Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μεγαλύτερη διαφάνεια στους πλειστηριασμούςΡεπορτάζ: Γωγώ Ζαββού
Το «πράσινο φώς» έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για μεγαλύτερη διαφάνεια στους πλειστηριασμούς, για δυνατότητα κατάσχεσης οφειλών σε ιδιώτες των άυλων μετοχών και των λοιπών χρηματοπιστωτικών μέσων, καθώς και των μεριδίων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζουν δέσμη μέτρων για την αποσυμφόρηση των Πολιτικών Δικαστηρίων απο τις αστικού χαρακτήρα υποθέσεις, ενώ προωθείται με Προεδρικό Διάταγμα το νομοθετικό πλαίσιο για την κατάθεση και επίδοση των δικογράφων μέσω ηλεκτρονικών μέσων (e-mail).


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Τα νέα νομοθετικά μέτρα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χ.Καστανίδης και τα οποία αναμορφώνουν και τροποποιούν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων.

1. Υποχρεωτική δημοσίευση σε δημόσια ιστοσελίδα (παράρτημα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών), που θα συγκροτηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, όλων των πλειστηριασμών που πρόκειται να διενεργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε κάποιος που θέλει να αποκτήσει ακίνητο απο πλειστηριασμό να μπορεί να διαπιστώσει ποιά ακίνητα εκτίθενται, πότε και πού.

2. Ο πλειστηριασμός θα διεξάγεται ημέρα Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της περιοχής, όπου έγινε η κατάσχεση.

3. Καταργείται το μισάωρο που μεσολαβούσε μεταξύ των γραπτών και των προφορικών προσφορών και άφηνε ανοιχτό το πεδίο για αθέμιτες συναλλαγές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται οτι οι γραπτές σφραγισ?ένες προσφορές δεν ?πορεί να ανακληθούν , ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται αμέσως και όχι μετα από μιση ώρα προς τον αρ?όδιο υπάλληλο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβαίνει στην κατακύρωση.

4. Ενίσχυση του θεσμού της συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών, με αναμόρφωση του παλισίου (άρθρο 214 Α), καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους διαδίκους να προσφεύγουν στην εξωδικαστική επιληση σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ακόμη και αν η υπόθεση εκδικάζεται κατ έφεση.

5. Κατάργηση του δικαιώματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκεί αναιρέσεις κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνουν συμβασιούχους. Η ρύθμιση είχε επικριθεί έντονα αφού είχε στόχο να ευνοήσει το Δημόσιο στις αντιδικίες του με συμβασιούχους.

6. Διεύρυνση της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στις 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα και των Μονομελών Πρωτοδικείων στις 120.000 από 20.000 ευρω. Στα Πολυμελή Πρωτοδικεία θα εκδικάζονται υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο άνω των 120.000 ευρω. Οι δικαστές επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συνοδευθούν με παράλληλη αύξηση των θέσεων των ειρηνοδικών, διότι μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του όγκου των υποθέσεων που θα κατακλύσουν τα Ειρηνοδικεία (υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν κατά 40%).

7. Ενίσχυση του θεσμού της συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών, με αναμόρφωση του παλισίου (άρθρο 214 Α), καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους διαδίκους να προσφεύγουν στην εξωδικαστική επιληση σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ακόμη και αν η υπόθεση εκδικάζεται κατ έφεση.

8. Το θεσμικό πλαίσιο για την κατάθεση και επίδοση δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα. Η ρύθμιση όμως θα ενεργοποιηθεί στην πράξη και θα ισχύσει μετά από έκδοση ειδικού προεδρικού διατάγματος, που θα ορίζει και τις λεπτομέρειες.

9. Θέσπιση εγγραφής στα βιβλία διεκδικήσεων και των αγωγών διάρρηξης δικαιοπραξίας ως καταδολιευτικής, για την ενίσχυση της συναλλακτικής και διαδικαστικής διαφάνειας, καθώς και για την προστασία των συναλλαγών επί των ακινήτων και των δανειστών του οφειλέτη από τις περαιτέρω μεταβιβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.