Τελικά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που βγάζει από το αδιέξοδο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
-Έτσι ακριβώς, μετά από μια προσπάθεια δύο ετών και πιέσεων από πλευράς ενώσεων καταναλωτών, τελικά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών των φυσικών προσώπων, το οποίο στην ουσία δίνει μια ανάσα στους ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονται και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς για να μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους, επειδή δεν φτάνει ο μισθός, αναγκάζονταν και έπαιρναν δάνεια, κάρτες διάφορες με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Δίνει ανάσα τελικά;
-Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες δανείων, είναι αυτά χωρίς υποθήκη και αυτά με υποθήκη, δηλαδή καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και λοιπά και τα στεγαστικά που είναι με υποθήκη.
Το βασικό πρόβλημα είναι ποιος εμπίπτει που και το βασικό θέμα είναι να μην έχει εμπορική δραστηριότητα, διότι για τους εμπόρους υπάρχει άλλη νομοθεσία.
Πάμε στην διαδικασία. Ποιες είναι οι κινήσεις μας;
-Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει βασικά είτε μέσω ενώσεων καταναλωτών, είτε μέσω δικηγόρων. Υπάρχουν και άλλοι φορείς βέβαια, όπως ο συνήγορος του πολίτη, αλλά αυτό πρέπει να πάει κάποιος στην Αθήνα για να το χειριστεί το θέμα. Για τις ενώσεις καταναλωτών και τα μέλη τους η διαδικασία είναι δωρεάν. Οι δικηγόροι λειτουργούν όπως λειτουργεί ένας δικηγόρος.
Αυτή την στιγμή σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 16 ενώσεις καταναλωτών, μεταξύ αυτών που βοηθούν τους πολίτες προκειμένου να κάνουν αυτές τις ρυθμίσεις. Συνεργάζονται με ανθρώπους, είτε οικονομολόγους, είτε δικηγόρους, σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, είτε με άλλες ενώσεις, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον κόσμο, άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος είναι να γραφτεί σε μια ένωση καταναλωτών, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί η ένωση καταναλωτών να τον εκπροσωπήσει, είναι βάση νόμου, από εκεί και πέρα θα πάρει κάποια έντυπα από την ένωση καταναλωτών τα οποία θα τα δώσει στις τράπεζες ή σε οποιονδήποτε άλλον χρωστάει για να του απαντήσει εγγράφως πόσα είναι τα λεφτά που χρωστάει, θα φέρει τα οικονομικά του στοιχεία στην ένωση καταναλωτών όπου ο εκπρόσωπος της θα κάνει στην ουσία μια ένα προσχέδιο πρότασης για ρύθμιση το οποίο θα το συζητήσει μαζί με τον καταναλωτή και θα το υποβάλλουμε στην τράπεζα.
Αν είναι περισσότερες από μια οι τράπεζες που χρωστάει;
-Όλες μαζί οι τράπεζες θα μπουν σε μια φόρμα. Να πούμε βέβαια ότι δεν είναι μόνο για τράπεζες, μπορεί να χρωστάει κάποιος και σε τρίτους. Πήρε ας πούμε κουφώματα και τα χρωστάει, πήγε σε ένα μαγαζί και χρωστάει, μπαίνουν και αυτά. Τα μόνα που δεν μπαίνουν είναι οι φόροι που χρωστάμε στο δημόσιο ή στους δήμους και τα λοιπά. Επιπλέον εντάσσεται στον Νόμο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης υπάρχει μια περίπτωση, για παράδειγμα η Αγροτική Τράπεζα επειδή είχε κάποια δάνεια εγγυημένα από το δημόσιο αν δεν πληρώνονται, μπορεί να μπει και αυτό το κομμάτι που έχει πάει ήδη στο δημόσιο, διότι δεν πρόκειται για φόρο, είναι δάνειο.
