Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

∆εν φτάνει ο µισθός για δύο στους τρεις Έλληνες

 

∆εν φτάνει ο µισθός για δύο στους τρεις Έλληνες οι οποίοι θεωρούν δύσκολο το χτίσιµο περιουσίας από το µηδέν στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας της Focus Bari. Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπώσει τις αντιλήψεις των Ελλήνων γύρω από την ανάπτυξη πλούτου και τις οικονοµικές τους πεποιθήσεις. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία µε το Game of Money στο πλαίσιο του GoM Festival 2024. 

Πιο συγκεκριµένα:

•∆ύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν δύσκολο το χτίσιµο περιουσίας από το µηδέν στην Ελλάδα, µε τους νεότερους να διατηρούν πιο αισιόδοξη στάση.

•Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό 79% αναφέρει ότι οι οικονοµικές δυσκολίες επηρεάζουν την ψυχολογία τους. Το 41% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι τα χρήµατα δεν θεωρούνται ως πανάκεια για την ευτυχία τους, ενώ ένα 35% ούτε συµφωνεί ούτε διαφωνεί µε την άποψη αυτή.

•Αν και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα πολλά χρήµατα είναι προνόµιο των λίγων, οι νέοι εµφανίζουν µια πιο θετική προσέγγιση.

•Η σύνδεση του πλούτου µε ανήθικες πρακτικές ενισχύεται µε την ηλικία, παρόλα αυτά η αντίληψη του «πλούσιου και καλού ανθρώπου» παραµένει «ζωντανή» στην Ελλάδα. Είναι σπάνιο να κάνει κανείς πολλά χρήµατα µε τελείως έντιµους/νόµιµους τρόπους εκτιµά το 67% των ερωτηθέντων.

Στην εκτενή έρευνα υπάρχουν πολλά ακόµη στοιχεία για την απασχόληση των Ελλήνων, την οικονοµική τους κατάσταση, την δυνατότητά τους για αποταµίευση και επενδύσεις κλπ. Όπως αναφέρεται, δηµιουργείται µια νέα πραγµατικότητα για πάνω από τους µισούς Έλληνες, καθώς προφανώς «ο µισθός δεν φτάνει».

Ειδικότερα, το 55% αναφέρει ότι έχει και άλλες πηγές εισοδήµατος εκτός από τον µισθό του και το 45% ότι δεν έχει

. Σύµφωνα µε την έρευνα το 23% των ερωτηθέντων έχει εισόδηµα από ενοίκια ή πλατφόρµες τύπου Airbnb, το 13% δηλώνει ότι κερδίζει από τόκους ή αποδόσεις καταθέσεων, το 6% αποκοµίζει κέρδη από µερίσµατα µετοχών, και επίσης το 6% ασχολείται µε το Internet marketing, εκµεταλλευόµενο τις ψηφιακές ευκαιρίες για εισόδηµα.Άλλες πηγές εισοδήµατος περιλαµβάνουν τη συµµετοχή σε επιχειρήσεις (5%), δικαιώµατα από πνευµατική ιδιοκτησία (3%), και δεύτερη δουλειά (3%). Ένα µικρότερο ποσοστό λαµβάνει επίδοµα ή σύνταξη (2%), ενώ το 1% έχει έσοδα από χόµπι ή βοήθεια από την οικογένεια.

Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες σήµερα δηλώνει πως τα έσοδά του δεν καλύπτουν τις ανάγκες του, ένας στους δύο µόλις «τα φέρνει βόλτα ίσα-ίσα», και µόνο ένας στους επτά δηλώνει επάρκεια εσόδων.

Οι αποταµιεύσεις εξάλλου «δεν πάνε µακριά», καθώς µόνο 15% του κοινού δηλώνει ότι τα χρήµατα που έχουν στην άκρη φτάνουν για πάνω από ένα χρόνο.

πηγη Χανιώτικα Νέα


 

Ημερομηνία:

