Σελίδες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Οι καταναλωτές ζητούν ζητούν από την Κυβέρνηση,ενίσχυση του ΕΦΕΤ


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  30-11-2018

  Με  αφορμή τους λόγους παραίτησης του Προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ , όπως αναφέρονται στην επιστολή  του , που είδε το φως της δημοσιότητας, μόνο ανησυχία  και φόβο  για την ασφάλεια των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών μας προκαλεί, πράγμα που οφείλουμε ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,να αντιδράσουμε και να καλέσουμε την Κυβέρνηση,  εδώ και τώρα να λάβει  άμεσα μέτρα, προς ενίσχυση και ενδυνάμωση του Ε.Φ.Ε.Τ, καθώς η υγεία των καταναλωτών  και η ασφάλεια στα τρόφιμα είναι επιτακτική υποχρέωση κάθε συντονισμένης πολιτείας για την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και κάθε Φορέα, προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.καθώς ως καταναλωτές έχουμε δικαίωμα πρόσβασης και κατανάλωσης , σε ασφαλή τρόφιμα.
Επειδή, γνωρίζουμε και επικροτούμε το τεράστιο έργο που ο Φορέας επιτελεί, εδώ και 18 χρόνια (ίδρυση 2000), στην ασφάλεια των τροφίμων. θα θέλαμε να συνεχίσει το έργο του και τον ρόλο του ενισχυμένος ,με προσωπικό και σύγχρονης τεχνολογίας  εργαλεία υποστήριξης και όχι εγκαταλελειμμένος.
  Επειδή, ζούμε εποχή ανασφάλειας ,λόγω γενικότερης  κερδοσκοπίας σε διάφορες φάσεις και επίπεδα, θα θέλαμε να παρέμβουμε  με προτάσεις, προς την Κυβέρνηση, ως Ένωση Καταναλωτών ,προτάσεις που  τις θεωρούμε επείγουσες και αναγκαίες, ζητώντας της ,να έρθει με καινοτόμο νομοθέτημα ,που θα ενισχύει τον Ε.Φ.Ε.Τ .
  Οι Προτάσεις μας είναι
-Ενας και μόνο  ενιαίος φορέας , υπεύθυνος ,για την ασφάλεια των τροφίμων.
 -Να στελεχωθεί με το αρμόδιο προσωπικό ως ο νόμος ορίζει.
-Να ενισχυθεί με υλικοτεχνική υποδομή

                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                          Ιωάννα Μελάκη



Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ελαττωματικό προϊόν

Σε όλους μας έχει συμβεί ένα προϊόν που αγοράσαμε, λιγότερο ή περισσότερο ακριβό, να παρουσιάσει προβλήματα, να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που παραγγείλαμε, να μην έχει τις ιδιότητες που μας υποσχέθηκαν. Παρακάτω παραθέτουμε τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές που αφορούν στην αγορά προϊόντων.
Πριν παραγγείλετε και αγοράσετε ένα προϊόν:
  • κάνετε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τιμές και ποιότητα
  • ζητείστε να μάθετε για το είδος, τις ιδιότητες και τη λειτουργία του προϊόντος και βασιστείτε στα ενημερωτικά ή διαφημιστικά φυλλάδια και όχι μόνο σε προφορικές διαβεβαιώσεις
  • ενημερωθείτε για τον τρόπο χρήσης, την ανθεκτικότητά του, και την πιθανή διάρκεια ζωής του
  • ρωτήστε για την εγγύηση που παρέχει ο κατασκευαστής, τι περιλαμβάνει η εγγύηση αυτή και το χρόνο διάρκειάς της
  • μάθετε το ακριβές κόστος του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής και το χρόνο και τρόπο παράδοσης του προϊόντος
Τρόπος πληρωμής
  • ενημερωθείτε επακριβώς και αναλυτικά για τον τρόπο πληρωμής του τιμήματος, ιδίως εάν το τίμημα πιστώνεται και η αγορά συνοδεύεται από έκδοση πιστωτικής κάρτας ή χορήγηση τραπεζικού δανείου
  • ζητείστε να μάθετε τις σχετικές επιβαρύνσεις και το επιτόκιο, ώστε να είστε σίγουρος για το ακριβές συνολικό τίμημα
  • διαβάστε τους όρους της σύμβασης πριν υπογράψετε και ζητείστε διευκρινήσεις εάν δεν κατανοείτε κάτι
Όταν παραγγέλνετε το προϊόν
Όταν το προϊόν δεν είναι ετοιμοπαράδοτο συμπληρώστε ένα Δελτίο Παραγγελίας, στο οποίο ζητείστε να αναγράφεται με σαφή τρόπο:
  • το προϊόν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του. Ζητείστε το ιδίως, όταν ο πωλητής είναι στην ουσία και κατασκευαστής του προϊόντος (π.χ. παραγγελία αλουμινίων για σπίτι).
  • το συμφωνηθέν τίμημα
  • ο τρόπος και χρόνος πληρωμής
  • ο τόπος παράδοσης
Πάντοτε να ζητάτε αντίγραφο του Δελτίου Παραγγελίας με την πρωτότυπη υπογραφή του πωλητή. Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεστε, ώστε, εάν αργότερα το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στην παραγγελία, ο πωλητής δεν θα μπορεί να αρνηθεί ότι συμφωνήσατε όσα αναγράφονται σε αυτό.
Όταν παραλαμβάνετε το προϊόν
Κατά την παραλαβή του προϊόντος ελέγχετε προσεκτικά το προϊόν και το εξετάζετε. Όσο και αν βιάζεται ο μεταφορέας που σας το έφερε, έχετε το δικαίωμα να το επιθεωρήσετε. Δηλώστε ότι δεν υπογράφετε την παραλαβή του προϊόντος, εάν δεν σας αφήσει να το επιθεωρήσετε.  Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώσετε ότι δεν είναι αυτό ακριβώς που παραγγείλατε ή ότι έχει ελαττώματα, αρνηθείτε να το παραλάβετε, επιστρέψτε το αμέσως και ζητείστε να σας αποστείλουν άλλο που δεν θα έχει ελαττώματα. Προσέξτε ιδιαίτερα το προϊόν που αγοράζετε να συνοδεύεται από αναλυτικές, γραπτές οδηγίες χρήσης, διατήρησης, συντήρησης και πλήρους αξιοποίησής του στην ελληνική γλώσσα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Εγγύηση;
Η εγγύηση για τα προϊόντα με μακρά διάρκεια (διαρκή καταναλωτικά αγαθά) είναι υποχρεωτική, πρέπει να είναι γραπτή και στην ελληνική γλώσσα και να περιέχει:
  • τα πλήρη στοιχεία του εγγυητή, επωνυμία, διεύθυνση
  • τη διάρκεια της εγγύησης και τα δικαιώματα που μου παρέχει
  • το προϊόν στο οποίο αναφέρεται
  • το ακριβές περιεχόμενο της
  • την τοπική έκταση ισχύος της
Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί το προϊόν ή κάποιο ανταλλακτικό του η εγγύηση ανανεώνεται για όλη τη διάρκειά της ως προς το νέο προϊόν ή το ανταλλακτικό. Εάν το ελάττωμα φανεί, αφού το προϊόν τοποθετηθεί και εγκατασταθεί, επικοινωνήστε με τον πωλητή και δηλώστε αμέσως εγγράφως την ύπαρξη ελαττώματος, το οποίο αναφέρετε αναλυτικά και επιφυλαχτείτε για την άσκηση των δικαιωμάτων σας από το νόμου. 
Εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν είναι αυτό που παραγγείλατε ή φανεί ότι δεν έχει τις ιδιότητες που ο πωλητής σας υποσχέθηκε έχετε τα εξής δικαιώματα:
  • να ζητήσετε την επισκευή ή αντικατάστασή του με άλλο που δεν θα έχει ελαττώματα και θα ανταποκρίνεται σε αυτό που παραγγείλατε
  • να ζητήσετε τη μείωση του τιμήματος, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ελαττώματος
  • να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση
  • Τέλος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσετε και αποζημίωση για όποια άλλη τυχόν ζημία έχει προκληθεί
Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει την επισκευή ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή. Εάν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, μπορείτε να ασκήσετε εκ νέου ένα από τα παραπάνω δικαιώματά σας. Μπορείτε να ασκήσετε αγωγή κατά του πωλητή μέσα σε δύο (2) χρόνια από όταν παρέλαβα το προϊόν ή πέντε (5) χρόνια εάν πρόκειται για ακίνητο.
Προσέξτε ιδιαίτερα. Αν περάσουν οι προθεσμίες αυτές, τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές μπορεί να παραγραφούν.
Για να διεκδικήσετε τα παραπάνω δικαιώματά σας, τηλεφωνήστε

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " Τα ενεχυροδανειστήρια , οι ύαινες της εποχής"

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   29-11-2018

 

  Με αφορμή την εξάρθρωση του κυκλώματος στα  ενεχυροδανειστήρια "Ριχάρδος", η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ευχαριστώντας την Ελληνική Αστυνομία για το έργο της , αλλά και συνιστώντας στους  καταναλωτές να αποφεύγουν τέτοιες επαφές.




