Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το καλοκαίρι έφθασε


Μαζί του έφθασαν οι μέρες των διακοπών, χαλάρωσης, ξεκούρασης, παιχνιδιού, θάλασσας και ήλιου. Η εποχή αυτή είναι η αγαπημένη των παιδιών, τα οποία λατρεύουν το παιχνίδι στην άμμο και τη θάλασσα. Είναι πολλές φορές αδύνατον να τα «ξεκολλήσεις» από τα κουβαδάκια και τις βουτιές.

Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό το παιχνίδι κάτω από τις ακτίνες του ήλιου;
Ο ήλιος ενοχοποιείται για πολλά δερματικά προβλήματα, μερικά από τα οποία φαίνονται άμεσα ενώ κάποια άλλα εμφανίζονται πολύ αργότερα.

Η πιο συχνή βλαπτική καλοκαιρινή επίδραση του ήλιου είναι το ηλιακό έγκαυμα. Η βαρύτητά του εξαρτάται από την ένταση και το χρόνο έκθεσης στον ήλιο, καθώς και από το χρώμα του δέρματος (τον φωτότυπο του κάθε ατόμου).
Υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα είναι η UVB ακτινοβολία.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εγκαύματος είναι το ερύθημα (κοκκινίλα) το οποίο εμφανίζεται 3-5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και συνοδεύεται από αίσθημα θερμότητας, πόνο, κνησμό, καύσο και οίδημα.

Σε περίπτωση εντονότερου εγκαύματος μπορούν να παρουσιαστούν φουσκάλες οι οποίες όταν σπάσουν αφήνουν πληγή στο δέρμα η οποία μπορεί να επιμολυνθεί και αφήνουν την περιοχή πιο ευαίσθητη.

Έχει αποδειχθεί ότι τα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Τι πρέπει να κάνουμε:
  • 1. Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 πμ μέχρι τις 4.00 μμ. Αυτές τις ώρες ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και η παιδική επιδερμίδα, η οποία είναι πολύ λεπτή, δεν έχει την ικανότητα να προστατευτεί.
  • 2. Πρέπει να φοράμε καπέλα και ρούχα με μακριά μανίκια.
  • 3. Και το σημαντικότερο, να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη.
  • 4. Τα αντηλιακά είναι καλλυντικά προϊόντα τα οποία μας προστατεύουν εν μέρει από την ηλιακή ακτινοβολία. Η χρήση τους πρέπει να είναι καθημερινή και να γίνεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Η επιλογή των παιδικών αντηλιακών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να καλύπτουν από τη UVB και την UVA ακτινοβολία και να έχουν φυσικά φίλτρα (πχ διοξείδιο του τιτανίου, οξείδια ψευδαργύρου) για να αντανακλούν το μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας.
Χαρείτε λοιπόν τις διακοπές και τον ήλιο με προσοχή και φροντίδα για τα παιδιά σας.

*Το άρθρο υπογράφει η κ। Άννα Παγούνη, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Ευρωκλινική Παίδων
πηγή :नेक्स्ट Deal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.