Την επιβολή προστίμου ύψους 5,19 εκατ. ευρώ στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «DΙΑ Ηellas» αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, στην εταιρεία επιβλήθηκε το πρόστιμο γιατί ως δικαιοπάροχος καθόριζε τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντών της στο δίκτυο των δικαιοδόχων της
Η εταιρεία, με απλά λόγια, στα καταστήματά της που λειτουργεί με τη μέθοδο του Στάλινγκραντ καθόριζε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της προς τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μη δίνει το δικαίωμα στους καταστηματάρχες (δικαιοδόχους) της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών και φυσικά να μη λειτουργεί ορθά ο ανταγωνισμός.
Με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας πάγια νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κάθετες συμπράξεις, κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες δικαιόχρησης δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων που προβλέπονται για όλες τις επιχειρήσεις στο δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το σκεπτικό
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αρμόδια ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στο πλαίσιο μιας σύμβασης δικαιόχρησης, η υποχρέωση τήρησης από μέρους της δικαιοδόχου της εμπορικής πολιτικής της δικαιοπαρόχου, η συμμόρφωσή της στις οργανωτικές αρχές του συστήματος και ο σεβασμός της αρχής της ομοιομορφίας ώστε να διασφαλίζεται η ταυτότητα και η φήμη του εν λόγω δικτύου, δεν απαλλάσσει τις συμβαλλόμενες εταιρείες από την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Κανόνες που ενώ επιτρέπουν τον καθορισμό από τη δικαιοπάροχο ανώτατων ή προτεινόμενων τιμών για το δίκτυό της, της απαγορεύουν να καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές των δικαιοδόχων
ΠΗΓΉ : ΕΘΝΟΣ
Οχι Γιάννης ... Γιαννάκης
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόστιμο ύψους 5,2 εκατ. ευρώ επέβαλε στη «DIA HELLAS» η Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί καθόριζε τις λιανικές τιμές στο δίκτυο των καταστημάτων της που αναπτύσσει με τη μέθοδο φρανσάιζινγκ, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία γιατί «παραβιάζει το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού». Ως εδώ καλά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Εκεί, όμως, που αποδεικνύεται η υποκρισία που διέπει αυτούς τους περίφημους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» είναι ότι, όπως διευκρινίζεται, η εταιρεία - δικαιοπάροχος (στην προκειμένη περίπτωση η «μαμά» «DIA») μπορεί να καθορίσει «ανώτατες ή προτεινόμενες» τιμές, αλλά όχι να «καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές»! Δηλαδή, να μην τις βαφτίζει υποχρεωτικές, αλλά μόνο «ανώτατες ή προτεινόμενες». Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης, δηλαδή! Η διατύπωση είναι το πρόβλημα.
Aπό Ριζοσπάστη 7/6/08