13.11.08 | |
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα από το δήμο Ελευθ. Βενιζέλου την πορεία του σε όλους τους δήμους του Ν. Χανίων το Κινητό Σχολείο Καταναλωτών, που στόχο του έχει να ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, αλλά και στα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και η παγκόσμια οικονομική κρίση. Φιλοσοφία των ανθρώπων που έχουν οργανώσει αυτό το Κινητό σχολείο είναι ότι ο καταναλωτής σήμερα οφείλει και πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και ακόμα να γνωρίζει τον τρόπο διεκδίκησής τους, αλλά και ν’ αποφεύγει τα τεχνάσματα από τους «επιτήδειους» της αγοράς. Στη χθεσινή ομιλία της, που έγινε στο Ενοριακό Κέντρο της Ζωοδόχου Πηγής στις Μουρνιές με θέμα: «Ο ρόλος του καταναλωτή στη σύγχρονη πραγματικότητα» η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων Ιωάννα Μελάκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς οι καταναλωτές είμαστε δύναμη, έχουμε πορεία, αλλά πρωταρχικό μέλημά μας είναι η γνώση των δικαιωμάτων μας που είναι: «Δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα να ζούμε σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, δικαίωμα να γνωρίζουμε την ποιότητα της διατροφής μας και δικαίωμα της προστασίας των οικονομικών μας συμφερόντων. Σήμερα ο καταναλωτής έχει ρόλο, και μάλιστα μεγάλο, και οφείλει να τον αναλάβει και να τον παίξει. Αυτός είναι ο βασικός μοχλός της αγοράς, καθώς αγορά χωρίς καταναλωτές δεν υφίσταται. Αν απέχει ο καταναλωτής από την αγορά έστω και για μια ημέρα, οι κερδοσκόποι θα υποχρεωθούν να μειώσουν το κέρδος τους. Γι’ αυτό ας αυτοπροστατευθούμε». Η ίδια ανέφερε ότι «η αύξηση των αγορών του καταναλωτή είχε ως επακόλουθο τη μείωση των χρημάτων του οικογενειακού του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μπει σε διαδικασία δανεισμού, χωρίς να ενδιαφερθεί για τους συμβατικούς όρους. Ο καταναλωτής σήμερα καλείται ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα χωρίς ψευδαισθήσεις, να θεραπεύσει τις επιπτώσεις του χθες (υπερκαταναλωτισμός), που είναι οι ακόλουθες: 1) Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την αύξηση της παραγωγής πλαστικοποιημένων ειδών μιας χρήσης. 2) Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία - ισορροπία, καθώς σήμερα ο καταναλωτής εγκλωβισμένος στα νέα μέσα επικοινωνίας χάνει την ανθρώπινη επαφή. 3) Οικονομική επιβάρυνση από την αγορά μη απαραίτητων αντικειμένων και αγαθών. Μ.Π. |
Cretan Consumers Union is a non-profit union,fighting for the rights of the consumers Cretan Consumers Union focuses on policy issues related to vehicle safety, telecommunications, product safety, financial services , food safety and health care..We fight...for a safe marketplace for all
Σελίδες
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των πολιτών
Οδηγίες για την αποφυγή των παγίδων στα δάνεια
28.11.08 | |
Χρήσιμες οδηγίες προς τους πολίτες, προκειμένου να επιλέξουν σωστά, τράπεζα για το δανεισμό τους, παραθέτει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων (ΕΠΚΧΑΝ), μέσω χθεσινής της ανακοίνωσης. Όπως σημειώνει η ΕΠΚΧΑΝ, «η ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, βοηθάει την επίτευξη από τον καταναλωτή, καλυτέρων όρων χορήγησης δανεισμού. Εκείνο, που βοηθάει πραγματικά τον καταναλωτή, είναι να δανείζεται, όταν πραγματικά πρέπει να δανειστεί, είτε αξιοποιώντας τα χρήματα του δανεισμο,ύ αλλά και όταν οφείλει, για να ανταποκριθεί σε επείγουσες ανάγκες του, με γνώμονα πάντοτε ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν σε συμφωνηθέντα χρόνο, με ένα πλέον ποσό στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, γνωρίζοντας πάντα ότι η Τράπεζα είναι επιχείρηση που συναλλάσσεται με χρήματα, με σκοπό το κέρδος. Γι αυτό συνιστάται στον καταναλωτή, ότι αφού προβεί σε ουσιαστική συγκριτική έρευνα αγοράς, μελετήσει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός δανείου (επιτόκιο, διάρκεια), θα πρέπει να γνωρίζει και το συνολικό κόστος αυτού του δανείου. Στόχος του θα είναι να βγει κερδισμένος από αυτό το δάνειο αλλά και ακόμα θα πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής : 1) Το επιτόκιο (σταθερό ή κυμαινόμενο) 2) Την διάρκεια του δανεισμού, 3) Το τελικό ποσό οφειλής 4) Την αιτούμενη εγγύηση ή ασφάλεια από μεριάς Τράπεζας 5) Το χρονοδιάγραμμα τον αριθμό και το ποσό πληρωμής των δόσεων, με ανάλυση του ποσού απόσβεσης κεφαλαίου, και τον αντίστοιχο τόκο που αναλογεί 6) Το χρόνο που έχει δικαίωμα υπαναχώρησης 7) Τις έννομες συνέπειες πρόωρης εξόφλησης του δανείου. 8) Να διαβάζει τα «ψιλά γράμματα» της δανειακής σύμβασης Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών δανειοληπτών «στις διαφημίσεις, αλλά και στον συμφωνηθέντα χρόνο πληρωμής της δόσης» Οι τράπεζες προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, κάνουν ελκυστικές διαφημίσεις για τα προϊόντα τους, αλλά ο δανειολήπτης καταναλωτής, δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ανακοινώσεις των Τραπεζών, αλλά να ελέγχει προσεχτικά τους όρους των Δανειακών συμβάσεων. Εάν αδυνατεί να τους κατανοήσει να απευθυνθεί στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, για συμβουλή πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Εάν ένας καταναλωτής δεν πληρώσει την δόση του δανείου του, στην συμφωνηθείσα ημέρα περιέρχεται σε υπερημερία. Λόγω υπερημερίας ο καταναλωτής δεν έχει σε καμιά περίπτωση υποχρέωση να καταβάλει άλλη αποζημίωση εκτός από το νόμιμο ή συμβατικό τόκο». Για διευκρινήσεις και ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 28210 92666. ΠΗΓΉ:Νέος ΚΉΡΥΚΑς |
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
Προσοχή των ανηλίκων στα Internet café, εφιστά η ΕΠΚΧΑΝ
26.11.08 | |
Την προσοχή των γονέων, των παιδιών και κυρίως των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται με καταστήματα «internet café», εφιστά η ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν έρευνα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ηλικίες των χρηστών, τις ώρες που επιλέγουν να κάνουν χρήση του διαδικτύου, την διάρκεια καθώς και τα site που επιλέγουν. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «η Ένωσή μας διαπίστωσε την παρουσία πολλών παιδιών ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ, που αρκετά από αυτά χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο παίζοντας διάφορα παιχνίδια ενσάρκωσης ρόλων, ξεχνώντας την ώρα, αφήνοντας πίσω την μελέτη των μαθημάτων τους Σε ένα χώρο καπνισμένο, ανάμεσα με ενήλικες, που έκαναν χρήση αλκοόλ και έπαιζαν τα δικά τους παιχνίδια. Η αλήθεια είναι ότι τα ίντερνετ καφέ είναι επιχειρήσεις με αυξανόμενη λειτουργία, είναι νέο προϊόν, επίκαιρο. Η νέα τάξη πραγμάτων της εποχής μας, δημιούργησε καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά βρήκε την πολιτεία, να είναι αδόμητη από νέα θεσμικά πλαίσια. Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,ζητά από την πολιτεία προστασία των ανηλίκων, απαιτεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία αυτών των καταστημάτων και μάλιστα σύντομα, όσο αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουν σε ανήλικους χρήστες (παιδιά). Επίσης καλεί τους καταναλωτές (γονείς - κηδεμόνες), να εποπτεύουν τα παιδιά τους, να ελέγχουν τι χρήση κάνουν στο ίντερνετ, καθόσον τα προϊόντα που εκπορεύονται από αυτό είναι κίνδυνος τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ανιλήκων. Η Προσβασιμότητα των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ, κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να αξιολογηθεί θετικά, εάν η πολιτεία αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των και πιστοποιηθούν ως κατάλληλα για ανηλίκους, αφού θα απαγορευτεί το κάπνισμα, θα διαθέτουν εκπαιδευμένο ενήλικο που θα επιτηρεί την σωστή χρήση από τον ανήλικο, όχι υπό μορφή φύλακα - τιμωρό, αλλά συμβούλου - καθοδηγητή. Τις επόμενες μέρες η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,θα μεριμνήσει να οργανώσει ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «προστασία των ανηλίκων από τα ίντερνετ καφέ» για να μπορέσουμε όλοι μαζί, γονείς – κηδεμόνες να προτάξουμε τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να προωθηθούν στους φορείς της πολιτείας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει τους ανήλικους από τα ίντερνετ καφέ». Δημοσίευση Νέου ΚΉΡΥΚΑ |
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Συνήγορος Καταναλωτή:Καταχρηστικές οι χρεώσεις για εγγραφή δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Να μην καταβάλουν προς τις τράπεζες οι δανειολήπτες τέλη εγγραφής και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τυχόν μονομερώς εισπραχθέντα ποσά εκ μέρους των τραπεζών ζητάει ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευαγ. Ζερβέας.
Και καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της και κάθε μία τράπεζα ατομικά να απόσχει από την επιβολή αθέμιτων χρεώσεων κατά των δανειοληπτών - καταναλωτών για δικαιώματα και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων της στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα αχρεωστήτως για την αιτία αυτή τέλη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνήγορου του Καταναλωτή είναι καταχρηστικές οι χρεώσεις τραπεζών κατά δανειοληπτών για εγγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα, από αναφορές που υπέβαλαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή πολίτες- δανειολήπτες, διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες χρεώνουν ή επιχειρούν να χρεώσουν τους δανειολήπτες, συχνά με απευθείας ανάληψη από τον λογαριασμό τους, έξοδα και τέλη καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ύψους 105 Ευρώ, ήτοι 35 Ευρώ για το τέλος εγγραφής συν 70 ευρώ για «έξοδα». Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:
- Βάσει των νόμων 2664/1998 και 3587/2007 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, και των ερμηνευτικών τους εγκυκλίων, τα πάγια ανταποδοτικά, υπέρ του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος, τέλη και τα λοιπά υπέρ του Δημοσίου και τρίτων δικαιώματα για τις κτηματολογικές εγγραφές βαρύνουν τον δανειστή ο οποίος εγγράφει υποθήκη, προσημείωση υποθήκης ή άλλη δέσμευση της εξουσίας διάθεσης σε δικαίωμα, άρα η καταβολή οποιουδήποτε τέλους γίνεται για την εξασφάλιση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των ίδιων των τραπεζών για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς τους δανειολήπτες.
- Κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης κατ΄ εφαρμογή των σχετικών Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι δανειολήπτες έχουν ήδη καταβάλει τα σχετικά έξοδα δανείου, όπως και να περιγράφονται αυτά από κάθε δανείστρια τράπεζα (έξοδα φακέλου, δικηγόρου, εγγραφής προσημείωσης υποθήκης κλπ), συνεπώς οι τράπεζες δεν δικαιούνται να μετακυλύουν μονομερώς και εκ των υστέρων στον δανειολήπτη καταναλωτή έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς δική τους εξασφάλιση.
Παρόμοιες πρακτικές των τραπεζών με επιβολή εφάπαξ επιβαρύνσεων κατά των δανειοληπτών (όπως "έξοδα χρηματοδότησης", "προμήθεια φακέλου κλπ) με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ), έχουν κριθεί, κατόπιν συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών, παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια (ΕφΑθ 5253/2003, ΠολΠρωτΑθ 961/2007).
- Η επιχειρούμενη εκ μέρους των τραπεζών είσπραξη των ως άνω μη οφειλομένων ποσών εκ μέρους των δανειοληπτών είναι παράνομη και καταχρηστική βάσει του ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3587/2007, και των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του άρθρου 904 επ. ΑΚΟι αρμοδιότητές της Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή κάθε ευρωπαίου πολίτη. Ο κύριος στόχος της Γενική Διεύθυνσης είναι να προωθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας (δημόσιας-ιδιωτικής) της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Για την επίτευξη αυτού του γενικού στόχου πραγματοποιούνται νομοθετικές και μη νομοθετικές ενέργειες σε τρεις εμπλεκόμενους τομείς πολιτικής. 1)Πολιτική για τους καταναλωτές (άρθρα 95 και 153 της συνθήκης του Άμστερνταμ) α)Προωθεί την ασφάλεια και άλλων συμφερόντων των καταναλωτών στην εσωτερική αγορά. β)Προτείνει νομοθετικά μέτρα υπέρ των καταναλωτών και συμβάλλει ώστε να εφαρμόζονται ορθά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. γ)Επιχειρεί να εξασφαλίσει και να εκτιμήσει τα συμφέροντα των καταναλωτών παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. δ)Στοχεύει να αυξήσει την ικανότητα των καταναλωτών να επιλέγουν ενημερωμένοι μέσω αποτελεσματικών πρωτοβουλιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης, και να ενισχύει την εκπροσώπηση των καταναλωτών στη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε.2)Δημόσια υγεία (άρθρα 95,152 και 300 της συνθήκης του Άμστερνταμ) α)Να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασία της υγείας του ανθρώπου (κατά την ανάπτυξη όλων των κοινοτικών πολιτικών). β)Να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου. γ)Να παρέχει ανεξάρτητες και διαφανείς εκτιμήσεις των κινδύνων μέσω επιστημονικών επιτροπών της D.G.SANCO.
δ)Να εφαρμόσει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας (2003-2008).
3)Ασφάλεια των τροφίμων, υγεία των ζώων, καλή διαβίωση των ζώων και φυτο-υγειονομικός τομέας (άρθρα 37,95 και 152 της συνθήκης του Άμστερνταμ)
α)Να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων και φυτο-υγειονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέτρα παρακολούθησης της παραγωγής «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
β)Να διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης της τήρησης των προτύπων της Ε.Ε. στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας της καλής διαβίωσης και της διατροφής των ζώων και στο φυτο-υγειονομικό τομέα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες αναφορικά με τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε.
γ)Να διατηρήσει διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες και οργανισμούς, ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα των τροφίμων, την υγεία, την καλή διαβίωση και τη διατροφή των ζώων και το φυτο-υγειονομικό τομέα. δ)Να διατηρήσει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Αρχή με σκοπό την Ασφάλεια των Τροφίμων και εξασφάλιση της εκτίμησης των κινδύνων με βάση επιστημονικά στοιχεία.
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008
Η παγίδα με τα μηνύματα
Στην καθημερινότητά τους, οι συνδρομητές πραγματοποιούν κλήσεις και στέλνουν μηνύματα. Τα πακέτα που κυκλοφορούσαν μέχρι σήμερα, δεν προσέφεραν συνολική απάντηση. Ο καταναλωτής μπορούσε να προαγοράσει χρόνο ομιλίας πληρώνοντας ένα πάγιο κάθε μήνα. Οστόσο, για τα γραπτά μηνύματα, έπρεπε να καταβάλλει περισσότερα χρήματα. Τα νέου τύπου συμβόλαια, που διαθέτουν εδώ και μερικούς μήνες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν συνδυασμούς.
Ουσιαστικά, ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει πόσα χρήματα θέλει να πληρώνει κάθε μήνα στο κινητό του. Το πάγιο στα ευέλικτα προγράμματα ξεκινάει από τα 20 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 125 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσο περισσότερες είναι οι υπηρεσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πελάτης χωρίς να πληρώσει επιπλέον (σ.σ.: στο κόστος αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί και ο φόρος κινητής τηλεφωνίας που κυμαίνεται από 2,4 έως 12 ευρώ ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού). Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο συνδρομητής;
Τα πακέτα των Vodafone και Wind λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Οποιος επιλέξει το Flexy 20 της Wind ή το Ευέλικτο 20 της Vodafone θα πληρώνει 20 ευρώ τον μήνα. Μπορεί να καταναλώσει αυτό το ποσό για ομιλία. Οπως φαίνεται στον πίνακα, θα φτάσει για 85 λεπτά εξερχόμενων κλήσεων. Επίσης, μπορεί να διαθέσει το ποσό για γραπτά μηνύματα (αντιστοιχεί σε 187 μηνύματα). Μπορεί, επίσης, να κάνει και συνδυασμούς (π.χ. 80 λεπτά ομιλίας και 10 μηνύματα) χωρίς να πληρώσει κάτι παραπάνω. Φυσικά, αν ξεπεράσει τα όρια που φαίνονται και στον σχετικό πίνακα, κάθε λεπτό συνομιλίας ή κάθε μήνυμα θα χρεώνεται επιπλέον. Στην Cosmote, η λογική είναι λίγο διαφορετική. Το πακέτο Multi 26, για παράδειγμα, ζητάει πάγιο 26 ευρώ τον μήνα και επιτρέπει την πραγματοποίηση τηλεφωνημάτων συνολικής διάρκειας 130 λεπτών αλλά και την αποστολή 25 γραπτών μηνυμάτων δωρεάν.
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ»
Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς ομιλητές της σημερινής μας εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους ξένους προσκεκλημένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία και την BEUC.
Όταν επιλέξαμε το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα, είχαμε στο μυαλό μας δύο πράγματα:
1. την ανάγκη η συζήτηση για τον καταναλωτή να επεκταθεί και να φωτίσει περιοχές και θεματικές που, ενώ στην Ευρώπη αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και ζύμωσης, στην Ελλάδα κρύβονται πίσω από τη σκιά ζητημάτων που, με βάση ένα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο σύστημα αξιολόγησης, κρίνονται πιο σημαντικά και κυρίως «πουλάνε» περισσότερο
2. την ευκαιρία να ενημερώσουμε για αναξιοποίητες δυνατότητες, που υπάρχουν για τους Έλληνες καταναλωτές στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να δούμε τις δυνατότητες αυτές και με τη διάσταση της ευκαιρίας αλλά και με τη διάσταση της παγίδας.
Πιστεύω ότι, τόσο η έρευνα, όσο και οι τοποθετήσεις που έγιναν αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, δικαιώνουν αυτή μας την επιλογή.
Κυρίες και κύριοι,
Η αγορά της εποχής μας στις μέρες μας ταυτίζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, με την εποχή μας την ίδια, και αυτή η αγορά, όπως και η εποχή μας, έχει ορισμένα πολύ κρίσιμα χαρακτηριστικά.
1. Σήμερα, με φόντο τη μεγαλύτερη, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, χρηματοπιστωτική και ενδεχομένως και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τίθεται σε αμφισβήτηση το σύστημα οργάνωσης της οικονομίας στη βάση της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού. Η απληστία συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων της αγοράς και η οικονομία του αέρα και του τζόγου με τις συνεχείς προσπάθειες ανισοκατανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, αποτελεί την αιτία αλλά και το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης.
2. Η προστασία από όλους και όλα μοιάζει να έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο πάρα πολλών συμπατριωτών μας. Οι πολίτες για όλα απαιτούν μια ιδιότυπη προστασία. Προστασία που πολλές φορές είναι αδύνατο, μην πω και παράνομο, να εφαρμοστεί με το τρόπο που οι περισσότεροι εννοούν. Έτσι, πολλές φορές, το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με την απαίτηση να προστατέψει τους πάντες από τα πάντα, με αποτέλεσμα τελικά να μη μπορεί να βοηθήσει κανένα.
3. Το δυνάμωμα των αναδυόμενων αγορών αλλάζει δραματικά πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στο εμπόριο και την παγκόσμια αγορά.
4. Τα όσα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά σήμερα, είναι τα απότοκα μιας δεκαετίας, κατά την οποία η υπερβολική προσφορά χρήματος μέσω του φθηνού τραπεζικού δανεισμού, οδήγησε στην υιοθέτηση καταναλωτικών προτύπων ασύμβατων με το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών.
5. Στη χώρα μας υπάρχουν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Το χειρότερο, κάθε συντελεστής της αγοράς είναι αυστηρός και απαιτητικός για τη λήψη μέτρων, μόνον όταν αφορά τους άλλους. Οι επιχειρηματίες λένε για το κράτος και τους καταναλωτές, οι καταναλωτές λένε για το κράτος και τους επιχειρηματίες και το κράτος λέει για τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές.
6. Οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία δημιουργούν μια νέα οικονομία, που με τη σειρά της δημιουργεί όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και νέους διαχωρισμούς ανάμεσα σε αυτούς που την κατακτούν και την αξιοποιούν και σε εκείνους που την αντιμετωπίζουν με σύνδρομα φοβικότητας.
7. Το καταναλωτικό κίνημα δεν έχει αποκτήσει την παρέμβαση που οι συνθήκες αλλά και οι ανάγκες απαιτούν.
8. Η αγορά στον τόπο μας διακατέχεται από μια αίσθηση ασυδοσίας, εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία βαραίνει και το κράτος, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επικράτησε στη χώρα μας η φιλοσοφία ότι ο ανταγωνισμός από μόνος του θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Η λογική της ελάχιστης παρέμβασης που υιοθετήθηκε από το κράτος την τελευταία δεκαετία, δεν εκτιμήθηκε σωστά ή καλύτερα παρεξηγήθηκε από πολλούς επιχειρηματίες, που μέσα από την ολιγοπωλιακή τους δράση πρόσθεσαν στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και βάρη στον καταναλωτή.
Ο εντοπισμός και η ανάλυση αυτών των χαρακτηριστικών δεν θα έχει καμιά αξία, αν μείνουμε στις διαπιστώσεις. Οι διαπιστώσεις είναι για τους αναλυτές και τους παρατηρητές των γεγονότων.
Από εμάς οι πολίτες απαιτούν δράσεις και πολιτικές.
Στη δική μας προσέγγιση η πολιτική για τον καταναλωτή δεν πρέπει να διαχειρίζεται τα αποτελέσματα των προβλημάτων, αλλά να αντιμετωπίζει τα αίτια. Να παρεμβαίνει στην εξέλιξη των πραγμάτων. Να συγκρούεται με τις στρεβλώσεις και να ανοίγει νέους δρόμους.
Επιπλέον, στην προσέγγιση αυτή, δεν αντιμετωπίζουμε τον καταναλωτή σαν θύμα. Σαν «κακομοίρη». Αυτό, ενδεχομένως, να βόλευε ορισμένους. Ίσως, να έδινε και μια διάσταση τραγωδίας. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική για τον καταναλωτή δεν είναι μια ιστορία χαμένων ευκαιριών. Είναι μια πολιτική, που πάνω και πρώτα από όλα, έχει σημείο αναφοράς τον ίδιο τον καταναλωτή, τις ανάγκες και, κυρίως, τις επιλογές και τη δύναμή του.
Με βάση τα παραπάνω, η πολιτική που εφαρμόζουμε διέπεται από βασικές αρχές:
i. Θεσμική θωράκιση και εφαρμογή των κανόνων για όλους
ii. Δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης
iii. Ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του καταναλωτικού κινήματος
Θεσμική θωράκιση και εφαρμογή των κανόνων για όλους.
Στη χώρα μας έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα πλαίσια προστασίας του καταναλωτή. Έχουμε, πολλές φορές, αναφέρει τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο παραπάνω στα θετικά για τον καταναλωτή αποτελέσματα που είχαν τον τελευταίο καιρό οι παρεμβάσεις μας σε τράπεζες.
Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν, γιατί οι τράπεζες επιχείρησαν να αυξήσουν επιτόκια και συνδρομές με τρόπους καταχρηστικούς, παραβαίνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια .Για αυτό το θεσμικό πλαίσιο ακούστηκαν κατά καιρούς πολλά. Ότι είναι ανενεργό, ότι δεν προστατεύει, κ.α. Δεν είναι ψέματα ότι υπάρχουν στη χώρα μας, όπως και παντού, κάποιοι που παρανομούν. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να γίνεται μια προσπάθεια απαξίωσης ενός θεσμικού πλαισίου που, αν δεν υπήρχε, δεν θα μας επέτρεπε να γλιτώσουμε σπίτια πολιτών από πλειστηριασμούς, να αναγκάσουμε τις τράπεζες να ακυρώσουν τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών και να σταματήσουν να χρεώνουν πολλές από τις προμήθειες που χρέωναν στο παρελθόν.
Φυσικά, για όσους επιμένουν να μην σέβονται αυτούς τους κανόνες, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.
Επιπλέον, πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πλήρες και αποτελεσματικό πλαίσιο που θα βάζει κανόνες στο χώρο των εισπρακτικών εταιρειών.
Και, φυσικά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε την εφαρμογή όλων των μέτρων, που έχουμε πλέον στα χέρια μας, για τον καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς, μέτρα που οδήγησαν στην ανάκληση των αυξήσεων πολλών προϊόντων αλλά και σε μειώσεις τιμών.
Δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης.
Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και τις εκδόσεις μας για:
• τις σχέσεις τραπεζών - καταναλωτών
• τη βιώσιμη κατανάλωση
• τη διατροφή και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
• τα καύσιμα
• τη χρησιμοποίηση του διαδικτύου
• τα δικαιώματα των καταναλωτών των ΔΕΚΟ
• τις ετικέτες των προϊόντων
• την αγορά των σχολικών ειδών
• τους εναλλακτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
• την προστασία της ψυχικής υγείας των ανηλίκων
και, φυσικά, τη σημερινή ημερίδα που στόχο, ανάμεσα στα άλλα, έχει να μιλήσει στους καταναλωτές για μια αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων
Ενίσχυση και αναβάθμιση του καταναλωτικού κινήματος
• αύξηση χρηματοδότησης
• πιστοποίηση των ενώσεων
• αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς
• δυνατότητα οργάνωσης του καταναλωτικού κινήματος σε ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός καταναλωτικού κινήματος που θα είναι ενεργό και δραστήριο όλο το χρόνο και δεν θα έχει αποσπασματικό και επετειακό χαρακτήρα. Ένα καταναλωτικό κίνημα που με τη δράση, τη φρεσκάδα και τον ρεαλισμό των επιχειρημάτων και των προτάσεών του, θα μπορεί να εμπνεύσει πολύ μεγαλύτερες ομάδες πολιτών από αυτές που το παρακολουθούν σήμερα.
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε σε μια εποχή παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να βρούμε τρόπους για να δώσουμε στις αγορές και στους καταναλωτές αυτοπεποίθηση.
Η απάντηση των αναγκών στην αγορά της εποχής μας δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, ούτε ο ασφυκτικός κρατικός παρεμβατισμός, ούτε η φαντασίωση του ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτόματος πιλότος.
Αν, σήμερα, βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ίσως και να οφείλεται στο ότι είναι συχνά δύσκολο να πείσεις ανθρώπους να αλλάξουν, όταν τα πράγματα πάνε ομαλά.
Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ομαλότητα στην αγορά.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται πανικός και υπεραπλουστεύσεις. Αντίθετα, εδώ πρέπει να μιλήσει η πολιτική στην κορυφαία της στιγμή, τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης. Η ιστορία των επαναστάσεων των οικονομικών και πολιτικών μετασχηματισμών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πάντα ένα οριακό σημείο καμπής, ένας βασικός κρίκος που, αν τον ανακαλύψεις και τον τραβήξεις, θα διεγείρεις μια ακολουθία γεγονότων, μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία θα πολλαπλασιάσει άπειρες φορές την αρχική σου κίνηση.
Και η αρχική μας κίνηση πρέπει να είναι η αλλαγή του καταναλωτικού μας προφίλ.
Η ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας.
Η στροφή στην πραγματική οικονομία.
Εκείνη που έχει συγκεκριμένο αντικείμενο δουλειάς και, κυρίως, συγκεκριμένο παραδοτέο.
Κυρίες και κύριοι,
Κάθε εποχή έχει τις λύσεις της, τις μεγάλες, αποφασιστικές και καθοριστικές λύσεις.
Νόμοι υπάρχουν, αλλά πάλι κάτι εξακολουθεί να λείπει. Χρειάζεται να τονώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους, τονώνοντας τη σιγουριά τους για τους μηχανισμούς ασφαλείας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους.
Θέλουμε θεσμούς που θα δίνουν αυτοπεποίθηση στους καταναλωτές.
Πρέπει να εμπνεύσουμε στους πολίτες αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, για να αξιοποιήσουν την εσωτερική αγορά.
Να ενθαρρύνουμε την ίδια την αγορά να προστατεύσει τον καταναλωτή.
Ανταγωνιστικότητα και καταναλωτές πάνε μαζί.
Όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, έχουμε καλύτερη ποιότητα και καλύτερη τιμή.
Τελικά, η πολιτική για τον καταναλωτή δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά ένα καλά ισορροπημένο πλέγμα νόμων αρχών και αξιών.
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008
ΥΠΑΝ: Καλεί τη Eurobank να πάρει πίσω τις αυξήσεις των επιτοκίων στις κάρτες
H επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ
Κο Ξενοφώντα Νικήτα
Πρόεδρο της Τράπεζας EFG EUROBANK ERGASIAS,
Α. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο κειμένου προσυμβατικής ενημέρωσης έκδοσης πιστωτικής κάρτας, που απευθύνετε σε ιδιώτες, και το οποίο έχετε ανηρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα που τηρεί επικαιροποιημένη η τράπεζα στο διαδίκτυο, περιγράφονται οι γενικοί όροι συναλλαγών που εμπεριέχονται στο κείμενο της προκείμενης σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι πολίτες - καταναλωτές σε περίπτωση που θελήσουν να εκδώσουν πιστωτική κάρτα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της σύμβασης, όσον αφορά το επιτόκιο, εμπεριέχεται αυτολεξεί ο εξής όρος :
"Σε περίπτωση που Τράπεζα δεν μεταβάλει τα επιτόκια της σύμβασης έναν ημερολογιακό μήνα, παρά τη Μεταβολή του Δείκτη, αυτή δύναται την τελευταία ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα, εφ΄ όσον δεν υπάρχει Μεταβολή του Δείκτη κατά τα ανωτέρω, να αποφασίσει τη μεταβολή αυτών - κατ΄ ανώτατο όριο - μέχρι του ύψους του 200% της τελευταίας αυτής Μεταβολής του Δείκτη."
Σε άλλο σημείο του ηλεκτρονικού κειμένου αναφέρεται, συμπληρωματικά ο εξής όρος :
"Η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι κάθε Μεταβολή του Δείκτη αντικατοπτρίζει το κόστος του χρήματος για την Τράπεζα και σταθμίζοντας τον ειδικό και συνολικό κίνδυνο που αναλαμβάνει και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού, διατηρεί το δικαίωμα είτε να μη μεταβάλλει καθόλου τα επιτόκια της σύμβασης, είτε να μεταβάλλει αυτά καθ΄ ύψος μικρότερο της Μεταβολής του Δείκτη."
Β. ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Σύμφωνα με τον ν. 2251/1994 " Προστασία των καταναλωτών", και ειδικότερα, το άρθρο 2 περί καταχρηστικών γ.ο.σ. παρ. 7 περίπτωση ια' ορίζεται ότι : " Σε κάθε περίπτωση, καταχρηστικοί είναι ιδίως οι όροι που:…ια) χωρίς σπουδαίο λόγο αφήνουν το τίμημα αόριστο και δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό του με κριτήρια ειδικά καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή,..".
Σύμφωνα με την με αριθμό Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η οποία εκδόθηκε κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 13 παρ. 21 του ν. 3587/2007 (ΦΕΚ 152/Α΄/ 10.07.2007) που τροποποίησε και συμπλήρωσε τον ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών, και ειδικότερα, την παρ. 2 εδάφιο β΄ αυτής, ορίζεται ότι απαγορεύεται η αναγραφή σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών όρου "… που προβλέπει ότι ο συμβατικός τόκος με τον οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του κατόχου πιστωτικής κάρτας στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις) μπορεί να μεταβάλλεται από το Πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή".
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πράξη του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 σχετικά με την ενημέρωση των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με την ΕΤΠΘ 178/2004, καθορίζεται, αφενός, ότι η ελάχιστη ενημέρωση στις χορηγήσεις δανειακών συμβάσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο πρέπει να αναφέρεται το γενικό επιτόκιο αναφοράς, σαφώς προσδιοριζόμενο με βάση τα ισχύοντα επιτόκια των χρηματαγορών, τις περιόδους ισχύος τους, καθώς και πληροφόρηση σχετικά με βασικούς παράγοντες, η ενδεχόμενη μεταβολή των οποίων θα επηρεάσει το συνολικό κόστος του αντίστοιχου δανείου , π.χ. παρεμβατικά επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφετέρου, καθορίζεται ότι η μεταβολή του κυμαινόμενου επιτοκίου συνδέεται αποκλειστικά με δείκτες γενικού ευρέως προσβάσιμου επιτοκιακού χαρακτήρα, όπως παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, euribor, απόδοση ομολόγων κλπ., οι οποίοι πρέπει να αναφέρονται ρητά στη σύμβαση.
Τέλος, στην ίδια απόφαση της ΕΤΠΘ καθορίζεται ότι η πρόβλεψη στη σύμβαση της δυνατότητας μονομερούς τροποποίησής της από το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να συνοδεύεται από τον καθορισμό ειδικών και εύλογων κριτηρίων.
Από το πλέγμα των ως άνω θεσμικών κανόνων προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, στον προμηθευτή να προβαίνει στη μονομερή τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών στις περιπτώσεις τμηματικών καταβολών, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή. Όπως, άλλωστε, έχουν κρίνει και τα δικαστήρια, ως ειδικά, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια εννοούνται η παράθεση σχετικού μαθηματικού τύπου για τον τελικό υπολογισμό της επιβάρυνσης που επωμίζεται ο τελευταίος, τα χρονικά σημεία μεταβολών, τα σημεία αναφοράς, όπως π.χ. επιτόκιο ΕΚΤ ή euribor, αυξανόμενο ή μειούμενο, αντιστοίχως, συν περιθώριο κέρδους, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής, με εύληπτο και σαφή τρόπο, να προσδιορίζει την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζεται. Αυτό αφορά κανόνες διαφάνειας που οφείλει να τηρεί ο προμηθευτής, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια και ξεκάθαρα στον καταναλωτή το πρόσθετο οικονομικό βάρος που καλείται ο τελευταίος να αναλάβει στο μέλλον, προκειμένου να μπορεί να σχηματίζει ασφαλή άποψη για το ποια είναι η προσφορότερη γι αυτόν τελική επιλογή, μέσα από σύγκριση άλλων ομοειδών προϊόντων, σε συνάρτηση με τα οικονομικά του συμφέροντα.
Άλλωστε, η φιλοσοφία του κοινοτικού δικαίου σε ανάλογα θέματα για την προστασία του καταναλωτή, έχει ως κεντρικό πυρήνα το μέσο καταναλωτή, ο οποίος, με την βασική προϋπόθεση ότι έχει τη διαφανή πληροφόρηση στα ζητήματα αυτά, δρα ορθολογικά επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την τσέπη του.
Με βάση τα παραπάνω κατά τη δική μας άποψη είναι σαφές ότι στην προκείμενη περίπτωση έχουμε παραβίαση τόσο των κανόνων διαφάνειας, όσο και των διατάξεων της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) περί καταχρηστικών γ.ο.σ, για τους εξής λόγους :
Δεν ακολουθείται η αντίστοιχη μείωση στο επιτόκιο της κάρτας, ως όφειλε να γίνει ακολουθώντας το επιτόκιο αναφοράς που ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση, εδώ Euribor, ως σημείο αναφοράς υπολογισμού του επιτοκίου και όπως ορίζει η ως άνω ΥΑ - Αντίθετα παρατηρείται αύξηση στο διαμορφούμενο τελικό ποσοστό, και έτσι ο καταναλωτής δεν ωφελείται οικονομικά.
Η δυνατότητα μεταβολής του συμβατικού επιτοκίου σε ποσοστό έως 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς - Euribor , όπως ορίζει ο πρώτος ανωτέρω όρος, εμφανίζει έντονη αοριστία, καθώς δεν προσδιορίζεται με ποιες προϋποθέσεις το συμβατικό επιτόκιο θα μεταβληθεί έως και 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς, ούτε για ποιο λόγο καθίσταται δικαιολογημένη αυτή η μεταβολή τέτοιου ύψους, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ο καταναλωτής εν τέλει με τί ποσό θα επιβαρυνθεί, για ποιο λόγο και σε τι κάλυψη ζημίας της τράπεζας θα αντιστοιχεί αυτό.
Η Τράπεζα επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ευχερές δικαίωμα να μην προβαίνει στις αντίστοιχες προσαρμογές συμβατικού επιτοκίου σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, όταν εκείνη το κρίνει και για τους αόριστους λόγους που προβάλει και αφορούν τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να μην επωφελούνται της αντίστοιχης πτώσης των επιτοκίων, όπως συμβαίνει τελευταία με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor.
Εισάγονται ως πρόσθετα αόριστα κριτήρια τελικού υπολογισμού επιτοκίου διάφοροι οικονομικοί δείκτες εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου και επισφάλειας της αγοράς, όπως κόστος διαχείρισης χρήματος ή οι εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες αγοράς, οι οποίοι απέχουν μακράν από τον κοινό νου και το γνωστικό πεδίο του μέσου καταναλωτή, ο οποίος μη κατέχοντας την τεχνογνωσία των τραπεζών καλείται να παρακολουθεί με γνώσεις οικονομολόγου υψηλού επιπέδου, που δεν κατέχει, να συνδιαλλαγεί και να δεσμευτεί σε όρους που δεν μπορεί εξ αρχής να προσδιορίσει, να εκτιμήσει και να υπολογίσει τι τελικό κόστος θα του επιφέρουν.
Με την επίμαχη αύξηση επιτοκίων έχουμε στην ουσία μία μετακύλιση του κόστους χρήματος από τις τράπεζες στους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι η χορήγηση πίστωσης μέσω πιστωτικών καρτών αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μορφή δανεισμού και καταλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο καθημερινών συναλλαγών
Συνεπώς, οι επίμαχοι όροι ελέγχονται για καταχρηστικότητα λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας για τους παραπάνω λόγους.
Ειδικότερα, η μεταβολή του συμβατικού επιτοκίου επί τη βάσει του ποσοστού 200%, καθώς και η μη προσαρμογή του σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor, ώστε να επωφελούνται οι καταναλωτές ιδίως στην περίπτωση της μείωσης του τελευταίου, ελέγχονται κατά νόμο ως καταχρηστικές λόγω αδιαφάνειας, τόσο στα πλαίσια του δικαίου περί προστασίας των καταναλωτών, και ιδιαίτερα, της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργικής απόφασης περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και με τις πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 και ΕΤΠΘ 178/2004.
Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην παρούσα φάση, με την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τη μια, και με την συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το θέμα ενίσχυσης των τραπεζών από την άλλη, είναι τουλάχιστον άστοχο να επιχειρείται, με το τρόπο που επιχειρείται, από την πλευρά της τράπεζας περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ξεκαθαρίσουν: ή έχουν ανάγκη ενίσχυσης προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ή έχουν επάρκεια και είναι ισχυρά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά αυτήν την περίοδο, να επιβαρύνουν παραπάνω τους καταναλωτές.
Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε να απαλείψετε τους καταχρηστικούς αυτούς όρους που εμπεριέχονται στις εν λόγω συμβάσεις και οι οποίοι οδηγούν στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Με εκτίμηση,
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου
ΥΠΑΝ: Καλεί τη Eurobank να πάρει πίσω τις αυξήσεις των επιτοκίων στις κάρτες
H επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ
Κο Ξενοφώντα Νικήτα
Πρόεδρο της Τράπεζας EFG EUROBANK ERGASIAS,
Α. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο κειμένου προσυμβατικής ενημέρωσης έκδοσης πιστωτικής κάρτας, που απευθύνετε σε ιδιώτες, και το οποίο έχετε ανηρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα που τηρεί επικαιροποιημένη η τράπεζα στο διαδίκτυο, περιγράφονται οι γενικοί όροι συναλλαγών που εμπεριέχονται στο κείμενο της προκείμενης σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι πολίτες - καταναλωτές σε περίπτωση που θελήσουν να εκδώσουν πιστωτική κάρτα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της σύμβασης, όσον αφορά το επιτόκιο, εμπεριέχεται αυτολεξεί ο εξής όρος :
"Σε περίπτωση που Τράπεζα δεν μεταβάλει τα επιτόκια της σύμβασης έναν ημερολογιακό μήνα, παρά τη Μεταβολή του Δείκτη, αυτή δύναται την τελευταία ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα, εφ΄ όσον δεν υπάρχει Μεταβολή του Δείκτη κατά τα ανωτέρω, να αποφασίσει τη μεταβολή αυτών - κατ΄ ανώτατο όριο - μέχρι του ύψους του 200% της τελευταίας αυτής Μεταβολής του Δείκτη."
Σε άλλο σημείο του ηλεκτρονικού κειμένου αναφέρεται, συμπληρωματικά ο εξής όρος :
"Η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι κάθε Μεταβολή του Δείκτη αντικατοπτρίζει το κόστος του χρήματος για την Τράπεζα και σταθμίζοντας τον ειδικό και συνολικό κίνδυνο που αναλαμβάνει και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού, διατηρεί το δικαίωμα είτε να μη μεταβάλλει καθόλου τα επιτόκια της σύμβασης, είτε να μεταβάλλει αυτά καθ΄ ύψος μικρότερο της Μεταβολής του Δείκτη."
Β. ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Σύμφωνα με τον ν. 2251/1994 " Προστασία των καταναλωτών", και ειδικότερα, το άρθρο 2 περί καταχρηστικών γ.ο.σ. παρ. 7 περίπτωση ια' ορίζεται ότι : " Σε κάθε περίπτωση, καταχρηστικοί είναι ιδίως οι όροι που:…ια) χωρίς σπουδαίο λόγο αφήνουν το τίμημα αόριστο και δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό του με κριτήρια ειδικά καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή,..".
Σύμφωνα με την με αριθμό Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η οποία εκδόθηκε κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 13 παρ. 21 του ν. 3587/2007 (ΦΕΚ 152/Α΄/ 10.07.2007) που τροποποίησε και συμπλήρωσε τον ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών, και ειδικότερα, την παρ. 2 εδάφιο β΄ αυτής, ορίζεται ότι απαγορεύεται η αναγραφή σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών όρου "… που προβλέπει ότι ο συμβατικός τόκος με τον οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του κατόχου πιστωτικής κάρτας στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις) μπορεί να μεταβάλλεται από το Πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή".
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πράξη του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 σχετικά με την ενημέρωση των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με την ΕΤΠΘ 178/2004, καθορίζεται, αφενός, ότι η ελάχιστη ενημέρωση στις χορηγήσεις δανειακών συμβάσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο πρέπει να αναφέρεται το γενικό επιτόκιο αναφοράς, σαφώς προσδιοριζόμενο με βάση τα ισχύοντα επιτόκια των χρηματαγορών, τις περιόδους ισχύος τους, καθώς και πληροφόρηση σχετικά με βασικούς παράγοντες, η ενδεχόμενη μεταβολή των οποίων θα επηρεάσει το συνολικό κόστος του αντίστοιχου δανείου , π.χ. παρεμβατικά επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφετέρου, καθορίζεται ότι η μεταβολή του κυμαινόμενου επιτοκίου συνδέεται αποκλειστικά με δείκτες γενικού ευρέως προσβάσιμου επιτοκιακού χαρακτήρα, όπως παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, euribor, απόδοση ομολόγων κλπ., οι οποίοι πρέπει να αναφέρονται ρητά στη σύμβαση.
Τέλος, στην ίδια απόφαση της ΕΤΠΘ καθορίζεται ότι η πρόβλεψη στη σύμβαση της δυνατότητας μονομερούς τροποποίησής της από το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να συνοδεύεται από τον καθορισμό ειδικών και εύλογων κριτηρίων.
Από το πλέγμα των ως άνω θεσμικών κανόνων προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, στον προμηθευτή να προβαίνει στη μονομερή τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών στις περιπτώσεις τμηματικών καταβολών, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή. Όπως, άλλωστε, έχουν κρίνει και τα δικαστήρια, ως ειδικά, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια εννοούνται η παράθεση σχετικού μαθηματικού τύπου για τον τελικό υπολογισμό της επιβάρυνσης που επωμίζεται ο τελευταίος, τα χρονικά σημεία μεταβολών, τα σημεία αναφοράς, όπως π.χ. επιτόκιο ΕΚΤ ή euribor, αυξανόμενο ή μειούμενο, αντιστοίχως, συν περιθώριο κέρδους, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής, με εύληπτο και σαφή τρόπο, να προσδιορίζει την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζεται. Αυτό αφορά κανόνες διαφάνειας που οφείλει να τηρεί ο προμηθευτής, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια και ξεκάθαρα στον καταναλωτή το πρόσθετο οικονομικό βάρος που καλείται ο τελευταίος να αναλάβει στο μέλλον, προκειμένου να μπορεί να σχηματίζει ασφαλή άποψη για το ποια είναι η προσφορότερη γι αυτόν τελική επιλογή, μέσα από σύγκριση άλλων ομοειδών προϊόντων, σε συνάρτηση με τα οικονομικά του συμφέροντα.
Άλλωστε, η φιλοσοφία του κοινοτικού δικαίου σε ανάλογα θέματα για την προστασία του καταναλωτή, έχει ως κεντρικό πυρήνα το μέσο καταναλωτή, ο οποίος, με την βασική προϋπόθεση ότι έχει τη διαφανή πληροφόρηση στα ζητήματα αυτά, δρα ορθολογικά επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την τσέπη του.
Με βάση τα παραπάνω κατά τη δική μας άποψη είναι σαφές ότι στην προκείμενη περίπτωση έχουμε παραβίαση τόσο των κανόνων διαφάνειας, όσο και των διατάξεων της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) περί καταχρηστικών γ.ο.σ, για τους εξής λόγους :
Δεν ακολουθείται η αντίστοιχη μείωση στο επιτόκιο της κάρτας, ως όφειλε να γίνει ακολουθώντας το επιτόκιο αναφοράς που ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση, εδώ Euribor, ως σημείο αναφοράς υπολογισμού του επιτοκίου και όπως ορίζει η ως άνω ΥΑ - Αντίθετα παρατηρείται αύξηση στο διαμορφούμενο τελικό ποσοστό, και έτσι ο καταναλωτής δεν ωφελείται οικονομικά.
Η δυνατότητα μεταβολής του συμβατικού επιτοκίου σε ποσοστό έως 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς - Euribor , όπως ορίζει ο πρώτος ανωτέρω όρος, εμφανίζει έντονη αοριστία, καθώς δεν προσδιορίζεται με ποιες προϋποθέσεις το συμβατικό επιτόκιο θα μεταβληθεί έως και 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς, ούτε για ποιο λόγο καθίσταται δικαιολογημένη αυτή η μεταβολή τέτοιου ύψους, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ο καταναλωτής εν τέλει με τί ποσό θα επιβαρυνθεί, για ποιο λόγο και σε τι κάλυψη ζημίας της τράπεζας θα αντιστοιχεί αυτό.
Η Τράπεζα επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ευχερές δικαίωμα να μην προβαίνει στις αντίστοιχες προσαρμογές συμβατικού επιτοκίου σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, όταν εκείνη το κρίνει και για τους αόριστους λόγους που προβάλει και αφορούν τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να μην επωφελούνται της αντίστοιχης πτώσης των επιτοκίων, όπως συμβαίνει τελευταία με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor.
Εισάγονται ως πρόσθετα αόριστα κριτήρια τελικού υπολογισμού επιτοκίου διάφοροι οικονομικοί δείκτες εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου και επισφάλειας της αγοράς, όπως κόστος διαχείρισης χρήματος ή οι εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες αγοράς, οι οποίοι απέχουν μακράν από τον κοινό νου και το γνωστικό πεδίο του μέσου καταναλωτή, ο οποίος μη κατέχοντας την τεχνογνωσία των τραπεζών καλείται να παρακολουθεί με γνώσεις οικονομολόγου υψηλού επιπέδου, που δεν κατέχει, να συνδιαλλαγεί και να δεσμευτεί σε όρους που δεν μπορεί εξ αρχής να προσδιορίσει, να εκτιμήσει και να υπολογίσει τι τελικό κόστος θα του επιφέρουν.
Με την επίμαχη αύξηση επιτοκίων έχουμε στην ουσία μία μετακύλιση του κόστους χρήματος από τις τράπεζες στους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι η χορήγηση πίστωσης μέσω πιστωτικών καρτών αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μορφή δανεισμού και καταλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο καθημερινών συναλλαγών
Συνεπώς, οι επίμαχοι όροι ελέγχονται για καταχρηστικότητα λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας για τους παραπάνω λόγους.
Ειδικότερα, η μεταβολή του συμβατικού επιτοκίου επί τη βάσει του ποσοστού 200%, καθώς και η μη προσαρμογή του σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor, ώστε να επωφελούνται οι καταναλωτές ιδίως στην περίπτωση της μείωσης του τελευταίου, ελέγχονται κατά νόμο ως καταχρηστικές λόγω αδιαφάνειας, τόσο στα πλαίσια του δικαίου περί προστασίας των καταναλωτών, και ιδιαίτερα, της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργικής απόφασης περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και με τις πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 και ΕΤΠΘ 178/2004.
Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην παρούσα φάση, με την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τη μια, και με την συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το θέμα ενίσχυσης των τραπεζών από την άλλη, είναι τουλάχιστον άστοχο να επιχειρείται, με το τρόπο που επιχειρείται, από την πλευρά της τράπεζας περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ξεκαθαρίσουν: ή έχουν ανάγκη ενίσχυσης προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ή έχουν επάρκεια και είναι ισχυρά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά αυτήν την περίοδο, να επιβαρύνουν παραπάνω τους καταναλωτές.
Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε να απαλείψετε τους καταχρηστικούς αυτούς όρους που εμπεριέχονται στις εν λόγω συμβάσεις και οι οποίοι οδηγούν στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Με εκτίμηση,
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου
ΥΠΑΝ: Καλεί τη Eurobank να πάρει πίσω τις αυξήσεις των επιτοκίων στις κάρτες
H επιστολή έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ
Κο Ξενοφώντα Νικήτα
Πρόεδρο της Τράπεζας EFG EUROBANK ERGASIAS,
Α. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο κειμένου προσυμβατικής ενημέρωσης έκδοσης πιστωτικής κάρτας, που απευθύνετε σε ιδιώτες, και το οποίο έχετε ανηρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα που τηρεί επικαιροποιημένη η τράπεζα στο διαδίκτυο, περιγράφονται οι γενικοί όροι συναλλαγών που εμπεριέχονται στο κείμενο της προκείμενης σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι πολίτες - καταναλωτές σε περίπτωση που θελήσουν να εκδώσουν πιστωτική κάρτα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της σύμβασης, όσον αφορά το επιτόκιο, εμπεριέχεται αυτολεξεί ο εξής όρος :
"Σε περίπτωση που Τράπεζα δεν μεταβάλει τα επιτόκια της σύμβασης έναν ημερολογιακό μήνα, παρά τη Μεταβολή του Δείκτη, αυτή δύναται την τελευταία ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα, εφ΄ όσον δεν υπάρχει Μεταβολή του Δείκτη κατά τα ανωτέρω, να αποφασίσει τη μεταβολή αυτών - κατ΄ ανώτατο όριο - μέχρι του ύψους του 200% της τελευταίας αυτής Μεταβολής του Δείκτη."
Σε άλλο σημείο του ηλεκτρονικού κειμένου αναφέρεται, συμπληρωματικά ο εξής όρος :
"Η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι κάθε Μεταβολή του Δείκτη αντικατοπτρίζει το κόστος του χρήματος για την Τράπεζα και σταθμίζοντας τον ειδικό και συνολικό κίνδυνο που αναλαμβάνει και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού, διατηρεί το δικαίωμα είτε να μη μεταβάλλει καθόλου τα επιτόκια της σύμβασης, είτε να μεταβάλλει αυτά καθ΄ ύψος μικρότερο της Μεταβολής του Δείκτη."
Β. ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Σύμφωνα με τον ν. 2251/1994 " Προστασία των καταναλωτών", και ειδικότερα, το άρθρο 2 περί καταχρηστικών γ.ο.σ. παρ. 7 περίπτωση ια' ορίζεται ότι : " Σε κάθε περίπτωση, καταχρηστικοί είναι ιδίως οι όροι που:…ια) χωρίς σπουδαίο λόγο αφήνουν το τίμημα αόριστο και δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό του με κριτήρια ειδικά καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή,..".
Σύμφωνα με την με αριθμό Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η οποία εκδόθηκε κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 13 παρ. 21 του ν. 3587/2007 (ΦΕΚ 152/Α΄/ 10.07.2007) που τροποποίησε και συμπλήρωσε τον ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών, και ειδικότερα, την παρ. 2 εδάφιο β΄ αυτής, ορίζεται ότι απαγορεύεται η αναγραφή σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών όρου "… που προβλέπει ότι ο συμβατικός τόκος με τον οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του κατόχου πιστωτικής κάρτας στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις) μπορεί να μεταβάλλεται από το Πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή".
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πράξη του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 σχετικά με την ενημέρωση των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με την ΕΤΠΘ 178/2004, καθορίζεται, αφενός, ότι η ελάχιστη ενημέρωση στις χορηγήσεις δανειακών συμβάσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο πρέπει να αναφέρεται το γενικό επιτόκιο αναφοράς, σαφώς προσδιοριζόμενο με βάση τα ισχύοντα επιτόκια των χρηματαγορών, τις περιόδους ισχύος τους, καθώς και πληροφόρηση σχετικά με βασικούς παράγοντες, η ενδεχόμενη μεταβολή των οποίων θα επηρεάσει το συνολικό κόστος του αντίστοιχου δανείου , π.χ. παρεμβατικά επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφετέρου, καθορίζεται ότι η μεταβολή του κυμαινόμενου επιτοκίου συνδέεται αποκλειστικά με δείκτες γενικού ευρέως προσβάσιμου επιτοκιακού χαρακτήρα, όπως παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, euribor, απόδοση ομολόγων κλπ., οι οποίοι πρέπει να αναφέρονται ρητά στη σύμβαση.
Τέλος, στην ίδια απόφαση της ΕΤΠΘ καθορίζεται ότι η πρόβλεψη στη σύμβαση της δυνατότητας μονομερούς τροποποίησής της από το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να συνοδεύεται από τον καθορισμό ειδικών και εύλογων κριτηρίων.
Από το πλέγμα των ως άνω θεσμικών κανόνων προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, στον προμηθευτή να προβαίνει στη μονομερή τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, σε συμβάσεις πιστωτικών καρτών στις περιπτώσεις τμηματικών καταβολών, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια ειδικά εκ των προτέρων, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή. Όπως, άλλωστε, έχουν κρίνει και τα δικαστήρια, ως ειδικά, ορισμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια εννοούνται η παράθεση σχετικού μαθηματικού τύπου για τον τελικό υπολογισμό της επιβάρυνσης που επωμίζεται ο τελευταίος, τα χρονικά σημεία μεταβολών, τα σημεία αναφοράς, όπως π.χ. επιτόκιο ΕΚΤ ή euribor, αυξανόμενο ή μειούμενο, αντιστοίχως, συν περιθώριο κέρδους, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής, με εύληπτο και σαφή τρόπο, να προσδιορίζει την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζεται. Αυτό αφορά κανόνες διαφάνειας που οφείλει να τηρεί ο προμηθευτής, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια και ξεκάθαρα στον καταναλωτή το πρόσθετο οικονομικό βάρος που καλείται ο τελευταίος να αναλάβει στο μέλλον, προκειμένου να μπορεί να σχηματίζει ασφαλή άποψη για το ποια είναι η προσφορότερη γι αυτόν τελική επιλογή, μέσα από σύγκριση άλλων ομοειδών προϊόντων, σε συνάρτηση με τα οικονομικά του συμφέροντα.
Άλλωστε, η φιλοσοφία του κοινοτικού δικαίου σε ανάλογα θέματα για την προστασία του καταναλωτή, έχει ως κεντρικό πυρήνα το μέσο καταναλωτή, ο οποίος, με την βασική προϋπόθεση ότι έχει τη διαφανή πληροφόρηση στα ζητήματα αυτά, δρα ορθολογικά επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την τσέπη του.
Με βάση τα παραπάνω κατά τη δική μας άποψη είναι σαφές ότι στην προκείμενη περίπτωση έχουμε παραβίαση τόσο των κανόνων διαφάνειας, όσο και των διατάξεων της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) περί καταχρηστικών γ.ο.σ, για τους εξής λόγους :
Δεν ακολουθείται η αντίστοιχη μείωση στο επιτόκιο της κάρτας, ως όφειλε να γίνει ακολουθώντας το επιτόκιο αναφοράς που ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση, εδώ Euribor, ως σημείο αναφοράς υπολογισμού του επιτοκίου και όπως ορίζει η ως άνω ΥΑ - Αντίθετα παρατηρείται αύξηση στο διαμορφούμενο τελικό ποσοστό, και έτσι ο καταναλωτής δεν ωφελείται οικονομικά.
Η δυνατότητα μεταβολής του συμβατικού επιτοκίου σε ποσοστό έως 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς - Euribor , όπως ορίζει ο πρώτος ανωτέρω όρος, εμφανίζει έντονη αοριστία, καθώς δεν προσδιορίζεται με ποιες προϋποθέσεις το συμβατικό επιτόκιο θα μεταβληθεί έως και 200% σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς, ούτε για ποιο λόγο καθίσταται δικαιολογημένη αυτή η μεταβολή τέτοιου ύψους, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ο καταναλωτής εν τέλει με τί ποσό θα επιβαρυνθεί, για ποιο λόγο και σε τι κάλυψη ζημίας της τράπεζας θα αντιστοιχεί αυτό.
Η Τράπεζα επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ευχερές δικαίωμα να μην προβαίνει στις αντίστοιχες προσαρμογές συμβατικού επιτοκίου σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, όταν εκείνη το κρίνει και για τους αόριστους λόγους που προβάλει και αφορούν τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να μην επωφελούνται της αντίστοιχης πτώσης των επιτοκίων, όπως συμβαίνει τελευταία με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor.
Εισάγονται ως πρόσθετα αόριστα κριτήρια τελικού υπολογισμού επιτοκίου διάφοροι οικονομικοί δείκτες εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου και επισφάλειας της αγοράς, όπως κόστος διαχείρισης χρήματος ή οι εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες αγοράς, οι οποίοι απέχουν μακράν από τον κοινό νου και το γνωστικό πεδίο του μέσου καταναλωτή, ο οποίος μη κατέχοντας την τεχνογνωσία των τραπεζών καλείται να παρακολουθεί με γνώσεις οικονομολόγου υψηλού επιπέδου, που δεν κατέχει, να συνδιαλλαγεί και να δεσμευτεί σε όρους που δεν μπορεί εξ αρχής να προσδιορίσει, να εκτιμήσει και να υπολογίσει τι τελικό κόστος θα του επιφέρουν.
Με την επίμαχη αύξηση επιτοκίων έχουμε στην ουσία μία μετακύλιση του κόστους χρήματος από τις τράπεζες στους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι η χορήγηση πίστωσης μέσω πιστωτικών καρτών αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μορφή δανεισμού και καταλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο καθημερινών συναλλαγών
Συνεπώς, οι επίμαχοι όροι ελέγχονται για καταχρηστικότητα λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας για τους παραπάνω λόγους.
Ειδικότερα, η μεταβολή του συμβατικού επιτοκίου επί τη βάσει του ποσοστού 200%, καθώς και η μη προσαρμογή του σύμφωνα με το επιτόκιο αναφοράς, εδώ Euribor, ώστε να επωφελούνται οι καταναλωτές ιδίως στην περίπτωση της μείωσης του τελευταίου, ελέγχονται κατά νόμο ως καταχρηστικές λόγω αδιαφάνειας, τόσο στα πλαίσια του δικαίου περί προστασίας των καταναλωτών, και ιδιαίτερα, της ΥΑ Ζ1-798/ 2008 (ΦΕΚ 1353/Β/11.07.2008) υπουργικής απόφασης περί απαγόρευσης αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και με τις πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 και ΕΤΠΘ 178/2004.
Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην παρούσα φάση, με την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τη μια, και με την συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το θέμα ενίσχυσης των τραπεζών από την άλλη, είναι τουλάχιστον άστοχο να επιχειρείται, με το τρόπο που επιχειρείται, από την πλευρά της τράπεζας περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ξεκαθαρίσουν: ή έχουν ανάγκη ενίσχυσης προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ή έχουν επάρκεια και είναι ισχυρά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά αυτήν την περίοδο, να επιβαρύνουν παραπάνω τους καταναλωτές.
Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε να απαλείψετε τους καταχρηστικούς αυτούς όρους που εμπεριέχονται στις εν λόγω συμβάσεις και οι οποίοι οδηγούν στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Με εκτίμηση,
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ «1520
Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των κλήσεων που δέχθηκε η Γραμμή Καταναλωτή «1520» κατά το μήνα Οκτώβριο του 2008, καθώς επίσης και η κατηγοριοποίησή τους:
Πίνακας συνολικών κλήσεων μηνός Οκτωβρίου 2008
ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ 3349
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 566
ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΗΣΕΩΝ 3915
Πίνακας Ερωτήσεων-Ενημερώσεων
ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ασφάλεια προϊόντων 129
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ 48
ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ 10
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 17
ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ 2
ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 11
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 25
ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ 5
ΕΝΔΕΙΞΗ CE - ΠΡΟΤΥΠΑ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO,ΕΛΟΤ ΚΛΠ) 11
Αυτοκίνητα 61
ΣΕΡΒΙΣ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 33
ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ 12
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 16
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 0
Ελαττωματικά Βιομηχανικά 664
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 323
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ 57
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 198
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ή RAPEX 45
ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 41
Καύσιμα 230
ΤΙΜΕΣ 128
ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗ ΚΑΥΣΙΜΑ 45
ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 57
Τρόφιμα - Αλκοολούχα ποτά 165
ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 34
ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ - ΛΗΓΜΕΝΑ - ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ 122
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 3
ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 6
Καταστήματα - Σούπερ Μάρκετ - Λαικές Αγορές 137
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ 33
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙΑ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 24
ΑΛΛΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 30
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 23
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ 17
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 10
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 0
Φάρμακα 10
ΤΙΜΕΣ 8
ΕΓΚΡΙΣΗ 2
Υπηρεσίες Κοινής Οφέλειας 75
ΔΕΗ 19
ΕΥΔΑΠ 16
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 9
ΟΤΕ 25
ΕΛΤΑ 6
Διαφήμιση 38
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 20
ΑΘΕΜΙΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 18
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 0
Συμβάσεις Εκτός Εμπορικού Καταστήματος 42
Εμπορία Πόρτα-Πόρτα 17
Εμπορία εξ αποστάσεως 25
Μετακινήσεις - Μεταφορές 92
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΑΞΙ 24
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ 6
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΤIME SHARING 0
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 1
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ 23
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ 19
Τηλεφωνία 400
ΣΤΑΘΕΡΗ 209
ΚΙΝΗΤΗ 34
ΙΝΤΕΡΝΕΤ 157
Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες 379
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 93
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 126
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 136
ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 11
ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 5
ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 8
Εστίαση - Αναψυχή - Κυλικεία 44
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 9
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 8
ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 10
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ 5
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 12
Τιμάριθμος - Δείκτες τιμών - Τμήμα Λιανικών Τιμών 218
ΑΚΡΙΒΕΙΑ 53
ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ - ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 165
Γενικά Θέματα Πολίτη 252
Θέματα Συνηγόρου Καταναλωτή 51
Θέματα Συνηγόρου του πολίτη 34
Διασυνοριακά θέματα - Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή 12
Θέματα Δήμων 155
Θέματα Νομαρχιών 90
ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 90
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 0
Εκπαίδευση 22
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 22
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 0
Κέντρα (Μονάδες Αδυνατίσματος) 71
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 36
ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ 22
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ 13
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 230
ΣΥΝΟΛΟ 3349
Πίνακας Καταγγελιών
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ασφάλεια προϊόντων 28
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ 0
ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ 0
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 0
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 23
ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ 0
ΕΝΔΕΙΞΗ CE - ΠΡΟΤΥΠΑ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO,ΕΛΟΤ ΚΛΠ) 5
Αυτοκίνητα 5
ΣΕΡΒΙΣ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 2
ΕΓΓΥΗΣΗ 3
Ελαττωματικά Μη Ασφαλή Βιομηχανικά Προϊόντα 90
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 22
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 34
ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 6
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ 17
ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΕΠΙΠΛΑ 7
ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ 4
Καύσιμα 35
ΤΙΜΕΣ 11
ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗ ΚΑΥΣΙΜΑ 18
ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 6
Τρόφιμα - Αλκοολούχα ποτά 51
ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 2
ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ - ΛΗΓΜΕΝΑ - ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ 47
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 2
Καταστήματα - Σούπερ Μάρκετ - Λαικές Αγορές 59
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ 2
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΡΑΦΙΑ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 8
ΑΛΛΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 35
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ / ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 0
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ 2
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 12
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 0
Φάρμακα 2
ΤΙΜΕΣ 2
ΕΓΚΡΙΣΗ 0
Υπηρεσίες Κοινής Οφέλειας 20
ΔΕΗ 8
ΕΥΔΑΠ 8
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 2
ΟΤΕ 1
ΕΛΤΑ 1
Διαφήμιση 33
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 23
ΑΘΕΜΙΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 10
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 0
Συμβάσεις Εκτός Εμπορικού Καταστήματος 18
Εμπορία Πόρτα-Πόρτα 2
Εμπορία εξ αποστάσεως 16
Μετακινήσεις - Μεταφορές 27
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΑΞΙ 14
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 13
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ 0
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΤIME SHARING 0
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 0
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ 0
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΛΟΙΟ 0
Τηλεφωνία 114
ΣΤΑΘΕΡΗ 78
ΚΙΝΗΤΗ 4
ΙΝΤΕΡΝΕΤ 32
Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες 20
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 1
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 2
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 2
ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 5
ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 0
ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 10
Εστίαση - Αναψυχή - Κυλικεία 38
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 4
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 8
ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 8
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ 2
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 16
Τιμάριθμος - Δείκτες τιμών - Τμήμα Λιανικών Τιμών 13
ΑΚΡΙΒΕΙΑ 13
ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ - ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 0
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Καταγγελίες για πρακτικές τηλεφωνικών εταιρειών
Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των Χανιωτών καταναλωτών, για διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η "Ένωση Καταναλωτών Ν. Χανίων" που ξεκίνησε χθες το απόγευμα τις εκδηλώσεις ενημέρωσης των καταναλωτών και εκτός της πόλης στα πλαίσια του "Κινητού Σχολείου Καταναλωτών".
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ενοριακό κέντρο των Μουρνιών και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ειδικοί ανά τομέα προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα πιθανά ερωτήματα.
"Οι πιο συχνές καταγγελίες που έχουμε τελευταία προέρχονται από καταναλωτές που έπεσαν θύματα παραπλάνησης από διάφορες τηλεφωνικές επιχειρήσεις και εταιρείες" δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννα Μελάκη συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως "έχουμε πολλά παράπονα για τη στάση και τη συμπεριφορά εισπρακτικών εταιρειών που έχουν μισθωθεί από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους καταναλωτές. Τελευταία μας έγιναν παράπονα και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία έστειλε επιστολή στους δανειολήπτες λέγοντάς τους πως αυξάνει μονομερώς τα επιτόκιά της και τους εκβιάζει λέγοντάς τους πως αν δεν δεκτούν αυτόν τον όρο να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν".
Μετά τις Μουρνιές το "Κινητό Σχολείο Καταναλωτών θα επισκεφθεί τις Κορακιές και το Μανωλιόπουλο μετά από πρόσκληση των εκεί πολιτιστικών συλλόγων.
"Το Κινητό σχολείο καταναλωτών ξεκίνησε από την ανάγκη μας να βρεθούμε πιο κοντά στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής σήμερα είναι απροστάτευτος, έχει ανάγκη να γνωρίσει διάφορα πράγματα και πήραμε την πρωτοβουλία ως Ένωση να βρεθούμε κοντά του, να τον ενημερώσουμε, να μας πει τα προβλήματά του και να απαντήσουμε τις ερωτήσεις του", σημείωσε η κ. Μελάκη.
Πηγή :Χανίώτκα Νέα
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008
ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ιωάννας Μελάκη
Προέδρου
Της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών
Ν. Χανίων
ΘΜΑ: Ο Ρόλος του Καταναλωτή στην σύγχρονη πραγματικότητα
Πρωτοβουλίες –δράσεις»
Ο 20 αιώνας χαραχτηρίστηκε, ως ο αιώνας γενικού υπερκαταναλωτισμού, με επέκταση και επί των ημερών μας.Με ασυδοσία, κερδοσκοπία, αισχοκέρδεια,
πλουτισμό για τις πολυεθνικές εταιρείες, και παραπληροφόριση και πλύση εγκεφάλου, μέσω των Μ.Μ.Ε για μας τους καταναλωτές.
Καταναλωτές είμαστε όλοι μας , είτε προιόντων, είτε σε παροχή υπηρεσιών .
Προμηθευτής είναι εκείνος που μας τα παρέχει με αντίτιμο ή χωρίς αλλά έχει καθήκον και υποχρέωση βάσει Εθνικής ή Ευρωπαικής Νομοθεσίας να μας τα παρέχει.
Ο πολίτης-καταναλωτής τυφλό όργανο, της παραπληροφόρησης, μέσω διαφήμισης
που τεχνιόντως οι πολυεθνικές εταιρείες είχαν εισαγάγει στα Μ.Μ.Ε, δημιούργησε
το νέο μοντέλο του « υπερκαταναλωτή».Αυτομάτως αύξησε τις ανάγκες του, αναθεώρησε τα θέλω του, με αγορές νέων αλλά και πολλών προιόντων, μη απαραιτήτων στην καθημερινότητα του, αγνοώντας πολλάκις και την χρησιμότητα
τους.
Η αύξηση των αγορών του καταναλωτή, είχε ως επακόλουθο την μείωση των χρημάτων του οικογενειακού του προυπολογισμού, με αποτέλεσμα να μπει σε διαδικασία δανεισμού, χωρίς να ενδιαφερθεί για τους συμβατικούς όρους, εκείνο
που τον μαγνήτιζε ήταν πως να αποκτήσει αντικείμενα όλο και ποιο πολλά.
Ο καταναλωτής σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, χωρίς
ψευδευσθήσεις, να θεραπεύσει τις επιπτώσεις του χθές (υπερκαταναλωτισμός)
που είναι:
I) Επιπτώσεις στο Περιβάλλον
Οι πολυεθνικές εταιρείες(βιομηχανίες), για να αυξήσουν το κέρδος τους, αύξησαν
την παραγωγή τους , αφού και η ζήτηση από την μεριά του καταναλωτή αυξήθηκε,
παράγοντας πλαστικοποιημένα είδη, είδη μιάς χρήσης, με επιβάρυνση και στην
υγεία του καταναλωτή αλλά και μολύνοντας το περιβάλλον.
2) Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία-Ισορροπία.
Σήμερα ο καταναλωτής εκλωβισμένος στα νέα μέσα επικοινωνίας που του προσφέρει το νέο μοντέλο δαβίωσης του,(τηλέφωνο,κινητό, FAX, internet),έρχεται
Σε επαφή με τον συνάθρωπόν του απρόσωπα, με ενδιάμεσο ένα μηχάνημα, και μέσα
Από αυτό αναζητά, λύσεις στα προβλήματα του ,ανταλλάσει μηνύματα και ευχές,
Κάνει συναλλαγές, αλλά εκείνο που δύνει χαρά,ζεστένει ,ηρεμεί την ψυχή του,
Χάθηκε, χάθηκε η ανθρώπινη επαφή.
3) Οικονομική Επιβάρυνση
Δεν είναι λίγες οι φορές, που ενοχληθήκαμε μέσω τηλεφώνου για δελεαστικές
προσφορές ,για αγορές είτε αγαθών είτε υπηρεσιών, και εμείς ευκολόπιστα, αψυχολόγητα, δεχτήκαμε να αγοράσουμε με αποτέλεσμα είτε να παραπλανηθούμε, είτε να αγοράσουμε αντικείμενα μη απαραίτητα, νομίζοντας ότι θα αποκτούσαμε
την συναισθηματική ισορροπία που ο υπερκαταναλωτισμός μας είχε δημιουργήσει.
Σήμερα ο καταναλωτής έχει Ρόλο και μάλιστα μεγάλο και οφείλει να τον αναλλάβει.
Και να τον παίξει.Είναι ο βασικός μοχλός της αγοράς.
Αγορά χωρίς καταναλωτές δεν υφίσταται.Αποχή του καταναλωτή από την Αγορά έστω και μια μέρα, οι κερδοσκόποι , θα υποχρεωθούν να μειώσουν το κέρδος τους,
Γιαυτό ας αυτοπροστατευτούμε, ζούμε σε μια πολιτεία που αντί να τιμωρεί τους
κερδοσκόπους, και τους διακινητές τοξικών προιόντων , τους αφήνει στην άκρη,
μέχρι να ξεχαστεί το διαπραχθέν έγκλημα, εις βάρος της διαροφικής μας αλυσίδας,
και εμάς μας κοροιδεύει ότι τάχα τους κάνει αυστηρές συστάσεις, και πέρνει μέτρα
για μας, για τον καταναλωτή, μέτρα αστεία, χωρίς νόημα, χωρίς να μας προστατεύουν
από κάτι.
Ας κάνουμε την αρχή, αγοράζοντας αντικείμενα όχι επειδή τα έχει και ο τάδε, αλλά
οι αγορές μας να περιορίζονται σαυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη.
Δεν πετάμε ανακυκλώσιμα είδη στα σκουπίδια, τα τοποθετούμε τους κάδους ανακύκλωσης.
Παλαιότερα οι άνθρωποι έδιναν στους άλλους τον τίτλο «νοικοκυραίοι» δηλαδή αυτοί που είχαν τον τίτλο είχαν ένα οίκο υπό την κατοχή τους.Σήμερα πόσοι από μας
Μπορεί να έχουμε αυτό τον τίτλο;΄Αλλά και εάν είμαστε από αυτούς που αποκαλούν
«νοικοκυραίους» είμαστε σίγουροι, ότι αυτόν τον τίτλο δεν κινδυνεύει να τον χάσουμε;΄Πρόσφατη είναι η περιπέτεια του πολίτη, που ανέδειξαν εςφημερίδες των
Αθηνών, που ο άνθρωπος για χρέος 1700 Ευρώ, απείλήθηκε με πλειστιριασμό
Τα ανακορακίστικα της πολιτείας, για στόματος του αρμόδιου Υπουργού, ότι
Πέρνει μέτρα υπέρ του καταναλωτή, είναι ανέκδοτα για αφελείς, όχι για ενεργούς
Πολίτες, που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τα διεκδικούν.Στα ανούσια μέτρα
Κατά του πλειστηριασμού, υπάρχουν δικλίδες που ο καταναλωτής δεν είναι νομικός
για να τις γνωρίζει, υπάρχουν προθεσμίες ένστασης ελαχίστου χρόνου, που μόνο οι
νομικοί που χειρίζονται τις υποθέσεις ,μπορούν να διαχειριστούν, επομένως ο καταναλωτής και πάλι «θύμα» αλλά έχει και την πολιτεία να του λέει εγώ σε προστατεύω ας γνώριζες..
Σήμερα είμαστε εγκλωβισμένοι στο φρούριο της» υπερκατανάλωσης»με μόνη
διέξοδο την ενημέρωση.Ο ενημερωμένος καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος.
Ο καταναλωτής οφείλει και πρέπει να αποβάλλει το προφίλ του «υπερκαταναλωτή»,
να ξεφύγει από την καταστροφική πορεία που άλλοι ηθελημένα τον οδήγησαν,
με όλες τις επιτώσεις της(μόλυνση του περιβάλλοντος,σοβαρές κλιματολογικές αλλαγές),να ενδιαφερθεί γαι την εξοικονόμιση νερού, τροφής,να κάνει χρήση νέες
πηγές ενέργειας συμβατές με το περιβάλλον.Να κάνει λιγότερη χρήση του Ι.Χ, για
λιγότερη ρύπανση του ποεριβάλλοντος.
Είμαστε καταναλωτές και επομένως χρήστες και τηλεοράσεων κρατικών και ιδιωτικών καναλιών.Τι γίνεται σαυτό τον τομέα γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας;΄
Η πολιτεία παρά την θέσπιση ανεξαρτήτων αρχών και εδώ νοιώθει αδύναμη να μας
προστατεύσει.Ποιός ελέγχει και τι ελέγχει ας μας πει κάποιος, γιατί εκείνο που έχουν
καταφέρει να μας περάσουν ( εκτός από την καταναλωτική μανία), είναι εξαχρειωμέ-
να πρόσωπα, βία, αίμα , φρίκη, εγληματίες, κλέφτες, εξευτελισμό προσώπων και θεσμών, μια παράνοια.
Ας μη τα βλεπουμε όλα γκρί υπάρχουν και άλλα χρώματα, δεν χάθηκαν οι ελπίδες,
Η αισιοδοξία υπάρχει, και υπάρχει γιατί είμαστε εδώ, νοιαζόμαστε για το αύριο, νοιαζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, δίνουμε πληροφόρηση για τα δικαιώματά μας, τα οποία θα πρέπει να τα διεκδικούμε, να μην επιτρέπουμε σε κανένα να μας τα παραβιάζει.Δεν πρέπει να νοιώθουμε ανασφαλείς και φοβισμένοι,
Η απαίτηση να σέβονται οι άλλοι τα δικαιώματά μας είναι χρέος που το οφείλουμε στον εαυτό μας, και η πολιτεία οφείλει και πρέπει να πάρει να μέτρα εκείνα που θα μας τα διασφαλίσει.
Ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα με θεσμούς και νόμους, και εμείς οφείλουμε να
τους σεβόμαστε, αλλά προπάντω η ίδια η πολιτεία.
Η πολιτεία θα πρέπει να δείξει επιτέλους σε μας τους πολίτες- καταναλωτές, πρόσωπο ειλικρίνειας, δεν κερδίζει με το να μας αναμασάει ότι θα μας στηρίξει,
Η ακρίβεια έχει μόνιμα εδρεωθεί σε αγαθά και υπηρεσίες.Η ανεργία καθημερινά αυξάνεται με το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Ο Αγρότης , ο μισθωτός
ο συνταξιούχος μετρούν τα λεπτά του Ευρώ μήπως και γίνουν Ευρώ.
Η ακρίβεια που μαστίζει το πορτοφόλι του καταναλωτή, δεν μετριέται ούτε από τό
πόσο τιμαται το μπρόκολλο στην λαική,αφού βασικοί δείκτες είναι οι αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στα Δημοτικά τέλη, η αύξηση στο νερό, τα φροντηστήρια, το Φ.Π.Α.
Αν πραγματικά η πολιτεία νοιαζόταν για μας τους καταναλωτές, θα σταματούσε αυτό το επικοινωνιακό τρικ για ηλίθιους και δεν θα επέτρεπε να μας ταιζουν το ουκρανό ηλιέλαιο με βαλβολίνες, ούτε το κρέας με διοξίνες,θα είχε στήσει Κεντρικό
Ελεγκτικό Μηχανισμό, που θα απέτρεπε φαινόμενα αισχοκέρδειας, παρεμπορίου,
και μη ασφαλών προιόντων στην διατροφική μας αλυσίδα.
Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ , την δημιουργία παραρτήματος και στο Νομό μας, για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, και απάντηση ακόμα δεν πήραμε, απλώς ότι θα κάνει σχετική εισήγηση στον Υπουργό, και ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης υπηρεσιακών παραγόντων.
Εμείς οι καταναλωτές είμαστε δύναμη, έχουμε πορεία αλλά πρωταρχικό μέλημά μας είναι η γνώση των δικαιωμάτων μας που είναι:
-Δικαίωμα στην υγεία
-Δικαίωμα να ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον
-Δικαίωμα να γνωρίζουμε την ποιότητα της διατροφή μας
-Δικαίωμα να προστασίας των οικονομικών μας συμφερόντων.
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
πρεμιέρα αύριο Τετάρτη 12/11/08 και ώρα 7 απογευματινή, στο Δήμο Ελευθερίου
Βενιζέλου, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου
Ζωοδόχου Πηγής στις Μουρνιές.
Στόχος του" Κινητού Σχολείου Καταναλωτών" είναι η μεταφορά
πληροφόρησης στον καταναλωτή όσο πιο κοντά στον τόπο που κατοικεί.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν και θα αναλυθούν από τους ομιλητές
θα έχουν κύριο άξονα "τον ρόλο του καταναλωτή στην σύγχρονη πραγματικότητα
-πρωτοβουλίες-δράσεις".
Κύριος ομιλητής θα είναι η κ. Ιωάννα Μελάκη,πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας
Καταναλωτών Ν. Χανίων.
Επίσης την κάλυψη των οικονομοτεχνικών ερωτήσεων θα κάνει ο Πρόεδρος
του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χανίων κ.Λενταράκης Βασίλειος,
για θέματα κοινωνικού χαρακτήρα , θα απαντήσει ο κ.Χιωτάκης Ανδρέας ,
επιστημονικός και εμπορικός σύμβουλος.
Για ερωτήματα νομικής φύσεως που άπτονται στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων
των καταναλωτών, θα απαντήσει ο Νομικός Σύμβουλος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,
κ.Ντερμανάκης Νικόλαος.
Κάθε πολίτης-καταναλωτής μπορεί ελεύθερα να συμμετέχει ,δύναται να κάνει
ερωτήσεις, επί των καταναλωτικών θεμάτων που τον απασχολούν,αλλά και να
καταθέσει τον προβληματισμό του, ακόμα και προτάσεις που θεωρεί ότι μπορούν
να φανούν χρήσιμες για τους πολίτες-καταναλωτές, για βελτίωση ( των οικονομικών
συμφερόντων τους ,της υγείας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας).
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Καταγγελίες για αδυναμία ΕΦΕΤ να επιτελέσει το ρόλο του
Αδυναμία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να επιτελέσει τον ρόλο του ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο όσων φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή, καταδεικνύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων.
Οπως επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους, όπου αναφέρουν 41 συνολικά εκκρεμότητες σε σχέση με τη λειτουργία του οργανισμού, «δεν έχουν ακόμα επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ενεπλάκησαν στη διακίνηση και διάθεση ηλιελαίου με ορυκτέλαιο και στις οποίες δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοελέγχου είτε δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν την αρμόδια Κεντρική Αρχή».
Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ίδρυσή του, οι αρμοδιότητες του οργανισμού ακόμα δεν έχουν καθοριστεί πλήρως νομοθετικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή Ελέγχου. Ακόμα δεν έχουν καταργηθεί οι αντικρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα ο έλεγχος των τροφίμων ζωικής προέλευσης να πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα ελέγχου σχετικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να μην έχει ακόμα μεταβιβαστεί στον ΕΦΕΤ, ενώ στο σύστημα του ελέγχου εμπλέκονται ακόμα το Γενικό Χημείο του Κράτους, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ. Ακόμα άλλωστε, επισημαίνει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων του Φορέα, δεν έχουν εκδοθεί τα εθνικά μέτρα που αφορούν τον καθορισμό συγκεκριμένων εργαστηρίων αναφοράς για τον έλεγχο των τροφίμων, όπως άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ανάμεσα στις 41 εκκρεμότητες που επισημαίνονται είναι και η έλλειψη προσωπικού που παρεμποδίζει τη διενέργεια ελέγχων. Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, η λειτουργία των οποίων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στο 2008, δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί. Δεν έχει ακόμα άλλωστε ούτε καν ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση πέντε ακόμα περιφερειακών Διευθύνσεων Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, ενώ η διεύθυνση της Ηπείρου υπολειτουργεί, καθώς μόνο πέντε ελεγκτές πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή.
Χαρακτηριστικά, δεν έχει ποτέ συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο.
Οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ακόμα κλαδικά και οικονομικά αιτήματα, ενώ επισημαίνουν ότι επιχειρείται υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008
ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
στον Δήμο Ελ. Βενιζέλου
Στον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου (αίθουσα συσκέψεων) θα λειτουργήσει το «Κινητό Σχολείο Καταναλωτών», την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν και θα αναλυθούν από τους ομιλητές θα έχουν κύριο άξονα «τον ρόλο του καταναλωτή στη σύγχρονη πραγματικότητα - πρωτοβουλίες - δράσεις». Κύριος ομιλητής θα είναι η κ. Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Χανίων. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις επίκαιρων θεμάτων που θα αφορούν τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και τη χρηματοπιστωτική κρίση από ειδικούς επιστήμονες.
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008
Κινητό Σχολείο Καταναλωτών
«Κινητό Σχολείο Καταναλωτών», που θα μεταφέρεται σε όλο το Νομό, διοργανώνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και σε θέματα που έχουν δημιουργήσει τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα και η παγκόσμια οικονομικοπιστωτική κρίση.
Για τον λόγο αυτό, η Ένωση θα αποστείλει πρόσκληση στους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού καθώς και στους δημάρχους, να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία, δηλώνοντας την επιθυμία της λειτουργίας «Κινητού Σχολείου Καταναλωτών» ερχόμενοι σε επαφή με την Ένωση στο τηλέφωνο 28210 92666 ώστε να προγραμματιστούν οι κύκλοι της σε επίπεδο Νομού.
Η παρακολούθηση των θεματικών ενοτήτων είναι ελεύθερη και δωρεάν, για όσους πολίτες ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν στο Νομό και επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν.
Το πρόγραμμα των θεματικών ενοτήτων (ημερομηνία διεξαγωγής, ώρα, τόπος, ομιλητές και εισηγήσεις) θα ανακοινώνονται έγκαιρα στον τοπικό Τύπο.
Στόχος του «Κινητού Σχολείου Καταναλωτών», είναι η μεταφορά της ενημέρωσης του καταναλωτή όσο πιο κοντά γίνεται (στον τόπο του), σημειώνει η Ένωση και προσθέτει: «Ο πρώτος κύκλος των θεμάτων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008, κάνοντας έναρξη από τις 10 Νοεμβρίου. Τονίζουμε ότι ο χρόνος έκφρασης επιθυμίας των φορέων λειτουργίας του «Κινητού Σχολείου Καταναλωτών», θα είναι και η σειρά προτεραιότητας υλοποίησης των θεματικών. Για ενημέρωση τόσο των καταναλωτών, όσο και των φορέων μπορούν να τηλεφωνούν στο 28210 92666».
ΠΗΓΗ Χανιώτκα ΝΈΑ.