Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Οι αρμοδιότητές της Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή κάθε ευρωπαίου πολίτη. Ο κύριος στόχος της Γενική Διεύθυνσης είναι να προωθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας (δημόσιας-ιδιωτικής) της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Για την επίτευξη αυτού του γενικού στόχου πραγματοποιούνται νομοθετικές και μη νομοθετικές ενέργειες σε τρεις εμπλεκόμενους τομείς πολιτικής. 1)Πολιτική για τους καταναλωτές (άρθρα 95 και 153 της συνθήκης του Άμστερνταμ) α)Προωθεί την ασφάλεια και άλλων συμφερόντων των καταναλωτών στην εσωτερική αγορά. β)Προτείνει νομοθετικά μέτρα υπέρ των καταναλωτών και συμβάλλει ώστε να εφαρμόζονται ορθά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. γ)Επιχειρεί να εξασφαλίσει και να εκτιμήσει τα συμφέροντα των καταναλωτών παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. δ)Στοχεύει να αυξήσει την ικανότητα των καταναλωτών να επιλέγουν ενημερωμένοι μέσω αποτελεσματικών πρωτοβουλιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης, και να ενισχύει την εκπροσώπηση των καταναλωτών στη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε.2)Δημόσια υγεία (άρθρα 95,152 και 300 της συνθήκης του Άμστερνταμ) α)Να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασία της υγείας του ανθρώπου (κατά την ανάπτυξη όλων των κοινοτικών πολιτικών). β)Να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου. γ)Να παρέχει ανεξάρτητες και διαφανείς εκτιμήσεις των κινδύνων μέσω επιστημονικών επιτροπών της D.G.SANCO.

δ)Να εφαρμόσει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας (2003-2008).

3)Ασφάλεια των τροφίμων, υγεία των ζώων, καλή διαβίωση των ζώων και φυτο-υγειονομικός τομέας (άρθρα 37,95 και 152 της συνθήκης του Άμστερνταμ)

α)Να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων και φυτο-υγειονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέτρα παρακολούθησης της παραγωγής «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

β)Να διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης της τήρησης των προτύπων της Ε.Ε. στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας της καλής διαβίωσης και της διατροφής των ζώων και στο φυτο-υγειονομικό τομέα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες αναφορικά με τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε.

γ)Να διατηρήσει διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες και οργανισμούς, ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα των τροφίμων, την υγεία, την καλή διαβίωση και τη διατροφή των ζώων και το φυτο-υγειονομικό τομέα. δ)Να διατηρήσει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Αρχή με σκοπό την Ασφάλεια των Τροφίμων και εξασφάλιση της εκτίμησης των κινδύνων με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.