Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Ενεχυροδανειστήρια -Οικονομική Κρίση- Καταναλωτές"

Αύριο Πέμπτη 1 Μαρτίου και ωρα 6.50 στην εκπομή μας " Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ " ζωντανά πάντα το θέμα μας θα είναι: "Ενεχυροδανειστήρια -Οικονομική Κρίση- Καταναλωτές

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012



 “Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης”

 “Η αποστολή, το έργο, τα αποτελέσματα αλλά και ποιοι μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια και να γίνουν μέλη της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, είναι το θέμα της εκπομπής ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, που θα μεταδοθεί απότις συχνότητες και το διαδίκτυο της ΕΡΑ Ηρακλείου, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου   2012, 5-6 το απόγευμα.

Καλεσμένη η κ. Ιωάννα Μελάκη, Πρόεδρος της Ενωσης.


 Σε κάθε περίοδο και προπαντός όπως αυτή που ζούμε, που οξυνόνεται ηοικονομική κρίση, μειώνονται ή χάνονται τα εισοδήματα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις και το κόστος ζωής, η ύπαρξη ενεργών θεσμικών φορέων όπως η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών είναι πολύ σημαντική.
 Γιατί συμβάλλει:
Στην προστασία του καταναλωτή, Στην παροχή συμβουλών και ενημέρωση της Πολιτείας. Στην αντίσταση σε κάθε αυθαιρεσία κρατικού ή ιδιωτικού φορέα. Στη συνοχή της κοινωνίας. Στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κραδασμών τηςαγοράς και των θεσμών της Πολιτείας, που εγκυμονεί μια επώδυνη κατάστασηόπως αυτή που ζούμε, για όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.
 Απόδειξη,
η στήριξη που προσφέρει και οι συμβουλές,η τεκμηρίωση και τα παραδείγματα που αναφέρει σε κάθε ευκαιρία η ΄ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ   Κρήτης,και που θα μας επαναλάβει στην εκπομπή, η εκπρόσωπος της κ. Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος τουΔιοικητικού Συμβουλίου της .


 Η εκπομπή παράγεται και παρουσιάζεται από το δημοσιογράφο Ηρακλή Γαλανάκη

 Η εκπομπή μεταδίδεται από τa FM από τους πομπούς του Ηρακλείου στα 97.5, του Χάρακα στα 105.6 και από το διαδίκτυο http://tvradio.ert.gr/radio/liveradio/irakleio.asp .Τηλέφωνο 2810 373400/ 2810 373401

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Καταγγελία καταναλώτριας για θρύψαλο γυαλιού μέσα σε φρυγανιά


Καταγγελία για θρυμματισμένο γυαλί μέσα σε φρυγανιές γνωστής εταιρείας στον κλάδο της αρτοποιίας δέχτηκε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Συγκεκριμένα καταναλώτρια αναφέρει ότι θρύψαλο γυαλιού βρέθηκε σε τεμάχιο φρυγανιάς την ώρα που το έτρωγε. Μάλιστα περιέγραψε την καλή τύχη των εγγονών της ,που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο σπίτι της ,αλλά δεν έφαγαν.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία την επισκέφθηκε στο σπίτι της, κρατώντας διάφορα αρτοποιϊτικά είδη προσφέροντάς τα ως "δώρο" διεκδικώντας να πάρει μαζί της το θρύψαλο του γυαλιού, υποστηρίζοντας διάφορες ενέργειες που θα έπραττε ως εταιρεία.

Παρόλα τα παραπάνω το θρύψαλο γυαλιού είναι ακόμα στην κατοχή της καταναλώτριας, η οποία διεκδικεί όπως αναφέρει η ανακοίνωση το δικαίωμα να αγοράζει ασφαλή προϊόντα.

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει ότι προτίθεται άμεσα να διαβιβάσει την εν λόγω καταγγελία στον ΕΦΕΤ (Παράρτημα Κρήτης) ως αρμόδιο Φορέα Τροφίμων για τα περαιτέρω. 
 
Πηγή : :newflash

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ Ή ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ;

Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο δανειολήπτες να μην μπορούν να είναι συνεπείς με την ομαλή αποπληρωμή των δανείων ή των πιστωτικών καρτών τους, ανακύπτει το ζήτημα της κατάσχεσης από τις Τράπεζες, συνήθως με τη μορφή της αυτόματης παρακράτησης, της δόσης του δανείου από το μισθό ή τη σύνταξη του δανειολήπτη. Ωστόσο, σε ποιο βαθμό αυτό είναι νόμιμο;
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 260.000 ευρώ σε τρία πιστωτικά ιδρύματα για την πρακτική αυτή.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αναφορικά με την
κατάσχεση εις χείρας τρίτου, εξαιρούνται από την κατάσχεση, μεταξύ άλλων, απαιτήσεις μισθών ή συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, εκτός αν με την κατάσχεση ικανοποιείται απαίτηση για διατροφή πηγάζουσα από το νόμο ή για συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες ή για απαίτηση που στηρίζεται σε διάταξη τελευταίας βούλησης, οπότε μπορεί να γίνει κατάσχεση επί του μισθού μέχρι το μισό του μισθού ή της σύνταξης το πολύ, αφού ληφθούν υπόψη κάποιες επιπλέον παράμετροι.



Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι κατάσχεση μισθού ή σύνταξης, ολόκληρου ή μέρους αυτού, δεν μπορεί να γίνει για οφειλές σε τράπεζες από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Για τέτοιου είδους χρέη, ο μισθός ή η σύνταξη παραμένουν ακατάσχετα.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό; Μπορεί να γίνει κατάσχεση επί του τραπεζικού λογαριασμού μετά την κατάθεσή του;

Επ’ αυτού, ο νόμος, πάλι στο άρθρο 982 ΚΠολΔ είναι σαφής, προβλέποντας ότι η εξαίρεση του μισθού ή της σύνταξης από την κατάσχεση ισχύει και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη ημέρα της καταβολής το ποσό της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης.
Δηλαδή, πρακτικά, καταρχήν κατάσχεση επί του μισθού ή της σύνταξης δεν μπορεί να γίνει με δέσμευση του ποσού «στην πηγή του», προτού δηλαδή καταβληθεί στον δικαιούχο (οφειλέτη). Ωστόσο, ο μισθός ή η σύνταξη, και αν ακόμα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετα μέχρι την επόμενη ημέρα της καταθέσεως και για το ύψος στο οποίο (ο μισθός ή η σύνταξη) ανέρχονται. Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό ή μία σύνταξη του οφειλέτη. Επίσης, δεν εξαιρείται της κατάσχεσης αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μισθός ή η σύνταξη δεν μπορεί να δεσμεύεται ή να κατάσχεται αμέσως μόλις καταβληθεί. Πρέπει το αναλογούν ποσό να παραμείνει εντός του λογαριασμού πέραν της επομένης της ημέρας καταβολής για να είναι δυνατή η κατάσχεσή του.
Αυτό είναι εύλογο με δεδομένο ότι η εξαίρεσή των μισθών ή των συντάξεων από την κατάσχεση προβλέπεται για να εξασφαλίσει στον δικαιούχο τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωσή του και την κάλυψη των στοιχειωδών βιοποριστικών του αναγκών, οι οποίες προέχουν της εξυπηρέτησης οποιασδήποτε οφειλής προς τρίτους (τη εξαιρέσει των υποχρεώσεων για διατροφή, με τους όρους που προαναφέρθηκαν). Αν όμως το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που καταβλήθηκε παραμείνει μέσα στο λογαριασμό, τότε, κατά κάποιο τρόπο, απεμπολεί το χαρακτήρα του «ζωτικού», καθώς υποδηλώνει ότι ο δικαιούχος/οφειλέτης μπορεί να αντεπεξέλθει στις βιοτικές του ανάγκες και χωρίς να κάνει χρήση του ποσού αυτού, άρα ο δανειστής του μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, παρόλο που πολλοί μισθωτοί ή συνταξιούχοι συνηθίζουν να αφήνουν το μισθό ή τη σύνταξή τους αντίστοιχα στον τραπεζικό λογαριασμό και να προβαίνουν σε πολλές, σχεδόν καθημερινές αναλήψεις μικρών ποσών μέσα στο μήνα. Άρα, για να μην μπορεί να γίνει κατάσχεση, πρέπει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που καταβάλλεται να αναλαμβάνεται από το δικαιούχο πριν την επόμενη ημέρα της καταβολής αυτού με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που η δανειακή σύμβαση που ο δανειολήπτης έχει υπογράψει με το πιστωτικό ίδρυμα περιέχει όρο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρεί το δικαίωμα  το τελευταίο να προβαίνει σε απευθείας ανάληψη των μηνιαίων δόσεων από το λογαριασμό μισθοδοσίας;


Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες, δεν είναι δυνατό να συμφωνηθεί αυτόματη παρακράτηση της δόσης του δανείου από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη ή παρακράτηση αμέσως μόλις καταβληθεί. Αντίστοιχη συμφωνία είναι δυνατή μόνο όταν η παρακράτηση της δόσης του δανείου συμφωνείται να γίνεται μετά την επόμενη ημέρα της καταβολής του μισθού ή της σύνταξης και όχι «στην πηγή», δηλαδή προτού καταβληθεί ή αμέσως μόλις καταβληθεί στο λογαριασμό.Κάθε αντίθετη συμφωνία προσκρούει στην ως άνω διάταξη του Αστικού Κώδικα.
Είναι εύληπτο ότι ο μισθός ή η σύνταξη, εντός των ως άνω χρονικών προσδιορισμών και προϋποθέσεων για τους λόγους που προεκτέθηκαν είναι ακατάσχετα για οφειλές προς τις Τράπεζες, με δεδομένη το κέλευσμα της κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, που ερείδεται, μεταξύ άλλων, και στο άρθρο 2 του Συντάγματος αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης αξίας.

evasouideza στο 20/12/2011

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ


Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θέλοντας να ενημερώσει τους
Καταναλωτές, για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας,και γενικότερα για
την περίοδο της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του
καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας,
παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες
τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή. αλλά και για τα τρόφιμα
που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή .
Ενημέρωση
Γενικά, όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας,
οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα,μέλημά μας είναι να
δημιουργήσουμε όσο γίνεται ένα σαρακοστιανό καλάθι, με ασφαλή τρόφιμα
αλλά και με καλές τιμές,και αυτό θα το πετύχουμε εάν εντείνουμε την
προσοχή μας κάνοντας έρευνα αγοράς, στα τοπικά καταστήματα λιανικής
πώλησης τροφίμων, αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές της Ένωσης
Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης(Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή).
Η παραδοσιακή λαγάνα :Π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που
προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το
κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού
ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της
είναι δυσανάλογα υψηλή δεν λέμε να μη την προτιμήσουμε αλλά ας κάνουμε
την επιβαλλόμενη έρευνα αγοράς..
Η ταραμοσαλάτα :Kαλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά
ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως,
περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει
χρώμα κόκκινο θολό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και
η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
Το τουρσί : Θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με
ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμότερη είναι η αγορά τυποποιημένου
τουρσιού και όχι χύμα.
Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:
1. Μαλάκια:
α. Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.).
Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι
Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η
οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη
προς το προϊόν. Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή
και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό
σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει
όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων
και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος,
η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,
το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή
συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
β. Δίθυρα οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.).
Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν
υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες
τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Κ.Τ.Π. Στην
περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά,
κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν
είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να
κλείνουν μόνα τους.
Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απ ευθείας
στον τελικό Καταναλωτή, μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία.
Πριν αγοράσουμε, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξουμε το
πιστοποιητικό παραγωγού, για να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής είναι,
πράγματι, παραγωγός.
Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα
και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές
σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει
να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην
σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της
εγκατάστασης καθώς, επίσης, και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που
προβλέπονται από τονKΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Η ημερομηνία ανάλωσης
πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα
κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον
Κ.Τ.Π., ενδείξεις.
γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά,
χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι,
οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία
τους, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.
2. Εχινόδερμα: Είναι οι γνωστοί μας αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την
αγορά τους, ζωντανοί.
3. Μαλακόστρακα: Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί,
Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά εμφανίζουν αντανακλαστικές
κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά,
έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά,
προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το
κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες η να είναι
μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους,
όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.
Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή
μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η
εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να
κρίνουμε την καταλληλότητά τους.
Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ως προς
τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, διαφέρουν, όμως, πολύ, όσον αφορά
την τιμή πώλησής τους, πρέπει να προσέχουμε, καλά, τις επιγραφές και
σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην
παραπλανηθούμε, από τους” επιτήδειους.
Κονσέρβες ιχθυηρών
Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός
ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην
έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού
περιεχομένου, ευθύνη μας είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις
συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία παραγωγής και.λήξης και να
παρατηρούμε εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός
αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του
περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά
το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας
και στην μυρωδιά του περιεχομένου
Τέλος υπενθυμίζουμε σε κάθε καταναλωτή ότι το Γραφείο Προστασίας του
Καταναλωτή θα δέχεται καταγγελίες στο τηλέφωνο
2821092666 όπου μπορεί ο καθένας από μας να τηλεφωνεί για την Προστασία του.


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πετύχαμε "Προσωρινή Διαταγή" σε εκδοθείσα διαταγή πληρωμής, της Eurobank







 Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,  "πανηγυρίζει " από την
απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων που αποφάσισε να χορηγήσει ,
προσωρινή διαταγή (23-2-2012) για μέλος της, που ενώ  η δανειολήπτρια
περίμενε την  απόφαση του Δικαστηρίου, αφού είχε προηγηθεί η
συζήτηση,με την διαδικασία της εκούσιας διαδικασίας, η Τράπεζα
"¨καταχρηστικά" της  έστειλε διαταγή πληρωμής ,κίνηση που εμείς
καταγγείλαμε αλλά   που δεν παράλειψε όμως  να παράγει  ψυχολογική
πίεση ,και  πλέον έξοδα εις  βάρος της  δανειολήπτριας.Με τον
συντονισμό και την καθοδήγηση της ' Ένωσης, αλλά και του δικηγόρου
Χανίων κ. Τζανάκη Γρηγόρη,συνεργάτη της Ένωσης, η  δανειολήπτρια
κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτελέσεως (Διαδικασία αρ.4 και 6
Ν.3869/2010 και 682 επ ΚΠολ.Δ και πέτυχε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή,
με περιεχόμενο  που απαγορεύει κάθε πράξη εκτέλεσης σε βάρος της
δανειολήπτριας καθώς  και την αλλαγή της νομικής και υλικής μεταβολής
του ακινήτου της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας
αίτησης που αναμένεται να εκδώσει το Δικαστήριο..
 Επειδή πολλοί δανειολήπτες εκφοβίζονται,  παραπληροφορούνται,
καταπιέζονται από τις Τράπεζες και τους εντολείς αυτών, η Ένωση
Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κάνει σαφές σε όλους ότι ,διαθέτει
πλήρη Νομική  Προστασία για όλους τους καταναλωτές της Κρήτης, μέλη
της και μη, με δωρεάν ενημέρωση, για μία ασφαλή  εξωδικαστική και
δικαστική καθοδήγηση.Και επαναλαμβάνουμε σε όλους τους δανειολήπτες ,
ότιόλα τα δικαστικά και Τραπεζικά έγγραφα, όταν δεν μπορούμε να τα
διαβάσουμε, έγκαιρα(  εντός τριών ημερών από την παραλαβή τους) λόγω
των όρων, της ειδικής σύνταξης, να έρχονται στην ΄Ενωση, είτε
προσκομίζοντας τα  προσωπικά οι ίδιοι οι καταναλωτές, είτε να μας τα
διαβιβάζετε με τον ποιο πρόσφορο μέσο.Υπάρχει δίκτυο υποστήριξης
δανειοληπτών από (Νομικούς -Οικονομολόγους) σε Παγκρήτιο επίπεδο.
 Τέλος η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ευχαριστεί  δημοσίως
και τους δικαστές της Κρήτης, για την ορθή κρίση τους και την ηθική
συμπαράσταση που δίνουν, στους πληγμένους από την κρίση και τις
καταχρηστικές οχλήσεις και απαιτήσεις  των Τραπεζών δανειολήπτες -
καταναλωτές.



                                                                Η
Πρόεδρος της ΄Ενωσης  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης



 Ιωάννα Μελάκη

¨ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ"


Στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,σήμερα 24-02-2012, 
κατατέθηκαν  έγγραφες καταγγελίες  από δημοσίους υπαλλήλους, κατά της
Εμπορικής  Τράπεζας( υποκατάστημα Χανίων),που τους αφαιρέθηκε ολόκληρο
το ποσό, από λογαριασμό της μισθοδοσίας τους. Πρόκειται για παρακράτηση
της μισθοδοσίας λιμενικών υπαλλήλων Χανίων, που η υπηρεσία τους
,καταθέτει την μισθοδοσία τους,  στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.
Όμως η ανάλγητη Τραπεζική λογική δεν έχει όρια, αφενός αφαιμάσσει τους
μισθούς των σκληρά εργαζομένων λιμενικών υπαλλήλων , με όλες τις
μειώσεις που  έχουν υποστεί από τα διάφορα μέτρα, υπαλλήλους  που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις , είναι γονείς,  αφήνοντας στους στο έλεος της πείνας και
της εξαθλίωσης, αφετέρου δεν σέβεται την υπάρχουσα Νομοθεσία.
.Επί του συγκεκριμένου, η εν λόγω τράπεζα γνώριζε , ότι η κίνηση της
δεν είναι νόμιμη, και παρά ταύτα, αυθαίρετα και ετσιθελικά, διέπραξε
ανάληψη χρημάτων από λογαριασμούς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, και παρά ότι  παρόμοιες συμπεριφορές πολύ πρόσφατα, έχουν τιμωρηθεί με
τσουχτερό πρόστιμο από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή

Η Ένωση Προστασίας  Καταναλωτών Κρήτης , επί της πρακτικής της
Τράπεζας,  εκφράζει την αγανάκτηση της , στηρίζει τα "θύματα" της
πρακτικής της Τράπεζας ,άμεσα έδρασε ,ενημερώνοντας τον ίδιο τον Γενικό
Γραμματέα Καταναλωτή δια της  Γραμματέως του, για τα περαιτέρω.


Τέλος η ΄Ενωση βιώνοντας την σκληρή πολιτική των Τραπεζών. καλεί
όλους τους  τους καταναλωτές της Κρήτης , που έχουν υποστεί
απροειδοποίητη απόσυρση καταθέσεων από μισθολογικούς ή άλλους
λογαριασμούς να έρθουν σε επαφή μαζί της , στα τηλέφωνα 282109266 ή
2821092306  καταγγέλλοντας  το γεγονός στο Νομικό Τμήμα της .

                    Η  Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                    Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΑΞΙΜΑΔΙΩΝ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

·
Την άμεση ανάκληση - απόσυρση συγκεκριμένων παρτίδων παξιμαδιών ολικής άλεσης ζήτησε ο ΕΦΕΤ από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος AE, μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Συγκεκριμένα πρόκειται για παξιμάδια ολικής άλεσης, με την εμπορική ονομασία «ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΔΟΠΑΞΙΜΑΔΑ ΚΥΘΗΡΩΝ», με ημερομηνία ανάλωσης 25/04/12, σε σακούλα των 380-400 γραμμαρίων έκαστη, που παράγεται στους Καρβουνάδες Κυθήρων από την Σ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ - Μ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Ο.Ε. και διανέμεται από την Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ, στα οποία διαπιστώθηκε έντονη οσμή τάγγισης.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

22 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει το άρθρο 99 για τις πτωχεύσεις



Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 είχε οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών.

«Όχημα για αποφυγή ποινικών ευθυνών»....

χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στο οποίο καταφεύγουν όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε υπαρκτά είτε προσχηματικά.

Σκοπός της διαδικασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι «η ικανοποίηση των πιστωτών μέσω της διάσωσης της επιχείρησης, της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς και της προαγωγής του τοπικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας». Όμως στην πράξη από πολλές επιχειρήσεις παρατηρείται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το άρθρο 99, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποφυγή άμεσων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν την ποινική ατιμωρησία τους, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 είχε οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών. Όπως υπογράμμισε, το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο 5-7 σχετικές αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 2.000.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη «επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής και ταχύτερης διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών για την αποφυγή των μέχρι σήμερα παρατηρηθεισών παρενεργειών και καταχρήσεων».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα, με την οποία προτείνει την άμεση σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων προσώπων, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταγράψει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες της εξυγιαντικής διαδικασίας των επιχειρήσεων και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

newsit

¨Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΣ ¨Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"

¨Αύριο Πέμπτη 23-02-2012 και Ωρα 6.50 στην εκπομπή μας "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"στην τηλ."ΚΥΔΩΝ" το θέμα μας είναι :¨Κτηνοτρόφοι, Τυροκόμοι,  Αγορά ,     Καταναλωτής" ζωντανά όπως πάντα

"Στηρίζουμε την ισόρροπη Αγροτική Οικονομία της Κρήτης"

"Στηρίζουμε την ισόρροπη Αγροτική Οικονομία της Κρήτης"


 Με αφορμή τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, του Γραμματέα Αποκεντρωμένης
Διοίκησης κ.Αθανασίου Καρούτζου , με τους κτηνοτρόφους του Νησιού της
Κρήτης, και την δημόσια τοποθέτηση του, στα ΜΜΕ , για τους
κτηνοτρόφους της Κρήτης ,ο ο:ποίος στην αποστροφή του λόγου του, και
συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα λεγόμενα του ( ... ότι θα ζητήσει από
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ.Σκανδαλίδη, σαν
αντιστάθμισμα της τιμωρίας των κτηνοτρόφων,   να εξετάσει το θέμα της
εξέτασης των επιδοτήσεων ) , για την κακή διαχείριση τους (
ανεξέλεκτης βόσκησης των ζώων τους σε καλλιεργίσιμες εκτάσεις).έναντι
των συναδέλφων τους αγροτών της γεωργίας, η ΄Ενωση Προστασίας
Καταναλωτών Κρήτης, αυτή την συμπερασματική αναγγελία της συνάντησης,
την καταγγέλλει, ως μέτρο εκβιαστικό εκφοβιστικό, μη ισοποριστικό για
τους δύο πυλώνες της αγροτικής οικονομίας του τόπου. θα περίμενε από
τον εκπρόσωπο της Πολιτείας στην Περιφέρεια Κρήτης, άλλη πολιτική και
διαχείριση του θέματος των αγροτών της μιζέριας και της φτώχειας και
όχι "φιτίλι" για αλληλοσπαραγμό, γιαυτό και την αναγγελία του
κ.Καρούτζου κατά του Κτηνοτροφικού κλάδου, την καταγγέλλει δημόσια,και
ζητά άλλα μέτρα στήριξης και υποστήριξης από τον κ.Καρούτζο.
¨Συγκεκριμμένα ο κ.Καρούζος ε'ιπε:
«Το θέμα της παραβατικότητας είναι πάρα πολύ σοβαρό σε σχέση με τα
προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία της κτηνοτροφίας και
της γεωργίας. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά οικονομική κρίση και
αυτοί οι δύο τομείς θα είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της οικονομικής
ανάπτυξης της Κρήτης με οργανωμένο σχέδιο στα επόμενα χρόνια. Η Κρήτη
θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο και για αυτό θα
πρέπει να καθορισθούν ορισμένα θέματα, όπως αυτό των κτηνοτροφικών
ζωνών.

Δημιουργούνται από ελάχιστους κτηνοτρόφους ζητήματα παραβατικότητας
και διαταράσσουν τον κοινωνικό ιστό είτε στην επαρχία, στα χωριά, είτε
σε περιουσίες που ανήκουν σε αγρότες και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο
θα πρέπει να λυθεί καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στην
ύπαιθρο για να ζήσουν ή να καλλιεργήσουν τις ιδιοκτησίες τους και
συναντούν καταπατημένες εκτάσεις». Οι ζώνες αυτές, όπως σημείωσε, θα
περιλαμβάνουν καθορισμένες εκτάσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η
βόσκηση των κοπαδιών, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι αγροτικές
περιουσίες. Το θέμα αυτό θα αναλάβουν από κοινού Δήμοι και Δασαρχεία
που θα υποβάλλουν και τις σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο θα γίνουν εγγράφως προτάσεις τις επόμενες
ημέρες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και
προς το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Καρούντζος ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στον υπουργό κ. Σκανδαλίδη σε
συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να καθιερωθεί ένα (point system), σύστημα
με πόντους ποινής για τους κατ΄ εξακολούθηση παραβάτες κτηνοτρόφους.
Το σύστημα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τις επιδοτήσεις και τις
εξισωτικές αποζημιώσεις, ώστε αυτοί που παρουσιάζουν παραβατική
συμπεριφορά, να τυγχάνουν των ανάλογων συνεπειών. Διότι όπως ανέφερε
χαρακτηριστικά, « δεν είναι δυνατόν, και να λαμβάνουν αποζημιώσεις και
να είναι παραβάτες, καθώς παρατηρείται ακόμη και το φαινόμενο κοπάδια
να μπαίνουν μέσα σε νεκροταφεία, και να προκαλούν ζημιές».






                         Η Πρόεδρος της 'Ενωσης ΠροστασίαςΚαταναλωτών Κρήτης



                                Ιωάννας  Μελάκη





ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012


Η αποστολή, το έργο, τα αποτελέσματα αλλά και ποιοι μπορούν να ζητήσoυν τη βοήθεια και να γίνουν μέλη της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών ¨Κρήτης και όλης της Κρήτης, είναι το θέμα της εκπομπής ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ,

που θα μεταδοθεί από τις συχνότητες και το διαδίκτυο της ΕΡΑ Ηρακλείου, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012, 5-6 το απόγευμα.
Καλεσμένη η κ. Ιωάννα Μελάκη, Πρόεδρος της Ενωσης.
Σε κάθε περίοδο και προπαντός όπως αυτή που ζούμε, που οξυνόνεται η οικονομική κρίση, μειώνονται ή χάνονται τα εισοδήματα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις και το κόστος ζωής, η ύπαρξη ενεργών θεσμικών φορέων όπως η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης είναι πολύ σημαντική. Γιατί συμβάλλει:
  • Στην προστασία του καταναλωτή
     
  • Στην παροχή συμβουλών και ενημέρωση της Πολιτείας
     
  • Στην αντίσταση σε κάθε αυθαιρεσία κρατικού ή ιδιωτικού φορέα
     
  • Στη συνοχή της κοινωνίας
     
  • Στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κραδασμών της αγοράς και των θεσμών της Πολιτείας, που εγκυμονεί μια επώδυνη κατάσταση όπως αυτή που ζούμε, για όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.
Απόδειξη, η στήριξη που προσφέρει και οι συμβουλές,η τεκμηρίωση και τα παραδείγματα που αναφέρει σε κάθε ευκαιρία η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και όλης της Κρήτης,και που θα μας επαναλάβει στην εκπομπή, η εκπρόσωπος της κ. Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της .
Η εκπομπή παράγεται και παρουσιάζεται από το δημοσιογράφο Ηρακλή Γαλανάκη
Η εκπομπή μεταδίδεται από τa FM από τους πομπούς του Ηρακλείου στα 97.5, του Χάρακα στα 105.6 και από το διαδίκτυο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2810 373400 & 2810 373401

Αποσύρονται από την αγορά παρτίδες Coca-Cola και Sprite

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε σήμερα από την ελληνική εταιρεία «Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. - Τρία Έψιλον» σχετικά με τη διακίνηση ανθρακούχων αναψυκτικών, με την εμπορική επωνυμία «Coca-Cola» και «Sprite», τα οποία, από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, παρουσίασαν απόκλιση από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα εμφάνισαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης αποδόθηκε από την εταιρεία σε... συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών, στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα προϊόντα «Coca-Cola» και «Sprite», τα οποία εμφάνισαν τα ανωτέρω ευρήματα, παράγονται στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Coca-Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης και έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση - απόσυρση των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων, οι παρτίδες των οποίων δίνονται κάτωθι, ενώ παράλληλα έχουν δρομολογηθεί σχετικοί έλεγχοι σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας «Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. - Τρία Έψιλον».

Συγκεκριμένα, η ανάκληση - απόσυρση αφορά στα κάτωθι προϊόντα:

α) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Coca-Cola», σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L με τις εξής ημερομηνίες λήξης και παραγωγής:
1) Ημερομηνία Λήξης: 14.08.12, Κωδικός Παραγωγής 13Β ...* VU
2) Ημερομηνία Λήξης: 15.08.12, Κωδικός Παραγωγής 14Β ...* VU
3) Ημερομηνία Λήξης: 16.08.12, Κωδικός Παραγωγής 15Β ...* VU
* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής.

β) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Sprite», σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L:
με ημερομηνία Λήξης: 15.08.12, Κωδικός Παραγωγής 14Β ...* VU
* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής

γ) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Coca-Cola» σε γυάλινη φιάλη των 250 ml με τις εξής ημερομηνίες λήξης και παραγωγής:
1) Ημερομηνία Λήξης: 14.08.13, Κωδικός Παραγωγής 13Β ...* VT
2) Ημερομηνία Λήξης: 15.08.13, Κωδικός Παραγωγής 14Β ...* VT
* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι : «Οι προσπάθειες για την προστασία του καταναλωτή είναι συνεχείς. Η νομοθεσία εφαρμόζεται προς κάθε κατεύθυνση χωρίς καμία εξαίρεση, με μοναδικό στόχο ο πολίτης να αισθάνεται αλλά και να είναι ασφαλής σε ότι αφορά την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως ο ΕΦΕΤ και το εξειδικευμένο προσωπικό του, δε θα σταματήσουν τις προσπάθειες για την προστασία του καταναλωτή απέναντι σε οποιονδήποτε δημιουργεί διατροφικούς κινδύνους» κατέληξε ο κ. Μίχας.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η υγεία του καταναλωτή και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της παραμένουν πρωταρχικό μέλημα της και υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ) για το παραπάνω θέμα, ενώ, παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει πλήρως τη διαδικασία απόσυρσης των προϊόντων από τα σημεία πώλησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 22/02/2012.

Επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, καλούνται, εφόσον το επιθυμούν, να τα επιστρέφουν προς αντικατάσταση στα σημεία πώλησης, από όπου τα έχουν αγοράσει. Επιπλέον, μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στο τηλέφωνο 8001-55800.

Αλλοδαπές εταιρείες αγοράζουν τα δάνεια των Ελλήνων

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αρπαγής των προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες του εξωτερικού βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες.
Αλλοδαπές εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο, το Αμβούργο αγοράζουν τα δικαιώματα των οφειλών τους προς τις Ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να αρπάξουν κάθε λογής περιουσιακό στοιχείο, ανάλογα με το είδος της οφειλής.
Οι εταιρείες αυτές αναφέρονται ως «σύστασης ειδικού σκοπού». Η «κερκόπορτα» για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα άνοιξε με το νόμο 3156/2003. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν τις απαιτήσεις των δανειακών συμβάσεων από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, έναντι ποσού το οποίο δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής οφειλής.
Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο των 200.000 ευρώ που κάποιος πολίτης έχει συνάψει με μια ελληνική τράπεζα, αγοράζεται από αυτές τις εταιρείες με όχι περισσότερα από 40.000 ευρώ.
Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ίδιες να διεκδικήσουν το υπόλοιπο της οφειλής, έχοντας στη διάθεση τους όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα, σαν να έχουν συνάψει απευθείας με τους οφειλέτες τις συμβάσεις. Από διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και οτιδήποτε άλλο έχει θέσει ο νομοθέτης στο «κυνήγι» των «κακών» οφειλετών.
Εδώ Λονδίνο… σας παίρνουμε το σπίτι
Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες. Το σκηνικό είναι πάνω κάτω το ίδιο. Οφειλέτες στα όρια της απόγνωσης ξυπνούν μια ωραία ημέρα και ανακαλύπτουν ότι πλέον δεν χρωστούν στο τραπεζικό ίδρυμα από το οποίο πήραν το δάνειο αλλά σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού που ουδέποτε έχουν έρθει οι ίδιοι σε επαφή.
Και όταν απευθύνονται στην τράπεζα τότε ανακαλύπτουν ότι η δυνατότητα εκχώρησης των απαιτήσεών τους υπήρχε στα ψιλά γράμματα της σύμβασης που είχαν υπογράψει.
Το www.koutipandoras.gr παρουσιάζει σήμερα χαρακτηριστική περίπτωση δανειακής σύμβασης η απαίτηση της οποίας έχει εκχωρηθεί σε εταιρεία του εξωτερικού. Ο οφειλέτης είχε υπογράψει δανειακή σύμβαση με συγκεκριμένη τράπεζα στις 27/07/1998, από την οποία εκκρεμεί οφειλή προς την τράπεζα ύψους 1719 ευρώ.
Αντί για την τράπεζας όμως, ξαφνικά έλαβε στα χέρια του επιστολή από εταιρεία με έδρα το Αμβούργο που του συνιστούσε να εξοφλήσει την οφειλή, πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα.
Δεμένα τα χέρια της πολιτείας
Στο μεταξύ η Ελληνική πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά για εκχωρήσεις τέτοιου είδους που έλαβαν χώρα πριν από το 2009. Έκτοτε, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία απαγορεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την εκχώρηση απαιτήσεων σε τρίτους.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο www.koutipandoras.gr o γενικός γραμματέας καταναλωτή κ. Δημήτριος Σπυράκος «για όλες τις περιπτώσεις που έχουν εξαγοραστεί πριν από το 2009 δεν μπορούμε να επέμβουμε».
Αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και για όσους οφειλέτες που θέλησαν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι οφειλέτες βρήκαν μπροστά τους τεράστια εμπόδια. Οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εμπρόθεσμη επίδοση και να συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις τους στο νόμο και έτσι να χάνουν το τρένο για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα άρει τα όποια εμπόδια, αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά . Ωστόσο το πρόβλημα για χιλιάδες οφειλέτες με δανειακές συμβάσεις προ του 2009 παραμένει.
«Θα καταθέσουμε μία ρύθμιση τις επόμενες μέρες ώστε να μην υπάρχει κανένα πρακτικό πρόβλημα για τον οφειλέτη, με την οποία θα προβλέψουμε ότι σε περίπτωση που υπάρχει εκχώρηση στο εξωτερικό να ορίζεται αντίκλητος στην Ελλάδα, δηλαδή να μη χρειάζεται να επιδώσει στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα» επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr o κ. Σπυράκος.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Διαταγή Πληρωμής


Η διαταγή πληρωμής επιδόθηκε σε ένα καταχρεωμένο δανειολήπτη, ο οποίος τραβάει τα μαλλιά του.
Διαταγή Πληρωμής είναι, κοντολογίς, ένα έγγραφο, με το οποίο σας διατάσσει ο Δικαστής να πληρώσετε σε αυτόν που του χρωστάτε το οφειλόμενο ποσό συν τόκους και άλλα έξοδα.

Δηλαδή θα γίνει Δικαστήριο; Πότε;

Όχι η διαταγή πληρωμής σας διατάσσει να πληρώσετε, χωρίς να γίνει Δικαστήριο. Με μόνη τη διαταγή πληρωμής ο επισπεύδων δανειστής ( αυτός που ύστερα από αίτησή του εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής ), μπορεί να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών σας στοιχείων.

Που φαίνεται πόσο πρέπει να πληρώσω;

Στην τελευταία σελίδα από το πακετάκι που σας επιδόθηκε, υπάρχει η επονομαζόμενη «επιταγή προς πληρωμή» ή «επιταγή προς εκτέλεση». Συνήθως αρχίζει με την κλισέ φράση «Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα στον.....». Ακολουθεί ανάλυση του κεφαλαίου, των τόκων και των επιμέρους κονδυλίων που πρέπει να πληρώσετε και εν συνεχεία αναφέρεται το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί.

Μα καλά, πως γίνεται εγώ να χρωστάω 100 και εδώ να ζητάνε να πληρώσω 200; Απάτη!

Ενδεχομένως είναι απάτη, όμως δυστυχώς για εσάς δεν είναι, κατά 99%. Το κεφάλαιο που αρχικά οφείλατε αναφέρεται πρώτο στην επιταγή προς εκτέλεση. Σε αυτό όμως έχουν προστεθεί τόκοι, από τότε που έπρεπε να το πληρώσετε και δεν το κάνατε, έχουν προστεθεί έξοδα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής, έξοδα για την επίδοσή της και άλλα τέλη. Ο δικηγόρος που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο αυτό φύλλο που σας λέει πόσα να πληρώσετε ) νόμιμα έχει συμπεριλάβει σε αυτήν όλα τα επιμέρους κονδύλια και γι αυτό ενώ το κεφάλαιο που χρωστούσατε ήταν αρχικά 100, με τόκους και έξοδα έχει πάει 200.

Πότε πρέπει να τα πληρώσω;

Καλό για εσάς θα είναι να τα πληρώσετε άμεσα, δηλαδή εντός τριών εργασίμων ημερών από τότε που ο Επιμελητής σας επέδωσε τη διαταγή πληρωμής.

Αν δεν θέλω να τα πληρώσω;

Τότε, ύστερα από τρεις εργάσιμες ημέρες από τότε που θα σας επιδώσει ο επιμελητής τη διαταγή πληρωμής, έχει δυνατότητα ο δανειστής ( αυτός που του χρωστάτε ), να προβεί σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας σας.

Τι είναι κατάσχεση;

Κατάσχεση είναι η δέσμευση των περιουσιακών σας στοιχείων με σκοπό να εκτεθούν αυτά σε πλειστηριασμό, ώστε να ικανοποιηθεί ο δανειστής από το πλειστηρίασμα. Για περισσότερα για την κατάσχεση δείτε το αντίστοιχο άρθρο.

Τι είναι κινητή και ακίνητη περιουσία;

Κινητή περιουσία είναι οτιδήποτε «μετακινείται», έπιπλα, πίνακες, αυτοκίνητα, μηχανήματα κλπ. Ακίνητη περιουσία είναι τα σπίτια, αγροτεμάχια, οικόπεδα κλπ.

Δυστυχώς δεν έχω να πληρώσω άμεσα. Τι μπορώ να κάνω;

Επικοινωνήστε αμέσως με το δικηγόρο που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο φύλλο που γράφει πόσα θα πληρώσετε ). Υπάρχει η σφραγίδα του σίγουρα στο τελευταίο αυτό φύλλο, με τα πλήρη στοιχεία του. Εκδηλώστε του την πρόθεσή σας να πληρώσετε και σίγουρα θα βρεθεί ένας τρόπος να διακανονίσετε την οφειλή σας, ώστε να μην έχετε πρόβλημα.

Μα εγώ αυτό το ποσό που γράφει η διαταγή πληρωμής δεν το οφείλω.

Εάν πράγματι πιστεύετε ότι δεν οφείλετε το ποσό που αναγράφει η Διαταγή Πληρωμής, ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να ασκήσετε «Ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής» και να την ακυρώσετε. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάτε σε δικηγόρο, συντάσσεται δικόγραφο το οποίο επιδίδεται σε αυτόν που έχει εκδώσει σε βάρος σας τη διαταγή πληρωμής και γίνεται δικαστήριο, στο οποίο πρέπει να αποδείξετε ότι δεν χρωστάτε το ποσό που σας ζητούν να πληρώσετε με τη Διαταγή Πληρωμής. Για περισσότερα σχετικά με την ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής, σας παραπέμπω στο σχετικό άρθρο. Προσοχή: Για να προστατευθείτε, ώστε να μην γίνει κατάσχεση στην περιουσία σας, πρέπει να ασκήσετε και αίτηση αναστολής κατά της διαταγής πληρωμής με αίτημα προσωρινής διαταγής. Μόνο η άσκηση ανακοπής δεν σας προστατεύει, καθώς ο δανειστής ( αυτός που με αίτησή του εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής ) μπορεί παρά την άσκηση ανακοπής να προβεί σε κατάσχεση.

Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα με τη διαταγή πληρωμής. Δεν έχω τίποτα στο όνομά μου.

Η κλισέ απάντηση του επαγγελματία οφειλέτη. Ακούστε λοιπόν για να μαθαίνετε: Καλό είναι να μην παίζετε με τα νεύρα και την υπομονή του δανειστή σας και του δικηγόρου του. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινητά πράγματα της οικίας του οφειλέτη κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο και φορτώθηκαν σε φορτηγό προκειμένου να εκπλειστηριαστούν, προστά στα έκθαμβα μάτια της οικογένειάς του και της γειτονιάς, που νόμιζε ότι μετακόμιζαν... Της κατάστασης αυτής έχω καταστεί μάρτυρας ουκ ολίγες φορές και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη για κανένα...
Επιπλέον, οι διαταγές πληρωμής καταχωρούνται στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Για το τι είναι ο Τειρεσίας αναφερθείτε στο σχετικό άρθρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να πάρετε κάποιο δάνειο από μία τράπεζα, ή κάποια πιστωτική κάρτα, δεν θα μπορέσετε, διότι η τράπεζα θα θεωρήσει, βλέποντας τη δυσμενή καταχώρηση στη λίστα του Τειρεσία, ότι είστε «κακοπληρωτής» και θα σας αρνηθεί την έκδοση του δανείου.

Για πόσο καιρό θα μπορεί να γίνει κατάσχεση στην περιουσία μου με βάση τη διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε σε βάρος μου;

Η διαταγή πληρωμής, εφόσον τελεσιδικήσει, μπορεί να εκτελεστεί για 20 χρόνια από τότε που εκδόθηκε.

Πράγματι οφείλω το ποσό της διαταγής πληρωμής. Τι να κάνω;

Τηλεφωνήστε στο δικηγόρο που συνέταξε την επιταγή ( το τελευταίο φύλλο που γράφει αναλυτικά το ποσό που πρέπει να πληρώσετε ). Αν δεν έχετε όλο το ποσό ζητήστε του ένα διακανονισμό, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να δεχθεί και ενδεχομένως ( αν φανείτε συνεργάσιμοι ) να σας κόψει και ένα μέρος των τόκων ή ακόμα και του κεφαλαίου. Αλλιώς διατρέχετε κίνδυνο να σας κατασχέσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία & να μπείτε στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.


Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφορικά, με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012, 19:44
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης απέστειλε ανοικτή επιστολή
στον Πρωθυπουργό κ.Λουκά Παπαδήμο ,αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, διαμαρτυρόμενη για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κάλεσε, επίσης, τους προαναφερθέντες να πάρουν ισοφαριτικά μέτρα ,λιγότερου κόστος, τα οποία κρίνονται ως απαραίτητα για την αποτροπή της κοινωνικής κατάρρευσης.
Στην επιστολή η Ε.Π.Κ.Κρήτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ειλικρινά λυπούμαστε, να παίρνετε μέτρα (κατάργηση παροχών), να  χαράσσετε κοινωνική πολιτική, εναντίον των μέχρι σήμερα υπαρχόντων κοινωνικών δομών, που αφορούν πολύ ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς
,χωρίς εμάς, τους καταναλωτές, όπως, η στέγαση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας μας , ιδιαίτερα ,στους δικαιούχους στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ , τινάζοντας έτσι στον αέρα ,τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, άκαιρα, σ’αυτή την συγκυρία της ύφεσης και της  φτώχειας, που κάποιοι από αυτούς σήμερα, βρίσκονται μακριά από την  απασχόληση.
Επειδή, ως χώρα, βιώνουμε βαθιά οικονομική ύφεση, που αποτυπώνεται  με το πέρασμα της ,με την ανεργία των πολιτών, με την ακρίβεια των αγαθών και υπηρεσιών, με την μείωση των μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας ήταν το τελευταίο που περιμέναμε από σας, σ’αυτήν την συγκυρία.Κεραυνός εν αιθρία ,έπεσε η είδηση, στους πολίτες, στους πολίτες δέκτες των παροχών των Οργανισμών, που "άρπαξαν" το όνειρο απόκτησης κοινωνικής στέγης, με την επιδότηση του επιτοκίου, στο δοθέν δάνειο από τις συμβεβλημένες τράπεζες και σήμερα με την δρομολογημένη κατάργηση τους  και με την πολιτική της απόφασης σας,δεν θα νοιώσουν τον "βραχνά" των Τραπεζών και εισπρακτικών, αλλά εσείς , τους χρίζετε ουσίας  "άστεγους" τους στερείτε να υλοποιήσουν το όνειρο απόκτησης στέγης,  διότι ενώ βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν την δόση του δανείου  τους στην τράπεζα, τους στερείτε και την επιδότηση του επιτοκίου, που  καλούνται να το επιβαρυνθούν...Επειδή η Πολιτεία οφείλει να λάβει  εκείνα τα νομοθετικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη μη μετακύλιση της ανευθυνότητά της, στους δικαιούχους στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ, μέσω της επιβάρυνσης των επιτοκίων τους, θα πρέπει ως εκπρόσωποι αυτής πριν  ξεσπάσει "κοινωνική κατακραυγή" από τους μη έχοντας, να βρείτε βατή  λύση, επί του θέματος.»
Η Ε.Π.Κ.Κρήτης υποστηρίζει, επίσης, ότι «ωφέλιμο θα ήταν, πριν καν αποφασίζατε για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας , κατά την δική σας σκέψη (νοικοκύρεμα του κράτους), να υπήρχε μελετημένη αποτίμηση της ζημιάς  που θα επιφέρετε στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, να υπήρχε ένα  σχέδιο πρόνοιας αυτής της κατεύθυνσης.Το " καταργώ" , φορείς που μόνο  στα χαρτιά αποτυπώνονται είναι μέσα στα "πρέπει" όπως η  μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και την αξιοποίηση ποιοτικών παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πόρων και εμείς φωνάζουμε και  εμείς στηρίζουμε και εμείς επικροτούμε. Εδώ όμως "ξαφνιάζει" στο  σύνολο της , η απόφασή σας, κάποια κομμάτια ίσως λόγω της οικονομικής
περίστασης να πρέπει να καταργηθούν, ή να πρέπει να αντικατασταθούν,αλλά όχι "καταργούμε" και όποιον πάρει.. .η κάθε  απόφαση κατάργησης ,πρέπει να συνοδεύεται από σχεδιασμό για την επανεξέταση και οργάνωση των πολιτικών κοινωνικής κατοικίας, κοινωνικού τουρισμού και λοιπών προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την  ποικιλομορφία των αναγκών, τα διαθέσιμα εργαλεία παρέμβασης, την  ανάγκη έμφασης στην ποιότητα και την τοπικότητα.
Ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη  επιπτώσεων, για το κλείσιμο των δυο Οργανισμών, στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες για μας τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για την  διαδικασία επανεξέτασης και εξορθολογισμού του συνόλου των κοινωνικών προγραμμάτων της χώρας μας, στο πλαίσιο του πρόσφατου Μνημονίου Οικονομικών Πολιτικών, που εγκρίθηκε από την Βουλή και τι μας  επιφυλάσεται στο μέλλον στο βωμό, του κάθε μνημονίου.
Επί πλέον, σημαντικός είναι ο προβληματισμός μας, για την πορεία των εργαζομένων από την κατάργηση των δύο Οργανισμών, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεπάγεται και άμεση απόλυση αυτών, ορθόν και δίκαιο θα είναι η αξιολόγηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων, στο πλαίσιο της
συνολικότερης αξιολόγησης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα και αξιοποίηση τους είτε σε συναφείς κοινωνικές δομές είτε σε άλλους  τομείς της δημόσιας υπηρεσίας.
Τέλος σας καλούμε ,αφού δεν μας ρωτήσατε για την κατάργηση των δύο Οργανισμών,να φροντίσετε άμεσα να φέρετε Νομοθεσία, για την πορεία τόσο των δανειοληπτών του Ο.Ε.Κ, αλλά και για τους εργαζόμενους των δύο Οργανισμών, για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, στην κοινωνία  των πολιτών της χώρας μας.»

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Το σήμα της Εκπομπής "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ" έχει το μπαρκοουντ 520 ..που σημαίνει Ελληνικόν προιόν.
Η αλήθεια είναι ότι στα μεσαία νοικοκυριά έκλεισε η ρευστότητα,






Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης κ.Ιωάννα Μελάκη

επομένως καλό θα είναι και μονόδρομος πλέον είναι όταν βρισκόμαστε στην αγορά να αγοράζουμε μόνο Ελληνικά προιόντα, για ξεκίνημα της μηχανής της Ελληνικής Οικονομίας.


Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520!!!

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Το σήμα της Εκπομπής "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ" έχει το μπαρκοουντ 520 ..που σημαίνει Ελληνικόν προιόν.
Η αλήθεια είναι ότι στα μεσαία νοικοκυριά έκλεισε η ρευστότητα, επομένως καλό θα είναι και μονόδρομος πλέον είναι όταν βρισκόμαστε στην αγορά να αγοράζουμε μόνο Ελληνικά προιόντα, για ξεκίνημα της μηχανής της Ελληνικής Οικονομίας.


Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520!!!

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΚ Κρήτης: Τράπεζα ζήτησε από δανειολήπτη να υπογράψει ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα για δικηγόρο της

Τράπεζα, μοιράζει στους δανειολήπτες “σχέδια ειδικού πληρεξουσίου” , έτσι τα έχει ονομάσει τα δικά της πληρεξούσια η Τράπεζα ,γιατί δεν είναι όπως τα κοινά πληρεξούσια σύμφωνα με το περιεχόμενο των όρων τους.Τα πληρεξούσια αυτά απαιτούν να τους δοθεί στον δικηγόρο της Τράπεζας, πληρεξουσιότητα και εντολή και δεν παύει ούτε στις περιπτώσεις των άρθρων 22,223 και 726 Α.Κ, συμφωνείται δε αυτή ως ανέκκλητη, καθώς δεν αφορά αποκλειστικά στο συμφέρον του/ης εντολέως/αντιπροσωπευομένου, αλλά -κυρίως-αφορά στο συμφέρον της εντολοδόχου Τράπεζας (Α.Κ.724) .
Μέσα στο πληρεξούσιο, του οποίου οι όροι του είναι σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τράπεζας, ο δανειολήπτης οικονομικά είναι “θαμμένος”
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μόλις πήρε στα χέρια της αυτό το “Σχέδιο Ειδικού Πληρεξουσίου” κυριολεκτικά έμεινε εμβρόντητη, έχει δει πολλές πρακτικές και τεχνάσματα των Τραπεζών αλλά αυτό παραείναι.

΄Επειτα από τα παραπάνω, η Ένωση έθεσε σε επιφυλακή το Νομικό της Τμήμα, και καλεί τους καταναλωτές μέλη της και μη , να έρχονται σε επαφή με την ΄Ενωση ,να προσκομίζουν οτιδήποτε έγγραφο τους επιδίδεται είτε από Τράπεζες είτε από δικαστικούς κλητήρες, για συμβουλευτική, ¨δανειολήπτες, η άμεση συμβουλή μας είναι:ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας, δεν μας νικά ο εκφοβισμός που προσπαθούν να μας περάσουν. ¨Δεν συναλλασσόμαστε με κανένα, δεν υπογράφουμε τίποτα, εάν δεν συμβουλευτούμε το Νομικό Τμήμα της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στα τηλέφωνα 282109266 και 2821092306.

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΔΥΟ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΊΩΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

Το 75% της οφειλής δύο δανειοληπτών σε τράπεζες διέγραψε με δύο πρόσφατες αποφάσεις του, το Ειρηνοδικείο Λάρισας, «ανακουφίζοντας» τους έτσι από ένα σημαντικό βάρος στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010 διεγράφη το 75% της οφειλής δύο δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούσαν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 17/2012 και 18/2012 αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Λάρισας έγιναν εν μέρει δεκτές οι αιτήσεις δύο Δημοσίων Υπαλλήλων-Στρατιωτικών για ρύθμιση των χρεών τους σύμφωνα με το Νόμο 3869/2010.
Συγκεκριμένα ο πρώτος αιτών περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών και ζήτησε την μηνιαία καταβολή ποσού 400€ το οποίο θα επιμεριζόταν συμμέτρως σε 6 τράπεζες οι συνολικές του οφειλές ανήρχοντο πριν την κατάθεση της αίτησης σε 98.824,93€. Με την απόφαση, το Ειρηνοδικείο δέχτηκε την αίτηση του και του επέβαλε την καταβολή μηνιαίας δόσης 500 ευρώ για τέσσερα έτη, δηλαδή καταβολή 24.000 ευρώ (στο σύνολο) χωρίς επιτόκιο, επήλθε δηλαδή απαλλαγή για 74.796€ ήτοι της τάξης του 75% περίπου.

Στην δεύτερη απόφαση ο αιτών στρατιωτικός καλείται να καταβάλλει 650€ μηνιαία, ενώ ζητούσε 580€ προς 4 τράπεζες για τέσσερα έτη και σύνολο 31.053€ χωρίς επιτόκιο. Το σύνολο των οφειλών του ανήρχοντο σε 123.202€ και επήλθε απαλλαγή για 92.148€ δηλαδή το 78% περίπου της συνολικής του οφειλής.
To δικαστήριο απόφάσισε ο στρατιωτικός να διατηρήσει το αυτοκίνητο και την μοτοσυκλέτα που κατέχει.
Πηγή: www.athina984.gr

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Περίμενε απόφαση Ειρηνοδικείου και έλαβε διαταγή πληρωμής

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να πούμε την λέξη .."έλεος πια" ,στην τακτική και πρακτική των Τραπεζών, που επιστρατεύουν ότι παρέμεινε στα αζήτητα του μάρκετινγκ... για να σπάσουν τα "νεύρα" των δανειοληπτών με ακραίες τακτικές.Όπως συγκεκριμένη Τράπεζα, η οποία ενώ η δανειολήπτρια βρίσκεται εν αναμονή απόφασης του Δικαστηρίου, της έστειλε "διαταγή πληρωμής" κίνηση πλήρης καταχρηστικότητας. Σε επικοινωνία που είχε η ΄Ενωση με την Τράπεζα, η ίδια, την κίνησή αυτή την χαρακτήρισε "ακραία" και ζήτησε να την εξετάσει και ακόμα την εξετάζει..Το είδαμε και αυτό, πράγμα που ξεφεύγει της ανθρώπινης λογικής.
Επομένως καταναλωτές οπλιστείτε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, εξετάζετε τις δανειακές συμβάσεις με σχολαστικότητα, μην υπογράφετε σε δυσνόητους και αδιαφανείς όρους, μα προ πάντων καταχρηστικούς.Σας υπενθυμίζουμε ότι μη πληρώνετε ποινή προεξόφλησης δανείου, ο όρος αυτός έχει κρηθεί καταχρηστικός, εάν σας ζητείτε προκειμένου να εξοφλήσετε κάποιο δάνειο, επικοινωνείστε άμεσα με την ΄Ενωση στο τηλ.2821092666 και στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικός νόμος κουρεύει και 100% τα δάνεια


Υπάρχει δεδικασμένο κουρέματος σε υπερχρεωμένα νοικουριά μέχρι και 100% του χρέους από Τράπεζες. 12 δανειολήπτες έχουν ήδη δικαιωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εξηγεί στο www.koutipandoras.gr ότι ο νόμος 3869/2010 προστατεύει τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής του χρέους τους. Τα ειρηνοδικεία της Κρήτης συγκεκριμένα, έχουν δικαιώσει σε πάνω από σαράντα περιπτώσεις υπερχρεωμένα νοικοκυριά όχι μόνο ρυθμίζοντας τις δόσεις αλλά και «κουρεύοντας» το χρέος σε ποσοστό πάνω του 50%.

Παρόλο που δεν έχει δοθεί δημοσιότητα στα ευεργετήματα του νόμου 3869/2010 οι δανειολήπτες μπορούν πλέον να ζητήσουν βοήθεια από τις πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών και να πετύχουν ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους ακόμη και «κούρεμα» σε μεγάλο ποσοστό. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας έδωσε η κα. Ιωάννα Μελάκη με όλες τις αναγκαίες επισημάνσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε απόγνωση.

Τι αλλάζει με τον νόμο 3869/2010 και γιατί κρίνετε ότι ευνοεί τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

Ο νόμος 3869 του 2010 δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη σε μια εποχή που αυξάνονταν ραγδαία τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το φαινόμενο που παρατηρούνταν ήταν οι δανειολήπτες να έχουν άλλο εισόδημα πριν την κρίση (πριν το 2009) και διαφορετικό μετά την κρίση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι από αυτούς είχαν σκοπό να πληρώσουν το χρέος τους, η καταιγίδα των νέων μέτρων τους στέρησε τις οικονομικές δυνατότητες που είχαν όταν κατέφυγαν σε δανεισμό.

Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών που κατέφευγαν στην Ένωση μας για να ζητήσουν συμβουλές για το πως μπορούν να μειώσουν το χρέος τους και τις δόσεις, επειδή δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα.

Με την βοήθεια των ενώσεων η νέα νομοθεσία βοηθάει τους έλληνες χρεωμένους, τους έλληνες καταναλωτές δανειολήπτες να προσφύγουν εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του 3869 γιατί αφενός ρυθμίζει τις οφειλές και αφετέρου ανάλογα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου γίνεται ένα σημαντικό «κούρεμα» για όλους αυτούς που έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμών, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι και πολίτες με προβλήματα υγείας που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωσαν συγκεκριμένους δανειολήπτες;

Οι δανειολήπτες εκείνοι που δεν έχουν εισόδημα ή αντιμετωπίζουν σοβαρή αδυναμία πληρωμής ή ανήκουν σε μια ευπαθή ομάδα, όπως οι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και Αμεα, από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των ειρηνοδικείων έχουν ωφεληθεί σημαντικά. Το χρέος τους έχει «κουρευτεί» σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 100%. Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, όπου προσφεύγουν οι δανειολήπτες, έχουμε διαγραφή χρέους από 50% έως και 100%.

Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το πνεύμα του νέου νόμου, που είναι ευνοϊκός απέναντι στο δανειολήπτη που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Στο νόμο μπορεί κάποιος να καταφύγει μόνο μια φορά στη ζωή του για να απαλλαγεί από το βραχνά της υπερχρέωσης και να κάνει ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό ξεκίνημα.

Οι τράπεζες φυσικά αντιδρούν και βρίσκουν διάφορες αιτιολογίες προκειμένου να μην ανταποκριθούν σε μια τόσο μεγάλη κοινωνική ανάγκη. Ισχυρίζονται για παράδειγμα ότι ο δανειολήπτης με δόλο πήρε το δάνειο, ότι γνώριζε το οικονομικό του προφίλ και προϋπολογισμό και παρόλα αυτά είχε σκοπό να ζημιώσει την τράπεζα.
Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από τα ελληνικά ειρηνοδικεία και οι ειρηνοδίκες εξετάζοντας κατά περίπτωση τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής του δανειολήπτη, έχουν σταθεί στο πλευρό υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ρυθμίζοντας οφειλές και διαγράφοντας ένα μέρος του χρέους.

Ποια είναι εκείνα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας απεγνωσμένος δανειολήπτης;

Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο δανειολήπτης να απευθυνθεί σε μια πιστοποιημένη ένωση καταναλωτών. Χρειάζεται προσοχή, μόνο συγκεκριμένοι φορείς εξαρτημένοι από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι πιστοποιημένοι για να παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση.

Εκεί θα καθοδηγηθεί για τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει.

Το πρώτο βήμα θα είναι μια εξώδικη προσπάθεια, που μέχρι τώρα απορρίπτεται σε ποσοστό 90% από την πλευρά των τραπεζών. Δεν ενδιαφέρονται για ρύθμιση χρεών. Αντιθέτως υπάρχει περίπτωση ανέργου καταναλώτριας που είχε χρέος 15 χιλιάδες ευρώ που κεφαλαιοποιώντας το αυξήθηκε στα 17 χιλιάδες ευρώ και την έβαλαν να πληρώσει σε βάθος 15ετών 55 χιλιάδες ευρώ. Η ίδια περίπτωση ανέργου καταναλώτριας αν χρησιμοποιούσε το νόμο 3869 θα μπορούσε να είχε απαλλαγεί από το ειρηνοδικείο τελεσίδικα από ένα σημαντικό μέρος του χρέους της.

Το επόμενο βήμα θα είναι μια τεκμηριωμένη προσφυγή στο Ειρηνοδικείο όπου ο δανειολήπτης μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3869.


Πηγή
http://feeds.feedburner.com/blogspot/Dohv

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ


Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.50 στην Εκπομπή μας " Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, στην τηλεόραση "ΚΥΔΩΝ,ζωντανά πάντα το θέμα είναι :¨Το Χαράτσι της ΔΕΗ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Αγαπητοί Δικαιούχοι,
Η ιστοσελίδα αυτή δεν θα ξαναπροβάλει ενημέρωση για τις κοινωνικές παροχές του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός κλείνει με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου που στηρίζεται από τα "λαοφιλή" κόμματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.

Δι' αυτού του τρόπου θα πάψουν πλέον:

1. Να λειτουργούν οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού που χτίστηκαν και λειτουργούν με τα δικά σας λεφτά και φιλοξενούν 2.000 παιδιά ελλήνων εργαζομένων ηλικίας 8 μηνών έως 5 ετών στα οποία παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια.

2. Να συντηρούνται 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές. Με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού ενισχύονται γενικότερα οι υπηρεσίες του Τουρισμού, διατηρούνται θέσεις εργασίας, μειώνεται η εποχική απασχόληση και τονώνονται οι τοπικές οικονομίες. Με την κατάργηση του Οργανισμού θα μειωθεί ο εσωτερικός τουρισμός κατά 4.000.000 διανυκτερεύσεις πράγμα που θα οδηγήσει σε απόγνωση τις 2.700 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές

3. Να παίρνουν ανάσες ζωής και ανάπτυξης χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού, και όχι μόνο, μέσα από τα εκδρομικά προγράμματα. Με την κατάρηση του Οργανισμού 900 τουριστικά λεωφορεία πανελλαδικά, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, διότι δεν θα συμμετάσχουν στα εκδρομικά προγράμματα του Οργανισμού. Οι 3.000 επιχειρήσεις επισιτισμού πανελλαδικά θα δουν το εισόδημά τους να καταβαραθρώνεται.

4. Να διατίθενται δελτία θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Με το πρόγραμμα διανομής θεαμάτων ενισχύονται οι θεατρικές σκηνές οι οποίες στηρίζουν το πολιτιστικό κομμάτι της χώρας. Με την κατάργηση του Οργανισμού πάνω από 150 θεατρικές επιχειρήσεις θα στερηθούν τον βασικό τους οικονομικό πόρο, που είναι τα εργατικά – θεατρικά εισιτήρια.

5. Η ακίνητη περιουσία του Ο.Ε.Ε. (173 κτίρια) ανέρχεται σε 1.000.000.000 Ευρώ περίπου.

6. Να έχουν τη δυνατότητα εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, άνθρωποι του μόχθου, να απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, της φυγής, έστω για λίγο, από την καθημερινότητα, μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και μάλιστα με λεφτά δικά τους και των εργοδοτών.
Επίσης:

*
1.000.000 δικαιούχοι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν ήδη καταβάλει εισφορές υπέρ του Οργανισμού δεν θα λάβουν ποτέ καμία παροχή.
*
700.000 δικαιούχοι που έλαβαν κάποιες από τις παραπάνω παροχές δεν θα ξαναλάβουν ποτέ!

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΟΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Εσύ, μπορείς με την φωνή σου να αντισταθείς.
Να αποτελέσεις για μας πολύτιμο σύμμαχο.

Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας στο Facebook
Συμπλήρωσε τη φόρμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας

Τηλέφωνο Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Ε.Ε.: 210-5286027

Email: sillogos@oee.gr

Ε.Φ.Ε.Τ. : μουχλιασμένο τυρί σε παιδική συσκευασία

Μουχλιασμένο τυρί που απευθύνεται στους μικρούς καταναλωτές αποσύρεται από την αγορά μετά από απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ειδικότερα ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συκγκεριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών με προσκόμιση δείγματος.

Οι καταγγελίες αφορούσαν τυρί Γκούντα Ολλανδίας, με την εμπορική ονομασία MINICARREFOURKIDS, με ημερομηνία ανάλωσης 2/3/2012, σε διχτάκι των έξι τεμαχίων, των είκοσι (20) γραμμαρίων έκαστο, που παράγεται στην Ολλανδία (Κωδ. Αριθμός Έγκρισης Ζ 0507) και διανέμεται από την Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ (Αγ. Δημητρίου 63, ?λιμος), σε ορισμένα εκ των οποίων διαπιστώθηκε επιφανειακή ευρωτίαση.

Κατά τη διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών σε διαφορετικά σημεία διάθεσης, σε διαφορετικές περιοχές από αυτή της καταγγελίας του ανωτέρω προϊόντος, διαπιστώθηκε παρουσία ευρωτίασης και σε ομοειδή τρόφιμα διαφορετικών ημερομηνιών ανάλωσης και διαφορετικών αριθμών παρτίδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα με ημερομηνίες λήξης 2/3/2012 και 17/5/2012.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την Αλυσίδα Carrefour Μαρινόπουλος AEτην άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΕ: Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

http://www.bankwars.gr/?p=4338

H ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων .Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Η προτεινόμενη τροπολογία δεν αναθέτει τις αρμοδιότητες αυτές μόνο στη ΔΕΗ (η οποία έχει και κάποιο δημόσιο χαρακτήρα) αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης (εναλλακτικούς παρόχους τους ονομάζει). Η επιβολή της κύρωσης ναι μεν προβλέπεται από το Νόμο, αλλά αναθέτει σε ιδιώτη να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις.

Εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει εάν αυτή η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων συμβαδίζει με τα άρθρα 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος. Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.
Παρακάτω παρατίθεται το κρίσιμο άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

http://www.bankwars.gr/?p=4338

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ - ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ



προς bcc: Εμένα
ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ - ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΠΡΩΤΗ
ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Shortlink: http://www.bankwars.gr/?p=5642

Αθήνα, 13/2/2012: Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε την προηγούμενη
εβδομάδα γνωστή βιοτεχνία λευκών ειδών, διατάσσοντας με προσωρινή
διαταγή κατά τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων την απαγόρευση διακοπής
της ηλεκτροδότησης του εργαστηρίου της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη δικαίωση βιοτεχνίας από το Πρωτοδικείο Αθηνών
κατά του έκτακτου τέλους (ΕΕΤΗΔΕ), η οποία έρχεται σε συνέχεια
προγενέστερης απόφασης που αφορούσε το εργοστάσιο γνωστής βιομηχανίας.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε και τις δύο εταιρείες, κ. Σπύρος Τρίπλης,
εξηγεί: <<Ο Νόμος εξισώνει πλήρως τα βιοτεχνικά με τα βιομηχανικά ακίνητα, απαλάσσοντάς τα ρητώς από την επιβολή του Ειδικού Τέλους. Πέραν της δεδομένης αντισυνταγματικότητας του Νόμου, οι όποιες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδίδονται, έχουν αποτύχει πλήρως να διαλευκάνουν τόσο τον τρόπο αποφυγής της διακοπής της ηλεκτροδότησης των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, όσο και τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του τέλους, για όσους παρ' ότι δεν έχουν νόμιμη υποχρέωση, ωστόσο και υπό τον φόβο της διακοπής, αναγκάζονται να το καταβάλουν. Με τα ανωτέρω δεδομένα, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί τη μόνη ασφαλή λύση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις>>.

Για περισσότερες πληροφορίες, όπως επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό
Γραφείο Σπ. Τρίπλη, τηλ. 210 7291521-31

Shortlink: http://www.bankwars.gr/?p=5642

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Διαγραφή χρεών σε δανειολήπτες με προβλήματα υγείας.

Όπως μας ενημέρωσε με Δελτίο Τύπου το ΙΝΚΑ Αθηνών,
Ακολουθεί το περιεχόμενο του Δελτίου
Ο Ειρηνοδίκης Αθηνών διέγραψε 20.000 € σε σύνολο 50.000 € οφειλών καρκινοπαθούς δανειολήπτη.
Ο Ειρηνοδίκης Αθηνών διέγραψε 50.000 € σε σύνολο 120.000 € οφειλών δανειολήπτριας που είχε λάβει μετρητά από κάρτες για να στηρίξει την οικογένεια του γιου της με τετραπληγικό εγγόνι της.
Και οι δύο δανειολήπτες είχαν υποβάλλει μέσω του ΙΝΚΑ αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού του Νόμου Κατσέλη.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΚΩΦΕΥΣΑΝ !!! – ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΝ
Και για τους δύο οι απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού απέτυχαν - την αποτυχία αυτή βεβαίωσε αρμοδίως το ΙΝΚΑ.
Ο
Το δικαστήριο:
- «έσωσε» την πρώτη κατοικία της αιτούσας.
- όρισε τριετή περίοδο χάριτος για το στεγαστικό της δάνειο.
- διέγραψε 20.000 χρέη από τα 50.000 € του αιτούντα.
- διέγραψε 50.000 € χρέη από τα 120.000 € της αιτούσας.
- όρισε στον αιτούντα τετραετή διάρκεια αποπληρωμής και έπειτα οριστική απαλλαγή από το υπόλοιπο των οφειλών του.
Στις ως άνω αποφάσεις ρόλο έπαιξαν τα προβλήματα υγείας των αιτούντων και της οικογένειάς τους, σύμφωνα και με το ά. 8 παρ. 5 ν. 3869/2010.
Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για ρύθμιση των χρεών τους και δείχνουν επιτέλους πως τα δικαστήρια έχουν ανθρώπινο πρόσωπο

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Είχαμε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τη δικαίωση από το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας ενός δανειολήπτη που επιθυμεί να υπαχθεί στο Νόμο 3869/2010 (“Νόμος Κατσέλη”) για τη ρύθμιση και απαλλαγή των χρεών τους προς τράπεζες με την έκδοση απόφασης βάσει της oποίας ανεστάλησαν οι διαταγές πληρωμής που είχαν εκδοθεί εις βάρους του μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης του.
Ανάλογη απόφαση είχαμε και πάλι πριν λίγες ημέρες και πάλι από το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας. Ειδικότερα, το δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει την αίτηση κατοίκου του Ηρακλείου Αττικής εναντίον γνωστής τράπεζας ξένων συμφερόντων η οποία είχε προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Ο δανειολήπτης ζητούσε την αναστολή της διαταγής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση διευθέτησης των χρεών του προς την τράπεζα με τη σχετική δικάσιμο να έχει οριστεί για το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως την εκπροσώπηση του πολίτη έχει αναλάβει ο δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, κ. Νίκος Μπάμπαλος.
Το δικαστήριο δέχτηκε πως από την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής θα επέλθει “ουσιώδης βλάβη” στα συμφέροντα του δανειολήπτη αφού θα μειωθεί η περιουσία του η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη ρύθμιση των χρεών του και απαλλαγή του από αυτά. Για αυτό το λόγο και η Ειρηνοδίκης έκρινε πως θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής καθώς και πάσης φύσεως μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του αιτούντος και της περιουσίας του μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

¨Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΣ ¨Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"


Αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 6.50 στην εκπομπή μας "Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ "στο τηλ. κανάλι "ΚΥΔΩΝ" ζωντανά πάντα το θέμα μας είναι:
"Λυποθυμία μαθητών, στα σχολεία, η άθλια απέκταση της κρίσης"

Ζήτησε από τράπεζα διακανονισμό και του παίρνουν το Ι.Χ. !



Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,καταγγέλλει και διαμαρτύρεται δημόσια , την απάντηση (αντιπρόταση) της " Credicom Consumer Τράπεζα Α.Ε" ,στην σχετ αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (Ν.3869.2010) καταναλωτή .Η ΄Ενωση ,δια της Προέδρου της κ.Ιωάννας Μελάκη, έμεινε εμβρόντητη, δεν πίστευε στα μάτια της,που αντί να διαβάσει αντιπρόταση της Τράπεζας επί της υποβληθείσας πρότασης Εξωδικαστικού Συμβιβασμού ,διαβάζει, "διαταγή" της Τράπεζα προς τον πελάτη της " Σας καλούμε όπως εντός επτά (7) ημερών από λήψεως της παρούσης να επιστρέψετε το αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας,προκειμένου στη συνέχεια η Τράπεζα, ως αποκλειστική κυρία του αυτοκινήτου, να προβεί στην εκποίησή του και μέσω αυτής να εξοφληθεί εις ολόκληρον ή να μειωθεί το συνολικό ποσό της οφειλής σας και το υπόλοιπο που θα προκύψει θα μπορεί να διακανονιστεί είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, είτε με αναστολή δόσεων του προγράμματος αποπληρωμής"
Για ενημέρωση των καταναλωτών, επισημαίνουμε ότι. το επίμαχο χρέος ήταν 23.000 Ευρώ , για μεσολάβηση αγοράς αυτοκινήτου ,έχει πληρωθεί στο 60% αυτού ,υπάρχουν τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις απλήρωτες, συνολικού ποσού 1037,48 Ευρώ, και το μόνο που ζήτησε ο οφειλέτης ήταννα ρυθμίσει την οφειλή του,κατά την σημερινή του οικονομική κατάσταση, ενημερώνοντας την Τράπεζα μέσω της αίτησης Εξωδικαστικού Συμβιβασμού που της υπεβλήθη..
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , ερχόμενη σε τηλεφωνική επικοινωνία,με το αρμόδιο Τμήμα της Τράπεζας, σε κεντρικό επίπεδο , της επιβεβαιώθηκε ότι στην αίτηση του δανειολήπτη , για την εξωδικαστική ρύθμιση, η Τράπεζα απαντά με το περιεχόμενο του εγγράφου και ότι αφού ο πελάτης της έχει ενταχθεί στο Νόμο Κατσελη ,να πορευτεί σύμφωνα με αυτόν..Επειδή η ΄Ενωση ,διακρίνει άμεση πίεση, απειλή και εκβιασμό από την απάντηση της Τράπεζας, στέκεται δίπλα στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και καλεί τους καταναλωτές σε "επιφυλακή" σε παρόμοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι και γιαυτούς υπάρχουν δικαιώματα που μπορούν να τα διεκδικήσουν μέσω του Νομικού Τμήματος της Ένωσης. τηλ.2821092666.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτ'ων Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

¨ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Από τη στιγμή που γίνεται αίτηση στο ειρηνοδικείο και κοινοποιούνται στις Τράπεζες οι αιτήσεις, τότε σταματάνε οι τόκοι για όλα τα δάνεια εκτός από το στεγαστικό.

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσει ένας οφειλέτης είναι τα εξής:
•Αίτηση στην τράπεζα για να δώσουν βεβαίωση οφειλών.
•Ε1 της τελευταίας τριετίας(2009-2011.
•Εκκαθαριστικό της τελευταίας τριετίας.
•ΕΤΑΚ(ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας).
•Ε9 του 2005 και μεταγενέστερων μεταβολών που ενδεχομένως να έχουν γίνει.
•Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
•Κάρτα ανεργίας σε περίπτωση που είναι άνεργος. Αν είναι εργαζόμενος απόδειξη μισθοδοσίας και αν είναι συνταξιούχος ένα αποδεικτικό από τη σύνταξη.
•Φωτοτυπία ταυτότητας και των δύο όψεων. Σε περίπτωση που είναι παντρεμένος/η, τότε χρειάζεται και η ταυτότητα του συζύγου.
•Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να μας προσκομίσει και το Ε3 της τελευταίας διετίας.
•Αποδεικτικά αδυναμίας εργασίας(αν υπάρχουν).
•Πιστοποιητικό σπουδών σε περίπτωση που σπουδάζουν τα παιδιά του.
•Αποδεικτικό σοβαρής ασθένειας μέλους της οικογένειας (αν υπάρχει).

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ελπίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



Ελπίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
06/02/12 της Αγγελικής Καλλέργη

Η πρόεδρος της ΕΠΚΧΑΝ, Ιωάννα Μελάκη και οι συνεργάτες της δουλεύουν καθημερινά για να στηρίξουν τους κρητικούς που προσφεύγουν για βοήθεια

Πάντα γεμάτο είναι το μικρό γραφείο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ένα μικρό γραφείο υποδέχεται τις ελπίδες εκατοντάδων κρητικών που αδυνατούν όσο βαθαίνει η κρίση να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες πια οικονομικές απαιτήσεις του νοικοκυριού τους.

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες τον εφιάλτη της ανεργίας, μισθωτοί που είδαν το μηνιαίο εισόδημά τους να κατακρεουργείται, πολίτες που μέσα σε ελάχιστους μήνες είδαν τον προγραμματισμό της ζωής τους να καταρρέει, προσφεύγουν στο γραφείο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που βρίσκεται στα Χανιά στην πλατεία 1866.

Εκεί αναζητούν να βρουν απαντήσεις για το πώς θα καταφέρουν και οι ίδιοι να ενταχθούν στο νόμο 3869/2010, τον γνωστό ως νόμο Κατσέλη, που έδωσε μία σοβαρή διέξοδο σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι «επιτυχίες» που έχουν πετύχει δεκάδες πολίτες της Κρήτης, με τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία να τους «κουρεύουν» σημαντικά τμήμα των καταναλωτικών ή στεγαστικών τους δανείων, φέρνει καθημερινά στην πόρτα της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,όλο και περισσότερο κόσμο.

Εκεί, οι άνθρωποι της Ένωσης, που προσφέρουν ουσιαστικά εθελοντική εργασία, υποδέχονται τους πολίτες, τους ενημερώνουν για τις διατάξεις του νόμου, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν προκειμένου να προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία και για να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

«Είναι πολλές οι επιτυχίες στην Κρήτη, τα ειρηνοδικεία έχουν δώσει πολλές θετικές αποφάσεις στο νησί, γι’ αυτό και δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλέφωνα και από άλλες περιοχές στην Ελλάδα με τους πολίτες να μας ρωτούν τι ακριβώς γίνεται και τα καταφέρνουμε τόσο καλά», μας λέει η πρόεδρος της Ένωσης, κα Ιωάννα Μελάκη, η οποία μαζί με τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Παπαλά υποδέχονται καθημερινά κόσμο και τον ενημερώνουν για το νόμο.

Οι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πολύχρωμοι φάκελοι στα ράφια του γραφείου αποδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει πια και οι κρητικοί. Μετά την ψήφιση του νόμου Κατσέλη, η προσέλευση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Φυσικά, η ένωση προστασίας καταναλωτών δεν ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τα δάνεια των τραπεζών. Δέχεται καταγγελίες για όλες τις υποθέσεις που αφορούν καταναλωτές και έχει ως μοναδικό στόχο να συμβάλει στην πάταξη των αδικιών και των παρατυπιών στην αγορά.

Ο φορέας έχει πιστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις του πάντα γίνονται σεβαστές. Στην ένωση μπορεί να καταφύγει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής θεωρεί ότι βάλλεται από την τακτική ορισμένων παραγόντων της αγοράς, όπως για παράδειγμα έγινε με κυρία από την Κρήτη που κατήγγειλε πριν μερικές ημέρες ότι τράπεζα «σήκωσε» τη δόση της πιστωτικής της κάρτας από το λογαριασμό του 7χρονου παιδιού της, στον οποίο η ίδια ήταν συνδικαιούχος!

Εκατοντάδες είναι οι πολίτες και από το Ρέθυμνο που έχουν ζητήσει τη συμβουλή και τη συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και ήδη δύο συμπολίτες μας έχουν δικαιωθεί από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου!

Η ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη δράση της ένωσης είναι: http://enosikatanaloton.blogspot.com/