Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Επικίνδυνες εφαρμογές στο Διαδίκτυο: Δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά παιδείας


11 Δεκ. 2023
Επικίνδυνες εφαρμογές στο Διαδίκτυο: Δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά παιδείας

Σοκ προκάλεσε στην Ναύπακτο η διακίνηση ψεύτικων γυμνών φωτογραφιών από ανήλικους αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την έλλειψη ελέγχου των παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και τη βαθιά έλλειψη παιδείας σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης και κινδύνων.
Το ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι οι εφαρμογές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ανήλικοι για να δημιουργούν προσβλητικό, ψεύτικο και επικίνδυνο περιεχόμενο… Το ζήτημα δεν είναι τεχνολογικό, αλλά παιδαγωγικό και ανθρωποκεντρικό.
Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Πρώην Διευθυντής της
Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, μίλησε για την άγνοια γονιών, σχολείου και κοινωνίας στη ψηφιακή δραστηριότητα των παιδιών.
Όταν μιλάμε για διαδίκτυο και παιδιά, μιλάμε για μια χαοτική κατάσταση. Αφενός οι γονείς αγνοούν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, αγνοούν δηλαδή τη δραστηριότητά τους και δεν κατέχουν βασικές γνώσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεύτερον υφίσταται ένα νομικό πλαίσιο σχετικό με τα όρια ηλικίας και συγκεκριμένα ότι κάτω από τα 15 έτη, τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα social media και αντίστοιχες εφαρμογές. Πρόκειται για διάταξη που υπαρχει στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων από το 2018, ο οποίος δεν φαίνεται να εφαρμόζεται.
Τρίτο και σημαντικό… ο καθένας μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα που έχουν αναρτηθεί σε ανοιχτά προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι να έχει πρόσβαση και δυνάτοτητα επεξεργασίας σε οπτικοακουστικό υλικό.
Όπως εξηγεί αναλυτικά ο κ. Παπαπροδρόμου, τα παιδιά στις μέρες μας έχουν δεξιότητες σχετικά με το διαδίκτυο, τις οποίες ενδεχομένως να μην γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι. Το ζήτημα λοιπόν είναι το ίδιο το παιδί να αποκτήσει την ωριμότητα εκείνη και να καταλάβει ότι ορισμένες διαδικτυακές «πράξεις» δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Δεν πρόκειται για ένα τεχνολογικό θέμα, αλλά διαδικαστικό (διεργασίας μάθησης) για το παιδί, για τους γονείς και για τους δασκάλους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής.

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα παιδιά τους μέχρι την ενηλικίωση – Σημαντικός και κομβικός ο ρόλος του σχολείου

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν την ευθύνη των παιδιών τους μέχρι την ηλικία συμπλήρωσης των 18 ετών. Στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνονται η διαρκής συζήτηση και συνομιλία με τα παιδιά τους και η ενθάρρυνση του διαλόγου μέσα στην οικογένεια . «Μπορεί να ζούμε στην εποχή της κορύφωσης της επικοινωνίας και ειδικότερα των τεχνολογικών μέσων που διευκολύνουν αυτή αλλά αυτή η επικοινωνία δεν πληρεί τα βασικά και στοιχειώδη όπως το περιεχόμενο της επικοινωνίας και η ενσυναίσθηση του άλλου. Ο ρόλος του σχολείου είναι πολύ σημαντικός. Θα ήταν καλύτερο να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά μας», τονίζει ο κ. Παπαπροδρόμου.

Πλέον τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο αυξανόμενης βίας, όπου κρύβονται κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και αδιέξοδα. Το εκπαιδευτικό σύστημα από την άλλη μην έχοντας επικαιροποιήσει την θεματολογία του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις. Πρόκειται για ένα πολύσυνθετο και πολυπαραγοντικό θέμα.
Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε πολύ η συνεργασία να ξεκινά με πρωτοβουλία του σχολείου, μέσα από ειδικά προγράμματα (projects), όπου οι μαθητές θα είναι οι πρωταγωνιστές μιας ομαδικής προσπάθειας προσέγγισης των παραπάνω κοινωνικών προβλημάτων και που θα οδηγούν στους τρόπους επίλυσης. Η κατανόηση του προβλήματος αποτελεί και το καθοριστικό στοιχείο για την επίλυσή του.

«Από το ''φαίνεσθαι'' και τις βεγγαλικές προσεγγίσεις, στο ''είναι'' και την ουσιαστική προοπτική. Τα παιδιά να καταλάβουν οτι κάποιες πράξεις και συμπεριφορές είναι αντικοινωνικές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση συνανθρώπους, συμμαθητές και σε τελική ανάλυση τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά.... Ο σεβασμός στον συνάνθρωπό μας είναι πράξη αυτοσεβασμού κι αγγίζει την διαδικτυακή μας παρουσία. Η αποφυγή εκφοράς λόγου ρητορικής μίσους (τροφοδοτεί την οπαδική και κάθε είδους βία), ο σεβασμός των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αφορά μικρούς και μεγάλους (με το βάρος να πέφτει σε εμάς τους μεγαλύτερους, όντας "πρότυπα" για τα παιδιά μας). Το παιδί αναπαράγει αυτό που βιώνει στο κοινωνικό του πλαίσιο».

Μπορεί να είναι οποιαδήποτε εφαρμογή – Σύνθετος και πολύπλοκος ο κυβερνοχώρος

Ο κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου δίνει βάση στο κοινωνικό πρόβλημα και όχι στο τεχνολογικό. Οι εφαρμογές που χρησιμοποίησαν τα παιδιά στη Ναύπακτο υπάρχουν παντού, αλλά και παρεμφερείς εφαρμογές. Είναι εφαρμογές σαν το Facebook, το TikTok, το Instagram και άλλες. Είναι κάτι μεταξύ διασκέδασης και επικοινωνίας μέσω των εφαρμογών του διαδικτύου. Όταν λοιπόν μιλάμε για επικίνδυνες εφαρμογές… «μπορεί να είναι οποιαδήποτε εφαρμογή».
Τα παιδιά ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να έχουν τα εφόδια και τις δεξιότητες για να ανταπεξέρχονται στις σημερινές αναδυόμενες προκλήσεις. Ο κυβερνοχώρος είναι σύνθετος και πολύπλοκος, γεγονός που σηματοδοτεί τη δυσκολία για ένα παιδί να αντεπεξέλθει απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Η ενεργοποίηση των θεσμών και των ανεξάρτητων Αρχών και μηχανισμών, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη (έχοντας για βοηθό το Συνήγορο του Παιδιού) θα πρέπει να φτάνουν σε όλα παιδιά. Η Πολιτεία θα πρέπει διαχρονικά να βλέπει το ζήτημα στην ουσία του. «Γίνονται δράσεις και πρωτοβουλίες (τις περισσότερες φορές αποσπασματικού χαρακτήρα). Οι θεσμοί και οι φορείς έχουν χρέος να συνεργάζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά για να ξεπερνιούνται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κι απραξίες», τονίζει ο κ. Παπαπροδρόμου.

Πέντε τρόποι για να προστατεύονται τα παιδιά στο διαδίκτυο

Ο πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παραθέτει πέντε κανόνες και τρόπους για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

  1. Έγκυρη ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης
  2. Καθοδήγηση και ενημέρωση των γονέων τους για διακριτική επίβλεψη και επαγρύπνηση
  3. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών και θεσμικών φορέων από εξειδικευμένο προσωπικό σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών
  4. Συνεργασία παιδοψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων με τα σχολεία
  5. Ουσιαστική συνεργασία σχολείου, εκπαιδευτικών με γονείς

Γιώργος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος εα - Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ - Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (Πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΑΕΑ)

Πηγή: Newsbomb.gr.

«Λογισμικό Ζωής» στην εποχή του Κυβερνοχώρου

 


15 Νοέ. 2023
«Λογισμικό Ζωής» στην εποχή του Κυβερνοχώρου

Η κυριαρχία της τεχνολογίας, μέσω των αντίστοιχων (τεχνολογικών) εξελίξεων και καινοτομιών, που σημειώθηκε στην πρόσφατη ιστορική ανθρώπινη πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με την ίδια την τεχνολογία (ως σύνολο).
Η σχέση αυτή ανάγεται σε δύο επίπεδα, ένα το επίπεδο του οραματισμού (σύλληψη της ιδέας πριν καταστεί τεχνούργημα) και της πραγμάτωσης (υλοποίηση της ιδέας) κι ένα άλλο επίπεδο της πολύμορφης χρήσης της τεχνολογίας.
Έχοντας το παραπάνω πλαίσιο υπόψη μας, κατανοούμε καλύτερα τα παιδιά του σήμερα, τα οποία γεννιούνται κι αναπτύσσονται σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο με αυτό που υπήρχε για τους γονείς του σήμερα (στην αντίστοιχη εποχή, δηλ. όταν γεννήθηκαν), δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες ύπαρξης του τεχνολογικού ή ψηφιακού χάσματος (Technological or Digital Divide).
Οι τεχνολογικές προκλήσεις ή προκλήσεις της συνδεδεμένης τεχνολογικά πραγματικότητας είναι γνωστές με τον επιστημονικό όρο «Κυβερνοπροκλήσεις» ή «Προκλήσεις του Κυβερνοχώρου», και αποτελούν κοινό τόπο και για τους γονείς και για τα παιδιά. Οι προκλήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα δυναμικό, πολύπλοκο κι αβέβαιο περιβάλλον ως ένα κύριο χαρακτηριστικό της δυναμικής και μεταβαλλόμενης διαρκώς σημερινής πραγματικότητας.
Μπροστά στην υλική μορφή της συνδεδεμένης πραγματικότητας (υλισμικότητα – hardware) και της άυλης μορφής της (λογισμικότητα -software) διαφεύγει της προσοχής της ενήλικης πραγματικότητας η ύπαρξη κι αξιοποίηση του λογισμικού ζωής που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη, παρουσία, βιωματική σχέση των γονέων ή των ασκούντων την γονική μέριμνα προσώπων με τα παιδιά του σήμερα.

Το «λογισμικό ζωής» αναβαθμίζεται και επικαιροποιείται στη συνέχεια από τους δεύτερους γονείς που είναι οι δάσκαλοι κι εκπαιδευτικοί του σήμερα, οι οποίοι κινούνται και δραστηριοποιούνται στο ίδιο πολύπλοκο και σύνθετο περιβάλλον.
Παιδεία κι Εκπαίδευση (έννοιες διαφορετικές) είναι το σύγχρονο ζητούμενο που θα δώσουν σε κάθε παιδί το περιθώριο να αναπτυχθεί αποκτώντας μια σειρά από απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες, μετέχοντας στην διαδικασία του εγγραμματισμού (literacy) σε όλες του τις εκδοχές.

Το «λογισμικό ζωής», όπως και κάθε λογισμικό, χρειάζεται την διαρκή αναβάθμιση κι επικαιροποίηση, αφού τα δεδομένα που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον αυξάνονται εκθετικά (Big data) και ταυτόχρονα αναδιατάσσουν το τοπίο ( το σύγχρονο οικοσύστημα).
Νέες μορφές δεξιοτήτων και ικανοτήτων γίνονται αρχική απαίτηση (conditio sine qua non) για τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα δώσουν τα πρώτα εφόδια στα νέα μέλη της κοινωνίας. Ικανότητες όπως η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η αντίληψη για συνεργασία και ομαδικότητα, μαζί με την εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές σε μια κοινωνία συμπεριληπτική που οραματίζεται όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα με αναβαθμισμένο ρόλο και με βάση την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια.
Ο σεβασμός του άλλου (είτε βρίσκεται στην εγγύτητα του φυσικού χώρου είτε στην εγγύτητα του ψηφιακού ή εικονικού χώρου), η αποφυγή εκφοράς λόγου μίσους και μισαλλοδοξίας, ο σεβασμός των προσωπικών κι ευαίσθητων δεδομένων, η ανθρωποκεντρική χρήση των τεχνολογιών με άλλα λόγια, διαμορφώνουν ένα μέλλον αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα του κάθε παιδιού.
Απεναντίας, η απομάκρυνση από τις συντεταγμένες του παραπάνω πλαισίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις κοινωνικού αδιεξόδου, αφού μεγεθύνει τις αποστάσεις των κοινωνικών σχέσεων και αυξάνει τις κοινωνικές διαιρέσεις (μέσω των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, μέρος των οποίων είναι και η τεχνολογική ανισότητα).
Επομένως, μια κοινωνία που απαντά θετικά στη θετικότητα της χρήσης των τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση και τον ουσιαστικό ρόλο του «λογισμικού ζωής» (δηλ. τους γονείς) ξεπερνά εμπόδια και προκλήσεις που αναδύονται και συγκροτεί την επόμενη καλή μέρα (ευημερία).
Όταν το humanware υπερβαίνει, το hardware και το software μαζί, κι όταν η φυσική νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει την έννοια της νοημοσύνης η τεχνολογία καθίσταται σύμμαχος του ανθρώπου και φέρνει την ευημερία.

Γιώργος Παπαπροδρόμου

Αντιστράτηγος εα - Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ - Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (Πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΑΕΑ)

Πηγή: Έθνος

Στο πάγο οι αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς: Διεκδικούν 20 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο


Δημοσίευση: 13/04/2021
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, Ασπίς Πρόνοια Ασπίς Πρόνοια: Καταβάλλονται 147.000€ για 317 συμβόλαια ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ 13 χρόνια μετά…
Την ανάγκη για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων των χιλιάδων ασφαλισμένων της πρώην ασφαλιστικής εταιρίας “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ”, η οποία διέκοψε την λειτουργία της το 2009 και εισήχθη σε καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης, τονίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σε σχετική επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, η επιστολή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων της “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ” και ότι Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι της εν λόγω εταιρίας, παρά τη δεκαετή αναμονή αποζημίωσης, έχουν αποζημιωθεί  στο απειροελάχιστο, της τάξης των 6-7% του δικαιούμενου ποσού και άλλοι εισήλθαν σε ατέρμονες δικονομικούς αγώνες και πολλοί δεν κατάφεραν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση δικαιούχων απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής, υφιστάμενοι σοβαρή οικονομική ζημία.

Ως κυριότεροι λόγοι για τη μη συμπερίληψή τους αυτή, προβλήθηκαν: η μη τήρηση των σχετικών προθεσμιών εκ μέρους τους, η μη συμπλήρωση τριετίας από την έναρξη των συμβολαίων μέχρι την ανάκληση της άδειας της εταιρίας και η ιδιαίτερη φύση των συμβολαίων που είχαν συνάψει με την εταιρία ,παρά το πνεύμα του ν.3867/2010

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την υπαρ.’ αριθμό 728/17.12.2015, αναφορά σας, τότε ως Βουλευτής προς τον Επόπτη της εκκαθάρισης, τα όργανα της εκκαθάρισης της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, δεσμεύτηκαν εγγράφως ότι θα συνδράμουν τους ασφαλισμένους που ενδιαφέρονται να ασκήσουν ανακοπή, για να ενταχθούν στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων και δήλωσαν πως δεν θα αντιλέξουν εφόσον υπάρχει συμφωνία ως προς το ποσό της επαληθευμένης απαίτησης και εφόσον ο μόνος λόγος μη περίληψης της απαίτησης στην κατάσταση δικαιούχων είναι η μη προηγηθείσα αναγγελία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επειδή, πολλές απαιτήσεις ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, δεν έχουν ικανοποιηθεί  μέχρι σήμερα, ούτε στο απειροελάχιστο των 6-7% της απαίτησης, ενώ βρίσκονται στην κατάσταση των  δικαιούχων.

Επειδή τα όργανα της εκκαθάρισης όχι μόνο δεν τήρησαν τις έγγραφες δεσμεύσεις τους, που απορρέουν από την από 28-12-2015 απάντηση του Επόπτη Εκκαθάρισης και του Εκκαθαριστή της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ στην υπ’ αριθμό 728/17.12.2015 αναφορά του Βουλευτή κ. Χ. Σταϊκούρα, ότι θα συνδράμουν στους ασφαλισμένους που ενδιαφέρονται να ασκήσουν ανακοπή για να ενταχθούν στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων και ότι δεν θα αντιλέξουν εφόσον υπάρχει συμφωνία ως προς το ποσό της επαληθευμένης απαίτησης και εφόσον ο μόνος λόγος μη περίληψης της απαίτησης στην κατάσταση δικαιούχων είναι η μη προηγηθείσα αναγγελία, αλλά αντιδίκησαν με χιλιάδες ασφαλισμένους;

Επειδή , τα όργανα της εκκαθάρισης , κωλυσιεργούν στην απόδοση του ποσού των 20.000.000 ευρώ , στους δικαιούχους, από το Εγγυητικό κεφάλαιο,

Επειδή, η αιτούμενη αποζημίωση είναι νόμιμη και προβλεπόμενη, από τα παραπάνω, παρακαλούμε, όπως  ενημερωθούμε, για τις ενέργειες σας, προκειμένου να συντομεύσει ο χρόνος της αποζημίωσης στους δικαιούχους αποζημίωση..

Με Εκτίμηση

Η Πρόεδρος της ‘Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Κενά ασφαλείας στα προϊόντα που πωλούνται στην κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα “Temu”


 


TEMU προϊόντα έλεχγος παιχνίδια θερμάστρα καλλυντικά
Νέα Δράση
Προϊόντα/Υπηρεσίες

Ενώσεις καταναλωτών, μέλη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), πραγματοποίησαν ελέγχους τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες και καταγγέλλουν την έλλειψη ασφάλειας για μια λίστα προϊόντων που πωλούνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Temu. Τα μέλη της BEUC στη Δανία, Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έλεγξαν διαφορετικούς τύπους προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι παιδικά παιχνίδια, στα οποία εντόπισαν μια σειρά προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος προϊόντων δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να διατίθενται προς πώληση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

  • Πολύ εύκολα μικρά αποσπώμενα τμήματα παιδικών παιχνιδιών και βρεφικών προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία,
  • Λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στη λίστα συστατικών που αναγράφονταν στα καλλυντικά,
  • Επικίνδυνες ηλεκτρικές θερμάστρες.

Είναι αξιοσημείωτο να επισημάνουμε ότι, η διαδικτυακή πλατφόρμα Temu έχει κατακλύσει την Ευρώπη, λόγω της πώλησης ιδιαίτερα φθηνών προϊόντων. Είναι όμως γεγονός ότι αποτελεί σημείο εισόδου παράνομων προϊόντων, τα οποία δεν θα έπρεπε να  διατίθενται στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τις εταιρείες που τηρούν τη νομοθεσία. Τα εν λόγω μη ασφαλή προϊόντα εισχωρούν στα σπίτια των καταναλωτών με επικίνδυνα αποτελέσματα για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Η Ευρωπαϊκή  Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) και τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα αποτρεπτικά και αποτελεσματικά μέτρα κατά της Temu, ώστε να διασφαλίσει την παροχή αξιόπιστων, συγκρίσιμων και επαληθεύσιμων πληροφοριών στους καταναλωτές και συγκεκριμένα να:

  1. Ολοκληρώσουν τις έρευνες για τη διαδικτυακή πλατφόρμα Temu με σκοπό την επιβολή αναλογικών και αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων,
  2. Επιβεβαιώσουν ότι, όλες οι ανάλογες διαδικτυακές πλατφόρμες, σέβονται την Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών,
  3. Καταθέσουν ένα φιλόδοξο και ευρύ σχέδιο δράσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές, το οποίο θα περιλαμβάνει σαφείς κανόνες, όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες,
  4. Συνεργαστούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της τελωνειακής μεταρρύθμισης της Ε.Ε., η οποία θα βοηθήσει στην αποτροπή της εισόδου επικίνδυνων εμπορευμάτων στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, οι τελωνειακές αρχές πρέπει να διαθέτουν καλύτερους πόρους και να επιφορτιστούν με τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, η BEUC και τα μέλη της,  καλούν την Ιρλανδική Ρυθμιστική Αρχή “Coimisiún na Meán” να διερευνήσει τις καταγγελίες που κατατέθηκαν τον Μάιο του 2024 κατά της Temu και να προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων αποκατάστασης. Η BEUC και τα μέλη της μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ, κατέθεσαν καταγγελίεςκατά της Temu τον Μάϊο 2024 για τη μη τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφορικά με την προστασία του καταναλωτή, καθώς και την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Στις εν λόγω καταγγελίες αναφέρονται η χρήση πρακτικών χειραγώγησης μέσω διαφόρων τεχνασμάτων (“σκοτεινά πρότυπα”/“dark patterns”), όπως και η μη επαρκή ταυτοποίηση των εμπόρων που πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της.

Εν κατακλείδι, η BEUC και οι Ενώσεις Καταναλωτών καλούν την Ε.Ε. και τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές να αναλάβουν δράση και να ερευνήσουν άμεσα τη μη τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή και τις ψηφιακές υπηρεσίες από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Temu, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών με γνώμονα ένα ασφαλέστερο και πιο ανοικτό ψηφιακό χώρο, παρέχοντας προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και πρόσβαση σε ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες.

Προϊόν 1
Προϊόν 2
Προϊόν 3
Προϊόν 4