Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Σε εφαρμογή από αύριο, 1η Ιούλιου ,ο νέος νόμος για την ασφάλιση των αυτοκινήτων


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 30-06-2014

Οι κάτοχοι οχημάτων ,πρέπει να έχουν φροντίσει έγκαιρα να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους  και να έχουν προκαταβάλει το ασφάλιστρο , καθώς  νέο θεσμικό πλαίσιο ( Ν. 4261/14), που αφορά την ασφάλιση αυτοκινήτου τίθεται σε εφαρμογή από  ΑΎΡΙΟ την 1η Ιουλίου .
Συγκεκριμένα από την 1 Ιουλίου ,τίθεται σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ν. 4261/14, που προβλέπει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι την λήξη του, χωρίς πλέον να έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά.
Έτσι πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.
Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα, προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές,  για όσους ιδιοκτήτες δεν φροντίσουν να ανανεώσουν η να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητο τους .
Ενόψει εφαρμογής του παραπάνω νόμου, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , εφιστά την Προσοχή  των μελών της , τονίζοντας ότι, εφόσον παρανομούν και  εντοπιστούν  από τις Αστυνομικές Αρχές ως  παραβάτες ,θα  πληρώσουν υψηλά πρόστιμα έως και 750 ευρώ.
Ακόμη κυρώσεις για τους κατόχους  οχημάτων ,όπως αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
Ενημερώνουμε  επίσης τους καταναλωτές μέλη μας και μη  ότι, επιβάλλεται πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής ως εξής
 α)Για τα επιβατικά 500 ευρώ
β) Για τα δίκυκλα 250 ευρώ
γ)Προβλέπεται  και φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
  Τέλος , ως ΄Ενωση  που γνωρίζει ότι τα περισσότερα νοικοκυριά ,βρίσκονται  σε οικονομική αδυναμία ,λόγω κρίσης και ανεργίας, συνιστά  στους χρήστες οχημάτων , την μη κυκλοφορία αυτών ,όταν δεν είναι εφοδιασμένα με ασφαλιστήριο συμβόλαιο .-

                       Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                  Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Συνεχίζει τον κοινωνικό της αγώνα ,η Ιωάννα Μελάκη, μετά την επανεκλογή της ως Προέδρου, της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


 ΔΕΛΤΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ 29-06-2014


Το Σώμα της Εκλογικής Συνέλευσης, της  Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κατά  την εκλογική διαδικασία   στις  28-06-2014 ξανάδωσε το τιμόνι της Διοίκησης αυτής στην μέχρι σήμερα Πρόεδρο αυτής  στην  κ. Ιωάννα Μελάκη
Μετά την πανηγυρική επανεκλογή της , η κ.Μελάκη δήλωσε στα Μ.Μ.Ε:
« Οι καταναλωτές  της Κρήτης ,με την ψήφο τους στις 28-06-2014 ,κρίνοντας το έργο που διετελέστη την προηγούμενη τριετία, για την στήριξη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές και ιδιαίτερα την στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που η κρίση της Χώρας έπληξε ανεπανόρθωτα,   μου έδωσαν σαφή εντολή με την μαζική συμμετοχή  των μελών -καταναλωτών  στην διαδικασία και με την  ψήφο τους με κάλεσαν , να συνεχίσω τον κοινωνικό μου αγώνα , για την στήριξη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους , μέσα από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης .Η μαζική επανεκλογή μου, στο αξίωμα της Προέδρου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με βρίσκει αφενός ηθικά ικανοποιημένη για την τιμητική επιλογή στο πρόσωπό μου ,καθώς οι καταναλωτές εκτίμησαν την συμμετοχή μου στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την από τις δομές της ΄Ενωσης, αλλά και ακόμα με φορτώνει με περισσότερη ευθύνη για μεγαλύτερους αγώνες, για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών –καταναλωτών ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα οικονομικά, οικογενειακά, κοινωνικά, περιβαντολλογικά προβλήματα, βιαίως έχουν καταπατηθεί και έχουν ισοπεδωθεί ανεπανόρθωτα.
Η θέση που μου εμπιστεύτηκε η Κοινωνία των πολιτών της Κρήτης. είναι θέση συμπαράστασης, στήριξης των προβλημάτων τους και όχι «καρέκλα  εξουσίας», καθώς όλη η προσπάθεια στηρίζεται στον εθελοντισμό, πιστεύω ότι θα μπορέσω σαυτά τα δύσκολα καθήκοντα και μεσολαβούσης της κρίσης  να ανταποκριθώ, να στηρίξω μαζί με τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ.  με όλες μου τις δυνάμεις τα προβλήματα των πολιτών, τα προβλήματα της κοινωνίας.
Καλώ όλους τους πολίτες της Κρήτης  που νοιώθουν αδύναμοι λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που τους έχουν δημιουργήσει οι δύσκολες μέρες των καιρών, να  απευθυνθούν στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , εκεί με τις δομές που διαθέτει η ΄Ενωση και με τους συνεργάτες της θα νοιώσουν την ανακούφιση, από την συμβουλευτική και καθοδήγησα  θα βρουν την χαμηλωμένη αξιοπρέπεια , θα ξαναβρούν την  πορεία τους ".

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ E.Π.Κ.Κρήτης

 
 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ !!! ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 28-06-2014
 
Επιβάλλεται η παρουσία όλων των ταμειακώς εντάξει μελών!!!
 
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , κατόπιν απόφασης του Δ.Σ (αρ.Πρακτ. 5/30-5-2014 ) θα πραγματοποιήσει Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση ,Σήμερα Σάββατο 28 Ιουνίου  2014 και ώρα 18.00- 21:00 στα γραφεία της, στα Χανιά Πλατ.1866 αριθ.2
 
 Πρόγραμμα:
18:00 -19:00 Προσέλευση μελών –
 πληρωμές συνδρομών. 19:00- 21:00 
Γενική Συνέλευση με θέματα:
 1.  Απολογισμός Δ.Σ.
2. Διαχειριστικός Απολογισμός
3. Ισολογισμός 20144. 
Προϋπολογισμός 20145.
 Πρόγραμμα Δράσης 20146. 
ΕΚΛΟΓΕΣ  Στις εκλογές μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη που είναι ταμειακά εντάξει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών και έχουν γίνει μέλη δύο μήνες πριν τις εκλογέςΤα μέλη που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα  για το Δ.Σ., την Εξελεγκτική Επιτροπή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση  στην Γραμματεία της ΄ΕνωσηςΗ Γενική Συνέλευση, θα διενεργηθεί την παραπάνω ημερομηνία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, διότι θα θεωρηθεί ότι είναι επαναληπτική της  16ης Ιουνίου 2014 και ώρα 18:00-21:00 στον ίδιο χώρο με τα ίδια θέματα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία.Για το Δ.Σ.                              
                                      
                         H Πρόεδρος        
                                
                Ιωάννα     Μελάκη                                              


Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης : Δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταναλωτών για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 26-06-20Εν όψει της Τουριστικής περιόδου, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που θα  επιλέξουν... για τις διακοπές τους, να διαμείνουν σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα , παραθέτοντας τις συμβουλές της:

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Α.- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
1)Προσέχουμε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, να έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο, το ειδικό σήμα του ΕΟΤ,πράγμα που μας παρέχει ασφάλεια
2)Όταν κάνουμε κράτηση μέσω ιστοσελίδας του ξενοδοχείου, στο διαδίκτυο, προσέχουμε στο πλάνο που περιγράφονται οι παροχές, να αναφέρεται και η τιμή χρέωσης ανά ημέρα παραμονής.
3)Όταν κάνουμε την κράτησή μας, πρέπει να γνωρίζουμε, με λεπτομέρειες, ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται, στην τιμή, που μας ενημερώνει ,η
ξενοδοχειακή επιχείρηση. Θα πρέπει να επιβεβαιωνόμαστε εάν το πρωινό, η χρήση ίντερνετ και διάφορες άλλες υπηρεσίες, μας χρεώνονται, χωριστά, επιπλέον της
τιμής, που μας αναφέρει ο ξενοδόχος, διότι μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως!! Μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να διαφημίζουν "προσφορά "
οικονομικά ελκυστική ,αλλά να διαθέτουν ξεχωριστά τις παροχές και έτσι ουσίας να μη υπάρχει καμία "προσφορά"
4)Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ημέρα της άφιξή μας χρεώνεται ολόκληρη ανεξάρτητα αν έχουμε φθάσει αργά.
.
Β.- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
-Εάν κάνουμε κράτηση και δε χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο, οφείλουμε αποζημίωση, στον ξενοδόχο, το μισό της συμφωνημένης τιμής.
Απαλλασσόμαστε, όμως, από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης, εάν προειδοποιήσουμε τον ξενοδόχο 21 ημέρες, πριν την έναρξη της ενοικίασης, ή για λόγους ανωτέρας βίας που αποδεικνύονται.

-Να μη φωνασκούν ,οχλώντας τους άλλους πελάτες
-Να διατηρούν τον ήχο των ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, σε χαμηλή ένταση,
- Να μη μαγειρεύουν , μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Η απαγόρευση δεν ισχύει, για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
- Να μη χρησιμοποιούν γκαζάκια υγραερίου μέσα στο δωμάτιο..
- Να μην πλένουν ρούχα.
- Να μην τοποθετούν τις αποσκευές, στους διαδρόμους του ξενοδοχείου.
- Να μη μετακινούν τα έπιπλα, μέσα στα δωμάτια.
- Να μην τοποθετούν καρφιά, στους τοίχους.
- Να μην παίζουν τυχερά παιχνίδια.
- Να μη διαταράσσουν την ησυχία των υπολοίπων ενοίκων.
- Να φέρονται ευγενικά, στο προσωπικό.
-Τέλος ακόμα θα πρέπει να γνωρίζουμεότι , την ημέρα της αναχώρησης πρέπει να αδειάζουμε το δωμάτιο, μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Αν μείνουμε, μετά τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, πρέπει να καταβάλλουμε το μισό της τιμής, για μια μέρα.
Εάν μείνουμε και μετά τις 6:00 το απόγευμα ,πρέπει να πληρώσουμε το αντίτιμο της παραμονής, για μια ολόκληρη ημέρα. Εάν, όμως, το δωμάτιο έχει κρατηθεί και από άλλο πελάτη, ο ξενοδόχος έχει το δικαίωμα να απομακρύνει τα πράγματά μας, ενημερώνοντας μας σχετικά.
-Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τα κατοικίδια ζώα απαγορεύονται, στα ξενοδοχεία, που δε διαθέτουν ειδικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, ας φροντίσουμε, πριν ξεκινήσουμε, για το ξενοδοχείο, να μάθουμε, αν επιτρέπεται να έχουμε, μαζί μας, το αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Γ.-ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΆ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΩΝ-ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΈΝΩΝ ΔΩΜΑΤΊΩΝ

- Κάθε ξενοδοχείο έχει νόμιμη υποχρέωση, όταν γίνεται κράτηση, μέσω διαδικτύου, να απαντά, μέσα σε τρεις ημέρες, τηλεφωνικά ή γραπτά, αν αποδέχεται ή όχι την κράτηση των δωματίων που έχουμε ζητήσει..
- Να ενοικιάζει τα κενά δωμάτια του ξενοδοχείου, σε κάθε πελάτη.
Εξαίρεση
Ο ξενοδόχος νομιμοποιείται να αρνηθεί την ενοικίαση, μόνο σε καταναλωτές, που είναι ασθενείς, μεθυσμένοι ή βρώμικοι. Επίσης, ο
ξενοδόχος μπορεί να διακόψει τη μίσθωση, του καταλύματος, εάν ο πελάτης παραβεί τα χρηστά ήθη, ή ασθενήσει, από " λοιμώδη νόσο" που θα δημιουργήσει, πανικό στους άλλους πελάτες της επιχείρησης του.
-Να διαθέτει, στους πελάτες, τις παροχές εκείνες που έχει προωθήσει μέσω διαφημιστικού πλάνου, όπως π.χ. εγκαταστάσεις σάουνας, εστιατόριο, κλπ.
- Εάν ο ξενοδόχος αθετήσει τη συμφωνία του, μαζί μας, υποχρεούται να μας επιστρέψει την τυχόν προκαταβολή, έντοκα. Η αθέτηση της συμφωνίας επισύρει
αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, από τον Ε.Ο.Τ.
- Ο ξενοδόχος πρέπει να διατηρεί ανοιχτό το ξενοδοχείο, καθ' όλο το 24ωρο, έχοντας υπάλληλο, στην υποδοχή και να εξασφαλίζει, επίσης, τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, όλο το 24ωρο.
- Σε κάθε δωμάτιο, πρέπει να υπάρχει πινακίδα θεωρημένη, από την Αστυνομία, στην οποία αναγράφονται η τιμή του δωματίου, οι σχετικές
προσαυξήσεις, η συνολική τιμή, η τιμή του πρωινού, η τιμή του γεύματος (εφόσον παρέχονται) κ.λπ.
-Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη, για τυχόν απώλεια ή κλοπή των πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων μας, μόνο αν τα παραδώσουμε, προς φύλαξη,
λαμβάνοντας απόδειξη.
ΠΡΟΣΟΧΉ !!!
-Εάν το δωμάτιο, που έχουμε κλείσει, δεν είναι διαθέσιμο, ο ξενοδόχος πρέπει να εξασφαλίσει τη διαμονή μας, σε άλλο ξενοδοχείο, της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, το οποίο θα βρίσκεται, στην ίδια πόλη και θα διαθέτει τις ίδιες ανέσεις και προϋποθέσεις διαμονής, όπως αυτές που διαφημίζει, για το δικό του ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, οφείλει να μας καταβάλει, τα έξοδα μεταφοράς, στο άλλο ξενοδοχείο και την τυχόν επιπλέον διαφορά τιμής. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, ο ξενοδόχος πρέπει να μας αποζημιώσει, με το σύνολο του συμφωνημένου τιμήματος διαμονής.
-Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν το βασικό εξοπλισμό μίας οικίας, όπως π.χ. ψυγείο, κουζίνα, μαγειρικά σκεύη, χώρους υγιεινής, καθώς και να διαθέτουν σωστό φωτισμό. Επίσης, πρέπει να πληρούν τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.
  
Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας  Καταναλωτών Κρήτης ,αφού ευχηθεί σε όλους τους καταναλωτές ,ένα δροσερό καλοκαίρι, υπενθυμίζει ότι θα είναι στην διάθεση των καταναλωτών, για τυχόν καταγγελίες στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Ανάσανε, οικογένεια δανειοληπτών,Κισαμιτών εντασσόμενη, στον Νόμο Κατσέλη

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 25-06-2014

  Συνεκδίκαση των  αιτήσεων των δύο συζύγων  , αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Χανίων,  στα πλαίσια της  Προσωρινής  Διαταγής ,  αλλά και διάσωση της κατοικίας  αυτών , μέχρι το έτος 2020

 Επί της ουσίας της υπόθεσης  και σύμφωνα  με την  ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας η εν λόγω  οικογένεια των δανειοληπτών  είναι μέλη, πρόκειται αφενός  για  τον σύζυγο ηλικίας 69  ετών ,  πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων, (το ένα συντηρεί λόγω προβλήματος υγείας αυτού), συνταξιούχο του ΙΚΑ , κάτοικο του  χωριού  της  Περιφέρειας του Δήμου Κισσάμου ,ο οποίος δανείστηκε από δύο Τράπεζες , αλλά συμμετέχει και σε τρίτη ,ως εγγυητής , συνολικής οφειλής 30.008,20 ευρώ σαυτές. Αφετέρου την σύζυγο ,ηλικίας  56 ετών  η οποία  ασχολείται  με τα οικιακά της οικογένειας , χωρίς άλλη εργασία . Η εν λόγω καταναλώτρια, έχει δανειστεί από μία Τράπεζα , συνολικού ποσού δανειοδότησης , 9.200,08 ευρώ
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει  ο σύζυγος  είναι:
  Κύρια κατοικία 80   τ.μ , με κυριότητα 50% σε κάθε σύζυγο
 Εισόδημα που διαθέτει: η σύνταξη του Ι.Κ.Α , 1.273,40 ευρώ.
Η σύζυγος :  Διαθέτει   αγροτεμάχια με ελαιόδενδρα , και μικρό αγροτικό εισόδημα 485,20  Ευρώ ετησίως,  επίσης κατοικία 80   τ.μ , με κυριότητα 50% με τον σύζυγο.
Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι  οι δύο σύζυγοι ,  πληρούν   τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη),  πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ,στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους , τους  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
α)ΧΟΡΗΓΕΊ , προσωρινή διαταγή
β)ΑΝΑΣΤΈΛΛΕΙ ,όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των  πιστωτριών  σε βάρος των δανειοληπτών και ΔΙΑΤΗΡΕΊ την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας τους  για έξη   έτη με τον όρο να τηρηθούν οι όροι που τίθενται από την παρούσα απόφαση
γ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ τους δανειολήπτες  μετά από ένα τετράμηνο,αφενός τον σύζυγο στην καταβολή μηνιαίας δόσης των 300 ευρώ , για δε την σύζυγο 50 Ευρώ. για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.
δ)ΧΟΡΗΓΕΊ   "περίοδο χάριτος" τετραετία, για την πληρωμή δόσεων ,για την διάσωση της κατοικίας
δ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  τους δανειολήπτες , για την διάσωση της κατοικίας τους στην  καταβολή δόσης του ίδιου ποσού , αρχής γενομένης από 5-12-2017  μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που  ημερομηνία ορισμού αυτής είναι 4-12-2020
 Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για τα  μέλη της,  η απόφαση αυτή θεωρείται  απόφαση ουσίας, μιας και το Δικαστήριο των Χανίων, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  των   αιτούντων , καθώς στην ιδιοκτησία, συμμετέχουν σε ποσοστό  50%  ο καθένας των συζύγων και παράλληλα  σοβαρή ρύθμιση του χρέους τους  , με  ελάφρυνση του βάρους των δόσεων ,αφού βάσει  των  συμβάσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, κατέβαλλαν  συνολική μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές  1.210 ευρώ, ενώ τώρα καλούνται να πληρώνουν 350 ευρώ, που είναι στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"Ανάσα" τριετίας για άνεργο δανειολήπτη, και την εγγυήτρια μητέρα του"


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 23-06-2014

  Συνεκδίκαση των  αιτήσεων γιου και μητέρας, διαταγή πληρωμής δόσης από κοινού, για την τριετία και υποχρέωση πληρωμής δόσης , για την διάσωση της κατοικίας ,μόνο από τον γιο.
Ανάσανε, γιος και μητέρα δανειοληπτών, ο ένας οφειλέτης και η δεύτερη εγγυήτρια,   σε στεγαστικά δάνεια του γιου της , σε μία πιστώτρια Τράπεζα,  από την με ημερ. 8-11-2013, απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, ΄οπου το Δικαστήριο των Χανίων ,δέχτηκε την αίτηση  του δανειολήπτη γιου,  λόγω  της  αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων  οφειλών του, χορηγώντας Προσωρινή Διαταγή, παρά της μη συναίνεσης της πιστώτριας  Τράπεζας.
 Επί της ουσίας της υπόθεσης  και σύμφωνα  με την  ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας ο εν λόγω  οικογένεια των δανειολιπτών  είναι μέλη (γιος- μητέρα), πρόκειται αφενός  για άγαμο, άτεκνο , άνεργο, καταναλωτή  ηλικίας 38 ετών , από την Περιφέρεια του Δήμου Βουκολιών,ο οποίος δανείστηκε από μία Τράπεζα με δύο  διαφορετικές συμβάσεις (στεγαστικό δάνειο), συνολικής οφειλής 82.465,71ευρώ. Εφετέρου την  εγγυήτρια μητέρα  η οποία συμμετείχε  στο εν λόγω δανεισμό ως εγγυήτρια ,η οποία είναι συνταξιούχος, ηλικίας 69 ετών, και χήρα με δυο παιδιά ,το οποίο το ένα συντηρεί λόγω ανεργίας αυτού.
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει  ο  γιος  και οφειλέτης είναι:
  α) κύρια κατοικία 142,97   τ.μ  σε οικόπεδο 703,07 τ.μ πλήρης κυριότητας
 Εισόδημα που διαθέτει:"Μηδέν" λόγω ανεργίας
Η μητέρα :  Διαθέτει   αγροτεμάχια με ελαιόδενδρα , και μικρό αγροτικό εισόδημα 3448,57 Ευρώ ετησίως, επίσης διαθέτει σύνταξη 431,51 Ευρώ. 
Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι  δανειολήπτης  ως και η εγγυήτρια μητέρα του, πληρούν   τις προϋποθέσεις υπαγωγής του  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη),  πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ,στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους , τους  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
α)ΧΟΡΗΓΕΊ ,προσωρινή διαταγή
β)ΑΝΑΣΤΈΛΛΕΙ ,όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους της πιστώτριας σε βάρος των δανειοληπτών και ΔΙΑΤΗΡΕΊ την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας του αιτούντος προσωρινά για δύο έτη με τον όρο να τηρηθούν οι όροι που τίθενται από την παρούσα απόφαση
γ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  Γιο και μητέρα από κοινού,   να καταβάλλουν μηνιαίως  επί μία τριετία   το ποσό των 50,00 ευρώ, προς την μία και μοναδική Τράπεζα. Ο Γιος  και οφειλέτης στην αίτηση του είχε προτείνει 100 ,00 μηνιαία δόση.
δ)ΧΟΡΗΓΕΊ   "περίοδο χάριτος" τριετία για την πληρωμή δόσεων ,για την διάσωση της κατοικίας
δ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ τον γιο για την διάσωση της κατοικίας καταβολή δόσης 90,00 ευρώ αρχής γενομένης από 1-1-2017  μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης
 Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για τα  μέλη της,  η απόφαση αυτή θεωρείται  απόφαση ουσίας, μιας και το Δικαστήριο των Χανίων, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  του  αιτούντα  και παράλληλα ρύθμιση του χρέους του   για μια τριετία
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δικαίωση αγρότισσας ,από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας



ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  19-06-2014

   Με μηνιαία δόση 50 Ευρώ, "καθάρισε" δανειολήπτρια , με  συνολικό χρέος 88.031, 76 Ευρώ,  σε μία Τράπεζα, σώζοντας ένα αγροτεμάχιο έκτασης 7.253,13 τ.μ με  δύο θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις έκτασης 2.500 τ.μ και 2.000 τ.μ

Ελπίδα ,για όλους που ασχολούνται  με θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις  στην περιοχή της Ιεράπετρας,  η με ημερ.20-03-2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, ΄οπου το Δικαστήριο της Ιεράπετρας , δέχτηκε  την αίτηση της δανειολήπτριας, αφού η δικαστής έλαβε υπόψη της  ότι υπήρξε ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων της αγρότισσας , αφενός από την εκτεταμένη οικονομική κρίση της χώρας , αλλά και την μειωμένη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, ότι οι οφειλές της έγιναν ληξιπρόθεσμες ,χωρίς την  ύπαρξη δόλου,  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή,  μέχρι  τον Οκτώβριο του έτους 2017.  δηλ περίπου για τέσσερα χρόνια, παρά τη μη συναίνεση της  πιστώτριας  Τράπεζας .
 Επί της ουσίας της υπόθεσης  και σύμφωνα  με την  ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας η εν λόγω αγρότισσα  είναι μέλος, πρόκειται για καταναλώτρια 41ετών, άγγαμη, άτεκνη, επαγγελματία αγρότισσα, η οποία είναι χρεωμένη σε μία Τράπεζα, συνολικής οφειλής  88.031, 76 Ευρώ.
Εισοδήματα που διαθέτει:
Κατά προσέγγιση  4000 Ευρώ, το χρόνο ήτοι 333 ευρώ, το μήνα από την καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών.
Δεν διαθέτει εισόδημα από άλλη πηγή
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει  είναι:
  α) αγροτεμάχιο έκτασης 7.253,13 τ.μ με  δύο θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ,έκτασης 2.500 τ.μ και 2.000 τ.μ αντίστοιχα
β)Ι.Χ ,  εμπορικής αξίας 4.000 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια   πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της   στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη),καθώς   πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του , της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
α)ΔΈΧΕΤΑΙ, την αίτηση χορηγώντας προσωρινή διαταγή ,σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.4161/2013
β)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ ,την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αγρότισσας και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της

γ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ , την αιτούσα να καταβάλλει  μηνιαίως  επί μία τετραετία , το ποσό των 50,00 ευρώ,προς την μία και μοναδική πιστώτρια Τράπεζα, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως κατά την ορισθείσα δικάσιμο,  της 20ης  Οκτωβρίου του έτους 2017.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως νόμιμη ,μεσολαβούσα Αρχή,  (βάσει της εξουσιοδότησης του Ν.3869/2010  για την στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών),την εξωδικαστική προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται  ουσίας, το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας με αυτήν του την απόφαση , ξεκαθαρίζει το τοπίο,  για κάποιους, που αποτρέπουν τους  αγρότες να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη , παραπληροφορώντας τους ,τάχα , ότι δεν μπορούν να αιτήσουν την ένταξη στο Νόμο Κατσέλη, λέγοντας τους   ότι η ιδιότητα  του αγρότη, ενέχει εμπορική Ιδιότητα.
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Και ο πραγματογνώμονας εντάσσεται στο Νόμο Κατσέλη"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  18-06-2014

"Ανάσα" διετίας για  χρεωμένο  πραγματογνώμονα από τα Χανιά
Νόμο δημιουργεί ,  η με ημερ.10-04-2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, ΄οπου το Δικαστήριο των Χανίων ,δέχεται την αίτηση δανειολήπτη πραγματογνώμονα αφού ο δικαστής έλαβε υπόψη το άρθρο 781 ΚΠολ.Δ, χορηγώντας Προσωρινή Διαταγή παρά της μη συναίνεσης των πιστωτριών Τραπεζών.
 Επί της ουσίας της υπόθεσης  και σύμφωνα  με την  ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας ο εν λόγω επιτηδευματίας δανειολήπτης είναι μέλος, πρόκειται για έγγαμο καταναλωτή 60 ετών , πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων , με σύζυγο άνεργο, ο οποίος είναι χρεωμένος σε τρις Τράπεζες ,σε οκτώ πιστωτικά προϊόντα , συνολικής οφειλής 97.154,97 ευρώ.
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει  είναι:
  α) κύρια κατοικία 75.00  τ.μ υποθηκευμένη
β) Δύο ,Ι.Χ χαμηλής εμπορικής αξίας
Για την σύζυγο:  Διαθέτει   αγροτεμάχια με ελαιόδενδρα , και μικρό αγροτικό εισόδημα 92,30 Ευρώ ετησίως. 

Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι  δανειολήπτης  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής του  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη),  πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του , του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
  α)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ κάθε μέτρο εκτέλεσης  κατά της κύριας κατοικίας, της οικογένειας του δανειολήπτη, επιφάνειας 75 τ.μ ιδιοκτησίας του ίδιου, κατά ποσοστού 100%
β)ΔΙΑΤΗΡΕΊ την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας του αιτούντος προσωρινά για δύο έτη με τον όρο να τηρηθούν οι όροι που τίθενται από την παρούσα απόφαση
γ)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  τον αιτούντα να καταβάλλει  μηνιαίως  επί μία διετία,  το ποσό των 50,00 ευρώ, προς τις πιστώτριες Τράπεζες  , και μετά την λήξη της διετίας ,επανασυζητήση της προσωρινής διαταγής

Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται νόμος , εντασσόμενο στο νόμο Κατσέλη ως  μιας και το Δικαστήριο των Χανίων, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  του  αιτούντα  και παράλληλα ρύθμιση του χρέους του   για μια διετία  και επανασυζητήση της προσωρινής διαταγής μετά το χρονικό πέρας αυτής  .
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Δικαιώματα καταναλωτή. Πότε θα έχετε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων

Δικαιώματα καταναλωτή. Πότε θα έχετε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων

Η νέα νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν πίσω τα χρήματά τους από τα καταστήματα σε περίπτωση που άλλαξαν γνώμη για ένα προϊόν που αγόρασαν. Η οδηγία 2011/83/ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο και τέθηκε σε ισχύ στις 13.06.2014, ενισχύει το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων στον καταναλωτή σε περίπτωση υπαναχώρησης από μία αγορά.
Η επιστροφή προϊόντος
Η περίοδος εντός της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να υπαναχωρήσουν από σύμβαση πώλησης παρατείνεται σε 14 ημερολογιακές ημέρες.
Σε αυτήν την περίπτωση τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον πελάτη εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της επιστροφής.
Εφόσον ο πωλητής δεν έχει ενημερώσει σαφώς τους καταναλωτές για το δικαίωμά τους να υπαναχωρήσουν, η προθεσμία επιστροφής θα παρατείνεται κατά 12 μήνες.
Αναλυτικά οι αλλαγές
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί τους καταναλωτές ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και εφιστά την προσοχή των επιχειρήσεων για την άμεση ενσωμάτωση των σχετικών αποφάσεων στις συμβάσεις τους.
Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:
- Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές:
Οι έμποροι πρέπει να αναφέρουν το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη δαπάνη. Όσοι κάνουν αγορές μέσω ∆ιαδικτύου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν επιβαρύνσεις ή άλλες δαπάνες, εάν δεν έχουν πλήρως ενημερωθεί πριν κάνουν μια παραγγελία.
- Απαγόρευση προσημειωμένων επιλογών:
Κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής αγοράς (π.χ. αγοράς αεροπορικού εισιτηρίου) μπορεί να υπάρχουν συμπληρωματικές επιλογές με τετραγωνίδια, όπως η ασφάλεια ταξιδιού.
Τα προσημειωμένα τετραγωνίδια θα απαγορευθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καταναλωτής θα δικαιούται την επιστροφή των σχετικών χρεώσεων εκτός αν έχει δώσει ρητά τη συγκατάθεση του.
- Κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για τη χρήση πιστωτικών καρτών:
Οι έμποροι δεν θα μπορούν πλέον να επιβαρύνουν τους καταναλωτές για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα (ή άλλο μέσο πληρωμής) επιπλέον του κόστους που όντως συνεπάγεται η χρήση αυτών των μέσων πληρωμής.
- Κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για τις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης:
Οι έμποροι που χρησιμοποιούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης, δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνουν αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις περισσότερο από τη βασική τιμή χρέωσης.
- Προθεσμία υπαναχώρησης 14 ημερών:
Η περίοδος εντός της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να υπαναχωρήσουν από σύμβαση πώλησης παρατείνεται σε 14 ημερολογιακές ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέψουν τα εμπορεύματα, εάν για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν γνώμη.
Εφόσον ο πωλητής δεν έχει ενημερώσει σαφώς τους καταναλωτές για το δικαίωμά τους να υπαναχωρήσουν, η προθεσμία επιστροφής θα παρατείνεται κατά 12 μήνες.
- Ενίσχυση του δικαιώματος επιστροφής χρημάτων:
Ο έμπορος πρέπει να επιστρέψει το τίμημα του προϊόντος στον καταναλωτή εντός 14 ημερών από την υπαναχώρηση. Ο έμπορος θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο για κάθε ζημία κατά τη μεταφορά, μέχρις ότου το εμπόρευμα περιέλθει στην κατοχή του αγοραστή.
- Σαφέστερες πληροφορίες για τα έξοδα επιστροφής των εμπορευμάτων:
Εάν ο έμπορος επιθυμεί να αναλάβει ο καταναλωτής -ο οποίος έχει αλλάξει γνώμη- το κόστος επιστροφής των εμπορευμάτων, πρέπει να τον ενημερώσει σαφώς για το θέμα αυτό εκ των προτέρων. ∆ιαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα επιστροφής.
- Θέσπιση τυποποιημένου πανευρωπαϊκού εντύπου για την υπαναχώρηση:
Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται ένα τυποποιημένο έντυπο υπαναχώρησης το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία υπαναχώρησης για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί οπουδήποτε εντός της ΕΕ.
- Καλύτερη προστασία των καταναλωτών όσον αφορά τα ψηφιακά προϊόντα:
Οι πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να είναι σαφέστερες και να περιέχουν στοιχεία σχετικά με τη συμβατότητα του περιεχομένου με το υλικό και το λογισμικό, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή όλων των τεχνικών μέτρων προστασίας.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Και άλλο δάνειο του πρώην Ο.Ε.Κ, εντάχθηκε στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 17-06-2014
 
 Πολύτεκνη  , άνεργη , με δάνειο του πρώην  Ο.Ε.Κ , έσωσε το σπίτι της, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων  αφού το δικαστήριο  όρισε "μηδενικές " καταβολές για τρία έτη.
Το χαμόγελο,  έφερε η με ημερ 26-02-2014 Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικείου Χανίων,σε πολύτεκνη , άνεργη μητέρα, με πέντε παιδιά,  σώζοντας το σπίτι της , από   τον  πλειστηριασμό.
Η ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει:
Το Ειρηνοδικείο Χανίων , με την με ημερ.  26-02-2014 , απόφασή του, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής και σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού ,μεταξύ των διαδίκων όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013,του ίδιου δικαστηρίου, έδωσε την προσδοκώμενη ανάσα ,σε υπερχρεωμένη άνεργη  πολύτεκνη  μητέρα, με πέντε τέκνα.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,της οποίας η καταναλώτρια είναι μέλος της, πρόκειται για μια μητέρα 49 ετών,  έγγαμη, η οποία βρίσκεται χρεωμένη σε δάνειο του Ο.Ε.Κ (στεγαστικό) συνολικής οφειλής 110.028,Ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει είναι: σχεδόν  "μηδέν" αφού το μόνο χρηματικό ποσό που εισέρχεται στην οικογένεια είναι 260 Ευρώ το δίμηνο. Ο σύζυγος δεν εισφέρει καθότι είναι και εκείνος άνεργος.Επιδόματα ανεργίας δεν διαθέτουν. Δέχονται την  οικονομική βοήθεια των γονιών της.
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η ίδια  είναι:
α) Κατοικία 126  τ.μ που είναι και η μοναδική κατοικία της οικογένειας, στην οποία ζητήθηκε η εξαίρεση από ρευστοποίηση , έχοντας την κυριότητα κατά 100%.Σήμερα η ίδια κατοικία είναι υποθηκευμένη.
β)Ι.Χ  που έχει επιβατηγό ,έτος κυκλοφορίας το έτος 1990 , του οποίου ,έχουν κατατεθεί οι πινακίδες
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.

1)ΟΡΙΖΕΙ ,μηδενικές  καταβολές, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.2 και 5 του ν.3869/2010 επί μία τριετία
2)Διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της δανειολήπτριας , μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει οριστεί  για το έτος 2021
3)Διατάσσει τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της ,μέχρι την ίδια ημερομηνία.
4)Χορηγεί περίοδο χάριτος, τριετία
5)Υποχρεώνει την δανειολήπτρια μετά την περίοδο χάριτος, αρχής γενομένης το έτος 2017 να καταβάλλει για την διάσωση της κατοικίας της μηνιαία δόση,100 Ευρώ, προς τον ένα και μοναδικό πιστωτή της.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το μέλο της,θεωρείται ότι το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής , σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη , σώζοντας το σπίτι της πολύτεκνης  μητέρας , από τον πλειστηριασμό και δίδοντας ελπίδα στην οικογένεια, που μαστίζεται από την κρίση της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας.
  Για ενημέρωση ,ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140


             Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                    
                                               Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης : Με 40 Ευρώ," Καθάρισε " με την Τράπεζα , άνεργη ομογενής



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   16-06-2014

 Από το Ειρηνοδικείο  Χανίων   και άλλη θετική  απόφαση , για ομογενή παλιννοστούντα, σώζοντας το σπίτι της , από τον πλειστηριασμό.
 Το Ειρηνοδικείο Χανίων , με την με ημερ. 27-02-2014 απόφασή του, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής και  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού ,μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, έδωσε την προσδοκώμενη ελπίδα  , σε άνεργη  δανειολήπτρια ,παλιννοστούντα ομογενή .
    Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση ,της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,της οποίας ,η εν λόγω δανειολήπτρια   είναι μέλος της, πρόκειται για καταναλώτρια 53 ετών ,διαζευγμένη    με  ενήλικα τέκνα, η οποία βρίσκεται χρεωμένη σε δάνεια (στεγαστικό)  σε μία Τράπεζα  , ( δάνεια Παλιννοστούντων),συνολικής οφειλής 33.580,96  Ευρώ  με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
Εισόδημα  που διαθέτει είναι: Δεν διαθέτει κανένα εισόδημα, καθότι είναι άνεργη, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης της ,ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ, που καλύπτεται από την συνδρομή της ενήλικης κόρης της
 Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει  είναι:
 α) Κατοικία  79 τ.μ  εντός της πόλεως των Χανίων ,που είναι και η μοναδική κατοικία της οικογένειας, στην οποία ζητήθηκε η εξαίρεση από ρευστοποίηση , έχοντας  την κυριότητα  κατά 100%   η ίδια.
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια   πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη),εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο  στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της,  (λόγω ανεργίας ) της  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
1)Διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, κατά  της περιουσίας της δανειολήπτριας  , για την διάσωση της μίας και μοναδικής κατοικίας, μέχρι  την έκδοση οριστικής απόφασης που ημερομηνία εκδίκασης έχει οριστεί για το έτος 2021.
2)Διατάσσει τη διατήρηση  της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της, μέχρι την ίδια ημερομηνία.
3)Υποχρεώνει  την δανειολήπτρια  να καταβάλλει για τέσσερα  χρόνια, μηνιαία δόση  40 ευρώ.(Το ποσό  είχε προταθεί από την ίδια).
4)Χορηγεί  "περίοδο χάριτος " ,τετραετία  μη καταβολή δόσης , για την διάσωση της κατοικίας.
5)Υποχρεώνει την αιτούσα, μετά την πάροδο τετραετίας, αρχή γενομένης από το έτος (1-5-2018) να καταβάλλει μηνιαίως, για την διάσωση της κύριας κατοικίας της, το ποσό των ενενήντα (90.00)ευρώ
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το  μέλος της, θεωρείται ότι το Ειρηνοδικείο Χανίων , αποφάσισε, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής , σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη , σώζοντας  το σπίτι της άνεργης διαζευγμένης , καταναλώτριας ,    από τον πλειστηριασμό.
  Τέλος , ως Ε.Π.Κ.Κρήτης, ξανά ενημερώνουμε  τους Παλιννοστούντες  Ομογενείς, ότι και τα δάνεια που τους χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου , εντάσσονται στο Νόμο Κατσέλη και επειδή  είναι στεγαστικά , και επειδή πολλοί δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν λόγω της ανεργίας, προκειμένου να μη πλειστηριαστούν από τις πιστώτριες Τράπεζες, ας προσπαθήσουν να τα εντάξουν στην υπάρχουσα προστατευτική νομοθεσία (ν.3869/2010 και ν.4161/2013)
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση ,στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα  Μελάκη

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΝΟΜΟΣ 2251/1994-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-CONSUMER RIGHTS DIRECTIVE








Όπως σας είναι γνωστό η Οδηγία 2011/83/ΕΕ, σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών μεταφέρθηκε στην ελληνική νομοθεσία με την με αριθμό Ζ1- 891 (ΦΕΚ 2144Β’/30-08-2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι διατάξεις της τίθενται σε ισχύ την 13-06-2014 (άρθρο 28 Οδηγίας).

Η Οδηγία 2011/83/ΕΕ επιγραμματικά:
1.      Καθορίζει πρότυπους κανόνες για τις κοινές πτυχές των εξ αποστάσεως και εκτός εμπορικού καταστήματος συναπτόμενων συμβάσεων, αντικαθιστώντας ως μία ενιαία τις Οδηγίες 85/577/ΕΟΚ για την προστασία των καταναλωτών κατά τη σύναψη συμβάσεων εκτός εμπορικού καταστήματος, και 97/7/ΕΚ για την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις.
2.      Εναρμονίζει ορισμένες διατάξεις που διέπουν την εκτέλεση και κάποιες άλλες πτυχές των συμβάσεων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.
3.      Θεσπίζει κανόνες σχετικά με:
α) την ενημέρωση που πρέπει να παρέχεται για τις εξ αποστάσεως, τις εκτός καταστήματος και τις άλλες πλην των εξ αποστάσεως και εκτός καταστήματος συναπτόμενες συμβάσεις, και
β) το δικαίωμα υπαναχώρησης για εξ αποστάσεως συμβάσεις και συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος.

Μετά την εναρμόνιση της Οδηγίας με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, τροποποιήθηκε ο νόμος 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών όσον αφορά στα εξής:

·         Άρθρο 3 - Συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος,
·         Άρθρο 4 - Εμπορία από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, πλην των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και
·         Παράγραφος 16, περίπτωση αα) του άρθρου 10 – Ενώσεις καταναλωτών –Συλλογικά μέσα προστασίας.
Επίσης στο τέλος του νόμου προστέθηκε Παράρτημα που αφορά στην άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης.

Κατόπιν των ανωτέρω σας διαβιβάζουμε συνημμένα για ενημέρωση σας σε κωδικοποιημένη μορφή τον νόμο 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ. Ζ1-891/30-08-2013 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ. 27764οικ./4-06-2014.
 

Ε.Π.Κ.Κρήτης :¨ Χρεωμένη οικογένεια ανέργων Χανιωτών, χωρίς εισόδημα έσωσε από την Τράπεζα το σπίτι της έσωσε από την

 ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  13-06-2014
Ηρεμία   έφερε ,  η με ημερ.28-02-2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, σε  οικογένεια   ανέργων δανειοληπτών, μάλιστα η σύζυγος τυγχάνει μακροχρόνια άνεργη με ένα ανήλικο τέκνο.Και οι δύο σύζυγοι είναι  χρεωμένοι  ο σύζυγος  σε τρις Τράπεζες,  και η σύζυγος σε δύο  δάνεια ως εγγυήτρια ,συνολικού ύψους  οφειλής  και των δύο συζύγων ποσού , 126.172 Ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά
α) τον σύζυγο δανειολήπτη  38 ετών, άνεργο,  ο οποίος λαμβάνει 193,20 ευρώ ετησίως, από γεωργικό εισόδημα,  χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος, για την διαβίωση αυτού και η οικογένεια του συνδράμεται από τους γονείς του
  β)την σύζυγο 33  ετών, μακροχρόνια άνεργη,  με μηδενικό εισόδημα
Συνολικά το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας είναι σχεδόν ανύπαρκτο αφού στην οικογένεια εισέρχεται ΜΟΝΌ το ποσό των 193,20 ευρώ ετησίως.

Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτουν  είναι:
Για  τον σύζυγο: 
 α) κύρια κατοικία 120 τ.μ  που είναι και η κύρια κατοικία
β)Αγροτεμάχιο με ελαιόδενδρα   2.330 τ.μ
 γ ) Ι.Χ χαμηλής εμπορικής αξίας
δ)μοτοποδήλατο
Για την σύζυγο: δεν  διαθέτει  στο όνομα της" Κανένα περιουσιακό στοιχείο"
Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η οικογένεια  των  καταναλωτών - δανειοληπτών  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής του  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικά  πρόσωπα ,στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους , τους χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο.
  α)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ κάθε μέτρο εκτέλεσης  κατά της κύριας κατοικίας, της οικογένειας  επιφάνειας 120 τ.μ ιδιοκτησίας 100%  του συζύγου,
β)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  τους αιτούντες να καταβάλλουν  μηνιαίως επί μια τετραετία το ποσό των 50,00 ευρώ, προς την μία πιστώτρια Τράπεζα ,αλληλεγγύως και εις ολόκληρο .
γ)ΧΟΡΗΓΕΊ "περίοδο χάριτος" τετραετία για την διάσωση της κατοικίας

δ)ΥΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  τον σύζυγο ,για την διάσωση της  κατοικίας , αρχή γενομένης από 1-5-2018 και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης στην καταβολή μηνιαίας δόσης  των  (εκατό) 100,00 ευρώ.
  Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για τα  μέλη της,  η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός ,μιας και το Δικαστήριο των Χανίων, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  των  αιτούντων  και παράλληλα ρύθμιση του χρέους των  και για μια τετραετία. 
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Μηδενικές καταβολές" για πρώην επαγγελματία (αναψυκτήριο) από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 12-06-2014


"Μηδενικές καταβολές" για πρώην επαγγελματία , μέχρι το έτος 2018  ημερομηνία εκδίκασης της κυρίας αίτησης.
Δικαίωση χάρισε  , η με ημερ.11-03 -2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, σε πρώην επαγγελματία δανειολήπτρια  ,  σήμερα άνεργη, (χωρίς εισόδημα ),με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Αναψυκτήριο) στην Ιεράπετρα , με χρέος 22.554,96  Ευρώ,  (επαγγελματικό δάνειο) σε μία Τράπεζα με ορισμό από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας "Μηδενικών καταβολών"
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης 
  Αισιοδοξία έφερε ,  η με ημερ.11-03 -2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, σε σήμερα άνεργη δανειολήπτρια,  χθες επαγγελματία,  από την Ιεράπετρα ,η οποία ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα  το έτος 2006 ,αλλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, του αυξανόμενου ανταγωνισμού "δεν άντεξε" και έβαλε λουκέτο στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.   
Ειδικότερα , πρόκειται για δανειολήπτρια 44 ετών , διαζευμένη, μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, η επιμέλεια  των οποίων δικαστικά έχει ανατεθεί στην ίδια, πλην όμως λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει από το κλείσιμο  της επιχείρησης της, τα παιδιά πλέον διαμένουν με τον πατέρα τους ,ο οποίος έχει αναλάβει και τα έξοδα διαβίωσής τους.
  Η ίδια φιλοξενείται από φιλικό πρόσωπο το οποίο έχει αναλάβει και τα έξοδα διαβίωσης της,, που το μηνιαίο κόστος  ανέρχεται  στο ποσό των 460 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει  είναι:
Μεζονέττα  στην πόλη των Χανίων, συνολικού εμβαδού 91,48 τ.μ , κατά ψιλή κυριότητα της ίδιας, με παρακράτηση επικαρπίας , εφόρου ζωής από την μητέρα της.
Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η  δανειολήπτρια  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της   στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό  πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της , της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για πέντε  έτη, δηλ. μέχρι το έτος 2018
 Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας ,  αποφάσισε (με την με ημερ.  11-03 -2014 απόφασή του) να   προστατεύσει  την κύρια κατοικία της  δανειολήπτριας , ορίζοντας νέα δικάσιμο  για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών το έτος 2016.

 Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός ,μιας και το Δικαστήριο της  Ιεράπετρας,, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  της αιτούσας   και παράλληλα δεν όρισε δόσεις αφού η δανειολήπτρια δεν εργάζεται και δεν έχει εισόδημα από πουθενά, βρίσκεται ουσίας στην φτώχεια.
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

"κούρεμα" 82 τα εκατό χρέους ,τρίτεκνου δανειολήπτης και διάσωση της περιουσίας του"

          ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 11-06-2014


Νέο "χαστούκι" για το Τραπεζικό σύστημα, η υπαρ.103/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης.
Αναλυτικά:
Το Ειρ. Ρεθύμνης με την 103/2014  απόφασή του, δικαίωσε  τρίτεκνο δανειολήπτη, δημοτικό υπάλληλο, με  " Κούρεμα "  82 τα εκατό , του χρέους  του δανειολήπτη.
Πρόκειται για δανειολήπτη 48 ετών έγγαμο, πατέρα τριών τέκνων, δύο ενηλίκων και ενός ανήλικου, που έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του λόγω της μείωσης του μισθού του ,αλλά και της  γενικότερης οικονομικής κρίσης της Χώρας
Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης  με την υπαρ. 103/2014 απόφασή του, εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία εμβαδού 84,14 τ.μ, καθώς και αρκετού αριθμού  αγροτεμαχίων  του  δανειολήπτη, κάτοικο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της 'Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας ο δανειολήπτης είναι μέλος, πρόκειται για δανειολήπτη 48 ετών έγγαμο, πατέρα τριών τέκνων, δύο ενηλίκων και ενός ανήλικου, που έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του λόγω της μείωσης του μισθού του ,αλλά και της  γενικότερης οικονομικής κρίσης της Χώρας Ο εν λόγω δανειολήπτης είναι χρεωμένος σε δύο Τράπεζες, , συνολικού ποσού  χρέωσης  174.954,96  ευρώ.
Ο ίδιος διαθέτει, εισόδημα 962,68 ευρώ,  από τον μισθό του, με επιπλέον εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις  50,00 ευρώ περίπου ετησίως. Η  σύζυγος του είναι άνεργη χωρίς να λαμβάνει επίδομα ανεργίας.Ο  Αιτών βαρύνεται με την διατροφή των ενηλίκων τέκνων του που συνοικούν μαζί του  και δεν εργάζονται, καθώς και του ανηλίκου τέκνου του.Το δικαστήριο του Ρεθύμνου έκρινε  ότι η οικονομική κατάσταση του αιτούντος δεν αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της συνεχούς μείωσης των μισθών και επιδομάτων.
Έτσι, τον ενέταξε στο Ν. 3869/2010 και αποφάσισε:
α) Την εξαίρεση από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
β) Τη ρύθμιση των χρεών του δανειολήπτη, με την καταβολή μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών  δόσης των εκατό (100.00 )ευρώ.
γ) Τη χχορήγηση τετραετούς  περιόδου χάριτος, για την καταβολή μηνιαίων δόσεων προς διάσωση της κυρίας κατοικίας
δ) Την υποχρέωση του δανειολήπτη να καταβάλλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας και των αγροτεμαχίων  το ποσό των 113,58 ευρώ σε 240 ισόποσες δόσεις. Δηλαδή σε 20 έτη θα έχει καταβάλει 27.261,36 ευρώ.
ε) ''Κούρεμα'' του χρέους κατά 82 % περίπου
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που επιμελήθηκε της υπόθεσης ,ως Φορέας εξουσιοδοτημένος από τον νόμο 3869/2010 (ν.Κατσέλη) να πράττει τούτο, θεωρείται μια  ακόμα γενναία  δικαστική απόφαση , υπέρ των δανειοληπτών, και "χαστούκι" για το Τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί  το ίδιο "τροπάρι" εξακολουθώντας να μη  συνεργάζεται με τους πελάτες  τους , με το σημερινό μπορώ , σπρώχνοντας τους στα δικαστήρια να βρουν την λύση της οικονομικής συγκυρίας.-

                        H  Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                               Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εφ. Αθηνών: παράνομη η παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τις εισπρακτικές εταιρίες

Οι δικαστές έκριναν, ότι καμία διαβίβαση οικονομικών στοιχείων του οφειλέτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί πλήρης ενημέρωσή του
10/06/2014 08:40
Mε απόφαση του Εφετείου Αθηνών αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη και η συνεχής όχλησή του από εισπρακτικές εταιρίες, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας που θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 1437/14 απόφασή του, επιδίκασε αποζημίωση 6.000 ευρώ υπέρ δανειολήπτη για την παράνομη διαβίβαση δυσμενών οικονομικών του στοιχείων σε εισπρακτική εταιρεία, η οποία μέσω τηλεφωνικών οχλήσεων, προκαλούσε ψυχική αναστάτωση σε συγγενικά του πρόσωπα.
Οι δικαστές έκριναν, ότι καμία διαβίβαση οικονομικών στοιχείων του οφειλέτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί πλήρης ενημέρωσή του, ενώ η εισπρακτική εταιρεία έχει υποχρέωση να τον ενημερώσει εγγράφως ότι θα προχωρήσει σε χρήση τους, αλλιώς πρόκειται για απαγορευμένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να στοιχειοθετήσει ευθύνη για διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αλλά και υποχρέωση αποζημίωσης.
Αφορμή για την απόφαση, που ανοίγει το δρόμο για να αμύνονται οι πολίτες με αγωγές αποζημίωσης απέναντι στην παράνομη διαρροή δεδομένων τους, στάθηκε υπόθεση κατά την οποία είχε συναφθεί τραπεζικό δάνειο ύψους 25.000 €, εξοφλητέο σε 48 μηνιαίες δόσεις και η τράπεζα καταχώρισε πλήρη στοιχεία του δανειολήπτη.
Ωστόσο, επειδή καθυστέρησαν οι τρεις τελευταίες δόσεις και αφού η τράπεζα ανέθεσε την είσπραξη σε ειδική εταιρεία, στην οποία γνωστοποίησε όλα τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, χωρίς προηγούμενη σαφή ενημέρωσή του, υπάλληλος της εισπρακτικής άρχισε να τηλεφωνεί στην επιχείρηση της συζύγου του οφειλέτη, αλλά και στον γιο του, το οποίο καλούσε για να επιβεβαιώσει τις οφειλές του πατέρα του.
Ακόμη, κρίθηκε ότι το βάρος της απόδειξης για την προηγούμενη ενημέρωση, τη συγκατάθεση, την οφειλή και την ταυτοποίηση του προσώπου, την έχει το πιστωτικό ίδρυμα και η συνεργάτης του εισπρακτική εταιρεία.

Πηγή:Lawnet

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Δημόσιος υπάλληλος "καθάρισε" με πέντε Τράπεζες ,με απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 8/6/2014

Και στο Ρέθυμνο επιτυχίες ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης!!!

Σημαντική, είναι η υπαρ 117/2013 απόφαση , που μας  έδωσε το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης,  για χρεωμένο δανειολήπτη, , ο οποίος ήταν χρεωμένος, σε  πέντε Τράπεζες (εφτά  τραπεζικά προϊόντα), συνολικής οφειλής  σαυτές,  ποσού 40.872,95 ευρώ "κουρεύοντας " το δάνειο του κατά ποσοστό 77% και καταβάλλοντας δόσεις για μια τετραετία ολικού ποσού 9.600 Ευρώ, για δε το υπόλοιπο αφού τηρηθεί η υποχρέωσή αυτή ,όπως διατάσσει η απόφαση  ο δανειολήπτης απαλλάσσεται.
  Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για δανειολήπτη δημόσιο υπάλληλο, αορίστου χρόνου,  46 ετών, άγαμο,  χωρίς παιδιά.
Το εισόδημα που διαθέτει ,προέρχεται από τον μισθό του και μόνο,  ο οποίος έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη ,από τους νόμους των μνημονίων, φθάνοντας αισίως τον Φεβρουάριο του έτους 2013 στο ποσό των 858,00 ευρώ.Η οικονομική κατάσταση του εν λόγω καταναλωτή δεν αναμένεται  να βελτιωθεί λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και εν όψη του μεσοπρόθεσμου που αναμένεται να ψηφιστεί (2015-2018)
Περιουσιακά στοιχεία: ο αιτών
α)Δεν διαθέτει  ακίνητη περιουσία, ούτε κατοικία την οποία αιτεί να διασώσει, αντιθέτως μάλιστα  διαμένει σε μισθωμένη κατοικία όπου καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 250,00ευρώ.
β)έχε στην κατοχή του, το 50%  ενός Ι.Χ εξ αδιαιρέτου του οποίου η κυριότητα ανήκει στην πωλήτρια εταιρεία,
γ)Είναι συγκύριος ένος Ι.Χ σε ποσοστό 1/2 με τον αδελφό του.
  Το Δικαστήριο του Ρεθύμνου, παρά την άρνηση των πιστωτριών Τραπεζών οι οποίες προέβαλλαν τις ενστάσεις(αοριστίας, καταχρηστικής  άσκησης του δικαιώματος, δόλιας περιέλευσης κ.λ.π )
αφού έλαβε  υπόψη του, τα πάσης φύσεως εισοδήματα του δημοσίου υπαλλήλου,καθώς και τις βασικές ανάγκες αυτού ,την δυσκολία προοπτικής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης  του ,έκρινε και όρισε μηνιαία δόση 200 ευρώ , συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των πιστωτών του και για χρονική περίοδο τετραετίας δηλ. στο τέλος της τετραετίας ο δανειολήπτης θα έχει καταβάλλει ΜΟΝΌ 9.600 ευρώ από το συνολικό ποσό  της οφειλής  των 40.872,95 ευρώ δηλ θα απαλλαχθεί του ποσού των 31.272.95 ευρώ. δηλαδή θα έχει "κουρευτεί" το χρέος του κατά 77%.
  Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και για τους συνεργάτες δικηγόρους στο Ρέθυμνο, που επιμελήθηκαν δικαστικά την αίτηση θεωρείται ότι η απόφαση αυτή εμπεριέχει  ακριβώς το πνεύμα του νόμου Κατσέλη, που δίνει σημαντικό κίνητρο οικονομικής ελάφρυνσης για όλους τους πολίτες της Χώρας ιδιαίτερα στους δημοσίους υπαλλήλους που παραπλήγικαν από την Κρίση της Χώρας, να επιλέξουν να ενταχθούν στο ν.3869/2010  για να ρυθμίσουν τα χρέη τους ,ξεκινώντας μια νέα  κοινωνική και οικονομική ζωή.
  Οι καταναλωτές -δανειολήπτες του Ρεθύμνου για συμβουλευτική και συμπαράσταση στην υπερχρέωση προς τις Τράπεζες, αλλά και  για χρέη προς τους ιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλ.της ΄Ενωσης 2821092306 ,2821092666 αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνης, ως αρμόδιους Φορείς .

                     Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                     Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Δικαίωση πρώην εμπόρου, "κούρεμα" 88% του χρέους και "μηδενικές καταβολές" σε εφτά Τράπεζες

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 6-06-2014


Τα Ειρηνοδικεία της Χώρας, δείχνουν τον δρόμο στους δανειολήπτες.

   Μεγάλο νομικό ενδιαφέρον Πανελλαδικά , παρουσιάζει η υπαρ.304/2014 δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, για τους δικηγόρους, της Χώρας, αλλά και για τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, (φορείς υλοποίησης του Νόμου 3869/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει).Πρόκειται για το μεγαλύτερο "χαστούκι" στο Τραπεζικό σύστημα , από δικαστήριο της Χώρας, καθώς για εφτά Τράπεζες ορίζεται "μηδενικές καταβολές" για χρέος δανειολήπτη 499.783,3 Ευρώ και μόνο για τη μία Τράπεζα που οι απαιτήσεις της είναι εξασφαλισμένες με δύο προσημειώσεις υποθήκης ,στην κατοικία  του δανειολήπτη ,συνολικού ποσού πίστωσης 117,015,55 Ευρώ, η ικανοποίηση της θα γίνει μέχρι του ποσού των 61.381,71 Ευρώ ,για την διάσωση της κατοικίας όπως από το Νόμο Κατσέλη προβλέπεται και το υπόλοιπο "κουρεύεται".Για τις άλλες έξι Τράπεζες ορίστηκαν "Μηδενικές καταβολές"







Επί της ουσίας της υπόθεσης, πρόκειται  για δανειολήπτη μέλος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πολύτεκνο,  41 ετών, έγγαμο με τέσσερα ανήλικα τέκνα, με πολλά προβλήματα υγείας, σήμερα  βεβαιώνεται αναπηρία του ίδιου 67%,  για χρονικό διάστημα  ο οποίος από το έτος 2009, είναι καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Πριν το έτος 2009 ασκούσε το εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.Το έτος 2009 μεταβίβασε την επιχείρηση στην σύζυγο του χωρίς να έχει προβεί σε παύση πληρωμών προς στους πιστωτές.
Αναλυτικά:Ο εν λόγω δανειολήπτης είναι χρεωμένος σε οκτώ Τράπεζες , 29 Τραπεζικά προϊόντα, συνολικής οφειλής προς αυτές  499.783,30 Ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει είναι ο μισθός του 971,08 Ευρώ και εισόδημα από την σύζυγο
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτει:
 α) μία κατοικία  μεζονέτα εμβαδού 232,98 τ.μ
 β)οικόπεδο  εμβαδού 660 τ.μ και τα δύο συνιδιοκτησίας επ αυτών 13/20 εξ αδιαιρέτου.
 γ)Το 50% Ι.Χ αυτοκινήτου

Επί της  304/2014απόφασης
Το Ειρηνοδικείο Χανίων ,δέχτηκε την αίτηση του δανειολήπτη ως ορισμένη , παρά τους αντιθέτους ισχυρισμούς των πιστωτριών Τραπεζών (περί  δόλου, περί αντισυγματικότητας του νόμου, περί απαραδέκτου, κ.λ.π.) αποφασίζοντας τα εξής:
α)μηδενικές καταβολές για  τις  τις εφτά τράπεζες, πλην μίας
β)"Κούρεμα " του χρέους  κατά 88% από 499.783,3 Ευρώ θα πληρωθεί ΜΟΝΌ 61.381,71 Ευρώ ,για την διάσωση της κατοικίας)Για την αποφυγή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας ορίστηκε δόση που ανταποκρίνεται στο 80% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας  δηλ. ποσού 61.381,71,  Ευρώ ο δε χρόνος εξόφλησής του ορίστηκε η εικοσαετία (240 μηνών) μηνιαία δόση 255,82 ευρώ.
Συμπερασματικά , για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται  μια απόφαση "ΒΌΜΒΑ" για το Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας, το οποίο οφείλει πλέον να συνετισθεί, να πάρει θέση, για το δικό του όφελος, αλλά και για τους εξαντλημένους από την οικονομική συγκυρία πελάτες τους , να αιτεί και να απαιτεί όχι με συνθήκες του χθες, αλλά του πραγματικού σήμερα.
 Εμείς ,ως Φορέας στήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών (ν.3869/2010), οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους δικαστές της Κρήτης, που στέκονται δίπλα στα λοιμαζόμενα από την οικονομική κρίση της Χώρας καταναλωτές αλλά και τους συνεργαζόμενους με την ΄Ενωση δικηγόρους Παγκρήτια, γνωρίζοντας τον αγώνα που δίνουν μέσα στα δικαστήρια υπερασπιζόμενοι το δίκαιο των καταναλωτών.


                            Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                 Ιωάννα  Μελάκη






Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Υπερχεωμένος αγρότης από τα Χανιά, κούρεψε, ρύθμισε το χρέος, σώζοντας και την περιουσία του



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  4/6/2014


  Ρύθμισε το χρέος του, έσωσε την περιουσία του, απαλλάχθηκε και μέρος από αυτό,  υπερχρεωμένος αγρότης, κάτοικος της περιοχής του Δήμου Πλατανιά Χανίων ,με την υπαρ.261/2014  Δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, όπου εξαίρεσε από την εκποίηση (πλειστηριασμό)την κύρια κατοικία του  δανειολήπτη ,εμβαδού 118,55 τ.μ ,υπογείου 153 τ.μ, καθώς και ένα αγροτεμάχιο εμβαδού 3.258,35 τ.μ περίπου
 Συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της 'Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  της οποίας  ο δανειολήπτης είναι μέλος, και η οποία συνέδραμε ως αρμόδιος Φορέας, από την αρχή το μέλος της εξωδικαστικά και συμβουλευτικά , πρόκειται για δανειολήπτη-αγρότη , 43 ετών ,διαζευγμένο, που έχει μειωθεί το εισόδημα του , λόγω της γενικότερης  οικονομικής κρίσης και  συγκυρίας και του  οποίου  ο πατέρας πάσχει από ανίατη ασθένεια (καρκινοπαθής) χρειαζούμενος  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ,φροντίδα και οικονομική ενίσχυση και συνδρομή.. Ο εν λόγω δανειολήπτης είναι χρεωμένος σε δύο Τράπεζες, σε τέσσερα τραπεζικά προϊόντα ,συνολικής χρέωσης ποσού  90.376,60 Ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει: 1050 Ευρώ, μαζί με την γεωργική ενίσχυση.
Περιουσιακά στοιχεία:
α)κατοικία εμβαδού 118,55 τ.μ ,υπογείου 153 τ.μ,
β) ένα αγροτεμάχιο εμβαδού 3.258,35 τ.μ περίπου
γ)1000 Μετοχές ΑΝΕΚ , 1 Μετοχή Τράπεζα Χανίων
δ)Ι.Χ 50% κυριότητας του ίδιου
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, βλέποντας την αντικειμενική οικονομική αδυναμία του καταναλωτή- αγρότη, να εξυπηρετήσει τις δόσεις των δανείων του, καθώς το εισόδημα του  φθάνει τα 1050 Ευρώ όμως το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης  εκείνου και του πατέρα του εκτιμάται στα 1000 ευρώ, τα υπολειπόμενα χρήματα, είναι ελάχιστα για την ικανοποίηση των πιστωτών του και προκειμένου  το δικαστήριο να  τον βοηθήσει να ανασάνει  ,εξέδωσε την υπαρ.261/2014  Δικαστική απόφαση  όπου :
α)Εξαιρεί  από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων
β)Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη, ορίζοντας  να καταβάλλει μηνιαίως  και για χρονικό διάστημα πέντε ετών δηλ. 60 μηνών,  μηνιαία δόση  ποσού  των 106,62 ευρώ.
γ) Χορηγεί περίοδο χάριτος πενταετία, για  καταβολή μηνιαίων δόσεων για την διάσωση της κυρίας κατοικίας
δ)Υποχρεώνει τον δανειολήπτη , να καταβάλλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας ,του αγροτεμαχίου το ποσό 245,54  ευρώ σε  240 ισόποσες δόσεις, ήτοι σε 20 έτη. δηλ. στο τέλος της εικοσαετίας ο δανειολήπτης ,θα έχει καταβάλλει συνολικό ποσό 58.931,42 ευρώ.
ε)"ΚΟΥΡΕΥΕΙ",  το  χρέος συνολικά κατά 40% περίπου
Ητοι συνολικό χρέος 90.376,60 -6.397,2 -58.931,42=  "κούρεμα "35.048,62 'ητοι 40%
ζ)Δίνει την δυνατότητα  στον αιτούντα ,σε περίπτωση που αλλάξει το Νομικό καθεστώς στην δικαούχο πιστωτική Τράπεζα, να μπορεί να καταθέτει  την δόση του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Μετά από αυτή την θαυμάσια για τον δανειολήπτη   απόφαση, του Ειρηνοδικείου Χανίων,   η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συγχαίρει το Οικονομοτεχνικό - Νομικό επιτελείο της, που κατάφερε με τα συμβουλευτικά σεμινάρια και την καθοδήγηση, να  δώσουν την πρέπουσα  ανάσα στον αγρότη  , εντάσσοντας το στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη)΄.Βεβαίως το μεγάλο μας ευχαριστώ το έχουμε για τους δικαστές μας , που συνεχίζουν να  στέκονται δίπλα στα λοιμαζόμενα από την φτώχεια υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκδίδοντας θαυματουργές αποφάσεις.
  Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εξουσιοδοτημένη για την μεσολάβηση  από τον ν.3869/2010 (για την ρύθμιση του χρέους των καταναλωτών)καλούμε όλους τους υπερχρεωμένους  (καταναλωτές ,επαγγελματίες, μικρο εμπόρους) να απευθύνονται σε μας για συμβουλευτική και καθοδήγηση.-
Αρμόδια τηλέφωνα 2821092306, 2821092666 και 2842020140

 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα  Μελάκη

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ε.Π.Κ.Κρήτης 28-06-2014

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ E.Π.Κ.Κρήτης

 Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , κατόπιν απόφασης του Δ.Σ (αρ.Πρακτ. 5/30-5-2014 ) θα πραγματοποιήσει Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση ,το Σάββατο 28 Ιουνίου  2014 και ώρα 18.00- 21:00 στα γραφεία της, στα Χανιά Πλατ.1866 αριθ.2
Πρόγραμμα:
18:00 -19:00 Προσέλευση μελών – πληρωμές συνδρομών.
19:00- 21:00 Γενική Συνέλευση με θέματα:
1.  Απολογισμός Δ.Σ.
2. Διαχειριστικός Απολογισμός
3. Ισολογισμός 2014
4. Προϋπολογισμός 2014
5. Πρόγραμμα Δράσης 2014
6. ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις εκλογές μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη που είναι ταμειακά εντάξει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών και έχουν γίνει μέλη δύο μήνες πριν τις εκλογές
Τα μέλη που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα  για το Δ.Σ., την Εξελεγκτική Επιτροπή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση  στην Γραμματεία της ΄Ενωσης
Η Γενική Συνέλευση, θα διενεργηθεί την παραπάνω ημερομηνία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, διότι θα θεωρηθεί ότι είναι επαναληπτική της  16ης Ιουνίου 2014 και ώρα 18:00-21:00 στον ίδιο χώρο με τα ίδια θέματα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία.
Για το Δ.Σ.
  
                             
                                       
                         H Πρόεδρος                                          Η Γεν. Γραμματέας



                Ιωάννα     Μελάκη                                                Μ. Μακρόγλου









                                                                                   

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Δικαίωση πολύτεκνηςοικογένειας δανειοληπτών ,συνταξιούχου του Ο.Γ.Α, από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας



                           ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ  1-06-2014

Οικογένεια πολυτέκνων από την Ιεράπετρα ,με χρέος  561.918,08  Ευρώ, "καθάρισε " πέντε Τράπεζες ,με 40 Ευρώ,τον μήνα, ο καθένας.
Ελπίδα  έφερε ,  η με ημερ.11-03 -2014, απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, σε πολύτεκνη  οικογένεια  δανειοληπτών, χρεωμένης  σε πέντε Τράπεζες, συνολικού ύψους  οφειλής  και των δύο συζύγων ποσού , 561.918,08  Ευρώ. είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές.            
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά
α) τον σύζυγο δανειολήπτη  70 ετών, συνταξιούχο του Ο.Γ.Α  ο οποίος λαμβάνει σύνταξη γήρατος  ποσού 394,28 ευρώ μηνιαίως.
 β)την σύζυγο 64 ετών, αγρότισσα ,με αγροτικό   εισόδημα μαζί με το σύζυγο της , από θερμοκηπευτικές καλλιέργειες 333 ευρώ μηνιαίως , επίσσης από μίσθωμα θερμοκηπευτικής εγκατάστασης  209 ευρώ μηνιαίως
Συνολικά το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας ανέρχεται  κατά προσέγγιση στο ποσό των  1.116,28 ευρώ μηνιαίως.
Τα παιδιά τους (τέσσερα ) είναι ενήλικα , εξασφαλίζουν με τις δικές τους δυνάμεις τις ανάγκες της διαβίωσής τους χωρίς να αιτούν οικονομική συνεισφορά.
Περιουσιακά στοιχεία  που διαθέτουν εκτός της κύριας κατοικίας είναι:
Για  τον σύζυγο: α) αγροτικό ακίνητο ελαιόφυτο έκτασης 1.500 τ.μ  β)αγροτικό ακίνητο με οινάμπελο 1000 τ.μ γ)αγροτικό ακίνητο  ,έκτασης 10 τ.μ με 11 ελαιόδενδρα
Για την σύζυγο: α)αγροτικό ακίνητο έκτασης 500 τ.μ β) Με άτυπη δωρεάν  μία πετρόκτιστη διώροφη παλαιά οικία εμβαδού 50 τ.μ  μέσα σε οικόπεδο έκτασης 30 τ.μ γ)αγροτικό ακίνητο ελαιόφυτο έκταση 3000 τ.μ δ)αγροτικό ακίνητο ελαιόφυτο έκτασης 1000 τ.μ  ε)αγροτικό ακίνητο - βοσκότοπος 5.500 τ.μ
 Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας ,  αποφάσισε (με την με ημερ.  11-03 -2014 απόφασή του) να   προστατεύσει τόσο την κύρια κατοικία του  δανειολήπτη, επιφάνειας 110 τ.μ  όσο και την υπόλοιπη περιουσία του
Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η οικογένεια  των  καταναλωτών - δανειοληπτών  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής του  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικά  πρόσωπα ,στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους , τους χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για πέντε  έτη, δηλ. μέχρι του έτους 2018 με το παρακάτω περιεχόμενο.
ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ κάθε μέτρο εκτέλεσης  κατά της κύριας κατοικίας, ¨επιφάνειας 90 τ.μ ιδιοκτησίας 50% εξ αδιαιρέτου εκάστου των δανειοληπτών ήτοι ακίνητο έκτασης 2.000 τ.μ, εντός του οποίου έχει ανεγερθεί η κατοικία, εντός του Δήμου Ιεράπετρας. 
  ΟΡΊΖΕΙ για τον σύζυγο μηνιαία καταβολή ποσού 40 Ευρώ ,διανεμομένου συμμέτρως και για την σύζυγο , μηνιαία καταβολή 40 Ευρώ, διανεμομένου συμμέτρως. Οι ίδιοι στην αίτηση τους είχαν προτείνει να καταβάλλουν 50 Ευρώ έκαστος, κρίνοντας ότι ήταν στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
 Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για τα  μέλη της,  η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός ,μιας και το Δικαστήριο της  Ιεράπετρας,, αποφάσισε την πλήρη προστασία της κατοικίας  των  αιτούντων  και παράλληλα ρύθμιση του χρέους των  και για μια πενταετία. 
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη