Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ελαττωματικό προϊόν

Σε όλους μας έχει συμβεί ένα προϊόν που αγοράσαμε, λιγότερο ή περισσότερο ακριβό, να παρουσιάσει προβλήματα, να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που παραγγείλαμε, να μην έχει τις ιδιότητες που μας υποσχέθηκαν. Παρακάτω παραθέτουμε τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές που αφορούν στην αγορά προϊόντων.
Πριν παραγγείλετε και αγοράσετε ένα προϊόν:
  • κάνετε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τιμές και ποιότητα
  • ζητείστε να μάθετε για το είδος, τις ιδιότητες και τη λειτουργία του προϊόντος και βασιστείτε στα ενημερωτικά ή διαφημιστικά φυλλάδια και όχι μόνο σε προφορικές διαβεβαιώσεις
  • ενημερωθείτε για τον τρόπο χρήσης, την ανθεκτικότητά του, και την πιθανή διάρκεια ζωής του
  • ρωτήστε για την εγγύηση που παρέχει ο κατασκευαστής, τι περιλαμβάνει η εγγύηση αυτή και το χρόνο διάρκειάς της
  • μάθετε το ακριβές κόστος του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής και το χρόνο και τρόπο παράδοσης του προϊόντος
Τρόπος πληρωμής
  • ενημερωθείτε επακριβώς και αναλυτικά για τον τρόπο πληρωμής του τιμήματος, ιδίως εάν το τίμημα πιστώνεται και η αγορά συνοδεύεται από έκδοση πιστωτικής κάρτας ή χορήγηση τραπεζικού δανείου
  • ζητείστε να μάθετε τις σχετικές επιβαρύνσεις και το επιτόκιο, ώστε να είστε σίγουρος για το ακριβές συνολικό τίμημα
  • διαβάστε τους όρους της σύμβασης πριν υπογράψετε και ζητείστε διευκρινήσεις εάν δεν κατανοείτε κάτι
Όταν παραγγέλνετε το προϊόν
Όταν το προϊόν δεν είναι ετοιμοπαράδοτο συμπληρώστε ένα Δελτίο Παραγγελίας, στο οποίο ζητείστε να αναγράφεται με σαφή τρόπο:
  • το προϊόν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του. Ζητείστε το ιδίως, όταν ο πωλητής είναι στην ουσία και κατασκευαστής του προϊόντος (π.χ. παραγγελία αλουμινίων για σπίτι).
  • το συμφωνηθέν τίμημα
  • ο τρόπος και χρόνος πληρωμής
  • ο τόπος παράδοσης
Πάντοτε να ζητάτε αντίγραφο του Δελτίου Παραγγελίας με την πρωτότυπη υπογραφή του πωλητή. Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεστε, ώστε, εάν αργότερα το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στην παραγγελία, ο πωλητής δεν θα μπορεί να αρνηθεί ότι συμφωνήσατε όσα αναγράφονται σε αυτό.
Όταν παραλαμβάνετε το προϊόν
Κατά την παραλαβή του προϊόντος ελέγχετε προσεκτικά το προϊόν και το εξετάζετε. Όσο και αν βιάζεται ο μεταφορέας που σας το έφερε, έχετε το δικαίωμα να το επιθεωρήσετε. Δηλώστε ότι δεν υπογράφετε την παραλαβή του προϊόντος, εάν δεν σας αφήσει να το επιθεωρήσετε.  Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώσετε ότι δεν είναι αυτό ακριβώς που παραγγείλατε ή ότι έχει ελαττώματα, αρνηθείτε να το παραλάβετε, επιστρέψτε το αμέσως και ζητείστε να σας αποστείλουν άλλο που δεν θα έχει ελαττώματα. Προσέξτε ιδιαίτερα το προϊόν που αγοράζετε να συνοδεύεται από αναλυτικές, γραπτές οδηγίες χρήσης, διατήρησης, συντήρησης και πλήρους αξιοποίησής του στην ελληνική γλώσσα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Εγγύηση;
Η εγγύηση για τα προϊόντα με μακρά διάρκεια (διαρκή καταναλωτικά αγαθά) είναι υποχρεωτική, πρέπει να είναι γραπτή και στην ελληνική γλώσσα και να περιέχει:
  • τα πλήρη στοιχεία του εγγυητή, επωνυμία, διεύθυνση
  • τη διάρκεια της εγγύησης και τα δικαιώματα που μου παρέχει
  • το προϊόν στο οποίο αναφέρεται
  • το ακριβές περιεχόμενο της
  • την τοπική έκταση ισχύος της
Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί το προϊόν ή κάποιο ανταλλακτικό του η εγγύηση ανανεώνεται για όλη τη διάρκειά της ως προς το νέο προϊόν ή το ανταλλακτικό. Εάν το ελάττωμα φανεί, αφού το προϊόν τοποθετηθεί και εγκατασταθεί, επικοινωνήστε με τον πωλητή και δηλώστε αμέσως εγγράφως την ύπαρξη ελαττώματος, το οποίο αναφέρετε αναλυτικά και επιφυλαχτείτε για την άσκηση των δικαιωμάτων σας από το νόμου. 
Εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν είναι αυτό που παραγγείλατε ή φανεί ότι δεν έχει τις ιδιότητες που ο πωλητής σας υποσχέθηκε έχετε τα εξής δικαιώματα:
  • να ζητήσετε την επισκευή ή αντικατάστασή του με άλλο που δεν θα έχει ελαττώματα και θα ανταποκρίνεται σε αυτό που παραγγείλατε
  • να ζητήσετε τη μείωση του τιμήματος, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ελαττώματος
  • να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση
  • Τέλος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσετε και αποζημίωση για όποια άλλη τυχόν ζημία έχει προκληθεί
Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει την επισκευή ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή. Εάν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, μπορείτε να ασκήσετε εκ νέου ένα από τα παραπάνω δικαιώματά σας. Μπορείτε να ασκήσετε αγωγή κατά του πωλητή μέσα σε δύο (2) χρόνια από όταν παρέλαβα το προϊόν ή πέντε (5) χρόνια εάν πρόκειται για ακίνητο.
Προσέξτε ιδιαίτερα. Αν περάσουν οι προθεσμίες αυτές, τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές μπορεί να παραγραφούν.
Για να διεκδικήσετε τα παραπάνω δικαιώματά σας, τηλεφωνήστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: