- Ζητούμενο είναι η εποπτεία των συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα και η αποτροπή νοθείας και κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών, λέει το υπουργείο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στη θέσπιση ενός συστήματος «Τειρεσία» για τα τρόφιμα προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει εποπτεία των συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα και να αποτραπούν περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών.
Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εξυγίανσης του συστήματος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων που έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.
Αναφέρει, ειδικότερα, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αφορούν:
-Τη δημιουργία φορέα παρέμβασης στην αγορά βασικών γεωργικών προϊόντων, ο οποίος θα παρεμβαίνει με όρους αγοράς, προκειμένου να εξομαλύνεται και η αγορά και οι τιμές υπέρ των αγροτών και να πληγούν οι αθέμιτες πρακτικές.
-Στη δημιουργία ή επικαιροποίηση μητρώου εμπόρων γεωργικών προϊόντων και στη θέσπιση «Τειρεσία» για τα τρόφιμα, ώστε να επιτρέψει την εποπτεία των συναλλαγών και να αποτρέπονται περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών
-Στη συστηματική ενδυνάμωση και αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα βασικά προϊόντα, όσο είναι δυνατό, με τις τιμές παραγωγού αλλά και τις τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης.
-Στην αναμόρφωση κανόνων της αγορανομικής κοστολόγησης και γενικά αγορανομικών διατάξεων για τα περιθώρια κέρδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου των τροφίμων, με στόχο η τιμή του καταναλωτή να είναι προσαρμοσμένη βάσει της τιμής κτήσεως του προϊόντος από τον παραγωγό και να διαμορφώνεται σε επίπεδα όχι ανώτερα του 100% και
-Στην αναμόρφωση του θεσμού των λαϊκών αγορών με την υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών, έλεγχο των αδειών εμπορίας και συμμετοχή μόνο των παραγωγών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης πως σχεδιάζεται να προωθήσει σύμπραξη παραγωγών-καταναλωτών με χαμηλού κόστους εφοδιαστικές αλυσίδες, κοινωνικά δίκτυα καταναλωτών, δίκτυα αγροτών που διαπραγματεύονται τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων τους και μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις των συλλογικών φορέων των αγροτών να λειτουργήσουν ως ισχυρά εργαλεία παρέμβασης, με στόχο να φθάσει το προϊόν απευθείας από το χωράφι στο ράφι.
Εξετάζεται επίσης συγχώνευση και ανασυγκρότηση της οργάνωσης των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων κλαδικών πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, ενίσχυση κάθετων συνεργασιών, ανασυγκρότηση της τήρησης ισοζυγίων για τα βασικά προϊόντα.
Το υπουργείο εξετάζει επίσης εισαγωγή του θεσμού άδειας λειτουργίας εμπόρου διακινητή γεωργικών προϊόντων, δημιουργία τοπικού σήματος ποιότητας, αναθεώρηση των προστίμων στη νοθεία στα τρόφιμα, κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου που αποτελεί όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης και κατά το δυνατό μείωση του κόστους των γεωργικών εισροών.
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει επισημάνει τις σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, επικαλούμενος την περίπτωση των παραγωγών λεμονιών σε Αίγιο και Ακράτα που δρουν σε βάρος τους οι μεσάζοντες.
Όπως ειδικότερα έχει καταγγείλει ο Μ.Μπεκίρης «οι μεσάζοντες αγοράζουν προς 0,2 ευρώ το κιλό τα λεμόνια και τα πωλούν προς 1,2 ευρώ το κιλό». Το 90% των αγροτών της Αιγιαλείας αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, έχει επιπλέον επισημάνει ο βουλευτής και έχει καλέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