Το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, θα κατατεθεί για ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής από την υπουργό Λούκα Κατσέλη.
«Το κράτος αποποιείται τον πατερναλιστικό του ρόλο, αφήνοντας τον πολίτη να επιλέξει για το αν θα χρησιμοποιήσει δικηγόρο ή όχι. Βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την επιβολή ενός ποσοτικού ορίου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για την ασφάλεια του ατόμου που θα ιδρύσει μια επιχείρηση», επισήμανε η υπουργός, παρουσιάζοντάς το στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η υπουργός σημείωσε ακόμη στην ομιλία της ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και «αν υπάρξει βούληση και συνεργασία, τότε το σημερινό καθεστώς γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις έως και 5 χρόνια, θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας που θα φέρει νέες ελληνικές αλλά και ξένες επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά στην παράσταση δικηγόρου, η υπουργός ανέφερε ότι «ακολουθούμε την ευρωπαϊκή τακτική», ενώ σημείωσε ότι απαιτήθηκε περίπου ενάμισης χρόνος για να φτάσει το σχέδιο νόμου στη σημερινή μορφή, καθώς «από την αντιπολίτευση ακόμη η σημερινή κυβέρνηση επεδίωκε την αναμόρφωση της διαδικασίας και την πάταξη της γραφειοκρατίας».
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και έχει εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο και όπως έχει ανακοινωθεί θα συνοδευτεί σε δεύτερο χρόνο από νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το νέο μοντέλο αδειοδότησης, προβλέπει την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και με μια στάση και στηρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one-stop- shop για τις νέες επενδύσεις. Mε κατάργηση της αμοιβής του δικηγόρου αλλά και της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ίδρυσης μίας νέας ΕΠΕ κατά 75%. Οι επιχειρηματίες, ανάλογα με τη εταιρική μορφή της επιχείρησης που θέλουν να ιδρύσουν, θα απευθύνονται σε συμβολαιογράφους για τις ΑΕ και ΕΠΕ και σε επιλεγμένα ΚΕΠ ή σε ένα από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των κατά τόπους Επιμελητηρίων για τις ΟΕ και ΕΕ. Από εκεί η αίτησή τους θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), καθώς και στην Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ της επιχείρησης. Με τη νέα διαδικασία, ειδικά για την ίδρυση ΕΠΕ από 1.942 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος ίδρυσης και στο οποίο περιλαμβάνεται ή έγκριση επωνυμίας από το Επιμελητήριο, η αμοιβή του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου, η δημοσίευση στην Eφημερίδα της Κυβερνήσεως και η εγγραφή στο Eπιμελητήριο, μειώνεται σε 541 ευρώ, αφού καταργείται η αμοιβή του δικηγόρου (981 ευρώ) και η δημοσίευση στο ΦΕΚ (420 ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.