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη

Φτωχύνανε τις χώρες του Νότου της Ε.Ε , με την οικονομική ύφεση, θέλουν να δώσουν στις Χώρες αυτές  και την χαριστική βολή, με τις ποσοστώσεις στο γάλα.Μπορεί να θίγει άμεσα τις παραγωγικές τάξεις ( κτηνοτρόφους και άλλα συναφή επαγγέλματα)αλλά εκείνοι που θίγεται περισσότερο είναι η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών.
Το έχουμε πει και το βροντοφωνάζουμε διαρκώς και στα ξένα αλλά και στα ντόπια  συμφέροντα ότι δεν θα αφήσουμε  κανένα καιροσκόπο και κερδοσκόπο  να παίζει με την υγεία του ΄Ελληνα καταναλωτή , του καταναλωτή που κάτω από την συνεχώς διαμορφούμενη Ευρωπαϊκή και ντόπια νομολογία, χάνει διαρκώς δικαιώματα.Δεν θα αφήσουμε κανένα καταναλωτή χωρείς να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να τα διεκδικεί.Δεν θα αφήσουμε χωρίς συμπαράσταση, κανένα παραγωγό κτηνοτρόφο μόνο,απέναντι στην καταστροφική γι ατούς νομοτεχνία της Συγκυβέρνησης.
Μιλάει η Κυβέρνηση,  για ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή  για να βγει η πατρίδα στις Αγορές. Μιλάει η Κυβέρνηση για φτηνό καλάθι της νοικοκυράς , μιλάει η Κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα,  δεν μας πείθει ούτε  εκείνη ούτε τα μέσα που έχει στρατεύσει να παπαγαλίζουν το δικό της ρητό, διότι με την απελευθέρωση των αγορών και τις αθρόες εισαγωγές διαφόρων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, δεν είδαμε τίποτα το καλύτερο δεν είδαμε “οικονομική ανάσα” μόνο ανεξέλικτη αγορά και συνεχώ ακρίβεια . Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μας φέρουν ανασφαλή προϊόντα, από τρίτες Χώρες, με το σκεπτικό ότι θα ΄ρίξουν τις τιμές, εις όφελος του καταναλωτή ,τάχα ότι τα Ελληνικά προϊόντα ήταν ακριβά αλλά και να απαξιώσουν την εργασία του ΄Ελληνα πολίτη, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν   τον καταναλωτή από την απασχόληση, να τον οδηγήσουν σε αγορές ξένων συμφερόντων, χαμηλότερης ποιοτικής αξίας αγαθών .τρώμε κινέζικα και Βουλγάρικα προϊόντα, γιατί δεν έχουμε γίνει πλέον φτωχοί, αφού στερούμαστε την απασχόληση.
Το Ελληνικό γάλα, ίσως είναι η τελευταία παραγωγική δραστηριότητα της παραγωγής Ελλάδος.
Τα είχαμε όλα, ήρθε και η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. Επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλατος.Για να φτηνίσει το γάλα, να ρίξουμε την ποιότητα; Για να τελειώνουμε τον ΄Ελληνα κτηνοτρόφο, για να τον στείλουμε και αυτόν στην μη πιστοποιημένη ανεργία, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τις άλλες χώρες γιατί το μεταφερόμενο γάλα από Γερμανία και Γαλλία είναι φτηνότερο και μάλιστα όταν προέρχεται από χώρες που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;
Τάχα φταίει ο “παμπόνηρος” ΄Ελληνας κτηνοτρόφος ,ο οποίος ΄δίνει  και εκείνος μέσα στην ύφεση και οικονομική κρίση της Χώρας , τον αγώνα της επιβίωσης. Αυτός φταίει και πρέπει να εξαφανιστεί;
Με την επιμήκυνση της ημερομηνίας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εισάγουν, οι εισαγωγείς γάλα από όπου θεωρούν φτηνότερο, να έχουμε γάλα χωρίς διατροφική αξία για τα παιδιά μας, από από χώρες χωρίς αφαλείς προδιαγραφές, εις βάρος της ποιότητας, της υγείας, αλλά και της τσέπης εμας των καταναλωτών, αλλά βασικά στην εξολόθρευση των παραγωγικών δομών της χώρας και της τελικής άλωσης της..που θα είναι πολύ ποιο επώδυνη γιατί είναι η οικονομική εξολόθρευση.
Δεν θέλουμε σωτήρες της σκέπη μας ,θέλουμε περιφρούρηση της ασφάλειας των προσφερομένων αγαθών στην αγορά και προστασία της υγείας μας.
Φτάνει πλέον το “παραμύθι” και η κακή πολιτική, εις βάρος των παραγωγής των αγαθών του τόπου μας και εμάς των καταναλωτών.
Κύριοι της εξουσίας , σκύψτε πάνω από τα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών,επί της ουσίας αναλύστε το κοστολόγιο των κτηνοτρόφων μας, αξιοποιείστε στις αγορές του κόσμου τα δικά μας κτηνοτροφικά προϊόντα, μη “σκύβετε ” συνεχώς υπηρετώντας ξένα συμφέροντα , αφανίζοντας ένα ένα κλάδο της Ελληνικής παραγωγής, της Ελληνικής οικονομίας, προστεύψτε τον Έλληνα καταναλωτή , μη ξεπουλάτε όσο- όσο την Πατρίδα, διότι πατρίδα είναι και η κτηνοτροφία. Δώστε την πρέπουσα αξιοπρέπεια τόσο στον ΄Ελληνα κτηνοτρόφο, αναδείξετε στις αγορές του κόσμου τα Ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα,  πείτε και μια φορά όχι στην λατρεία των ξένων Αφεντικών.
Τέλος εμείς  ως καταναλωτές της Κρήτης, μιας περιοχής με πλούσια κτηνοτροφικά προϊόντα, διεθνή γνωστά,  και με κτηνοτρόφους της δύσκολης επιβίωσης, λόγω υψηλού κοστολογίου των ζωοτροφών , αλλά και γενικότερα των συνθηκών που βιώνουν στην Ελλάδα της κρίσης, λέμε ΟΧΙ στην  Επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλατος καθώς είναι μία πραγματική “συναλλαγή” δεν προσφέρει καμία οικονομική ανάσα στον καταναλωτή ,αντίθετα μάλιστα “παίζεται” η διατροφική του ποιότητα.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Τσουνάμι" τα παράπονα των υπερχρεωμένων νοικοκοιριών , για τις εισπρακτικές εταιρείες

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-1-2025

 Με αφορμή  το "ΤΣΟΥΝΆΜΙ" από  παράπονα και καταγγελίες των  καταναλωτών (δανειοληπτών ) ,προς την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ότι δέχονται  απρόσκλητα τηλεφωνήματα,  που τις περισσότερες φορές είναι άστοχα και άτοπα, από τις εισπρακτικές εταιρείες η ΄Ένωση προέβει σε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση (Δ.Τ) θέλοντας να προστατεύσει τους δανειολήπτες, από τέτοιες πρακτικές.

 Η ανακοίνωση μας,

    Επειδή ζούμε σε εποχή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας (ακρίβειας , χαμηλοί μισθοί και συντάξεις) και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβίωση τους, και πολλές φορές δυσκολεύονται να είναι συνεπείς προς τα δάνεια τους,συνήθως  για μικρο οφειλές από πιστωτικές κάρτες ,  όλο και περισσότερες Τράπεζες υιοθετούν επιθετικές πολιτικές, αναθέτοντας σε εισπρακτικές  εταιρείες  τον άχαρο ρόλο να πιέζουν στοχεύοντας  την κατά το δυνατόν αμεσότερη αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί στους καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες, δε διστάζουν να προβούν σε ενοχλητικές συμπεριφορές και αθέμιτες πρακτικές, Σύμφωνα με τα  παράπονα των καταναλωτών  οι εταιρείες  αυτές καλούν επίμονα και πιεστικά , όχι απλώς υπενθυμίζοντας την οφειλή , αλλά  και επισυνάπτουν ενοχικά και εκφοβιστικό συμπλέγματα  .

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για να βοηθήσει περισσότερο τα μέλη της , τόλμησε να πειραματιστεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο  ερευνώντας τι εστι εισπρακτική εταιρεία.

  Παίρνοντας λοιπόν τον αριθμό τηλεφώνου από μέλος της, που είχε δεχτεί όχληση από μία εισπρακτική  τηλεφώνησε και διαπίστωσε το "χάος"  που υπήρχε .  

Ρωτήσαμε σε ποιον ανήκει αυτή η Εταιρεία και η υπάλληλος μας εδωσε την επωνυμία της Εταιρείας και τον αριθμό μητρώου αυτής..Της ζητήθηκαν τα στοιχεία της υπαλλήλου και η υπάλληλος , της καμία απάντηση. 

 Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε  ότι οι Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις ή αλλιώς εισπρακτικές εταιρείες, ορίζονται στο Ν 3758/2009, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το υπ' αρ. 36 άρθρο του Ν 4038/2012, ως οι κεφαλαιουχικές εταιρίες που έχουν ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την εξώδικη ενημέρωση οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών χρηματικών οφειλών τους έναντι των δανειστών και  ότι οι εισπρακτικές εταιρείες που νομιμοποιούνται να προβαίνουν στις ανωτέρω ενέργειες είναι περιορισμένες αριθμητικά και τα ονόματα αυτών περιέχονται σε ειδικό Μητρώο (Μητρώο Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε ηλεκτρονική μορφή). Οι νόμιμα συσταθείσες εταιρείες ενημέρωσης οφείλουν να σέβονται όχι μόνο την προσωπικότητα αλλά και την οικονομική ελευθερία των οφειλετών.

Πότε θα πρέπει να σας ενημερώνουν οι Εισπρακτικές Εταιρείες?

  1. Οι εισπρακτικές εταιρείες , που ανήκουν στο Μητρώο ,μπορούν να σας τηλεφωνούν μόνο όταν οι οι οφειλές σας έχουν γίνει  ληξιπρόθεσμες, όταν δηλαδή δεν έχετε καταβάλει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία το χρηματικό ποσό που οφείλετε.
  2. Οι εταιρείες ενημέρωσης υποχρεούνται να σας ενημερώνουν τηλεφωνικά ,μόνο αφότου περάσουν δέκα ημέρες από τότε που έληξε η προθεσμία για την καταβολή από την πλευρά σας του χρηματικού ποσού που οφείλετε στην Τράπεζα.
  3. Οι εταιρείες ενημέρωσης, πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί σας μόνο τις εργάσιμες μέρες και ώρες 9:00-20:00.
  4. Κάθε φορά που κάποια εισπρακτική εταιρεία σας καλεί πρέπει: 
  5. α) να φαίνεται ο αριθμός προέλευσης κλήσηςβ) να σας γνωστοποιεί ο υπάλληλος που εκπροσωπεί την εταιρεία το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά του γ) να σας αναφέρει τον αριθμό Μητρώου της εταιρείας δ) να σας ενημερώνει για το σκοπό της επικοινωνίας του.
  6. Σε περίπτωση που σας καλέσει μια εισπρακτική εταιρεία, πρέπει να σας ενημερώσει εξ' αρχής για την καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο στοιχείων όπως η ημερομηνία, η ώρα και η οφειλή για την οποία έγινε η επικοινωνία.
  7. Πρέπει, επίσης, ο υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας που επικοινωνεί μαζί σας να επιβεβαιώσει ότι έχετε ενημερωθεί και έχετε συμφωνήσει στη μεταβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων από την Τράπεζα με την οποία έχετε συμβληθεί πριν προβεί σε οποιαδήποτε ερώτηση – ενημέρωση.
  8. Εφόσον το ζητήσετε, οι εταιρείες υποχρεούνται να σας παρέχουν εγγράφως πλήρη και ακριβή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής σας (κεφάλαιο, τόκοι, προσαυξήσεις) μέσα σε 10 ημέρες από την προφορική επικοινωνία μεταξύ σας.
  9. Σε κάθε έγγραφη επικοινωνία των εισπρακτικών εταιρειών με εσάς (ενημερωτικά έντυπα κτλ), οι εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν την πλήρη εμπορική επωνυμία τους, την ταχυδρομική διεύθυνση της καταστατικής έδρας τους καθώς και τον αριθμό Μητρώου τους.
  10. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, εάν δεν επιθυμείτε να σας οχλούν με οποιοδήποτε τρόπο οι εισπρακτικές εταιρείες για τυχόν οικονομικές σας οφειλές, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση με ανάλογο περιεχόμενο σε κάποιο υποκατάστημα της Τράπεζας με την οποία έχετε συμβληθεί.


