Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση κόλαφος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
H Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε στις17 Φεβρουαρίου του 2009, -με 43 ψήφους υπέρ, μία λευκή και 3 κατά- έκθεση με τίτλο «σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία». Η έκθεση αυτή συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου και υπέρ ψηφίστηκε συντριπτικά με 559 υπέρ, 22 κατά, 8 λευκά (σελ. 131). Εισηγήτρια ήταν η κυρία Frédérique Ries.
Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. Χωρίς να μπαίνει στην επιστημονική αντιδικία, η έκθεση, αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό και προτείνει μια σειρά από μέτρα, που έχουν πια την έγκριση και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζουμε μερικά από τα βασικά σημεία της έκθεσης, μαζί με κάποιες ερμηνείες και σχολιασμούς, γιατί πολλά πράγματα τα λέει διακριτικά και έμμεσα όπως είναι φυσικό, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι πραγματικά εννοεί. Μπορείτε όμως να διαβάστε και την ίδια την έκθεση. Δεν είναι μεγάλη. [Ολόκληρη η Έκθεση εδώ]
Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην ασυδοσία εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Στην ουσία το Ευρωκοινοβούλιο αποδέχεται και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Παίζουμε με την δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει.
Διαβάστε τα βασικά σημεία:
"Σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία"
* H έκθεση θεωρεί ότι τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 1999 δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν. Δηλαδή να πέσουν. Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλει είναι ότι η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας έχει ενταθεί μετά την 12η Ιουλίου 1999 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τα όρια έκθεσης του κοινού για τα ΗλεκτροΜαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ) στα 55 volt/μέτρο.
* Επισημαίνει επίσης τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των μέτρων προστασίας του κοινού.
* Υπενθυμίζει επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2008 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (522 ψήφοι υπέρ και 16 κατά), σύσταση να ληφθούν ως μέτρο τα χαμηλότερα όρια που θέτουν κάποιες χώρες για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων, δηλαδή του ηλεκτρισμού. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα για τις ακτινοβολίες που προέρχονται από τις υψηλές συχνότητες, δηλαδή τις ασύρματες επικοινωνίες. Ήδη πριν από 10 χρόνια το Κοινοβούλιο είχε στείλει σαφές μήνυμα σύνεσης όσον αφορά τη θέσπιση ορίων. Η σύσταση ήταν η έκθεση στις ακτινοβολίες να είναι «τόσο χαμηλότερη όσο είναι λογικά εφικτό». Απόδειξη της δυνατότητας μείωσης των ορίων είναι ότι ήδη 9 κράτη μέλη τα έχουν μειώσει προληπτικά σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο. Το Λουξεμβούργο, όρισε ως μέγιστο όριο εκπομπής τα 3 volt/μέτρο για πηγές που βρίσκονται πλησίον περιοχών στις οποίες ενδέχεται να κατοικούν άνθρωποι. Στην πράξη, ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου προστατεύεται 14 φορές περισσότερο έναντι των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από ό,τι άλλοι πολίτες της ΕΕ. Και αφού στο Λουξεμβούργο το λογικά εφικτό είναι το 3 volt/μέτρο, γιατί όχι και παντού;
* Σε αυτή την διαδικασία αλλαγής η έκθεση προτείνει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα τα όρια έχουν καθοριστεί μόνο από τις θερμικές επιπτώσεις (άνοδος της θερμοκρασίας στο σώμα) που είναι οι μόνες άμεσα επιβεβαιώσιμες. Οι περιπτώσεις άλλων βλαβών, όπως και των καρκινογενέσεων, δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν καθώς δεν είναι αποδείξιμες παρά μόνο μέσα από μακροχρόνιες στατιστικές αφού δεν είναι γνωστοί ακόμα οι βιολογικοί μηχανισμοί που δημιουργούν τον καρκίνο ή συναφείς βλάβες.
* Η έκθεση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίζουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτρο-υπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών. Αυτή της η πρόταση στην ουσία σημαίνει ότι τα όρια πρέπει να τίθενται με κριτήριο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς) και όχι τον μέσο υγιή ενήλικα. Όπως ας πούμε γίνεται με τα πεζοδρόμια, που βάση προδιαγραφών φτιάχνονται υποχρεωτικά πια για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Σε άλλες από τις προτάσεις της η έκθεση ζητά να ληφθούν μια σειρά από άμεσα μέτρα:
* Σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, καθώς απ’ ότι φαίνεται η αυθαιρεσία στην τοποθέτηση τους είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
* Απευθύνει έκκληση για κοινή χρήση των ιστών και των πομπών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο από τους παρόχους, ώστε να περιοριστεί ο αυξανόμενος αριθμός τους που τοποθετούνται εσφαλμένα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους και η έκθεση του πληθυσμού σε ΗΜΠ.
* Να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε τουλάχιστον τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση, από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
* Ζητά να καταρτιστεί οδηγός διαθέσιμων τεχνολογικών επιλογών οι οποίες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Είναι φανερό ότι η έκθεση αναγνωρίζει το κοινό «μυστικό» ότι τέτοιες τεχνολογίες υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί οι εταιρείες δεν θέλουν να ξοδευτούν!
* Ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβεί όλες τις συσκευές με ακτινοβολίες στα κριτήρια που θέτει για την πιστοποίηση του υγιεινού περιβάλλοντος κτιρίων. Δηλαδή και το ασύρματο internet και ασύρματα τηλέφωνα. Αναφέρει επιπλέον: «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή αυτών των νέων τεχνολογιών, καθώς και την παρουσία τους παντού στους χώρους εργασίας, τις βιβλιοθήκες αλλά και τις ιδιωτικές κατοικίες, παραδεχόμαστε επίσης ότι οι εν λόγω συσκευές πρέπει να έχουν μελετηθεί προτού διατεθούν στην αγορά και ότι, γενικότερα, να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα όρια ως προς το επίπεδο έκθεσης μιας κατοικίας σε μικροκύματα. Διαφορετικά,... θα διακινδυνεύαμε να μην προσφέρουμε συνδρομή σε καταναλωτές έναντι κινδύνων που τους απειλούν»!
Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κίνδυνους:
* Συνιστά στην Επιτροπή, να διαθέσει πόρους από την έρευνα για μια εκστρατεία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Με αυτή της την πρόταση έμμεσα δέχεται, ότι η προστασία είναι πιο επείγουσα από την ίδια την έρευνα. Δηλαδή ο κίνδυνος πιο αποδεδειγμένος απ’ ότι προς απόδειξη.
* Κάνει κριτική στις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες των εταιριών και ειδικά τις προσφορές δωρεάν χρόνου ομιλίας σε εφήβους. Ζητά την προειδοποιητική σήμανση όλων των συσκευών που εκπέμπουν ακτινοβολία. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που έγινε με τον καπνό.
Τέλος η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενδιαφέρουσες αναφορές:
1. Για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ)
Η έκθεση διακριτικά αλλά με σαφήνεια αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΠΟΥ, που είναι ο οργανισμός που έχει θέσει τα παγκοσμίως αποδεκτά όρια των 55 volt/μέτρο. Την κατηγορεί έμμεσα για έλλειψη διαφάνειας, για προσπάθεια του να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς. Λέει: «Στην πραγματικότητα, η ΠΟΥ φαίνεται να επιθυμεί να χρονοτριβήσει και μας δίνει ραντεβού το 2015 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του αντικτύπου των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο.» Το εύλογο ερώτημα θα προσθέταμε εμείς είναι, ότι αν η ΠΟΥ λέει ότι θα ξέρει το 2015, τότε με ποιο κριτήριο έθεσε και υπερασπίζεται τα όρια του;
2. Για τη μελέτη INTERPHONE:
Η μελέτη INTERPHONE που εγκαινιάστηκε από την Ε.Ε. το 1998, διαφημίστηκε ως το πληρέστερο επιστημονικό εγχείρημα σε αυτόν τον τομέα, στο οποίο μετέχουν τουλάχιστον 12 κράτη σε διεθνές επίπεδο και το οποίο συνοδεύεται από ένα υποδειγματικό πρωτόκολλο που αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η ικανότητα διερεύνησης των κινδύνων εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικότερα δε εγκεφαλικών όγκων, καθώς και όγκων του ακουστικού νεύρου και της παρωτίδας. Η μελέτη κατά περίεργο τρόπο ξεκίνησε πρακτικά με δύο χρόνια καθυστέρηση το 2000. Και ενώ τα πορίσματα της αναμένονταν να δημοσιευτούν το 2006, λόγο συστηματικής αναβολής… ακόμα τα περιμένουμε! Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η έκθεση, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση της εν λόγω παγκόσμιας μελέτης, να απαιτήσει από τους υπευθύνους του προγράμματος να της κοινοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί τα τελικά πορίσματα, και να ενημερώσει αμέσως, εφόσον λάβει απάντηση, το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι παρ’ ότι η interphone επιμένει να μην δημοσιεύει συμπεράσματα , η συντονίστρια της μελέτης, κ. Elisabeth Cardis, με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις, συνιστά να γίνεται λελογισμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους ανηλίκους και να προτιμώνται οι σταθερές τηλεφωνικές συσκευές.
Μάλιστα η έκθεση σε άλλο σημείο σχετικά με τις μελέτες γενικά, προτείνει να γίνεται αξιολόγησης της επιστημονικής αξιοπιστίας τους, καθώς και πάλι έμμεσα διαβλέπει ότι αυτές είναι διαβλητές από συμφέροντα και ανταγωνισμούς!
3. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες:
Στο σημείο 27 η έκθεση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους που σχετίζονται με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη αποφανθεί για τον κίνδυνο! «Οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται κατά κανόνα να προσφέρουν κάλυψη έναντι κινδύνων αστικής ευθύνης σε σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Έχοντας υπόψη την ικανότητα των ασφαλιστών να αξιολογούν κάθε είδους κινδύνους και να στοιχηματίζουν στο μέλλον, ευλόγως μπορούμε να αναρωτηθούμε τι τους ωθεί να εφαρμόζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την αρχή της προφύλαξης;».
Διαβάστε πως δίνει την είδηση για την έκθεση το site του Ευρωκοινοβουλίου (Ελληνικά)
Έκθεση σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Αποτελέσματα Ευρωβαρομέτρου για τα μαγνητικά πεδία (στα αγγλικά)
Η ενημέρωση μας στάλθηκε από φίλο αναγνώστη της σελίδας μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.