Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Ε Φ Ε Τ Επέβαλε πρόστιμα 45.500 Ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ) ΕΠΙΣΗΜΑΊΝΕΙ

ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ ..........ΟΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ......
τηλεφωνο της Ένωσης είναι: 6981463775
Πηγή:"Κέρδος"
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 45.500 ΕΥΡΩ.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο συνολικού ύψους 3.500 ΕΥΡΩ, στην επιχείρηση "ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ", τυροκομείο, στην ΒΑΡΕΙΑ ΝΕΡΟΜΑΝΑΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, διότι:
α) Η επιχείρηση κατείχε σκόνη γάλακτος και φυτικά λιπαρά χωρίς να διαθέτει κατάλληλη άδεια, γεγονός που εμπίπτει στην υποπερίπτωση 3β του άρθρου 1 της ΥΑ 10755/2006. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση παρέλαβε φυτικά λιπαρά σε ποσότητες 2.700 κιλά κατά το έτος 2005 και 750 κιλά το έτος 2006.
Επίσης, το 2006 παρέλαβε και ποσότητα γάλακτος σε σκόνη ποσότητας 200 κιλών.
Τα προαναφερθέντα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αναπληρώματος τυριού, για λογαριασμό της εταιρείας "ΑΦΟΙ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ", που εδρεύει στο Χαβάρι Ηλείας, στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου του αναφέροντος, χωρίς αυτό να προβλέπεται ή να αναγράφεται στην άδεια που διαθέτει το τυροκομείο, κατά παράβαση του ΠΔ 56/1995.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 15523/2006, παράρτημα VI, Κεφ. Α παρ. 2 α 4, το αναπλήρωμα που παρασκευάστηκε χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλές - ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, λόγω του ό,τι παρασκευάστηκε σε μη νομίμως λειτουργούσα επιχείρηση.
β) Δεν εφαρμόζεται σύστημα ιχνηλασιμότητας και αυτοελέγχου και δεν τηρούνται τα απαραίτητα αρχεία, γεγονός που εμπίπτει στην υποπερίπτωση 3β του άρθρου 1 της ΥΑ 10755/2006.
Τέλος, το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. αποφάσισε να ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, για την έλλειψη αδείας παρασκευής αναπληρώματος.

2. Πρόστιμο συνολικού ύψους 4.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΑΜΜΟΥΔΙΑ", οβελιστήριο, στην Παραλία Λούρου, Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν νωπά ιχθυηρά και κρέατα άνευ των προβλεπομένων επισημάνσεων τα οποία ενώ αγοράστηκαν νωπά καταψύχθηκαν, καθώς και ανεπαρκές επίπεδο χώρων υγιεινής και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας.

3. Πρόστιμο συνολικού ύψους 4.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΡΟΔΙΝΗ - ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Α.Ε.", εστιατόριο ξενοδοχείου, στην Ροδινή Ρίου, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 15523/2006, παράρτημα VI, κεφ. Α παρ. 2, εδάφιο α, περιπτώσεις 3,6,9,11.
Τα προϊόντα κατασχέθηκαν με έκθεση κατάσχεσης με αριθμό 4162/12-09-2007.

4. Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000 ΕΥΡΩ, στην επιχείρηση "SAKIS NUTS ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΙΟΝ. ΜΥΛΩΝΑΣ", επιχείρηση επεξεργασίας, διαλογής & τυποποίησης ξηρών καρπών, οδός Παπαφλέσσα 11-13, στον Πύργο Ηλείας, διότι κατά την εξέταση δείγματος προϊόντος "σταφιδοστράγαλο", το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό και μη ασφαλές, αποκλειόμενο από την κατανάλωση και εμπίπτει στην υποπερίπτωση 3β του άρθρου 1 της ΥΑ 10755/2006.
Το προϊόν βρέθηκε να περιέχει συντηρητικό διοξείδιο του θείου, που χαρακτηρίζεται αλλεργιογόνος παράγοντας, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των 10mg/g, χωρίς αυτό να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών που αναγράφεται επί της συσκευασίας.
Επίσης, το ανωτέρω προϊόν χαρακτηρίζεται μη κανονικό και μη ασφαλές - ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 15523/2006, παράρτημα VI, κεφ. Α παρ. 4, εδάφιο γ, παρ. 2 εδάφιο α περίπτωση 9.

5. Πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ", επιχείρηση σούπερ μάρκετ, στον Πύργο Ηλείας, 20 χιλ. ΕΟ Πατρών - Πύργου, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκε να κατέχει τρόφιμα που χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εξαιτίας της μη τήρησης των κατά το νόμο προβλεπομένων θερμοκρασιακών συνθηκών στο ψυγείο της επιχείρησης.

6. Πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΜΠΟΥΧΑΓΙΕΡ ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΖΑ", επιχείρηση εστιατόριο, στην Πάτρα, Τείσωνος 11 & Ξένωνος, διότι κατά τον έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας, βρέθηκε να κατέχει τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εξαιτίας της μη επισήμανσής τους, σύμφωνα με τις ΚΥΑ 10755/2006 & 15523/2006, καθώς και ανεπαρκές επίπεδο χώρων υγιεινής (παραβάσεις των άρθρων 31,33,35,36,52 της ΥΔ Αιβ/8577/83).
Η επιχείρηση κατείχε άδεια εστιατορίου ενώ είχε μετατραπεί σε εργαστήριο παρασκευής τροφίμων.
Τέλος, το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. αποφάσισε να ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, για την έλλειψη αδείας εργαστηρίου παρασκευής τροφίμων.

7. Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "Κ. ΚΛΩΝΗ - Π. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ε. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΕ", επιχείρηση παραγωγής γλυκών κουταλιού, με έδρα το Αίγιο, Γέφυρα Σελινούντας, διότι κατά την εξέταση δείγματος προϊόντος "γλυκό σταφύλι", το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη ασφαλές - επιβλαβές για την υγεία, διότι περιείχε συντηρητικό βενζοϊκό οξύ (Ε210) σε ποσοστό 758 mg/κg, τιμή μεγαλύτερη της μέγιστης επιτρεπόμενης τιμής 500 mg/κg, σύμφωνα με τις ΚΥΑ 10755/2006 & 15523/2006.
8. Πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ΕΥΡΩ, στην επιχείρηση "ΑΦΟΙ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ ΟΕ", τυροκομείο, με έδρα το Χαβάρι Αμαλαιάδας Ηλείας, διότι η επιχείρηση μετέφερε, διένειμε και πώλησε μη ασφαλή τρόφιμα, γεγονός που εμπίπτει στις διατάξεις της KΥΑ 10755/2006 και κατά παράβαση του ΠΔ 56/1995.
Η ανωτέρω επιχείρηση ανέθεσε στο τυροκομείο "ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" την παρασκευή αναπληρώματος τυριού, το οποίο, σύμφωνα με την ΚΥΑ 15523/2006, παράρτημα VI, Κεφ. Α παρ. 2 α 4, χαρακτηρίζεται μη ασφαλές - ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, λόγω του ό,τι παρασκευάστηκε σε μη νομίμως λειτουργούσα επιχείρηση.

9. Πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000 ΕΥΡΩ, στην επιχείρηση "ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ", ψητοπωλείο - σνακ μπαρ, με έδρα την Αμφιλοχία, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν νωπά σφάγια χοιριδίων βάρους 50 κιλών άνευ των προβλεπομένων επισημάνσεων, καθώς και ανεπαρκές επίπεδο χώρων υγιεινής.

10. Πρόστιμο συνολικού ύψους 7.000 ΕΥΡΩ, στην επιχείρηση "Ν. ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ", τυροκομείο, με έδρα την Παναγίτσα Αρκαδίας, διότι κατείχε σκόνη γάλακτος χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη άδεια για την παρασκευή εδέσματος αναπληρώματος τυριού.
Τέλος, το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. αποφάσισε να ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, για την έλλειψη αδείας παρασκευής αναπληρώματος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.
Κέρδος online 31/3/2008 11:42

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Αγορά, σύνθετη λέξη όχι από γραμματικής, αλλά ουσίας,είναι η λέξη που συγκεντρώνει
παραγωγό,προμηθευτή-έμπορο,καταναλωτή.Είναι για ένα καταναλωτή αφανείς κρίκοι,σε
πολλούς ίσως άγνωστη΄, αλλά αυτοί είναι οι κρίκοι συνθέτουν την αλυσίδα.
Σαυτή την αλυσίδα καλούνται να παίξουν έργο,όλοι τους, καθένας τον ρόλο του.
Το Εμπόριο και αυτό διακρίνεται σε δύο φάσεις, εμπόριο μεταξύ παραγωγού,προμηθευτή-εμπόρου ,και εμπόρου-καταναλωτή.
Η αρχή γίνεται από τον παραγωγό και το τέλος ανήκει στον καταναλωτή.
Και οι δύο παραπάνω υπήρξαν από χρόνια στην προσπάθεια, και στην μοίρα τους,
αφημένοι καλή την πίστη.Από την μια ο ένας εργαζόταν και παρήγαγε προιόντα τα οποία
η τα έχανε παντελώς αφημένα σε κάποια ένωση, η οποία θα τα προωθούσε, ή τα άφηνε
στον χονδρέμπορο με λευκό δελτίο αποστολής στο σημείο που αναγραφόταν η τιμή,από
τον έμπορο κατά τα συμφέροντά του.
Σήμερα η αγορά ζει σε μια διεθνοποιημένη οικονομία,με προιόντα είτε γεωργικά είτε
βιομηχανικά που καταφθάνουν από παντού.
Οι έμποροι με τις διαφημιστικές τους καμπάνιες με γνώμονα το κέρδος έχουν δημιουργήσει στα θέλω του καταναλωτή επιπλέον ανάγκες.
Το κλειδί της ισορροπίας της Αγοράς, είναι μια και ζούμε σε ανοιχτή κοινωνία και
ελεύθερη οικονομία,η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής.
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε. την ευθύνη που έχει σήμερα ο Καταναλωτής.
Κανείς δεν πρέπει να νοιώθει αδύναμος, ανασφαλής και πιεσμένος,ο καταναλωτής
πρέπει να σταματήσει να γίνεται ομπρέλα απάθειας.
Ο καταναλωτής πρέπει να ψάχνεται να παίρνει ασφαλή ενημέρωση, πρέπει να συγκρίνει,
και μετά να αποφασίζει.
Καταναλωτής ενημερωμένος μπορεί να διακρίνει τον τρόπο και το μέσο της υπερβολής.
Η καταναλωτική του σκέψη να γίνει διευρυμένη ατζέντα που να χωράει όλες του τις καταναλωτικές ενέργειες, να διευρύνει στην σκέψη του την έννοια "καταναλωτής είμαι όταν πάω για ψώνια από κάποιο κατάστημα"
Ο καταναλωτισμός δεν έχει χρόνο δεν αποκλείει κανένα μας.Το Κράτος το ίδιο είναι
ο μεγάλος καταναλωτής,καθότι διαθέτει μηχανισμό που δέχεται υπηρεσίες από τρίτους,
Οι Επιχειρήσεις είναι καταναλωτές από τους προμηθευτές τους,ακόμα και οι άνθρωποι
που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα,στην βιομηχανοποιημένη εποχή μας, δέχονται προιόντα και υπηρεσίες, από τον δευτερογενή αλλά και τον τριτογενή τομέα.
Γνωρίζω,ζητώ διεκδικώ τα δικαιώματά μου είναι ρόλος ανθρώπινης αξιοπρέπειας που η
κοινωνία ,αφού τα απαιτεί από τον πολίτη-καταναλωτή θα πρέπει να καταλάβει ότι και
αυτά είναι τέλη ανταποδοτικά, δεν της ανήκουν,και θα πρέπει να τα επιστρέψει ως
οφείλει στον πολίτη καταναλωτή,χωρίς να τον ωθεί σε δικαστικές περιπέτειες προς
διεκδίκησή.
Η κοινωνία των δικαιωμάτων των πολιτών είναι ανηφορική οδός,πολλοί λένε ότι έχει
και ανασφαλή σημεία(λακκούβες) και χρειάζεται ενεργούς πολίτες,με αγωνιστική δράση και διεκδίκηση,
Για μας και για την Ενωσή μας είναι πρόκληση και πρόσκληση για ένα αγώνα με εθελοντικά κίνητρα που δεν διατάσσεται που θα έχει διάρκεια,αρκεί όλοι μας να
αναγνωρίσουμε το σκοπό της ομαδοποιημένης φωνής για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων που οφείλουμε στην κοινωνία του σήμερα και του αύριο.

Με εκτίμηση

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα η πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , κ.Μελάκη Ιωάννα,συνοδευόμενη από μέλη
του Δ.Σ, επισκέφθηκε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κ.Καραβιτάκη
Μάρκο, στα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου, σε προγραμματισμένη
συνάντηση, στα πλαίσια ενημέρωσης των σκοπών της νεοσυσταθείσας ΄Ενωσης.
Υπήρξε θερμή υποδοχή από τον Διοικητή κ.Καραβιτάκη,από μέλη της Διοίκησης,
ιατρικό προσωπικό,και εργαζομένους.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου κ.Μαρινάκης,
καθώς και ο Δ/ντης της νευροχειρουργικής ιατρός, κ.Γιώργος Αρχοντάκης.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης έγινε συζήτηση -αναφορά σε θέματα καταναλωτικής
φύσεως,αναπτύχθηκαν απόψεις,.
Ο κ.Καραβιτάκης φάνηκε καθαρά ευχαριστημένος για την επίσκεψη της
Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, γνώστης
όντος της Ευρωπαϊκής δράσης του αντίστοιχου καταναλωτικού φορέα,την δύναμη που
παίζει στην αγορά,υποσχέθηκε υποστήριξη από καρδιάς,ζήτησε συνδρομή
του φορέα στο Νοσοκομείο ,και ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο της
Ενωσης.-
-


Για την Ενωση


Η πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη . Εμμ. Αυγέρος

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΑ ΑΙΤΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων ενημερώνει

Το αγκάλιασμα, η ευαισθητοποίηση και η στήριξη της προσπάθειας μας από τα ΜΜΕ είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη-καταναλωτή

anaitolika.gr
(27-03-2008)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



Η Ενωσή μας, και τα μέλη της έχουν να παίξουν καινοτόμο ρόλο στην υλοποίηση του οράματος-στόχου στον ευαίσθητο τομέα του καταναλωτή.

Βρισκόμαστε στην αρχή, η αισιοδοξία που μας διακατέχει, μας δίνει δύναμη να ενεργοποιηθούμε τώρα, άμεσα, σήμερα και να πούμε:

-Ξοδεύω αυτό που χρειάζομαι, σκέφτομαι αποταμιευτικά, υπάρχει και το αύριο, εφαρμόζω βιώσιμη κατανάλωση.

-Κλείνω την βρύση, ξοδεύω το νερό που πρέπει.

-Αγοράζω τις ποσότητες που χρειάζομαι, δεν αγοράζω νωπό κρέας και ψάρι, για να τα βάλλω στον καταψύκτη μου(ο Κώδικας Τροφίμων) δεν το συνιστά.

-Προσέχω τους ηλεκτρικούς διακόπτες, και τις συσκευές δεν κάνω αλόγιστη χρήση.

-Δεν ξεχνώ την ανακύκλωση, περιοδικά, εφημερίδες δεν πετιούνται στην σακούλα απορριμάτων, έχουν δική τους θέση στον κάδο της ανακύκλωσης.

Δίνουμε την μάχη μας, αλλά αυτή η μάχη αφορά όλους μας, εμάς σαν Ενωση, αλλά και εσάς,γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές.
Καταναλωτές σε οτιδήποτε κάνουμε χρήση, είτε ανήκει σε ιδιώτες, είτε στο Κράτος.
Καταναλωτές, προϊόντων και υπηρεσιών, καταναλωτές στην υγεία, στην παιδεία, στον τουρισμό, στα μέσα μεταφοράς, σε νομικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Στην προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας έχουμε τον πρωταρχικό ρόλο, οφείλουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς, σύγκριση τιμών και μετά επιλογή.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή προϊόντων που θα μας παρέχουν την εγγύηση του προμηθευτή για την ασφάλειά τους.
Σήμερα ο καταναλωτής δεν είναι μόνος, είναι οργανωμένος σε καταναλωτικές ενώσεις, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει, τα προβλήματα ομαδοποιούνται και οι καταστρατηγήσεις εις βάρος των καταναλωτών αποφεύγονται, αντιμετωπίζονται
νομικά.
Η Ενωσή μας καλεί τους πολίτες-καταναλωτές που επιθυμούν να συστρατευθούν με τους σκοπούς της Ενωσής, να γίνουν μέλη της, γιατί τα καταναλωτικά προβλήματά θέλουν γνώση, επεξεργασία, εύρεση λύσης, θέλουν επαφή, ανάδειξη, προώθηση και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με συναντήσεις ενημέρωσης και αναγκαίες συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους στόχους.


Το αγκάλιασμα, η ευαισθητοποίηση και η στήριξη της προσπάθειας μας από τα ΜΜΕ είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη-καταναλωτή, και θα αποτελέσει μια πίεση για εκείνους που παραβιάζουν τα δικαιώματα του .

Νοιώσαμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε ειδικά, για την συμπαράστασή σας
στον αγώνα μας για το καταναλωτικό κίνημα

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Αλλάζω συμπεριφορά,,εφαρμόζω βιώσιμη κατανάλωση

Η Ενωσή μας,και τα μέλη της έχουν να παίξουν καινοτόμο ρόλο
στην υλοποίηση του οράματος-στόχου στον ευαίσθητο τομέα του
καταναλωτή.
Βρισκόμαστε στην αρχή, η αισιοδοξία που μας διακατέχει , μας δίνει δύναμη να
ενεργοποιηθούμε τώρα,άμεσα, σήμερα και να πούμε:
-Ξοδεύω αυτό που χρειάζομαι,σκέφτομαι αποταμιευτικά, υπάρχει
και το αύριο,εφαρμόζω βιώσιμη κατανάλωση.
-Κλείνω την βρύση, ξοδεύω το νερό που πρέπει.
-Αγοράζω τις ποσότητες που χρειάζομαι,δεν αγοράζω νωπό κρέας και
ψάρι, για να τα βάλλω στον καταψύκτη μου(ο Κώδικας Τροφίμων) δεν το
συνιστά.
-Προσέχω τους ηλεκτρικούς διακόπτες,και τις συσκευές δεν κάνω αλόγιστη
χρήση.
-Δεν ξεχνώ την ανακύκλωση,περιοδικά, εφημερίδες δεν πετιούνται στην σακούλα
απορριμάτων, έχουν δική τους θέση στον κάδο της ανακύκλωσης.
Δίνουμε την μάχη μας, αλλά αυτή η μάχη αφορά όλους μας, εμάς σαν Ενωση ,αλλά
και εσάς,γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές.
Καταναλωτές σε οτιδήποτε κάνουμε χρήση,είτε ανήκει σε ιδιώτες, είτε στο Κράτος.
Καταναλωτές,προϊόντων και υπηρεσιών,καταναλωτές στην υγεία,στην παιδεία,
στον τουρισμό,στα μέσα μεταφοράς,σε νομικές υπηρεσίες κ.λ.π
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας έχουμε τον πρωταρχικό ρόλο,
οφείλουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς,σύγκριση τιμών και μετά επιλογή.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή προϊόντων που θα μας παρέχουν
την εγγύηση του προμηθευτή για την ασφάλειά τους.
Σήμερα ο καταναλωτής δεν είναι μόνος,είναι οργανωμένος σε καταναλωτικές
ενώσεις,μπορεί και πρέπει να συμμετέχει, τα προβλήματα ομαδοποιούνται
και οι καταστρατηγήσεις εις βάρος των καταναλωτών αποφεύγονται, αντιμετωπίζονται
νομικά.
Η Ενωσή μας καλεί τους πολίτες-καταναλωτές που επιθυμούν να συστρατευθούν με
τους σκοπούς της Ενωσής, να γίνουν μέλη της,γιατί τα καταναλωτικά προβλήματά
θέλουν γνώση,επεξεργασία εύρεση λύσης, θέλουν επαφή,ανάδειξη,προώθηση και
ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με συναντήσεις ενημέρωσης και αναγκαίες
συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους στόχους.
Το αγκάλιασμα, η ευαισθητοποίηση και η στήριξη της προσπάθειας μας από τα ΜΜΕ είναι ένα ελπιδοφόρο
μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη-καταναλωτή, και θα αποτελέσει
μια πίεση για εκείνους που παραβιάζουν τα δικαιώματα του .

Για την Ενωση

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ. Αυγέρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επισκέψεις της Ομάδας Κοινωνικής Στήριξης Πολιτών - (Ο.Κ.Σ.Π.)

Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει,να
προβάλλει και να προωθήσει τις θέσεις μας, όσο αφορά σε θέματα
κοινωνικής στήριξης,
πολιτών-καταναλωτών , ενημερώνει ότι, η Ομάδα Κοινωνικής Στήριξης
Πολιτών- Καταναλωτών,
(Ο.Κ.Σ.Π.),τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί χώρους που φιλοξενούνται άτομα,
(περιστασιακά-μόνιμα) που χρήζουν κοινωνική
στήριξη(Νοσοκομείο,Γηροκομείο,Θεραπευτήριο
Χρονίων Παθήσεων, Στέκι Μεταναστών, Α.μ.Ε.Α κ.λ.π),προκειμένου να
μάθει νακαταγράψει,και
να υποστηρίξει τυχόν υπάρχοντα προβλήματα.
Επίσης καλούμε κάθε πολίτη που έχει υποστεί τις συνέπειες εκτάκτου
κρίσεως,(ασθένεια,απώλεια δικού του ανθρώπου,διαζύγιο,εγκατάλειψη
κ.λ.π), να μην διστάσει
να μας το γνωστοποιήσει,ή ακόμα αν είναι γνώστης κοινωνικού
προβλήματος συντοπίτη μας,
καλό θα είναι να ενημερώσει την Ένωσή μας.ΣΤΟ ΤΗΛ.6981463775
Η (Ο.Κ.Σ.Π.) ,έχει στελεχωθεί από εθελοντές επιστήμονες που μάχονται
κατά της κοινωνικής
ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων.

Για την Ενωση


Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ.Αυγέρος

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008


κ.Τιτής Πρόεδρς Ε.Π.Κ.Σ με την κ.Μελάκη Ιωάννα πρόεδρο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ & ΧΑΝΙΩΝ

Διαβάστε το άρθρο του Νικ. Ι. Ντερμανάκη : Με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί και άκυροι 14 όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

anaitolika.gr
(22-03-2008)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



Η Πρόεδρος της 'Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ) κ.Μελάκη Ιωάννα,στα πλαίσια γνωριμίας με άλλες καταναλωτικές Ενώσεις, είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης
Καταναλωτών Σερρών (ΕΠΚΑΣ) κ. Τίτη Χρήστο και τον γραμματέα αυτής κ. Δάγκο Κωνσταντίνο και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε προβλήματα καταναλωτικής φύσεως.

Οι απόψεις που αντάλλαξαν σε καταναλωτικά θέματα ήταν εποικοδομητικές, της ευχήθηκαν καλή επιτυχία και ότι θα την υποστηρίξουν στην προσπάθεια της για το συμφέρον πάντα του Καταναλωτή.

Υποσχέθηκαν πλήρη στήριξη στην Πρόεδρο, συνεργασία και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.



Εκ της Ενώσεως


Ο αντιπρόεδρος Ο γραμματέας

Παπαλάς Γεώργιος Εμμανουήλ Αυγέρος

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

αριθμός πρωτ: 8941
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ : Δημιουργία αυστηρού πλαισίου για τις διαφημίσεις τροφίμων ζητούν οι ενώσεις καταναλωτών.

Δεκάδες ενώσεις καταναλωτών παγκοσμίως ζητούν την επιβολή αυστηρών περιορισμών όσον αφορά τη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων δια μέσου της τηλεόρασης, του Διαδικτύου αλλά και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στις επιθετικές πρακτικές διαφήμισης που παρατηρούνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής διαφήμισης (social networking), οι οποίες είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους εφήβους.

Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία των 50 ενώσεων καταναλωτών παγκοσμίως, επισημαίνεται ότι 177 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία, την ίδια ώρα που οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων ξοδεύουν υπέρογκα ποσά (περίπου 10 δις ευρώ το 2006 για τη διαφήμιση).

Επειδή στα πλαίσια αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας και των άλλων ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, οι ενώσεις καταναλωτών προτείνουν την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων με χαμηλή διατροφική αξία, την χρησιμοποίηση ηρώων κόμικς και διάσημων εφήβων στις διαφημίσεις, καθώς και τα δώρα και τους διαγωνισμούς.

Επειδή με επανειλημμένες ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τη μεγάλη διατροφική αξία της κρητικής διατροφής και την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθησή της ιδιαίτερα στους νέους, χωρίς να λαμβάνεται μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία για την αξιοποίηση ενός σοβαρού πλεονεκτήματος στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να προβούν στην υλοποίηση των μέτρων που προτείνουν οι ενώσεις καταναλωτών παγκοσμίως που αφορούν την απαγόρευση των διαφημίσεων σε προϊόντα με χαμηλή διατροφική αξία, την χρησιμοποίηση ηρώων κόμικς καθώς και τα δώρα και τους διαγωνισμούς, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά και οι έφηβοι , αφού εκτός της τηλεόρασης κάνουν και ευρεία χρήση του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, όπου οι σημερινές πρακτικές διαφήμισης τα έχουν κατακλύσει.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Με δικαστικές αποφάσεις Ακυροι- Καταχρηστικοί 14 όροι των Τραπεζών

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.
ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗΣ*
Με δικαστικές αποφάσεις έ-
χουν κριθεί ως καταχρηστικοί και
άκυροι 14 όροι που επιβάλλουν οι
τράπεζες στις συναλλαγές με τους
πελάτες τους. Οι όροι αυτοί αφο-
ρούν:
1)Αναδρομική επιβάρυνση
τόκων σε χρήση πιστωτικής
κάρτας με χρέωση από την ημέρα
διεξαγωγής της συναλλαγής και
όχι από την ημερομηνία εξόφλη-
σης που αναφέρεται στο λογαρια-
σμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται
να προκαλεί οικονομική επιβά-
ρυνση στον καταναλωτή για τό-
κους 35 ημερών κατά μέσο όρο.
2)Χρέωση προμήθειας 1,40 ευ-
ρώ για κατάθεση σε λογα-
ριασμό τρίτου προσώπου, παρ’
όλο που η κατάθεση φέρεται να
λειτουργεί υπέρ της ίδιας της
τράπεζας, δεδομένου ότι προκά-
λεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρη-
μάτων. Το ποσό αυτό δεν δικαιο-
λογείται ως κόστος για την έκδο-
ση απόδειξης
3)Επιβαλλόμενα έξοδα αδρά-
νειαςαπό 0,60-1 ευρώ μηνι-
αίως για λογαριασμούς κατάθε-
σης που μένουν ακίνητοι για πε-
ρισσότερο από 18 μήνες αν και δεν
αιτιολογείται επαρκώς πως προ-
κύπτουν έξοδα και για κινούμε-
νους και για ακίνητους λογαρια-
σμούς, ενώ λογικά εξοικονομούν
οι τράπεζες λειτουργικό κόστος
από τη μη κίνηση.
4)Κλιμακωτή χρέωση από 3-20
ευρώ σε ανάληψη μετρητών
από πιστωτική κάρτα χωρίς ε-
παρκή αιτιολόγηση των εξόδων
των εμφανισθέντων ως λειτουργι-
κών.
5)Υπέρογκη χρέωση για εξέ-
ταση αιτήματος δανειοδό-
τησης.
6)Προμήθεια ή έξοδα 50 ευρώ
για χορήγηση βεβαίωσης ο-
φειλών για μεταφορά χρέους σε
άλλη τράπεζα.
7)Χρέωση τόκων εφ’ όλου του
κατατεθειμένου σε δεσμευ-
μένο λογαριασμό ποσού σε περί-
πτωση σταδιακής εκταμίευσης
του στεγαστικού δανείου.
8)Επιβολή εξόδων κίνησης σε
λογαριασμούς ταμιευτηρίου
ή τρεχούμενους 0,80 ευρώ ανά κί-
νηση μετά την τέταρτη κίνηση μη-
νιαίως.
9)Δυνατότητα μονομερούς
διαμόρφωσης επιτοκίων κα-
ταθέσεων.
10)Έξοδα τήρησης και πα-
ρακολούθησης λογαρια-
σμών μικροκαταθετών (με μηνι-
αίο όριο μικροκατάθεσης καθορι-
ζόμενο από την τράπεζα).
11)Δυνατότητα της τράπε-
ζας, κατά παράβαση
τηςαρχής της διαφάνειας, να προ-
χωρά σε μεγαλύτερη αναπροσαρ-
μογή και αύξηση του κυμαινόμε-
νου επιτοκίου στις πιστωτικές
κάρτες από εκείνη στην οποία
προβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρι-
κή Τράπεζα.
12)Μειωμένη ευθύνη της
Τράπεζας για παράνομη
χρήση του βιβλιαρίου κατάθεσης.
13)Μονομερής μεταβολή ε-
πιβαρύνσεων στις πιστω-
τικές κάρτες και στις καταθέσεις.
14)Μονομερής καθορισμός
των ημερών δέσμευσης,
διαθεσιμότητας και μετάθεσης
της έναρξης της τοκοφορίας.
Καλούμε τους καταναλωτές
να μην πραγματοποιούν συναλ-
λαγές με τράπεζες που επιβάλ-
λουν αυτούς τους άκυρους και κα-
ταχρηστικούς όρους. Η Ένωσή
μας στο άμεσο μέλλον σε συντονι-
σμό με άλλες οργανώσεις κατανα-
λωτών της χώρας μας θα επιδιώ-
ξει τη δικαστική ακύρωση και άλ-
λων όρων τραπεζικών συναλλα-
γών που ενέχουν καταχρηστικό-
τητα και καταδολίευση και θα α-
γωνιστεί για την προώθηση της
συναλλακτικής διαφάνειας.
* Νομικός σύμβουλος
Ένωσης Προστασίας
Καταναλωτών Χανίων.

ΠΗΓΉ Χανιώτικα Νέα

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

΄Ενωσή μας, (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ως ευαισθητοποιημένος τοπικός φορέας, δεν ψάχνει
το δένδρο, αλλά το δάσος,γιααυτό , συμβολικά συμμετέχει στον εορτασμό της
Παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας και τονίζει ότι:
- Θα ενεργοποιήσει πολύ σύντομα πολίτες και φορείς,με ημερίδες
(περιβαλλοντολογικού περιεχομένου, με ειδικούς επιστήμονες)ώστε να
αφυπνιστεί η περιβαλλοντολογική τους
συνείδηση.
-Θα ερευνήσει τις καταστρατηγήσεις φορέων και πολιτών για
αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων από θαμνώδεις-χορτολιβαδικές-δασικές σε
οικοπεδικές.
-Θα συνεργαστεί με κάθε φορέα που θελήσει δενδροφύτευση.
Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), οραματίζεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο,
όσο αφορά το περιβάλλον και έχει στόχο με σαφή προσδιορισμό, στην
διαφύλαξη του,
γιαυτό λέει ΟΧΙ στην απρογραμμάτιστη, ληστρική και ανεξέλεγκτη
ανθρώπινη παρέμβαση
(ηθελημένη πυρκαγιά, λατομεία,σκουπίδια, υδροφόρο ορίζοντα κ.λ.π).
Τα θαμνώδη φυτά,ευλογημένα είναι, να είναι και
αρωματικά,(φασκόμηλο,θυμάρι, δενδρολίβανο κ,λ,π),
ζητάμε να παραμείνουν στα βραχώδη βουνά μας,θα υπερασπιστούμε τα λίγα
δέντρα που έχουμε και εάν ο καθένας μας φυτέψει και από ένα δένδρο
ίσως μια μέρα και εδώ έχουμε δάσος να το γιορτάζουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ. Αυγέρος

ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ


Στο μικροσκοπιο και οι προ του 2003 χορηγήσεις με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας.

Σφίγγουν ακόμη περισσότερο οι στρόφιγγες των χορηγήσεων δανείων, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση με την οποία θα καταγράφονται στον «λευκό Τειρεσία» και τα δάνεια που έχουν ληφθεί προ του 2003.

Με την καταγραφή και αυτών των δανείων που συνολικά ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη και θα μπορούν να απορρίπτουν τη χορήγηση δανείου, εάν διαπιστώσουν ότι έχει κι άλλες οφειλές, έστω κι αν τις εξυπηρετεί κανονικά. Ή τουλάχιστον δεν θα μπορούν να επικαλούνται την έλλειψη στοιχείων, κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού χορηγούν αφειδώς δάνεια αγνοώντας τη σύσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των μηνιαίων δόσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη. Δεν θα μπορούν να επικαλούνται την έλλειψη στοιχείων και τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, για να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Αυτή στιγμή στον «λευκό Τειρεσία» δηλαδή στη λίστα των υποχρεώσεων των δανειοληπτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούνται κανονικά, έχουν καταγραφεί τα δάνεια που έχουν συναφθεί από το 2003 και μετά. Τα στοιχεία των δανειοληπτών και των οφειλών τους προ του 2003, δηλαδή πριν από τη δημιουργία του «λευκού Τειρεσία», δεν καταγράφηκαν καθώς η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή θεώρησε ότι θα παραβιάζονταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών, οι οποίοι, όταν υπέγραφαν τη δανειακή σύμβασή τους, δεν είχαν συμφωνήσει στην καταχώριση των στοιχείων τους και στην πρόσβαση σε αυτά όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτή την κατηγορία των «παλαιών» δανείων περιλαμβάνονται το 62% των στεγαστικών, δηλαδή υπόλοιπα ύψους 42,2 δισ. ευρώ και το 36% των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, που αντιστοιχεί σε ποσό 11,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 53,5 δισ. ευρώ επί συνόλου 99,6 δισ. ευρώ αυτών των δύο κατηγοριών δανείων.

Με τη ρύθμιση που μελετά το υπουργείο Οικονομίας, ύστερα από εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος, και αυτές οι οφειλές θα ενταχθούν στον «λευκό Τειρεσία», με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων δανειοληπτών, ακόμη κι αν αυτές έχουν αναληφθεί πριν από το 2003. Οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση αυτού του μέτρου, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά για το τραπεζικό σύστημα, είναι οι εξής:

Θα καταστεί πιο δύσκολη η χορήγηση νέων δανείων σε όσους έχουν ήδη σωρεύσει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.

Οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα στοιχεία, για να κάνουν πληρέστερη ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου πελάτη τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να διαφοροποιούν τα επιτόκια ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ του πελάτη. Με τον «λευκό Τειρεσία» να περιέχει λιγότερα από το 50% των υπολοίπων δανείων, οι συνεπείς δανειολήπτες πληρώνουν το ρίσκο που έχουν για την τράπεζα και οι εν δυνάμει ασυνεπείς.

Ταυτόχρονα και οι τράπεζες θα απολέσουν το επιχείρημα της έλλειψης στοιχείων, όταν διαπιστώνεται ότι οι δόσεις των δανείων που έχουν χορηγήσει σε κάποιο δανειολήπτη ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος. Το όριο αυτό είναι ενδεικτικό και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η υπέρβασή του αυξάνει τον κίνδυνο υπερχρέωσης και αδυναμίας εξυπηρέτησης των οφειλών. Επίσης, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αποδώσουν τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην έλλειψη στοιχείων και τον εξ αυτής αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της ΤτΕ, τον περασμένο Ιούλιο το περιθώριο ήταν στην Ελλάδα 4,33% έναντι 3,05% στην Ευρωζώνη.

Η επέκταση του «λευκού Τειρεσία» και στα προ του 2003 δάνεια εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις άμυνες του πιστωτικού συστήματος και θα περιορίσει τον κίνδυνο υπερδανεισμού των νοικοκυριών ειδικά σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων και σε μια αγορά, όπως η ελληνική, όπου το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση είναι ανησυχητικά υψηλό.

ΣΤΟ 5,1% ΤΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΔΑΝΕΙΑ

Το 2007 σε καθυστέρηση ήταν το 5,1% του συνόλου των υπόλοιπων δανείων, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, όταν στην Ευρωζώνη τα καθυστερούμενα αντιστοιχούν στο 2,9% του συνόλου. Τα στεγαστικά εμφανίζουν καθυστέρηση σε ποσοστό 3,4% ή 2,2 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά 6,6% ή 2 δισ. ευρώ. Το 2% με 2,5% ή 90.000 νοικοκυριά επί συνόλου δύο εκατομμυρίων δανειοληπτών, δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ αντίστοιχος αριθμός νοικοκυριών έχει δανεισθεί χρήματα που ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό φαινόμενο, εκτός από τις θεσμικές παρεμβάσεις, όπως της επέκτασης του «λευκού Τειρεσία, η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να περιορίσουν έως το τέλος του 2008 τα μη εξυπηρετούμενα στο 3,5%, δηλαδή να διαγράψουν 3 δισ. ευρώ επισφάλειες, έτσι ώστε τα δάνεια σε καθυστέρηση να περιορισθούν στα 7 δισ. ευρώ.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μηδενική ανοχή στην παράνομη εγκατάσταση κεραιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ









Η Ένωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ενώνει την φωνή της με την αγωνία και αγανάκτηση των
κατοίκων του Ακρωτηρίου, και δια της Προέδρου της κ.Μελάκη Ιωάννας δηλώνει
τα εξής:
1)Συμπόρευση και σύμπραξη με κάθε φορέα του Ακρωτηρίου, προς τους υπεύθυνους
αποξήλωσης των παράνομα εγκαταστημένων κεραιών.
2)Νομική κάλυψη, ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις σαυτούς που παρανομούν.
3)Δημοσιοποίηση μέσω ΜΜΕ .
4)Θα δέχεται καταγγελίες πολιτών, που πέφτει στην αντίληψή τους,νέα εγκατάσταση
κεραίας για άμεσο και επιτόπιο έλεγχο, νόμιμης εγκατάστασης.
5)Προτείνει εθελοντική περιφρούρηση από κατοίκους της κάθε περιοχής.
Η Ενωση μας ως ένας ευαισθητοποιημένος φορέας που νοιάζεται για το περιβάλλον,
δίνει μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε και σε οποιονδήποτε το επιβαρύνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέαs

Ιωάννα Μελάκη Εμμ.Αυγέρος

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ

Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) πιστεύοντας ότι η ΄Ενημέρωση και η απάντηση σε βασικά ερωτήματα,της καθημερινότητας,
τουπολίτη-καταναλωτή είναι ένα από τους βασικούς στόχους της, θα προσπαθήσει
να κάνει κατανοητό τι πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ εκτός από το καταναλωθέν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στους λογαριασμούς τηςΔ.Ε.Η πληρώνουμε εισφορά υπέρ τρίτων(Δημοτικά Τέλη,Δημ.Φόρο,Τ.ΑΠ και Ε.Ρ.Τ)

Η ΔΕΗ βάσει του Ν.2130/93 δικαιούται να εισπράττει σε ενιαίο λογαριασμό, αφενός μεν το καταναλωθέν ρεύμα αλλά και ποσά τα οποία σε ξεχωριστή στήλη να διευκρινίζει
υπέρ τρίτων,π.χ φόρο ακίνητης περιουσίας , τα οποία συμβατικά έχει δεχτεί να τα εισπράττει και να τους τα αποδίδει.

Επίσσης βάση των Νόμων 25/75, 29/76, και 1080/80, η ΔΕΗ υποχρεούται να εισπράττει τα ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου.

Η χρέωση των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.) του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) γίνεται σύμφωνα με τα χρεωσταία τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση.

Το ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβλήθηκε με το Νόμο 1730/87. Με βάση το άρθρο 14 του νόμου αυτού υποχρέωση για την καταβολή της εισφοράς έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε μετρητή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
· Οι αγροτικοί πελάτες (Ν. 2644/98),

· Οι μετρητές των οποίων η αξία του ρεύματος δεν υπερβαίνει τα € 1,47 μηνιαίως (Ν. 2644/98), και
· Οι μετρητές από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξαρτήτως της χρήσης τους (Ν. 3419/2005).
Εκείνο που θα διεκδικήσουμε οι καταναλωτικές ενώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο είναι να διαχωριστούν οι απαιτήσεις προς τρίτους και να γυρίσουν στους φορείς τους.
Είναι ανέντιμο να εκβιάζεται ο πολίτης καταναλωτής, μικροκαταναλωτής, σήμερα,
με όλες αυτές τις απαιτήσεις προς τους τρίτους για μια παροχή βασικού αγαθού
που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι καταναλωτικές οργανώσεις μπορούν να πετύχουν πολλά, αλλά θέλουν την
στήριξη ενεργών πολιτών, που να μη χαρίζουν τα δικαιώματά τους σε κανένα.



Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Ερώτηση βουλευτή με καταναλωτική συνείδηση

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ,

Σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων ως προς τον τόπο παραγωγής και προέλευσης.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων ως προς τον τόπο παραγωγής και προέλευσης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι καταναλωτές σήμερα βομβαρδίζονται με πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν. Ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται οι πληροφορίες αυτές γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκος, ενώ η ποιότητα της επισήμανσης των τροφίμων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το ένα προϊόν στο άλλο. Βασικό πρόβλημα για τους καταναλωτές αποτελεί, σύμφωνα με περυσινή έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η ελλιπής και συχνά παραπλανητική πληροφόρησή τους ως προς την καταγωγή των τροφίμων που αγοράζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου η διεύθυνση και το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων της Εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», δεν παρέχονται επαρκείς ενδείξεις που να πιστοποιούν τον τόπο προέλευσης του αλατιού, δηλαδή την καταγωγή ενός προϊόντος που μαζικά καταναλώνουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η έλλειψη αυτή, εκτός της παραπλανητικής ενημέρωσης του καταναλωτή, πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των «Ελληνικών Αλυκών», αφού χωρίς γεωγραφικές ενδείξεις στην ετικέτα του τελικού προϊόντος, ο καταναλωτής δεν ξέρει αν πρόκειται όντως για το υψηλής ποιότητας αλάτι που παράγεται στον τόπο μας ή για κάποιο άλλο, εισαγόμενο, χαμηλότερης ποιότητας.

Στην Ελλάδα, όπως και στις λοιπές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πληροφορίες που δίδονται από τις ετικέτες των προσυσκευασμένων προϊόντων καθορίζονται, σε μεγάλο βαθμό, από τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ.

Σύμφωνα με την εν λόγω Οδηγία σε κάθε προϊόν είναι υποχρεωτική η καταγραφή του ονόματος ή της εμπορικής επωνυμίας και της διεύθυνσης του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Η αναγραφή όμως του τόπου παραγωγής ή προέλευσης των τροφίμων, αν και προβλέπεται για τις περιπτώσεις εκείνες που οι άλλες πληροφορίες στην ετικέτα δημιουργούν πλάνη ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης, στην πράξη δεν εφαρμόζεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τον καταναλωτή. Έτσι σήμερα ο έλληνας καταναλωτής βρίσκει στα ράφια πολλά προϊόντα τα οποία παρέχουν μεν πληροφορίες ως προς την χώρα προέλευσης, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι το τελικό προϊόν προέρχεται όντως από έλληνες παραγωγούς και δεν έχει απλώς συσκευασθεί στην Ελλάδα.


Δεδομένου, λοιπόν, ότι:
α) Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η απαίτηση των ελλήνων καταναλωτών να γνωρίζουν τον τόπο παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουν.
β) Ο έλληνας καταναλωτής εμπιστεύεται και αναζητά τα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα.γ) Η παραπλάνηση του καταναλωτή από εσφαλμένες και ελλιπείς ετικέτες ως προς την προέλευση των τροφίμων έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα αγροτικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)
Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα ελλιπούς πληροφόρησης του έλληνα καταναλωτή αναφορικά με τον τόπο προέλευσης των συσκευασμένων τροφίμων;
2) Υπάρχει σχετική εγκύκλιος ή Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει τα ακριβή κριτήρια σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται η δυνατότητα της Οδηγίας 13/2000/ΕΚ για αναγραφή του τόπου παραγωγής ή προέλευσης των τροφίμων;
3) Υπάρχει η δυνατότητα αναγραφής γεωγραφικού προσδιορισμού στην ετικέτα των τροφίμων, πέρα από τα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει επ’ ακριβώς την περιοχή προέλευσης τους;»

Γραφείο Τύπου

Σπήλιου Λιβανού

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), σας παραθέτει ως έχει, την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή για το περιβάλλον για
ενημέρωση και το φωνάζουμε, είμαστε ευαίσθητοι σαυτόν τον τομέα, θα δώσουμε την
μάχη μας, το αξίζουν τα παιδιά μας .

{Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σχετικά με την Εκστρατεία για την αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς για το Περιβάλλον}

Συνέντευξη Τύπου του Ινστιτούτου Επικοινωνίας για την
Εκστρατεία-παρέμβαση για την αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς για το Περιβάλλον
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008
Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας
Καλλιθέα, Αθήνα
http://www.instofcom.gr/dro/

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο Επικοινωνίας για την απόφαση του να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή των ανθρώπων της επικοινωνίας δίνει και σε μας, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης την ευκαιρία υποστηρίζοντας τη προσπάθεια αυτή, να προσθέσουμε τις ιδέες και τις δυνάμεις μας σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα.

Η συζήτηση για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καινούρια.

Αντίθετα θα έλεγα ότι τείνει να γίνει ρουτίνα, αφού οι πάντες χωρίς δυσκολία φροντίζουν, σε κάθε τους πράξη και διακήρυξη, να βάζουν και μια φιλοπεριβαλλοντική πινελιά ή κορώνα.

Εκείνο όμως που πραγματικά απουσιάζει από αυτή την ιστορία είναι ένα καθαρό αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο.

Ένα αφήγημα για το περιβάλλον που θα έχει προτάσεις, χρονοδιαγράμματα και κυρίως διακριτούς ρόλους για το καθένα.

Την διεθνή κοινότητα, την Ελληνική πολιτεία, τη καθεμιά και το καθένα από μας.

Σίγουρα η δράση και των τριών αυτών παραγόντων μας αφορά.

Ωστόσο εκείνο που όχι μόνο μας αφορά, αλλά ταυτόχρονα εξαρτάτε απόλυτα από μας είναι το τι μπορούμε και το τι είμαστε διατεθειμένοι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προκειμένου να συμβάλουμε στη προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή ακριβώς η διάσταση είναι που δίνει στη πρωτοβουλία που ξεκινά σήμερα, ξεχωριστή βαρύτητα.

Εμείς στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή γνωρίζουμε πολύ καλά τις επιπτώσεις, αρνητικές ή θετικές, που μπορεί να έχουν οι καταναλωτικές συνήθειες, στο περιβάλλον.

Για αυτό και η φροντίδα για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών για την βιώσιμη κατανάλωση αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα.

Η βιώσιμη κατανάλωση, είναι η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η οποία ελαχιστοποιεί τη καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Η βιώσιμη κατανάλωση είναι απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές για να βοηθήσουμε το πλανήτη.

Μπορούμε να έχουμε τη δική μας καθοριστική συνδρομή, δείχνοντας υπευθυνότητα και διάθεση για αλλαγή ρότας

Στις καθημερινές μας συνήθειες

  • φροντίζοντας να μην ρυπαίνουμε τις περιοχές που πηγαίνουμε για αναψυχή και ανανέωση
  • περιορίζοντας τη χρήση χημικών καθαριστικών στη καθαριότητα του σπιτιού
  • επαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορούμε

Στις αγορές μας

  • προτιμώντας προϊόντα εποχής που για τη παραγωγή τους δαπανάτε λιγότερη ενέργεια
  • επιλέγοντας προϊόντα με τη ετικέτα eco που δηλώνει ότι αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον
  • αποφεύγοντας να αγοράσουμε προϊόντα που αποτελούνται από πολλές συσκευασίες και περιτυλίγματα ή προϊόντα από είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας

  • αποφεύγοντας να αφήνουμε αναμμένα φώτα στο σπίτι όταν δεν υπάρχει ανάγκη
  • κάνοντας ορθολογική χρήση κλιματιστικών και καλοριφέρ
  • ρυθμίζοντας στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας το ψυγείο
  • αποφεύγοντας να αφήνουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, αφού τα κλείσουμε, σε κατάσταση αναμονής (stand by), γιατί αυτό σημαίνει επιπλέον σπατάλη ενέργειας 10-15% για κάθε νοικοκυριό

Στην ανακύκλωση

  • χωρίζοντας ανά κατηγορία τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν όπως χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό
  • προσπαθώντας να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης για προϊόντα που δεν χρησιμοποιούμε τακτικά πια
  • αποφεύγοντας να πετάμε στους κάδους ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές
  • κάνοντας καθημερινή μας συνήθεια το τρίπτυχο, μειώνω- επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω

Στις μετακινήσεις μας στη πόλη

  • χρησιμοποιώντας πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • κάνοντας τις μικρές αποστάσεις με τα πόδια
  • συντηρώντας σωστά και τακτικά το αυτοκίνητο μας
  • οδηγώντας με ρυθμούς που δεν αυξάνουν τη σπατάλη ενέργειας αλλά και τη φθορά κινητήρα και ελαστικών

Στην εξοικονόμηση νερού

  • μην αφήνοντας το νερό να τρέχει ακατάπαυτα όταν βουρτσίζουμε δόντια ή πλένουμε τα πιάτα
  • διορθώνοντας άμεσα τις διαρροές που υπάρχουν στο σπίτι
  • ποτίζοντας ορθολογικά το κήπο ή νωρίς το πρωί, ή αργά το βράδυ

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που περιλαμβάνονται στο έντυπο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες και που όπως διαπιστώσατε αφορούν δράσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος όλοι μας μπορούμε να κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη.

Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε, ιδίως τον 20ο αιώνα, οδήγησε σε υπερκατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι η υποβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και η απειλή νέων κινδύνων για το μέλλον του πλανήτη και την υγεία μας.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω ένα βιβλίο του συγγραφέα Jared Diamond. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται πως ένα σύνολο πέντε παραγόντων με κοινό παρανομαστή το περιβάλλον οδήγησαν στη κατάρρευση κοινωνιών του παρελθόντος, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τι κοινό είχαν οι κοινωνίες αυτές μεταξύ τους;

Ήταν όλες τους, η κάθε μια στην εποχή τους, οι πιο εξελιγμένες και φαινομενικά οι πιο πολιτισμένες και προηγμένες σε παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών στους πολίτες.

Όπως καλή ώρα οι Η.Π.Α. ή η Ευρώπη σήμερα.

Ποια ήταν τα πέντε σύνολα των παραγόντων

  1. Καταστροφή του περιβάλλοντος με πρακτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, κατασπατάλησης υδάτινων πόρων και καταστροφής μεγάλων δασικών εκτάσεων.
  2. Κλιματικές αλλαγές με τακτική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
  3. Ασταθείς εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που διαταρασσόταν όταν οι πληθυσμοί αυξανόταν και η γη αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες για διατροφή.
  4. Εχθροπραξίες και πόλεμοι.
  5. Αντιδράσεις που στην ουσία ήταν μη έγκαιρη αντίληψη της επιτακτικής ανάγκης για δράση, των ανθρώπων στα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε εποχής.

Μη μου πείτε ότι όλα αυτά, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών μας φαίνονται άγνωστα, μακρινά ή αδιάφορα.

Η ιστορία είναι εδώ για να μας διδάσκει.

Όχι να μας πανικοβάλει και να μας οδηγεί σε υστερίες.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν με τις γνώσεις, τις παραστάσεις και τα μέσα που έχουμε σήμερα επιτρέψουμε στο κόσμο μας να συνεχίσει το κατήφορο στον οποίο βρίσκεται σε θέματα περιβάλλοντος.

Και μαζί με την απαίτηση για αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος, από τους ισχυρούς του κόσμου, πρέπει και εμείς με τις δράσεις και τις συνήθειες μας να συμβάλουμε στη προστασία του πλανήτη.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

15 Μαρτίου 2008 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ




15 Μαρτίου 2008 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η ΄Ένωση μας όχι μόνο χαιρετίζει την 15 Μαρτίου 2008, σαν ιστορική
μέρα,που καθιερώθηκε
με απόφαση του Ο.Η.Ε το 1983 "ως παγκόσμια ημέρα καταναλωτή", αλλά και
καλεί όλους
τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, για διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων του
καταναλωτικού κινήματος,με ενεργό δράση,πλήρη ενημέρωση,προστασία και διεκδίκηση αυτών που είναι
-Δικαίωμα επιβίωσης
-Δικαίωμα ασφάλειας-υγείας
-Δικαίωμα εκπαίδευσης
-Δικαίωμα σωστής πληροφόρησης
-Δικαίωμα συμμετοχής σ αυτά που με αφορούν,
-Δικαίωμα να ζω σε μη μολυσμένο περιβάλλον
-Δικαίωμα να διεκδικώ.
Η ΄Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη τις ημέρες αυτές από
την βροχή καταγγελιών
που δέχτηκε από καταναλωτές,με προβλήματα που τους δημιούργησε η
ΔΕΗ και αφορούσαν
(βλάβη ηλεκτρικών συσκευών ,λόγω διακοπής ηλεκτρικού
ρεύματος,εγκλωβισμό σε ασανσέρ,αλλοίωση
τροφίμων)επίσης επιβάρυνση του περιβαλλοντικού τους χώρου από την
εναπόθεση απορριμάτων και άλλες
καταγγελίες που θιγόταν βασικά καταναλωτικά τους δικαιώματα.
,και το ερώτημα είναι,
στα αλήθεια γιορτάζουν οι καταναλωτές;
Οι απαντήσεις τους είναι: Ζούμε με ανασφάλεια, η ακρίβεια είναι
αβάσταχτη για μισθωτούς,
και χαμηλοσυνταξιούχους,οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς σε τιμές
προϊόντων και υπηρεσιών,
η υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων,η αμφίβολη προέλευση
των,ακατάλληλα τρόφιμα
βρίσκονται στα ράφια των επιχειρήσεων,το περιβάλλον μολύνεται.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,τιμά και σέβεται τις κατακτήσεις του καταναλωτικού
κινήματος έως σήμερα,
υπόσχεται συνεχή δράση,νέους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων
του πολίτη-καταναλωτή
για ξεπέρασμα "του θέλω σεβασμό των δικαιωμάτων μου ως καταναλωτής",
στο 'απαιτώ και το
διεκδικώ.
Υπάρχουν λαοί στον κόσμο ,που στερούνται βασικά τους δικαιώματα,
είτε δεν τα γνωρίζουν,
είτε κάποιοι τους τα έχουν αφαιρέσει,ή τους τα καταπατούν, η 'Ενωσή
μας έχει έρθει σε επαφή, με κάποιες κοινωνικές οργανώσεις που
δραστηριοποιούνται παγκόσμια και θα
βοηθήσει στον τομέα της ενημέρωσης και σε κάθε άλλο που καταστατικά
έχει την δυνατότητα.

Για την Ενωση


Η Πρ'οεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ.Αυγέρος

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Κανονικά λειτουργούν την Δευτέρα οι Λαικές Αγορές

Λαϊκές αγορές: Σταθερές θα μείνουν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά
Σταθερές θα παραμείνουν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά στις λαϊκές αγορές για το τριήμερο της Αποκριάς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προιόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα θα λειτουργούν κανονικά.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή στα λάχανα μεταξύ 0,60 με 0,65 ευρώ, στα μαρούλια 0,50 με 0,70 ευρώ, στα κουνουπίδια 0,80 - 1,10 ευρώ, στα μπρόκολα 1 - 1,20 ευρώ, στο σπανάκι 0,80 - 1,20 ευρώ, στα καρότα 1 ευρώ, στις τομάτες 1 - 1,70 ευρώ, στα αγγούρια (τεμάχιο) 0,30 - 040 ευρώ, στις πατάτες 0,60 - 0,75 ευρώ, στα κρεμμύδια 0,60 - 0,65 ευρώ, στα μήλα 1 ευρώ και στα πορτοκάλια 0,50 - 070 ευρώ.

Για τα εκτός εποχής προϊόντα, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριές, αγγούρια και λοιπά, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και οι τιμές τους εξαρτώνται από τις ποσότητες παραγωγής.

πηγή:κέρδος

Διαμαρτυρίες καταναλωτών για τις διακοπές ρεύματος

Η Ενωσή μας συμπαρίσταται στους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ,όχι όμωςκαι στην ίδια την ΔΕΗ, η οποία με τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών .
Γνωρίζουμε επίσης ότι δεχτήκαμε αρκετά τηλεφωνήματα έντονης διαμαρτυρίας από καταναλωτές,
οι οποίοι ζητούν την προάσπιση των δικαιωμάτων τους από την Ένωσή μας.
Η Ένωσή μας ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία ,με άλλες
καταναλωτικές οργανώσεις,οι οποίες διερευνούν στα μέτρα που θα καταφύγουν,εν αντίο της
ΔΕΗ ,και στα οποία ίσως και εμείς συμπράξουμε.

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ιωάννα Μελάκη Εμμ.Αυγέρος

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Η Ενωση μας θέλοντας να ενημερώσει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή, δίνει τις παρακάτω

συμβουλές και εφιστά την ΠΡΟΣΟΧΗ

Γενικά, όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα κόκκινο θολό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.

Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:

α. Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Δίθυρα οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.

Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απ ευθείας στον τελικό Καταναλωτή, μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσουμε, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξουμε το πιστοποιητικό παραγωγού, για να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής είναι, πράγματι, παραγωγός.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τονKΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

2. Εχινόδερμα: Είναι οι γνωστοί μας αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.

3. Μαλακόστρακα: Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες η να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους.

Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ως προς τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, διαφέρουν, όμως, πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πρέπει να προσέχουμε, καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους επιτήδειους.

πηγή:Χανιώτικα Νέα

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων-->Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗΣ*
Η ενδυνάμωση του κινήματος προστασίας καταναλωτών θα αποτελέσει σύντομα και στον τόπο μας έναν από τους στόχους των ενεργών πολιτών. Το κίνημα μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας δικαιωμάτων μέσα στο αρνητικό και σκληρό διεθνές περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης όπου δυστυχώς διακυβεύονται η υγεία, η ποιότητα ζωής και η κοινωνική προστασία των οικονομικά ασθενεστέρων πολιτών.
Τα κινήματα καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανισμός αποδυνάμωσης των αυθαίρετων και καταχρηστικών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών εταιρειών και του ασύδοτου κεφαλαίου. Ειδικότερα στην πατρίδα μας το υγιές καταναλωτικό κίνημα αγωνίζεται για μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, για συνεργασία με φοιτητικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και για την ανάδειξη ενός μοντέλου διαβίωσης αλλά και διάθεσης - πιστοποίησης αγαθών που θα είναι φιλικό προς τους νέους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αλλοδαπούς.
Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα προστασίας καταναλωτών μπορούμε να αναδείξουμε την καταχρηστική δραστηριότητα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, την ακυρότητα πολλών όρων που επιβάλλουν στον ανυποψίαστο και σε δυσχερή θέση καταναλωτή και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της νομοθεσίας και της νομολογίας. Αντιλαμβανόμενοι οι δικαστές την ενδυνάμωση του κινήματος θα κατανοήσουν ότι η προστασία του καταναλωτή είναι επιβεβλημένο να υπερισχύσει των θεωριών περί προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα χαρακτηρίζουν ως άκυρους ολοένα και περισσότερους αινιγματικούς για τον καταναλωτή γενικούς όρους συναλλαγών.
Οι αυτοψίες και οι πρώτες δραστηριότητες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων ήταν αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα παραγωγικές και οδήγησαν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Η εξαπάτηση και παγίδευση καταναλωτών μέσω διαδικτύου είναι συχνή. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν προκλητικά όρους συναλλαγών που έχουν κριθεί άκυροι από δικαστήρια άλλων περιοχών της χώρας μας και συχνά παρακρατούν τον τόκο των μικροκαταθετών ή τους χρεώνουν με υπερβολικά λειτουργικά έξοδα. Πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών πωλούν συσκευές χωρίς να παρέχουν σαφείς οδηγίες στην ελληνική γλώσσα (όπως οφείλουν) για την ασφαλή χρήση και αξιοποίηση των συσκευών αυτών και χωρίς να διασφαλίζουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής τους. Αντιπροσωπείες πωλούν αυτοκίνητα με εγγυήσεις που δεν έχουν απλή και κατανοητή διατύπωση, αλλά περιέχουν αοριστίες και υπερβολικές ρήτρες εξαίρεσης της ευθύνης των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η παραπλανητική διαφήμιση για συναλλαγές εντός καταστήματων και εξ αποστάσεως είναι ευρεία. Σούπερ μάρκετ εμφανίζονται καταχρηστικά ως υπερασπιστές των καταναλωτικών αξιών, αλλά κάνουν χρήση των πλέον σκοτεινών πρακτικών αποπροσανατολισμού των αδύναμων κοινωνικών ομάδων του τόπου μας. Κτηματομεσιτικά γραφεία προωθούν προς πώληση ακίνητα ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σαθρές οικοδομές παραπλανώντας ντόπιους και αλλοδαπούς που ερωτεύτηκαν τον τόπο μας και αποφάσισαν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε αυτόν. Κανόνες της οικοδομικής παραβλέπονται στο βωμό της εξοικονόμησης υλικών και της αποφυγής δαπανών.
Το όνειρο ζωής για την απόκτηση μόνιμης στέγης γίνεται συχνά εφιάλτης όταν εκ των υστέρων (λόγω και έλλειψης Κτηματολογίου) διαπιστώνεται ότι ολόκληρες περιοχές είναι αγνώστου κυριότητας. Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούν τις τερατώδεις κεραίες τους στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές (κοντά σε σχολεία και νοσηλευτικά ιδρύματα) χωρίς ποτέ να γίνεται άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Οι ζημίες πολιτών λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας των κοινωφελών υποδομών είναι καθημερινές.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αλλά και πολλών άλλων είναι αναγκαία η ένταξη των ενεργών πολιτών του τόπου μας στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων η οποία ολοκληρώνει σύντομα τις ιδρυτικές της διαδικασίες και θα αποτελέσει φορέα μιας συνειδητής και τεκμηριωμένης διεκδίκησης αλλαγών του σύγχρονου προτύπου διαβίωσης προς την κατεύθυνση της συναλλακτικής διαφάνειας, της βιώσιμης κατανάλωσης, της ανανεώσιμης ενέργειας και του σεβασμού της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος. Η συμβολή και η συμμετοχή οποιουδήποτε συμπολίτη μας αποδέχεται αυτές τις βασικές αρχές θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

* Νομικός σύμβουλος Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων.-->
Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗΣ*Η ενδυνάμωση του κινήματος προστασίας καταναλωτών θα αποτελέσει σύντομα και στον τόπο μας έναν από τους στόχους των ενεργών πολιτών. Το κίνημα μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας δικαιωμάτων μέσα στο αρνητικό και σκληρό διεθνές περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης όπου δυστυχώς διακυβεύονται η υγεία, η ποιότητα ζωής και η κοινωνική προστασία των οικονομικά ασθενεστέρων πολιτών. Τα κινήματα καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανισμός αποδυνάμωσης των αυθαίρετων και καταχρηστικών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών εταιρειών και του ασύδοτου κεφαλαίου. Ειδικότερα στην πατρίδα μας το υγιές καταναλωτικό κίνημα αγωνίζεται για μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, για συνεργασία με φοιτητικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και για την ανάδειξη ενός μοντέλου διαβίωσης αλλά και διάθεσης - πιστοποίησης αγαθών που θα είναι φιλικό προς τους νέους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αλλοδαπούς.Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα προστασίας καταναλωτών μπορούμε να αναδείξουμε την καταχρηστική δραστηριότητα τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, την ακυρότητα πολλών όρων που επιβάλλουν στον ανυποψίαστο και σε δυσχερή θέση καταναλωτή και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της νομοθεσίας και της νομολογίας. Αντιλαμβανόμενοι οι δικαστές την ενδυνάμωση του κινήματος θα κατανοήσουν ότι η προστασία του καταναλωτή είναι επιβεβλημένο να υπερισχύσει των θεωριών περί προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα χαρακτηρίζουν ως άκυρους ολοένα και περισσότερους αινιγματικούς για τον καταναλωτή γενικούς όρους συναλλαγών. Οι αυτοψίες και οι πρώτες δραστηριότητες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων ήταν αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα παραγωγικές και οδήγησαν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Η εξαπάτηση και παγίδευση καταναλωτών μέσω διαδικτύου είναι συχνή. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν προκλητικά όρους συναλλαγών που έχουν κριθεί άκυροι από δικαστήρια άλλων περιοχών της χώρας μας και συχνά παρακρατούν τον τόκο των μικροκαταθετών ή τους χρεώνουν με υπερβολικά λειτουργικά έξοδα. Πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών πωλούν συσκευές χωρίς να παρέχουν σαφείς οδηγίες στην ελληνική γλώσσα (όπως οφείλουν) για την ασφαλή χρήση και αξιοποίηση των συσκευών αυτών και χωρίς να διασφαλίζουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής τους. Αντιπροσωπείες πωλούν αυτοκίνητα με εγγυήσεις που δεν έχουν απλή και κατανοητή διατύπωση, αλλά περιέχουν αοριστίες και υπερβολικές ρήτρες εξαίρεσης της ευθύνης των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η παραπλανητική διαφήμιση για συναλλαγές εντός καταστήματων και εξ αποστάσεως είναι ευρεία. Σούπερ μάρκετ εμφανίζονται καταχρηστικά ως υπερασπιστές των καταναλωτικών αξιών, αλλά κάνουν χρήση των πλέον σκοτεινών πρακτικών αποπροσανατολισμού των αδύναμων κοινωνικών ομάδων του τόπου μας. Κτηματομεσιτικά γραφεία προωθούν προς πώληση ακίνητα ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σαθρές οικοδομές παραπλανώντας ντόπιους και αλλοδαπούς που ερωτεύτηκαν τον τόπο μας και αποφάσισαν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε αυτόν. Κανόνες της οικοδομικής παραβλέπονται στο βωμό της εξοικονόμησης υλικών και της αποφυγής δαπανών.Το όνειρο ζωής για την απόκτηση μόνιμης στέγης γίνεται συχνά εφιάλτης όταν εκ των υστέρων (λόγω και έλλειψης Κτηματολογίου) διαπιστώνεται ότι ολόκληρες περιοχές είναι αγνώστου κυριότητας. Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούν τις τερατώδεις κεραίες τους στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές (κοντά σε σχολεία και νοσηλευτικά ιδρύματα) χωρίς ποτέ να γίνεται άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Οι ζημίες πολιτών λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας των κοινωφελών υποδομών είναι καθημερινές. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αλλά και πολλών άλλων είναι αναγκαία η ένταξη των ενεργών πολιτών του τόπου μας στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων η οποία ολοκληρώνει σύντομα τις ιδρυτικές της διαδικασίες και θα αποτελέσει φορέα μιας συνειδητής και τεκμηριωμένης διεκδίκησης αλλαγών του σύγχρονου προτύπου διαβίωσης προς την κατεύθυνση της συναλλακτικής διαφάνειας, της βιώσιμης κατανάλωσης, της ανανεώσιμης ενέργειας και του σεβασμού της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος. Η συμβολή και η συμμετοχή οποιουδήποτε συμπολίτη μας αποδέχεται αυτές τις βασικές αρχές θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη. * Νομικός σύμβουλος Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Ενωσή μας στα πλαίσια ενημέρωσης, προς τους καταναλωτές επισημαίνει ότι,
το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέα Οδηγία για τα καταναλωτικά δάνεια που
συνάπτουν οι καταναλωτές με τις Τράπεζες.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ
-Θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης που αφορούν ποσά πίστωσης από 200-75000
ΕΥΡΩ και θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες.
- Ολοι οι καταναλωτές της Ε.Ε θα λαμβάνουν μέσω ενός εντύπου τις ίδιες πληροφορίες
και έτσι θα μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα προσφορά
είτε στην χώρα τους είτε σε άλλη χώρα της Ε.Ε με επιτόκια πολύ πιο προνομιακά από αυτά
που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά.
-Αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών προϊόντων και ενδεχόμενα
να υπάρξει μείωση των επιτοκίων.
-Καθορίζει τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής πριν συνάψει
σύμβαση,καθώς και εκείνες που θα περιλαμβάνονται στην σύμβαση.
-Μπορεί κάποιος να υπαναχωρήσει εντός 14 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
-Ρυθμίζει αναλυτικά το ζήτημα των υπεραναλήψεων.
-Προσδιορίζει το Συνολικό ποσό ετήσιας επιβάρυνσης.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Επισημάνσεις κλιμακίου έρευνας σε Πολυκαταστήματα

Σήμερα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης μας,στα πλαίσια ενημέρωσης-γνωριμίας με καταναλωτές
προμηθευτές,επισκέφθηκαν πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή
των Αγίων Αποστόλων και Παχιανών της πόλης των Χανίων,διαπίστωσαν ότι αρκετοί
καταναλωτές είχαν ελλειπή ενημέρωση ή άγνοια των δικαιωμάτων τους.
Οι περισσότεροι εστίαζαν την προσοχή τους για την αγορά ενός προϊόντος μόνο στην τιμή,
αγνοούσαν ότι η τιμή έχει σχέσει και με άλλους παράγοντες,όπως η προέλευση, η ποιότητα.
Το κλιμάκιο 'έρευνας της Ένωσής μας είχε επικοδομιτική συζήτηση μαζί τους, τους συνέστησε
να προτιμούν πιστοποιημένα είδη με την ένδειξη CE (ένδειξη με την οποία ο κατασκευαστής πιστο
ποιεί ότι τήρησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του χρήστη).
Σε άλλο πολυκατάστημα (σούπερ-Μάρκετ) παρατήρησε τα εξής.
Στο είδος πατάτα, πινακίδα που έγραφε πατάτες 3 κιλά 2,75ΕΥΡΩ σε άλλη πινακίδα έγγραφε πατάτες
5 κιλά3,89 ΕΥΡΩ.
Εμείς ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι η πινακίδα έπρεπε να γράφει το είδος, την τιμή του
κιλού, και την προέλευση.
Στην περίπτωση που συναντούν τέτοια φαινόμενα να ερευνούν για το ακριβές βάρος της συσκευασίας
γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι ελλιποβαρής να ζητούν να ζυγιστεί το προιόν διότι μπορεί η πινακίδα
να γράφει 5 κιλά αλλά στην πραγματικότητα να είναι 4900 γραμμάρια.

Για την Ένωση

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ιωάννα Μελάκη Εμμ. Αυγέρος