Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Αδυναμία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να επιτελέσει τον ρόλο του ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο όσων φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή, καταδεικνύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων.
Οπως επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους, όπου αναφέρουν 41 συνολικά εκκρεμότητες σε σχέση με τη λειτουργία του οργανισμού, «δεν έχουν ακόμα επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ενεπλάκησαν στη διακίνηση και διάθεση ηλιελαίου με ορυκτέλαιο και στις οποίες δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοελέγχου είτε δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν την αρμόδια Κεντρική Αρχή».
Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ίδρυσή του, οι αρμοδιότητες του οργανισμού ακόμα δεν έχουν καθοριστεί πλήρως νομοθετικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή Ελέγχου. Ακόμα δεν έχουν καταργηθεί οι αντικρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα ο έλεγχος των τροφίμων ζωικής προέλευσης να πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα ελέγχου σχετικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να μην έχει ακόμα μεταβιβαστεί στον ΕΦΕΤ, ενώ στο σύστημα του ελέγχου εμπλέκονται ακόμα το Γενικό Χημείο του Κράτους, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ. Ακόμα άλλωστε, επισημαίνει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων του Φορέα, δεν έχουν εκδοθεί τα εθνικά μέτρα που αφορούν τον καθορισμό συγκεκριμένων εργαστηρίων αναφοράς για τον έλεγχο των τροφίμων, όπως άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ανάμεσα στις 41 εκκρεμότητες που επισημαίνονται είναι και η έλλειψη προσωπικού που παρεμποδίζει τη διενέργεια ελέγχων. Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, η λειτουργία των οποίων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στο 2008, δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί. Δεν έχει ακόμα άλλωστε ούτε καν ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση πέντε ακόμα περιφερειακών Διευθύνσεων Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, ενώ η διεύθυνση της Ηπείρου υπολειτουργεί, καθώς μόνο πέντε ελεγκτές πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή.
Χαρακτηριστικά, δεν έχει ποτέ συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο.
Οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ακόμα κλαδικά και οικονομικά αιτήματα, ενώ επισημαίνουν ότι επιχειρείται υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.