Η πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννα Μελάκη μιλάειστο kano-oikonomia.gr για την υπόθεση που
ενδιαφέρει χιλιάδες δανειολήπτες
Τι ακριβώς αφορά η απόφαση που πετύχατε για τον δανειολήπτη ο οποίος απαλλάχθηκε από χρέος 250.000 ευρώ;
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης νοιώθει σαφώς ευχαριστημένη για το "κούρεμα" σημαντικού ποσού των 250.000 Ευρώ, σε Ηρακλιώτη δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου.
Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι συνταξιούχος του δημοσίου με εισόδημα 1200 Ευρώ , είχε πάρει δάνεια από διάφορες Τράπεζες (καταναλωτικά- Στεγαστικά)Σε εκείνο που μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι ότι ζήτησε την εξαίρεση της κατοικίας του και το πέτυχε, κλήθηκε να πληρώσει το υπόλοιπο του χρέος του των 50.000 Ευρώ σε βάθος χρόνου τετραετίας.
Πιστεύετε ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο και για αλλες περιπτώσεις στο μέλλον;Υπάρχουν άλλες υποθέσεις σε εκκρεμότητα;
Η ΄Ενωση δημοσιοποίησε αυτή την απόφαση όπως και άλλες στο παρελθόν , αφενός για να δώσει κουράγιο σε χιλιάδες άλλους δανειολήπτες, αλλά και να καλέσει τις Τράπεζες να αλλάξουν πολιτική εξωδικαστικής διαχείρισης των πελατών τους.
Υπάρχουν στοιχεία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην χώρα μας;
Βεβαίως υπάρχουν και στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στα Ειρηνοδικεία της Χώρας αλλά και σε κάθε ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών.
Στην Κρήτη ο πρόβλημα είναι έντονο;τι καταστάσεις αντιμετωπίζετε καθημερινά;
Στην Κρήτη το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, διότι οι άνθρωποι είναι λίγο περισσότερο υπερήφανοι δηλ. δεν ανέχονται κάποια περιθωριοποίηση γιαυτό έχουμε και το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί προχωράνε;και τι γίνεται με την δικαστική διαδικασία;
Παρά την μεγάλη κινητικότητα της ΄Ενωσης, οι Τράπεζες κρατούν την παλιά νοοτροπία, ελάχιστες δέχονται τις προτάσεις του εξωδικαστικό συμβιβασμού.Εμείς ως Ένωση δεν επιθυμούμε να φτάνει ένας δανειολήπτης στο δικαστήριο, τιμή μας θα ήταν να πετυχαίναμε στον εξωδίκως συμβιβασμό, και χρήματα θα κέρδιζε ο δανειολήπτης και πιο ήρεμος θα ήταν,αλλά πολλές φορές ,με την επιμονή των Τραπεζών να μη δέχονται τις υποβληθείσες προτάσεις των δανειοληπτών, το δικαστήριο θεωρείται ως η εσχάτη λύση, προκειμένου ο δανειολήπτης να ρυθμίσει το χρέος του και να απαλλαγεί από μέρους αυτού.
Πλειστηριασμοί γίνονται αυτήν την περίοδο;
Παρά το ότι σήμερα έχουμε ένα σημαντικό Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,,δεν εννοείται ότι εκείνος που έχει εισόδημα και επαρκέστατα περιουσιακά στοιχεία δεν θα πληρώσει, και βέβαια θα πληρώσει, και κινδυνεύουν να πλειστηριαστούν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές του. Εκείνο που μπορεί να εξαιρέσει από την ρευστοποίηση είναι η μοναδική του κατοικία ,αφού κληθεί να πληρώσει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου..Επομένως οι Πιστωτές μας μπορούν να κινήσουν σε περίπτωση τρίμηνης καθυστέρησης των οφειλών δια διαδικασία διωκτικών μέτρων εναντίον μας ,μεταξύ αυτών και πλειστηριασμό.
Πως θα τα βγάλει πέρα ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης από τη στιγμή που ήδη είναι χρεωμένος,χάνει τη δουλειά του ή υφίσταται περικοπές και σήμερα καλείται να πληρώσει ουκ ολίγα χαράτσια;
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα όλοι βρισκόμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες ,εν αντιθέσει με το χθες, αλλά ο άνεργος και χρεωμένος , βρίσκεται ακόμα σε ποιο δεινή θέση και όταν δεν διαθέτει και περιουσιακά στοιχεία, καλό θα είναι να μπει στις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3869/2010, που μπορεί να τον απαλλάξει από το χρέος του, να διώξει το "βραχνά" από πάνω του ,και να προσπαθήσει βρίσκοντας εργασία μια νέα κοινωνική και οικονομική ζωή, να βρεθεί πάλι στην αγορά.
Τι συμβουλεύατε τους δανειολήπτες που είναι στην θέση του πελάτη σας που απαλλάχθηκε να πράξουν;
Μα φυσικά θα προτρέπαμε όλους τους πολίτες, που θεωρούν στήριγμα συμβουλευτικής την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, να ενταχθούν στο Νόμο, αλλά χρειάζεται και την δέουσα προσοχή, διότι για μικρο χρέη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από νέους,που η ζωή είναι μπροστά τους, διότι η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Ν.3869/2010 μας δίνεται για μια και μόνη φορά στην ζωή μας
Με τις κάνουλες των τραπεζών να έχουν στερέψει οργιάζουν κυκλώματα τοκογλύφων. Τι θα πρέπει να προσέχουν οι δανειολήπτες;
Επειδή ζούμε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, βεβαίως όταν χρεαστεί να δανειστούμε θα πρέπει να δανειζόμαστε υπεύθυνα, και να ελέγχουμε από ποιον δανειζόμαστε, να υπογράφουμε συμβάσεις με όρους φανερούς και όχι με όρους δυσνόητους.Να προνοούμε ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς στον δανεισμό μας.
Η Κρήτη σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ο τόπος με τις περισσότερες αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Που οφείλεται αυτό;
Πραγματικά το νησί μας αριθμεί τον μεγαλύτερο αριθμό αυτόχειρων, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της Ελλάδος και μας λυπεί αλλά βασικά μας προβληματίζει ως κοινωνία, γιαυτό ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, διαθέτουμε δομή ψυχολογικής στήριξης των πολιτών, με ειδικούς επιστήμονες της ψυχιατρικής, θέλοντας να στηρίξουμε πρώτα τον πολίτη ως ανθρώπινη παρουσία και μετά ως οικονομικά πληττόμενο .
Εμείς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι η οικονομική κρίση της Χώρας που επικρατεί και στην Κρήτη θεωρείται ως κύρια αιτία των αυτοκτονιών, υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγεί τον πολίτη σε αυτοκτονία, μεταξύ αυτών είναι και η οικονομική κρίση, αλλά δεν έχει την αποκλειστικότητα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
http://enosikatanaloton.blogspot.com/
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.