Πότε οι εισπρακτικές εταιρείες παρανομούν

  1. Όταν  εμφανίζονται οι υπάλληλοί τους με ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπάλληλοι κάποιας   Τράπεζας με την οποία έχετε συμβληθεί, λένε ότι είναι  δικηγόρος ή δικαστικός επιμελητής.
  2. Να σας ασκούν ψυχολογική πίεση  ότι θα σας  γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, των περιουσιακών στοιχείων ή απειλή  της ζωής σας, καθώς και οικογένειας  σας.
  3. Να συμπεριφέρονται οι υπάλληλοί τους προσβλητικά ή να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις εναντίον σας ή κατά των οικείων σας, όπως το να σας χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο, άχρηστο ή αποτυχημένο εξαιτίας της καθυστέρησης εξόφλησης της οφειλής σας.
  4. Να σας δυσφημούν ή να απειλούν ότι θα σας δυσφημίσουν στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον σας.
  5. Να εκμεταλλεύονται περιστάσεις αντικειμενικής αδυναμίας σας να εξοφλήσετε το χρηματικό ποσό που οφείλετε, πχ. να σας πιέζουν να καταβάλετε άμεσα τη χρηματική σας οφειλή ενώ έχουν πληροφορηθεί ότι μόλις χάσατε τη δουλειά σας .
  6. Να σας απειλούν ότι θα λάβουν μη νόμιμα μέτρα εις βάρος σας, όπως η κατάσχεση τυχόν περιουσιακών σας στοιχείων χωρίς να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
  7. Να σας παραπλανούν συστηματικά ως προς το ύψος πχ. της οφειλής σας.
  8. Να σας επισκέπτονται στο χώρο εργασίας σας, καθώς και σε άλλους χώρους αυστηρώς προσωπικούς χώρους όπως νοσοκομεία.
  9. Να ενοχλούν τα οικεία σας πρόσωπα.
  10. Να παρουσιάζουν και να χρησιμοποιούν παραπλανητικά έγγραφα που δημιουργούν εσφαλμένα την εντύπωση συνιστούν δικαστικά έγγραφα.
  11. Να επικοινωνούν μαζί σας και να διαδίδουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες αθέτησης πληρωμών από την πλευρά σας (όπως για παράδειγμα ότι σε περίπτωση μη άμεσης συμμόρφωσης, θα χάσετε την πιστοληπτική σας ικανότητα μέσω της δημοσίευσης δυσμενών στοιχείων για εσάς στο σύστημα Τειρεσίας).
  12. Να εισπράττουν για λογαριασμό της Τράπεζας με την οποία έχετε συμβληθεί τις χρηματικές σας οφειλές,  Ποτέ, λοιπόν, μη δεχτείτε να καταβάλλετε τυχόν χρηματικές σας οφειλές σε τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιχειρήσεις διότι οι οφειλές σας πιθανόν θα προσαυξηθούν με δήθεν «έξοδα είσπραξης», έννοια που εφευρέθηκε για τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εισπρακτικών εταιριών.
  13. Να χρησιμοποιούν τα περιεχόμενα της καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών εις βάρος σας.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από εισπρακτική εταιρεία όταν παρανομεί

 Υπάρχει νομική προστασία , αρκεί να  καταγράψετε ακριβώς ποιος σας τηλεφώνησε (ονοματεπώνυμο )ποια εταιρεία εκπροσωπεί , και ποια παράβαση από τα ανωτέρω διέπραξε.

και να απευθυνθείτε στην Συλλογικότητα που σας εκπροσωπεί  (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών) η στις kataggelies.gov  η ακόμα σε ένα δικηγόρο για Αγωγή και χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, εάν η τράπεζα μετέφερε τα προσωπικά σας δεδομένα στην Εισπρακτική Εταιρεία  χωρίς την δική σας συνέναιση

Για την Κρήτη μπορείτε να απευθύνεστε σε εμάς τηλ.2821092306 ημέρες Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή ώρες 9 έως 12

Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη


                         

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

ΕΝΟΊΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ

 Δελτίο Τύπου

Επειδή τα μισθώματα κατοικίας (ενοίκια), στην ΚΡΉΤΗ, έχουν ξεφύγει του μέτρου , με παράπονα και καταγγελίες, εκμισθωτή και μισθωτή , η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , δίνει τις συμβουλές της, προκειμένου να μην δημιουργούνται παράπονα εκ των ύστερο.

 Είναι βασικό, πριν υπογραφεί  ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως, να πρέπει και οι δύο συμβαλλόμενοι εκμισθωτής και ο μισθωτής, να γνωρίζουν επακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις τους.

