Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Έλεγχοι και στα Χανιά για το Κινέζικο γάλα

kineziko_gala_1.jpgΔιατροφικός συναγερμός έχει σημάνει για το κινέζικο γάλα με την μελαμίνη και στα Χανιά με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων να προχωρεί σε εντατικούς ελέγχους σήμερα Τετάρτη τόσο σε πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων όσο και σε μικρότερα καταστήματα που διακινούν ξένα προϊόντα στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων . Ιωάννα Μελάκη «μέλη της ‘Ένωσης θα πραγματοποιήσουν σήμερα ελέγχους σε καταστήματα των Χανίων για να ελέγξουν εάν τυχόν υπάρχει στο εμπόριο ποσότητα του επικίνδυνου κινέζικου γάλακτος ή υποπροϊόντων αυτού καθώς από την στιγμή που εντοπίστηκαν ποσότητες και στη χώρα μας δεν πρέπει να είμαστε χαλαροί μπροστά σε αυτό το διατροφικό σκάνδαλο».

Η ίδια επεσήμανε ότι «έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήσαμε κατά το παρελθόν σε καταστήματα που εμπορεύονται ξένα διατροφικά προϊόντα στα Χανιά εντοπίσαμε τρόφιμα που είχαν λήξει και τα οποία αποσύρθηκαν άμεσα από την αγορά».
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ εντόπισαν ύποπτο κινέζικο γάλα στη Θεσσαλονίκη που απ’ ό,τι φαίνεται διακινούνταν ανεξέλεγκτα αλλά και στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ζήτησε τα στοιχεία των επιχειρήσεων που βρέθηκε το γάλα, για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην Κίνα τέσσερα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 54.000 παιδιά στη μεγάλη πλειοψηφία τους μωρά κάτω των δύο ετών έχουν αρρωστήσει.

Από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, και άλλα προϊόντα, όπως μπισκότα και γιαούρτι, εξετάζονται πλέον εξονυχιστικά. Ακόμη και μεγάλες εταιρίες τροφίμων παρασύρονται πια στη δίνη του σκανδάλου από τις φήμες που κυκλοφορούν για μολυσμένα προϊόντα. Στη Βρετανία, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων της χώρας Tesco ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει τις καραμέλες κινεζικής προέλευσης, για προληπτικούς λόγους». Τα γλυκίσματα White Rabbit που αποσύρθηκαν έφεραν ίχνη της επικίνδυνης ουσίας σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, κοντά την πόλη του Μιλάνο, οι αρχές κατάσχεσαν 100 κούτες με γάλα και 650 κιλά μπισκότα που είχαν εισαχθεί παράνομα από την Κίνα, που θα ελεγχθούν για μελαμίνη.

Από την έρευνα που έγινε ανακαλύφθηκε μελαμίνη σε 69 μάρκες βρεφικού γάλακτος που παράγονται από 22 εταιρίες. Ο Όμιλος Sanlu επέρριψε την ευθύνη για το σκάνδαλο στους προμηθευτές γάλακτος κι επισήμανε πως, προφανώς πρόσθεσαν τη μελαμίνη, "για να φανεί το προϊόν πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη". Μια από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του μολυσμένου γάλακτος είναι η δημιουργία πέτρας στους νεφρούς.
Η μελαμίνη είναι ένα χημικό προϊόν. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικού, κόλας και συνθετικής ρητίνης.

Εντωμεταξύ ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις της Κομισιόν, ζητά με ερώτηση του να πληροφορηθεί εάν διατίθενται στοιχεία σχετικά με τυχόν ποσότητες γάλακτος ή υποπροϊόντων του που μπορεί να εισήχθησαν και να διακινήθηκαν λαθραία στην ΕΕ, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών.

Ε.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.