Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Μειώσεις στα Δημοτικά τέλη ,ζητά η Ε.Π.Κ.Κρήτης ,από τις νέες Δημοτικές Αρχές, για τους καταναλωτές της φτώχειας και της ανέχειας.



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  31-08-2014

 Μία  του  Σεπτέμβρη,  οι νέες Δημοτικές Αρχές της Χώρας,  καλούνται να  αναλάβουν να διοικήσουν τους Δήμους ,επί μια πενταετία και να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, όπως προεκλογικά διατυμπάνιζαν.Όμως, οι συγκυρίες δεν είναι βατές, είναι αρκετά διαφοροποιημένες και άγνωστες.Καθώς οι περισσότεροι δημότες βρίσκονται  οικονομικά , ψυχολογικά και κοινωνικά εξαντλημένοι ,από την γενικότερη μνημονιακή πολιτική, από την ύφεση ,από την ανεργία, από την μείωση μισθών και συντάξεων, από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
  Εμείς ,ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τους καλωσορίζουμε και σε όλους τους Δημάρχους της Κρήτης  ευχόμαστε  πολλή δύναμη , αγώνα και καλό έργο ,για το καλό κάθε Δήμου, για την εξυπηρέτηση κάθε δημότη.Για δε στους νέους Δημοτικούς Συμβούλους, λέμε, συμμετοχή στα συμβούλια ,ανάδειξη των προβλημάτων των δημοτών και χαμηλή οικονομική επιβάρυνση στους δημότες, αν είναι δυνατόν όχι "μηδενικές αυξήσεις" αλλά μειώσεις στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν.Στήριξη στον "άπορο πολίτη", να μη του στερείται η προσβασιμότητα στα βασικά αγαθά της χρήσης ,νερού και ρεύματος.
Θέλουμε ,από τις νέες δημοτικές αρχές του νησιού μας, ευαίσθητη και αυξημένη κοινωνική πολιτική, μέσα από τις υπάρχουσες δημοτικές δομές ,αλλά και αύξηση  του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μέσα από αυτές, για την στήριξη ,των αδύναμων δημοτών ,αλλά και των νοικοκυριών που στις μέρες μας ,οικονομικά και κοινωνικά έχουν "γονατίσει" χωρίς καμία διέξοδο.
  Η Ένωσή μας δηλώνει παρούσα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί  "εθελοντικά"  με τα στελέχη της αλλά και τα απλά  μέλη της, σε όλα τα επίπεδα, με τις νέες δημοτικές αρχές του νησιού μας,διεκδικώντας μαζί με εκάστη δημοτική Αρχή , τα διακαιώματα των πολιτών.
  Είναι λυπηρό, στις μέρες μας, που ο πολίτης ακόμα δεν έχει βρει την ισορροπία του , από την ύφεση και  την οικονομική ανέχεια που τον έπληξε, κάποιοι  επιδεικτικά  να τον στοχοποιούν ,στα υποτιθέμενα "κοινωνικά παντοπωλεία" τσαλακώνοντας την αξιοπρέπεια του, στήνοντας τον στην ουρά για μία τσάντα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα με μακαρόνια  και ρύζι..Ζητάμε από τις νέες δημοτικές αρχές, σεβασμό στην αξιοπρέπεια , προς τους φτωχοποιημένους δημότες.Ας βρεθεί άλλος τρόπος, οικονομικής ενίσχυσης,Δεν εξυπηρετεί την φτώχεια ο Φαρισαϊσμός, χρειάζεται σεβασμός στο πρόβλημα του δημότη ,σεμνότητα και ταπεινότητα.
 Τέλος , ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οφείλουμε να τονίσουμε στις νέες τοπικές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, ότι η κοινωνία της φτώχειας, χρειάζεται γνήσιους υπηρέτες ,οι οποίοι θα στέκονται στα προβλήματα της και θα δίνουν άμεσες λύσεις, τους θέλει αλληλέγγυους  στα προβλήματα της και όχι "δυνάστες της καρέκλας"
  Είμαστε  έτοιμοι να συνεργαστούμε ,  με τους νέους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Κρήτης , για την στήριξη των προβλημάτων της κοινωνίας της Κρήτης, για μια νέα Κρήτη .

                        Η  Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                            Ιωάννα Μελάκη
                             

Ε.Π.Κ.¨Κρήτης: "Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της Κρήτης ,αλλά και στις οικογένειές τους ,που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας"

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-08-2014

Χαρούμενο και Ελπιδοφόρο είναι , "το Μήνυμα "της Προέδρου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,κ.Ιωάννας Μελάκη , που απευθύνει  στους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Τα θερμά της συγχαρητήρια εκφράζει με μήνυμά της , η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δια της Προέδρου της κ.Ιωάννας Μελάκη , προς τους μαθητές και μαθήτριες της Κρήτης, που πέτυχαν την εισαγωγή τους
στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας..
Αναλυτικά το μήνυμα της  κ.Μελάκη έχει ως εξής:
"Από καρδιάς ,θα ΄θελα να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες των
Λυκείων μας, των Λυκείων της Κρήτης, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα
Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας, σε εποχές
οικονομικά ,κοινωνικά και πολιτικά δύσκολες, Τους εύχομαι καλές
σπουδές και πάντα επιτυχίες.
Γι’ εκείνους , που δυστυχώς δεν είδαν το όνειρο τους να πραγματοποιείται , να ξέρουν ότι η ζωή δεν τελειώνει με μια αποτυχία, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που . σίγουρα, θα τους δοθούν, αρκεί να
μην εγκαταλείψουν την μάχη, αλλά με πίστη και πείσμα , να συνεχίσουντον αγώνα τους , ώσπου να το πετύχουν.
Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, στις οικογένειες των παιδιών ,αλλά και στους καθηγητές,  που πραγματικά σε όλη αυτή την διαδρομή , στάθηκανδίπλα και στήριξαν ,ενίσχυαν, με την υπομονή και συνδρομή τους τον
αγώνα των παιδιών.-
Η  Πρόεδρος της ΄Ενωσης  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η τράπεζα “άδειασε” λογαριασμό ανέργου Χανιώτη με χτυπημένο παιδί!

Κάντε μας like στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter
ethniki trapezaΠρο εκπλήξεως βρέθηκε άνεργος συμπολίτης μας, όταν, την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώνοντας ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ καθυστερούσε, ζήτησε από το ATM, την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού του για να “ανακαλύψει” ότι η τράπεζα, “άδειαζε” αυτομάτως ό,τι χρήματα έμπαιναν!
katasxesi anergias ethniki
Συγκεκριμένα και όπως βλέπετε στο απόκομμα της συναλλαγής που έστειλε ο ίδιος στο zarpa.gr, πρόκειται για δύο μόνο και πολύ ιδιαίτερες καταθέσεις. Το πρώτο ποσό, των 86,25 ευρώ, ήταν η αποζημίωση από το ΙΚΑ για τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε τον τραυματισμό του γιού του και η οποία “ανελήφθη” υπέρ της τράπεζας, αμέσως μόλις κατατέθηκε στο λογαριασμό. Το δεύτερο πόσο, των 360 ευρώ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το επίδομα ανεργίας, το οποίο, επίσης κατασχέθηκε με “συνοπτικές διαδικασίες”.
Στο μεταξύ, ενώ η τράπεζα, προχωρούσε σ’ αυτές τις παράλογες και παράνομες κινήσεις, υπάλληλοι έπαιρναν τον ενδιαφερόμενο και του πρότειναν διάφορους ευνοϊκούς όρους για να διακανονίσει το χρέος του από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, το οποίο δεν ξεπερνά τα 5 χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος δε, έβλεπε θετικά όλες αυτές τις κινήσεις, καθώς τους τελευταίους μήνες βρέθηκε άνεργος και με ένα τραυματισμένο παιδί και δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει το χρέος, χωρίς όμως να γνωρίζει για τις “πρωτοβουλίες” της τράπεζας. “Ένω μου έπαιρναν τα λεφτά, είχαν το θράσος να με παίρνουν και τηλέφωνο” λέει ο ίδιος στο zarpa.gr.
Διαπιστώνοντας τι έχει συμβεί, απευθύνθηκε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου, όπως λέει, τον βοήθησαν πολύ, ενημερώνοντάς τον για την κείμενη νομοθεσία που απαγορεύει στις τράπεζες να “βάζουν χέρι” σε επιδόματα ανεργίας ή άλλα που καταβάλλονται σε περιοδική βάση. “Με τους νόμους στα χέρια πήγα πρωί – πρωί στην τράπεζα και τους ζήτησα να μου γυρίσουν τα χρήματά μου πίσω. Προσπάθησαν να το αποφύγουν αλλά κατάλαβαν ότι δεν γινόταν κι έτσι σε μερικές μέρες περιμένω να καταθέσουν ξανά τα λεφτά στον λογαριασμό μου”, μας εξηγεί.
Το ακατάσχετο
Επισημαίνεται, δε, ότι η προστασία των καταθέσεων που προέρχονται από επιδόματα και συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1 100 ευρώ, είτε ο λογαριασμός είναι συνδεδεμένος με δάνεια και κάρτες, είτε όχι, ισχύει για όλους τους λογαριασμούς, άσχετα με την δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού που γίνεται μέσω του taxisnet και αφορά προστασία καταθέσεων έως 1500 ευρώ.
zarpa.gr

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Μεγάλο Νομικό ενδιαφέρον έχει η υπαρ.293/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων"

ΔΕΛΤΊΟ   ΤΎΠΟΥ  21-08-2014


 Ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εξουσιοδοτημένη από το ν.3869/2010, για την  ένταξη των δανειοληπτών σαυτόν, ξανατονίζομε ότι ο νόμος είναι σαφής, ότι γίνεται ρύθμιση  των ληξιπρόθεσμων οφειλών μας  που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες,  χωρίς δολιότητα εκ μέρους μας.
  Αναλυτικά και  σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παρατηρείται  ότι:
 Το Ειρηνοδικείο  Χανίων,  με την υπαρ.293/2014 απόφαση του απέρριψε  αίτηση δανειολήπτη , καθώς διέκρινε "δολιότητα" μη πληρωμής των δόσεων του σε δύο Τράπεζες. συνολικής απαίτησης και των δύο ποσού 21.076,94 ευρώ, δεχόμενο τον ισχυρισμό της δεύτερης πιστώτριας Τράπεζας, ότι ο  αιτών, ενήργησε δολίως και καταχρηστικώς ,εσκεμμένα έπαυσε να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων του, λίγο πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη του καταναλωτικού δανείου,
Συγκεκριμένα , πρόκειται για δανειολήπτη 59 ετών , διαζευγμένο,  με ένα ενήλικο τέκνο, χωρίς περιουσιακά στοιχεία ,   είναι συνταξιούχος  του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67%  από χρόνια  ψυχωσική συνδρομή και το εισόδημα του προέρχεται κυρίως  από την σύνταξή του η οποία φθάνει στο ποσό των 782,53 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Χανίων,αξιολόγησε ότι,
  Επειδή η σύνταξή του εν λόγω δανειολήπτη, δεν υπέστη σημαντική μείωση, ούτε αποδεδειγμένα αποδείχτηκε η αύξηση του κόστους κάλυψης των βιοτικών αναγκών του, αντίθετα αποδείχτηκε ότι οι βιοτικές δαπάνες του κατά τον χρόνο εκείνο 'ηταν ιδιαίτερα χαμηλές, αφού ο αιτών συγκατοικούσε με την συνταξιούχο μητέρα του, ούτε αποδείχτηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα επιδείνωση  της ψυχικής του υγείας έκρινε ότι, δεν δικαιολογείται ούτε η παύση πληρωμής των δόσεων του στις πιστώτριες Τράπεζες, μα πολύ περισσότερο η υποβολή αίτησης ένταξης στο ν.3869/2010, δέχτηκε την καταχρηστικότητα άσκησης αυτής και απέρριψε την αίτηση, δεχόμενο ότι ο δανειολήπτης δύναται να πληρώνει  το ποσό των δόσεων ,για τα δάνεια του (150 ευρώ για το δάνειο της πρώτης και 55 ευρώ για το δάνειο της δεύτερης)
Τέλος ,  ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,οφείλουμε να το επισημάνουμε ότι για την ένταξή μας στο νόμο Κατσέλη  η Δικαιοσύνη μας θέλει ειλικρινείς, κάθε  άσκηση δολιότητας αφενός  δεν μας τιμά, είναι κατακριτέα, απασχολούμε τόσο το στελεχιακό δυναμικό της ΄Ενωσης (οικονομολόγους - νομικούς) για την ένταξη , μα προ πάντων  απασχολούμε τα Δικαστήρια μειώνοντας τον  πολύτιμο χρόνο των Δικαστών, με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται δίκες που φθάνουν χρονικά στο έτος 2022.
  Για περισσότερη ενημέρωση και Συμβουλευτική στα τηλέφωνα 2821092306 ,2821092666 και 2842020140

                    Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                               Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τι να κάνετε όταν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη


kinitoΣυμβουλές για να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα από την Ελληνική Αστυνομία:
1. Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.
2. Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.
3.  Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).
4.  Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.
5.  Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
6. Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.
7.  Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.
8.  Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.
9. Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό
enikos.gr

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης:Αναγκαίες διευκρινίσεις για καταθέσεις σε Τράπεζες , και επιτρεπόμενες από αυτές κατασχέσεις

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 18-08-2014

 
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή , Δ/ση προστασίας Καταναλωτή)σε σχετικό έγγραφό του,(αρ.πρωτ Ζ2-9119/6-08-2014) το οποίο κοινοποιείται,  στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης .ενημερώνει  τους καταναλωτές -καταθέτες , σε  Τράπεζες σχετ." με  την ανάληψη εκ μέρους Τράπεζας ,από κοινό Τραπεζικό λογαριασμό ποσών για οφειλή ενός μόνο εκ των συν δικαιούχων" τα εξής:
 Ο καθένας από τους δικαιούχους χρηματικής κατάθεσης σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, είναι δικαιούχος του συνόλου των χρημάτων που κατατέθηκαν στο λογαριασμό αυτό και μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς την σύμπραξη των λοιπών συν δικαιούχων, η δε  καταβολή , εκ μέρους της Τράπεζας, των χρημάτων  της κατάθεσης σε έναν από τους συν δικαιούχους,επιφέρει απόσβεση της απαίτησης, έναντι της τράπεζας και ως προς τους λοιπούς, ανεξαρτήτως αν το όνομα του είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στο λογαριασμό.Ίδιο αποσβεστικό αποτέλεσμα της απαίτησής επάγεται και ο έναντι ενός εκ των καταθετών συμψηφισμός που προτείνει η τράπεζα ανταπαιτήσεως της κατ ενός εξ αυτών, αφού ο συμψηφισμός, όπως και η καταβολή, είναι γεγονός που ενεργεί αντικειμενικά, οπότε με τον συμψηφισμό επέρχεται απόσβεση της απαιτήσεως έναντι της τράπεζας και ως προς τους λοιπούς(419 Α.Κ)
  Το άρθρο 4 του Ν.5638/1932 "κατάσχεσις της καταθέσεως επιτρέπεται, έναντι όμως των κατασχόντων , αυτή τεκμαίρεται αμαχήτως ότι ανήκει εις πάντας τους δικαιούχους κατ ίσα μέρη"Η διάταξη  αυτή αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία τρίτος, δανειστής ενός εκ των καταθετών,προβαίνει  στην κατάσχεση στα χέρια της Τράπεζας ως τρίτης κατά το άρθρο 982 του ΚΠολΔ.
ΠΡΟΣΟΧΉ !!!Δεν αφορά την περίπτωση κατά την οποία η Τράπεζα, στην οποία έγινε η κατάθεση σε κοινό λογαριασμό,προτείνει σε συμψηφισμό ανταπαίτησή της που έχει κατά του ενός εκ των περισσοτέρων καταθετών εις ολόκληρον συν δανειστών της, αφού ο συμψηφισμός, όπως και η καταβολή, ενεργεί αντικειμενικώς ως προς το αποσβεστικό αποτέλεσμα της εις ολόκληρο ενοχής(απόφαση Αρείου Πάγου 1812/2007)
Επί των παραπάνω, για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία  η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι  στην διάθεση του κάθε καταναλωτή του κάθε δανειολήπτη, στα τηλεφωνα 1520 ή 2821092666 -2821092306

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

       Ιωάννα Μελάκη







Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η Χαλάρωση των κανόνων Αγοράς, είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των καταναλωτών

 Γράφει η Ιωάννα Μελάκη



giakoumatos


 Γράφει η Ιωάννα Μελάκη

 Δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές ,οι υποτιθέμενες  "βελτιώσεις "  του Κώδικα Κανόνων (ΔΙΕΠΠΥ) με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, αντίθετα μάλιστα είναι ακόμα μια χαλάρωση των κανόνων της Αγοράς κατά των καταναλωτών,
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος, χειροκροτεί, μεταρρυθμίσεις κανόνων της Αγοράς, που ουσίας δεν διασφαλίζουν ούτε την υγεία των καταναλωτών, μα πολύ  περισσότερο το "πορτοφόλι τους" 
Μεταφέρουμε ακριβώς την τοποθέτηση του ,όπως έχει αποτυπωθεί σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και παραθέτουμε μερικές από τις αλλαγές
“Οι βελτιώσεις στον Κώδικα Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου και οι έμποροι να υποστηριχθούν, και οι καταναλωτές να διασφαλιστούν.  Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο  εργαλείο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποβοηθά τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του αγοραστικού κοινού”.

Μερικές από τις αλλαγές προβλέπουν τα εξής :
•    Επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς) για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.
•    Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.
•    Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (πχ Σούπερ μάρκετ).
•    Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.
•    Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.
•    Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.
•    Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.
•    Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη Αρθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).
  κ. Υπουργέ, Είμαστε καταναλωτές , ένας από τους κύριους παίχτες της Αγοράς, ούτε  συνεργαστήκαμε ούτε μαζί μας διαβουλευτήκατε ,μέσα από τα όργανα που εκπροσωπούμε (Πιστοποιημένες  Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών ) και η τοποθέτηση μας είναι ότι μας ξεχάσατε,  αποφασίζετε για εμάς , χωρίς εμάς,  επομένως πείτε το καθαρά ότι  δεν δράτε δημοκρατικά αλλά περισσότερο δεν νομοθετείται για το καλό μας!!!

  Ιωάννα Μελάκη
Πρόεδρος της ' Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης:¨Προσοχή στην διαφημιζόμενη "Προσφορά" κρεάτων από αλυσίδα Σούπερ -Μάρκετ.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 14-08- 2014

 Επείγουσα σύσταση προς τους καταναλωτές
 Καταγγελίες , από καταναλωτές, έφθασαν ,στην ΄Ενωση  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για αλυσίδα Σούπερ -Μάρκετ Πολυεθνικής ,που δραστηριοποιείται με υποκαταστήματα και στο νησί της Κρήτης ότι,  η εν λόγω εταιρεία, έχει αναγγείλει "προσφορά " σε είδη κρεοπωλείου και συγκεκριμένα στο είδος " μπριτζόλα ", πάρα ταύτα  όταν οι καταναλωτές αγοράζουν το είδος δεν εφαρμόζεται, αλλά καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν το είδος στην κανονική τιμή άνευ "προσφοράς".
  Κατόπιν τούτου και επειδή πολλοί καταναλωτές θα τρέξουν , πιστεύοντας ότι θα ωφεληθούν της διαφημιζόμενης προσφοράς, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εφιστά την Προσοχή τους τονίζοντας τους  ότι , πριν αγοράσουμε διασταυρώνουμε το αληθές της διαφήμισης και έπειτα προχωράμε σε αγορές.
 Επειδή η εν λόγω τακτική συνιστά πρακτική παραπλάνησης των καταναλωτών ,αλλά και αθέμιτης τακτικής έναντι παρεμφερών καταστημάτων, καλούμε τους καταναλωτές  εάν διαπιστώσουν ότι παραπλανηθήκανε μέσω της εν λόγω διαφήμισης,να προβαίνουν σε καταγγελίες στην ΄Ενωσή μας ,ή στο 1520 (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) , με αποδεικτικά στοιχεία (απόδειξη αγοράς)
ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΕΣ στα τηλ. 2821092666 και 2821092306

Η Πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη


                                     


Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Δικαίωση 35 χρονου υπερχρεωμένου δανειολήπτη , από το Ειρηνοδικείο Χανίων

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ   12-08-2014

Ως Ενωση Καταναλωτών   βροντοφωνάζουμε !!! Ελευθερώστε κύριοι της Κυβέρνησης, από τον "βραχνά" του χρέους ,τους Έλληνες  δανειολήπτες, με τον ποιο σουρεαλιστικό τρόπο, "κουρεύψτε"  τα δάνεια στην πραγματική αξία των ακινήτων.Δώστε την δυνατότητα πληρωμής αυτών με το "μπορώ" εκάστου δανειολήπτη!!!
Δυσβάστακτο το χρέος του στεγαστικού δανείου ,για έγγαμο δανειολήπτη ,πατέρα ενός  ανηλίκου τέκνου, του ποσού των 230.777,19 ευρώ, ο οποίος το έτος 2008 απολύθηκε από την εργασία του , όπου εργαζόταν, με καθεστώς  πλήρους απασχόλησης. Εξαιτίας της κρίσεως στην αγορά εργασίας και τις επικρατούσες  ζοφερές συνθήκες στην ελληνική οικονομία,  και παρά την συνεχή αναζήτηση εργασίας , οδηγήθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της μετανάστευσης στην Αυστραλία (με το πρόγραμμα μετανάστευσης προσκεκλημένων εργαζομένων της Αυστραλιανής Κυβέρνησης) πάρα ταύτα λόγω της δυσανεξίας του στις κλιματολογικές συνθήκες ,επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα αναζητώντας εκ νέου απασχόληση, όπου  βρήκε ως υπάλληλος ζαχαροπλαστείου στην Κίσσαμο και σήμερα αμείβεται με το ποσό των 750 ευρώ.Το Εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας του φθάνει του ποσού των 1500 ευρώ όπως ο ίδιος αναφέρει την υποβληθείσα αίτηση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ:
  Ο καταναλωτής -δανειολήπτης ,"ανάσανε"  με την με ημερ  2/7/2014  απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής,  ενώ με την ίδια απόφαση  διασώζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του , ιδιαίτερα  η κατοικία του και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους της μίας και μοναδικής πιστώτριας Τράπεζας ,όπου εκτός του στεγαστικού δανείου έχει πάρει και καταναλωτικό δάνειο.
Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας ο  εν λόγω δανειολήπτης  είναι μέλος της,  η με ημερ  2/7/2014 απόφαση  του Δικαστηρίου των Χανίων , προσέφερε   "ανάσα" για τον νεαρό δανειολήπτη και την οικογένεια του ο οποίος έχει  συνολική οφειλή και για τις δυο συμβάσεις , που  φθάνει στο  ποσό των 234.016,19  ευρώ
Εισόδημα που διαθέτει: Μοναδικό εισόδημα που διαθέτει είναι ο μισθός του, που λαμβάνει από την εργασία του ως Ιδιωτικός  υπάλληλος ,που  φθάνει στο ποσό των 750 ευρώ
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:
α)κατοικία 159 τ.μ εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ
β)Οικόπεδο 418,43 τ.μ
γ)Ι.Χ εμπορικής αξίας 2.310 ευρώ
  Το Ειρηνοδικείο Χανίων,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο  καταναλωτής  - δανειολήπτης   πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΔΙΑΤΗΡΕΊ τη πραγματική  και νομική κατάσταση του συνόλου της αναφερόμενης στην αίτηση περιουσίας του αιτούντος
2)ΡΥΘΜΊΖΕΙ τις μηνιαίες καταβολές δόσεων όλων των δανείων, που αναγράφονται στην ως άνω αίτηση, υποχρεώνοντας τον αιτούντα να καταβάλει προς τη πιστώτρια Τράπεζα χρηματικό ποσό 150 ευρώ.
3)ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ στον αιτούντα χωρίς να τον υποχρεώνει, να μην καταβάλλει  προς την καθ ην πιστωτή, τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές της ως άνω ρύθμισης για τρεις (3) αποκλειστικά μήνες  εκάστου έτους και συγκεκριμένα για τους μήνες εντός των οποίων εορτάζονται  α)το Πάσχα και  τα Χριστούγεννα και β)για τον μήνα Αύγουστο, που κατά παράδοση  αποτελεί μήνα διακοπών.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση , είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη  , καθώς  ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  του δανειολήπτη, σώζει το σύνολο της  περιουσία του  δανειολήπτη ,από τα καταδιωκτικά μέτρα της Τράπεζας , προσφέροντας του την πρέπουσα "ανάσα"μέχρι να εκδικαστεί η κυρίως αίτηση που έχει προσδιοριστεί για το έτος 2022
ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ!!! για την Κυβέρνηση ,ενόψει της νέας Νομοθεσίας που οφείλει να φέρει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Εδώ παρατηρείται ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του δανειολήπτη προσδιορίζεται στις 100.000 Ευρώ , εκείνος είναι δανεισμένος με το ποσό των 234.016,19  ευρώ και να παραδώσει το κλειδί στην Τράπεζα πάλι θα χρωστάει.!!!
Και εμείς ως ΄Ενωση Καταναλωτών, βροντοφωνάζουμε !!! Ελευθερώστε κύριοι της Κυβέρνησης από τον "βραχνά" του χρέους ,τους Έλληνες  δανειολήπτες, με τον ποιο σουρεαλιστικό τρόπο, "κουρεύψτε"  τα δάνεια στην πραγματική αξία των ακινήτων.Δώστε την δυνατότητα πληρωμής αυτών με το "μπορώ" εκάστου δανειολήπτη!!!
  Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Το Ειρηνοδικείο Χανίων , απαγορεύει την "αρπαγή " αγροτικής επιδότησης από λογαριασμό Αγρότη"


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ   10-08-2014

Σημαντικό!!!
  Για πρώτη φορά Δικαστήριο στην Ελλάδα  (Το Ειρηνοδικείο Χανίων), ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ στην Τράπεζα Πειραιώς  ,καθώς επίσης και σε οποιοδήποτε γενικό ή και ειδικό διάδοχο αυτής, προσωρινώς, ήτοι για δύο έτη, την παρακράτηση  από δανειολήπτη, κάθε ποσού με αυτόματες  λήψεις εκ του λογαριασμού, που τηρεί σαυτές και είναι προορισμένος, για την καταβολή οποιασδήποτε επιδοτήσεως εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου Φορέα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ:
Δανειολήπτης   ,Αγρότης  από χωριό της περιοχής Κισσάμου Χανίων, χρεωμένος  σε τέσσερις  Τράπεζες  "ανάσανε"  με την με ημερ  7-5 -2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό διάστημα δύο ετών, ώστε να επανεκτιμηθεί εκ νέου από το Δικαστήριο, η οικονομική της κατάσταση και αναλόγως αυτής, να μειωθεί ή αυξηθεί ή διατηρηθεί, το ύψος των μηνιαίων χρηματικών καταβολών, ενώ με την ίδια απόφαση  διασώζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του  δανειολήπτη, ιδιαίτερα  η κατοικία της και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των πιστωτριών Τραπεζών,
Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας ο  εν λόγω καταναλωτής -δανειολήπτης  είναι μέλος  της, η απόφαση  του Δικαστηρίου των Χανίων , αφορά δανειολήπτη  αγρότη, 44 ετών,  έγγαμο, με δύο ανήλικα  παιδιά η σύζυγος είναι εποχιακά εργαζόμενη. Η συνολική της χρέωση  και στις  τέσσερις πιστώτριες Τράπεζες φθάνει στο ποσό των 35.281,31 ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει:Εισόδημα που διαθέτει είναι  487,39 ευρώ ετησίως , από γεωργικό εισόδημα συν 1996,54 ευρώ ετησίως, από επιδότηση ελαιόλαδου Εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσής της οικογένειας του που ο ίδιος δηλώνει, στην υποβληθείσα αίτηση ανέρχεται στο ποσό των 1.000 Ευρώ/μηνιαίως
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:
 α)κατοικία 80,00 τ.μ ,στην περιοχή  σε χωριό , της Κισσάμου
β) Το 1/3 από αγροτεμάχια με ελιές 
 γ) 1)Ι.Χ εμπορικής αξίας 1.500Ευρώ 2)Αγροτικό εμπορικής αξίας 2000 ευρώ
 Το Ειρηνοδικείο Χανίων,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο  καταναλωτής  - δανειολήπτης  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της , στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για δύο  έτη, δηλ. μέχρι 7-05 του έτους 2016 το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ την λήψη  κάθε   καταδιωκτικού μέτρου , κατά του   δανειολήπτη , την μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών του  δανειολήπτη.
2) ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ στην Πιστώτρια (Τράπεζα  Πειραιώς), καθώς επίσης και σε οποιοδήποτε γενικό ή και ειδικό διάδοχο αυτών, προσωρινώς ήτοι για δύο έτη, την παρακράτηση  από τον δανειολήπτη κάθε ποσού με αυτόματες  λήψεις εκ του λογαριασμού που τηρεί σαυτην   με  αριθμό ΧΧΧΧΧΧ και είναι προορισμένος για την καταβολή οποιασδήποτε επιδοτήσεως εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου Φορέα
3)ΡΥΘΜΊΖΕΙ   τις μηνιαίες καταβολές των δόσεων ,όλων των δανείων που αναγράφονται στην ως άνω αίτηση, υποχρεώνοντας τον αιτούντα να καταβάλλει προς τους πιστωτές 150 ευρώ, μηνιαίως, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις πιστώτριες Τράπεζες..Το ποσό αυτό είναι κατώτερο της δικής του πρότασης στο σχέδιο συμβιβασμού,( ο ίδιος είχε προτείνει 200 ευρώ/μηνιαίως).
4)ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ στον αιτούντα , χωρίς να τον υποχρεώνει, να μην καταβάλλει προς τους καθ ων πιστωτές τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές της ως άνω ρύθμισης για δύο (2) αποκλειστικά μήνες  εκάστου έτους και συγκεκριμένα για τους μήνες, εντός των οποίων εορτάζονται )το Πάσχα και β) τα Χριστούγεννα.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση , είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη  , καθώς  ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  του δανειολήπτη, αλλά και γενικότερα δίνει λύση σε όλους τους αγρότες που τηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, προορισμένο, για την καταβολή οποιασδήποτε επιδοτήσεως εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ , να μπορούν  να  ζητούν την μη παρακράτηση.Για πρώτη φορά Δικαστήριο στην Ελλάδα  (Το Ειρηνοδικείο Χανίων), ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ στην Τράπεζα Πειραιώς  ,καθώς επίσης και σε οποιοδήποτε γενικό ή και ειδικό διάδοχο αυτής, προσωρινώς, ήτοι για δύο έτη, την παρακράτηση  από δανειολήπτη, κάθε ποσού με αυτόματες  λήψεις εκ του λογαριασμού, που τηρεί σαυτές και είναι προορισμένος, για την καταβολή οποιασδήποτε επιδοτήσεως εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου Φορέα.
  Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο


1304310Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς και εργάζεται για την ενίσχυσή τους. Ιδού λοιπόν τα κυριότερα δικαιώματα που απολαμβάνει ο επιβάτης σήμερα.
Υπεράριθμες κρατήσεις θέσεων (Overbooking) – “Aρνηση Επιβίβασης (Denied Boarding).
2.1 Το πρόβλημα – Τι ισχύει σήμερα
Διακόσια πενήντα περίπου εκατομμύρια επιβάτες αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο μια δυσάρεστη έκπληξη στα αεροδρόμια της Ε.Ε. κατά την προσέλευση τους για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Ενώ έχουν αγοράσει εισιτήρια και έχουν κλείσει θέση, κάποιος υπάλληλος της εταιρίας με την οποία πρόκειται να ταξιδέψουν τους ανακοινώνει ότι στην πτήση τους υπάρχει υπερκράτηση και θα πρέπει να επιβιβαστούν σε επόμενη πτήση. Η άρνηση επιβίβασης προκαλεί στους επιβάτες μεγάλη αναστάτωση και απώλεια χρόνου. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι έχει ορισμένα δικαιώματα ως επιβάτης στον οποίον αρνούνται την επιβίβαση σε μία πτήση κανονικού δρομολογίου όπου έχει γίνει υπερβολικός αριθμός κρατήσεων. Γι” αυτό το λόγο εκδόθηκε ο Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθμ.295/91 της 4ης Φεβρουαρίου 1991 για τη θέσπιση κοινών κανόνων σχετικών με ένα σύστημα αντισταθμιστικών παροχών σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης κατά τις τακτικές αεροπορικές μεταφορές (δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθμ. L 36, 8.2.1991, σ.5). Ο Κανονισμός αυτός είναι εφαρμοστέος σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μεμονωμένα άτομα δύνανται να αναφέρονται απευθείας σε αυτόν ώστε να εξασφαλίζουν τα δικαιώματά τους έναντι επιχειρήσεων ή ενώπιον των δικαστηρίων.
Οι όροι εφαρμογής του συστήματος αποζημίωσης και συνδρομής
Για να επωφεληθεί του συστήματος αυτού, ένας επιβάτης στον οποίο ανούνται την επιβίβαση σε μια πτήση όπου έχει γίνει υπερβολικός αριθμός κρατήσεων (μια πτήση στην οποία ο αριθμός κρατήσεων υπερβαίνει τον αριθμό διαθεσίμων θέσεων) θα πρέπει:
Να ταξιδεύει σε κανονική πτήση (εξαιρουμένων, για παράδειγμα, των ναυλωμένων πτήσεων (charters) κ.λπ.) αναχωρώντας από αεροδρόμιο βρισκόμενο στην επικράτεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης.
Να διαθέτει έγκυρο εισιτήριο που να αναφέρει μια επιβεβαιωμένη κράτηση για τη συγκεκριμένη πτήση (αυτό συνήθως επισημαίνεται με τα γράμματα «OK» στο αντίστοιχο τετράγωνο).
Να έχει παρουσιασθεί για έλεγχο εισιτηρίου για τη συγκεκριμένη πτήση εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζονται από τον αερομεταφορέα.
Μορφές αποζημίωσης και συνδρομής που δικαιούνται οι επιβάτες

Σύμφωνα με το σύστημα, ένας επιβάτης στον οποίο αρνούνται την επιβίβαση σε πτήση που έχει γίνει υπερβολικός αριθμός κρατήσεων δικαιούται:
Να επιλέξει μεταξύ επιστροφής χωρίς οικονομική κύρωση του κόστους εισιτηρίου για το μη πραγματοποιηθέν τμήμα του ταξιδιού, προώθηση προς τον τελικό του προορισμό με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία και προώθηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία της επιλογής του. Αν ο επιβάτης επιλέξει να προωθηθεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία και αυτή η προώθηση γίνεται από άλλο αεροδρόμιο, ο αερομεταφορέας οφείλει να καταβάλει το κόστος ταξιδιού προς αυτό το άλλο αεροδρόμιο.
Ανεξάρτητα από την επιλογή του επιβάτη, βάσει της προηγουμένης παραγράφου, άμεση καταβολή από τον αερομεταφορέα μιας ελάχιστης οικονομικής αποζημίωσης που ανέρχεται σε:
150 ευρώ για πτήσεις μέχρι 3.500 χλμ
300 ευρώ για πτήσεις άνω των 3.500 χλμ. ανάλογα με τον τελικό προορισμό όπως αναφέρεται στο εισιτήριο.
Αυτή η κατ” αποκοπήν αποζημίωση δύναται να μειωθεί κατά 50% όταν ο επιβάτης επιλέξει την προώθηση στον τελικό του προορισμό με πρώτη ευκαιρία αν ο χρόνος άφιξης δεν υπερβαίνει τον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο άφιξης κατά δύο ώρες για πτήσεις μέχρι 3.500 χλμ., και κατά τέσσερις ώρες για πτήσεις άνω των 3.500 χλμ.
Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση αυτή δεν γίνεται να υπερβαίνει την τιμή του εισιτηρίου προς τον τελικό του προορισμό.
Τις δαπάνες μιας τηλεφωνικής κλήσης και ενός μηνύματος μέσω τηλετύπου ή τηλεομοιοτυπίας προς το σημείο προορισμού, καταβαλλόμενες από τον αερομεταφορέα.
Επαρκή γεύματα και αναψυκτικά πληρωμένα από τον αερομεταφορέα ανάλογα με τον χρόνο αναμονής.
Διάθεση καταλύματος σε ξενοδοχείο με δαπάνη του αερομεταφορέα όταν είναι απαραίτητη η παραμονή πρόσθετης μιας ή περισσοτέρων νυκτών.
Ανεξάρτητα από τις μορφές αποζημίωσης που ορίζονται παραπάνω, ένας επιβάτης στον οποίο αρνούνται την επιβίβαση σε μία πτήση όπου έχει γίνει υπερβολικός αριθμός κρατήσεων δικαιούται να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες ενώπιον των δικαστηρίων με σκοπό την επίτευξη πρόσθετης αποζημίωσης, εκτός αν προσφέρθηκε εθελοντικά να παραχωρήσει την κράτησή του σε ανταλλαγή αποζημίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι επιβάτες στους οποίους προβάλλεται άρνηση επιβίβασης θα πρέπει να λαμβάνουν ένα έντυπο από τον αερομεταφορέα στο οποίο θα εκτίθενται οι κανόνες αποζημίωσης για εκείνους στους οποίους προβάλλεται άρνηση επιβίβασης. Επιπρόσθετα, ο αερομεταφορέας οφείλει να παρουσιάζει τους κανόνες τους οποίους ακολουθεί για την επιβίβαση επιβατών στην περίπτωση πτήσης με υπερβολικό αριθμό κρατήσεων και να διαθέτει τους κανόνες αυτούς στο κοινό τόσο σε πρακτορεία όσο και στις θυρίδες έλεγχου εισιτηρίων.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αν υπάρξει άρνηση επιβίβασης σε πτήση η οποία έχει πωληθεί ως μέρος πακέτου διακοπών, ο αερομεταφορέας οφείλει να αποζημιώσει τον οργανωτή ταξιδιού με τον οποίο ο επιβάτης είχε συνάψει τη σύμβαση. Ο οργανωτής ταξιδιών θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβιβάσει στον επιβάτη τα ποσά που έλαβε στην προκειμένη περίπτωση.
2.2 Ο νέος κανονισμός
Επειδή ο προαναφερθείς κανονισμός παρουσιάζει σημαντικούς περιορισμούς και κενά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με το Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση του Κανονισμού (Αριθμ. 261/2004) της 11ης Φεβρουαρίου 2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης και για την κατάργηση του κανονισμού 295/91/ΕΟΚ (Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 046 της 17/02/2004 σ. 0001 – 0008).
Με τον κανονισμό αυτό εισάγονται από τις 17 Φεβρουαρίου 2005 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του) τέσσερα σημαντικά νέα δικαιώματα:
Επέκταση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών σε όλα τα είδη των πτήσεων.
Μέχρι σήμερα, εξαιρούντο οι μη προγραμματισμένες πτήσεις, που αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς. Ο νέος κανονισμός θα καλύπτει τόσο τις προγραμματισμένες όσο και τις έκτακτες πτήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών που εντάσσονται σε κάποιο πακέτο διακοπών). Επίσης, ο νέος κανονισμός θα εφαρμόζεται όχι μόνο στους επιβάτες οι οποίοι αναχωρούν από αεροδρόμιο το οποίο ευρίσκεται σε κράτος μέλος αλλά επίσης, εφόσον η αεροπορική εταιρεία η οποία πραγματοποιεί την πτήση είναι κοινοτικoς αερομεταφορέας, και στους επιβάτες οι οποίοι αναχωρούν από τρίτη χώρα προς κράτος μέλος, εκτός εάν τυγχάνουν παρόμοιας μεταχείρισης στην τρίτη χώρα.
Μείωση των περιπτώσεων άρνησης επιβίβασης.
Ο νέος κανονισμός θα μειώσει δραστικά τη συχνότητα άρνησης επιβίβασης, με το συνδυασμό νέων μέτρων.
Αρχικά, όταν οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν άρνηση επιβίβασης σε επιβάτες, και πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα υποχρεούνται να ζητούν εθελοντές που θα ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν τη θέση τους έναντι ορισμένων παροχών Με άλλα λόγια, θα προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με επιβάτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να παραχωρήσουν τις θέσεις τους. Μόνον εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εθελοντών θα επιτρέπεται να αρνούνται την επιβίβαση σε επιβάτες παρά τη θέλησή τους.
Δεύτερον, εάν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αρνηθούν την επιβίβαση στους επιβάτες, θα πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις αποτρεπτικού ύψους:
250 ευρώ για πτήσεις κάτω των 1.500 χλμ.,
400 ευρώ για ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χλμ. και για άλλες πτήσεις μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ.,
600 ευρώ για όλες τις άλλες πτήσεις.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης εθελοντών και αντίστοιχο αντικίνητρο για την άρνηση επιβίβασης. Επιπλέον της χρηματικής αποζημίωσης, οι επιβάτες στους οποίους αρνείται η πρόσβαση θα εξακολουθήσουν να έχουν τα εξής δικαιώματα:
την επιλογή μεταξύ επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου τους και εναλλακτικής πτήσης, και
γεύματα, αναψυκτικά και διαμονή σε ξενοδοχείο.
Ελαχιστοποίηση της αναστάτωσης λόγω ματαίωσης.
Όταν οι αεροπορικές εταιρείες ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ματαιώνουν πτήση με ιδική τους υπαιτιότητα, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης βάσει ποσού που καθορίζεται σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, εκτός εάν:
ενημερωθούν δύο εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης, ή
ενημερωθούν εγκαίρως και προωθηθούν με άλλη πτήση στον προορισμό τους σε χρονικό διάστημα που δεν απέχει πολύ από τον χρόνο αναχώρησης της αρχικής τους πτήσης.
Επιπλέον, σε περίπτωση ακύρωσης, οι επιβάτες έχουν επιπλέον τρία άλλα δικαιώματα:
γεύματα και αναψυκτικά, και διαμονή σε ξενοδοχείο, όταν η ακύρωση υποχρεώνει τον επιβάτη να διανυκτερεύσει, και επιστροφή, όταν η ματαίωση καθυστερεί τον επιβάτη για τουλάχιστον πέντε ώρες.
Συνδρομή σε επιβάτες που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Όταν οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν λογικά μεγάλη καθυστέρηση θα υποχρεούνται να παρέχουν στους επιβάτες:
γεύματα και αναψυκτικά, και διαμονή σε ξενοδοχείο, όταν η καθυστέρηση υποχρεώνει τον επιβάτη να διανυκτερεύσει, και χρηματική επιστροφή, όταν η καθυστέρηση που προκαλείται στους επιβάτες είναι τουλάχιστον πέντε ώρες.
3. Αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με κάποια αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν πλήρη αποζημίωση, στην περίπτωση ατυχήματος, ανεξάρτητα
από τον τόπο επέλευσης του ατυχήματος, και προκαταβολές ποσών, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο, για να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τα άμεσα
οικονομικά δεινά.
Δεν επιβάλλεται κανένα χρηματοοικονομικό όριο στην ευθύνη που υπέχει κάποια αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις ζημίες που υπέστη κάποιος επιβάτης σε περίπτωση θανάτου, τραυματισμού ή πρόκλησης οποιασδήποτε άλλης σωματικής βλάβης. Δεν ισχύουν με άλλα λόγια ανώτατα όρια όσον αφορά τις αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν.
Η αεροπορική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να καταβάλει, χωρίς καμία καθυστέρηση και, οπωσδήποτε, το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη στιγμή που εξακριβωθεί η ταυτότητα του φυσικού προσώπου που δικαιούται να λάβει την αποζημίωση, την απαιτούμενη προκαταβολή για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών. Η προκαταβολή αυτή δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από το ποσό των 15.000 ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (περίπου 20.000 ευρώ) ανά επιβάτη, σε περίπτωση θανάτου.
Για να ενθαρρυνθεί η ταχεία ικανοποίηση των αξιώσεων μικρού ύψους, μέχρι και το ποσό των 100.000 ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (130.000 περίπου ευρώ) οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να περιορίζουν την ευθύνη τους ή να απαλλάσσονται από αυτήν μόνον εάν η ζημία προκλήθηκε στο σύνολό της ή κατά ένα μέρος από αμέλεια του επιβάτη ο οποίος τραυματίστηκε ή απεβίωσε.
4. Τα αεροπορικά ταξίδια ως μέρος οργανωμένων ταξιδιών
Στους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς, συμμετέχοντας σε οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις που έχουν αγοράσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να παρέχονται από το διοργανωτή ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι τους. Οι επιβάτες έχουν επίσης σαφή δικαιώματα στο θέμα της εκτέλεσης της σύμβασής τους.
Στο φυλλάδιο πρέπει, μεταξύ άλλων, να αναπτύσσονται με σαφήνεια και ακρίβεια ο προορισμός, η ακολουθητέα διαδρομή και τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τις διακοπές. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου είναι δεσμευτικές για το διοργανωτή.
Ο διοργανωτής είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει εγγράφως, πριν από την αναχώρηση, το χρόνο και τις τοποθεσίες πραγματοποίησης των ενδιάμεσων σταθμών καθώς και τις μεταφορικές διασυνδέσεις.
Ο /η καταναλωτής /-ώτρια δικαιούται να μεταβιβάσει την κράτησή του /της σε κάποιο άλλο άτομο.
Η τιμή που καθορίζεται στη σύμβαση δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί, εκτός εάν στους όρους προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή.
Ο διοργανωτής ευθύνεται για κάθε παράλειψη εκπλήρωσης των όρων της σύμβασης. Συνεπεία αυτού τα προβλήματα που ανακύπτουν στο σκέλος της πτήσης ενός οργανωμένου ταξιδιού ή διακοπών πρέπει σε γενικές γραμμές να υποβάλλονται απευθείας στο διοργανωτή, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του επιβάτη, σε όλες τις σχετικές δοσοληψίες με την αεροπορική εταιρεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια βλ. σημείο 2.8.2. πιο πάνω.
5. Λοιπά δικαιώματα
Η αεροπορική μεταφορά διέπεται από μία σύμβαση (ανάμεσα στο μεταφορέα και τον επιβάτη), με την οποία παρέχονται ορισμένα δικαιώματα στους επιβάτες. Ζητήστε από την αεροπορική σας εταιρεία ή το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο σχετικό αντίγραφο.
Βάσει των διατάξεων διεθνών συμφωνιών, η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται για τη ζημία που προκάλεσε η καθυστέρηση, εκτός εάν αποδείξει ότι έλαβε κάθε εύλογο μέτρο προς αποφυγή της ζημίας ή ότι ήταν αδύνατη η αποφυγή της. Η εταιρεία ευθύνεται επίσης για την απώλεια ή τη φθορά των αποσκευών. Ζητήστε από την αεροπορική σας εταιρεία ή το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο να σας δώσουν τις σχετικές πληροφορίες.
Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών
Τα προαναφερόμενα δικαιώματα των επιβατών καθορίζονται είτε άμεσα από τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. ή από τις ρυθμίσεις της εθνικής νομοθεσίας οι οποίες θεσπίζονται κατ’εκτέλεση των οδηγιών της Ε.Ε. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών και όλες οι άλλες επιχειρήσεις που ενέχονται στην παροχή των υπηρεσιών αεροπορικής μεταφοράς οφείλουν κατά συνέπεια να τις τηρούν.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο επιβάτης είναι να έλθει σε επαφή με την αεροπορική εταιρεία ή το διοργανωτή των οργανωμένων διακοπών.
Εάν ο επιβάτης πιστεύει ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, πρέπει ο/ η ίδιος /-α να έλθει σε επαφή με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Τηλ. Κέντρο: 210 6508000) ή την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α., Τηλ. Κέντρο: 210 8916000).
Όταν κάποιος επιβάτης υποστεί ζημία επειδή δεν τηρήθηκε η κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να συντρέχουν οι λόγοι άσκησης ιδιωτικής αγωγής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
Μπορεί επίσης να σας προσφέρουν συμβουλές ή υποστήριξη οι οργανώσεις των καταναλωτών και των επιβατών.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Ελπίδα, σε μητέρα μονογονικής οικογένειας .από το Ειρηνοδικείο Χανίων

 ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 7-08-2014

 Μητέρα μονογονικής οικογένειας, συνταξιούχος  του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω χηρείας , χρεωμένη σε δύο Τράπεζες, αλλά και  στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  ένοιωσε  την Ελπίδα και την δικαίωση  ,μέσα από την με ημερ  22-05-2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό διάστημα αρκετών   ετών,( αφού η ημερ  εκδίκασης έχει οριστεί για το έτος 2022)   καταβάλλοντας μέχρι αυτό το χρονικό διάστημα, μηνιαία  δόση 180 ευρώ , ενώ με την ίδια απόφαση  διασώζονται όλα τα περιουσιακά της  στοιχεία , ιδιαίτερα  η κατοικία της , και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των πιστωτών, εναντίον της

Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας η  εν λόγω καταναλώτρια-δανειολήπτρια είναι μέλος  της, η απόφαση  του Δικαστηρίου των Χανίων  , αφορά δανειολήπτρια  , συνταξιούχο ,εκ χηρείας, 54ετών,μη εργαζόμενη , μητέρα ενός ανήλικου τέκνου .
Η συνολική της χρέωση της δανειολήπτριας και στους τρις πιστωτικούς Φορείς (Τράπεζες και Ταμείο,φθάνει στο ποσό των 137.572 ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει:
Εισόδημα που διαθέτει μηνιαίως,  είναι η σύνταξή εκ χηρείας   , ποσού μόλις  στα 889,91 ευρώ μηνιαίως   από τα οποία το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , παρακρατεί ποσό 349,91 Ευρώ μηνιαίως.Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης της ίδιας και του ανήλικου τέκνου της ,(που έχει την επιμέλεια του) και που η ίδια δηλώνει , ανέρχεται  στο ποσό των 850 ευρώ ,μηνιαίως, διαμένει δε σε μισθωμένη κατοικία, πληρώνοντας ενοίκιο.
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:
 α)Μονοκατοικία στην περιοχή του Δήμου  Αποκορώνου, εμβαδού 85τ.μ κατά 25% δικής της κυριότητας.
β)Ι.Χ εμπορικής αξίας 2.000 Ευρώ
γ)Αγροτεμάχια με ελιές στην περιοχή του Δήμου Αποκορώνου
 Το Ειρηνοδικείο των Χανίων ,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η  καταναλώτρια - δανειολήπτρια  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της ,της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ,  με το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΔΙΑΤΗΡΕΙ τη πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας της δανειολήπτριας
2)ΡΥΘΜΙΖΕΙ τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές των δόσεων όλων των δανείων που αναγράφονται στην αίτηση της ,υποχρεώνοντας την αιτούσα να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 180 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα κατανεμηθεί συμμέτρως μεταξύ των πιστωτών της, αναλογικά με το ύψος των απαιτήσεων τους, όπως αυτές εισφέρονται από την ίδια στην υπαρ.46/2014 αίτηση της υπαγωγής στο Ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη)
3)ΟΡΊΖΕΙ ως χρόνο καταβολής εκάστης μηνιαίας χρηματικής καταβολής, το πρώτο δεκαπενθήμερο εκάστου μηνός, αρχής γενομένης από 01-06-2014
4)ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ στην αιτούσα, χωρίς να την υποχρεώνει, να μην καταβάλλει προς τις καθ ων τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές της Πρ.Διαταγής, για δύο (2) αποκλειστικά μήνες εκάστου έτους και συγκεκριμένα για τους μήνες  εντός των οποίων εορτάζονται α)το Πάσχα και β)τα Χριστούγεννα.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία , διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση , είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη  , καθώς  ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  της δανειολήπτριας , καθορίζει μηνιαία δόση  180 ευρώ, χαρίζοντας της  μεγάλη οικονομική ανάσα.
 Τέλος, ως ΄Ενωση οφείλουμε να τονίσουμε οτι, με την υπαγωγή της δανειολήπτριας στο Ν.3869/2010, ελάφρυνε τις δανειακές της υποχρεώσεις  κατά πολύ, αφού μόνο στο Τ.Π.&Δανείων κατέβαλλε μηνιαία δόση 350 Ευρώ, ενώ τώρα και με το Ταμείο,  θα καταβάλλει συνολικά προς όλους τους πιστωτές , μηνιαία δόση ΜΟΝΟ 180 ευρώ.
  Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Δανειολήπτρια Χήρα, από την Ιεράπετρα ,"ανάσανε" με απόφαση Δικαστηρίου

  ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 6-08-2014

  Δανειολήπτρια  Χήρα, συνταξιούχος  του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από την Ιεράπετρα, , χρεωμένη σε τρις Τράπεζες και σε ένα Ιδιώτη  "ανάσανε"  με την με ημερ  1-07 -2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας , στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό διάστημα τριών ετών, καταβάλλοντας μηνιαία  δόση 250 ευρώ , ενώ με την ίδια απόφαση  διασώζονται όλα τα περιουσιακά της  στοιχεία , ιδιαίτερα  η κατοικία της ,η οποία είχε  κατασχεθεί με την με αρθμό 1786/4-2-2014  κατασχετήρια έκθεση του Δικαστικού Επιμελητή, Πρωτοδικείου Λασιθίου και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των πιστωτριών Τραπεζών ως και του Ιδιώτη ,εναντίον της .
Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας η  εν λόγω καταναλώτρια-δανειολήπτρια είναι μέλος  της, η απόφαση  του Δικαστηρίου της Ιεράπετρας , αφορά δανειολήπτρια  , συνταξιούχο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών 67ετών, ευρισκόμενη σε κατάσταση χηρείας , με δύο παιδιά  ενήλικα, τα οποία σήμερα εργάζονται και έχουν τηνδική τους οικογένεια , μη εξαρτώμενα οικονομικά από την μητέρα τους .
Η συνολική της χρέωση της δανειολήπτριας και στις τρις πιστώτριες Τράπεζες  και σε ένα Ιδιώτη ,φθάνει στο ποσό των 75.237,56 ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει:
Εισόδημα που διαθέτει μηνιαίως,  είναι η κύρια σύνταξή  γήρατος, ποσού 540 ευρώ και το επίδομα ΕΚΑΣ ποσού 230 ευρώ ΄,ήτοι συνολικό ποσό που λαμβάνει    φθάνει στο ποσό των 770 ευρώ, μηνιαίως , συν 85 ευρώ ,από γεωργικές επιδοτήσεις. Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης της, που η ίδια δηλώνει , μηνιαίως, ανέρχεται  στο ποσό των 635 ευρώ.
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει:
 α)κατοικία εμβαδού 150 τ.μ
β)Ένα οικόπεδο 60τ.μ
 γ)Στον Δήμο Σητείας αρκετά αγροτεμάχια με ελιές
δ)Ι.Χ εμπορικής αξίας 2.000 Ευρώ
 Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η  καταναλώτρια - δανειολήπτρια  πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για τρία  έτη, δηλ. μέχρι  1-9-2017 με το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ την λήψη  κάθε   καταδιωκτικού μέτρου , κατά της δανειολήπτριας , την μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών της δανειολήπτριας.
2)ΚΑΘΟΡΊΖΕΙ Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, αφού έλαβε υπόψη του ,τα εισοδήματα της δανειολήπτριας ,του συνόλου των χρεών της, την οικονομική της δυνατότητα, τις δαπάνες της διαβίωσης της ,της καθόρισε να καταβάλλει μηνιαία δόση  250 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις  πιστώτριες Τράπεζες.
3)ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ  την δανειολήπτρια,μετά την πάροδο της τριετίας , ήτοι από 1-9-2017  ,  προς την Τέταρτη Τράπεζα  και  ΜΟΝΟ ,να καταβάλλει το ποσό των 250 ευρώ ,για την διάσωση της κυρίας κατοικίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης
Σημειωτέον : H κατάσχεση  επί της κυρίας κατοικίας της δανειολήπτριας έχει εγγραφεί στα βιβλία κατασχέσεων του Υποθηκοφυλακείου Ιεράπετρας ΥΠΕΡ της Ιδιώτου ,για ποσό των 19.755,95 ευρώ.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία  δια της συνεργαζόμενης δικηγόρου  στην Ιεράπετρα, διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση , είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη  , καθώς  ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  της δανειολήπτριας , καθορίζει μηνιαία δόση  250 ευρώ, η ίδια είχε προτείνει να διαθέσει την διαφορά του κόστους διαβίωσής της , του ποσού των 200 ευρώ.
 Τέλος ως ΄Ενωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρώτη μας κατοικία κινδυνεύει να χαθεί , εάν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές "κόκκινα δάνεια"  και δεν έχουμε προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις.
  Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Δικαίωση δανειολήπτη , Δημοτικού υπαλλήλου με σύζυγο άνεργο


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ   4-08-2014

Σημαντικό!!!
  Επειδή πολλοί δανειολήπτες- εγγυητές , αλλά και δικηγόροι ,διαμαρτύρονται ότι  κάποιοι δικαστές , σε δανειακές συμβάσεις που  οι αιτούντες έχουν την ιδιότητα του εγγυητή , στις δικαστικές  αποφάσεις  υποχρεώνονται να πληρώνουν  δόσεις  και οι δύο  (πρωτοφειλέτης- εγγυητής)ταυτόχρονα για το ίδιο χρέος. Στην με ημερ. 2/7/2014 . το πεδίο ξεκαθαρίζεται  από το Ειρηνοδικείο Χανίων,το οποίο ορίζει  ότι "Εάν σε κάποια δανειακή σύμβαση οι αιτούντες έχουν την ιδιότητα του εγγυητή, οι καταβολές εκ μέρους τους θα αρχίσουν εφ όσον, οι αντίστοιχοι καθ ων πιστωτές των συγκεκριμένων δανείων, τους ενημερώσουν εγγράφων ότι ο πρωτοφειλέτης κατέστη υπερήμερος" που σημαίνει ότι ο εγγυητής ,πληρώνει ΜΟΝΌ εφόσον δεν πληρώνει ο οφειλέτης, την καθορισμένη  δόση ,στο συγκεκριμένο δάνειο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ:
Οικογένεια Δανειοληπτών, που ο σύζυγος  είναι Δημοτικός υπάλληλος,  η δε σύζυγος άνεργη  ,"ανάσανε"  με την με ημερ  2/7/2014  απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό διάστημα δύο ετών, ήτοι μέχρι  27-06-2016 ώστε να επανεκτιμηθεί εκ νέου από το Δικαστήριο, η οικονομική της κατάσταση και αναλόγως αυτής, να μειωθεί ή αυξηθεί ή διατηρηθεί, το ύψος των μηνιαίων χρηματικών καταβολών, ενώ με την ίδια απόφαση  διασώζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας , ιδιαίτερα  η κατοικία της και αποτρέπονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκ μέρους των πιστωτριών Τραπεζών και για τους δύο οφειλέτες.
Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας οι  εν λόγω δανειολήπτες  είναι μέλη της, είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές η με ημερ  2/7/2014 απόφαση  του Δικαστηρίου των Χανίων , αφορά οικογένεια δανειοληπτών ο σύζυγος εργάζεται ως  Δημοτικός  υπάλληλος, ηλικίας  40ετών, η δε σύζυγος είναι άνεργη  έχουν δύο ανήλικα  παιδιά Η συνολική οφειλή και για τους δυο φθάνει στο  ποσό των 49.921,26 ευρώ
Εισόδημα που διαθέτει: Μοναδικό εισόδημα που διαθέτει είναι ο μισθός του, που λαμβάνει από την εργασία του ως Δημοτικός υπάλληλος ,που  φθάνει στο ποσό των932,97 ευρώ,μηνιαίως  η δε σύζυγος  από εποχιακή απασχόληση 714,78 ευρώ .Εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσής της οικογένειας που η ίδια δηλώνει στην υποβληθείσα αίτηση ανέρχεται στο ποσό των 2.000 Ευρώ/μηνιαίως καθώς ο σύζυγος αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιολογικό)
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν:
Ο σύζυγος   
οικόπεδο 434 τ.μ στα Χανιά ιδιοκτησίας κατά 31%
Η σύζυγος
 α)Κατοικία  επιφάνειας 103,12 τ.μ 100% ιδιοκτησία της
  β)Μονοκατοικία επιφάνειας  25 τ.μ , ιδιοκτησία της 50%
  γ)Ένα αγροτεμάχιο,  με ελιές συνολικής έκτασης 2000 τ.μ και δύο αγροτεμάχια μονοετούς καλλιέργειας συνολικής έκτασης 59.504,77 τ.μ  με ποσοστό συνιδιοκτησίας
  δ) Δύο Ι.Χ
 Το Ειρηνοδικείο Χανίων,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι οι  καταναλωτές  - δανειολήπτες  πληρούν  τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ,στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους τους χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για δύο  έτη, δηλ. μέχρι  27-06-2016 το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ την λήψη  κάθε   καταδιωκτικού μέτρου , κατά των δανειοληπτών , την μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών τους
2)ΚΑΘΟΡΊΖΕΙ μηνιαία δόση  το 30%  ευρώ, εκάστου δανείου ξεκαθαρίζοντας  ότι "Εάν σε κάποια δανειακή σύμβαση οι αιτούντες έχουν την ιδιότητα του εγγυητή, οι καταβολές εκ μέρους τους θα αρχίσουν αφ όσον, οι αντίστοιχοι καθ ων πιστωτές των συγκεκριμένων δανείων, τους ενημερώσουν εγγράφων ότι ο πρωτοφειλέτης κατέστη υπερήμερος"
  Η απόφαση αυτή, δικαίως και ελήφθη έτσι , διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέτρεπε τον παράνομο πλουτισμό των πιστωτών (Τραπεζών), αφού για το ίδιο χρέος θα εισέπρατταν από δύο πηγές!!!
3)ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ στους αιτούντες , χωρίς να τους  υποχρεώνει, να μην καταβάλλουν  προς τους καθ ων πιστωτές, τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές της ως άνω ρύθμισης για τρεις (3) αποκλειστικά μήνες  εκάστου έτους και συγκεκριμένα για τους μήνες εντός των οποίων εορτάζονται  α)το Πάσχα και  τα Χριστούγεννα και β)για τον μήνα Αύγουστο, που κατά παράδοση  αποτελεί μήνα διακοπών.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή ,την εξωδικαστική προσπάθεια για τα  μέλη της,  η απόφαση αυτή θεωρείται, μια θετική απόφαση , είναι  σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη  , καθώς  ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία  της  οικογένειας των δανειοληπτών, σώζει την περιουσία της από τα καταδιωκτικά μέτρα των Τραπεζών, υποχρεώνοντας τους  να καταβάλλουν για όλες τους τις οφειλές  μηνιαία δόση το 30%  ευρώ, εκάστου δανείου δηλ  137 Ευρώ μηνιαίως.
  Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη