Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Έσωσε σπίτι, αποθήκη, οικόπεδο, μαγαζί και "κούρεψε" το χρέος του κατά 82% δανειολήπτης, από το Λασίθι"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  29/10 /2015
Νέα απόφαση η υπαρ.25/2015 του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Λασιθίου.


  Μια διαφορετική μέρα ξημέρωσε ,για υπερχρεωμένο  δανειολήπτη, με πολλά προβλήματα υγείας, (ανάπηρος 80%) με  την απόφαση του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως ,όπου ο εν λόγω καταναλωτής, σώζει  το σπίτι του, αποθήκη, οικόπεδο, μαγαζί και "κούρεψε" το χρέος του , συνολικού ποσού   190.545 ευρώ , σε μία πιστώτρια τράπεζα, κατά 82% ,δηλαδή , διέγραψε χρέος 157.066  ευρώ .
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου  συνεργαζόμενος με αυτήν δικηγόρος, στο Ν.Λασιθίου , επιμελήθηκε δικαστικά την  υπόθεση ,πρόκειται για δανειολήπτη , ο οποίος  υπέβαλλε αίτηση  με δικαστικό συμπαραστάτη  (την μητέρα του) λόγω ανικανότητας  του ίδιου ,για κάθε δικαιοπραξία, καθώς απώλεσε την δικαιοπρακτική του ικανότητα ,μετά από τροχαίο ατύχημα,
Ο αιτών είναι ηλικίας 33 ετών, άγαμος,αδυνατεί να εργαστεί ,αφού είναι κατά 80%  είναι, ανάπηρος.

Εισοδήματα  που ο  ίδιος  διαθέτει: 1.149,26 ευρώ, από την σύνταξη του (486,29 +66ο ευρώ) επιπλέον  έχει  και εισόδημα , από την μίσθωση καταστήματος ,ποσό 150,00 ευρώ τον μήνα.
 Περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος διαθέτει: α)κατοικία, υπόγεια αποθήκη, οικόπεδο και μαγαζί , όλα αυτά επί διώροφου ακινήτου.

Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου  , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αιτούντος ,των ειδικών συνθηκών ζωής που διαμορφώθηκαν στο πρόσωπο του οφειλέτη ,έκρινε θεμιτή απομείωση  σύμφωνη προς το πνεύμα του νόμου και τις συνταγματικές επιταγές "περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και δη όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που χρήζουν αυξημένης φροντίδας  υπερβαίνουσα την περιουσιακή ζημία που υφίσταται η πιστώτρια Τράπεζα , η  οποία ως ανώνυμη εταιρεία, αποσκοπούσα στο κέρδος επωμίζεται και κινδύνους κατά την άσκηση της  δραστηριότητας της " σε συνδυασμό με όσα εξέθεσαν προφορικά  οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι των διαδίκων , τα οποία δεν έγιναν δεκτά, από το Δικαστήριο της Νεαπόλεως.  Επί αυτών ,εξέδωσε  την υπαρ.25/2015 απόφαση  όπου ορίζεται:  
  α)Δέχεται εν μέρει  την αίτηση 

 β)Διατάσσει, την  πιστώτρια Τράπεζα, στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού ή τη διατήρηση υπάρχοντος ,επ ονόματι του οφειλέτη και της συμπαραστράτιας, για την πληρωμή των δόσεων της παρούσης ρύθμισης.

γ)Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη , όπως αυτός εκπροσωπείται από την μητέρα του με μηνιαίες καταβολές προς την Τράπεζα. επί μια πενταετία ,ποσού 115,00 ευρώ τον μήνα.
δ)Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία, υπόγεια αποθήκη,  (ευρισκόμενα επί διωρόφου ακινήτου )οικόπεδο και ισόγειο κατάστημα, ευρισκόμενο στην ίδια οικοδομή 
 ε)Χορηγεί "περίοδο χάριτος " πενταετία
ζ)Επιβάλλει ,για την διάσωση της κατοικίας, καταβολή μηνιαίας δόσης , μετά την πάροδο της πενταετίας , για 20 χρόνια με  240 ισόποσες μηνιαίες καταβολές , των  110,75 ευρώ
η)Απαλλάσσει τον οφειλέτη, από το υπόλοιπο  της οφειλής του. ποσού  157.066  ευρώ, δηλ. του "κουρεύει" το χρέος του, συνολικά κατά 82% . 
 Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εκφράζουμε  για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας και την συμπάθεια μας, για τους δικαστές της Κρήτης, που στέκονται  δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την κρίση καταναλωτές, ιδιαίτερα  σε  όσους  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που χρήζουν αυξημένης φροντίδας ,όπως στην προκειμένη περίπτωση .
   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140   


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Τρίτεκνη μητέρα, χωρίς ακίνητη περιουσία ρύθμισε το χρέος της, με 100 ευρώ ,τον μήνα"

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  26/10 /2015

Πρωτοφανές!!! Δανειολήπτρια ,δεν μπήκε στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) για να  "κουρέψει" το χρέος  της , αλλά για να ρυθμίσει τις δόσεις της.
  Το Ειρηνοδικείο  Χανίων, με την ημερ.12/102015 Προσωρινή Διαταγή του , έδωσε  την πρέπουσα οικονομική ανάσα σε  Χανιώτισσα, άνεργη  ,τρίτεκνη δανειολήπτρια, , αφού  είχε δόση  (538,51 ευρώ  τον μήνα ) κάνοντας δεκτό το αίτημα της , να καταβάλλει μηνιαία δόση "ΜΟΝΟ" 100 ευρώ δόση,για την ρύθμιση των οφειλών της, έναντι μίας πιστώτριας Τράπεζας, με δύο συμβάσεις  δανείων με συνολικό ποσό χρέους  ,προς αυτή, 74.200,31 ευρώ,  ρυθμίζοντας τα δάνεια της, με μηνιαία δόση 100 ευρώ.
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας  η εν λόγω δανειολήπτρια  είναι μέλος της, πρόκειται για δανειολήπτρια  50 ετών, έγγαμο , μητέρα   τριών ανηλίκων  ανέργων τέκνων , ο σύζυγος  της είναι αγρότης.
Εισοδήματα  που η  ίδια  διαθέτει είναι: 360 ευρώ, από το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ
 Περιουσιακά στοιχεία που η ίδια  διαθέτει:  Δεν έχει κανένα ακίνητο  περιουσιακό στοιχείο, διαθέτει  ΜΟΝΌ, ένα   Ι.Χ εμπορικής αξίας 300 ευρώ.
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο των Χανίων  , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε η πληρεξούσια δικηγόρος της αιτούσας, σε συνδυασμό με όσα εξέθεσαν προφορικά  οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι των διαδίκων ,εξέδωσε   την ημερ .12/ 10/2015 ,Προσωρινή Διαταγή, όπου ορίζεται:  
α)Δέχεται την αίτηση περί χορήγησης  Προσωρινής Διαταγής
 β)Διατάσσει, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αιτούσας.
γ)Διατάσσει, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας  του αιτούντος έως την συζήτηση της κρινόμενης αίτησης που η συζήτηση της οποίας ορίσθηκε   στις 16/10/2017
δ)Ορίζει ,για την ικανοποίηση των Τραπεζών, την καταβολή από την αιτούσα  ,  μηνιαίως 100 ευρώ ,που θα καταβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο εκάστου μηνός  αρχής γενομένης από 01-11-2015 και μέχρι 16-10-2017 επανασυζήτηση της Προσωρινής Διαταγής.
ε) Επιτρέπει, στην αιτούσα, χωρίς να την υποχρεώνει, να μην καταβάλει,προς  την καθ της πιστώτρια και για χρονικό διάστημα ισχύος της παρούσας προσωρινής διαταγής, τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές της, ως άνω ρύθμισης , για τρεις (3) αποκλειστικά μήνες ,εκάστου έτους  και συγκεκριμένα:
α)για τους μήνες εντός των οποίων εορτάζονται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και
β) για το  μήνα Αύγουστο, που κατά παράδοση αποτελεί  μήνας διακοπών 
Συμπέρασμα : Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,για πρώτη φορά ,συγχαίρει την καταναλώτρια -μέλος της , που κατανόησε πλήρως τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, αιτώντας την ένταξή της ,όχι για διάσωση ακινήτων -κινητών περιουσιακών στοιχείων  της, αλλά για  μείωση της  δόσης  των δανείων των συμβάσεων της κατά το δικό της "Μπορώ " και τα οριζόμενα στις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 .
   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140   