Ποια είναι η μετέπειτα πορεία;
-Γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις και περιμένουμε να μας απαντήσουν οι πιστωτές μας αν συμφωνούν. Αν σε έναν μήνα δεν απαντήσουν, θεωρείται ότι έχουν διαφωνίες και δεν το δέχονται, οπότε τότε κάνουμε κατευθείαν την κίνηση σαν ένωση καταναλωτών να πάμε τον φάκελο στο ειρηνοδικείο. Περιμένουμε να οριστεί δικάσιμος η οποία ορίζεται σε ένα εξάμηνο δεσμευτικά και η απόφαση του δικαστηρίου είναι πλέον υποχρεωτική για τις τράπεζες.
Αν συμφωνούν τι πληρώνει κάποιος;
-Αν συναινέσουν, τότε λειτουργεί η ρύθμιση που ζητήσαμε.
Σαν παράδειγμα να πούμε ότι είναι κάποιος άνεργος, δεν έχει περιουσία και χρωστάει 20.000 ευρώ. Η ρύθμιση που θα ζητήσουμε είναι να πληρώσει για 4 χρόνια μηδενική μηνιαία δόση και μετά τα 4 χρόνια να απαλλαγεί.
Δεν πληρώνει καθόλου δηλαδή;
-Ακριβώς, μιλάμε για κάποιον που δεν έχει περιουσία. Κάποιος ο οποίος έχει ένα σπίτι το οποίο είναι ενυπόθηκο, λέει ο νομοθέτης ότι μπορεί να ζητήσει το δικαστήριο για το ποσό που φτάνει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου να αναλάβει μια οφειλή για 20 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ σε ένα στεγαστικό δάνειο και έχει ένα σπίτι το οποίο έχει εμπορική αξία 60.000, λέει ο νομοθέτης, θα υπολογίσω εγώ το 85% της αξίας αυτών των 60.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 50.000 ευρώ και εσύ θα αναλάβεις να πληρώσεις τις 50.000 ευρώ σε δόσεις σε ένα βάθος 20 ετών και στο υπόλοιπο απαλλάσσεσαι. Η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική.
Δεν μπορεί η τράπεζα να κατασχέσει το σπίτι του οφειλέτη;
-Λέει ο Νόμος, το γεγονός ότι θα κάνει κάποιος αίτηση για ρύθμιση, δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τους πιστωτές του να στραφούν εναντίον του. Που σημαίνει ότι μια τράπεζα μπορεί να στραφεί εναντίον του και να πει κάνω κατάσχεση. Σε αυτή την περίπτωση σου δίνει το δικαίωμα να κάνει ανακοπή ο Νόμος και να λες εγώ έχω κάνει αίτηση για ρύθμιση και ανακόπτω αυτή την ενέργεια μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν στερεί το δικαίωμα αυτό αλλά σου λέει σου βάζω φρένο.
Επίσης μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου του 2011 ούτως ή άλλως όλοι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί. Επίσης να πούμε ότι αν δεν μπορέσουν να έρθουν στην ημερίδα, μπορούν να πάρουν ένα τηλέφωνο τις άλλες ημέρες στην ένωση ώστε να δούμε πως θα τους εξυπηρετήσουμε.
Να πούμε ότι η φιλοσοφία του νόμου δεν είναι ούτε να χαρίζω σε κάποιους χρήματα και να παραμείνουν με ένα σωρό διαμερίσματα και να τα νοικιάζουν, η φιλοσοφία του νόμου είναι να βγάλουμε την θηλιά από τον κόσμο, να μπορέσει να διατηρήσει είτε το σπίτι του, είτε και κάποια επιπλέον περιουσία που είναι απαραίτητη για να ζήσει, γιατί μπορεί κάποιος να έχει ένα μαγαζάκι και να παίρνει 200 ευρώ ενοίκιο για να ζήσει, αν του το κόψεις και αυτό τι θα κάνει;
Cretan Consumers Union is a non-profit union,fighting for the rights of the consumers Cretan Consumers Union focuses on policy issues related to vehicle safety, telecommunications, product safety, financial services , food safety and health care..We fight...for a safe marketplace for all
Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Α/Μ 35
10:00 π.μ-12:00μ.μ.
ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ
E-mail: epkxan@gmail.com
για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30
0026.0746.92.0103426942
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου