Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη η" 16η Οκτωβρίου .Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής" από ποτέ, για να θυμηθούμε και να εστιάσουμε το βλέμμα μας , στην ολοένα μεγαλύτερης υποβάθμισης της διατροφής μας την εμπορευματοποίηση της και της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας μη ασφαλών προϊόντων βομβαρδισμένα με επιβλαβή δηλητήρια, επικίνδυνα για την υγεία μας.
Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Παγκόσμια.
Αλήθεια ποιοι από τους κρατούντες την σέβονται; Ποιοι από αυτούς έχουν στην διάταξη του μυαλού τους,την ενεργοποίση των συστημάτων ελέγχου, ώστε σήμερα να αισθανόμαστε ασφαλείς κάνοντας χρήση προσφερομένων αγαθών, ότι η υγεία μας δεν κινδυνεύει; Η υποβάθμιση της διατροφής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές της κάθε πολιτείας και τις εμπορικές πρακτικές που είναι διατιθεμένη να ανεχτεί , εις βάρος της διατροφής των πολιτών της.
Η έννοια της διατροφής έχει στενή σχέση με την ύπαρξη τροφίμων στον πλανήτη, στρατηγικές διάθεσης αυτών, έχει σχέση με το χώρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχει σχέση με την οικονομική δυνατότητα κάθε διαμερίσματος περιοχών του πλανήτη έχει σχέση με τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Η τροφή είναι αγαθό που παράγει ο πλανήτης σε συνεργασία με τον κάτοικο του(άνθρωπο) και έπρεπε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του.
Σήμερα ενώ έχουμε ανάπτυξη στην βιομηχανική παραγωγή,στερούμαστε πρώτες ύλες ,λόγω αλόγιστης χρήσης πηγών ενέργειας ,με αναπροσανατολισμό στην βιώσιμη ανάπτυξη τροφής,την ύπαρξη οικονομικής κρίσης και συνάμα απομάκρυνσης ευαίσθητων πληθυσμιακών μονάδων(άνεργοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, Α.μ.Ε.Α) από την πρόσβαση στην τροφή, και γενικότερα είναι οι μόνιμα συμμετέχοντες στην επισιτιστική κρίση.
Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης λόγω της επίριας των κλιματικών αλλαγών, της μείωσης της παραγωγής ,της οικονομικής ύφεσης ,πλήττεται από υποσιτισμό.
΄Οπου υπάρχει πόνος,στέρηση, αρρώστια, πόλεμος ,δυστύχημα ,κρίση εκεί υπάρχουν και συνάθρωποί μας σε όλα τα σημεία της γης που βιώνουν την έλλειψη τροφής, αντίθετα από τους δημιουργούς των κρίσεων και τους εμπορευμετοποιούς αυτών, που υπερτρέφονται,υπερκαταναλώνουν, χωρίς ηθικούς κανόνες , χωρίς συνηδεισιακό φραγμό. Οι εικόνες της πείνας και της αρρώστιας παιδιών του Τρίτου Κόσμου(Αφρική), δεν αγγίζει αυτό το κομμάτι του μυαλού τους, το θεωρούν ταινία σινεμά, που φτάχτικε για να τραβούν ευαίσθητους ανθρώπους, κυρίως μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους γιατρούς του κόσμου κ.α.
Ωστόσο δεν είναι όλα γκρί, δεν χάθηκαν όλα ,τουλάχιστο όταν υπάρχουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, εάν ο καθένας από μας αλλάξει στάση ζωής, να ελαττώσει την κατανάλωση στις βασικές του ανάγκες .Εάν κάνει σωστή χρήση του νερού, εάν κοιτάξει να βρει άλλους ενεργειακές πηγές, που ναι μεν θα τον εξυπηρετούν, αλλά δεν θα είναι παράγων καταστροφής του περιβάλλοντος, να πάψει να δημιουργεί εργαλεία που θα φορτίζουν το περιβάλλον με ρύπους, να σταματήσει να σκέφτεται εγωκεντρικά,εξουσιαστικά, να αρχίσει να συνεργάζεται με τους συναθρώπους του και όχι να απομονώνεται παράγοντας ψυχοφθόρες σκέψεις που ούτε τον ίδιο οφελούν ούτε βιοσιμότητα προσφέρουν,παρά μόνο καταστάσεις κρίσεις δημιουργούν (πολέμους)για επιβολή "του ισχυρού "σαν να ζούμε στην ζούγλα του Αμαζωνίου
Κάθε πόλεμος, κάθε σεισμός κάθε ανθρώπινη μεθόδευση ενάντια στο περιβάλλον, είναι εργαλεία που δημιουργούν καταστάσεις έλλειψης εφοδίων διατροφής, αφού σταματάει ,εξαφανίζεται η παραγωγή.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , λέει οχι, σε ενέργειες και πολιτικές, που στερούν τον άνθρωπο από την τροφή, από την ασφαλή τροφή, συμμετέχουμε στην τήρηση της υπάρχουσας εθνικής αλλά και ευρωπαικής νομοθεσίας,προστατεύοντας την υγεία των καταναλωτών.΄Εχουμε υποχρέωση ως αρμόδιος φορέας να διαφυλάξουμε τα ελληνόπουλα από συνήθειες κακής διατροφής (παχυσαρκία)δίνοντας οδηγίες σε γονείς και παιδιά για υγιεινούς τρόπους διατροφής.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με την δράση της "κινητό σχολείο καταναλωτή", πιστεύει ότι θα καλήψει σε βασικές πληροφορίες σωστής καταναλωτικής αγωγής και διαχείρησης τροφίων τους πολίτες του Νομού μας,αλλά και άλλους πολίτες που επιλέγουν να ενημερωθούν διαδικτυακά μέσω της σελίδας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.
Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
Ιωάννα Μελάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.