Σελίδες

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Υγιεινή διατροφή και κοινωνική ένταξη ευάλωτων καταναλωτών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και o Δήμος Ελευσίνας, παρουσίασε σε εκδήλωση, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, τη σημασία της Υγιεινής διατροφής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων καταναλωτών στο πλαίσιο του έργου ESF+ Food4Inclusion – Healthy Meal. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου εστιατορίων που προσφέρει υγιεινά και βιώσιμα γεύματα σε ευάλωτα άτομα, σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας και στην προώθηση αυτής της πρακτικής σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, αναδείχθηκαν ζητήματα, τα οποία, αποτέλεσαν και τους κύριους προβληματισμούς για τη δημιουργία δράσεων που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη ευάλωτων καταναλωτών, όπως, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης, η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα, η σπατάλη τροφίμων, η σημασία της δωρεάς τροφίμων, καθώς και, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στη διατροφή. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, Μαρία Χαραλαμπίδη η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας και τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας Υγιεινά Γεύματα. Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, ανέδειξε την κοινωνική ανισότητα που προκαλεί η επίδραση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης και τόνισε ότι η πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά κοινωνικό και ηθικό, καθώς, από αυτήν εξαρτάται η διαβίωση και η ποιότητα ζωής κάθε ανθρώπου. Στη σπατάλη τροφίμων, τη θεσμοθέτηση κανόνων για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων καθώς και στις δράσεις της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών αναφέρθηκε η Αναστασία Χατζηπαύλου, Διευθύντρια της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Στην κλιματική κρίση, την επισιτιστική ασφάλεια και τον ρόλο των Ζωντανών Εργαστηρίων αναφέρθηκαν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Παναγιώτης Τριβέλλας και η Δρ. Άννα Αναστασοπούλου, οι οποίοι, παρουσίασαν νέα επιστημονικά εργαλεία αναδεικνύοντας τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας στη συν-διαμόρφωση κοινωνικο-οικονομικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Ο Luigi Tozzi, Deputy Manager του Safe food advocacy Europe, Επικεφαλής Εταίρου του έργου Υγιεινά Γεύματα, παρουσίασε τη δημιουργία, την πρόοδο και την εξέλιξή του, καθώς και, τον τρόπο παρέμβασης των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων. Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του έργου Υγιεινά Γεύματα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όσο και το δίκτυο των εστιατόρων, παρουσίασε ο Viktor Vodička, Διευθυντής της τσεχικής Ένωσης Καταναλωτών Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. / Czech Consumer Association. Τέλος, προβλήθηκε βίντεο με τοποθετήσεις από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στο δίκτυο από το 2023, με τίτλο “Ιστορίες φαγητού. Οι εστιάτορες του δικτύου Food4Inclusion Healthy Meal διηγούνται τις ιστορίες τους”. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώτσηρα Γεωργίου κ. Κουρελής Ευάγγελος, η κα. Ρηγάτου Μαίρη, Ειδική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Μέλη της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ελευσίνας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Λίγγος Ευάγγελος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την πρόοδό του μπορείτε να δείτε εδώ: Το δίκτυο εστιατορίων στην Ελλάδα και τις 6 χώρες που συμμετέχουν στο έργο Το έργο “ESF+ Food4Inclusion – Healthy Meal ” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “European Social Fund+ (ESF) Social Prerogatives and Specific Competencies Lines (SocPL) Agreement – Project 101059066” με φορέα υλοποίησης το SAFE – Safe Food Advocacy Europe

Το μήνυμα της Ιωάννας Μελακη για το Πολυτεχνείο

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιώννα Μελάκη, εξέδωσε ανακοίνωση. Αναλυτικά αναφέρει: Στη σημερινή δύσκολη εποχή , την εποχή της ανεξέλεγκτης ακριβειας ,της οικονομικής πτώχευσης και κοινωνικής εξαθλίωσης ,των πολιτών, την εποχή που η Χώρα μας συνεχώς πιέζεται η ανεξαρτησία της, από εξωτερικούς εχθρούς,, το φωτεινό παράδειγμα των νέων του Πολυτεχνείου του ΄73 ,μας επιτάσσει, ότι ένας άλλος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας, ο δρόμος της αντίστασης. απέναντι στη βία και στον αυταρχισμό, θα πρέπει να είναι επιλέξιμος και επιβεβλημένος, για εμάς του σήμερα. Το Πολυτεχνείο, 51 χρόνια μετά, μας εμπνέει και αποδεικνύει ότι, με ομοψυχία, συλλογικούς αγώνες, μπορεί να υπάρξει ελπίδα , προοπτική και διέξοδος από την κρίση που βιώνουμε , αλλά και που θα πρέπει να μας κάνει δυνατούς, για την επόμενη μέρα, για να ανταποκριθούμε σε όλα τα επίπεδα. Η μνήμη των αγώνων και αγωνιστών του Πολυτεχνείου, δεν σβήνεται και δεν συκοφαντείται. Ο αγώνας για δημοκρατία , εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη , πρέπει να συνεχιστεί με μέσα κοινωνικά και αλληλέγγυα ,με σκοπό να βγούμε δυνατοί και από αυτή την δράκαινα της ακρίβειας και στην δική μας Χώρα. Προτάσσουμε την οικονομική ανάταση των πολιτών του σήμερα, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις του σήμερα, κάθε άλλο δηλώνουν από την ευημερία, δηλώνουν την ευμάρεια του ,5% των πολιτών και οι υπόλοιποι να βιώνουν την απόλυτη φτώχεια. Δηλώνουμε ότι ,αυτή η αντιστοιχία και η ανισότητα δεν είναι ανθρωπινως δίκαιη. Θα πρέπει να ισιώσουμε οικονομικά, με ομοψυχία, χωρίς ρεμβασισμους και πατριδοκαπηλία, όλοι είμαστε απαραίτητοι και χρήσιμοι, δεν περισσεύει κανείς. Ζήτω το Πολυτεχνείο!!! Τιμή ,στους αγωνιστές της Ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης !!! Πάντα με σεβασμό στους κάθε εποχής αγωνιστές,της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της κοινωνικής Δικαίωσης Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελακη