Σελίδες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ Κάνουν “κουμάντο” οι εισπρακτικές;

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

 

Τα στραβά κι ανάποδα του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύονται μέσα από την περιπέτεια που έζησε Χανιώτης καταναλωτής, στη διάρκεια της αποπληρωμής καταναλωτικού δανείου. Όπως καταγγέλλει, οι εισπρακτικές εταιρείες τον απείλησαν, τον εξύβρισαν, υποβάθμισαν τους εργαζόμενους της Τράπεζας και όταν απευθύνθηκε στο πιστωτικό Ιδρυμα για εξηγήσεις, αυτοί τον... ευχαρίστησαν για την ενημέρωση!
Πρόκειται για την περίπτωση του συμπολίτη μας Αναστάσιου Ταβερνάρη, ο οποίος διηγήθηκε στα 'Χ.Ν.' όλα όσα έζησε κατά τη συναλλαγή του με την Τράπεζα Eurobank. Ο καταναλωτής είχε ακόμη 8 δόσεις μέχρι να εξοφλήσει καταναλωτικό δάνειο, που του είχε χορηγηθεί με την υποχρέωση επί 48 μήνες να καταβάλει το ποσό των 218,03 ευρώ μηνιαίως.
Όπως περιγράφει στα 'Χ.Ν.' αλλά και στις επιστολές του προς την Τράπεζα, πριν τη λήξη των τελευταίων 8 δόσεών του, ζήτησε από τη Eurobank διακανονισμό μείωσης της καταβολής των δόσεων, είτε με επιμήκυνση είτε με κάποιο άλλο πρόγραμμα. Δεδομένου ότι η οφειλή ήταν μικρή η Τράπεζα απάντησε αρνητικά και όπως αναφέρει ο κ. Ταβερνάρης «τα στελέχη με συμβούλευσαν τουλάχιστον να καταβάλω ανελλιπώς κάθε μήνα όσα περισσότερα χρήματα μπορούσα, όπως και έπραξα». Επίσης τον ενημέρωσαν ότι δεν πρέπει η οφειλή του να υπερβεί το ποσό των τριών δόσεων ήτοι 3x218,03 = 654,09 ευρώ γιατί θα υπάρξουν κυρώσεις. «Έτσι φρόντισα με συνέπεια να μην οφείλω περισσότερο από μια δόση (218,03€) εκτός από ένα μικρό διάστημα 25 ημερών που όφειλα 305 ευρώ».

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΒΡΙΣΗ
Έκτοτε ξεκίνησαν τα 'ωραία' με την εισπρακτική εταιρεία. Όπως φαίνεται από την καταγγελία του κ. Ταβερνάρη, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε διαφορετική άποψη από τα στελέχη της Eurobank. «Η υπόθεση ειδοποίησης - ενημέρωσης μετατράπηκε σε χυδαία επίθεση προς εμένα και κατά των στελεχών της Τράπεζας γιατί τόλμησα να αντισταθώ από την πρώτη τηλεφωνική τους κλήση στις απειλές - προσβολές και ταπεινώσεις, που παραπέμπουν σε υπόκοσμο».
Συνολικά σε διάστημα επτά μηνών ο κ. Ταβερνάρης δέχτηκε 65 κλήσεις, μία κάθε 2 - 3 εργάσιμες ημέρες για ποσά 60 - 80 ευρώ που όφειλε στην Τράπεζα. Αυτό μάλλον εκνεύριζε τους υπαλλήλους της εισπρακτικής εταιρείας, οι οποίοι δεν δέχονταν ότι ο καταναλωτής είχε συνεννοηθεί με την Τράπεζα και ακολουθούσε τη διαδικασία που του είχαν προτείνει τα στελέχη της. Εύλογα αναρωτιόταν -θέτοντας το ζήτημα και στην ίδια την Τράπεζα- «στην ιεραρχία της Eurobank οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρείας είναι ανώτεροι και έχουν περισσότερες γνώσεις - εμπειρία από τα στελέχη του καταστήματος στα Χανιά;».

ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ
ΣΤΟ... ΨΙΛΟ
Είδε και απόειδε ο άνθρωπος και επιστράτευσε και χιούμορ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Για την αποπληρωμή των τελευταίων τεσσάρων δόσεών μου αποφάσισα να καταθέτω σχεδόν καθημερινά μικροποσά. Δέκα ευρώ, πέντε ευρώ, ακόμη και δύο ευρώ», μας διηγείται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η Τράπεζα με 93 συναλλαγές αντί για 4 - 5 μέχρι τη λήξη του δανείου.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής επιβάρυνε την Τράπεζα με εργατοώρες ακόμη και με... αναλώσιμα.  93 συναλλαγές είναι αυτές. Αποδείξεις, μελάνια, υπογραφές... Είπαμε, έχουμε κρίση...
Η εισπρακτική εταιρεία όμως δεν το εξέλαβε έτσι το θέμα. «Με αυτή μου την ενέργεια ξεκίνησε η αποδόμηση και πλήρης γελοιοποίηση της εισπρακτικής εταιρείας», μας αναφέρει ο κ. Ταβερνάρης και εξηγεί: «Οι μεν υπάλληλοί της από χυδαίοι μετατράπηκαν σε ευγενικοί και μειλίχιοι, η δε εταιρεία εγκατέλειψε τις προσπάθειές της τους τελευταίους τρεις μήνες παρ’ ότι με απειλούσαν ότι θα με καλούν μέχρι την εξόφληση του τελευταίου ευρώ. Τους χρωστάω ακόμα ένα ευρώ...».
Τελικά, παρά τις ύβρεις της εισπρακτικής και τις απειλές για σοβαρές κυρώσεις, ο καταναλωτής πλήρωσε το ποσό των 9 ευρώ και 28 λεπτών, «όπως σωστά με είχαν ενημερώσει τα στελέχη της Τράπεζας στο κατάστημα Χανίων».

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
Για λόγους αξιοπρέπειας όπως επισημαίνει, ο κ. Ταβερνάρης έθεσε με επιστολή του το ζήτημα στα κεντρικά της Eurobank, την οποία κοινοποίησε στα Καταστήματα της Τράπεζας στα Χανιά και στο Καστέλι, στην Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και στα 'Χανιώτικα νέα'.
Εξιστορώντας τους όλα όσα είχαν συμβεί και θέτοντας ζήτημα για το ποιος, επιτέλους, είναι υπεύθυνος για τη συνεννόηση με τους πελάτες. Οι Τράπεζες ή οι εισπρακτικές; Η απάντηση που πήρε όμως, φαντάζει να τυπώθηκε από... αυτόματο τηλεφωνητή.
«Σε απάντηση της ως άνω επιστολής σας, σας υπενθυμίζουμε ότι η εμπρόθεσμη τακτοποίηση των οφειλών σας έγκειται στις συμβατικές σας υποχρεώσεις, ενώ σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία ενημέρωσης του πελάτη σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, στοχεύει στην απρόσκοπτη λειτουργία του λογαριασμού του. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και σας διαβεβαιώνουμε ότι προβαίνουμε συστηματικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επαληθεύουμε συνεχώς τη σωστή εφαρμογή των οδηγιών μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση». Αυτά απάντησε η Διεύθυνση Σχέσεων της Eurobank με τους πελάτες.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Διαβάζοντας την απάντηση της Τράπεζας, ο κ. Ταβερνάρης μόνο ικανοποίηση δεν αισθάνθηκε. «Προφανώς δεν διάβασαν την επιστολή μου γιατί δεν μου απάντησαν συγκεκριμένα και με αριθμούς σε καμιά από τις επισημάνσεις μου. Η απάντησή τους ήταν γραμμένη με την ίδια 'ξύλινη' γλώσσα που ομιλούν οι πολιτικοί».
Με την Τράπεζα να είναι «στη διάθεσή του για οποιαδήποτε διευκρίνιση» ο καταναλωτής ανταπάντησε με στοιχεία τονίζοντάς τους ότι αποφεύγουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης καθώς δεν τον ενημερώνουν ούτε τηλεφωνικά από την εξυπηρέτηση πελατών. «Επικοινώνησα και με την εισπρακτική εταιρεία και τους ρωτούσα επίμονα να μου απαντήσουν με ένα 'ναι' ή ένα 'όχι' εάν τους γελοιοποίησα. Τελικά το αποδέχθηκαν».
Ο κ. Ταβερνάρης ζητά παράλληλα δημόσια συγγνώμη από υπάλληλο του Europhone Banking «στην οποία μίλησα απρεπώς θέλοντας να δείξω ότι έτσι και πολύ χειρότερα μου συμπεριφερόταν η εισπρακτική».
Πάντως δεν ελπίζει, πλέον, σε απάντηση της Τράπεζας τονίζοντάς της χαρακτηριστικά τα εξής: «Αδιαφορώ πλέον εάν μου επιβεβαιώσετε εντός 24 ωρών ότι παραλάβατε την επιστολή μου, αδιαφορώ εάν μου απαντήσετε το αργότερο σε 10 εργάσιμες ημέρες, αδιαφορώ εάν μου απαντήσετε με την ίδια 'ξύλινη' γλώσσα. Η ανοργανωσιά σας οι παραλήψεις οι απαράδεκτες επιλογές σας και τα λάθη σας τελειωμό δεν έχουν».

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Αυτό που μένει, λοιπόν, να διευκρινιστεί είναι ο ρόλος των περιβόητων εισπρακτικών εταιρειών. Οι καταγγελίες των καταναλωτών πληθαίνουν για τη συμπεριφορά τους και ιστορίες όπως αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα, δείχνουν ότι μάλλον βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα στελέχη των Τραπεζών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Να δούμε αν θα απαντηθεί λοιπόν το ερώτημα. Κουμάντο κάνουν οι Τράπεζες ή οι εισπρακτικές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.