Cretan Consumers Union is a non-profit union,fighting for the rights of the consumers Cretan Consumers Union focuses on policy issues related to vehicle safety, telecommunications, product safety, financial services , food safety and health care..We fight...for a safe marketplace for all
Σελίδες
▼
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
Ε.Π.Κ. Κρήτης: "Χριστούγεννα χωρίς αγορά παιχνιδιών φυσικά και δεν γίνεται - Συμβουλές προς τους καταναλωτές"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-11-2020
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους και ζώντας εντος Covit 19 δίνει τις συμβουλές της, για ασφαλείς χριστουγεννιάτικες αγορές παιχνιδιών . σε γονείς και σε μικρούς καταναλωτές,
Οι συμβουλές της:
Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, όλοι μας , παρά τον covit 19, τα προσδοκούμε λαμπερά, φωτεινά, χαρούμενα, παραδοσιακά, παρά την φτώχεια των νοικοκυριών, από την γενικότερη οικονομική ύφεση, (που συνεχίζει να πλήττει την Χώρα μας), και την λιγότερη αγοραστική δύναμη μας, ως καταναλωτές, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κάνει την προσπάθεια της υπέρβασης και σ' αυτές τις γιορτές, να δώσει μια θετική νότα στην αγορά της Κρήτης ,καλώντας τους καταναλωτές αφού πάρουν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, (covit 19), να κάνουν τις αγορές τους, βοηθώντας τόσο τους ίδιους ,διαφοροποιώντας την ψυχολογία τους, αλλά και τα παιδιά,που η φετινή ατμόσφαιρα είναι διαφορετική, με λιγοτερο εορταστικό κλίμα,, με αποφυγή εορταστικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων.
Και επειδή δεύτερη έγνοια μας, από το να εφοδιαστουμε τρόφιμα είναι η αγορά παιχνιδιών, είτε για τα ίδια μας τα παιδιά ή για άλλα ,σημαντικότατο είναι η αγορά ασφαλών παιχνιδιών, για να έχουμε χαρούμενες γιορτές.
Λίγη σχολαστικότητα στην επιλογή ενός παιχνιδιού επιβάλλεται, όχι από κανόνες, αλλά για να χαρίσουμε την χαρά που επιθυμούμε στα παιδιά, και όχι να προσθέσουμε ατυχήματα από αμέλεια μας.
Χιλιάδες παιδιά, μέρες γιορτινές, μέρες χαράς, αναγκάζονται να μην παίζουν, αλλά να βρίσκονται στα νοσοκομεία, από μη ασφαλή παιχνίδια και από αμέλεια δική μας.
Είναι αλήθεια ότι, οι καιροσκόποι και οι κερδοσκόποι δεν σέβονται κανένα και τίποτα, ούτε τα παιδιά μας, θεό τους έχουν τον πλούτο και μέριμνα τους, είναι πως να τον αυξήσουν.
Είναι σαφέστατο ότι ,η σωστή επιλογή και η χρήση των παιχνιδιών, από κάθε παιδί, σύμφωνα με την δική μας καθοδήγηση και επίβλεψη μειώνει ,τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Τι προσέχουμε πριν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι
6 σημαντικές συμβουλές
: Μεγάλη Προσοχή!!!
1)Να είναι σύμφωνο με την ηλικία του παιδιού, επιβάλλεται σε κάθε συσκευασία παιχνιδιού ,να αναγράφεται η ηλικία βάσει της οποίας κάθε παιδί, μπορεί να κάνει χρήση.
2)Να είναι ασφαλές, να φέρει την σήμανση CE, βάσει της οποίας ο κατασκευαστής μας γνωρίζει ότι, παρέχει την ασφάλεια στο εν λόγο παιχνίδι.
3)Να υπάρχουν οδηγίες χρήσης, σε κάθε συσκευασία του παιχνιδιού στην Ελληνική γλώσσα, ώστε κάθε παιδί βοηθώντας το από κάποιον μεγαλύτερο , να μπορεί να το συναρμολογήσει και να το χρησιμοποιήσει παίζοντας το , βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της ευστροφίας ,την ανάδειξη της ενεργητικότητας του ,αλλά και της δεξιοτεχνίας του
. 4)Δεν παρασυρόμαστε, δεν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, επειδή το είδαμε σε κάποιο διαφημιστικό σποτ, και ακριβότερο σίγουρα θα είναι, αλλά και χαρά μπορούμε να προσφέρουμε με ένα άλλο παιχνίδι φθηνότερο , σημασία έχει η αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά μας. 5)Αγοράζουμε πάντα τα παιχνίδια για τα παιδιά μας, από επώνυμα καταστήματα, προτιμούμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αποφεύγουμε να αγοράσουμε παιχνίδια από πλανόδιους μικροπωλητές ,όσο φθηνά και αν μας προσφέρονται, είναι παιχνίδια ανασφαλή, μπορεί να είναι κατασκευασμένα από χημικές ουσίες και άλλα υλικά μη ασφαλή για τα παιδιά μας, αλλά και μπορεί να έχουν μικρά τεμαχίδια τα οποία να αποβούν μοιραία στην υγεία τους, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που παίζοντας τα βάζουν στο στόμα κινδυνεύοντας να υποστούν απόφραξη και ασφυξία.
6)Δεν αγοράζουμε παιχνίδια που εκ της φύσεως τους (πιστόλια με πλαστικά σφαιρίδια, dvd με περίεργες φιγούρες) διαταράσσουν την ήρεμη ψυχοσύνθεση των παιδιών και τους δημιουργούν φοβικές και επιθετικές τάσεις, μέλημά μας είναι από το παιχνίδι το παιδί να δημιουργεί, να αναπτύσσεται και να ωριμάζει, ώστε να ετοιμάζεται για την μετάβαση του στην επόμενη ηλικιακή φάση. Τέλος, επειδή όλοι νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και αγοράζοντας τους παιχνίδια, θέλουμε να τους προσφέρουμε την χαρά και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, που και το έθιμο μας θέλει να τους προσφέρουμε επιπλέον παιχνίδια, ας διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στην επιλογή των παιχνιδιών, ας το κάνουμε το αξίζουν.
*Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης μπορεί να προσφέρει ενημέρωση, στην σωστή επιλογή παιχνιδιών, αλλά και προστασία, σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κανόνων της αγοράς, από "επιτήδειους" από μη νόμιμες εμπορικές πρακτικές..Τα μέσα επικοινωνίας με αυτήν είναι ,τηλέφωνο 282192666 του Γραφείου του Καταναλωτή,email epkxan@gmail.com, ο 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021
Ξένα funds και δανειολήπτες Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Σωκράτης Τσαχιρίδης
Δικηγόρος
Με το ν. 4354/2015 και το ν. 3156/2003 δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να μεταβιβάζουν τις απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις σε ξένα funds, τα οποία με τη σειρά τους αναθέτουν τη διαχείριση των εν λόγω απαιτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Οι εταιρίες διαχείρισης έχουν την εξουσία να επιδιώκουν δικαστικά την είσπραξη των απαιτήσεων που διαχειρίζονται για λογαριασμό των ξένων funds. Δηλαδή, οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων μπορούν να εκδώσουν διαταγές πληρωμής, να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (επίδοση επιταγής πληρωμή, αναγκαστική κατάσχεση, υλοποίηση πλειστηριασμού) σε βάρος των δανειοληπτών
Πλην όμως οι δανειολήπτες μπορούν να επιδιώξουν δικαστική προστασία έναντι των ενεργειών των ξένων funds και των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων.
Τούτο απαιτεί προσεκτική μελέτη
α) όλων των επιστολών που στάλθηκαν για τη μεταβίβαση των οφελών και την ανάθεση της διαχείρισής τους
β) κάθε σχετικό έγγραφο που επιδόθηκε για τη νομιμοποίηση της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων και του ξένου fund και τέλος απαιτεί ενδελεχή έρευνα στα δημόσια βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών.
Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία μπορεί να διαπιστωθεί αν έγινε με ορθό και νόμιμο τρόπο η μεταβίβαση των οφειλών στο ξένο fund και η ανάθεση της διαχείρισης στην εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων.
Στην περίπτωση που υπάρχουν πλημμέλειες στη σύμβαση μεταβίβασης ή/και στη σύμβαση διαχείρισης ο δανειολήπτης πρέπει να προβάλλει μέσω του δικηγόρου του τις εν λόγω πλημμέλειες ενώπιον του Δικαστηρίου για να πετύχει την προστασία του.
Οράτε ενδεικτικά:
Την υπ’ αριθ. 1916/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με ενημερωτικό σημείωμα Τσαχιρίδη με θέμα «Τιτλοποίηση απαιτήσεων (ν. 3156/2003): Ακύρωση διαταγής πληρωμής λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης της αιτούσας κατά την έκδοσή της»,ΝοΒ 2019. 57 επ.,
Την υπ’ αριθ. 337/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πολυγύρου με παρατηρήσεις Τσαχιρίδη με θέμα «Εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων σε δίκες του ν. 3869/2010»,ΕφΑΔΠολΔ 2020. 533 επ.
Την υπ’ αριθ. 1272/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με παρατηρήσεις Τσαχιρίδη με θέμα «Η προβληματική της αντιπροσώπευσης της Τράπεζας από την Εταιρεία Διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354/2015 στις δίκες επί των ανακοπών κατά διαταγών πληρωμής για απαιτήσεις, που ανήκουν στην Τράπεζα»,ΝοΒ 2020. 1280 επ.
Την υπ’ αριθ. 78/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά με παρατηρήσεις Τσαχιρίδη με θέμα «Προϋποθέσεις παραδεκτού δικαστικής παράστασης εταιριών διαχείρισης απαιτήσε
Κοινή Δήλωση 293 Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2021
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και η Ενώσεις Καταναλωτών της Π.ΟΜ.Ε.Κ “Η Παρέμβαση” συμμετείχαν σε μια από τις
μαζικότερες συλλογικές ενέργειες, όπου πάνω από 290 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ)
ενώσαμε τη φωνή μας, συνυπογράψαμε και αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και στο
Κοινοβούλιο κοινό υπόμνημα σχετικά με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών
«Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, εθελοντική απασχόληση και λοιπές διατάξεις», το οποίο φαίνεται να
απέχει από το αίτημα των οργανώσεων για ουσιαστική ρύθμιση και ενδυνάμωση του χώρου. Η μαζική
πρωτοβουλία των οργανώσεων δημιουργήθηκε με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω
νομοσχεδίου, που έληξε 19/11/2021 συγκεντρώνοντας πάνω από 340 σχόλια. Το σχέδιο νόμου προσπαθεί
να θέσει ένα νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο και να ρυθμίσει τις σχέσεις Κράτους – Κοινωνίας των Πολιτών
(ΚτΠ) αλλά και να διευθετήσει το πεδίο του εθελοντισμού.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
(ΚτΠ), άτυπες ομάδες και εθελοντικοί φορείς που έχουν στηρίξει και στηρίζουν διαχρονικά τη χώρα σε
ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ή/και κρίσιμες στιγμές της. Από την επί δεκαετιών ανθρωπιστική
βοήθεια και αναπτυξιακή συνεργασία σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έως τις πυρκαγιές στο Μάτι,
τις πυρκαγιές του 2021, την οικονομική κρίση του 2010 με τις επακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις, την
προσφυγική κρίση, την κλιματική κρίση, τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, την παροχή ειδών πρώτης
ανάγκης στους ευπαθέστερους των συμπολιτών μας και σε τόσα άλλα γεγονότα, η Κοινωνία των Πολιτών
είναι πάντα και πρωτίστως παρούσα. Η αναγνώριση του μεγέθους της κοινωνικής προσφοράς και η
υπεραξία του κοινωνικού αντικτύπου όλων αυτών των πρωτοβουλιών και οργανώσεων, πρέπει να αποτελεί
πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα:
“Η ανάγκη για μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να ορίσει τις σχέσεις Κράτους - Κοινωνίας των
Πολιτών και την προώθηση του εθελοντισμού, να καταργήσει περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες
και να εξασφαλίσει ένα ασφαλές και ανεξάρτητο περιβάλλον δημιουργίας και ανάπτυξης των
οργανώσεων είναι μεγάλη και αποτελεί διαχρονικό αίτημα πολλών οργανώσεων. Ωστόσο, η προσέγγιση
του νομοσχεδίου φαίνεται να απέχει από το αίτημα των ΟΚοιΠ, μη αξιοποιώντας μια ευκαιρία
ουσιαστικής ρύθμισης και ενδυνάμωσης του χώρου.”
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που προβληματίζουν τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
και θεωρούμε ότι χρήζουν αλλαγής και βελτίωσης είναι τα ακόλουθα:
ΑΘΗΝΑ
Στουρνάρη 17, Τ.Κ. 10683
Τ: 210 330 4444, F: 2103300591
info@ekpizo.gr
www.ekpizo.gr
● Η προσέγγιση του νομοσχεδίου, η οποία δεν διαφαίνεται να ενισχύει ή να υποστηρίζει την
ανάπτυξη της ΚτΠ. Αντιθέτως, απουσιάζει πλήρως η διάθεση δημιουργίας ενός πλαισίου
εμπιστοσύνης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των ΟΚοιΠ και του κράτους, πολλώ δε μάλλον
εν μέσω μιας μακράς περιόδου αλλεπάλληλων κρίσεων, κατά την οποία η ΚτΠ έχει αποδείξει το
τεράστιο μέγεθος της κοινωνικής της προσφοράς και έχει καταφανεί η ανάγκη για διατομεακή,
πολυεπίπεδη, συνεργατική δράση.
● Δημιουργείται ένα μη φιλικό περιβάλλον ανάπτυξης για μικρότερες ή νεοσύστατες οργανώσεις.
● Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους φορείς
(χρονοδιαγράμματα κ.ά.).
● Δεν επιλύεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται η ήδη περίπλοκη γραφειοκρατία.
● Εισάγονται/Επιβάλλονται ευρύτατοι περιορισμοί αμιγώς τιμωρητικού χαρακτήρα, αποκλείοντας τις
Οργανώσεις της ΚτΠ που μάχονται για την αποϊδρυματοποίηση και επανένταξη των ατόμων στην
κοινωνία.
● Υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε προβλέψεις στον πολύ σημαντικό τομέα του εθελοντισμού,
αφήνοντας έκθετες οργανώσεις και εθελοντές.
Η κοινή δήλωση συντάχθηκε από ομάδα εργασίας εκπροσώπων δικτύων οργανώσεων, οι οποίοι μετά
από συναντήσεις και αφού μελέτησαν προσεκτικά το σχέδιο νόμου σε συνεργασία με ειδικούς
συμβούλους, κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσαν στην πλατφόρμα
Δημόσιας Διαβούλευσης.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι να διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία της Κ.τ.Π. και να επιτρέψουν
στο τελικό νομοσχέδιο να έχει έναν ρόλο ουσιαστικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των οργανώσεων
Κοινή Δήλωση 293 Οργανώσεων για το νέο Νομοσχέδιο της ΚτΠ
– Ανοιχτή Επιστολή –
23/11/2021
Θέμα “Κοινή Δήλωση 293 Οργανώσεων για το νέο Νομοσχέδιο της ΚτΠ”
Με την παρούσα επιστολή που συνυπογράφουν 293 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θέτουμε υπόψιν σας τους προβληματισμούς και προτάσεις μας επί του νέου νομοσχεδίου που εισάγει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) και τον Εθελοντισμού.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), άτυπες ομάδες και εθελοντικοί φορείς που έχουν στηρίξει και στηρίζουν διαχρονικά τη χώρα σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ή/και κρίσιμες στιγμές της. Από την επί δεκαετιών ανθρωπιστική βοήθεια και αναπτυξιακή συνεργασία σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έως τις πυρκαγιές στο Μάτι, τις πυρκαγιές του 2021, την οικονομική κρίση του 2010 με τις επακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις, την προσφυγική κρίση, την κλιματική κρίση, τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ευπαθέστερους των συμπολιτών μας και σε τόσα άλλα γεγονότα, η Κοινωνία των Πολιτών είναι πάντα και πρωτίστως παρούσα.
Η αναγνώριση του μεγέθους της κοινωνικής προσφοράς και η υπεραξία του κοινωνικού αντικτύπου όλων αυτών των πρωτοβουλιών και οργανώσεων, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας.
Παράλληλα, είναι γεγονός ότι η ανάγκη για μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να ορίσει τις σχέσεις Κράτους-Κοινωνίας των Πολιτών, να προωθήσει τον εθελοντισμό, να καταργήσει περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξασφαλίσει ένα διαφανές και ανεξάρτητο περιβάλλον δημιουργίας και λειτουργίας των κοινωφελών οργανισμών είναι μεγάλη και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΚτΠ.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενώ επί της αρχής απαραίτητο, φαίνεται να απέχει πολύ από την παραπάνω προσέγγιση. Εξαρχής και από τον ορισμό του σκοπού του διαφαίνεται η έλλειψη ουσιαστικού πλαισίου ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της ΚτΠ και η στόχευση αυτού αποκλειστικά σε ζητήματα ελέγχου και ρύθμισης κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Η προβληματική αυτή προσέγγιση ξεκινά από τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός των διατάξεων αποδυναμώνει, έως σημείου αφανισμού, τις μικρότερες και οικονομικά μη εύρωστες οργανώσεις και κατ’ επέκταση την ποικιλομορφία και την πολυφωνία της ΚτΠ. Οι διατάξεις, ενώ φαινομενικά δημιουργούν εχέγγυα διαφάνειας, στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τη λειτουργία των ΟΚοιΠ, αποθαρρύνουν, δυσχεραίνουν ή αποτρέπουν την ίδρυση νέων οργανώσεων, αντί να αναδείξουν, να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τον Τρίτο Τομέα.
Βασικά Σημεία τα οποία αξιολογούμε πως απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Παρότι αναγνωρίζουμε τη σημασία των υπό περίπτωση φορολογικών κινήτρων και φοροτεχνικών διευκολύνσεων για τις μεγάλες ΟΚοιΠ και για τους ιδιώτες δωρητές και υποστηρικτές αυτών, του άρθρου ΣΤ, με μία δεύτερη ανάγνωση φαίνεται να αφορούν στην πλειονότητά τους μόνο τις εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο οργανώσεις, αποκλείοντας κατά συνέπεια τις νέες, μικρές και οικονομικά αδύναμες οργανώσεις, αποτρέποντας παράλληλα την ανεξάρτητη υποστήριξή τους από τον ιδιωτικό τομέα, μάλιστα κατά την περίοδο που το έχουν εξ ορισμού περισσότερο ανάγκη, ήτοι κατά την εκκίνησή τους.
ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ενώ παγκοσμίως στον 3ο Τομέα επικρατεί μία τάση μείωσης των παγίων εξόδων δημιουργώντας ευέλικτες υποδομές με στόχο την αξιοποίηση των ιδιωτικών πόρων (μέσω δωρεών) και των δημοσίων (μέσω κρατικών χρηματοδοτήσεων) επί το πλείστον για την εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων της εκάστοτε παρέμβασης και άρα την αύξηση έστω του πρόσκαιρου αντικτύπου του χρηματοδοτούμενου προγράμματος, αντιθέτως το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου εκ των πραγμάτων θα αυξήσει σημαντικά τα πάγια έξοδα μιας οργάνωσης ακόμα και σε περιόδους που δεν εξυπηρετεί προγράμματα, δεν λαμβάνει δωρεές ούτε κρατικές χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, δεν προνοεί με ποιον τρόπο θα καλυφθούν τα νέα ανελαστικά κόστη λειτουργίας που εισαγάγει το Ν/Σ, την ίδια στιγμή που ήδη αποδυναμώνει τη δυνατότητα μιας οργάνωσης για ανεξάρτητη χρηματοδότηση (βλ. προηγούμενο σχόλιο). Παραδείγματος χάριν, ενώ οι εξωτερικοί οικονομικοί έλεγχοι που επιβάλλει το Ν/Σ για την ένταξη στο Ειδικό Μητρώο, είναι ήδη καθιερωμένοι σε ορισμένες κατηγορίες ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και σε πολλές συνεργασίες με κοινωφελή ιδρύματα και ανεξάρτητους χρηματοδότες, είθισται να καλύπτονται πάντοτε από την ίδια τη χρηματοδότηση. Σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει το εύλογο ερώτημα για το πώς θα έχουν a priori εξασφαλιστεί τα νέα πάγια έξοδα που δημιουργεί το Ν/Σ για ένταξη στο Ειδικό Μητρώο, αφού χωρίς την ένταξη στο Ειδικό Μητρώο δεν θα υφίστανται όλες οι φοροαπαλλαγές και θα μειωθούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Το Ν/Σ απαγορεύει τη σύναψη συμβάσεων εργασίας με μέλη της διοίκησης μιας ΟΚοιΠ (το δε επιτρεπτέο ποσοστό 3% των εργαζομένων μοιάζει αυθαίρετο και συνιστά διάκριση σε βάρος τους, αποκλείοντας τον μεγαλύτερο όγκο των οργανώσεων οι οποίες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων). Παραδείγματος χάριν, σε μία οργάνωση με 10 εργαζομένους, μέλη της διοίκησης δύναται να είναι 0,3 εργαζόμενοι(!), ενώ βάσει της έρευνας Θαλής ΙΙ (2020) το 72% των ελληνικών οργανώσεων απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους ούτως ή άλλως.
Η ίδια διάκριση αφαιρεί το δικαίωμα σε εργαζομένους να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης μιας ΟΚοιΠ, αποκλείοντας παράλληλα από το Ειδικό Μητρώο οργανώσεις που έχουν επιλέξει να μην διαχωρίζουν το σώμα εκείνων που αποφασίζουν από το σώμα εκείνων που εκτελούν τις αποφάσεις. Σε πρακτικό επίπεδο μειώνεται, επίσης, η δυνατότητα μιας οργάνωσης να απασχολεί μέλη της με επαγγελματική ειδίκευση στο αντικείμενο – δράση της οργάνωσης.
Τέλος, αναφορικά με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ποινικών μητρώων μελών των οργάνων της διοίκησης ΟΚοιΠ, η εξαιρετικά ευρεία απαρίθμηση ποινικών αδικημάτων, ακόμα και πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως η κλοπή και η συκοφαντική δυσφήμιση, χωρίς περιορισμό ως προς το ύψος της ποινής ή τον χρόνο τέλεσης αυτών, που αποκλείει την πρόσβαση στο Ειδικό Μητρώο, έχει αμιγώς τιμωρητικό χαρακτήρα και συνιστά υπερβολικό περιορισμό του Δικαιώματος του Συνεταιρίζεσθαι. Εκτός του ό,τι αποκλείει εξ ορισμού οργανώσεις που λόγου χάριν υποστηρίζουν την επανένταξη πρώην φυλακισμένων, πρακτικά αποκλείει την ενσωμάτωση πλήθους ευάλωτων ομάδων αφού ο πρότερος σύννομος βίος κρίνεται απαραίτητος για τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις μιας συλλογικής και κοινωφελούς δραστηριότητας, άρα μειώνοντας και τις πιθανότητες ενδύναμωσής τους.
Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός καταστατικών που αφορούν σε σωματεία τοποθετούν τη Γενική Συνέλευση ως το ανώτατο όργανο διοίκησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάταξη αυτή να αφορά σε χιλιάδες πολίτες που μετέχουν σε συλλογικά σχήματα.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Την οριζόντια και χωρίς διακρίσεις (εθελοντές πλήρους απασχόλησης, περιστασιακοί εθελοντές, εθελοντές μερικής απασχόλησης, εθελοντές εκτάκτου ανάγκης, διεθνείς εθελοντές) υποχρέωση εγγραφής των εθελοντών στο ΕΡΓΑΝΗ. Ιδίως σε περιπτώσεις πρόσκαιρης, ολιγόωρης ή έκτακτης εθελοντικής απασχόλησης, η συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις η λύση που προτείνεται μέσω του ΕΡΓΑΝΗ συνεχίζει να αφήνει τις οργανώσεις και τους εθελοντές τους εκτεθειμένους.
Είναι αλήθεια ότι η όποια νέα νομοθεσία θα πρέπει να ενισχύει, να διευκολύνει και να προστατεύει τον εθελοντισμό, μέσω ενός απλοποιημένου παραμετροποιήσιμου μηχανισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται δημιουργούν υπέρμετρα λογιστικά, διοικητικά και οικονομικά βάρη στις ΟΚοιΠ, ιδίως σε όσες έχουν μικρό κύκλο εργασιών ή βρίσκονται στο αρχικό στάδιο λειτουργίας τους, πολλώ δε μάλλον όταν πολλά σημεία παραμένουν ασαφή και παραπέμπουν σε μελλοντικές αποφάσεις.
