Σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων εξαγωγέων, τις εισαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ινδία απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine) και υπέρβασης των Mrls. Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές επιτραπεζίων σταφυλιών από την Ινδία λόγω της ανεύρεσης υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου lihocin (chlorocholine ) και υπέρβασης των Mrls.
Ήδη η ΕΕ έχει απορρίψει 3.000 εμπορευματοκιβώτια από το σύνολον των 4.200 εμπορευματοκιβώτιων που είναι προγραμματισμένα να σταλθούν από την Ινδία γενικά στην Ευρώπη μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Εξ αυτών τα 3.000 εμπορευματοκιβώτια είναι αυτήν την περίοδο σε ή προς διάφορους λιμένες. Τα σταφύλια από 1.000 εμπορευματοκιβώτια πωλήθηκαν πριν από την διαπίστωση των υπολειμμάτων του lihocin (chlorocholine χλωρίδιο). Εάν τούτο επιβεβαιωθεί από πρόσθετους ελέγχους διασταύρωσης δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση πέραν της καταστροφής αυτών.
Βεβαίως οι Ινδοί εξαγωγείς ισχυρίζονται ότι η απόρριψη είναι ένα μη δασμολογικό εμπόδιο εκ μέρους της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει διευκρινίσει ότι οι προμηθευτές τρίτων χωρών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι αποστολές των φρούτων και των λαχανικών στην ΕΕ πληρούν τους κανόνες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα μέγιστα όρια Mrls που υφίσταται από την Κοινοτική Νομοθεσία.
Παρά το ότι κανένα πιστοποιητικό δεν απαιτείται, λόγω αναγνώρισης ισοτιμίας ΕΕ - Ινδίας, τα προϊόντα υπόκεινται στην τυχαία δειγματοληψία και ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα σημεία εισόδου, διανομής και πώλησης. Εάν οι παραβιάσεις ανιχνεύονται στο σημείο εισόδου, η αποστολή είναι υποχρεωμένη να απορριφθεί και να καταστραφεί με έξοδα των εξαγωγέων.
Από μια πρώτη έρευνα η συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν είναι εγκεκριμένη από την Χώρα μας για χρήση στα επιτραπέζια σταφύλια.
Ο Σύνδεσμός μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – Hellas χαιρετίζει την επιτυχία των ελεγκτικών Αρχών της Ε.Ε. και θέλει να πιστεύει ότι μετά και αυτό το γεγονός, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας περί χαλαρότητας στους ελέγχους των εισαγομένων οπωροκηπευτικών, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στην Κοινότητα. Επίσης τονίζει και πάλι την ανάγκη αυστηροποίησης της κοινοτικής νοµοθεσίας ως προς το σύστηµα των τιµών εισόδου οπωροκηπευτικών αλλά και ως προς τους επιβαλλόμενους εισαγωγικούς δασµούς και το καθεστώς προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες χώρες.
Εισαγωγές Οπωροκηπευτικών κατά το 2009
Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη EUROSTAT, οι εισαγωγές φρούτων από τρίτες χώρες μειώθηκαν 7.13% στην ΕΕ κατ όγκο, στους τόνους 11.1 εκατ. τόνους, έναντι των 11.9 εκατ. τόνων και 5.77% κατ αξία, έναντι του 2008.
Επιβεβαιώνεται ότι το 2009 η κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε παρέμεινε στάσιμη ως προς την κατανάλωση σε χαμηλές τιμές
Οι μπανάνες παρέμειναν πρώτες στην λίστα εισαγωγών στην Ε.Ε. ως προς τον όγκο με πάνω από 4.5 εκ. τόνους μειωμένες κατά 7.46% έναντι του 2008, ενώ οι ανανάδες δεύτεροι με 880.000 τόνους.
Οι συνολικές εισαγωγές τροπικών φρούτων αποτελούν περισσότερα από 50% των συνολικών εισαγωγών.
Ενώ οι εισαγωγές φρούτων μειώθηκαν, οι φυτικές εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, αυξημένες ελαφρά κατά 0.45% κατ όγκο και 1.45% κατ αξία έναντι του 2008.
Οι κύριες προμηθεύτριες φρούτων της ΕΕ ήταν στις μπανάνες, κατά σειρά α) η Κόστα Ρίκα με 13.4% του συνόλου β) ο Ισημερινός 12.4% γ) η Κολομβία 11.2% δ) η Ν. Αφρική 9.6% και ε) η Χιλή 6%.
Οι κύριες προμηθεύτριες της Ε.Ε στα λαχανικά ήταν οι μεσογειακές χώρες α) το Μαρόκο, με 33.2% του συνόλου β) η Τουρκία 15% γ) το Ισραήλ 11% και δ) η Αίγυπτος 5.1%.
Οι εισαγωγές φρούτων στην Ε.Ε. μεγαλύτερες των 11 εκατ τόνων και αξίας μεγαλύτερης των € 8.8 δις, και των εισαγωγών λαχανικών 1.8 εκατ τόνων και αξίας € 1.7 δις, δείχνουν τη σημασία των φρούτων και λαχανικών στο εμπόριο της Ε.Ε που μαζί με το ενδοκοινοτικό εμπόριο της παραγωγής της ΕΕ, εξασφαλίζουν στους ευρωπαϊκούς καταναλωτές την δυνατότητα επιλογής τους από σε όλο τον κόσμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους .
Συμπέρασμα
Εξακολουθούμε να θεωρούμε μαζί και με άλλες οργανώσεις της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρµόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται για τα προϊόντα των παραγωγών της κοινότητας. Η χαλαρότητα του «συστήματος τιμών εισόδου», όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια µεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αφ ενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της ΕΕ από προϊόντα τρίτων χωρών και αφ ετέρου στις πωλήσεις τους στις τρίτες χώρες υφίστανται παρόμοιου τύπου η και σκόπιμα αυστηρότερες διαδικασίες οι οποίες χρησιµοποιούνται σαν εµπόδια στις εισαγωγές, για προστασία των εγχωρίων παραγωγών τους (µέτρα ισοδυνάµου αποτελέσµατος) σε βάρος των κοινοτικών προϊόντων»
pigi agrotyros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.