Οι  συμβουλές μας:

1). Ισχύς της μίσθωσης της κυρίας κατοικίας: 

 Η μίσθωση  σήμερα κύριας κατοικίας, έχει υποχρεωτική ισχύ, για 3 χρόνια ακόμα  και.εάν στο συμβόλαιο μας ,έχει οριστεί μικρότερος χρόνος 

Εάν το συμβόλαιο ορίζει ότι η περίοδος της μίσθωσης είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, αυτή η μίσθωση ισχύει. (γιατί είναι μεγαλύτερη από τρία έτη).

2)Λόγοι λύσης της μίσθωσης κατοικίας: 

Ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα και των δύο μερών, έχει θεσπίσει διάφορους λόγους πρόωρης καταγγελίας των συμβάσεων μίσθωσης, στην περίπτωση που η συνέχιση μιας μίσθωσης καταστεί δυσλειτουργική για τα συμβαλλόμενα μέρη.

Έτσι, ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μίσθωση όταν:
- δεν του παραδόθηκε η χρήση του μισθίου στο συμφωνημένο χρόνο
- όταν του αφαιρέθηκε στη συνέχεια η συμφωνημένη χρήση,
- υπάρχουν στο μίσθιο πραγματικά ή νομικά ελαττώματα
- όταν εκλείπουν συμφωνημένες ιδιότητες,
- από τη μίσθωση απειλείται κίνδυνος για την υγεία του μισθωτή ή όσων συνοικούν μαζί του, ακόμη κι αν αυτός γνώριζε την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών συνθηκών.

3) Συστέγαση ή φιλοξενία ξένων προσώπων: 

Ο μισθωτής ,μπορεί να συμφωνήσει και να προσθέσει στους όρους του μισθωτηρίου συμβολαίου ότι ο εκμισθωτής του παρέχει το δικαίωμα να συ στεγάσει ή να φιλοξενεί ξένα πρόσωπα εκτός από τούς ανθρώπους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του.

4) Ποια κοινόχρηστα τον επιβαρύνουν: 

 Ο μισθωτής, πρέπει να γνωρίσει ποια κοινόχρηστα είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται εκείνος και ποια ο ιδιοκτήτης. Ο ενοικιαστής επιβαρύνεται με τα λειτουργικά κοινόχρηστα και όχι με τα κοινόχρηστα επισκευής ή βελτίωσης της πολυκατοικίας
Η καθυστέρηση δε καταβολής από το μισθωτή των δαπανών κοινοχρήστων του μισθίου και κάθε άλλης χρηματικής οφειλής, που αφορά το μίσθιο και κατά τη συμφωνία τον βαρύνει, έχει τα έννομα αποτελέσματα καθυστέρησης του μισθώματος.
5) Το Μίσθωμα (ενοίκιο)
Δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει το ύψος του μισθώματος. Το μίσθωμα καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των συμβαλλομένων. Είναι σωστό ότι πρέπει να γράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο το αληθινό ποσό του μισθώματος. Αυτό ίσως θα βοηθήσει να αποφεύγονται πιθανά προβλήματα και προστριβές με την εφορία. Καλό θα είναι να καθορίζεται εκ των προτέρων το ποσό της αύξησης του μισθώματος για να ξέρουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Πότε καταβάλλεται  το μίσθωμα ( ενοίκιο)

Το ενοίκιο συνήθως συμφωνείται να προκαταβάλλεται στον ιδιοκτήτη δηλ. να καταβάλλεται στις αρχές κάθε μήνα. Σύμφωνα με το νόμο, προκαταβολή επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.Σε περίπτωση  που δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία ο ενοικιαστής είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει  το ενοίκιο στο τέλος του μήνα.


6) Η προκαταβολή-εγγύηση

Συμφωνείται η προκαταβολή ενός ή περισσοτέρων μισθωμάτων ως εγγύηση, μελλοντικών επιβαρύνσεων 

7)Η παρακολούθηση της ένδειξης των μετρητών

Για λόγους αποφυγής υπερβολικών και άδικων επιβαρύνσεων, οι δύο συμβαλλόμενοι προβαίνουν σε καταμέτρηση των δεικτών των μετρητών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ κατά την ημερομηνία εγκατάστασης στο κτίριο, αλλά και κατά την ημερομηνία εγκατάλειψης του μισθίου Πρέπει να ληφθεί υπ' όψη ότι μετά την απομάκρυνση από το μίσθιο, η κατανάλωση του ρεύματος και του νερού συνεχίζεται, οι μετρητές καταγράφουν, και μπορεί να γίνει μπέρδεμα στις επιβαρύνσεις.

 8)Συνέπειες από ζημίες που προκύπτουν από φυσιολογική φθορά του μισθίου

Θα πρέπει στο συμβόλαιο να είναι ξεκαθαρισμένη η έννοια της φυσιολογικής - συνήθους φθοράς και η έννοια της φθοράς που προκύπτει από την κακή χρήση του μισθίου. Για να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των συμβαλλομένων. Καλό θα είναι να συμφωνηθεί από την αρχή μεταξύ των συμβαλλομένων ποιες από τις ζημιές είναι φυσιολογική φθορά και ποιες δεν είναι.

9)Η ηλεκτρονική υποβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης και η υπογραφή του συμφωνητικού αυτού

Το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Δ.Ο.Υ. (Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Η υποβολή αυτή είναι ανεξάρτητο από την υπογραφή του συμφωνητικού. Δηλαδή προηγείται η σύνταξη και η υπογραφή του από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, τον εκμισθωτή και τον μισθωτή, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την λεπτομερή συμφωνία της μίσθωσης και την εφαρμόζουν καθ' όλη την διάρκεια της μίσθωσης.
10). Η διακοπή του ρεύματος στην Δ.Ε.Η. κατά την λήξη της μίσθωσης.

 Ενημέρωση του Δήμου: Ο μισθωτής όταν αποχωρήσει από το μίσθιο, κατά την λήξη της μίσθωσης, πρέπει να προσέλθει στην ΔΕΗ και να κάνει «διακοπή» του ρεύματος (και να εισπράξει την προκαταβολή που είχε καταβάλλει κατά την έναρξη της μίσθωσης). Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσει στον Δήμο της περιοχής αντίγραφο της διακοπής αυτής.Αυτό έχει σημασία διότι ο Δήμος, μετά από αυτήν την επίσκεψη, θα σταματήσει να τον χρεώνει τα Δημοτικά Τέλη στο μέλλον μέσω της ΔΕΗ.

11)Θάνατος  του ενοικιαστή 

Ο θάνατος του ενοικιαστή ,δεν επιφέρει τη λήξη της μίσθωσης.Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του, εφόσον η νοικιασμένη κατοικία ,χρησιμεύει σαν οικογενειακή στέγη ,περιέρχονται στην οικογένεια. 

12)Διαζύγιο του ενοικιαστή.

 Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής διαζευχθεί, τότε μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να παραμείνει η μίσθωση στον ένα από τους δύο συζύγους ανεξάρτητα ποιος έχει υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο

 Τέλος, για περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2821982306 ημέρες Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή από τις 9 η ώρα έως τις 12

                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                          Ιωάννα Μελάκη


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Απαράδεκτη και, δυστυχώς, μία από τα ίδια η τροπολογία της Κυβέρνησης για τα ασφάλιστρα υγείας.

 



Αβεβαιότητα, αδιαφάνεια και ανοχή στις εξοντωτικές αυξήσεις.

Με την τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών στις ασφαλίσεις υγείας περιορίζεται σε μία αποσπασματική παρέμβαση, η οποία μάλιστα είναι ασαφής και αόριστη, καθώς το κρίσιμο ζήτημα της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου παραπέμπεται σε μία μελλοντική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα:

Η εν λόγω τροπολογία αντί να διασφαλίζει με ουσιαστικό τρόπο τα κεκτημένα δικαιώματα των ασφαλισμένων – καταναλωτών, όπως έχουν διαμορφωθεί από την ελληνική νομολογία, επιλέγει με βιαστικό και προσχηματικό τρόπο, όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων διατάξεων που οδήγησαν στον δείκτη του ΙΟΒΕ, να το διαχειριστεί μακριά από τη Βουλή των Ελλήνων. Συγχρόνως δηλώνει απούσα και αφήνει παντελώς απροστάτευτους τους ασφαλισμένους στις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις, ενώ επισφραγίζει με την αδράνειά της τις εξοντωτικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν υπό το απαράδεκτο καθεστώς του άρθρου 268 Ν. 4738/2020.

Χωρίς διαβούλευση και ακρόαση των ενώσεων καταναλωτών, η τροπολογία που κατατέθηκε, καταργεί μεν την εξάρτηση της αναπροσαρμογής από τον απαράδεκτο και άδικο στην πράξη Ενιαίο Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, πλην όμως τον αντικαθιστά από ένα δείκτη που κανείς δε γνωρίζει πώς θα διαμορφώνεται και αν θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

Η κυβέρνηση, όπως και το Ν. 2020, δεν επιλέγει να θέσει τις γενικές αρχές διαφάνειας, υπό τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεούνται να προβαίνουν στην αναπροσαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις διατάξεις της τροπολογίας που αφορούν την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη διαφάνεια της αναπροσαρμογής και στην ειδικότερη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή.

Η αναπροσαρμογή εν τέλει του ασφαλίστρου όλων των μακροχρόνιων συμβάσεων θα εξαρτάται από την απόφαση τριών υπουργών, τα οποία θα αποφασίζουν κατά το δοκούν και χωρίς καμία δέσμευση για την τύχη των ισόβιων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Ακολουθείται δηλαδή για άλλη μια φορά η τακτική της επέμβασης στις υφιστάμενες συμβάσεις, αυτή τη φορά ακόμα και για καταναλωτές που έχουν δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Πρόκειται για την ίδια τακτική που είχε επισημανθεί ως αντισυνταγματική από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το υπό κατάργηση καθεστώς.

Την ίδια στιγμή η αδιαφάνεια εξακολουθεί να επιβιώνει και να γίνεται ανεκτή στην πλειοψηφία των συμβολαίων της αγοράς (πάνω από 70%), που είναι τα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια, στα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές  των συμβολαίων.

Η κυβέρνηση οφείλει:

Πρώτον, να λάβει μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες των υποχρεώσεων διαφάνειας, όπως απορρέουν από το άρθρο 2 του Ν.2251/1994 και έχουν εξειδικευτεί και επιβεβαιωθεί σε πλήθος αποφάσεων των πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων.

Δεύτερον, να απέχει από κάθε επέμβαση σε υφιστάμενες συμβάσεις που επιδεινώνει τη θέση και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Τρίτον, να διασφαλίσει την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και στις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις υγείας, με την εφαρμογή αξιόπιστων κριτηρίων και δεικτών.

Τέταρτον, να διασφαλίσει ότι ο δείκτης που θα αφορά στην αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου θα στηρίζεται και δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης των αποζημιώσεων που καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το σύνολο των ασφαλίσεων υγείας.

Πέμπτον, να λάβει μέριμνα ανακούφισης των καταναλωτών από το υπέρογκο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν τα ασφάλιστρα εξαιτίας των εξοντωτικών αυξήσεων που επιβλήθηκαν υπό την ισχύ του καθεστώτος που η ίδια εισήγαγε με το ν. 4738/2020.

Τέλος, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, να διεξάγει ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς, και όχι μόνο με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό και με σεβασμό στους κανόνες της διαφάνειας πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων υγείας.

Ενημέρωση των δημοτών Χανίων , για την πληρωμή κλήσεων του Δήμου .

Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Δελτίο Τύπου 16-1-2025 Με αφορμή την επίσκεψη πολλών πολιτών, κατοίκων του Δήμου Χανίων,στα γραφεία μας , διαμαρτυρόμενοι για την αποστολή ειδοποιητηριων, για πρόστιμα ,από το Δημοτικό Ταμείο του Δήμου Χανίων,για απλήρωτες οφειλές κυρίως για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ ,από πριν τις γιορτές ,Ένωση Προστασίας Καταναλωτων Κρητης, εισπράττοντας την απόγνωση και τον θυμό των πολιτών ενημερώνει. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, η Ένωση φρόντισε να ενημερωθεί για να μπορέσει να δώσει τις οδηγίες της προς τους καταναλωτές. 1) Ο κάθε πολίτης που έχει λάβει τέτοιο ειδοποιητηριο, οφείλει να επικοινωνήσει με την υπηρεσία του Δήμου, για να ενημερωθεί από πού προκύπτει αυτή η απαίτηση,(πρόστιμο ) και ποια χρονολογία έχει βεβαιωθεί. Ενημερώνουμε δε ότι ,οι γενικές οφειλές, η παραγραφή τους ισχύει μετά την πάροδο 5 ετιας ,από την βεβαίωση αυτών. Όμως, η παραγραφή κλήσεων Κ.Ο.Κ ,γίνεται μετά από 20 +3 έτη. Μετά τον σάλο που επικράτησε,και επικρατεί ,στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης των Χανίων,το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Χανίων προέβει σε Δημόσια τοποθέτηση και διευκρινίσεις ,καλώντας τους οφειλέτες να προβούν στην εν λόγω πληρωμή μέχρι τις 31-1-2025 άλλως θα προβεί στην λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Επίσης δίνει την δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων και πληρωμής μόνο του κεφαλαιου,σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ρυθμίσεις των 60 δόσεων . Εμείς, ως Ένωση Προστασίας καταναλωτών Κρήτης, είμαστε αντίθετοι από αυτήν την τακτική της Υπηρεσίας του Δήμου και την χαρακτηρίζουμε απαράδεκτη, αδόκιμη , ουσίας σοκαριστική προς κάθε Δημότη,καθώς δεν υπήρξε καμμία προγενέστερη ενημέρωση ,προς τους δημότες,με το δίκιο να είναι με το μέρος τους, καθώς εάν ο δημότης ελάμβανε έγκαιρα την ειδοποίηση, θα την πλήρωνε και δεν θα επιβαρυνοταν με προσαυξήσεις χρόνων ,που στις περισσότερες φορές ξεπερνούν και το ποσό της παράβασης. Εδώ καλούμε και ενημερώνουμε κάθε πολίτη, που δεν έχει λάβει ενημέρωση για τις οφειλές, εντός της νόμιμης προθεσμίας να κάνει ένσταση ,πληρώνοντας εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο πρόστιμο και όχι τις προσαυξήσεις.. Τέλος, καλούμε την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων , να φερθεί με κατανόηση στους οφειλέτες Δημότες , να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομίας προς διευκόλυνση των οφειλετών , α)Σχετική παράταση της προθεσμίας ,που λήγει στις 31-1-2025 β) Την διαγραφή των προσαυξήσεων και γ) Ώσπου να ξεκαθαρίσει το οικονομικό τοπίο, του κάθε δημότη ,να μην προβεί σε κανένα αναγκαστικό μέτρο , εναντίον του. Συμπληρωματικά αναφέρομε ότι η Ένωση, στέκεται σε κάθε πολίτη ,για ενημέρωση καθοδήγηση και συμβουλευτική. Μπορείτε να ενημερωνεστε στα τηλ 2821092306 ημέρες λειτουργίας της Ένωσης Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή ώρες 9 έως 12 Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελακη

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα ,των αγροτών -κτηνοτρόφων ,του νησιού μας"

Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-1-2024 Εκφράζουμε ,την αμέριστη συμπαράστασή μας, ως κοινωνική συλλογικότητα , {Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,)στο δίκαιο αγώνα ,των αγροτών -κτηνοτρόφων,οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωση του Πρωτογενούς τομέα , διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα τους, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον , λόγω κλιματικής αλλαγής. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης ,ενός μεγάλου κομματιού της υπαίθρου και δεν τιμά ουτε την Κυβέρνηση , ούτε εμάς τους μη αγρότες, να συνεχίζουμε να κλεινουμε τα μάτια ,στα αιτήματα τους. Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι εκείνη που έχει καθαρή εικόνα,για τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του νησιού μας, καθως σε καθημερινή βάση ζει κατα κυριολεξία, την αγωνία, την ανασφάλεια και το άγχος της επιβίωσης, κάθε αγροτικού νοικοκυριού ,για να κρατήσει το νοικοκυριό του όρθιο, για να μην χάσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό. Γιαυτό καλούμε τώρα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας, που καταγεται από το ίδιο νησί. να πρωτοπορήσει δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που θέτουν στα αιτήματα τους, οι αγρότες μας -Κτηνοτρόφοι. Ζητήματα, όπως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων, οι χαμηλές τιμές στο γάλα, το λάδι και τα υπόλοιπα προϊόντα, στον αντίποδα η ανεξέλεγκτη ακρίβεια , ο πληθωρισμός καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχουν προκαλέσει σοβαρή κρίση στον κλάδο και μέλημα της Κυβέρνησης είναι να μεριμνά πριν φτάσει "ο κόμπος στο χτένι" Δεν θα μπορούσε η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, να απουσιάζει και να μην μετέχει σε αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων της παραγωγής και του καθημερινού μόχθου, που τείνει προς εξαφάνιση με όλες τις μετέπειτα συνέπειες και επιπτώσεις προς την οικονομική και κοινωνική ευημερία του νησιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι,στην ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας στην Διεθνή τουριστική αγορά,, μεγάλη συμβολή έχουν και τα παραδοσιακά ποιοτικά κρητικα προϊόντα ,του Πρωτογενή Τομέα του νησιου μας. . Τέλος, η 'Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,στηρίζει αυτόν τον δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου, γιατί οι αγρότες είναι και ι καταναλωτές, στηρίζουν την αγορά, ως ο τρίτος πυλώνας, αλλά προπάντων την οικογένεια, και βασικά την οικονομία της Χώρας . Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη -- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35 Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2 Email: epkxan@gmail.com Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Διαμαρτυρία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για την απαγόρευση της μετακίνησης 17 λίτρου δοχείου λαδιού ,από το χωριό.

Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-1-2025 Η Ένωση Προστασιας Καταναλωτων Κρητης, διαμαρτύρεται έντονα και Δημόσια, για την απαγορευτική διάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά ,την διακίνηση ελαιολάδου ,των 17 λίτρων από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Στην διαμαρτυρία της ,η.Ένωση Προστασίας καταναλωτών Κρήτης αναφέρει: Θεωρούμε αδιανόητο, αυτό το μέτρο, την απαγόρευση διακίνησης ελαιολάδου σε δοχεια των 17 λίτρων, ενώ επιτρέπεται η διακίνηση σε δοχεια των 5 των 3 και του 1 λίτρου, θεωρείται πλήγμα αφενός για τον καταναλωτή που θέλει να αγοράσει ποιοτικό και φθηνό λάδι απευθείας από την παραγωγή, Αφετέρου για τον μικρό παραγωγό αγρότη, πού ακόμα για ένα δώρο ,σε συγγενή ή φίλο , ακόμα και σε παιδί του που σπουδάζει σε άλλη πόλη, υποχρεούται πλέον να εκδίδει παραστατικά . Οι υποτιθέμενοι λόγοι, που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πιάνουν τον στόχο (Φοροδιαφυγή), από τους αγρότες παραγωγούς ελαιολάδου, είναι άστοχοι, διότι οι μεγάλοι παραγωγοί λαδιού,σε όλη την διακίνηση από την παραγωγή (εργοστάσιο)έως την διάθεση αυτού, διαθέτουν πλήρη παραστατικά στοιχεία. Δεν υπάρχει αδηλωτο ελαιόλαδο, απλώς παραδοσιακά κατεθιμο, κάποιοι ελαιοπαραγωγοί ,δεν το διαθέτουν απευθείας στα αγιραστικα κέντρα , αλλά κρατούν κάποια μικροποσότητα την οποία διαθέτουν ως δώρο ,για να ευχαριστήσουν κάποιο φίλο, ένα 17 λίτρο δοχείο. Το Διοικητικό Πρόστιμο των 5000 ευρώ, για τον καταναλωτή που θα βρεθεί να μετακινεί ελαιόλαδο σε 17 λίτρο δοχείο,θεωρείται καταχρηστικό. Φρονούμε ότι, σε μια εποχή ακρίβειας ,που πλήττεται τόσο το εισόδημα του καταναλωτή όσο και του μικροπαραγωγου ελαιολάδου,η απαγορευτική διάταξη είναι πλήγμα , θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και αν θέλει η Κυβέρνηση να βάλει " φρένο" στην διακίνηση του χύμα ελαιολάδου, από τον παραγωγό στον καταναλωτή , υπάρχει τρόπος π.χ να βάλλει περιορισμό όχι στον 17 λίτρο τενεκέ, αλλά στην ποσότητα ,διότι εδώ είναι το οξύμωρο σχήμα, δηλαδή επιτρέπεται να διατίθεται ελεύθερα το ελαιόλαδο, σε άλλες συσκευασίες, η απαγόρευση ισχύει μόνο ,για την συσκευασία (τενεκέ)των 17 λίτρων.A Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη -- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35 Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2 Email: epkxan@gmail.com Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306