Η΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , στην σχετική ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:
 " Νοιώθουμε ανακούφιση, για την εξάρθρωση του κυκλώματος ενεχυροδανειστηρίων "Ριχάρδος", αλλά και ευγνωμοσύνη για το έργο της ΄Ελληνικής Αστυνομίας και την ευχαριστούμε, συγχρόνως
απευθύνουμε   έκκληση στους φτωχοποιημένους ΄Έλληνες καταναλωτές, έστω και τώρα, να αποφύγουν τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων πολυτίμων μετάλλων, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της καθημερινότητας , γιατί ουσίας αδυνατώντας να βρουν τα χρήματα να τα πάρουν πίσω ,τα χάνουν ,για λίγα Ευρώ.
Και διαμαρτυρόμενη η Ένωση των Καταναλωτών συνεχίζει, το θέμα, μας είχε απασχολήσει ως ΄Ένωση ,από τις αρχές του έτους 2012 και το φέραμε προς ενημέρωση των καταναλωτών μας, αλλά και των αρμοδίων αρχών.
Και συνεχίζοντας η ΄Ενωση αναφέρει:
Σε ενημερωτικά δελτία τύπου, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές , για τα βήματα τους , προκειμένου να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης “επιτηδείων”, όταν αποφασίσουν να παραδώσουν τα χρυσαφικά τους στα ενεχυροδανειστήρια, θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα ώστε οι καταναλωτές, να είναι υποψιασμένοι μα προπάντων ενημερωμένοι.
Δυστυχώς οι καταγγελίες που φθάνουν σε μας Παγκρήτια , αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Η εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις αυτές είναι τραγική, αφού ουσιαστικά “γδύνουν” τους ανυποψίαστους καταναλωτές ,που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, και “παζαρεύουν “οικογενειακά κειμήλια μιας ζωής, για λίγα Ευρώ.
Η Αλήθεια είναι ότι, οι ανάγκες των καιρών, μας σπρώχνουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, με το σκεφτικό και την ελπίδα ότι η φτώχεια μας είναι περαστική, αλλά το αποτέλεσμα στις περισσότερες φορές έχει τραγική κατάληξη, γιατί η “φτώχεια δεν έχει οπισθοχώρηση” και έτσι χάνουμε τα χρυσαφικά μας αφού οι ενεχυροδανειστές παραμονεύουν σαν ύαινες, να εξαντλήσουμε τον ορισθέντα χρόνο για να τα χάσουμε.
Η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ως Κοινωνική Οργάνωση, αγγίζοντας καθημερινά την φτώχεια των πολιτών, αλλά και το άγχος, τον εκβιασμό που βιώνουν καθημερινά από αυτό το “αλισβερίσι” δημόσια ζητά ,την προστασία των Καταναλωτών από την Πολιτεία, επίσης καλεί τους καταναλωτές να είναι άκρως προσεχτικοί, να παίρνουν παραστατικά από αυτές τις συναλλαγές, να προσέρχονται στα Γραφεία της ΄Ένωσης ζητώντας ενημέρωση, αλλά και αν νοιώσουν ότι εξαπατήθηκαν, να το καταγγέλλουν στα τηλέφωνα της ΄Ένωσης 282109266,2821092306 Χανιά 2842020140 Ιεράπετρα και 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

  Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΑΙΤΗΣΗ    ΠΡΟΣ
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Διεύθυνση Δ6
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ:
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΕΠΩΝΥΜΟ: .................................
ΟΝΟΜΑ:    ....................................
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ;    Διά της παρούσης μου παρακαλώ να μου
χορηγήσετε αντίγραφο της δανειακής μου
ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ:                                            σύμβασης Προκειμένου να το
χρησιμοποιήσω για    
Οδός: ..........................................
Αριθμός:                                                                       Αρ. Λογαρ. Δανείου: ........................
Πόλη:                                                                Αρ. Λογαρ. Δανείου:    
Τ.Κ.:    
Τηλέφωνο:    
Α.Φ.Μ.:    
Ημερομηνία ……….../……. /………    Ο/Η Αιτών/ούσα

Απόφαση 372/2018 Ειρ.Αμαρουσίου-Καταβολές κάτω του 80% της αντικειμενικής αξίας


Η με αριθμό 372/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου (βλ. το πλήρες κείμενο εδώ), σε υπόθεση του γραφείου μας, όρισε μηδενικές καταβολές στο πλαίσιο της ρύθμισης του άρθρου 8 παρ. 5 του Ν. 3869/2010 και καταβολές συνολικού ύψους ,που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 80% της αντικειμενικής αξίας του υπό διάσωση ακινήτου -συγκεκριμένα 50%- στο πλαίσιο της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010 με το σκεπτικό ότι “…η ρύθμιση θα πρέπει να περιοριστεί και να ταυτιστεί με την ερμηνεία εκείνη που θέλει το πνεύμα του νομοθέτη να μην τηρείται ευλαβικά η αξίωση για την καταβολή του 80% της αντικειμενικής αξίας του προς διάσωση ακινήτου, παρά να κρίνεται in concreto κάθε φορά το ποσοστό αυτό, επιτρέποντας τις εξαιρέσεις, όπου τούτο καθίσταται επιτακτικό, ήτοι λαμβανομένων υπόψη τόσο της ηλικίας της αιτούσας και του προσδόκιμου ζωής, όσο και των οικονομικών δυνατοτήτων…” 
372_2018_Eir.Amarousiou_apofasi_katv_tou_80

Ο Νόμος 4549/2018 επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010. Δείτε κωδικοποιημένες τις διατάξεις που άλλαξαν. NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4549/2018



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3869/2010 (Α΄ 130)

Άρθρο 56 Πεδίο εφαρμογής
Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η αποδοχή υπερχρεωμένης κληρονομίας από τους νόμιμους μεριδούχους του αρχικού οφειλέτη, ακόμα κι αν γίνεται εν γνώσει της υπερχρέωσης, δεν συνιστά από μόνη της και χωρίς τη συνδρομή άλλων περιστάσεων δόλια περιέλευση σε αδυναμία πληρωμής χρηματικών οφειλών.».
Άρθρο 57 Διαδικασία προδικαστικού συμβιβασμού
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/ 2010 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του οφειλέτη να του παραδώσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή του, αναλυτική κατάσταση των οφειλών του προς αυτά, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται με ακρίβεια το ύψος της οφειλής, αναλυόμενο κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, ο αριθμός και η ημερομηνία σύναψης της δανειακής σύμβασης, εφόσον είναι διαθέσιμα, το επιτόκιο με το οποίο εκτοκίζεται η οφειλή, καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.».

Άρθρο 58 Κατάθεση αίτησης και εγγράφων
  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3869/ 2010 προστίθενται περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ως εξής: «γ) δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων (άρση τραπεζικού απορρήτου του άρθρου 1 του ν. 1059/1971, Α΄ 270) για τη χρονική περίοδο από πέντε (5) έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της, καθώς και ότι παρέχει άδεια προς τους πιστωτές, κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, να προβαίνουν αποκλειστικά για το σκοπό δικαστικής και εξώδικης διαχείρισης της αίτησης σε επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδομένων που κατέχουν ή λαμβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύματα, δ) Υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ότι δεν έχει πτωχευτική ικανότητα».
  2. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Επιπλέον, εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η γραμματεία ελέγχει αν από τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα προκύπτει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής, καθώς και αν από τα αρχεία του Ειρηνοδικείου ή από το Γενικό Αρχείο ή από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης της παραγράφου 1 του άρθρου 13 ή από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της παραγράφου 3 του άρθρου 13 προκύπτει ότι υποβλήθηκε άλλη αίτηση από τον ίδιο οφειλέτη είτε είναι εκκρεμής είτε όχι. Σε καταφατική περίπτωση η γραμματεία προβαίνει σε σχετική επισημείωση στο φάκελο της αίτησης, η οποία αξιολογείται από το δικαστήριο ή από τον δικαστή που κρίνει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 5.».
  3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει αν ο οφειλέτης έχει ήδη καταθέσει δύο φορές την αίτηση του παρόντος άρθρου και έχει παραιτηθεί ισάριθμες φορές από αυτήν. Ως παραίτηση λογίζεται και η άπρακτη παρέλευση χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από τη ματαίωση της συζήτησης στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, χωρίς να έχει ζητηθεί ο προσδιορισμός νέας συζήτησης.».
  4. Στο άρθρο 4 του ν. 3869/2010 προστίθεται παράγραφος 5α ως εξής: «5α. Αν η γραμματεία σημειώσει στο φάκελο της αίτησης ότι ο οφειλέτης έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Ειρηνοδίκης αποφασίζει μέσα σε δέκα (10) ημέρες αν μέχρι την ημέρα της επικύρωσης ή της συζήτησης της αναστολής ή της αίτησης του άρθρου 5α θα ισχύει η κατά την παράγραφο 5 απαγόρευση των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη. Προς το σκοπό αυτόν ο Ειρηνοδίκης εξετάζει αποκλειστικά και μόνο τη συνδρομή εμπορικής ή όχι ιδιότητας του οφειλέτη.».
Άρθρο 59 Προδικασία
  1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3869/ 2010 καταργείται.
  2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι μηνιαίες καταβολές από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, συνυπολογίζονται στις καταβολές της παραγράφου 2 του άρθρου 8».
  3. Η παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Αν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή των δόσεων που ορίζονται από τον Ειρηνοδίκη, σύμφωνα με την παράγραφο 2, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, διαδοχικών ή μη, ο θιγόμενος πιστωτής μπορεί να επιδώσει στον οφειλέτη εξώδικη όχληση με την οποία τον καλεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Αν ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί προσηκόντως, παύει να ισχύει αυτοδικαίως έναντι όλων των πιστωτών η διαταχθείσα αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και κάθε άλλου ανασταλτικού μέτρου, από την ημέρα που ο θιγόμενος πιστωτής επιδώσει σχετική δήλωση στους υπόλοιπους πιστωτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει σχετικό σημείωμα με ενσωματωμένη την ανωτέρω αναφερόμενη εξώδικη όχληση στο φάκελο που τηρείται στο αρμόδιο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από τον αρμόδιο δικαστή την εκ νέου χορήγηση προσωρινής διαταγής αν αποδεικνύει ότι η μη καταβολή των δόσεων, οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, μη δυνάμενο να αντιμετωπιστεί με αίτηση μεταρρύθμισης της αρχικής προσωρινής διαταγής ή ότι ο θιγόμενος πιστωτής άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμα των προηγούμενων εδαφίων.».
  4. Στο τέλος του άρθρου 5 του ν. 3869/2010 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Ο Ειρηνοδίκης ή το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να διατάξει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής της παραγράφου 2 και αν ο οφειλέτης καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δόσεων που ορίζονται με αυτήν, χωρίς το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, οπότε επέρχεται η έννομη συνέπεια της παραγράφου 4. Οι διάδικοι καλούνται προ δέκα (10) ημερών.».
Άρθρο 60 Αναστολή καταδιωκτικών μέτρων
  1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3869/2010 καταργείται.
  2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 5 εφαρμόζονται αναλόγως.».
  3. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3869/2010 καταργείται.
  4. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 5 εφαρμόζονται αναλόγως.».
  5. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας κατά τα πρώτα δύο εδάφια θεωρείται ότι ουδέποτε επήλθαν, αν η αίτηση απορριφθεί τελεσίδικα.».
Άρθρο 61 Δικαστική ρύθμιση χρεών
  1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Επίσης δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση, εάν η αρχική αίτηση απορρίφθηκε λόγω δόλου του οφειλέτη ως προς την περιέλευσή του σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του ή λόγω δόλιας παράβασης του καθήκοντος ειλικρινούς δήλωσης κατά το άρθρο 10.».
  2. Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Από το ποσό αφαιρείται ό,τι καταβλήθηκε συνολικά σε εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του άρθρου 5 ή της απόφασης αναστολής του άρθρου 6, διαιρούμενο διά το πλήθος των δόσεων της παρούσας παραγράφου.».
Άρθρο 62 Προστασία κύριας κατοικίας
  1. Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/ 2010 διαγράφεται η φράση «η οποία θα εκδοθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος».
  2. Τα πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 9 αντικαθίστανται ως εξής: «Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Ελληνικό Δημόσιο για τη μερική κάλυψη του ποσού της μηνιαίας καταβολής του σχεδίου διευθέτησης οφειλών του παρόντος άρθρου, το οποίο ορίζει η δικαστική απόφαση, ενημερώνοντας σχετικά τους πιστωτές. Η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει τη δυνατότητα αυτή στον οφειλέτη. Μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, οποιοσδήποτε πιστωτής μπορεί να υποβάλει την αίτηση του πέμπτου εδαφίου για λογαριασμό του οφειλέτη, ενημερώνοντάς τον εγγράφως. Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και σε κάθε περίπτωση υποχρεούται στην καταβολή ελάχιστης συνεισφοράς. Η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στο παραπάνω σχέδιο διευθέτησης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία (3) έτη και καταβάλλεται στους πιστωτές υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης παραμένει συνεπής στην καταβολή της ελάχιστης συνεισφοράς. Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εγκαίρως τη συνεισφορά του, ο θιγόμενος πιστωτής υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως, περιλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αργότερο μέσα σε έναν (1) μήνα την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αν ο πιστωτής παραλείψει την ενημέρωση του προηγούμενου εδαφίου και ο οφειλέτης εκπέσει κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 11, τότε ο πιστωτής υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο με το νόμιμο τόκο της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) τα ποσά που αυτό κατέβαλε μετά την ασυνέπεια του οφειλέτη. Καθυστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει την εγκριθείσα συνεισφορά του ουδέποτε μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του οφειλέτη κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 11. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου, της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη, καθώς και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας.».
  3. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 9 προστίθενται παράγραφοι 2α και 2β ως εξής:
«2α. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2, οποιοσδήποτε διάδικος μπορεί να ζητήσει να ληφθεί υπόψη η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο διορίζει ως πραγματογνώμονα πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών της Διεύθυνσης Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Τα έξοδα της πραγματογνωμοσύνης βαρύνουν το διάδικο που τη ζητεί. Το αίτημα για διορισμό πραγματογνώμονα είναι απαράδεκτο, αν δεν υποβάλλεται είτε με την αίτηση είτε με αυτοτελές δικόγραφο, το οποίο κατατίθεται τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης. Αν το αίτημα υποβληθεί με την αίτηση, ο Ειρηνοδίκης διορίζει πραγματογνώμονα κατά την ημέρα επικύρωσης. Αν υποβληθεί με αυτοτελές δικόγραφο, ο πραγματογνώμονας διορίζεται με πράξη του αρμόδιου δικαστή, η οποία εκδίδεται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατάθεσή του, με κλήτευση των διαδίκων πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Δεν απαιτείται διορισμός πραγματογνώμονα αν οποιοσδήποτε διάδικος προσκομίσει έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή του δεύτερου εδαφίου. Αν το δικαστήριο δεν εξαιρέσει την κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση, τότε για τρία (3) έτη από τη δημοσίευση της απόφασης η τιμή πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό της δεν μπορεί να είναι κατώτερη του ορίου αξίας για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά τη γ΄ περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2. Αν σε δύο διαδοχικούς πλειστηριασμούς, με τιμή πρώτης προσφοράς ίση με το όριο αξίας για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά τη γ΄ περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2, δεν γίνει κατακύρωση, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει μεταρρύθμιση της απόφασης για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, προκειμένου να εξαιρεθεί η κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2. Στη δίκη της αίτησης μεταρρύθμισης τεκμαίρεται αμάχητα ότι η εμπορική αξία της κατοικίας είναι κατώτερη του ορίου αξίας για την προστασία της κατά τη γ΄ περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2, ενώ ο χρονικός περιορισμός της παραγράφου 2 κρίνεται με βάση το χρόνο άσκησης της αρχικής αίτησης.
2β. Κατά το χρονικό διάστημα των καταβολών της παραγράφου 2 του άρθρου 8 το δικαστήριο κατανέμει το ποσό που μπορεί να καταβάλει ο οφειλέτης μεταξύ της ρύθμισης οφειλών του άρθρου 8 και του σχεδίου διευθέτησης οφειλών του παρόντος άρθρου, διασφαλίζοντας ότι οι πιστωτές δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν, στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.».
  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010 η φράση «παραγράφου αυτής» αντικαθίσταται με τη φράση «παράγραφος 2».
  2. Η παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Αν οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν δυνάμει της πρωτοβάθμιας απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με τη δευτεροβάθμια, ο οφειλέτης υποχρεούται να εξοφλήσει άτοκα το ποσό της διαφοράς που υπολείπεται. Το δικαστήριο εντάσσει τη διαφορά αυτή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών ώστε να μην υπερβαίνεται η μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.».
  3. Στο άρθρο 9 του ν. 3869/2010 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. Οι παράγραφοι 3 έως 6 του άρθρου 8 εφαρμόζονται και στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών του παρόντος άρθρου. Η μεταρρύθμιση της απόφασης γίνεται εντός των ορίων της παραγράφου 2 του άρθρου 9, όπως αυτή εφαρμόστηκε από τη μεταρρυθμιζόμενη απόφαση.».
Άρθρο 63 Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης
Στην παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3869/2010, μετά τη φράση «η αρμόδια υπηρεσία» προστίθεται η φράση «, τα πιστωτικά ιδρύματα.».
Άρθρο 64 Απαλλαγή από υπόλοιπα χρεών
  1. Η παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η κανονική εκτέλεση από τον οφειλέτη των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με την απόφαση που εκδίδεται σε εφαρμογή των παραγράφων 2, 4 και 5 του άρθρου 8 επιφέρει, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 4 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 9, την αυτοδίκαιη απαλλαγή του από κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής έναντι όλων των πιστωτών, ακόμη και έναντι εκείνων που δεν ανήγγειλαν τις απαιτήσεις τους. Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Ειρηνοδικείο, με αίτηση που κοινοποιείται στους πιστωτές και εκδικάζεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, την πιστοποίηση της απαλλαγής του από το υπόλοιπο των οφειλών.».
  2. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Αν ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τη ρύθμιση οφειλών, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, διαδοχικών ή μη, ο θιγόμενος πιστωτής μπορεί να επιδώσει στον οφειλέτη εξώδικη όχληση με την οποία τον καλεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Αν ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί προσηκόντως, εκπίπτει αυτοδικαίως από τη ρύθμιση έναντι όλων των πιστωτών από την ημέρα που ο θιγόμενος πιστωτής επιδώσει σχετική δήλωση στους υπόλοιπους πιστωτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει σχετικό σημείωμα με ενσωματωμένη την ανωτέρω αναφερόμενη εξώδικη όχληση στο φάκελο που τηρείται στο αρμόδιο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Ειρηνοδικείο την ανατροπή της έκπτωσής του αν αποδεικνύει ότι η μη καταβολή των δόσεων οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, μη δυνάμενο να αντιμετωπιστεί με αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης ή ότι ο θιγόμενος πιστωτής άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμα της παρούσας παραγράφου.».
Άρθρο 65 Δικαιώματα συνοφειλετών
Στο τέλος του άρθρου 12 του ν. 3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Αν όμως ο εγγυητής, ο εις ολόκληρον υπόχρεος ή άλλο δικαιούχο σε αναγωγή πρόσωπο καταβάλει τόσο το τμήμα της οφειλής από την οποία ο οφειλέτης πρόκειται να απαλλαγεί κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 11 όσο και μέρος της οφειλής που περιλαμβάνεται στην απόφαση ρύθμισης του άρθρου 8 ή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών του άρθρου 9, τότε αυτός υποκαθίσταται αυτοδικαίως για το τελευταίο ποσό στη θέση του πιστωτή στο μέτρο και με τις προϋποθέσεις που η οφειλή αυτή έχει διαμορφωθεί δυνάμει της ρύθμισης ή του σχεδίου διευθέτησης οφειλών που επικυρώθηκε με τη δικαστική απόφαση.».
Άρθρο 66 Θάνατος του οφειλέτη
Μετά το άρθρο 12 του ν. 3869/2010 προστίθεται άρθρο 12α ως εξής:
«Άρθρο 12α Θάνατος του οφειλέτη
  1. Αν ο οφειλέτης αποβιώσει όσο η αίτηση της παραγράφου 1 του άρθρου 4 είναι εκκρεμής, η δίκη καταργείται.
  2. Αν ο οφειλέτης αποβιώσει πριν την απαλλαγή του κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 11, οι απαιτήσεις των πιστωτών επανέρχονται στο ύψος, στο οποίο θα βρίσκονταν αν δεν είχε υποβληθεί η αίτηση της παραγράφου 1 του άρθρου 4, μειωμένο κατά τα ποσά που καταβλήθηκαν από τον κληρονομούμενο. Η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας κατά τα πρώτα δύο εδάφια Τεύχος Α’ 105/14.06.2018 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 8629 της παραγράφου 3 του άρθρου 6 δεν ανατρέπονται για το χρονικό διάστημα μέχρι το θάνατο του οφειλέτη.
  3. Αν το δικαστήριο είχε διατάξει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του κληρονομουμένου από τη ρευστοποίηση, και ο κληρονόμος χρησιμοποιεί το ίδιο ακίνητο ως δική του κύρια κατοικία, μπορεί, εφόσον ασκήσει την αίτηση της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις παραδοχής της, να ζητήσει την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 9 χωρίς το χρονικό περιορισμό του πρώτου εδαφίου αυτής. Στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών σε σχέση με την περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, ωστόσο για τον προσδιορισμό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών, το ποσό, το οποίο θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, μειώνεται κατά το αντίστοιχο ποσό που καταβλήθηκε από τον κληρονομούμενο. Η συνολική διάρκεια των σχεδίων διευθέτησης οφειλών του κληρονομουμένου και του κληρονόμου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη διάρκεια που αναφέρεται στο δέκατο ένατο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9.
  4. Η παράγραφος 3 εφαρμόζεται και όταν ο κληρονομούμενος απεβίωσε κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, εφόσον οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 συνέτρεχαν στο πρόσωπό του.».
Άρθρο 67 Αρχείο αιτήσεων
Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3869/ 2010 αντικαθίσταται ως εξής: «Ο γραμματέας κάθε Ειρηνοδικείου της επικράτειας με πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, αποκτά αυτοδικαίως πρόσβαση και στο ως άνω αρχείο για τους σκοπούς του νόμου.».
Άρθρο 68 Μεταβατικές διατάξεις
  1. Το άρθρο 56 εφαρμόζεται και όταν η αποδοχή κληρονομίας έλαβε χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
  2. Το άρθρο 57 εφαρμόζεται επί αιτημάτων που υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Μέχρι τότε εξακολουθεί να εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της.
  3. Μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η δήλωση της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 λογίζεται ότι υποβλήθηκε, στις αιτήσεις που είναι εκκρεμείς σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό, εκτός αν σε αυτό το χρονικό διάστημα ο οφειλέτης παραιτηθεί από την αίτησή του.
  4. Οι παράγραφοι 2 και 4 του άρθρου 58 εφαρμόζονται και σε αιτήσεις, που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον η ημέρα της επικύρωσης κατά την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010 απέχει πέραν των δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  5. Το έβδομο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010, όπως προστίθεται με την παράγραφο 3 του άρθρου 58, εφαρμόζεται και στις αιτήσεις, που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
  6. Το όγδοο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3869/ 2010, όπως προστίθεται με την παράγραφο 3 του άρθρου 58, εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς αιτήσεις, εφόσον η συζήτηση ματαιωθεί μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
  7. Στις υποθέσεις που ματαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, χωρίς να έχει ζητηθεί προσδιορισμός νέας συζήτησης, θεωρείται ότι οι αιτούντες έχουν παραιτηθεί από τις αιτήσεις τους, αν δεν ζητηθεί προσδιορισμός νέας συζήτησης μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Στην προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δεν υπολογίζεται το χρονικό διάστημα των δικαστικών διακοπών.
  8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 59, η παράγραφος 5 του άρθρου 60, η παράγραφος 2 του άρθρου 61 και οι παράγραφοι 3 και 5 του άρθρου 62 εφαρμόζονται και στις δίκες, που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
  9. Η παράγραφος 3 του άρθρου 59 και οι παράγραφοι 2 και 4 του άρθρου 60 εφαρμόζονται και στις δίκες, που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με την προϋπόθεση ότι: α) η όχληση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010, επιδίδεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, β) δεν έχει ήδη ανακληθεί η προσωρινή διαταγή. Εκκρεμείς αιτήσεις ανάκλησης της προσωρινής διαταγής κρίνονται κατά τις ουσιαστικές διατάξεις του παρόντος.
  10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 61 εφαρμόζεται και όταν η αίτηση του οφειλέτη απορρίφθηκε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε δεύτερο βαθμό λόγω δόλου του οφειλέτη ως προς την περιέλευσή του σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του ή λόγω δόλιας παράβασης του καθήκοντος ειλικρινούς δήλωσης. Δεν εφαρμόζεται όταν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου η αίτηση απορρίφθηκε για τους λόγους αυτούς με απόφαση Ειρηνοδικείου, κατά της οποίας δεν ασκήθηκε ένδικο μέσο.
  11. Οι παράγραφοι 2 και 6 του άρθρου 62 και το άρθρο 66 εφαρμόζονται και σε υποθέσεις, επί των οποίων δημοσιεύθηκε απόφαση πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  12. Σε υποθέσεις, στις οποίες η προσδιορισθείσα ημερομηνία συζήτησης της αίτησης απέχει λιγότερο από επτά (7) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι διάδικοι μπορούν να ζητήσουν το διορισμό πραγματογνώμονα για την εκτίμηση της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας με αυτοτελές δικόγραφο που κατατίθεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Σε υποθέσεις, στις οποίες η προσδιορισθείσα ημερομηνία συζήτησης απέχει λιγότερο από δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το αίτημα διορισμού πραγματογνώμονα μπορεί να υποβληθεί και με τις προτάσεις.
  13. Το άρθρο 63 εφαρμόζεται και σε υποθέσεις, επί των οποίων δημοσιεύθηκε απόφαση πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον δεν έχει επέλθει απαλλαγή του οφειλέτη από τα υπόλοιπα των οφειλών του.
  14. Η παράγραφος 1 του άρθρου 64 εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο οφειλέτης έχει αποπε- 8630 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 105/14.06.2018 ρατώσει τη ρύθμιση των οφειλών του κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  15. Η παράγραφος 2 του άρθρου 64 εφαρμόζεται και σε υποθέσεις, επί των οποίων δημοσιεύθηκε απόφαση πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την προϋπόθεση ότι: α) η όχληση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3869/2010 επιδίδεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, β) δεν έχει ήδη εκδοθεί απόφαση έκπτωσης του οφειλέτη. Εκκρεμείς αιτήσεις έκπτωσης του οφειλέτη κρίνονται κατά τις ουσιαστικές διατάξεις του παρόντος.
  16. Το άρθρο 65 εφαρμόζεται και επί αποφάσεων ρύθμισης ή σχεδίων διευθέτησης οφειλών, τα οποία δεν έχουν εκτελεσθεί στο σύνολό τους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Στάχτη " στα μάτια των οφειλετών ,το υποκατάστατο του ν.Κατσέλη"

Ετοιμάζεται, η διάδοχη κατάσταση του νόμου "Κατσέλη"

  Συνεχίζουμε να ζητάμε την παράταση του ν.Κατσέλη, για την προστασία της κύριας  κατοικίας, κάθε πολίτη , οποιοδήποτε  'άλλο υποκατάστατο  είναι υπέρ των τραπεζών, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση των Καταναλωτών, διευκρινίζοντας ακόμα  τα εξής:
1.-H  8χρονη εμπειρία μας στην διαχείριση των "υπερχρεωμένων νοικοκυριών", μας έδειξε ότι οι τραπεζικές εταιρείες ,όχι μόνο έδειξαν καλοπροαίρετη προσέγγιση στον οφειλέτη-καταναλωτή,, αντίθετα μάλιστα ,με το αλαζονικό τους ύφος, τον απομάκρυναν  στέλνοντας τον σε δικαστικές λύσεις (Ειρηνοδικείο).
2.-Στο συζητούμενο νέο προστατευτικό πλαίσιο, που θα  υπάρξει από αρχές του 2019, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση  (Αποφυγή δικαστικής οδού) ,ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δεν βλέπουμε το θαύμα να γίνεται, στα οικονομικά συμφέροντα του οφειλέτη, καθώς μιλάει για "κούρεμα" χρέους , αφού πληρωθεί η αξία της κατοικίας ,πράγμα που το ίδιο ακριβώς ισχύει και σήμερα σε εφαρμογή του άρθρου 9 του ν.3869/2010. Επίσης μιλάει για μεγάλα "κουρέματα" στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στους μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία, μα αυτό ακριβώς συμβαίνει σε εφαρμογή του άρθρου 8 του ν.3869/2010.(Καλείται ο οφειλέτης που έχει εισόδημα για τρία χρόνια, να πληρώσει το επιπλέον ποσό, της διαβίωσης του).
3.-"Παραμυθιάζεται " ο οφειλέτης  του στεγαστικού δανείου ότι ,θα προστατεύεται  η πρώτη του κατοικία  με " κούρεμα" χωρίς να εξηγείται ότι κανένα στεγαστικό δάνειο, δεν θα απομειώνεται εάν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη.
4.-Μιλάμε ότι θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, με την συνδρομή της Πολιτείας, στην πληρωμή  του 1/3της δόσης και τα 2/3 από τον οφειλέτη, "δώρον- άδωρον)
5.-Επιπλέον επιβάρυνση στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης, που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, θα εγγράφεται και νέα προσημείωση, υπέρ του Δημοσίου, με ότι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου και διεκδίκησης δικαιώματος , υπέρ του Δημοσίου
6.-Επειδή με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του ν.3869/2010, έχει εξαλειφθεί κάθε "κρυψώνας" για τους κακοπληρωτές, δεν υπάρχει λόγος "αναμασήματος" της ίδιας τσίχλας, για κάτι εφευρέτες  για βαφτίσια  των ταλαίπωρων  μη εχόντων να πληρώσουν τις οφειλές τους ,καταναλωτών.
Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητάμε τόσο  από την  Πολιτεία ,όσο και από την ΄Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, να βοηθήσουν στην παράταση του ν.3869/2010, ενός επιτυχημένου νομοθετήματος ,που βοήθησε  χιλιάδες οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να "ανασάνουν" , διότι οποιονδήποτε 'άλλη παρεμφερής λύση, ετούτη την χρονική συγκυρία , (μεταμνημονιακή ) ,δεν θα βοηθήσει στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ομαλή επαναφορά των δανειοληπτών στις τράπεζες.

            Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τράπεζα «παγίδευσε» συνταξιούχο καθώς του κατάσχεσε… 7 ευρώ

Τι καταγγέλλει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Σε περιπέτειες μπήκε ένα συνταξιούχος Κρητικός ο οποίος κλήθηκε να ανανεώσει την χρεωστική του κάρτα καταβάλλοντας 7 ευρώ με την τράπεζα να του τα… κατάσχει!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όλα συνέβησαν πριν λίγο καιρό όταν ο συνταξιούχος άνδρας κλήθηκε από τράπεζα να ανανεώσει την χρεωστική του κάρτα, βάσει της οποίας λάμβανε την σύνταξή του.
Η τράπεζα του ζήτησε 7 ευρώ για την ανανέωση της κάρτας με τον συνταξιούχο τα καταβάλλει το ποσό στο ταμείο.
Το παρατράγουδο είναι πως η τράπεζα του κατάσχεσε τα 7 ευρώ, με αποτέλεσμα να μείνει ο συνταξιούχος χωρίς κάρτα ανάληψης.
Σημειωτέον ότι ο συνταξιούχος διατηρούσε λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα, ακατάσχετον, στον οποίο πιστωνόταν η σύνταξή και μόνο.
«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με υπάλληλο της Τράπεζας, μας ενημέρωσε άκουσον – άκουσον, ότι οφείλει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος να  προβεί σε  δημιουργία “ακατάσχετου” λογαριασμού και σε Ιδιώτη!!! Επειδή τα κρούσματα τις μέρες μας είναι πολλαπλά , ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και συστήνουμε την προσοχή!!!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.
Παράλληλα η Ένωση Καταναλωτών ενημερώνει:
Το άρθρο 20 εδ. α’ του νόμου 4161/2013 (ΦΕΚ) ορίζει:
«Απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.
Από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το Δημόσιο, για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Α` 90). Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο…..».
Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) ορίζει: « 2. Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα…»
Σύμφωνα με την Ένωση, από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500,00 ευρώ μόνο σε ένα ατομικό (τραπεζικό) λογαριασμό ή μέχρι του ποσού 2.000,00 ευρώ μόνο σε ένα (τραπεζικό) κοινό λογαριασμό εφόσον ο δικαιούχος του λογαριασμού δηλώσει στην τράπεζα ότι επιθυμεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός να είναι ακατάσχετος.  Η προστασία αυτή παρέχεται μόνο για ένα λογαριασμό και μόνο σε μία τράπεζα, μετά από δήλωση στην Τράπεζα και καλύπτει τα ως άνω ποσά διαρκώς, υπό την έννοια ότι όσο στους λογαριασμούς υπάρχουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια, δεν μπορούν τα ποσά αυτά να κατασχεθούν.
Η ως άνω προστασία παρέχεται έναντι οποιουδήποτε δανειστή ( π.χ οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες, ασφαλιστικές εταιρίες) πλην των εκ πάσης αιτίας δημόσιων εσόδων, δηλαδή πλην των οφειλών προς το Δημόσιο, εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εν γένει κάθε οφειλής προς το Δημόσιο με τη στενή και την ευρεία του όρου έννοια.
Η αντίστοιχη προστασία των καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο παρέχεται μόνο σε ένα ατομικό ή κοινό λογαριασμό, ο οποίος  υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχει, είναι ο λογαριασμός πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, και μέχρι το ποσό των 1.250,00 ευρώ μηνιαίως, μόνο αν ο δικαιούχος του λογαριασμού δηλώσει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης ότι επιθυμεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός να είναι ακατάσχετος. Αν συνεπώς, ένα μήνα στον ως άνω λογαριασμό κατατεθούν περισσότερα από 1.250,00 ευρώ τότε τα χρήματα αυτά, κατά το ποσό που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό, μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο.
Συνεπώς αν έχουμε οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κλπ,πλην του Δημοσίου, μπορούμε με δήλωση μας σε μία τράπεζα να ορίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος λογαριασμός μας θα είναι ακατάσχετος μέχρι το ποσό των 1.500,00 ευρώ και στην περίπτωση αυτή όσο το ποσό της κατάθεσης δεν υπερβαίνει το ως άνω όριο δεν μπορεί και να κατασχεθεί.  Αν έχουμε οφειλές και προς το Δημόσιο, τότε πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση και στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης (taxisnet) με την οποία να ορίζουμε ένα ατομικό ή κοινό λογαριασμό, ο οποίος  υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχει, είναι ο λογαριασμός πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων είναι ακατάσχετος μέχρι το ποσό των 1.250,00 ευρώ και στην περίπτωση αυτή όσο το ποσό της κατάθεσης δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ως άνω όριο δεν μπορεί να κατασχεθεί.
Κοινώς αν κάθε μήνα εισέρχονται στο λογαριασμό αυτό μόνο 1.250,00 ευρώ, δεν μπορούν να κατασχεθούν. Αν όμως στο  ως άνω λογαριασμό κατατεθούν μηνιαίως περισσότερα από 1.250,00 ευρώ τότε τα χρήματα αυτά, κατά το ποσό που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό, μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αντιστοίχως, αν στο λογαριασμό αυτό υπάρχουν καταθέσεις που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό των 1.250,00 ευρώ, υπάρχει κίνδυνος κατά το υπερβάλλον ποσό να κατασχεθούν από το Δημόσιο και ο καταναλωτής να πρέπει με δικαστικές ενέργειες να αποδείξει ότι δεν υπήρξε μηνιαία υπέρβαση του ορίου των 1.250,00 ευρώ και αντιστοίχως την αιτία προέλευσης των χρημάτων αυτών.
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. καλεί τα μέλη και τους καταναλωτές να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις του τόσο στις τράπεζες όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (taxisnet) για να είναι πλήρως καλυμμένοι, διότι παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί εξ αυτών να θεωρούν λαθεμένα ότι η μία εκ των δυο δηλώσεων καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Αργία για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η 21 Νοεμβρίου

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι λόγω τοπικής εορτής στην πόλη των Χανίων, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δεν θα λειτουργήσει

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Μεγάλη ανακούφιση για χήρα οφειλέτρια η Προσωρινή Διαταγή του Ειρηνοδικείου Χανίων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  20-11-2018


 Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με  απόφασή του, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, παρείχε  προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα  των τραπεζών σε χήρα οφειλέτρια, πρώην εργαζόμενη ως νοσηλεύτρια  του Θ.Ψ.Π .Χανίων, με συνολικό  χρέος 253.362,32 ευρώ , σε δώδεκα δάνεια  ,σε τέσσερις τράπεζες και σε  Δημόσιο .
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η οφειλέτρια   είναι μέλος της, πρόκειται για  συνταξιούχο. μητέρα τριών ενηλίκων παιδιών, η οποία πήρε καταναλωτικά δάνεια,το  έτος 2008, για την βελτίωση και αναδόμηση της κύριας κατοικίας της.Κατά τον χρόνο λήψης των δανείων , το εισόδημα της  ανερχόταν στο ποσό των 1.400 ευρώ περίπου, αλλά λόγω των περικοπών των συντάξεων και επιδείνωση της κατάσταση της υγείας της , άρχισε να δυσκολεύεται  στην πληρωμή των οφειλομένων δόσεων , περί τα τέλη του 2015.
Περιουσιακά στοιχεία που έχει η οφειλέτρια  στην διάθεσή της είναι: πρώτη κατοικία 136,16 τ.μ σε οικόπεδο ,κτίσμα  95 τ.μ  και  τρία αγροτεμάχια.
Οικονομική κατάσταση της χήρας  οφειλέτριας : 921,81 ευρώ (434,16 ευρώ, Επικουρική Σύνταξη
151,09 ευρώ, σύνταξη χηρείας 336,04)
Με την  Προσωρινή Διαταγή ,το Ειρηνοδικείο των Χανίων ,όρισε:
1)Δέχεται το αίτημα και χορηγεί προσωρινή Διαταγή
2)Απαγορεύει  στους  πιστωτές    προσωρινώς,  μέχρι την έκδοση Οριστικής απόφασης, κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης  κατά της κινητής και ακίνητης περιουσίας της  μέχρι την συζήτηση της κυρίας αίτησης
2)Ορίζει  μηνιαίες καταβολές δόσεων ,  200 ευρώ  στο σύνολο των αναφερομένων σε αυτή την Προσωρινή Διαταγή οφειλών,  κατ άρθρο 8  παρ.5 του ν.3869/2010,μέχρι το χρόνο συζήτησης  της υπό κρίση  αίτησης της.
  Τέλος , το ποσό των 200 ευρώ,που ορίστηκε από το Δικαστήριο των Χανίων , είναι στα όρια του μπορώ, της εν λόγω οφειλέτριας.
Επιπροσθέτως, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλούμε  άμεσα 31-12-2018 (λόγω κατάργησης του ν.Κατσέλη)τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και επιθυμούν ρύθμιση, με τον ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη -Σταθακη) είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της ΄Ένωσης, καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 – 13.00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας:
Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2 731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα.
Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140 Φαξ : 2821092306-2842020140
e-mail: epkxan@gmail.com
Επίσης τονίζουμε ότι, η Προστασία της κύριας κατοικίας, ισχύει με την παρούσα νομοθεσία ,μέχρι 31-12-2018 .


                         Η  Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                Ιωάννα  Μελάκη

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Συστάσεις στους καταναλωτές,για «Black Friday».

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  19-11-2018


   Με αφορμή την εξαγγελία  του εμπορικού κόσμου της Κρήτης, για υλοποίηση της προωθητικής δράσης, «Black Friday»,η Ένωση Προστρασίας Καταναλωτών Κρήτης, συστήνει  συμβουλεύοντας τους καταναλωτές τα εξής:

1.-Οι καταναλωτές πριν ψωνίσουν  οφείλουν να κάνουν έρευνα αγοράς , ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό,την Παρασκευή που θα προβούν σε αγορές. Η διαδικτυακή αναζήτηση μέσα από τις ιστοσελίδες των καταστημάτων, είναι χρήσιμο εργαλείο και διευκολύνει τη σύγκριση και τον εντοπισμό της πραγματικής ευκαιρία
2.-Πρέπει  στις αναρτημένες πινακίδες, να αναγράφονται η αρχική και η μειωμένη τιμή των προϊόντων που πωλούνται σε προσφορά και, προαιρετικά, το ποσοστό της μείωσης.
 Προσοχή σε εκείνα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και στα προφίλ που πωλούν προϊόντα στα social media, χωρίς να αναφέρουν πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (πλήρης εταιρική επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, αριθμό καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, e- mail), είτε εδρεύουν στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα.
3.-Πρέπει να  κρατούν οι καταναλωτές  όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των συναλλαγών τους (αποδείξεις)για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους έναντι του προμηθευτή, (εμπόρου) αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
4.-Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν με σύνεση ,σύμφωνα με τις ανάγκες τους  ,  τυχόν εξωφρενικές προσφορές των ημερών δεν πρέπει να τους παρασύρουν
Τέλος ,διευκρινίζουμε ότι, και κατά την περίοδο των προσφορών,της προωθητικής δράσης «Black Friday τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο
Για καταγγελίες , παραπλάνησης στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή  (1520) και στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης                    


                        Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                           Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Πλήρη διάσωση των περιουσιακών στοιχείων για δανειολήπτη και "κούρεμα" χρέους, πάνω απ΄'ο το 50%"

Ε.Π.Κ.Κρήτης:" "



  H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει άλλη μια  επιτυχία  της, σύμφωνα με Οριστική  απόφαση  ,του Ειρηνοδικείου Μοιρών Ηρακλείου, δικαιώθηκε πλήρως  Ιδιωτικός  υπάλληλος, οικογενειάρχης, μέλος της,  σώζοντας όλα τα περιουσιακά του  στοιχεία,  (κατοικία  λιοφυτα και αυτοκίνητα) ο οποίος υπήρξε χρεωμένος  σε  δύο τράπεζες , συνολικού ποσού  χρέους ,123,331,79 ευρώ.
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για δανειολήπτη έγγαμο, πατέρα δύο τέκνων, ο οποίος  βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία το έτος 2012, λόγω απώλειας της εργασίας  του και μη μπορώντας να ανταποκριθεί στην μηνιαία δόση των 650 ευρώ των δανείων του και  προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος  με τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών. αποφάσισε να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του ν. Κατσέλη  από το έτος 2013.
 Περιουσιακά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του
α) Διώροφη οικοδομή  με ισόγεια αποθήκη   126,63 τ.μ, πρώτο όροφο 101,76τ.μ , ,σε οικόπεδο 132,56 τ.μ  και 2 αγροτικά ακίνητα  με ελιές, επίσης διαθέτει κατά 50%, ενα Ι.Χ αυτοκίνητο και κατά 100% ένα φορτηγό αυτοκίνητο.
Οικονομική κατάσταση: Διαθέτει γύρω στα 511,18 ευρώ μηνιαίως ,από τον μισθό  του  Ιδιωτικού υπάλληλου, αλλά και η σύζυγος του διαθέτει 650,53 ευρώ, από μισθό.
Έπειτα από τα παραπάνω , το Ειρηνοδικείο Μοιρών Ηρακλείου, αποφάσισε 
1)Έκανε δεκτή την αίτηση
2)Επιβάλλει  στον οφειλέτη για  5 χρόνια  να προβεί σε μηνιαίες καταβολές( σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.3869/2010) των 161,71 ευρώ, καθώς δήλωσε εισόδημα  1.161,71 ευρώ , επίσης δήλωσε μηνιαία έξοδα διαβίωσης της τετραμελούς οικογένειας του  1.000ευρώ, ορθά,το Ειρηνοδικείο των Μοιρών ,όρισε μηνιαία  δόση  των 161,71 ευρώ
3)Χορηγεί περίοδο χάριτος  5 έτη (60 μήνες)
4)Υποχρεώνει τον  οφειλέτη ,για την διάσωση της κατοικίας  του, να καταβάλλει  239 δόσεις (20 χρόνια) επί 201 ευρώ/μήνα
5)Αφού εκτελεστούν τα οριζόμενα ο δανειολήπτης θα έχει ωφεληθεί " κούρεμα" στο χρέος του κατά 54% 
Επί ευκαιρία της Ανακοίνωσης μας, καλούμε όλους τους οφειλέτες (τραπεζών, Δημοσίου, ταμείων, ιδιωτών κ.α) να υποβάλλουν αίτηση τώρα!!! καθώς η Προστασία της κύριας κατοικίας δεν θα παρέχεται με την λήξη του νόμου τέλος του έτους 2018.
Επιπροσθέτως, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλούμε τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και επιθυμούν ρύθμιση, εξωδικαστικά ή με τον ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη -Σταθακη) είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της ΄Ένωσης, καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 – 13.00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας:
Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2 731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα.
Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140 Φαξ : 2821092306-2842020140
e-mail: epkxan@gmail.com


                         Η  Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                Ιωάννα  Μελάκη

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης:" Τρίτεκνη μητέρα , ρύθμισε το χρέος της ,σώζοντας όλη της την περιουσία με δικαστική απόφαση"



  H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει άλλη μια  επιτυχία  της, σύμφωνα με απόφαση  του Ειρηνοδικείου Σητείας ,δικαιώθηκε πλήρως  Ιδιωτική υπάλληλος, μέλος της,  σώζοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία,  (κατοικία και αγροτεμάχια  ) η οποία υπήρξε χρεωμένη σε  τρία δάνεια , συνολικού ποσού  χρέους 10.313,89 ευρώ.
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για δανειολήπτρια ηλικίας 44 ετών ,διαζευγμένη, μητέρα τριών ενηλίκων σήμερα τέκνων, η οποία βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία το έτος 2014, από την μιά η έλλειψη ρευστότητας, από την άλλη, οι δόσεις των δανείων και οι σπουδές των παιδιών αποφάσισε να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.Κατσέλη , προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών.
Επί ευκαιρία της Ανακοίνωσης μας, καλούμε όλους τους οφειλέτες (τραπεζών, Δημοσίου, ταμείων, ιδιωτών κ.α) να υποβάλλουν αίτηση τώρα!!! καθώς η Προστασία της κύριας κατοικίας δεν θα παρέχεται με την λήξη του νόμου τέλος του έτους 2018.
 Περιουσιακά στοιχεία που έχει στην διάθεσή της
α} Κατοικία ημιτελής  με ισόγειο  133,54 τ.μ πρώτο όροφο 106,42τ.μ , αποθήκη 26τ.μ ,σε οικόπεδο 445 τ.μ  και 8 αγροτικά ακίνητα  επίσης διαθέτει Ι.Χ αυτοκίνητο1400 κ.ε ,έτους κυκλοφορίας  2009
Οικονομική κατάσταση: Διαθέτει γύρω 9000 ευρώ ετησίως,από τον μισθό  της  Ιδιωτικού υπάλληλου αλλά και από μίσθωση ενός ακινήτου θερμοκήπιο)
Έπειτα από τα παραπάνω , το Ειρηνοδικείο της Σητείας , αποφάσισε 
1)Έκανε δεκτή την αίτηση
2)Απαλλάσσει την οφειλέτρια  για  5 χρόνια ,με "μηδενικές " καταβολές σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.3869/2010
3)Χορηγεί περίοδο χάριτος (18μηνων)
4)Υποχρεώνει την οφειλέτρα για την διάσωση της κατοικίας , να καταβάλλει  120 δόσεις (10 χρόνια) επί 85,94ευρώ/μήνα
Επιπροσθέτως, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλούμε τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και επιθυμούν ρύθμιση, εξωδικαστικά ή με τον ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη -Σταθακη) είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της ΄Ένωσης, καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 – 13.00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας:
Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2 731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα.
Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140 Φαξ : 2821092306-2842020140
e-mail: epkxan@gmail.com


                         Η  Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                Ιωάννα  Μελάκη

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης:Οικογένεια δανειοληπτών πέτυχε προστασία από τις τραπεζες , ΣΕ δημόσιο και ΕΦΚΑμε Προσωρινή Διαταγή"


  Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την ημερ. 14-12-2018 απόφασή του, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, παρείχε  προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα  των τραπεζών σε ζευγάρι και μητέρα οφειλετών, κατοίκων της περιοχής  του Δήμου Πλατανιά  Χανίων,με συνολικό  χρέος και για τους τρις 276.958 ευρώ , σε εννέα δάνεια. σε  Δημόσιο και ΕΦΚΑ
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η οικογένεια των οφειλετών   είναι μέλη της,
πρόκειται για  ζευγάρι ,  με δύο ανήλικα τέκνα , και την μητέρα της συζύγου συνταξιούχο εκ χηρείας. Ο σύζυγος ασχολείται με αγροτικά , σε ενοικιαζόμενα κτήματα, η δε σύζυγος  δεν είναι εργαζόμενη αλλά ασχολείται με την φροντίδα της οικογένειας , η δε μητέρα της συζύγου είναι συνταξιούχος εκ χηρείας.
Περιουσιακά στοιχεία που έχει η οικογένεια  στην διάθεσή της είναι: κατοικία και αγροτεμάχια
Οικονομική κατάσταση της οικογένειας : Δεν υπάρχει οικονομική  επάρκεια διαβίωσης
Με την  Προσωρινή Διαταγή ,το Ειρηνοδικείο των Χανίων ,όρισε:
1)Δέχεται το αίτημα και χορηγεί προσωρινή Διαταγή και για τους δύο συζύγους και την μητέρα
2)Απαγορεύει  στους  πιστωτές    προσωρινώς,  μέχρι την έκδοση Οριστικής απόφασης,κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης  κατά της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους  μέχρι την συζήτηση της κυρίας αίτησης και για τους τρις
2)Ορίζει  μηνιαίες καταβολές δόσεων ,  100 ευρώ  και για τους δύο συζύγους  στο σύνολο των αναφερομένων σε αυτή οφειλών,  κατ άρθρο 8  παρ.5 του ν.3869/2010,μέχρι το χρόνο επανασυζήτησης  της υπό κρίση  αίτησης τους
3)Ορίζει για την μητέρα μηνιαία καταβολή δόσεων 50 ευρώ.Η μητέρα συμμετέχει  στην δανειοδότηση  σε ως εγγυήτρια σε στεγαστικό δάνειο των 92.664,89 ευρώ.
4)Ορίζει επανασυζήτηση της Προσωρινής Διαταγής  την 9-12-2019, ώστε να επανεκτιμηθεί η οικονομική τους κατάσταση.

Επιπροσθέτως, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλούμε  άμεσα (λόγω κατάργησης του ν.Κατσέλη)τους καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και επιθυμούν ρύθμιση, με τον ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη -Σταθακη) είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της ΄Ένωσης, καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 – 13.00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας:
Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2 731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα.
Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140 Φαξ : 2821092306-2842020140
e-mail: epkxan@gmail.com
Επίσης τονίζουμε ότι, η Προστασία της κύριας κατοικίας, ισχύει με την παρούσα νομοθεσία ,μέχρι 31-12-2018 .


                         Η  Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                Ιωάννα  Μελάκη

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης : " Απογοήτευση στους δανειολήπτες, από την εξαγγελία Δραγασάκη για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη"


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   7-11-2018
  Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Δραγασάκης  ,ότι η κατάργηση του νόμου Κατσέλη είναι θέμα χρόνου, δηλαδή εκπνέει (31-12-2018) ,η ' Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  φοβερά  ενοχλημένη εξέδωσε  άμεσα ,σχετική Ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
"Νοιώθουμε μεγάλη απογοήτευση  ως καταναλωτές, για τα αναφερόμενα του  αρμόδιου Υπουργού σε δημόσιο λόγο του, αναφέροντας  σαυτόν την κατάργηση του ν.Κατσέλη  και  ότι  θα έρθει κάποιο νέο νομικό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας , μόνο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Δεν αναφέρθηκε όμως,  σε προστασία από το Δημόσιο,  ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμους, ιδιώτες  κλπ η δήλωση του κυρίου Δραγασάκη ήταν μόνο για τις τράπεζες. Γιατί επί λέξει είπε ότι "συζητάμε με τις τράπεζες να δούμε ποια θα είναι εκείνη η λύση που θα επιτευχθεί σαφώς βεβαίως έχοντας την νομοθετική πρωτοβουλία". Έτσι όλα δείχνουν ότι έρχεται πλήρης ανατροπή  από το νέο έτος 2019 ,στην προστασία των δανειοληπτών και όχι των οφειλετών.
Νοιώθουμε αρκετά απογοητευμένοι,  διότι έγκαιρα ζητήσαμε  από τον κ.Υπουργό την παράταση του νόμου 3869/2010,για ένα έτος ακόμα, για να μη μείνουν εκατοντάδες απροστάτευτοι οφειλέτες και να μη χαθούν εκατοντάδες  σπίτια φτωχών οφειλετών.
Νοιώθουμε αρκετά απογοητευμένοι, καθώς , ο Νόμος Κατσέλη, δέχτηκε αρκετές τροποποιήσεις , και όλες εις βάρος της προστασίας των καταναλωτών και εις όφελος των πιστωτών.
  Η δήλωση της Κυβέρνησης , δια στόματος του κυρίου Δραγασάκη ,ότι θα φέρει μέχρι τέλος του έτους Νομοθέτημα προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν μας καθησυχάζει , αντίθετα μας σπείρει ανησυχία  και φόβο, διότι η αντικατάσταση αυτή, θα ωφελήσει  ναι μεν κάποιους  οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες αλλά λίγους  και όχι συνολικά οφειλέτες.
Και πάλι καλούμε Δημόσια την Κυβέρνηση,  έστω  και  την ύστατη στιγμή, να  προστατεύσει την κύρια κατοικία όσο το δυνατόν  σε περισσότερους δανειολήπτες – οφειλέτες λαμβάνοντας υπόψη ότι
  πολλοί από αυτούς βρέθηκαν σε οικονομική  δυσκολία χωρίς την δική τους ευθύνη .

 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

   Ιωάννα Μελάκη