Η κακή διατροφή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με δύο όψεις. Από τη μία στον τρίτο κόσμο, πεθαίνουν κάθε μέρα 40.000, κυρίως παιδιά, από πείνα και εξαθλίωση. Απ’ την άλλη στις αναπτυγμένες χώρες, πεθαίνουν από το πολύ ή το ακατάλληλο φαγητό.
Διατροφικά προβλήματα
• ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Είναι μια χρόνια νόσος που σχετίζεται κυρίως με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Θεωρείται νόσος της «αφθονίας» και ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες
• ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος και προκαλεί εμφράγματακαι εγκεφαλικά. Αποφεύγουμε το αλάτι, τα σνακς (πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.),
τα γεύματα σε "fast - food", τα παστά, τα αλλαντικά, τα αλμυρά τυριά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
• ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2. Είναι «ύπουλη» ασθένεια διότι μπορεί να υπάρχει για χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα αλλά προκαλώντας βλάβες σε καρδιά, εγκέφαλο και νεφρά. Προσοχή στη ζάχαρη, τα γλυκά, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μαρμελάδες.
• ΛΙΠΟΣ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ. Προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, αλλά και καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου. Αποφεύγουμε ζωικά λίπη, αλλαντικά, αυγά, βούτυρα, πίτσες, πλήρη γαλακτοκομικά. Προτιμάμε άπαχα λευκά κρέατα
• ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Η σωρευτική πρόσληψη συντηρητικών ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας , ακόμα και καρκινογενέσεις. Όλα τα έτοιμα γεύματα, καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν πληθώρα συντηρητικών (τα αποκαλούμενα Ε)
• ΑΛΚΟΟΛ. Προκαλεί γαστρίτιδα, έλκη, κίρρωση του ήπατος, αλλά και τροχαία ατυχήματα. Περιορίζουμε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα
• ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Δεν είναι αθώα, ειδικά σε περιπτώσεις αθλητών που κάνουν συστηματική πρόσληψη ύποπτων παρασκευασμάτων. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μας προσδίδει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε
• ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για διατροφικές βόμβες που μας σερβίρουν οι κερδοσκόποι απαιτούν συνεχείς αιφνιδιαστικούς, προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών.
• ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Οι μεταλλαγμένοι ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ενοχοποιούνται για επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων
Οδηγός σωστής διατροφής
• ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Είναι αυτή που έκανε τους παππούδες μας να τα εκατοστήσουν. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα άπαχο, ψάρια.
• ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Η σωστή διατροφή, πρέπει να περιλαμβάνει 50 - 65% υδατάνθρακες ανάλογα με τις θερμίδες που χρειαζόμαστε. Πηγή υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, το μέλι κ.λπ
• ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ Τρώμε σπιτικά φαγητά βραστά, ψητά και στη σχάρα και αποφεύγουμε τα τηγανητά.
• ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Η πρόσληψη σε καθημερινή βάση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης, είναι σημαντική για τη σωστή διατροφή μας.
• ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, για να απολαύσουμε το γεύμα μας. Δεν πρέπει να τρώμε γρήγορα.
• ΝΕΡΟ. Πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια τους. Πίνουμε επίσης φυσικούς χυμούς, τσάι κ.λπ., όχι, όμως, αναψυκτικά με ζάχαρη και αλκοολούχα ποτά.
• ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ. Με τα συχνά, μικρά γεύματα αποφεύγουμε τη συσσώρευση λίπους.
• ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Προετοιμάζουμε το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουν τα «έτοιμα» παρασκευάσματα του κυλικείου
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Τα προτιμούμε γιατί έχουν υψηλή διατροφική αξία, προασπίζουν την υγεία μας και προστατεύουν το περιβάλλον
• ΑΣΚΗΣΗ. Το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας σωστής διατροφής, είναι η άσκηση. Μόλις μισή ώρα βάδισμα την ημέρα, έχει ευεργετικές συνέπειες στην σωματική και πνευματική ευεξία μας.
Αναδημοσίευση:EN.KA volou
Διατροφικά προβλήματα
• ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Είναι μια χρόνια νόσος που σχετίζεται κυρίως με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Θεωρείται νόσος της «αφθονίας» και ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν και διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες
• ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος και προκαλεί εμφράγματακαι εγκεφαλικά. Αποφεύγουμε το αλάτι, τα σνακς (πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.),
τα γεύματα σε "fast - food", τα παστά, τα αλλαντικά, τα αλμυρά τυριά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
• ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2. Είναι «ύπουλη» ασθένεια διότι μπορεί να υπάρχει για χρόνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα αλλά προκαλώντας βλάβες σε καρδιά, εγκέφαλο και νεφρά. Προσοχή στη ζάχαρη, τα γλυκά, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μαρμελάδες.
• ΛΙΠΟΣ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ. Προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, αλλά και καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου. Αποφεύγουμε ζωικά λίπη, αλλαντικά, αυγά, βούτυρα, πίτσες, πλήρη γαλακτοκομικά. Προτιμάμε άπαχα λευκά κρέατα
• ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Η σωρευτική πρόσληψη συντηρητικών ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας , ακόμα και καρκινογενέσεις. Όλα τα έτοιμα γεύματα, καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν πληθώρα συντηρητικών (τα αποκαλούμενα Ε)
• ΑΛΚΟΟΛ. Προκαλεί γαστρίτιδα, έλκη, κίρρωση του ήπατος, αλλά και τροχαία ατυχήματα. Περιορίζουμε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα
• ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Δεν είναι αθώα, ειδικά σε περιπτώσεις αθλητών που κάνουν συστηματική πρόσληψη ύποπτων παρασκευασμάτων. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μας προσδίδει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε
• ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για διατροφικές βόμβες που μας σερβίρουν οι κερδοσκόποι απαιτούν συνεχείς αιφνιδιαστικούς, προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών.
• ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Οι μεταλλαγμένοι ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ενοχοποιούνται για επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων
Οδηγός σωστής διατροφής
• ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Είναι αυτή που έκανε τους παππούδες μας να τα εκατοστήσουν. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα άπαχο, ψάρια.
• ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Η σωστή διατροφή, πρέπει να περιλαμβάνει 50 - 65% υδατάνθρακες ανάλογα με τις θερμίδες που χρειαζόμαστε. Πηγή υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, το μέλι κ.λπ
• ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ Τρώμε σπιτικά φαγητά βραστά, ψητά και στη σχάρα και αποφεύγουμε τα τηγανητά.
• ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Η πρόσληψη σε καθημερινή βάση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης, είναι σημαντική για τη σωστή διατροφή μας.
• ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, για να απολαύσουμε το γεύμα μας. Δεν πρέπει να τρώμε γρήγορα.
• ΝΕΡΟ. Πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια τους. Πίνουμε επίσης φυσικούς χυμούς, τσάι κ.λπ., όχι, όμως, αναψυκτικά με ζάχαρη και αλκοολούχα ποτά.
• ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ. Με τα συχνά, μικρά γεύματα αποφεύγουμε τη συσσώρευση λίπους.
• ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Προετοιμάζουμε το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουν τα «έτοιμα» παρασκευάσματα του κυλικείου
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Τα προτιμούμε γιατί έχουν υψηλή διατροφική αξία, προασπίζουν την υγεία μας και προστατεύουν το περιβάλλον
• ΑΣΚΗΣΗ. Το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας σωστής διατροφής, είναι η άσκηση. Μόλις μισή ώρα βάδισμα την ημέρα, έχει ευεργετικές συνέπειες στην σωματική και πνευματική ευεξία μας.
Αναδημοσίευση:EN.KA volou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου