Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Μηδενικές καταβολές " από το Ειρηνοδικείο Χανίων,για Χανιώτισσα δανειολήπτρια ,με περιουσία

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 31-07-2015


Το Ειρηνοδικείο των  Χανίων , με την υπαρ.402/2015 απόφαση του, αποφάσισε  για  ζευγάρι δανειοληπτών, που κατέφυγαν στο ν.3869/2010, μέσω της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας τυγχάνουν Ιδρυτικά μέλη , για  την ρύθμιση των χρεών τους και διάσωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Επί της ουσίας της απόφασης , πρόκειται για ζευγάρι με τρία τέκνα, τα δύο ανήλικα και το ένα ενήλικο, ο σύζυγος είναι ηλικίας  56 ετών , η δε σύζυγος 52 ετών
Αναλυτικά: Πρόκειται για οικογένεια δανειοληπτών, ο σύζυγος είχε χρέος 20.347,28 ευρώ, η δε σύζυγος,  56.221,67 ευρώ .Συνολικό χρέος της οικογένειας  ανέρχεται  στο ποσό ,76.568,95 ευρώ.
ΕΙΣΌΔΗΜΑ που η οικογένεια  δανειοληπτών  διαθέτει   είναι ο  μισθός  του συζύγου  40.200,41 ευρώ, η σύζυγος δεν διαθέτει εισόδημα καθώς τυγχάνει άνεργη από το έτος 2010.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που η οικογένεια διαθέτει, ο σύζυγος δεν διαθέτει κανένα ακίνητο  περιουσιακό στοιχείο,  διαθέτει δύο  ΙΧΕ αυτοκίνητα  ,η δε σύζυγος διαθέτει κατοικία επιφάνειας 96,5 τ.μ .
Το Ειρηνοδικείο  των Χανίων, με  την υπαρ.402/2015  απόφαση του, αποφάσισε 
  Έκανε δεκτή  ,  την αίτηση των καταναλωτών, όπως αυτή υποβλήθηκε , παρά τις ενστάσεις των πιστωτικών Τραπεζών,
 Για τον σύζυγο, ορίζει  δόση πενταετίας  340 ευρώ (340Χ 60 ) = 20.400 ευρώ,
  Για την σύζυγο ορίστηκαν "μηδενικές καταβολές" για μια πενταετία, και  για την διάσωση του σπιτιού ,δόσεις δεκαετίας  ποσού 317Χ120 = 38.040 ευρώ. το συνολικό ποσό χρέους της δανειολήπτριας ανέρχεται στο ποσό των 56.221,67 ευρώ, σε τέσσερις Τράπεζες ,επομένως στην συγκεκριμένη δανειολήπτρια και εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση ,το χρέος θα "κουρευτεί"  το χρέος της κατά 18.181,67 ευρώ , σε ποσοστό 32%
Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μια θετικότατη απόφαση, και έχει και ουσιαστικό ενδιαφέρον , καθώς  το Ειρηνοδικείο Χανίων, εκτίμησε την ειλικρίνεια των δανειοληπτών ,όπως αυτά κατατέθηκαν (προφορικά και με αποδεικτικά στοιχεία) και ρύθμισε τα χρέη των δανειοληπτών κατά την οικονομική τους μπόρεση.
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος  ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 εργάσιμες ημέρες



Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης 

          Ιωάννα  Μελάκη

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Νέες τιμές σε καφεδες και νερά σε αεροδρόμια και λιμάνια




Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/07/2015, 12:02
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2015, 12:03

Καθορίστηκαν με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι ανώτατες τιμές πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων που διατίθενται σε κυλικεία, μπαρ, αναψυκτήρια, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, που δραστηριοποιούνται σε αεροδρόμια, πλοία, λιμάνια γήπεδα και στάδια.
Τα προϊόντα διατίθενται εντός αεροδρομίων, εντός αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα), αρχαιολογικούς χώρους, ανεξαρτήτως αν στους χώρους αυτούς, λειτουργεί ή όχι μουσείο αρχαιοτήτων, εντός των επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως (όχι των κρουαζιερόπλοιων), εντός των τρένων και των σιδηροδρομικών σταθμών, εντός κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών και ευαγών ιδρυμάτων, εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, εντός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
-Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ.
-Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ.
-Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ.
-Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20 ευρώ.
-Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κ.λπ.) μονός 1,30 ευρώ.
-Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,45 ευρώ.
-Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κ.λπ.) μονός 1,30 ευρώ.
-Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) 1,30 ευρώ.
Επίσης όταν τα προϊόντα διατίθενται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
-Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ
-Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων 1,35 ευρώ
-Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον 0,40 ευρώ.
-Tυρόπιτα-σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων - 1,10 ευρώ.
-Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου - 0,35 ευρώ.
-Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml - 0,95 ευρώ
Σύμφωνα με την απόφαση όσοι δεν υιοθετούν τις σχετικές ανώτατες τιμές θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 1.500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.
Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δικαίωση 76 χρονου δανειολήπτη, από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας "


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  29-07-2015
 
Ειρηνοδικείο  Ιεράπετρας (Προσωρινή Διαταγή 22/06/2015)
 Προσωρινή Διαταγή , "Μηδενικές δόσεις" και   διάσωση όλων των περιουσιακών στοιχείων (κατοικία, αγροτεμάχιο με ελιές, αυτοκίνητο),για πρώην αγρότη, νυν  συνταξιούχο  του Ο.Γ.Α , κατοίκου Ιεράπετρας (Γρα- Λυγιά )εξέδωσε το εν λόγω Δικαστήριο.
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , πρόκειται  για δανειολήπτη 76 ετών , έγγαμο, πατέρας ενός  ενηλίκου  τέκνου. Ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι χρεωμένος  σε μία Τράπεζα, συνολικού ποσού  χρέωσης ,πάνω από 100.00,00 ευρώ.
 Εισόδημα που o  δανειολήπτης διαθέτει : Διαθέτει 704, 12,00 ευρώ, μηνιαίως από την σύνταξη.
Περιουσιακά στοιχεία που ο δανειολήπτης  , διαθέτει
α)ισόγεια κατοικία 70,00  τ.μ ,κατά 50% κυριότητα β) Αγροτεμάχιο με 18 ρίζες ελιές και γ )Ι.Χ αυτοκίνητο.
Το Ειρηνοδικείο της της  Ιεράπετρας , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο  δανειολήπτης  , πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης του , στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, του  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο. 
1)Δέχεται , το αίτημα , της χορήγησης, Προσωρινής Διαταγής , δεδομένου ότι τυγχάνει  συνταξιούχος σήμερα  που έχει  ήδη περιέλθει αν υπαίτια σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, λόγω των συνεχών μειώσεων του εισοδήματός του και της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης
2)Αποφασίζει προσωρινά  , την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, κατά της περιουσίας του,
διατηρώντας   την πραγματική  και νομική κατάσταση της περιουσίας του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
3)Ορίζει, "μηδενικές δόσεις"
Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η Προσωρινή Διαταγή ,που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, για τον  εν λόγω δανειολήπτη  ,θεωρείται ευνοικότατη , είναι Προσωρινή Διαταγή της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.
  Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 
 
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Νέος οδηγός για τις συναλλαγές από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

   
Νέες επικαιροποιημένες ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων που περιλαμβάνει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ειδικότερα:
1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;
Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργείται η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.
4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.
5. Μπορώ να έχω πρόσβαση στη θυρίδα μου;
ΝΑΙ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση, είτε με την τήρηση της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή με σειρά χρονικής προτεραιότητας, είτε κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε. Προς το σκοπό αυτό, έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.
6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.
9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
  • μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
  • εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;
ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
  • μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
  • εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και
  • για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.
2. Πληρωμές ξενοδοχείων.
3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.
5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).
6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.
7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).
8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
11. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.
12. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;
ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
  • πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
  • πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
  • καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
  • εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
  • εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
  • εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
  • κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,
  • άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
  • πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
  • αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,
  • κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
13. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

14. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;
Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.
15. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;
ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:
  • οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
  • τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,
  • πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,
  • πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
  • πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.
16. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;
ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση την νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.
17. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.
18. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
  • των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
  • του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
  • του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
  • του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
19. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
20. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.
21. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.
Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τα αιτήματα των συναλλασσομένων μπορούν να υποβάλλονται στην τράπεζα συνεργασίας τους. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού εφόσον οι συναλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.
22. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
23. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
24. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα –μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας.
25. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.
26. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;
ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδιο ή σε άλλη τράπεζα.
27. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΦΕΚ Β΄ 1563/24.7.2015) δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:
  • από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και
  • εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Το μηνιαίο εγκριτικό όριο κάθε τράπεζας για πελάτη της δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας. Ο έλεγχος για τη συνδρομή της ως άνω προϋπόθεσης γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητά κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα που αφορούν πληρωμές εισαγωγών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού των σχετικών παραστατικών, από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει μόνη της είτε θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού. Τόσο οι τράπεζες όσο και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξετάζουν κατά προτεραιότητα συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.
28. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;
ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.
29. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;
ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.
30. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;
ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.
31. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;
Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.
32. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
33. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;
ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).
34. Επιτρέπεται η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για χρηματοπιστωτικά μέσα του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007 δεν επιτρέπεται.
Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

(Μ.Πρ. Χανίων) Η 343/ 2015, Απόφαση σταθμός δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη ρύθμιση ,υπερχρεωμένου Δημοσίου Υπαλλήλου"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  26 - 07-2015

 Έσωσε την περιουσία του και ¨κούρεψε" το χρέος του  κατά 62%
Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο  των Χανίων , έκανε δεκτή την ΄Εφεση  δανειολήπτη  Δημοσίου υπαλλήλου (εργάζεται ως οδηγός),σώζοντας την κατοικία του  και "κουρεύοντας " το χρέος του , συνολικού ποσού των 113.757,21 ευρώ κατά 70.690,21 ευρώ ,σε ποσοστό  62%, εξαφανίζοντας την υπ΄ αρ.20/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, όπου είχε απορριφθεί η αίτηση του λόγω "αοριστίας"
Σημαντικότατη απόφαση, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων ,σε άσκηση έφεσης κατά της υπ΄ αρ.20/2013 απόφασης του Ειρηνοδικείου Χανίων (για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένου δανειολήπτη) όπου η αίτηση  του δανειολήπτη απορρίφτηκε ,λόγω αοριστίας.Παρά ταύτα ο δανειολήπτης δεν έχασε το θάρρος του και καθοδηγούμενος από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας είναι μέλος, προσέφυγε στο Εφετείο.Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο , με την υπαρ.343/2015 απόφασή του, δικαίωσε τον 45 χρονο δημόσιο υπάλληλο, πατέρα δύο ανηλίκων τέκνων, σύζυγο άνεργης γυναίκας, ο οποίος είχε αναλάβει δάνεια συνολικού ύψους 113.757,21 ευρώ, ρύθμισε τις οφειλές του, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, "κούρεψε" το δυσβάσταχτο γι΄ αυτόν χρέος ,κατά 62% διαγράφοντας το ,το  χρέος  κατά 70.690,21ευρώ και διασώζοντας ,την κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση, αλλά και την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη  περιουσία , της οποίας είναι κάτοχος.
 Αναλυτικά:To Πρωτοδικείο Χανίων , με την υπαρ,343/2015  απόφασή του
α)έκανε δεκτή την αίτηση της έφεσης.
 β)Ρύθμισε  τα χρέη του αιτούντος, υποχρεώνοντας τον να καταβάλει για πέντε έτη, το ποσό των 240 ευρώ, συμμέτρως καταβαλλόμενο στις δύο πιστώτριες  Τράπεζες. δηλ στην πενταετία θα καταβάλλει 5Χ12=60Χ240=14.400 ευρώ
γ)Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία,εμβαδού 79,10 τ.μ
δ)Χορηγεί περίοδο χάριτος πενταετία
ε)Επιβάλλει στον αιτούντα για την διάσωση της κατοικίας στην καταβολή συνολικού ποσού 28.667,52 ευρώ, σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ποσού 159,26 εκάστη και για χρονικό διάστημα 15 χρόνων
ζ) Διατάσσει την επιστροφή του καταβληθέντος παραβόλου ποσού 200 ευρώ ,για την 'ασκηση της έφεσης στον εκκαλούντα.
Όπως αναφέρει  Συμπερασματικά ,στην ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  ,η απόφαση θεωρείται ένας φωτεινός φάρος ,που βάζει ένα μικρό λιθαράκι στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων ,από την δυσβάστακτη υπερχρέωση του Τραπεζικού συστήματος, και η εν λόγω ρύθμιση ,δρομολογεί για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα οικονομική και κοινωνική ζωή όπως το πνεύμα του νόμου Κατσέλη ορίζει. Επίσης με αφορμή αυτή την απόφαση  τονίζει ότι"Ο νόμος Κατσέλη , όπως και τα Δικαστήρια μας θέλουν ειλικρινείς και εάν κάποια φορά χάσουμε κάποια μάχη δεν χάσαμε τον πόλεμο".
 Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος  ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 εργάσιμες ημέρες




Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
          Ιωάννα  Μελάκη

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Σοκ και δέος " η υπαρ.236/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, για συνταξιούχο, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ      23 - 07-2015
 
 Ρύθμιση χρέους  των 70.153,62 ευρώ, σε δόσεις πενταετίας ,βάσει του ν.3869/2010, για δε το υπόλοιπο ποσό των 47.954,00 ευρώ απαλλάσσεται.

Το Ειρηνοδικείο των Χανίων , με την υπαρ.236/2015 απόφαση του, "κούρεψε" τα χρέη συνταξιούχου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου , σε ποσοστό 68%, ορίζοντας  δόση πενταετίας και ΜΟΝΟ , προς τις τέσσερις πιστώτριες Τράπεζες, ελαφρύνοντας ,από τον "βραχνά" του χρέους, μια και ο εν λόγω δανειολήπτης  δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Επί της ουσίας της απόφασης , και σύμφωνα με την ανακοίνωση  της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ΄στην  οποία ο εν λόγω δανειολήπτης προσέφυγε από το έτος 2010 , αιτώντας την στήριξη , καθοδήγηση και ένταξη στο ν.3869/2010(ν.Κατσέλη) καθώς ένοιωσε αδυναμία πληρωμής του ληξιπρόθεσμου χρέους του, σε τέσσερις Τράπεζες, συνολικού ποσού οφειλής 70.153,62 ευρώ
Αναλυτικά: Πρόκειται για δανειολήπτη 62 ετών, διαζευγμένο, πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων, που οικονομικά δεν τον βαρύνουν , ζει μόνος του, με εισόδημα από την σύνταξη του , σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
ΕΙΣΌΔΗΜΑ που διαθέτει ο εν λόγω δανειολήπτης   είναι η σύνταξη του 1.200 ευρώ mhnia;ivw.Το  κόστος διαβίωσης του, όπως ο ίδιος αιτιολογεί, ανέρχεται στο ποσό των 830,00 ευρώ μηνιαίως.
Το Ειρηνοδικείο  των Χανίων, με  την υπαρ 236/2015  απόφαση του, αποφάσισε 
 1)Εκανε δεκτή  ,  την αίτηση του συνταξιούχου δανειολήπτη, όπως αυτή υποβλήθηκε , παρά τις ενστάσεις των πιστωτικών Τραπεζών, περί αοριστίας.
Ορίζει  δόση πενταετίας 370 ευρώ (370Χ 60 ) = 22.200 ευρώ, για το υπόλοιπο ποσό των 47.954,00 ευρώ, απαλλάσσεται.
  Αφού τηρηθούν τα της απόφασης,  για το υπόλοιπο χρέος , του ποσού των  47.954,00 ευρώ, ο δανειολήπτης ΑΠΑΛΛΆΣΣΕΤΑΙ ,  δηλ. έχουμε "κούρεμα" του χρέους  του  εν λόγω δανειολήπτη  κατά 68 %
Συμπερασματικά: ¨Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μια θετικότατη απόφαση, καθώς ρυθμίστηκε το χρέος του συνταξιούχου με το δικό του "μπορώ" , απαλλάσσοντας τον από τον βραχνά της υπερχρέωσης , αλλά και "κουρεύοντας " το  κατά 68% από 70.153,62 ευρώ, συνολικής χρέωσης θα πληρώσει ΜΟΝΌ
22.200 ευρώ
Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος  ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 εργάσιμες ημέρες



Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
          Ιωάννα  Μελάκη

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Χαμόγελο, για τρίς Ιεραπετρίτες, οι Προσωρινές Διαταγές του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας"

 ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ  22 - 07 - 2015

Ειρ. Ιεράπετρας  : Τρις Προσωρινές  Διαταγές , για δύο συνταξιούχους υπερχρεωμένους  και μία άνεργο , αποφάσισε το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, δίνοντας  τους την οικονομική ανάσα, αλλά και σώζοντας όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, μέχρι το έτος 2017, όπου έχει  οριστεί ,ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής τους.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,  της οποίας οι  εν λόγω καταναλωτές ,είναι μέλη της .
Η πρώτη δανειολήπτρια,είναι συνταξιούχος 62 ετών , έγγαμος , μητέρα δύο ενηλίκων τέκνων, χρεωμένη σε τέσσερις Τράπεζες, συνολικού ποσού χρέωσης 73.008,19 ευρώ και με εισόδημα 438,16 ευρώ, από την σύνταξή της
Ο δεύτερος δανειολήπτης, είναι συνταξιούχος , 67 ετών, έγγαμος με δύο ενήλικα τέκνα, χρεωμένος σε τέσσερις Τράπεζες, συνoλικής οφειλής 330.341,19 ευρώ , με εισόδημα 923,00 ευρώ , από την σύνταξή του,
Η Τρίτη δανειολήπτρια   είναι  άνεργος ,χωρίς εισόδημα ,συνηρείται από το εισόδημα των γονιών της.
Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι οι  εν λόγω  δανειολήπτες , πληρούν  τις προϋποθέσεις ένταξης τους  , στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, τους   χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο. 
1)Δέχεται , το αίτημα , της χορήγησης, Προσωρινής Διαταγής και για τους τρις ,
2)Αποφασίζει προσωρινά  , την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, κατά της περιουσίας τους, την διατήρηση  της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
4)Ορίζει, την καταβολή ποσού άμεσα, με την επίδοση της Προσωρινής Διαταγής, α) για την πρώτη δανειολήπτρια  καταβολή ποσού, 150,00  ευρώ μηνιαίως , για τον δεύτερο  δανειολήπτη  350,00 ευρώ και για την τρίτη δανειολήπτρια, 60,00  για χρονικό διάστημα 3 ετών, προς σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτριών Τραπεζών. 
 Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οι Προσωρινές  Διαταγές  ,που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας   , για τους  εν λόγω δανειολήπτες, θεωρούνται σημαντικές, καθώς τους δόθηκε η αιτούμενη οικονομική  ανάσα,
 
Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140   

 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη  ,

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Δικαίωση πολύτεκνου συνταξιούχου , από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 21-07-2015

Ειρ.Ηρακλείου  : 

 Προσωρινή Διαταγή , και  διάσωση όλων των περιουσιακών στοιχείων ,για πρώην αγρότη, νυν  μικρο συνταξιούχο , από το Ηράκλειο, εξέδωσε το εν λόγω Δικαστήριο.
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , πρόκειται  για δανειολήπτη 66 ετών , έγγαμο, πατέρας τεσσάρων τέκνων ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι χρεωμένος  σε τέσσερις Τράπεζες, συνολικού ποσού  χρέωσης 68.197,60 ευρώ
 Εισόδημα που o  δανειολήπτης διαθέτει : Διαθέτει 311,00 ευρώ, μηνιαίως από την σύνταξη
Περιουσιακά στοιχεία που ο δανειολήπτης  , διαθέτει
α)ισόγεια κατοικία 85  τ.μ ,κατά 50% κυριότητα β)οικόπεδο  480 ,00 τ.μ  γ)Αγροτεμάχια με 100 ρίζες ελιές 
Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης  , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο  δανειολήπτης  , πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης του , στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, του  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο. 
1)Δέχεται , το αίτημα , της χορήγησης, Προσωρινής Διαταγής , δεδομένου ότι τυγχάνει  μικροσυνταξιούχος σήμερα  που έχει  ήδη περιέλθει αν υπαίτια σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, λόγω των συνεχών μειώσεων του εισοδήματός του και της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης
2)Αποφασίζει προσωρινά  , την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, κατά της περιουσίας του,
διατηρώντας   την πραγματική  και νομική κατάσταση της περιουσίας του, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.(ημερ. συζήτησης της αίτησης έχει οριστεί , η 14 /3/2017)
3)Ορίζει, μηνιαία καταβολή δόσης 200,00 ευρώ
Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η Προσωρινή Διαταγή ,που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου  Κρήτης, για τον  εν λόγω δανειολήπτη  ,θεωρείται ευνοικότατη , είναι Προσωρινή Διαταγή της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.
  Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 
 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Απάντηση Υπουργού Ανάπτυξης περί της Ένταξης Ελ. Επαγγελματιών στο Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη)




Το άρθρο 2 παρ 1 του πτωχευτικού κώδικα ορίζει ότι πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι. Κατά το Β.Δ. 19-04/1-5/1835 άρθρο 1, ορίζεται ότι έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικές και κύριο επάγγελμα έχουν την εμπορία.Οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. 

Επίσης, κατά το Β.Δ. 2/14-05-1835, προβλέπεται ποιες είναι οι εμπορικές πράξεις βάσει των οποίων κάποιος αποκτά την εμπορική ιδιότητα.

Στα πλαίσια του Ν.
3869/2010 υπάγονται και οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ, ομοίως, οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, που αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

Προσθέτως, υπάγονται και όσοι ήταν έμποροι έπαψαν όμως την εμπορία ή την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς κατά την παύση αυτή να έχουν παύσει τις πληρωμές τους. (
άρθρο 2 παρ. 3 πτωχευτικού κώδικα).
Σημειώνεται περαιτέρω, ότι νομολογιακά*  και ερμηνευτικά στο πεδίο εφαρμογής του νόμου Κατσέλη ήδη υπάγονται και οι «μικροέμποροι», δηλαδή φυσικά πρόσωπα που ασκούν την  εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση μέσα από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών. (Βλ. Ενότητα "Συχνά Ερωτήματα", Ερώτημα 1 όπου γίνεται εκτενής αναφορά)