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) ορίστηκε η Ιωάννα Μελάκη


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 25-10-2015

   Ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , χαιρετίζουμε με χαρά και αισιοδοξία , την τοποθέτηση από τον Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ,  της Προέδρου μας  κ.Ιωάννας Μελάκη, Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ ,σαυτό το σημαντικότατο θεσμικό Όργανο, για την Αγορά και τον Καταναλωτή.
  Από την μεριά της ΄Ενωσης, της ευχόμαστε υγεία και δύναμη , στα νέα της καθήκοντα .πιστεύοντας ότι και εδώ θα δώσει τους αγώνες της, ιδιαίτερα σε εποχή "κρίσης " αγοράς και καταναλωτή. Με  την  υπαρ /αριθ. 99792/2015 Απόφαση ,  του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ,(ΦΕΚ 748/21.10.2015 – ΥΟΔΔ) ορίστηκε,  ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), η κ.Ιωάννα Μελάκη , εκπροσωπώντας στο εν λόγω όργανο την Ανεξάρτητη Πρωτοβάθμια ΄Ενωση, (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης) στην οποία έχει την θέση της Προέδρου αυτής στο Δ.Σ
 Η κ.Μελάκη ,  συμμετέχει με τριετή θητεία.
  Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τιμή, για την Περιφέρεια Κρήτης και τους καταναλωτές της Κρήτης.
Το Ε.Σ.Κ.Α αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργού Ανάπτυξης Οικονομίας & Τουρισμού

Το Ε.Σ.Κ.Α. εκφράζει τις θέσεις των φορέων της αγοράς και των καταναλωτών επί θεμάτων λειτουργίας της αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, υποβάλλει, προτάσεις και εκδίδει γνωμοδοτήσεις επί θεμάτων σχετικών με την αγορά και τους καταναλωτές.
Η λειτουργία του ΕΣΚΑ ρυθμίζεται από το Άρθρο 12 του ν. 2251/1994

Δήλωση της  κ.Ιωάννας Μελάκη

Όπως δήλωσε η ίδια , μετά την ανακοίνωση του διορισμού της  στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.σχετικά, «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά  για μένα προσωπικά η επιλογή μου από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης &Τουρισμού για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς. Είμαι άνθρωπος που χρόνια υπηρέτησα την αγορά και τους κανόνες της από την θέση του  Ελεγκτή Αγοράς ,στο  ίδιο Υπουργείο.Υπόσχομαι ότι στην τριετή θητεία μου,  ότι θα αγωνιστώ, με όλες μου τις δυνάμεις , για ένα δυνατό Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή &Αγοράς, για μια νέα ισορροπία της  αγοράς και για  ένα καταναλωτή μη φοβισμένο, αλλά  καταναλωτή δυνατό  που να διεκδικεί τα  νόμιμα δικαιώματά του, σε όλα τα επίπεδα, αφού πλέον η Αγορά θα τηρεί σε κλίμα διαφάνειας τους κανόνες που την διέπουν."




Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Συμβουλές για εφοδιασμό πετρελαίου Θέρμανσης"

   ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 23-10-2015



Αισίως ,με ζεστό καιρό μας αποχαιρετά σε λίγο και ο μήνας Οκτώβριος , εμείς όμως , ως καταναλωτές, παρά τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουμε... από την οικονομική  κρίση και ύφεση, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με πετρέλαιο θέρμανσης, έστω και λιγοστά λίτρα, και παρότι οι καταναλωτές δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον ή ελάχιστο ενδιαφέρον για τον εφοδιασμό του, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για την προστασία μας από τυχόν καταδολιεύσεις και ελλιπείς παραδόσεις, μας παραθέτει τις συμβουλές της

  ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ
1)Έρευνα αγοράς:
 Απαραιτήτως ,κάνουμε έρευνα αγοράς για την εξασφάλιση καλής τιμής. Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο και από εταιρεία σε εταιρεία..Απαραίτητο επίσης είναι να ελέγχουμε την τιμή της πινακίδας, πριν παραγγείλουμε. (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές)
 2)Απαραίτητη η Ογκομέτρηση της δεξαμενής,
 πρέπει να υπολογίσουμε την χωρητικότητα της . Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου ,γίνεται πολλαπλασιασμός των διαστάσεων της (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα
3)Καθαρισμός της δεξαμενής:
 Πριν ανάψουμε τον καυστήρα μας, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και  είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.
  4)Σωστή διαχείριση σε πολυκατοικία:
 Ο Διαχειριστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση ¨του πετρελαίου, στην απόδειξη παραλαβής. Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λ.π. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συν αποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου. κ.λ.π.)

ΕΠΙΜΕΛΏΣ ΠΡΟΣΈΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΕΞΑΠΑΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΉ ΜΑΣ

 α) Να μην είναι Παραποιημένος ο μετρητής βυτιοφόρου: Είναι μία μορφή κλοπής του καταναλωτή κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο την ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας όμως μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από την ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα ,που με κανονικές συνθήκες ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωση προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.
 β) Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια, τόσο προτού όσο και μετά την παράδοση του πετρελαίου. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι από δεκάδες λίτρα ανάλογα με το μήκος και την διατομή της μάνικας, δηλαδή μας γίνεται κλοπή πετρελαίου ,μπροστά μας.
 γ) Παράδοση με προ μέτρηση: Να είστε παρόντες στην παράδοση, εάν γίνεται να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο και να ελέγχονται όλες οι λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προ μέτρηση, το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.
 δ) Ελέγχετε ,ώστε το μέτρο να μην λυγίζει και ότι κατά την επιμέτρηση τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προ μέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.
 ε) Παραποιημένη βέργα μέτρησης: Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης ,καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτριση της δεξαμενής.
ζ) Έχουμε δικαίωμα αμφισβήτησης, Εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση έχουμε δικαίωμα να γράψουμε πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσουμε την παρέμβαση της Ε.Π.Κ.Κ, ή της αρμόδιας Αρχής.. Εάν παρά τα παραπάνω νιώσετε εμπορική πρακτική που θίγονται καταναλωτικά σας δικαιώματα , μπορείτε να το καταγγείλετε αφού επικοινωνήσετε με το γραφείο Προστασίας Καταναλωτή, της Ε.Π.Κ.Κ και στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306 αλλά και ακόμα στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

  

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης : " Με 70 ευρώ δόση, "ανάσανε" συνταξιούχος του Δημοσίου "

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  22/10 /2015
  Το Ειρηνοδικείο  Χανίων, με την ημερ.20/ 07/2015 Προσωρινή Διαταγή του . έδωσε  την πρέπουσα οικονομική ανάσα , σε πρώην  Δημόσιο  υπάλληλο , νυν συνταξιούχο, κάνοντας δεκτό το αίτημα του , για ρύθμιση των οφειλών του, έναντι εννέα πιστωτριών Τραπεζών , με συνολικό ποσό χρέους  ,προς αυτές , 89.582,21ευρώ, σώζοντας όλα του ,τα περιουσιακά στοιχεία.
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας  ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι μέλος της, πρόκειται για δανειολήπτη  61 ετών, έγγαμο , πατέρα  δυο ανέργων τέκνων , η σύζυγος  δεν εργάζεται, ο ίδιος εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στο Δημόσιο.
Εισοδήματα  που ο  ίδιος  διαθέτει: 1.172,04 ευρώ από τον μισθό του.
 Περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος διαθέτει: α)κατοικία 62 τ.μ  παλαιότητας έτους 1920, μικρής αντικειμενικής  αξίας β)  Ι.Χ
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο των Χανίων  , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε η πληρεξούσια δικηγόρος του αιτούντος , σε συνδυασμό με όσα εξέθεσαν προφορικά  οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι των διαδίκων ,εξέδωσε   την ημερ .20/ 07/2015 ,Προσωρινή Διαταγή, όπου ορίζεται:  
α)Δέχεται την αίτηση 
 β)Διατάσσει, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του αιτούντος
γ)Διατάσσει, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας  του αιτούντος έως την συζήτηση της κρινόμενης αίτησης που η συζήτηση της οποίας ορίσθηκε   στις 8/12/2015
δ)Ορίζει ,για την ικανοποίηση των Τραπεζών, την καταβολή από τον αιτούντα   μηνιαίως 70 ευρώ ,που θα καταβάλλεται  συμμέτρως στις πιστώτριες .
   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140   

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΓΓΚ - Νέα αναμορφωμένη ιστοσελίδα υποβολής διασυνοριακών καταγγελιών e.consumer.gov

 H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας καταναλωτή σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο σας παρουσιάζουν τη νέα αναμορφωμένη ιστοσελίδα του Econsumer.gov
Η βελτιωμένη έκδοση της ιστοσελίδας στοχεύει στη συλλογή και επεξεργασία διασυνοριακών καταγγελιών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι διαθέσιμη σε 8 γλώσσες (EN, GR, DE, JA, KO, PL, SP, TR).
Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών που προκύπτουν από συναλλαγές τους στο διαδίκτυο σε οποιαδήποτε από τις 33 χώρες-μέλη του δικτύου (μέλη ICPEN). Οι καταγγελίες αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων στην οποία έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες αρχές στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Με εκτίμηση,
Για τη Διεύθυνση Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή
Κάλλια Οικονόμου
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς
Διεύθυνση Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή
Τμήμα Πολιτικής, Θεσμικών σχέσεων και Διοικητικής Συνεργασίας               
Τηλ: 213 1514546
Φαξ: 210 3829640
Email:oikonomou@efpolis.gr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Έσωσε την περιουσία της, νοικοκυρά από το Λασίθι, με χρέος 171.200,62 ευρώ

ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  20/10 /2015
Το Ειρηνοδικείο της Νεαπόλεως Λασιθίου, με την ημερ.5/10/2015 Προσωρινή Διαταγή του . έδωσε  την πρέπουσα οικονομική ανάσα , σε νοικοκυρά από το Λασίθι , κάνοντας δεκτό το αίτημα της , για ρύθμιση των οφειλών της, έναντι τριών πιστωτριών Τραπεζών , με συνολικό ποσό χρέος  προς αυτές ,171.200,62 ευρώ, ,  σώζοντας 'ολα της ,τα περιουσιακά στοιχεία.
  Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οπίας  η εν λόγω δανειολήπτρια είναι μέλος της,πρόκειται για δανειολήπτρια 42 ετών, έγγαμη , μητέρα ενος τέκνου που σπουδάζει, δεν εργάστηκε  ποτέ, αλλά απασχολείται εθελοντικά, στο εμπορικό κατάστημα του συζύγου της, χωρίς μισθό.
Εισοδήματα  που  η ίδια διαθέτει:
 Εχει εισόδημα, από καλλιέργεια  αγροτικής περιουσίας και από μισθώματα κατοικίας του συζύγου της. Συνολικό μηνιαίο  εισόδημα  που έχει φθάνει στο ποσό των 920,84 ευρώ.
Περιουσιακά στοιχεία που η ίδια διαθέτει
 Διαθέτει α)το 50% της οικίας, στην οποία διαμένει με την οικογένεια της,  εμβ 111,18 τ.μ β) αγροτεμάχια με ελιές γ)Ι.Χ
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο της   Νεαπόλεως Λασιθίου, αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε η πληρεξούσια δικηγόρος της αιτούσας, σε συνδυασμό με όσα εξέθεσαν προφορικά  οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι των διαδίκων ,εξέδωσε   την ημερ 5-10/2015 ,Προσωρινή Διαταγή, όπου ορίζεται: 
  α)Δέχεται την αίτηση
 β)Διατάσσει, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αιτούσας.
γ)Διατάσσει, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας  της αιτούσας έως την συζήτηση της κρινόμενης αίτησης
δ)Ορίζει ,για την ικανοποίηση των Τραπεζών, την καταβολή από την αιτούσα καταβολή  μηνιαίως 200 ευρώ ,που θα καταβάλλεται  συμμέτρως στις πιστώτριες  αρχής γινομένης από την 1-11-2015,εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και αφορά  ΜΟΝΟ καταβολές του άρθρου 8 παρ.2 του Ν.3869/22010.

   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140   

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Υπερχρεωμένα Νοικoκυριά - Κατηγοριοποίηση εκκρεμών αιτήσεων και αιτήσεων μετά το ν. 4336/2015


κατηγοριοποίηση ήδη εκκρεμών αιτήσεων και αιτήσεων που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015 (Α΄ 94/14-8-2015), που προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 3869/2010»
19/10/2015 14:54
Υπερχρεωμένα Νοικoκυριά - Κατηγοριοποίηση εκκρεμών αιτήσεων και αιτήσεων μετά το ν. 4336/2015
Με την υπ' αρ.70888 Αθήνα, 29-9-2015, (ΦΕΚ Β' 2225/15-10-2015) απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο Γραμματέας του Ειρηνοδικείου για τον, κατά χρονική προτεραιότητα, καθορισμό ημερομηνίας εκδικάσεως των αιτήσεων που υποβάλλονται ή και που είναι ήδη εκκρεμείς ως ακολούθως:
Άρθρο 1.
Ποιές υποθέσεις κατηγοριοποιούνται.
Η κατηγοριοποίηση καταλαμβάνει: α) τις αιτήσεις που κατατίθενται μετά την έναρξη ισχύος Μέρος Β΄- Υποπαρ. Α.4, άρθρο 1 του ν. 4336/2015 (Α΄ 130) και β) τις εκκρεμείς υποθέσεις που επαναπροσδιορίζονται σε νεότερη δικάσιμο κατά τη διάταξη του Μέρους Β΄- Υποπαρ. Α.4, άρθρο 2, παρ. 3. του ν. 4336/2015 (Α' 94/14-8-2015).

Άρθρο 2.
Πότε γίνεται η κατηγοριοποίηση.
1. Στις νέες προς προσδιορισμό υποθέσεις, η κατηγοριοποίηση γίνεται κατά τον προσδιορισμό της δικασίμου.
2. Στις εκκρεμείς προς αναπροσδιορισμό υποθέσεις, η γραμματεία ξεκινά αμέσως την κατηγοριοποίηση, ξεκινώντας από τις υποθέσεις πέραν της τριετίας που έχουν προσδιοριστεί σε προγενέστερη δικάσιμο.

Άρθρο 3
Ποιός κάνει την κατηγοριοποίηση.
1. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με ευθύνη και πρωτοβουλία της γραμματείας των ειρηνοδικείων και όπου υπάρχει σχετικό τμήμα υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων από τη γραμματεία του τμήματος αυτού.
2. α) Το ως άνω έργο εποπτεύεται από τον δικαστή που προΐσταται του δικαστηρίου ή από όποιον δικαστή αυτός ορίσει προς τούτο. β) Ο δικαστής ελέγχει πρωτίστως την ταχύτητα της κατηγοριοποίησης, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Περαιτέρω, ελέγχει την ορθότητά της και υπογράφει τον προσδιορισμό της δικασίμου.

Άρθρο 4
Κριτήρια κατηγοριοποίησης.
1.Για τη κατηγοριοποίηση των αιτήσεων σε κάθε δικάσιμο λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ύψους της οφειλής, της περιουσίας και του εισοδήματος των αιτούντων σε κάθε υπόθεση.
2. Προηγούνται χρονικά για τον ορισμό δικασίμου οι μεγαλύτερες σε ύψος οφειλής, περιουσίας και εισοδήματος υποθέσεις.
3. Ο επαναπροσδιορισμός δικασίμου γίνεται για κάθε πινάκιο με μία πράξη ορισμού δικασίμου, που περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις του πινακίου, που κοινοποιείται στους διαδίκους κατά τα οριζόμενα στο Μέρος Β΄- Υποπαρ. Α.4, Κεφ. Α', άρθρο 2 "Μεταβατικές διατάξεις" του ν. 4336/2015.
4. Οι υποθέσεις που εκδικάζονται σύμφωνα με τον ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015, προσδιορίζονται, σύμφωνα με την οργάνωση του κάθε δικαστηρίου και ιδίως σε ειδικά τμήματα ή σε ειδικά πινάκια εκδικάσεως υποθέσεων.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Νέα ΚΥΑ για τα Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υπόδειγμα αίτησης.

article23363.w_l1431949987
Με νέα ΚΥΑ καθορίζονται τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά  που θα καταθέτει ο αιτών στη Γραμματεία του Δικαστηρίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων της εκκρεμούς κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4336/2015 αιτήσεως του, όπως αυτή η υποχρέωση προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 1 της Υποπαραγράφου Α4 «Τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010». Τα δικαιολογητικά έχουν  ως ακολούθως:
α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015
δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας ει σοδήματος του έτους 2015
ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)
στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015
ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομη νία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015 25705 25706
 η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων
θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη. Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία
Επιπλέον στο ΦΕΚ υπάρχει και Υπόδειγμα της Αίτησης

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: ¨Ζευγάρι Λασιθιωτών ρύθμισε τα χρέη του με Δικαστική Απόφαση"

