α) αυτός που ορίζει ότι ολόκληρο το ποσό καθίσταται ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνεται µε τόκο υπερημερία
β) αυτός που θεσπίζει µονοµερή τροποποίηση του τόκου τµηµατικών καταβολών από την τράπεζα και
γ)αυτός που ορίζει ότι θα συνάγεται
β) αυτός που θεσπίζει µονοµερή τροποποίηση του τόκου τµηµατικών καταβολών από την τράπεζα και
γ)αυτός που ορίζει ότι θα συνάγεται
τεκµήριο αποδοχής και αναγνώρισης του χρεωστικού υπολοίπου και των επιµέρους χρεώσεων ,εφόσον εντός είκοσι ηµερών από τη λήψη του µηνιαίου λογαριασµού ή οποιασδήποτε άλλης έγγραφης ειδοποίησης της Τράπεζας ο Κάτοχος ή συνοφειλέτης ή εγγυητής δεν αµφισβητήσει εγγράφως το ποσό της οφειλής.
Κατά τα διατάξεις του άρθρου 2& 1 α, του Ν 225111994 καταχρηστικός και συνεπώς άκυρος λόγω της αντιθέσεώς του στην ανωτέρω διάταξη είναι ο γενικός όρος, που επιτρέπει στην Τράπεζα να καθορίζει εκάστοτε συμβατικό τόκο με το οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του πελάτη στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις), όταν δεν καθορίζονται ειδικά κριτήρια εκ των προτέρων και εύλογα για τον καταναλωτή – πελάτη (ΑΠ 1219/2001 ΕλλΔνη 42.1603 επ.).
Περαιτέρω, άκυρος ως καταχρηστικός είναι ο όρος που προβλέπει κατά πλάσμα δικαίου ότι θα συνάγεται τεκμήριο αποδοχής και αναγνώριση του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον εντός είκοσι ημερών από τη λήψη του μηνιαίου λογαριασμού θα ειδοποιήσει γραπτώς με απόδειξη την Τράπεζα. ο ανωτέρω όρκος κρίνεται ότι δεσμεύει υπέρμετρα την αιτούσα ως καταναλωτή – πελάτη, έναντι της πιστώτριας καθ’ ής Τράπεζας και αντιβαίνει στις διατάξεις του άρθρου 2 &&6 και 7, περ. κζ΄ του προαναφερθέντος Ν. 2251/1994 (βλ. ως άνω απόφαση του ΑΠ, ΜΠΡΑΘ 2234/2005, δημοσίευση ΝΟΜΟΣ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου