ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
1. Το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο στην Ασπίς και το συμβόλαιό μου λήγει σε 6 μήνες. Ισχύει η ασφάλειά μου ή τι πρέπει να διεκδικήσω και από πού;
Το Επικουρικό Κεφάλαιο σας καλύπτει για έναν μήνα από την ανάκληση της άδειας της εταιρείας. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να αναζητήσετε νέα ασφαλιστική εταιρεία, αλλιώς το αυτοκίνητό σας θα είναι μετά το πέρας του μηνός αυτού ανασφάλιστο.
Εν τω μεταξύ όσον αφορά τα χρήματα που έχετε καταβάλει γι΄ αυτό το εξάμηνο, μοναδική πηγή από την οποία μπορείτε να τα αναζητήσετε είναι ο εκκαθαριστής της εταιρείας όταν θα διενεργηθεί η εκκαθάριση και εφόσον υπάρξουν χρήματα για να σας καταβληθούν - κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται και πολύ πιθανό.
2. Τράκαρα με οδηγό ασφαλισμένο στην Ασπις Πρόνοια. Πώς θα λάβω την αποζημίωσή μου;
Οι περισσότερες εταιρείες της αγοράς, περίπου το 95%, έχουν συνάψει σύμβαση φιλικού διακανονισμού μεταξύ τους. Το πιθανότερο είναι πως και η δική σας εταιρεία το έχει πράξει.
Ως αντισυμβαλλόμενος της εταιρείας σας εμφανίζεται το Επικουρικό Κεφάλαιο. Έτσι θα λάβετε κανονικά την αποζημίωσή σας και η εταιρεία σας θα λάβει τα χρήματα που θα σας δώσει από το επικουρικό. Αυτό γίνεται ήδη.
3. Μου προκάλεσε σωματική βλάβη ή και συγγενής μου πέθανε από οδηγό ο οποίος προκάλεσε το ατύχημα και είναι ασφαλισμένος στην Ασπίς. Πού θα απευθυνθούμε τώρα για τις σχετικές διαδικασίες;
Το Επικουρικό Κεφάλαιο αμέσως μόλις αρχίσει να παραλαμβάνει τους φακέλους από την εταιρεία, διαδικασία που πάντως θα απαιτήσει χρόνο, θα μελετήσει τους φακέλους αυτούς και θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει την αστική ευθύνη προς τρίτους σε όλους τους ασφαλισμένους οδηγούς της Ασπίδας που προκάλεσαν ατύχημα σε συνανθρώπους τους μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η εταιρεία και για έναν μήνα μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.
4. Εχω ασφαλίσει το σπίτι μου στην Ασπίς. Παραμένω καλυμμένος;
Όχι, θα πρέπει να υπάρξει νέα ασφάλεια της οικίας σε άλλη εταιρεία. Όσο για τα χρήματα που έχετε καταβάλει έως τη λήξη του συμβολαίου σας, ο μόνος από τον οποίον μπορείτε να τα διεκδικήσετε είναι ο εκκαθαριστής της εταιρείας.
5. Αναμένω να αποζημιωθώ από ασφαλιστήριο πυρός, καθώς κάηκε το κατάστημά μου το οποίο ήταν ασφαλισμένο στην Ασπίς;
Μόνον από τον εκκαθαριστή μπορείτε να διεκδικήσετε τη σχετική αποζημίωση.
6. Τι θα γίνει με τα αποταμιευτικά συμβόλαια που έχει συνάψει η εταιρεία;
Με βάση το νόμο 3790 άρθρο 17 το κράτος έρχεται ως εγγυητής στα συμβόλαια ζωής μίας ασφαλιστικής εταιρείας, της οποίας η άδεια ανακαλείται. Μολονότι θα πρέπει να υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, ένα είναι βέβαιο πως τα κεφάλαια που έχετε καταθέσει σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να χαθούν.
Ασφαλώς στην ερμηνεία του νόμου αναμένεται εγγύηση να υπάρξει και για τις αποδόσεις του συμβολαίου με ένα όμως τεχνικό επιτόκιο, ενώ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εγγύηση για αποδόσεις οι οποίες θα ξεπερνούν, όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς, το επιτόκιο αυτό.
Αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να διενεργηθούν συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για τον τρόπο με τον οποίον ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν τη συνέχεια αυτών των συμβολαίων και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν οι αποδόσεις των ασφαλισμένων.
7. Τι θα γίνει με τα συμβόλαια ζωής και υγείας ασφαλισμένων στην εταιρεία;
Και εδώ το κράτος παρέχει εγγυήσεις σύμφωνα πάντα με το νέο νόμο 3790 άρθρο 17. Όμως έως ότου αυτά τα συμβόλαια καταλήξουν με την εγγύηση του κράτους σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τα χρήματα σε περίπτωση νοσηλείας του, τα οποία και θα ζητήσει αργότερα από την εταιρεία, η οποία θα παραλάβει το συμβόλαιό του για να το συνεχίσει.
8. Οι ασφαλισμένοι με συμβόλαια ζωής από την Ασπίδα θα παραμείνουν ασφαλισμένοι με τους ίδιους όρους στις νέες εταιρείες στις οποίες τα συμβόλαιά τους θα καταλήξουν;
Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στην εφαρμογή του νόμου. Τα συμβόλαια που δεν έχουν μεγάλους κινδύνους (μικρές ηλικίες, υγιείς ασφαλισμένοι κ.λπ.) αναμένεται εύκολα να καταλήξουν σε άλλες εταιρείες ούτως ή άλλως ακόμη και με πρωτοβουλία των ίδιων των ασφαλισμένων.
Σε αυτά οι τιμολογήσεις δεν εκτιμάται πως θα αλλάξουν. Άλλα, όμως πιο δύσκολα συμβόλαια με κινδύνους είναι πιθανόν να έχουν πρόβλημα, διότι καμία ασφαλιστική δεν θα θέλει να τα αναλάβει και εδώ έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίον ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αν, για παράδειγμα, κάποιος ασφαλίστηκε στα 25 έτη της ηλικίας του και τώρα είναι 40 ετών, και έχει ήδη κάποια σοβαρή ασθένεια, είναι προφανές πως η όποια εταιρεία που θα τον αναλάβει θα θελήσει να πραγματοποιήσει νέο underwriting. Από τη μεριά του ωστόσο ο ασφαλισμένος, θα έχει απόλυτο δίκιο να ζητά τη συνέχεια του συμβολαίου που έχει συνάψει.
9. Μου χρωστάει η εταιρεία 700 ευρώ από νοσηλεία μου σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Πώς θα τα διεκδικήσω;
Και εδώ υπάρχει ένα κενό το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το πιο πιθανό είναι πως αυτά τα χρήματα θα πρέπει να τα διεκδικήσετε από τον εκκαθαριστή, όπως τα διεκδικούν και τα νοσηλευτήρια με τα οποία η εταιρεία ήταν συμβεβλημένη και δεν αποπλήρωνε προς αυτά τις υποχρεώσεις της. Δεν αποκλείεται ωστόσο, αναλόγως της ερμηνείας που θα δοθεί στο άρθρο 17 με εγκύκλιο, η ασφαλιστική που θα αναλάβει το συμβόλαιό σας να κληθεί να καταβάλει και τυχόν αποζημίωση.
10. Πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί ώστε να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τα συμβόλαια ζωής;
Μία ευτυχής κατάληξη θα είναι οι απαντήσεις και το underwriting να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.