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 14-10-2015

Νέα απόφαση!!!υπαρ.19/2015 , απόφαση , του Ειρηνοδικείου  Νεαπόλεως Λασιθίου
Μία απόφαση  “ορόσημο” , εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου. βάσει της οποίας " ρυθμίζονται  και διαγράφονται τα τραπεζικά χρέη" υπερχρεωμένου ζευγαριού και σώζεται η πρώτη κατοικία ιδιοκτησίας του συζύγου , αλλά και σωζωνται  πλήθος άλλων περιουσιακών στοιχείων Το ζευγάρι, δεν τα βρήκε με τις Τράπεζες, όμως δε  παράτησε την προσπάθεια , να ρυθμίσει το χρέος του και να συνεχίσει την ζωή του, ζητώντας από το έτος 2012 να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.Κατσέλη, μέσω της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Με την υπαρ.19/2015 , απόφαση  του Ειρηνοδικείου  Νεαπόλεως Λασιθίου, κατάφεραν  αφενός  να ρυθμίσουν τα χρέη τους  αφετέρου, να "κουρέψουν" αυτά, κατά 45% και 70% αντίστοιχα , αλλά και  να σώσουν  τη κύρια   κατοικία τους  ,  καθώς και αγροτεμάχια από την εκποίηση.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας οι δανειολήπτες είναι μέλη ,πρόκειται για ζευγάρι δανειοληπτών ,ίδιας ηλικίας (37 ετών) αμφότεροι, είναι γονείς δύο ανηλίκων τέκνων, εργάζονται ως εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι με μισθό 409,00 η σύζυγος και 545,00 ο σύζυγος, έχουν ακόμα εισόδημα από αγροτικές καλλιέργειες (λάδι)
Περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν
α)ο σύζυγος:
οικία, αγροτεμάχια
β)η σύζυγος :
οικόπεδεδα, αγροτεμάχια με ελιές
 Στην συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, κατατέθηκαν ενστάσεις και προτάσεις εκ μέρους των νομικών εκπροσώπων των αντιδίκων τραπεζών, περί απαραδέκτου, περί αοριστίας, περί δόλου, κ.α ,παρά ταύτα .το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του ζευγαριού αποφασίζοντας μάλιστα την συνεκδίκαση τους, αφενός για ότι σχετίζονται(πρόκειται για ζευγάρι) αλλά και για την οικονομία του δικαστικού χρόνου.
Το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου,, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις καταθέσεις, των διαδίκων, διαπιστώνοντας την αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του υπερχρεωμένου ζευγαριού, οι οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούντο κανονικά, , την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, αναγνωρίζοντας ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν δόλο κατά τον δανεισμό τους και τα όσα άλλα αναφέρονται και τεκμηριώνονται στις αιτήσεις των οφειλετών, εξέδωσε την υπαρ. 19/2015 απόφαση “ορόσημο” για τα ελληνικά χρονικά υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Για τον μεν σύζυγο δανειολήπτη , οφειλέτη τριών  τραπεζών, ρυθμίζονται τα χρέη του συζύγου, συνολικού ύψους 79.642,93 € ως ακολούθως:
• Μηνιαία καταβολή 250 € και στις τρις τράπεζες, επί τέσσερα  έτη! Ήτοι, θα δώσει 48 μήνες Χ 250 ευρώ.
• Συνολικές καταβολές για ολόκληρη την 4ετία ποσού 12.000 €, (250 € Χ 48μήνες).
• Απαλλάσσει τον δανειολήπτη από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών του, με διαγραφή χρέους των
• Ποσοστό διαγραφής χρέους 45%. – ( διαγραφή χρέους)!
Για τη δε δανειολήπτρια σύζυγο, συν οφειλέτρια  και εγγυήτρια ,τριών τραπεζών, ρυθμίζονται τα χρέη της , συνολικού ύψους 79.642,93 € ως ακολούθως:
• Μηνιαία καταβολή 200 € και στις τρις τράπεζες, επί τέσσερα έτη!
• Σύνολο καταβολών για ολόκληρη την τετραετία, ποσού 9.600€, (200€ Χ 48μήνες).
Απαλλάσσει την δανειολήπτη σύζυγο από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών της, με διαγραφή χρέους των  €.55.865,00
• Ποσοστό διαγραφής χρέους 70%.
-Δίδει περίοδο χάριτος τετραετίας για τον σύζυγο και μετά καθορίζει μηνιαία δόση για 16 χρόνια, για την διάσωση της κατοικίας 163,00Χ192=31,464,76 .000 Ευρώ
-Κρίνει προς ρευστοποίηση α) ένα οικόπεδο 115,00 τ.μ αντικειμενικής αξίας 11.162,85 Ευρώ και β)ενός οικοπέδου 115,00 τ,μ με τά ενός παλαιού κτίσματος, αντικειμενικής αξίας 3.015,15 Ευρώ και τα δύο ιδιοκτησίας της συζύγου.
Από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , επισημαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικότατη απόφαση , με την Ενωση να νοιώθει υποχρέωση να ευχαριστήσει τους νομικούς συνεργάτες της ,σε όλο το νησί, για την άρτια νομική προετοιμασία της υπόθεσης. Ακόμα δε ξεχνά να συγχαρεί στους Ειρηνοδίκες που με τις αποφάσεις τους χαρίζουν την προσδοκώμενη ανάσα , μετριάζοντας τον πόνο της υπερχρέωσης των δανειοληπτών , που προκαλεί η οικονομική κρίση και κοινωνική κρίση με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, και της ανέχειας. 
 Τέλος ,  καλούμε   και συγχρόνως  ενημερώνουμε τους πολίτες της  Κρήτης , που έχουν χρεωθεί σε κάποιες Τράπεζες,  ακόμα δε ,έχουν οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία,να μη διστάσουν να έρθουν  σε επαφή με την  ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητώντας στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση ,είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία της Ένωσης , είτε τηλεφωνικά στα 2821092666,2821092306 και 2842020140


Η Πρόεδρος της ‘Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης ; Δανειολήπτης ,χωρίς περιουσία, "κούρεψε" το χρέος του, κατά 63% "

 ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  12-10 -2015

Νέα Απόφαση!!! υπ.αρ.19/2015 απόφαση Ειρην.Νεαπόλεως
 Καταναλωτής,  δεν διάθετε , κανένα περιουσιακό στοιχείο, όμως ζήτησε να ενταχθεί στο ν.Κατσέλη , ο εν λόγω δανειολήπτης ζει στην περιοχή Λασιθίου, είναι ηλικίας  49 ετών, πατέρας ενός βρέφους , έγγαμος, εποχιακά εργαζόμενος , σε τουριστική -ξενοδοχειακή  επιχείρηση, όμως ρύθμισε το χρέος του ,σε χρονική διάρκεια πενταετίας και "κούρεψε" αυτό , κατά 63% περίπου, με την υπαρ.19/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λασιθίου.
Το Ειρηνοδικείο , Νεαπόλεως Λασιθίου, με την υπ.αρ.19/2015 απόφασή του, δέχτηκε την αίτηση ένταξης  του δανειολήπτη ,στις διατάξεις του ν.3869/2010, ο οποίος είχε χρέος σε δυο Τράπεζες, με πολλά πιστωτικά προϊόντα, συνολικού ύψους χρέους ποσού  35.188,92 ευρώ ,απαλλάσσοντας  αυτόν κατά τα 21.928,92 ευρώ ,δηλ. θα πληρώσει ΜΟΝΌ 13.200 ευρώ ,
  Περιουσιακά στοιχεία που  έχει στην κυριότητα του ο εν λόγω δανειολήπτης :Δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το δικαστήριο της Νεαπόλεως ,  έκρινε  παρά τις προβαλλόμενες εντσάσεις και αντιρρήσεις των Τραπεζών ,ότι  ο ανωτέρω, όπως αποδείχτηκε, δεν έχει  κανένα περιουσιακό στοιχείο στην ιδιοκτησία του ,γεγονός που δείχνει ότι η πρόθεσή του προσφεύγοντας στη ρύθμιση του ν.3869/2010 δεν ήταν  η αποφυγή πληρωμής των οφειλών του, αλλά η διευθέτηση τους ,με ταυτόχρονη επανένταξή του στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προσέφευγε πουθενά,απλά θα σταματούσε να πληρώνει και θα αδιαφορούσε
Επί του ιστορικού,ως  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συγχαίρουμε τους δικαστές του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Λασιθίου, καθώς  έκριναν ότι  ο δανειολήπτης ,πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.3869/2010,καθώς χωρίς υπαιτιότητα του είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των χρεών του ,από δάνεια που είχε λάβει από  Τράπεζες και σήμερα βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία να ανταποκριθεί.

 Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος  ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 εργάσιμες ημέρες

     Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

          Ιωάννα  Μελάκη

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Νομική Βοήθεια σε πολίτες που πληρούν τις προυποθέσεις του ν.3226/2004


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ    9-10-2015

Σημαντική ανακοίνωση για υπερχρεωμένους δανειολήπτες - See more at: http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%82#sthash.mIkzHRGf.dpuf
Σημαντική ανακοίνωση για υπερχρεωμένους δανειολήπτες - See more at: http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%82#sthash.mIkzHRGf.dpuf

  Ενημερώνουμε τους δανειολήπτες υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θέλουν να υπαχθούν στο ν.Κατσέλη, και στερούνται τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, καθώς τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν (έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.460 ευρώ) να καταβάλλουν έξοδα  για άσκηση της σχετικής  αγωγής κατά των Τραπεζών (υπαγωγή στις ευεργετικές  διατάξεις του ν.Κατσέλη) μπορούν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3226/2004, για τη χορήγηση νομικής βοήθειας , (διορισμός δικηγόρου) ,  να υποβάλλουν αίτηση προς το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, για την παροχή νομικής βοήθειας,  ιδίως  την απαλλαγή, από το σύνολο των εξόδων της διαδικασίας, συντάσσοντας όλα τα απαραίτητα δικόγραφα.
  Για περισσότερη ενημέρωση για  την αίτηση παροχής οικονομικής βοήθειας  (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων ν.3226/2004) ,στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, Δικηγορικούς Συλλόγους και Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη


  

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Ανεργος Χανιώτης δανειολήπτης "κούρεψε" το χρέος του κατά 85%



ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ    08-10 -2015
Νέα απόφαση (υπαρ..472/2015)από το Ειρηνοδικείο  Χανίων , με "κούρεμα"  του χρέους σε  φτωχότατο δανειολήπτη ,κατά 85% , χρεωμένον , σε δύο πιστώτριες Τράπεζες.Ο δανειολήπτης είχε περιέλθει από το 2011 σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών, αδυναμία που δεν οφειλόταν  σε δική του υπαιτιότητα και δόλο, αλλά  σε ατυχήματα (τροχαία) εξαιτίας των οποίων του στέρησαν το δικαίωμα να εργαστεί σε χειρωνακτικές εργασίες.
Επί της ουσίας της απόφασης , και σύμφωνα με την ανακοίνωση  της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι μέλος της, πρόκειται για δανειολήπτη  ηλικίας 41 ετών, άγαμο, όπου σήμερα εργάζεται ως εποχικός φύλακας ,με  μηνιαίο μισθό 300 ευρώ, φιλοξενείται δε  στο σπίτι των γονιών του.
Περιουσιακά στοιχεία : Δεν διαθέτει  ακίνητη περιουσία
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπαρ.472/2015 απόφασή του , και κρίνοντας τα  όσα κατατέθηκαν στο Δικαστήριο και για ικανοποίηση των πιστωτών του,  και λαμβάνοντας υπόψη  των στοιχειωδών βασικών αναγκών του αποφάσισε την ικανοποίηση εν μέρει των πιστωτών  με καταβολή μηνιαίου ποσού 50 ευρώ επί πέντε έτη.Συνολικά θα καταβάλλει 50Χ60 = 3000 ευρώ. Το χρέος του ανερχόταν στο ποσό των 20.187,31 ευρώ.Για το υπόλοιπο της οφειλής των 17.187,31 ευρώ απαλλάσσεται, δηλ το χρέος του "κουρεύεται" κατά 85%.
  Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  η οποία επιμελήθηκε της υπόθεσης ,θεωρείται μια  ευνοϊκή απόφαση, για δανειολήπτη με χαμηλό εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Για ενημέρωση ,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος  ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 εργάσιμες ημέρες





Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
          Ιωάννα  Μελάκη

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Ανάσα " για Συνταξιούχο του Δημοσίου, η Προσωρινή Διαταγή, του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου"


                                                                      ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 7-10-2015


  Η με ημερ.24 Ιουλίου 2015, Προσωρινή Διαταγή, του Ειρηνοδικείου  Ηρακλείου,  έφερε  την ελπίδα, σε υπερχρεωμένο  καταναλωτή , από το Ηράκλειο Κρήτης,  με χρέος 104.417,98 ευρώ σε εννιά Τράπεζες, οφειλές που  του έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με άμεσο τον  κίνδυνο λήψης , από τους πιστωτές , μέτρων  αναγκαστικής εκτέλεσης.
 Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας ο εν λόγω δανειολήπτης είναι μέλος της,  και με την συμβουλευτική και καθοδήγηση της οποίας  προχώρησε στην ένταξη του  στις  ευνοικές διατάξεις  του ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη), πρόκειται , για δανειολήπτη  67 ετών , συνταξιούχο του Δημοσίου , έγγαμο, με δύο ενήλικα τέκνα, τα οποία συντηρεί (το ένα άνεργο , το άλλο σπουδάζει)
Εισόδημα που ο δανειολήπτης διαθέτει :1.320,00 ευρώ, μηνιαίως από σύνταξη.
Περιουσιακά στοιχεία που ο δανειολήπτης   , διαθέτει: α)ακίνητο (αγροτεμάχιο) β)κινητά δύο Ι.Χ. Δεν διαθέτει στην κυριότητα του κατοικία.
Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας  του ,ανέρχεται στο ποσό των 1.460, 00 ευρώ μηνιαίως,  
Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης  , πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης του  , στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο. 
1)Δέχεται , το αίτημα , της χορήγησης, Προσωρινής Διαταγής ,
2)Αποφασίζει προσωρινά  , την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης των αναφερομένων στην  αίτηση περιουσιακών  του στοιχείων  , μέχρι την εκδίκαση της κυρίας  (καθορισθείσα ημερ.  συζήτησης η14-2-2023 )αίτησης  , με την υποχρέωση καταβολής του ποσού 220 ευρώ, μηνιαίως ,συμμέτρως διανεμόμενο στις επιμέρους οφειλές του ,προς τις δανείστριες Τράπεζες ,για χρονικό διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από 1-9-2015.
Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  η Προσωρινή Διαταγή ,που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου , για την   εν λόγω δανειολήπτη , θεωρείται ευνοικότατη καθώς ο  εν λόγω δανειολήπης  είναι συνταξιούχος με μειωμένη σύνταξη . λόγω τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων από τους  μνημονιακούς νόμους.
 
   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 
 
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 
 Ιωάννα Μελάκη

                              

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Αγρότης δανειολήπτης , έσωσε το σπίτι του, με Προσωρινή Διαταγή"


 ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  05-10-2015

  Νέα Προσωρινή ,Διαταγή, από το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας!!! Χαρά και ελπίδα, έφερε σε   τρίτεκνο αγρότη καταναλωτή , από την Ιεράπετρα  ( με χρέος 209.492,42 ευρώ  ) , σε εννέα Τράπεζες, η με ημερ.15-09-2015, Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικείου  Ιεράπετρας.
 Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , της οποίας ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι μέλος της,  και με την συμβουλευτική και καθοδήγηση της οποίας  προχώρησε στην ένταξη ,του ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) πρόκειται , για δανειολήπτη  38 ετών ,αγρότη , πατέρα τριών ανηλίκων τέκνων, ευρισκόμενο σε διάσταση με την σύζυγό του. 
Εισόδημα που ο δανειολήπτης διαθέτει 250-300 ευρώ μηνιαίως, δηλώνει μειωμένο εισόδημα ,λόγω της επικρατούσης  γενικότερης κρίσης που έπληξε την Χώρα και ιδιαίτερα το αγροτικό εισόδημα.
Περιουσιακά στοιχεία που ο δανειολήπτης  , διαθέτει: 
 α) κατοικία   επί του πρώτου ορόφου ,επιφάνειας 81 τ.μ.1/2 εξ αδιαιρέτου ,  κείμενης  σε οικόπεδο , εμβαδού 436,50 τ.μ)
 β) Διάφορα αγροτεμάχια, με ελιές και μονοετή καλλιέργειες .
Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας  του, δεν επαρκεί , ουσίας βοηθιέται από τους γονείς του για την επιβίωση της οικογένειας του.. 
Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης  , πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης του , στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με  το παρακάτω περιεχόμενο. 
1)Δέχεται , το αίτημα , της χορήγησης, Προσωρινής Διαταγής ,
2)Αποφασίζει προσωρινά  , την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, ( μόνο όσο αφορά το περιγραφόμενο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο) μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης , και την έκδοση οριστικής απόφασης, με την υποχρέωση καταβολής του  10% της τελευταίας ενήμερης δόσης όλων   των δανείων  συνολικά του ποσού  δηλ.  210,00 ευρώ, μηνιαίως.
Συμπερασματικά: Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  η Προσωρινή Διαταγή ,που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, για τον   εν λόγω δανειολήπτη   ,θεωρείται ευνοικότατη καθώς ο  εν λόγω δανειολήπτης  είναι  τρίτεκνος ,με χαμηλό αγροτικό  εισόδημα.
Ο  Ίδιος , είχε προτείνει  περίοδο χάριτος ενός έτους . χωρίς καταβολή δόσεων.
   Για ενημέρωση και ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 
 
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Κατάσχεται το επίδομα ανεργίας; Διαβάστε για να μην σας πιάνουν κορόϊδο

Κατάσχεται το επίδομα ανεργίας; Διαβάστε για να μην σας πιάνουν κορόϊδο
Η τρομολαγνεία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που η εφορία αποφασίζει να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι χρωστάμε, δεν έχουμε δικαιώματα. Ούτε ότι αν μας τα καταπατήσουν, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε


Το επίδομα ανεργίας, η σύνταξη, το οποιοδήποτε βοήθημα καταβάλλεται σε περιοδική βάση ΔΕΝ κατάσχεται. Ούτε ο μισθός μπορεί να κατασχεθεί. Αρκεί, το ύψος του να μην ξεπερνάει τα 1000 ευρώ μηνιαίως. Αν τράπεζα, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου επιτρέψει την αφαίρεση τέτοιου είδους ποσών από τον οφειλέτη, οφείλει να φροντίσει ώστε τα χρήματα να επιστραφούν. Το άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είναι σαφές και το παραθέτουμε ολόκληρο για την καλύτερη ενημέρωσή σας:
Εξαιρούνται της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων :
α) τα εν άρθρω 17 του παρόντος Ν.Διατάγματος κινητά πράγματα,
β) τα υπό ειδικών νόμων διατηρηθέντων εν ισχύϊ δια του άρθρου 52 του Εισαγ. Νόμου Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας προβλεπόμενα ακατάσχετα,
γ) η εταιρική μερίς επί προσωπικών εταιριών,
δ) αι απαιτήσεις διατροφής εκ του νόμου ή εκ διατάξεως τελευταίας βουλήσεως,
ε) τα 3/4 των απαιτήσεων εκ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων καταβαλλομένων περιοδικώς, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/4 αυτών δια τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων των απαιτήσεων τούτων,
στ) τα 4/5 των ημερομισθίων, επιτρεπομένης της κατασχέσεως τούτων και
ζ) το 1/2 των εφ' άπαξ καταβαλλομένων, υπό οιουδήποτε ασφαλιστικού φορέως, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/2 αυτών δια τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων τούτων. «Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.»«Κατασχέσεις, που έχουν επιβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών σε βάρος οφειλετών που υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, αίρονται ή περιορίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη»
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προ καιρού είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του ορίου προστασίας από τα 1000 στα 800 ευρώ. Αυτό δεν έχει ψηφιστεί ακόμη που σημαίνει ότι το όριο προστασίας παραμένει στα 1000 ευρώ. Ακόμη και πάνω από τα 1000 ευρώ, δεν μπορεί να κατασχέσει τα πάντα, αλλά το ένα τέταρτο του μισθού. Έτσι, προκύπτει ο παρακάτω πίνακας στον οποίο φαίνεται τι μπορεί να μας κατασχέσει η εφορία και τι όχι.
Ύψος μισθού ή βοηθήματος Ποσό που δεν μπορεί να κατασχεθεί Ποσό που μπορεί να κατασχεθεί 
500 500 0
600 600 0
700 700 0
800 800 0
900 900 0
1000 1000 0
1100 825 275
1200 900 300
1300 975 325
1400 1050 350
1500 1125 375
1600 1200 400
1700 1275 425
1800 1350 450
1900 1425 475
2000 1500 500
2100 1575 525
2200 1650 550
2300 1725 575
2400 1800 600
2500 1875 625
2600 1950 650
2700 2025 675
2800 2100 700
2900 2175 725
3000 2250 750
3100 2325 775
3200 2400 800
3300 2475 825
3400 2550 850
3500 2625 875
3600 2700 900
3700 2775 925
3800 2850 950
3900 2925 975
4000 3000 1000
4100 3075 1025
4200 3150 1050
4300 3225 1075
4400 3300 1100
4500 3375 1125
4600 3450 1150
4700 3525 1175
4800 3600 1200
4900 3675 1225
5000 3750 1250
Μπορεί η τράπεζα να επικαλεστεί ότι επέτρεψε την κατάσχεση μισθού ή επιδόματος ανεργίας ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος το ύψος του οποίου δεν υπερέβαινε τα 1000 ευρώ, επειδή δεν γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος καταθετικός λογαριασμός είναι μισθοδοτικός. Ακόμη και αν γίνει αυτό, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εφορία, να αποδείξετε ότι τα χρήματα έχουν προέλθει με έμβασμα του ΟΑΕΔ, του εργοδότη κλπ, και να αξιώσετε την επιστροφή των χρημάτων σας.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 4336/2015

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

12 Σεπτεμβρίου 2015 | Για νομικούς
Την απάντηση του Ειρηνοδικείου Καβάλας σχετικά με την εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 4336/2015, δημοσίευσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας.
Σε απάντηση του με αρ. πρωτ. 1419/7-9-2015 εγγράφου σας θέτουμε υπόψιν σας τα παρακάτω, στα οποία είναι σύμφωνοι όλοι οι Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας:
1) Ποια τα έγγραφα - δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν μέχρι 19/2/2016, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι αιτήσεις των ο οποίων η συζήτηση της αιτήσεως έχει προσδιοριστεί μετά την ως άνω προθεσμία; 
Απάντηση : Τα απαιτούμενα από την ΚΥΑ 7534/20-8-2015 έγγραφα που πρέπει οπωσδήποτε  να υπάρχουν στη δικογραφία είναι τα εξής :
α) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητος   .                  
β) Ε1 των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών.   
γ) εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (οικονομικών) ετών.
δ) πρόσφατο Ε9.   
ε) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή     πρόσφατος εκκαθαριστικός λογαριασμός σύνταξης ή βεβαίωση ανεργίας /κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.   
στ) τυχόν αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας τροχοφόρων.   
ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών.   
η) αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων.   
θ) (τυχόν) καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων.   
ι) τίτλος/οι ιδιοκτησίας ακινήτου/ων του αιτούντος.   
ια) (τυχόν )  βεβαιώσεις οφειλών από Δημόσιο,ΟΤΑ    .
ιβ) βεβαιώσεις οφειλών από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
ιγ) αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης (κατ' άρθρο 575 ΚΠΔ) από το οποίο να προκύπτει η μη καταδίκη του αιτούντος για οικονομικό ή φορολογικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.
ιδ) σε περίπτωση προηγούμενης άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, βεβαίωση διακοπής εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. καθώς και το Ε3 των τριών τελευταίων οικονομικών ετών λειτουργίας της εμπορικής δραστηριότητος (προκειμένου να διαπιστώνεται η έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας του αιτούντος). 
ιε) υπεύθυνη δήλωση για πληρότητα καταστάσεων και μεταβιβάσεων.
ιστ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.
ιζ ) σε περίπτωση εγγάμου τα παραπάνω έγγραφα και για την / τον  σύζυγο.          
ιη) φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη.
Σε προηγούμενο έγγραφο που σας κοινοποιήσαμε ηλεκτρονικά περιέχεται και το έγγραφο με στοιχείο « ιθ) πρόσφατη εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης από το taxis ( ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  / από το ¨δήλωση Ε9 ¨ή  ¨δηλώσεις περιουσιολογίου Ε9¨)  ».το οποίο δεν απαιτείται από την υπουργική απόφαση αλλά κρίθηκε απαραίτητο για την αποτύπωση της τρέχουσας καταστάσεως όλων των ακινήτων του αιτούντος.   
Οσα από τα ήδη προσκομισθέντα έγγραφα ( είτε πρόκειται για αυτά που απαιτούνται με την ως άνω ΚΥΑ είτε πρόκειται για άλλα ) περιέχουν πληροφορίες που έχουν στο μεταξύ διαφοροποιηθεί θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ,ενώ για όσα από αυτά δεν μεταβλήθηκαν τα περιστατικά που αποδεικνύουν , δεν χρειάζεται να επαναπροσκομισθούν ( καλό θα είναι όμως να συρραφούν όλα με την σειρά της ως άνω ΚΥΑ, με μέριμνα των αιτούντων οφειλετών) . Δεν υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν όσες υποθέσεις συζητηθούν ( η κύρια αίτηση )μέχρι 19-2-2016 . Όμως η υποχρέωση επικαιροποίησης καταλαμβάνει όσες υποθέσεις επρόκειτο να συζητηθούν μέχρι 19-2-2016 αλλά η συζήτηση αναβληθεί ή ματαιωθεί σε μεταγενέστερο της 19-2-2016 χρόνο .
2) Είναι τα ίδια με τα οποία συνοδεύεται πλέον η κατάθεση των νέων αιτήσεων;
Απάντηση: Τα έγγραφα είναι τουλάχιστον τα ίδια που συνοδεύουν την κατάθεση των νέων αιτήσεων( δηλ.της ως άνω ΚΥΑ )  .Εννοείται ότι εάν περιέχονται ήδη στη δικογραφία και δεν υπάρχει μεταβολή στα περιστατικά που αποδεικνύουν,τότε  δεν απαιτείται επαναπροσκόμιση. Επίσης όμως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν όσα από τα υπόλοιπα έγγραφα του φακέλου ( που δεν αναφέρονται στην ως άνω ΚΥΑ )απαιτούν επικαιροποίηση (  π.χ. εάν υποβλήθηκε τροποποιητική δήλωση Ε1 προς επικαιροποίηση της αρχικής δήλωσης Ε1 που περιέχεται στη δικογραφία κλπ) . Επικαιροποίηση δεν απαιτείται για τα έγγραφα που προσδιορίζουν την απαίτηση των πιστωτών και άλλωστε για τις απαιτήσεις που είναι εξασφαλισμένες ,κρίσιμος χρόνος προσδιορισμού τους ( οπότε σταματά και η τοκοφορία τους ) είναι η συζήτηση και συνεπώς τότε θα πρέπει να επικαιροποιηθούν .
3) Το αντίγραφο του ποινικού μητρώου συμπεριλαμβάνεται στην επικαιροποίηση εντός 6μήνου των στοιχείων-δικαιολογητικών ή όχι ;
Απάντηση :Συμπεριλαμβάνεται .
4) Το αντίγραφο ποινικού μητρώου απαιτείται σε όλες τις νέες αιτήσεις, ή μόνο σε αυτές που υπάρχει αίτημα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο;
Απάντηση : Απαιτείται για όλες .
5) Εάν η συζήτηση της επικύρωσης-προσωρινής διαταγής, θα γίνει εντός του ως άνω 6μήνου, η επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνει κατά την συζήτηση της προσωρινής διαταγής ή σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο εντός του 6μήνου;
Απάντηση: Οπωσδήποτε κατά την συζήτηση της επικύρωσης -προσωρινής διαταγής ,καθότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που αποδεικνύονται από τα εν λόγω έγγραφα .Ομως η κατάθεση δεν θα πρέπει να γίνεται στον Ειρηνοδίκη κατά την συζήτηση της επικύρωσης –πρ.διαταγής ,αλλά θα πρέπει να γίνεται προηγουμένως στην Γραμματεία ώστε τίθεται η σφραγίδα που βεβαιώνει τον χρόνο της καταθέσεως .
6) Είναι υποχρεωτικός ο επαναπροσδιορισμός υποθέσεως από τους δανειολήπτες, των οποίων η αίτηση έχει προσδιοριστεί πέραν της τριετίας ή αυτό θα γίνει αυτεπαγγέλτως από την γραμματεία του Δικαστηρίου ;
Απάντηση: Ο επαναπροσδιορισμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά παρέχεται ως ευχέρεια από τον νόμο .Ο επαναπροσδιορισμός θα εφαρμοσθεί αυτεπαγγέλτως μετά την 19-12-2015 εάν και εφόσον ο επαναπροσδιορισμός ευρίσκεται στα πλαίσια του εφικτού , τόσο από πλευράς υποδομών και προσωπικού ,όσο και από πλευράς δικαστικής κρίσης ,καθόσον αυτή δεν θα πρέπει με τα διαδικαστικά μέτρα να συνθλίβεται και να εκπίπτει σε τυποποιημένη διάγνωση , αποτέλεσμα με το οποίο πλήττεται το δικαίωμα του πολίτη σε δίκαιη δίκη αμφίπλευρα ,καθώς  και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης .Οπότε στο μέτρο που κριθεί ότι τα παραπάνω συμβαίνουν,η διάταξη θα μείνει ανεφάρμοστη ως αντικείμενη στις σχετικές συνταγματικές αρχές . Τα αυτά ισχύουν για τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού που τυχόν θα κατατεθούν .