που αντί να "στριμώξετε τους "τοκογλύφους" Τραπεζίτες που με τα ληστρικά τους επιτόκια έχουν "κατασπαράξει" τα νοικοκυριά της Χώρας, μιλάτε για πλειστηριασμούς, ωφελώντας τις Τράπεζες και τα ξένα ":Funs"
και συνεχίζοντας η ΄Ενωση ,στην ανακοίνωσή της γράφει,
 " Η Κρίση στην Χώρα μας δεν ήρθε μόνη της,  όλοι είμαστε γνώστες ποιοι την δημιούργησαν ,πάντως σε καμία περίπτωση  δεν την έφεραν οι ΄Ελληνες πολίτες, οι οποίοι σήμερα καλούνται να σηκώσουν με το "οικονομικό στρίγμωμα " όλο το βάρος, και ακόμα καθημερινά να αυξάνεται η πίεση  προς αυτούς ότι ενώ νομοθετούνται μέτρα "ανακούφισης" στην ουσία "σερβίρεται" ένα παραμύθι  που δεν οδηγεί πουθενά,  και τώρα, ενώ η κρίση συνεχίζεται ανοίγετε το θέμα για τη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν. Άραγε  θα σωθούν;
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έχει τις επιφυλάξεις της.
1)Διότι η Κυβέρνηση , δια του Υπουργείου Ανάπτυξης  μελετά μόνη της , σχεδιάζει μόνη της, αποφασίζει μόνη της.
2))Διότι η Κυβέρνηση ,δανείζεται  εις βάρος του Ελληνικού λαού,στηρίζοντας   το Τραπεζικό Σύστημα (Τραπεζίτες) με τα χρήματα του Ελληνικού λαού,
3))Διότι η Κυβέρνηση ,απαξιεί τους ΄Ελληνες πολίτες (δανειολήπτες) παραλείποντας να νομοθετήσει "κούρεμα" του χρέους τους, τουλάχιστον κατά 50%
4)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει  να "παίζει" τον άχαρο ρόλο του απλού παρατηρητή ,παρακολουθώντας την κατρακύλα  της αξίας των ακινήτων των πολιτών.
5)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να εμπαίζει τους ΄Ελληνες πολίτες μιλώντας, για "Τροχιά Ανάπτυξης) δια στόματος Πρωθυπουργού της Χώρας.
6)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να βλέπει απαξιωτικά τον μικρο έμπορο, τον μικροεπιτηδευματία, τον άνεργο, τον συνταξιούχο.
7)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να υποτιμά την νοημοσύνη του  δανειολήπτη, που δανείστηκε για την αγορά ενός σπιτιού , και σήμερα η ίδια  του το πλειστηριάζει .
8)Διότι η Κυβέρνηση,συνεχίζει να τον θέλει χρεωμένο ,αφού τον αφήνει άνεργο, άστεγο,οικονομικά και ψυχικά  τερματισμένο.
  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,δια της Προέδρου της κ.Μελάκη Ιωάννας,  ανησυχεί βαθύτατα, θεωρεί την  δια ρέουσα πρόταση έστω και του μερικά  ανοίγματος των πλειστηριασμών για την κατοικία των "υπερχρεωμένων νοικοκυριών" άκαιρη ,άσκοπη , αψυχολόγητη , καθώς η οικονομική κρίση στην Χώρα συνεχίζεται, ο λαός της βιώνει την εξαθλίωση και την φτώχεια, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται η "ΛΎΣΗ" , ούτε η διάθεση από μεριάς Πολιτείας, που θα ηρεμούσε τους δανειολήπτες , σώζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία ,μα προ πάντων την πρώτη κατοικία τους, Ανησυχητικό επίσης γα την ΄ Ένωση είναι τα σενάρια που φέρουν τις τράπεζες να αναζητούν funds του εξωτερικού προκειμένου να πουλήσουν σε αυτά τα «κόκκινα δάνεια», εισπράττοντας περίπου το 20%-30% του συνολικού κεφαλαίου απλά και μόνο για να ξεφορτωθούν τις επισφάλειες και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.
  Τέλος ,η ΄Ενωση επανέρχεται με τρις  σημαντικές προτάσεις της που είναι:
1)¨Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας, όσο διαρκεί η κρίση.
2)"Κούρεμα"σε όλα τα στεγαστικά δάνεια,  όσο είναι η σημερινή πραγματική αξία του ακινήτου
3)Ιδιαίτερη μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες (άνεργους, ΑμΕ,Α , πολύτεκνους κ.λ.π) "

¨                                                           
           Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                                    Ιωάννα Μελάκη

                             











                                               

ΠΝΠ για κατασχέσεις απο το Δημόσιο σε βάρος επιχειρήσεων


Πράξη νομοθετικού περιεχομέννου διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές για κατασχέσεις ακόμα και σε αργίες
12/08/2013 17:31
Δημοσιέυθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) [PDF], βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων διασκέδασης, εστίασης και κέντρων ψυχαγωγίας, για ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιοκτητών τους άνω των 50.000 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι παρέχεται δυνατότητα κατάσχεσης για λογαριασμό του Δημοσίου, ακόμα και κατά τη διάρκεια επίσημων αργιών και Σαββατοκύριακου, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ειδικότερα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του Ν.356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπεται ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες καθώς και τον μήνα Αύγουστο, και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Παρότι, βάσει του προισχύσαντος νομοθτεικού πλαισίου απαγορευόταν ρητά η εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου, κατά τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει, ότι δεν είναι δυνταόν να μην μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις, κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου, οπότε και αυξάνονται κατακόρυφα τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι η έκδοση της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε, όπως αναμενόταν, άμεσες αντιδράσεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με σχετική ανακοίνωση του προέδρου του, Γ. Αδαμόπουλου, κατήγγειλε ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, την κατάσχεση από το Δημόσιο, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ο ΔΣΑ επικαλείται παραβίαση του αρ.20 παρ.1 του Συντάγματος και του αρ.6 παρ.1 της ΕΣΔΑ περί αρχής της ισότητας των διαδίκων, καθώς και του αρ.44 παρ.1 του Συντάγματος.

ΔΣΑ: Αντισυνταγματικές οι κατασχέσεις τον Αύγουστο και τα Σαββατοκύριακα

dsa-thumb-medium
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ως αντισυνταγματική και αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία παρέχεται στο Δημόσιο η δυνατότητα να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Αδαμόπουλος.
Σύμφωνα με το ΔΣΑ, πέρα από το γεγονός ότι ούτε αυτή τη φορά υφίσταται “έκτακτη περίπτωση”, στην οποία να συντρέχει “εξαιρετικά επείγουσα” και “απρόβλεπτη ανάγκη”, ώστε να είναι επιτρεπτή η κατ’ άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος άσκηση νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία, η εν λόγω ΠΝΠ αντίκειται εν προκειμένω και στην αρχή της δικονομικής ισότητας των διαδίκων (αρχή της ισότητας των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών), στο μέτρο που καθιερώνει εξαιρετικό προνόμιο υπέρ του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών, υπό την έννοια ότι δεν καθιερώνεται αντίστοιχη δυνατότητα και για τους ιδιώτες κατά την επιβολή κατάσχεσης σε βάρος του Δημοσίου.
Το διακύβευμα βέβαια δεν είναι να επεκταθεί μία τέτοια – απαράδεκτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου – δυνατότητα και στους ιδιώτες αλλά να μην ισχύσει ούτε για το Δημόσιο, σημειώνει ο ΔΣΑ.
Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, όπως συμβαίνει, εν γένει, με τις πράξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης, άδεια για κατάσχεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος θα μπορούσε να διατάσσεται μόνον εφόσον το αρμόδιο όργανο βεβαιώνει ότι επιχείρησε τη διενέργεια της κατάσχεσης κατά τις ημέρες και ώρες που προβλέπει ο νόμος αλλά αυτή κατέστη αδύνατη.
Ποτέ τον Αύγουστο
Σημειωτέον δε ότι, κατά την αναγκαστική εκτέλεση, τέτοια άδεια αποκλείεται σε κάθε περίπτωση για το χρονικό διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου – περίοδος δικαστικών διακοπών, κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν δικαίωμα ανάπαυσης.
Πράγματι, αν δεν προκύπτει ότι η επιβολή της κατάσχεσης είναι αδύνατη κατά τις ημέρες και ώρες που προβλέπει ο νόμος, η δυνατότητα διενέργειας αντίστοιχων πράξεων από το Δημόσιο νυχθημερόν – χωρίς απολύτως κανένα χρονικό περιορισμό – ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί οποιοδήποτε θεμιτό σκοπό ούτε μπορεί να έχει οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο δημοσίων εσόδων, εκτός ίσως από την καλλιέργεια κλίματος φόβου με στόχο την κατατρομοκράτηση των οφειλετών.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι, “αν κατά τη γνωστή ρήση “δημοκρατία είναι όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα σου στις έξι το πρωί και είναι ο γαλατάς”, όταν την ίδια ώρα οι πολίτες θα αντικρίζουν εφεξής στην πόρτα τους εκτελεστικά όργανα του κράτους, τα συμπεράσματα για το πού οδηγείται η Ελληνική Δημοκρατία προκύπτουν αβίαστα από μόνα τους”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης : " ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ"




ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 12-08-2013
Με αφορμή το  Δημόσιο Ευχαριστήριο που εξέδωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων  Γονέων  Νομού Ηρακλείου , που αναφέρεται  στις αποφάσεις που τα  Ελληνικά δικαστήρια εκδίδουν, δίνοντας την πρέπουσα "ΑΝΑΣΑ " στους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση δανειολήπτες, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,  εξέδωσε Δελτίο Τύπου αναφέροντας τα εξής:
"Τα  αισθήματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης   είναι άυλα αγαθά (δεν είναι εμπορεύσιμα ), όμως  στην πράξη μεταφράζονται με άλλα παρόμοια συναισθήματα , που είναι τα της  ευγνωμοσύνης από τους ευεργετηθέντες και αυτά είναι η  "ζωοδόχος πηγή" στους προσφέροντες. Επειδή, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καθημερινά προσφέρει  εθελοντικά τις υπηρεσίες της, προς τους πολίτες της Χώρας,  με σκοπό και στόχο την παραπέρα καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης που στις μέρες μας είναι όσο ποτέ αναγκαία, δημοσιεύει το ευχαριστήριο όπως αυτό έχει,  καλώντας για μια ακόμα φορά κάθε καταναλωτή-δανειολήπτη, πιεσμένο, φοβισμένο, προβληματισμένο, να απευθύνεται στην ΄Ενωση μας, για ενημέρωση και καθοδήγηση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης

Ιωάννα  Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                       
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης : ¨Της " κούρεψαν" το χρέος κατά 100% . Απόφαση σταθμός στην Κρήτη


logo.jpg




   ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ 2-07-2013


ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !!! Εύγε στο Δικαστήριο
 
 
 Την πλήρη δικαίωση , 100 % "κούρεμα " του χρέους  της , βρήκε υπερχρεωμένη δανειολήπτρια,  με σοβαρά προβλήματα υγείας ,από  την υπαρ 4/2013 απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Βάμου Αποκορώνου.
 Συγκεκριμένα και επί της ουσίας της απόφασης  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η δανειολήπτρια τυγχάνει να είναι μέλος της, πρόκειται για μια  Πρωτοφανή απόφαση, για μια απόφαση "Σταθμός"  που μέχρι σήμερα σαν και αυτή λίγες  αποφάσεις έχουν παρθεί από τα Ειρηνοδικεία της Χώρας ,για απόφαση που δικαιώνει την πραγματική ουσία του ν.Κατσέλη,  για μια απόφαση ,που τονίζει το εις βάθος κοινωνικό πρόσωπο του και ακόμα μια απόφαση ,που  δίνει την ελπίδα στους ανθρώπους της φτώχειας, της ανέχειας και της  αρρώστιας να βρουν την " όαση " της  ζεστασιάς και της  ελπίδας , βεβαίως και με την συνδρομή των Ελλήνων δικαστών, που με την συνδρομή τους υλοποιείται προς θετική κατεύθυνση η υπάρχουσα Νομοθεσία, αλλά και δίνεται η πρέπουσα "ανάσα" για τους χειμαζόμενους από τη οικονομική  κρίση δανειολήπτες.
  Λεπτομερώς: Η δανειολήπτρια είναι έγγαμη, 68 ετών ,μητέρα ενός ενηλίκου τέκνου ,εργαζόταν ως κομμώτρια αλλά λόγω σοβαρής  ασθένειας ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί  και σήμερα είναι συνταξιούχος γήρατος, από τον Ο.Α.Ε.Ε, με σύνταξη 515 ευρώ/μήνα που αποτελεί το μοναδικό της εισόδημα.Ο σύζυγός της είναι αγρότης , της ίδιας ηλικίας , με σχεδόν μηδενικό εισόδημα, ο οποίος  έχει στην κυριότητα του μια οικία  97 τ.μ, στην οποία διαμένει  με την σύζυγο του, ακόμα  έχουν στην κυριότητά τους κατά 50% έκαστος ,ένα Ι.Χ  μικρής εμπορικής αξίας.
  Το χρέος της δανειολήπτριας σε τέσσερις Τράπεζες, ανερχόταν σε 104.531,05 ευρώ και "κουρεύτηκε" από το Ειρηνοδικείο Βάμου,  κατά  100% Οριστικά, χωρίς επαναπροσδιορισμό δίκης.
Τέλος ,την απόφαση  αυτή  (Ολική διαγραφή χρέους σε τέσσερις Τράπεζες)η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, την χαιρετίζει, ευχαριστεί όλο το οικονομοτεχνικό επιτελείο της  που συνέβαλλε σαυτό το νικηφόρο αποτέλεσμα, αλλά  και καλεί όλους τους δανειολήπτες που βρίσκονται , να εμπιστευτούν  και να προσφεύγουν στον ν.3869/2010, τον γνωστό ως ν.Κατσέλη  αλλά και την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.-


                                        Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                                            Ιωάννα   Μελάκη