Αγνοεί το γεγονός ότι αυτές ακριβώς οι οργανώσεις είναι που χρήζουν υποστήριξης, ειδικότερα στα πρώτα τους βήματα (προφανώς αρκετά πέρα από την τριετία), ενώ καταλήγει να συντελεί σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό δημοκρατικά οργανωμένων πρωτοβουλιών και ενώσεων (σωματείων και ΑΜΚΕ) από το Ειδικό Μητρώο των ΟΚοιΠ.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ
Στο σημείο αυτό εντείνεται ο προβληματισμός που αφορά στην έλλειψη σαφούς πρόβλεψης σχετικά με την παράλληλη ύπαρξη διαφόρων μητρώων και εποπτικών αρχών, τη συνέχεια αυτών, τη σύνδεσή τους ή την ενοποίησή τους, και τον σχετικό χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ασάφεια στο μέλλον και επιπλέον γραφειοκρατία. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της ισχύος του υπό ψήφιση νόμου έναντι των υφιστάμενων άλλων διατάξεων που ισχύουν για την υπαγωγή των φορέων σε μητρώα άλλων Υπουργείων. Στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη αναφέρεται η ύπαρξη τουλάχιστον ακόμα εννέα (9) Μητρώων, χωρίς να προσμετρούνται τα αντίστοιχα από Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, η ένταξη στα μητρώα που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν συνεπάγεται ουδεμία γραφειοκρατική ή διοικητική ελάφρυνση για τις ΟΚοιΠ.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με το παρόν Ν/Σ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων και κράτους, με το να μην υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία θεματικών και σταθερών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείων και οργανώσεων που εφαρμόζουν στον τομέα τους και στην όποια διαδικασία αξιολόγησης της Διεύθυνσης/Υπηρεσίας σε ετήσια ή όποια άλλη χρονική βάση από τις οργανώσεις. Επιπλέον, απουσιάζει ένας σαφής χρονικός προγραμματισμός για κάθε απαιτούμενο στάδιο και κυρίως ο καθορισμός του χρόνου στον οποίο θα δεσμεύεται η Υπηρεσία να απαντά/διευθετεί ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία.
Αντ’ αυτού δημιουργείται μια Διεύθυνση/Υπηρεσία με ασαφείς χρονικές και διοικητικές αρμοδιότητες, που σε περίπτωση υποστελέχωσης ή αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στον πολύ μεγάλο όγκο εργασίας, κινδυνεύει να αποτελέσει αιτία μεγάλων καθυστερήσεων αλλά και πηγή πολλών δυσλειτουργιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Όπως παραδείγματος χάριν πρόσφατα βιώσαμε με την υποστελέχωση του αντίστοιχου Μητρώου στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
Το ζήτημα του χρηματικού παραβόλου σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αλλά και της ετήσιας ανανέωσης αποκλείει οργανισμούς με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα και δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας σε έναν ανεξάρτητο χώρο, πολλώ δε μάλλον όταν δεν συγκεκριμενοποιείται από τις οικείες διατάξεις ο λόγος ύπαρξης αλλά και ο τρόπος αξιοποίησης αυτού από το δημόσιο έναντι ενδεχομένως της αξιοποίησης για τους σκοπούς του οργανισμού.
Με την παρούσα επιστολή μας, ως αυτή συνυπογράφεται, επισημαίνουμε τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου και ζητούμε να εισακουστεί, στο πλαίσιο προτάσεων, η άποψη των ΟκοιΠ καθώς βιώνουν εκ των έσω την υφιστάμενη πραγματικότητα. Θεωρούμε απαραίτητο να προστεθούν συγκεκριμένες ωφέλειες για τις ΟΚοιΠ, οι οποίες θα απορρέουν από την ένταξή τους στα μητρώα, να εναρμονιστεί η διαδικασία ένταξης με αυτή του ευρωπαϊκού πλαισίου, να δημιουργηθεί ένα διαφανές πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα επιπλέον ελέγχων και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η αυτόνομη λειτουργία και ο κοινωνικός τους χαρακτήρας. Κυρίως, όμως, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία η ρύθμιση αυτή να αποτελέσει ένα γόνιμο και ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μητρώου που θα επιτρέπει την παραγωγή αξιόπιστων πληροφοριών τόσο για τις περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων αλλά για το πλαίσιο της συνεργασίας με την Κοινωνία των Πολιτών. Αν η προσπάθεια που εκκινεί αυτό το σχέδιο νόμου δεν ευδοκιμήσει ώστε να λειτουργήσει καίρια και αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, η καχυποψία και τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό θα διογκωθούν και αυτό πλέον θα είναι μη αναστρέψιμο σε μια κοινωνία που επικαλείται τη δημοκρατία, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και τη διαφάνεια και παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο ανθρωπιστικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων.
Αιτούμαστε από την πλευρά σας να υποστηρίξετε τα αιτήματά μας, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτικών σχολίων και προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης opengov.gr και να εξασφαλίσετε την ψήφιση ενός συμπεριληπτικού, δίκαιου, εφαρμόσιμου και αναπτυξιακού νομοσχεδίου για όλη την Κοινωνία των Πολιτών, τους Εθελοντές της και τους Ωφελούμενούς της.
Οι υπογράφουσες οργανώσεις (αλφαβητικά)
«95», ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΝΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
4C Cooperate Communicate Create Change
50και Ελλάς
Action Art/Εικαστική Δράση
ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
ACTUALLY I CAN….HEALING & COACHING ETHERIC ACADEMY ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
ADHD Hellas Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ
Aegean patrol
AgroID Κοιν.Σ.Επ.
ANIMA
Anna Lindh Foundation – Greece
ARCADIAN SCREENINGS AMKE
ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία
ATHENS MAKERSPACE
Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
AZA- Arid Zone Afforestation NPO
Balkans Beyond Borders
Bizrupt
Bloode
Civil Act ΑΜΚΕ
Common Ground Greece
Communitism
COMPASS for Refugee Youth
CuriousIQ
Dagipoli Dance Co
DRC Greece
ECOCITY
Electra Energy Cooperative
Elite rescue team
Emfasis Foundation
Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών
Equalact social-Δράση για την Κοινωνική Ισότητα ΑμεΑ
ethelon
Eyes of Light Α.Μ.Κ.Ε.
Fenix – Humanitarian Legal Aid
Food On
Genderhood Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Generation 2.0 RED
GIVMED Share medicine Share life
GROWTH HUB
Handicap care hellas
Hellenic Youth Participation
HIAS Ελλάδος
HIGGS
Home-Start Ελλάς
Homo Digitalis
HUMAN CAST ΑΜΚΕ
Humanity Greece
HumanRights360
I seas / Hippocampus Marine Institute
iaSEAs
IFOAM AgriBioMediterraneo
Impact Hub
Include
InCommOn
InfinityGreece ΚΟΙΝΣΕΠ
Inter Alia (ΑΜΚΕ)
InterMediaKT – Κόμβος Διαδραστικής Μεταφοράς Γνώσης
International Rescue Committee Hellas (IRC)
INTERSOS Hellas
iSea, ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ithaca Laundry
KMOP
Koinsep frontidastospiti
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
KOSMOS Ε.ΠΑ κοινσεπ
liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό
Mamagea / Μαμαγαία ΑΜΚΕ
MEDASSET – Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
Melissa Network
MOm/ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗς ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
Natura Di Zante
Off Stream – Καινοτομία και Προσβασιμότητα στον Πολιτισμό – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Openous Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα
People Behind
PRAKSIS
Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)
QualityNet Foundation
Refugee Support Aegean (RSA)/ Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Refugee Trauma Initiative RTI Hellas
RSF Hellas
SALVIA BURN ASSOCIATION
Save Your Hood
SHE-Society for Help & Empowerment
Socialinnov
SolidarityNow
SPIN – Space Innovation Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
TEDxAthens Event Company AMKE
Terre des hommes Hellas (Γη των ανθρώπων/ Τdh)
The Climate Collective
The Green Tank
Thess-δίκτυο Άτυπο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης
Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
Travelectors Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
TWIXTlab
vhlfa alliance Greece
Vouliwatch
WAMBO CITY WASTE PICKERS
Women Do Business ΑΜΚΕ
Women In Olive Oil Greece
Womens Cluster (AWomanCanBe.org)
WWF Ελλάς
ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ HELPHELLAS
Ακαδημία Επιχειρηματικότητας
ΑΛΚΥΟΝΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Αλληλεγγύη Ηρακλείου για τη νόσο Alzheimer και την υγιή γήρανση
Αλληλεγγύη Λέσβου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
ΑΜΚΕ Μονοπάτια Αλληλεγγύης
ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ (ΦΙΞ in art)
ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Κοιν.Σ.Επ
ΑΝΤΑΜΑ Α.Μ.ΚΕ
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών/ARION- CETACEAN RESCUE AND REHABILITATION RESEARCH CENTER
ΆΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
ΑΡΧΕΛΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Φαιναρέτη”
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.Ν.Α.Ο(ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ)
ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΒΙΟΖΩ
Γέφυρες Φιλίας
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΓΡΑΙΓΟΣ ΑΜΚΕ
Γυναίκες στη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς
Διαβάζω για τους Άλλους
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΕΛΛΑΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΔΙΚΤΥΟ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης ( Δίκτυο Κ.Α.Π.Α..)
ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα
Δράση για την άγρια ζωή
ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ
Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα”
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ
Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Αθηνών ο Ήφαιστος
ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Ελληνική Ένωση για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία
Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας
Ελληνικη Εταιρεια Alzheimer και Συναφων Διαταραχων Ν. Ξανθης.
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ “Intersex Greece”
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
Ελληνικό Γραφείο Greenpeace
Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας
Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ
Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων
ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ
Ένωση Γυναικών άνω των 40
Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος & Φίλων
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ “Η Ποιότητα της Ζωής”- Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ – ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ¨ Ο ΝΗΡΕΑΣ ”
Ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Κρήτης – CretanS.C.ENT.
Επιδέρμια- Πανελλήνιος σύλλογος ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα
Εσύ στην Ευρώπη / You in Europe
Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εχεδώρου Φύσις
ΗΛΕΣΙΟΝ ΑΜΚΕ
Θάλασσα Αλληλεγγύης – Thalassa of Solidarity
ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
θέτις ΑΜΚΕ
Θύμησης ΑΜΚΕ
Ιάνθη αμκε -Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία
Ίδρυμα για το Παιδί “Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ”
ΙΗΣΩ – Σύλλογος Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν.ΙΝΚΑ
Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΙ ΗΓΕΤΕΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ M-EATING HUB AΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας – Be Positive
Ιριδα – Κέντρο Γυναικών
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΜΚΕ
Καθετή
ΚΑΛΛΙΣΤΩ Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάριτας Ελλάς
ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κέντρο Ερευνώ Ρίζες ΑμΚΕ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Κίνηση Εθελοντών SCI-Ελλάς
ΚΙΝΗΤΡΟ ΑμΚΕ
ΚΟΙΝΣΕΠ ” Ασκληπειαδες”
Κοιν.Σ.Επ Ιστία Αιγαίου
Κοιν.Σ.ΕΠ. Αpicco, Community_based Art
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ “ΕΔΡΑ”
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ένταξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού Οι Γέφυρες
Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία-ΦΡΟΝΤΙΖΩ
ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ Συλλογος Ασθενων και Φιλων Πασχοντων απο Κληρονομικα Μεταβολικα Νοσήματα
ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
Λυσώ εκπαιδευτική διαχειριστική ΑΜΚΕ
Μαθαίνω Διατροφή ΑΜΚΕ
ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη
Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MedINA
Μηχανικοί της Γης
Μπορούμε
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά AMKE
Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών
ΟΖΟΝ Μη Κυβερνητική Οργάνωση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
Οικολογικός Πολιτιστικός σύλλογος Χαϊδαρίου
ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑγκαλιαΖΩ
Ομιλος Ουνέσκο Σερρών
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Οργανισμός για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών (Women On Top)
Οργάνωση Γη
Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιων με νεοπλασία «Ηλιαχτίδα»
Παγκρήτιος Σύλλογος Νεανικού Διαβήτη (ΠΑΣΥΝΕΔ)
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΑΜΚΕ
ΠΑΝΔΟΙΚΟ Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων
Πανελλήνια Βιοτράπεζα Νευρολογικών Νοσημάτων (ΠΑΒΙΝΝ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασθενών Γονέων Κηδεμόνων και φίλων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες ΡΕΥΜΑΖΗΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ “Η Παρέμβαση”
Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΛΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ – ΓΑΛΗΝΟΣ
Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης (Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική νόσο)
Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών με Σύνδρομο Prader-Willi
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΝΟΣΟ (ΠΑΣΠΑΜΑ)
Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας,Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων “Η Καρδιά του Παιδιού”
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – CISD
Περιοδικό Δρόμου “Σχεδία”
Πίνδος Περιβαλλοντική
Πολιτιστικό Κέντρο Anasa
Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”
Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας Θράκης Εσαεί εν Ροη
Πολύχρωμο Σχολείο
ΠΡΑΞΙΣ
Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης “Dive In Action’
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ AMKE
ΣΟΦΨΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉΣ
Σύλλογος “ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Σύλλογος Ατ. Με Κιν. Πρ. Και Φίλων Περπατώ
Σύλλογος ατόμων με νόσο του κρον και ελκώδη κολίτιδα Ελλάδας
Σύλλογος Ατομων με Σ.Κ.Π
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – LALIBELA
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες “Η Αγία Σοφία”
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρων Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (ΣΟΦΨΥ) ΗΜΑΘΙΑΣ
Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, Ροή
Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης
Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας
Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα
Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Και Συγγενών Διαταραχών
Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο
Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου
Σχεδία στην πόλη – Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα
ΣΩΜΑ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ “ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ”
Σωματείο Culture for Change
Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Τεχνοδρομώ
ΤΡΙ.ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Μ.Κ.Ε
ΤΥΤΩ – Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ
Φίλοι του Μόντε / Friends of Monde
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση
ΦΙΛΟΤΗΣ
ΦΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
ΦΩΤΟΕΣΣΑ
Στοιχεια Επικοινωνιας
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο - Τ.Κ. 10437
Ωράριο Λειτουργίας: 09:00 - 20:30
E-mail : info@higgs3.org
Τηλέφωνο: 2114116300
Sitemap
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
ΠΚ Κρήτης: Χρήσιμες συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα 19 Νοεμβρίου 2021
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θέλοντας να συμβάλλει στην μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και θέλοντας να μη βρεθεί κανένας καταναλωτής στην δυσάρεστη έκπληξη, όταν αντικρίσει τον αυξημένο λογαριασμό, προσπάθησε να βρει τρόπους, ώστε να βοηθήσει τον καταναλωτή, μειώνοντας την κατανάλωση.
Καθώς, η μείωση της κατανάλωσης θα ωφελήσει τον οικονομικό μας προυπολογισμό αλλά, συγχρόνως, θα προστατέψει το περιβάλλον και θα συμβάλλει, στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που μας απειλούν.
Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερες εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου και λιγότερα έξοδα.
Οι συμβουλές μας είναι:
Συντηρούμε τις οικιακές συσκευές μας, 1 φορά το έτος.
Κατά την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής ή συσκευής θέρμανσης, συγκρίνουμε την απόδοσή της, με την απόδοση άλλων παρόμοιων συσκευών, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια χρέωση καυσίμου. Ένα αυξημένο κόστος αγοράς, για μία συσκευή υψηλής απόδοσης, μπορεί να μας επιστρέψει το αρχικό κόστος, σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί θα καταναλώνει λιγότερα καύσιμα ή ρεύμα.
Θέτουμε το θερμοστάτη του σπιτιού μας, στους 20 – 22° C, την ημέρα, κατά την περίοδο του χειμώνα. Κατά την περίοδο της νύχτας, θέτουμε το θερμοστάτη 3° C, χαμηλότερα. Σε περίπτωση, που λείπουμε, από το σπίτι, για κάποιες ώρες, θέτουμε το θερμοστάτη, στους 18° C.
Εγκαθιστούμε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη και το ρυθμίζουμε, με ακρίβεια, ως προς το πρόγραμμά μας.
Ελαχιστοποιούμε τυχόν απώλειες θερμότητας του σπιτιού μας, από κενά, σε παράθυρα, πόρτες κ.λπ., μονώνοντάς τα.
Κατάσταση την διάρκεια του χειμώνα, ανοίγουμε, την ημέρα, κουρτίνες κ.λπ. ώστε να μπει ο ήλιος, στο σπίτι και κλείνουμε παράθυρα & παντζούρια, το βράδυ.
Το χειμώνα, τοποθετούμε τα έπιπλα, κοντά σε εσωτερικό τοίχο, ώστε να αποφεύγουμε τυχόν ρεύματα & αποφεύγουμε να καθόμαστε, κοντά σε εξωτερικούς τοίχους.
Ρυθμίζουμε το θερμοσίφωνα να παράγει ζεστό νερό, στους 50° C.
Εάν έχουμε τζάκι, ελέγχουμε την καμινάδα, για πιθανές ρωγμές – κακοτεχνίες.
Διατηρούμε τους λαμπτήρες και τα φωτιστικά καθαρά.
Ανάβουμε φώτα, μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Σβήνουμε τα φώτα, όταν βγαίνουμε, από ένα δωμάτιο.
Τοποθετούμε το ψυγείο, μακριά από πηγές θερμότητας και αφήνουμε απόσταση 10 εκατοστά, ανάμεσα στον τοίχο και στην πλάτη του ψυγείου.
Δεν ανοιγοκλείνουμε τη πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη, άσκοπα.
Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια πρέπει να εφαρμόζουν, σωστά, στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας. Εάν η κατσαρόλα, είναι μικρότερη, από την εστία, ξοδεύουμε, άσκοπα, ενέργεια.
Αν έχουμε ηλεκτρικό φούρνο, με αέρα, ψήνουμε 2-3 φαγητά μαζί.
Αν έχουμε φούρνο, με αντιστάσεις, ψήνουμε 2-3 φαγητά, συνεχόμενα.
Δε χρειάζεται να προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας μας, πριν βάλουμε, μέσα, το ταψί.
Αν κάνουμε ντουζ και όχι μπάνιο, σε μπανιέρα, χρειαζόμαστε λιγότερο νερό, άρα λιγότερη ενέργεια, για να το ζεστάνουμε.
Δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, σε κατάσταση αναμονής. Τις σβήνουμε, από το διακόπτη.
Το καλοκαίρι θέτουμε το θερμοστάτη του κλιματιστικού, σε θερμοκρασία, πάνω από 26ο C.
Δεν ανοίγουμε τα παράθυρα, όταν καίει το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό.
Στο βραστήρα, ζεσταίνουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε. Για ένα φλιτζάνι καφέ χρειαζόμαστε ένα φλιτζάνι νερό, όχι 1 λίτρο νερό.
Συντηρούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα και το λέβητα και τον καυστήρα του καλοριφέρ 1 φορά το χρόνο.
Παρακολουθούμε την κατανάλωση ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου, ελέγχοντας, κάθε μήνα, τους λογαριασμούς μας. Αν «ξεφύγουμε» κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.
Την ημέρα έχουμε τις κουρτίνες ανοιχτές και χρησιμοποιούμε το ηλιακό φως.
Τις νύχτες του χειμώνα έχουμε τις κουρτίνες μας (αν είναι δυνατόν χοντρές κουρτίνες) κλειστές, για να περιορίσουμε απώλειες θερμότητας.
Το καλοκαίρι, τις νύχτες αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα, φεγγίτες κ.λπ., για να «δροσίσει» το σπίτι.
Περιορίζουμε τον αερισμό του σπιτιού, το χειμώνα και τις καλοκαιρινές μέρες, ιδίως τις μεσημβρινές ώρες.
Σφραγίζουμε τις χαραμάδες, το χειμώνα.
Εγκαθιστούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Αντικαθιστούμε τις παλιές χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, με ενεργειακά αποδοτικότερες.
Αντικαθιστούμε το πετρέλαιο θέρμανσης, με φυσικό αέριο.
Εγκαθιστούμε τέντες και σκίαστρα ή πέργκολες, με καλοκαιρινά φυτά (φυλλοβόλα), στις πλευρές του σπιτιού μας, που, το καλοκαίρι, «ψήνονται», στον ήλιο.
Εγκαθιστούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
Εγκαθιστούμε ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου, για να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τη χρήση κλιματιστικών.
Κάθε ώρα, κλείνουμε, για 10-15 λεπτά, το κλιματιστικό. Γλιτώνουμε ενέργεια, χωρίς αισθητή αλλαγή θερμοκρασίας.
Στεγνώνουμε τα ρούχα μας, απλώνοντάς τα, στο σχοινί και όχι στο στεγνωτήριο ρούχων.
Δε χρησιμοποιούμε προγράμματα, με πρόπλυση, στο πλυντήριο ρούχων.
Γεμίζουμε, πάντοτε, το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Αναβαθμίζουμε, ενεργειακά, το σπίτι μας, μονώνοντάς το, σωστά.
Δε χρειάζεται να πλένουμε τα ρούχα μας, στους 90ο C, στο πλυντήριο. Θερμοκρασία 40o C, για τα λευκά, και 30ο C, για τα χρωματιστά είναι αρκετή.
Μονώνουμε τους τοίχους και τη σοφίτα μας.
Όταν χτίζεται το σπίτι μας, απαιτούμε να μονωθούν οι τοίχοι. Ακόμα και σε πολυκατοικίες, ζητάμε, από τον εργολάβο, να μας πληροφορήσει, για τη μόνωση και ζητάμε να χρησιμοποιηθούν, είτε ειδικά υλικά, είτε ειδικές κατασκευές.
Οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι «διπλοί», να έχουν κενό, με μονωτικό υλικό, ανάμεσα. Αυτό διασφαλίζεται, είτε με διπλό τοίχο, είτε με ειδικά τούβλα.
Χρησιμοποιούμε διπλά τζάμια, στις εξωτερικές πόρτες.
Μονώνουμε τις δεξαμενές ζεστού νερού.
Τοποθετούμε αυτοκόλλητες ταινίες, γύρω από τα εξωτερικά παράθυρα και τις πόρτες μας. Υπάρχουν ειδικές ταινίες, που εμποδίζουν τον κρύο αέρα να εισβάλει, στο σπίτι μας.
Τυλίγουμε τους σωλήνες παροχής νερού, με μονωτικά υλικά.
Εάν έχουμε κελάρι, στο σπίτι μας, πρέπει να μονώσουμε το πάτωμά μας.
Εάν έχουμε σοφίτα, μονώνουμε το πάτωμά της.
Μονώνουμε τις στέγες μας.
Ενεργειακή Σήμανση Οικιακών Ηλεκτρικών Συσκευών
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε, αν το ψυγείο ή η ηλεκτρική μας κουζίνα, δεν θα μας «φουσκώσουν» το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος; Οι κατασκευαστές πρέπει να θέτουν, στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, την ετικέτα της ενεργειακής σήμανσης, για να μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποια είναι η κατανάλωση κάθε συσκευής. Ομοειδείς συσκευές, μπορούν να διαφέρουν, κατά πολύ, στην ποσότητα ενέργειας, που καταναλώνουν. Από 1 Μαρτίου 2021 υπάρχει νέα ενεργειακή σήμανση σε πολλές συσκευές.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εύχεται σε κάθε καταναλωτή καλή διαχείριση του ρεύματος και για παράπονα καταγγελίες στο τηλ.2821092306 και epkxan@gmail.com.
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021
Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δικαίωμα αποζημίωσης ,, από ζημιά στην υγεία και την περιουσία μας ,λόγω ελαττωματικού προϊόντος:"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18-11-2021
Με αφορμή το "τσουνάμι " των καταγγελιών, που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από καταναλωτές ,για προϊόντα που αγόρασαν και στην συνέχεια αποδείχτηκαν ελαττωματικά και μας ρωτάνε με αγωνία και θυμό, ποια είναι τα δικαιώματα τους και μας ζητάνε ενημέρωση και καθοδήγηση,. και πως να τα διεκδικήσουν..
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θέλοντας να βοηθήσει, στην αποφυγή αντιδικιών ,διενέξεων , θυμού κ.α , μεταξύ των καταναλωτών και εμπόρων , σε σχετικό Δ.Τ , ενημερώνει.:
Καταναλωτές¨, σαυτήν την περίπτωση, έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα, ενώ η επιχείρηση που μας προμήθευσε, το συγκεκριμένο προϊόν, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις,.τα οποία θα σας τα αναλύσουμε
1)Πότε ένα προϊόν θεωρείται «ελαττωματικό»;
– Όταν δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή ή στο δείγμα ή δεν έχει τις «συμφωνημένες ιδιότητες» και τις συγκεκριμένες λειτουργίες που ο πωλητής μας ή η διαφήμιση μας παρουσίασαν.
– Δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, ή που ευλόγως προσδοκούμε από πράγματα της ίδιας κατηγορίας
– Σταμάτησε να λειτουργεί ξαφνικά ή παρουσιάζει προβλήματα κατά την χρήση του.
– Προκάλεσε ζημιά ή ατύχημα και γενικά δεν μας παρέχει απόλυτη ασφάλεια.
Ακόμη και εντός εξαμήνου αν εμφανιστούν ελαττώματα, θεωρείται ότι αυτά υπήρχαν εξ αρχής.
2)Τι πρέπει να κάνω;
Αν αγοράσουμε ένα προϊόν και αποδειχθεί ελαττωματικό, έχουμε τα δικαιώματα του Αστικού Κώδικα, που μπορούμε να τα ασκήσουμε μόνοι μας, προφορικά ή γραπτά, χωρίς να χρειάζεται δικηγόρος. Επισκεπτόμαστε το κατάστημα αγοράς. Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι να επανορθώσουν το ελάττωμα, γιατί αυτοί έχουν συνάψει τη «σύμβαση πώλησης» μαζί μας.
3)Εγγύηση.
Η γραπτή εγγύηση, είναι υποχρεωτική σε περίπτωση καινούργιων προϊόντων με μακριά διάρκεια ζωής (διαρκή καταναλωτικά αγαθά). Ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική εγγύηση ελάχιστης διάρκειας δύο ετών, του πωλητή προς τον αγοραστή, ανεξάρτητα από την εγγύηση που δίνει ο κάθε κατασκευαστής και η οποία καλύπτει το κατάστημα πώλησης. Στην εγγύηση πρέπει να δηλώνονται με σαφήνεια και πληρότητα τα δικαιώματα του καταναλωτή, στην Ελληνική γλώσσα.
4)Αν το προϊόν έχει «εγγύηση» σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;
Όλα τα δικαιώματα ασκούνται μόνο κατά του πωλητή, δηλ. του καταστήματος από το οποίο αγοράσατε το προϊόν, και όχι κατά του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα. Απαιτούμε να διορθώσουν το πρόβλημα, χωρίς να μας χρεώσουν με αμοιβές τεχνικού ή έξοδα αποστολής. Σε περίπτωση αντικατάστασης του προϊόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη της τη διάρκεια ως προς το νέο προϊόν ή ανταλλακτικό.
5)Τι δικαιώματα έχω αν αγοράσω ελαττωματικό προϊόν;
1. Να απαιτήσουμε, τη διόρθωση του προϊόντος. Αν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής ξεπερνά τις 15 ημέρες, δικαιούμαστε προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος και για χρόνο όσο διαρκεί η επισκευή.
2. Αν το πρόβλημα δεν λύνεται. πρέπει να μας το αντικαταστήσουν, δηλαδή να μας δώσουν ένα νέο ίσης αξίας και ποιότητας προϊόν, ή μπορούμε να ασκήσουμε το «δικαίωμα υπαναχώρησης» από τη σύμβαση και να απαιτήσουμε να μας επιστρέψουν τα χρήματα.
3. Αν το ελάττωμα δεν είναι σημαντικό, μπορούμε να ζητήσουμε να μειωθεί το τίμημα δηλαδή να μας επιστρέψουν ένα τμήμα από τα χρήματα που καταβάλλαμε, ώστε η νέα αξία να ανταποκρίνεται στο ελαττωματικό προϊόν.
6)Μέσα σε πόσο χρόνο πρέπει να ασκήσω αυτά τα δικαιώματα;
Ο νόμος δίνει προθεσμία 2 χρόνια, για να ασκήσουμε όλα τα παραπάνω δικαιώματα. Από εκεί και πέρα μένει μόνο η επιπλέον εγγύηση που τυχόν δίνει κάθε κατασκευαστής ή εισαγωγέας, οπότε ισχύουν οι όροι που προβλέπονται στην εγγύηση αυτή. Οι αυθαίρετες προθεσμίες, μιας εβδομάδας ή 14 ημερών που πολλά καταστήματα θέτουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοια μας, είναι τελείως παράνομες.
RAPEX είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα. Βοηθά στη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη, σχετικά με τη χρήση προϊόντων που εμπεριέχουν κίνδυνο για την υγεία ή ασφάλεια των καταναλωτών. Το 20% των προϊόντων αυτών προέρχονται από την Ευρώπη και το 60 % από την Κίνα ενώ το 28% των προειδοποιήσεων αφορούν παιχνίδια.
Δείτε περισσότερα στο: http://www.efpolis.gr/el/rapex/list/5-rapex-an.html
7)Δικαίωμα υπαναχώρησης (αναιτιολογήτως)
Στις συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος του προμηθευτή, για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από απόσταση, ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση αναιτιολογήτως εντός 14 ημερών ,από την παραλαβή του εγγράφου της σύμβασης ή του προϊόντος, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνεται με οποιαδήποτε δαπάνη, εκτός από τα έξοδα επιστροφής.
8)Δικαιώματα αποζημιώσεων από ζημιές στην υγεία και την περιουσία μας λόγω ελαττωματικού προϊόντος:
9)Από ποιόν θα διεκδικήσουμε την αποζημίωση.
Από τον παραγωγό που είναι ο κατασκευαστής του ελαττωματικού προϊόντος. Αν ο παραγωγός δεν μπορεί να εντοπιστεί, από τον εισαγωγέα ή κάθε πρόσωπο το οποίο έθεσε σε κυκλοφορία το προϊόν και του οποίου η επωνυμία, το σήμα ή άλλο διακριτικό γνώρισμα, φέρεται πάνω στο προϊόν.
10)Για ποια προϊόντα:
Για κάθε κινητό πράγμα .ακόμα και εάν είναι ενσωματωμένο ως συστατικό σε άλλο κινητό ή ακίνητο. Προϊόντα θεωρούνται επίσης οι φυσικές δυνάμεις, ιδίως το ηλεκτρικό ρεύμα και η θερμότητα καθώς και οι πρώτες ύλες της γεωργίας και τα προϊόντα κυνηγίου.
11)Ο καταναλωτής θα πρέπει να αποδείξει:
– τη πραγματική ζημιά,
– το ελάττωμα του προϊόντος,
– τη σχέση μεταξύ της ζημιάς και του ελαττωματικού προϊόντος.
12)Διαδικασία αποζημίωσης. Εάν δεν επιτευχθεί εξωδικαστική επίλυση του θέματος, τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά κατά του παραγωγού.
Παράλληλα μπορεί να απευθυνθεί στη Γ. Γ. Καταναλωτή, ώστε να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 1.467,35 μέχρι 58.694,06 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται.
13)Καλύπτονται οι ζημίες που αφορούν:
– θάνατο ή σωματικές βλάβες,
– βλάβη ή καταστροφή κάθε περιουσιακού στοιχείου του καταναλωτή μετά την αφαίρεση της απαλλαγής (500 ευρώ),
– ηθική βλάβη.
14)Προθεσμίες. Ο ζημιωθείς διαθέτει προθεσμία τριών ετών ,για να υποβάλει αίτηση επανόρθωσης. Η προθεσμία αυτή ξεκινά από την ημερομηνία κατά την οποία διαπιστώθηκε η ζημία, το ελάττωμα και η ταυτότητα του παραγωγού.
Τέλος, Για περισσότερη ενημέρωση , καταγγελίες και προστασία, μπορείτε να απευθύνεστε στο 1520 (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) και στην Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στο τηλ 2821092306 και email. epkxan@ gmail.com
H Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021
Κινητή τηλεφωνία: Σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις και την αλλαγή παρόχου
Μεγαλύτερη διαφάνεια με πιο ξεκάθαρους όρους σε όλα τα επίπεδα από τη διαφήμιση και προώθηση των υπηρεσιών μέχρι το πιο σημαντικό, τις καταγγελίες των καταναλωτών επιδιώκει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μέσα από την πρότασή της για τον «Κώδικα Δεοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στους Καταναλωτές» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Σκοπός του Κώδικα Δεοντολογίας είναι η θέσπιση γενικών αρχών και διαδικασιών, τις οποίες οφείλει να ακολουθεί κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προς τους καταναλωτές, ρυθμίζοντας τα θέματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς τους καταναλωτές συμπληρωματικά προς το ισχύον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα ρυθμίζονται θέματα σε σχέση με τις γενικές υποχρεώσεις παρόχων, τη διαφήμιση και προώθηση υπηρεσιών, προώθηση πωλήσεων υπηρεσιών, την προσυμβατική ενημέρωση, τις συμβάσεις, την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, την τιμολόγηση -τις χρεώσεις – την αφισβήτηση χρεώσεων και τους διακανονισμούς, το ανοικτό διαδίκτυο, την εκπαίδευση προσωπικού, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και τις καταγγελίες τους, τη συμμόρφωση με τον κώδικα και τους ελέγχους και τις κυρώσεις.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 για την εξυπηρέτηση καταναλωτών «ο πάροχος πρέπει να μεριμνά ώστε ο χρόνος αναμονής των καταναλωτών που καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών να περιορίζεται σε ένα λογικό μέγιστο χρονικό διάστημα και με ανώτατο όριο χρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό Γενικών Αδειών. Εξαίρεση στο όριο αυτό του χρονικού διαστήματος αποτελεί η περίπτωση στην οποία δεν καθίσταται εφικτή η δωρεάν αναμονή κλήσεων, οπότε η κλήση δεν θα απαντάται ωσότου να υπάρχει διαθέσιμη άμεση τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Το εύλογο αυτό όριο χρονικού διαστήματος ισχύει και για τους καταναλωτές που επιλέγουν επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης ή ζωντανής συνομιλίας/live chat. Για τη διευθέτηση αιτήματος, ο πάροχος πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε τα αιτήματα των καταναλωτών να επιλύονται στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Για το σκοπό αυτό, οφείλει να αναπτύξει διαδικασίες μέσω των οποίων θα παρακολουθείται η αρχική επικοινωνία των καταναλωτών με την εξυπηρέτηση πελατών και θα εντοπίζονται τα αιτήματα που δεν μπορούν να διευθετηθούν κατά την πρώτη επικοινωνία, ώστε να αναδειχθούν και να επιλυθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα βασικά αίτια καθυστέρησης επίλυσης των αιτημάτων των καταναλωτών».
Σε σχέση με την τιμολόγηση, τις χρεώσεις, την αμφισβήτηση χρεώσεων και διακανονισμούς, καταρχάς ο πάροχος εξασφαλίζει ότι η προβολή της πληροφορίας σχετικά με τις χρεώσεις των υπηρεσιών που παρέχει είναι ακριβής, κατανοητή, και δεν περιέχει σε καμία περίπτωση στοιχεία παραπλάνησης (ανακρίβειες ή ασάφειες, υπερβολές ή παραλειπόμενες πληροφορίες). Ο πάροχος διασφαλίζει την ύπαρξη και εφαρμογή μηχανισμών επίλυσης διαφορών και διακανονισμού οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για τη διαχείριση παραπόνων από τους καταναλωτές αναφορικά με ζητήματα χρεώσεων.
Κατά τη διαχείριση και ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τα παράπονά τους και εφόσον τα αιτήματα των τελευταίων δεν ικανοποιηθούν, ο πάροχος αναφέρει τους τρόπους επίλυσης των διαφορών από αρμόδιες διοικητικές ή δικαστικές αρχές.
Σε σχέση με την πολιτική αποζημιώσεων, ο πάροχος οφείλει να εφαρμόζει Πολιτική αποζημιώσεων/επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων σχετικά με τους όρους παροχής της υπηρεσίας, όπως είναι ενδεικτικά ο συμψηφισμός με υφιστάμενες ή μελλοντικές οφειλές των καταναλωτών, η πίστωση ποσού κ.α. Ο καταναλωτής επιλέγει με ελεύθερη βούληση, χωρίς πίεση και κατόπιν πλήρους ενημέρωσης αναφορικά με τις επιλογές του, τον τρόπο αποζημίωσης που επιθυμεί.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης λογαριασμού, ο πάροχος παρέχει εγγράφως ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανάλογα με την επιλογή του συνδρομητή, αναλυτικές εξηγήσεις για τις χρεώσεις που αμφισβητούνται και την αντιστοιχία τους με τις παρεχόμενες υπηρεσίες οι οποίες τις αιτιολογούν. Σε περίπτωση που προκύπτει δικαίωση του συνδρομητή, ο πάροχος προβαίνει σε πιστώσεις των σχετικών ποσών στον επόμενο λογαριασμό και σε κάθε περίπτωση εντός της σχετικής προθεσμίας που ορίζεται από τον Κανονισμό Γενικών Αδειών. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής δύναται να προσφύγει σε φορείς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ή δικαστικώς.
Καταγγελίες Καταναλωτών
Ο πάροχος πρέπει να διασφαλίζει την άμεση, αποτελεσματική και δίκαιη επίλυση των καταγγελιών των καταναλωτών. Με στόχο αυτό, πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες αρχές:
1. Αποτελεσματική διευθέτηση: Ο πάροχος πρέπει να επιδιώκει την επίλυση των καταγγελιών/ παραπόνων κατά την πρώτη επικοινωνία του καταναλωτή, όπου αυτό καθίσταται δυνατόν. Τα τμήματα διαχείρισης καταγγελιών πρέπει να είναι στελεχωμένα με επαρκείς πόρους και με ικανοποιητικά επίπεδα εξουσιοδότησης για την επιλογή και τον τρόπο επίλυσης της καταγγελίας. Ο πάροχος πρέπει να φροντίζει ώστε το προσωπικό του να αντιμετωπίζει με ευγένεια τους καταναλωτές που υποβάλλουν καταγγελίες και να τους κατευθύνει ως προς τον αποτελεσματικότερο και ευχερέστερο τρόπο υποβολής τόσο των καταγγελιών όσο και τυχόν συμπληρωματικών εγγράφων που απαιτούνται για τη διαχείριση και εξυπηρέτηση αυτών.
2. Διαφάνεια και προσβασιμότητα: Ο πάροχος θα πρέπει να διαθέτει εγχειρίδιο με καταγεγραμμένες διαδικασίες διεκπεραίωσης καταγγελιών/ παραπόνων, τις οποίες οφείλει να ακολουθεί το προσωπικό κατά την διαχείριση καταγγελιών των καταναλωτών. Σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης των καταγγελιών σε πρώτο επίπεδο, οι διαδικασίες πρέπει να περιλαμβάνουν μια εσωτερική διαδικασία αναφοράς σε ανώτερα επίπεδα. Οι τυχόν εσωτερικές διαδικασίες του παρόχου δεν θα πρέπει να τίθενται εις βάρος των καταναλωτών και να δυσχεραίνουν την αποτελεσματική ικανοποίηση των αιτημάτων/καταγγελιών τους. Ο πάροχος οφείλει να εκπαιδεύσει και να παρέχει στο προσωπικό του το σχετικό εγχειρίδιο διεκπεραίωσης καταγγελιών.
Επιπλέον, ο πάροχος πρέπει να διαθέτει πληροφορίες αναρτημένες στον ιστότοπό του και σχετικό έντυπο με καταγεγραμμένες τις διαδικασίες υποβολής καταγγελιών απευθυνόμενο προς τους καταναλωτές, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμά τους να υποβάλουν καταγγελίες. Στο έντυπο αυτό πρέπει να περιέχονται επαρκείς οδηγίες γραμμένες σε απλή και κατανοητή γλώσσα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τον τρόπο υποβολής καταγγελιών και το αρμόδιο προσωπικό του παρόχου στο οποίο μπορούν να απευθύνονται. Ανάλογες πληροφορίες περιλαμβάνονται και στον ιστότοπο του παρόχου.
3. Απόκριση: Ο πάροχος υποχρεούται να απαντά τεκμηριωμένα και εγγράφως σε κάθε παράπονο/καταγγελία που του υποβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Γενικών Αδειών.
Ο πάροχος οφείλει να παρέχει επαρκείς πληροφορίες για την πρόοδο της καταγγελίας σε περίπτωση που ζητήσει ενημέρωση ο καταναλωτής καθώς και να ειδοποιεί σχετικά σε περίπτωση διαφοροποίησης του χρονοδιαγράμματος στην πορεία και τους λόγους στους οποίους οφείλεται η καθυστέρηση. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για να παρακολουθεί και να επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τον καταναλωτή και με τις διαδικασίες που αναφέρονται ανωτέρω.
Στην περίπτωση που ο πάροχος κρίνει ότι μία καταγγελία δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης πρέπει να ενημερώσει τον καταναλωτή πλήρως, με σαφή και κατανοητό τρόπο για τους λόγους αυτής της απόφασης και αν ζητηθεί από τον καταναλωτή, να τον πληροφορήσει για τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών επιλογών για την εξέταση της καταγγελίας.
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021
Ε.Π.Κ.Κρήτης:Δείτε τα δικαιώματα σας, ως καταναλωτές και κάνετε τις καταγγελίες σας
Νέο!!!
Με αφορμη την αρνηση πωλησης προϊόντος,.σε καταναλωτρια με την δικαιολογια " είμαι ιδιοκτήτης της επιχείρηση ς και ότι θέλω κανω '
Επειδή ζούμε σε εποχή που νομιζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να "ξεφευγουμε' τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Έχουμε δικαίωματα.κσι έαν νοιωθουμε ότι κάποιος μας τα παραβιαζει μπορούμε να το καταγγειλουμε στο 1520 Γενικης Γραμματεια Καταναλωτη η σε Εθνικη Ένωση Προστασίας Καταναλωτων
Το Υπουργειο Ανάπτυξης και σε Ειδική Πλατφορμα μας ενημερωνει πότε οφειλουμε να κάμουμε τις καταγγελιες μας
Δειτε το
Είδος Καταγγελίας ή Πληροφορίες Αιτήματος
Περιγραφή – Επεξηγηματικοί Ορισμοί
1. Ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών
1.1 Ελαττωματική, προκληθείσα ζημιά
1.2 Μη συμμόρφωση με την παραγγελία
1.3 Ακατάλληλο για συγκεκριμένη χρήση
2. Παράδοση αγαθών/Παροχή υπηρεσιών
2.1 Μη παράδοση/μη παροχή
2.2 Μερική παράδοση/μερική παροχή
2.3 Καθυστέρηση
2.4 Μη διαθεσιμότητα/Μη πρόσβαση
2.5 Άρνηση πώλησης/παροχής ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας
2.6 Αναστολή παράδοσης ενός αγαθού ή παροχής μιας υπηρεσίας χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση
2.7 Ωράριο λειτουργίας
2.8 Εξυπηρέτηση πελατών
2.9 Εξυπηρέτηση μετά την πώληση/βοήθεια
2.10 Άλλα θέματα που αφορούν την παροχή προϊόντων/υπηρεσιών
3. Τιμή/χρέωση
3.1 Αλλαγή τιμής/χρέωσης
3.2 Άνιση μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές
3.3 Διαφάνεια στη χρέωση (ασαφής, περίπλοκη)
3.4 Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την τιμή/χρέωση
4. Τιμολόγηση/χρέωση και είσπραξη χρεών
4.1 Εσφαλμένο τιμολόγιο/λογαριασμός
4.2 Ασαφές τιμολόγιο/λογαριασμός
4.3 Μη έκδοση τιμολογίου ή δύσκολη πρόσβαση σε τιμολόγιο/μηνιαία κατάσταση
4.4 Αδικαιολόγητη τιμολόγηση/χρέωση
4.5 Είσπραξη χρεών
4.6 Άλλα ζητήματα σχετικά με την τιμολόγηση/χρέωση και είσπραξη χρεών
5. Εγγύηση/νομική εγγύηση και εμπορικές εγγυήσεις
5.1 Μη τήρηση εγγύησης/νομικής εγγύησης
5.2 Μη τήρηση εμπορικής εγγύησης
6. Έννομη προστασία
6.1 Δύσκολη πρόσβαση στην έννομη προστασία
6.2 Απουσία έννομης προστασίας
6.3 Μερική ή εσφαλμένη έννομη προστασία
6.4 Καθυστερημένη έννομη προστασία
6.5 Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την έννομη προστασία
7. Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
7.1 Παραπλανητικοί συμβατικοί όροι και προϋποθέσεις
7.2 Εσφαλμένη ή παραπλανητική ένδειξη τιμών/χρεώσεων και επισήμανση
7.3 Παραπλανητική διαφήμιση
7.4 Ανεπιθύμητες διαφημίσεις
7.5 Ανεπιθύμητα αγαθά ή υπηρεσίες
7.6 Επιθετικές πρακτικές πωλήσεων
7.7 Πρακτικές εξαπάτησης
7.8 Άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
8. Συμβάσεις και πωλήσεις
8.1 Αθέμιτοι συμβατικοί όροι/μετατροπή συμβατικών όρων
8.2 Έλλειψη πληροφοριών
8.3 Επιβεβαίωση παραγγελίας (μη ληφθείσα/εσφαλμένη)
8.4 Περίοδος υπαναχώρησης/Δικαίωμα υπαναχώρησης
8.5 Πληρωμές (π.χ. προκαταβολές και δόσεις)
8.6 Άρση της σύμβασης
8.7 Ελάχιστη συμβατική περίοδος
8.8 Άλλα θέματα που αφορούν συμβάσεις και πωλήσεις
9. Αλλαγή παρόχου
9.1 Αλλαγή παρόχου
10. Ασφάλεια – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
10.1 Ασφάλεια των προϊόντων – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
10.2 Συσκευασία, επισήμανση και οδηγίες – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
11. Προστασία της ιδιωτικής ζωής και προστασία των δεδομένων
11.1 Προστασία των δεδομένων
11.2 Ιδιωτική ζωή
11.3 Άλλα θέματα που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
12. Άλλα θέματα
1. Ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών
1.1 Ελαττωματική, προκληθείσα ζημιά
Το αγαθό είναι ελαττωματικό, δεν λειτουργεί, προκάλεσε ζημία ή η υπηρεσία δεν εκπληρώθηκε πλήρως ή προκάλεσε ζημία.
Εξαιρούνται: θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια (10).
1.2 Μη συμμόρφωση με την παραγγελία
Το παραδοθέν αγαθό ή υπηρεσία δεν είναι παρόμοιο σε μορφή ή χαρακτηριστικά με το αγαθό ή την υπηρεσία που περιγράφονται στην παραγγελία (περιλαμβάνονται μη ικανοποιητική ποιότητα και προϊόντα παραποίησης/απομίμησης).
1.3 Ακατάλληλο για συγκεκριμένη χρήση
Το παραδοθέν αγαθό ή υπηρεσία δεν είναι εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο τα ζήτησε ο καταναλωτής, σκοπό τον οποίο γνωστοποίησε στον έμπορο τη στιγμή της σύναψης της σύμβασης ή της πώλησης.
↑Επιστροφή
2. Παράδοση αγαθών/Παροχή υπηρεσιών
2.1 Μη παράδοση/μη παροχή
Το αγαθό δεν παραδόθηκε / η υπηρεσία δεν παρασχέθηκε καθόλου στον καταναλωτή. Αδυναμία του εμπόρου να παράσχει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία. Περιλαμβάνονται απώλεια, εσφαλμένη διεύθυνση παράδοσης και ακύρωση.
2.2 Μερική παράδοση/μερική παροχή
Η παράδοση του προϊόντος ήταν ατελής επειδή απουσίαζαν τεμάχια ή η υπηρεσία παρασχέθηκε μερικώς.
2.3 Καθυστέρηση
Το προϊόν δεν παραδόθηκε / η υπηρεσία δεν παρασχέθηκε έγκαιρα (αναμενόμενος ή συμφωνηθείς χρόνος).
2.4 Μη διαθεσιμότητα/Μη πρόσβαση
Ο καταναλωτής δεν έχει πρόσβαση στα αγαθά ή τις υπηρεσίες που παρέχει ο έμπορος, ή ορισμένα αγαθά ή υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμα ή δεν είναι πλέον διαθέσιμα στον καταναλωτή. Για παράδειγμα, σύνδεση στο διαδίκτυο και τηλεφωνική σύνδεση, αέριο/ηλεκτρισμός ή αναστολή γραμμής προϊόντων η οποία ήταν διαθέσιμη προς πώληση στα τοπικά καταστήματα.
2.5 Άρνηση πώλησης/παροχής ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας
Η άρνηση πώλησης ή προμήθειας προς έναν καταναλωτή του προϊόντος ή της υπηρεσίας που διατίθεται προς πώληση.
2.6 Αναστολή παράδοσης ενός αγαθού ή παροχής μιας υπηρεσίας χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση
Η παράδοση ενός αγαθού ή παροχή μιας υπηρεσίας που αναστέλλεται αιφνιδίως.
2.7 Ωράριο λειτουργίας
Αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου το ωράριο λειτουργίας περιορίζει τη δυνατότητα των καταναλωτών να επικοινωνήσουν με τον έμπορο.
2.8 Εξυπηρέτηση πελατών
Ο καταναλωτής δεν έμεινε ικανοποιημένος από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του εμπόρου όσον αφορά την αγορά ενός αγαθού έως τη στιγμή της πώλησης/όσον αφορά την αγορά μιας υπηρεσίας έως τη στιγμή παράδοσης της υπηρεσίας.
Περιλαμβάνονται: μέγεθος σειράς αναμονής.
2.9 Εξυπηρέτηση μετά την πώληση/βοήθεια
Η υποστήριξη πελατών μετά την πώληση ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας δεν ικανοποίησαν τον πελάτη όσον αφορά την επικοινωνία ή τη διαδικασία.
Περιλαμβάνονται: δύσκολη, δαπανηρή ή μηδενική πρόσβαση στο τηλεφωνικό κέντρο.
2.10 Άλλα θέματα που αφορούν την παροχή προϊόντων/υπηρεσιών
↑Επιστροφή
3. Τιμή/χρέωση
3.1 Αλλαγή τιμής/χρέωσης
Αλλαγές στις τιμές ή τις χρεώσεις.
3.2 Άνιση μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές
Στρατηγική τιμολόγησης που χρεώνει στους πελάτες διαφορετικές τιμές για το ίδιο αγαθό ή υπηρεσία.
Εξαιρούνται: ζητήματα σχετικά με εσφαλμένη ή παραπλανητική ένδειξη τιμών/χρεώσεων και επισήμανση (7.2).
3.3 Διαφάνεια στη χρέωση (ασαφής, περίπλοκη)
Οι πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της τιμής, όπως για παράδειγμα ποια στοιχεία ή υπηρεσίες περιλαμβάνονται και ποια όχι, είναι ασαφείς ή/και περίπλοκες. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει συμπληρωματικές δαπάνες όπως έξοδα για καθυστερημένες πληρωμές, τόκοι υπερημερίας, διοίκηση, παράδοση, κ.λπ..
Εξαιρούνται: ζητήματα σχετικά με εσφαλμένη ή παραπλανητική ένδειξη τιμών/χρεώσεων και επισήμανση (7.2).
3.4 Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την τιμή/χρέωση
Εξαιρούνται: ζητήματα σχετικά με εσφαλμένη ή παραπλανητική ένδειξη τιμών/χρεώσεων και επισήμανση (7.2).
↑Επιστροφή
4. Τιμολόγηση/χρέωση και είσπραξη χρεών
4.1 Εσφαλμένο τιμολόγιο/λογαριασμός
Εσφαλμένο τιμολόγιο, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δεδομένα ενός τιμολογίου, όπως ο αριθμός λογαριασμού, η ονομασία του αγαθού ή της υπηρεσίας, ή ποσά που χρεώθηκαν, δεν είναι ορθά. Περιλαμβάνονται περιπτώσεις διπλής τιμολόγησης/χρέωσης.
4.2 Ασαφές τιμολόγιο/λογαριασμός
Μη κατανοητό τιμολόγιο έλλειψη διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο χρέωσης των αγαθών ή των υπηρεσιών ή την προέλευση του συνολικού ποσού.
4.3 Μη έκδοση τιμολογίου ή δύσκολη πρόσβαση σε τιμολόγιο/μηνιαία κατάσταση
Το τιμολόγιο δεν έχει αποσταλεί στον καταναλωτή ή ο καταναλωτής δεν έχει πρόσβαση στο τιμολόγιο, ή τη μηνιαία κατάσταση, για παράδειγμα μέσω διαδικτύου.
4.4 Αδικαιολόγητη τιμολόγηση/χρέωση
Τιμολόγηση για αγαθά ή υπηρεσίες που δεν αγοράστηκαν.
4.5 Είσπραξη χρεών
Αναφέρεται σε ζητήματα σχετικά με την είσπραξη από τον έμπορο εκκρεμών τιμολογημένων ποσών.
4.6 Άλλα ζητήματα σχετικά με την τιμολόγηση/χρέωση και είσπραξη χρεών
↑Επιστροφή
5. Εγγύηση/νομική εγγύηση και εμπορικές εγγυήσεις
5.1 Μη τήρηση εγγύησης/νομικής εγγύησης
Ο έμπορος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την εγγύηση/νομική εγγύηση (δηλαδή όσον αφορά τα δικαιώματα του καταναλωτή που προβλέπονται από τη νομοθεσία).
5.2 Μη τήρηση εμπορικής εγγύησης
Ο έμπορος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις εμπορικές εγγυήσεις.
↑Επιστροφή
6. Έννομη προστασία
6.1 Δύσκολη πρόσβαση στην έννομη προστασία
Ο καταναλωτής δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες όσον αφορά τον τόπο υποβολής μιας καταγγελίας και απαίτησης έννομης προστασίας (π.χ. απουσία τηλεφωνικού αριθμού, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κατειλημμένες τηλεφωνικές γραμμές).
6.2 Απουσία έννομης προστασίας
Εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνήθων νομικών και εμπορικών εγγυήσεων, ο καταναλωτής δεν απολαμβάνει έννομης προστασίας. Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει αποκατάσταση για π.χ. απώλειες, ζημίες, ή τραυματισμούς.
6.3 Μερική ή εσφαλμένη έννομη προστασία
Ο καταναλωτής δεν απολαμβάνει πλήρους έννομης προστασίας σύμφωνα τις απαιτήσεις του/της, π.χ. όσον αφορά απώλειες, ζημίες, ή τραυματισμούς.
6.4 Καθυστερημένη έννομη προστασία
Η έννομη προστασία δεν παρέχεται εγκαίρως (αναμενόμενος ή συμφωνηθείς χρόνος).
6.5 Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την έννομη προστασία
↑Επιστροφή
7. Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
7.1 Παραπλανητικοί συμβατικοί όροι και προϋποθέσεις
Οι πληροφορίες σχετικά με τους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις είναι παραπλανητικές σε περίπτωση που οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν τον μέσο καταναλωτή να λάβει απόφαση για συναλλαγή την οποία, διαφορετικά, δεν θα είχε λάβει, είτε επειδή οι πληροφορίες είναι εσφαλμένες και συνεπώς αναληθείς, είτε σε οποιαδήποτε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασης, εξαπατούν ή ενδέχεται να εξαπατήσουν τον μέσο καταναλωτή, ακόμη και εάν οι πληροφορίες είναι ορθές.
7.2 Εσφαλμένη ή παραπλανητική ένδειξη τιμών/χρεώσεων και επισήμανση
Η τιμή που αναγράφεται στην ετικέτα, στον τιμοκατάλογο ή αλλού δεν αντανακλά πλήρως ή εξ ολοκλήρου την τιμή (κρυφές χρεώσεις) ή είναι απλώς εσφαλμένη.
Περιλαμβάνονται και άλλα στοιχεία επισήμανσης (ονομασία προϊόντος, κατασκευαστής, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (όπου εφαρμόζεται), κίνδυνος κ.λπ.), η μορφή της ετικέτας, η τοποθέτησή τους, κ.λπ.
Εξαιρούνται: ζητήματα που σχετίζονται με την τιμή/χρέωση (Γ 3) τιμολόγηση/χρέωση και είσπραξη χρεών (Γ 4) επισήμανση όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια (10.2).
7.3 Παραπλανητική διαφήμιση
Μια διαφήμιση θεωρείται παραπλανητική εάν: περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και είναι επομένως αναληθής, ή παραλείπει ή αποκρύπτει ουσιώδεις πληροφορίες τις οποίες ο μέσος καταναλωτής χρειάζεται για να λάβει μια απόφαση, ή σε κάθε περίπτωση συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασης, εξαπατεί ή ενδέχεται να εξαπατήσει τον μέσο καταναλωτή, ακόμη και εάν οι πληροφορίες είναι ορθές, και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει τον καταναλωτή να λάβει απόφαση για συναλλαγή την οποία, διαφορετικά, δεν θα είχε λάβει.
7.4 Ανεπιθύμητες διαφημίσεις
Αναφέρεται σε ανεπιθύμητη επικοινωνία, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση είτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή, είτε σε σχέση με έναν καταναλωτή ο οποίος δεν επιθυμεί να γίνεται δέκτης αυτής της επικοινωνίας.
7.5 Ανεπιθύμητα αγαθά ή υπηρεσίες
Αναφέρεται σε αγαθά ή υπηρεσίες που παραδίδονται ή παρέχονται χωρίς να έχουν ζητηθεί,
7.6 Επιθετικές πρακτικές πωλήσεων
Μια πρακτική είναι επιθετική εάν παρεμποδίζει σημαντικά την ελευθερία επιλογής ή συμπεριφοράς του μέσου καταναλωτή, είναι δηλαδή η εμπορική πρακτική που πραγματοποιείται με τη χρήση παρενόχλησης, καταναγκασμού συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σωματικής βίας, ή κατάχρησης επιρροής. «Κατάχρηση επιρροής» σημαίνει «εκμετάλλευση της θέσης ισχύος σε σχέση με τον καταναλωτή για την άσκηση πίεσης, ακόμα και χωρίς τη χρήση ή την απειλή σωματικής βίας, με τρόπο που περιορίζει σημαντικά την ικανότητα του καταναλωτή να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση».
7.7 Πρακτικές εξαπάτησης
Εξαπάτηση είναι το έγκλημα ή το παράπτωμα της σκόπιμης εξαπάτησης ενός τρίτου με σκοπό την πρόκληση ζημίας –συνήθως με σκοπό την άδικη απόκτηση ιδιοκτησίας ή υπηρεσιών.
7.8 Άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές όπως παροχή παραπλανητικών ή εσφαλμένων συμβουλών πριν από την πώληση.
↑Επιστροφή
8. Συμβάσεις και πωλήσεις
8.1 Αθέμιτοι συμβατικοί όροι/μετατροπή συμβατικών όρων
Συμβατικός όρος ο οποίος δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρείται καταχρηστικός εάν, σε αντίθεση με την απαίτηση καλής πίστης, προκαλεί σημαντικές ανισορροπίες στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων μερών που προκύπτουν από τη σύμβαση, σε βάρος του καταναλωτή.
Η μετατροπή των συμβατικών όρων θεωρείται αθέμιτη σε περίπτωση που ο έμπορος μετατρέψει μονομερώς τους συμβατικούς όρους επιφέροντας σημαντική αλλαγή στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της σύμβασης, σε βάρος του καταναλωτή.
Εξαιρούνται: Παραπλανητικοί συμβατικοί όροι και προϋποθέσεις (7.1).
8.2 Έλλειψη πληροφοριών
Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει τις πληροφορίες που απαιτεί η σύμβαση (π.χ. πληροφορίες σχετικά με τον έμπορο, τα κύρια χαρακτηριστικά του τεμαχίου, της πώληση, και των εξόδων παράδοσης).
8.3 Επιβεβαίωση παραγγελίας (μη ληφθείσα/εσφαλμένη)
Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει επιβεβαίωση της παραγγελίας ή λαμβάνει εσφαλμένη επιβεβαίωση της παραγγελίας.
8.4 Περίοδος υπαναχώρησης/Δικαίωμα υπαναχώρησης
Ο έμπορος δεν εκπληρώνει το δικαίωμα του καταναλωτή να υπαναχωρήσει από μια σύμβαση ή το δικαίωμα του καταναλωτή να επανεξετάσει μια συναλλαγή κατά την περίοδο υπαναχώρησης (πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις).
8.5 Πληρωμές (π.χ. προκαταβολές και δόσεις)
Ζητήματα που σχετίζονται με τις πληρωμές όπως αναφέρονται στη σύμβαση. Για παράδειγμα, προκαταβολές και κατανομή πληρωμών στους εμπόρους βάσει τακτικού χρονοδιαγράμματος (δόσεις).
8.6 Άρση της σύμβασης
Ζητήματα που σχετίζονται με την ανάκληση ή ακύρωση μιας σύμβασης. Η άρση μιας σύμβασης συνιστά τη λήξη της εκτός της περιόδου υπαναχώρησης.
8.7 Ελάχιστη συμβατική περίοδος
Αναφέρεται στην περίοδο για την οποία δεν είναι δυνατή η ακύρωση μιας συνδρομής, την οποία ο καταναλωτής εκλαμβάνει ως μακρόχρονη.
8.8 Άλλα θέματα που αφορούν συμβάσεις και πωλήσεις
↑Επιστροφή
9. Αλλαγή παρόχου
9.1 Αλλαγή παρόχου
Ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή παρόχων.
↑Επιστροφή
10. Ασφάλεια – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
10.1 Ασφάλεια των προϊόντων – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
Η ασφάλεια των προϊόντων καλύπτει κάθε προϊόν το οποίο, υπό φυσιολογικές ή ευλόγως προβλέψιμες συνθήκες χρήσης, (συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας χρήσης και, όπου εφαρμόζεται, της θέσης σε λειτουργία, της εγκατάστασης και των απαιτήσεων συντήρησης), συμμορφώνεται με τις ισχύουσες απαιτήσεις που ορίζει η νομοθεσία, ή δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο ή μόνον ελάχιστους κινδύνους, συμβατούς με τη χρήση του προϊόντος οι οποίοι θεωρούνται αποδεκτοί ως προς τον υψηλό βαθμό προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των προσώπων και συνεπείς προς αυτόν, λαμβανομένων ιδίως υπόψη των ακόλουθων σημείων:
των απαιτήσεων ασφαλείας που καθορίζονται από τη νομοθεσία
των χαρακτηριστικών του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του,
της επίδρασης σε άλλα προϊόντα, όταν ευλόγως προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα με άλλα προϊόντα,
των κατηγοριών καταναλωτών που εκτίθενται σε κίνδυνο κατά τη χρήση του προϊόντος, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.
10.2 Συσκευασία, επισήμανση και οδηγίες – καλύπτει τα αγαθά και τις υπηρεσίες
Ένας από τους στόχους της επισήμανσης είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών σε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τη σύνθεση των προϊόντων, προκειμένου να καταστούν ικανοί να προστατέψουν την υγεία και να διαφυλάξουν την ασφάλειά τους. Περιλαμβάνονται πληροφορίες οι οποίες ενδεχομένως παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με μια συγκεκριμένη πτυχή του προϊόντος όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα η μέθοδος παραγωγής. Η επισήμανση πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία όπως: μη ασφαλής συσκευασία συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ή ακατάλληλων για παιδιά ουσιών (πνιγμός κ.λπ.). Η επισήμανση ορισμένων μη εδώδιμων προϊόντων πρέπει επίσης να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους και να διαθέτουν πράγματι οι καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής.
↑Επιστροφή
11. Προστασία της ιδιωτικής ζωής και προστασία των δεδομένων
11.1 Προστασία των δεδομένων
Περιλαμβάνει την καταστροφή, γνωστοποίηση ή κλοπή δεδομένων που ανήκουν στον καταναλωτή, π.χ. αντιγραφή δεδομένων από σκληρό δίσκο κατά τη διάρκεια συνηθισμένης διαδικασίας συντήρησης. Σε περίπτωση που περιέχονται προσωπικά δεδομένα, η φύση της καταγγελίας θα είναι «ιδιωτική ζωή». Οι καταγγελίες αυτού του είδους αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (κάθε πληροφορία που σχετίζεται με φυσικό πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί) είτε τίθενται σε κίνδυνο, είτε δεν υπόκειται σε επεξεργασία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με θεμιτό και νόμιμο τρόπο, για συγκεκριμένους, ρητούς και σύννομους σκοπούς και να μην επεξεργάζονται περαιτέρω τα εν λόγω δεδομένα κατά τρόπο που δεν συμβαδίζει με τους σκοπούς αυτούς. Τα δεδομένα πρέπει να είναι κατάλληλα, συναφή προς τους επιδιωκόμενους στόχους και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται ή/και επεξεργάζονται περαιτέρω. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων οφείλει να εφαρμόσει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τυχαία ή παράνομη καταστροφή ή την τυχαία απώλεια, αλλοίωση, αυθαίρετη γνωστοποίηση ή πρόσβαση.
11.2 Ιδιωτική ζωή
Καταγγελίες αυτού του είδους αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες διακυβεύεται ή δεν γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του ατόμου στην ιδιωτική του ζωή. Για παράδειγμα, περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ενός ατόμου για ιδιωτική αλληλογραφία ή περιπτώσεις κατά τις οποίες καταγράφεται η συμπεριφορά ενός ατόμου χωρίς κατάλληλη νομική αιτία π.χ. κατά την πραγματοποίηση αγορών μέσω διαδικτύου.
11.3 Άλλα θέματα που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
↑Επιστροφή
12. Άλλα θέματα
Άλλα θέματα που δεν καλύπτονται από άλλες κατηγορίες του τμήματος Γ. Για παράδειγμα, καταγγελίες σχετικά με διακρίσεις στο πλαίσιο καταναλωτικών συναλλαγών, με θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας στο πλαίσιο καταναλωτικών συναλλαγών και με την καλαισθησία, την ευπρέπεια και την προσβλητικότητα στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.
↑Επιστροφή
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021
Ε.Π.Κ.Κρήτης: Καταναλωτές, λύστε τις διαφορές σας , με τους προμηθευτές σας, με την διαμεσολάβηση ,της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-11-2021
Επειδή, τα προβλήματα στην αγορά , συνεχώς αυξάνονται ,λόγω των αυξήσεων των τιμών,σε προιόντα και υπηρεσίες (ακρίβεια) και προκύπτουν διαφορές μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων - προμηθευτών και επειδή πολλές φορές , η προσφυγή μας στην Δικαιοσύνη είναι οικονομικά ασύμφορή και φέρει και ψυχολογική επιβάρυνση δεν είναι λόγος να στερούμαστε των δικαιωμάτων μας , αλλά και να φορτωνόμαστε με θυμό .για τυχόν αδικία , παραπλάνηση , κερδοσκοπία , καιροσκοπία και δόλο ,στις συναλλαγές μας.
Επ αυτών ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , σε σχετική ανακοίνωση της, προτείνει την προσφυγή ,των καταναλωτών , στην Εξωδικαστικη διαμεσολάβηση, μέσω των θεσμοθετημένων φορέων , χωρίς κανένα κόστος (ΔΩΡΕΑΝ)
Δηλαδή, υπάρχει Λύση, στα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν ,μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων - επιχειρηματιών , δίνουν επίσημοι φορείς, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή , οι Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού . που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συμμετέχει με εκπροσώπους της, στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού Π.Ε Χανίων και Ρεθύμνου. και οφείλει να σας ενημερώσει ότι και οι δύο Επιτροπές είναι ενεργές και δέχονται τα αιτήματα σας , είτε μέσω της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , είτε απευθείας. απεξεργάζονται το περιεχόμενο τους και δίνουν την δέουσα λύση με φιλικο΄διακανονισμό, για αμφοτέρα τους αντιφωνούντες.
Για ενημέρωση στα τηλ 2821092306,2821092666 email epkxan@gmail.com
,στις
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη
ΑΣΠΙΣ: Τα βήματα των δικαιούχων κληρονόμων για τις προκαταβολές διανομής από το ΕΚΙΑ
Υπεύθυνη δήλωση και τα απαραίτητα ιστοποιητικά/δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλουν οι δικαιούχοι κληρονόμοι για τις προκαταβολές διανομής από το ΕΚΙΑΖ, όπως ανακοίνωσε ο εκκαθαριστής της ασφαλιστικής ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Σχετικά με τις σταδιακές καταβολές του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 ν. 4714/2020, διευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος κληρονόμος, για το κληρονομικό δικαίωμα που τον αφορά, πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση με θεώρηση γνησίου της υπογραφής (βλ. υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης) κατά την οποία δηλώνεται ότι δεν έχει προσβληθεί μέχρι και σήμερα το κληρονομικό του δικαίωμα. Αν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι του ενός, στην ίδια υπεύθυνη δήλωση, ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος αναφέρει και τους λοιπούς κληρονόμους.
Η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται και από πιστοποιητικό περί μη ανάκλησης, κήρυξης ανίσχυρου, μη ακύρωσης κλπ του εκδοθέντος κληρονομητηρίου, εφόσον το τελευταίο φέρει ημερομηνία έκδοσης έτους προγενέστερη της 01/01/2017. Σε περίπτωση που το κληρονομητήριο έχει εκδοθεί από Ειρηνοδικείο, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης και ηλεκτρονικής λήψης του πιστοποιητικού μέσω της Πύλης Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών solon.gov.gr, δυνατότητα που υφίσταται επί του παρόντος όχι για το σύνολο αλλά για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία που έχουν ενταχθεί στην προαναφερόμενη πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών.
Οι δικαιούχοι μπορούν να προσκομίσουν ή να αποστείλουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά είτε στην ταχυδρομική διεύθυνση Βασ. Σοφίας 60, Αθήνα 115 28 είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aspisliquidation.gr εφόσον η υπεύθυνη δήλωση και το σχετικό πιστοποιητικό υποβληθούν μέσω της Ψηφιακής Πύλης gov.gr.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
211 4111215, 211 4111656-657,
211 4110942, 211 4111856,
210 7210327, 210 7210689
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021
Ε.Π.Κ.Κρήτης: ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ΥΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΖΩΗΣ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ
Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1-11-2021
Επειδή, η ' Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από την Αρχή του κλεισίματος της Ασπίδας, έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον της , για την στήριξη των δικαιωμάτων των θυμάτων της Ασφαλιστικής εταιρείας, συνεχίζει να ενημερώνει παραθέτοντας την σχετική Ανακοίνωση της Εκκαθάρισης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021
Σχετικά με τις σταδιακές καταβολές του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 ν. 4714/2020,
Διευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος κληρονόμος, για το κληρονομικό δικαίωμα που τον αφορά, πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση με θεώρηση γνησίου της υπογραφής (βλ. υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης) κατά την οποία δηλώνεται ότι δεν έχει προσβληθεί μέχρι και σήμερα το κληρονομικό του δικαίωμα. Αν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι του ενός, στην ίδια υπεύθυνη δήλωση, ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος αναφέρει και τους λοιπούς κληρονόμους.
Η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται και από πιστοποιητικό περί μη ανάκλησης, κήρυξης ανίσχυρου, μη ακύρωσης κλπ του εκδοθέντος κληρονομητηρίου, εφόσον το τελευταίο φέρει ημερομηνία έκδοσης έτους προγενέστερη της 01/01/2017. Σε περίπτωση που το κληρονομητήριο έχει εκδοθεί από Ειρηνοδικείο, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης και ηλεκτρονικής λήψης του πιστοποιητικού μέσω της Πύλης Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών solon.gov.gr, δυνατότητα που υφίσταται επί του παρόντος όχι για το σύνολο αλλά για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία που έχουν ενταχθεί στην προαναφερόμενη πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών.
Οι δικαιούχοι μπορούν να προσκομίσουν ή να αποστείλουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά είτε στην ταχυδρομική διεύθυνση Βασ. Σοφίας 60, Αθήνα 115 28 είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aspisliquidation.gr εφόσον η υπεύθυνη δήλωση και το σχετικό πιστοποιητικό υποβληθούν μέσω της Ψηφιακής Πύλης gov.gr.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
211 4111215, 211 4111656-657,
211 4110942, 211 4111856,
210 7210327, 210 7210689"
Σημείωση: Οσοι δικαιούχοι, είστε μέλη της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και έχετε ενεργοποιήσει τις απαιτήσεις σας μέσω αυτής, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα με την Ενωση, στο τηλ.2821092306 και στο email. epkxan@gmail.com
H πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη