Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Πώς πρέπει να αναγράφεται η τιμή ενός προϊόντος;

1. Αναγραφή της μοναδιαίας τιμής πώλησης

Η τιμή πώλησης είναι η τιμή μίας μονάδας του προϊόντος ή μίας δεδομένης ποσότητας - συσκευασίας.

Πρέπει να τηρούνται ορισμένες αρχές, όσον αφορά την αναγραφή της τιμής πώλησης:

- Πρέπει να αναγράφεται, είτε πάνω στη συσκευασία του προϊόντος, είτε σε μικρή απόσταση από το προϊόν, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το προϊόν στο οποίο αντιστοιχεί κάθε τιμή. Ειδικότερα, η αναγραφή γίνεται με τη βοήθεια πινακίδων ή ετικετών, αναρτημένων ή προσκολλημένων στα ράφια για ομάδες προϊόντων ή στις ίδιες τις συσκευασίες.

- Εντός ενός καταστήματος, ο προμηθευτής υποχρεούται να διαθέτει τα ταυτόσημα προϊόντα στην ίδια τιμή. Αν για παράδειγμα η τιμή που αναγράφεται στα ράφια διαφέρει από την τιμή που σας ζητούν στο ταμείο, εσείς έχετε δικαίωμα να καταβάλετε την τιμή που αναγράφεται στα ράφια, διότι αυτή συνιστά την πρόταση του προμηθευτή προς εσάς για αγορά του προϊόντος. Πρέπει, ωστόσο, η αναγραφόμενη τιμή να είναι εύλογη: πρέπει δηλαδή να μην αμφιβάλατε ότι η αναγραφόμενη τιμή ήταν πράγματι η τιμή που θα σας ζητούσαν να καταβάλετε στο ταμείο. Με άλλα λόγια, η αναγραφόμενη τιμή πρέπει να μην είναι παράλογη σε σχέση με τη συνήθη τιμή αυτής της κατηγορίας προϊόντων. Πρέπει να συναλλάσσεστε κατά την καλή πίστη, με γνώμονα την εντύπωση που θα σχημάτιζε ο μέσος καταναλωτής
2. Αναγραφή τιμών ανά μονάδα μέτρησης

Η τιμή ανά μονάδα μέτρησης μπορεί να είναι τιμή ανά λίτρο ή κυβικό μέτρο για τα προϊόντα που πουλιούνται κατά μονάδα όγκου, τιμή ανά χιλιόγραμμο για τα προϊόντα που πωλούνται κατά μονάδα βάρους, τιμή ανά μέτρο για τα προϊόντα που πωλούνται κατά μονάδα μήκους και τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για τα προϊόντα που πωλούνται κατά μονάδα επιφάνειας.

Τα προϊόντα πρέπει καταρχήν να αναγράφουν τιμή πώλησης και τιμή ανά μονάδα μέτρησης.

Οι δυνατές παρεκκλίσεις είναι πολλές, ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε τις ακόλουθες: 1) όταν η τιμή πώλησης και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης ταυτίζονται, οπότε αναγράφεται μόνο τιμή πώλησης, 2) όταν τα προϊόντα διατίθενται στο πλαίσιο της παροχής μιας υπηρεσίας, 3) όταν πωλούνται σε ξενοδοχείο, σε εστιατόριο, σε κυλικείο ή άλλο παρόμοιο κατάστημα και καταναλώνονται στο χώρο αυτό, οπότε εξαιρούνται από την υποχρέωση αναγραφής ανά μονάδα μέτρησης.

Όσον αφορά τα προϊόντα που πωλούνται χύμα, αναγράφεται μόνο η τιμή ανά μονάδα μέτρησης.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ελάχιστα σουπερμάρκετ αναγράφουν την τιμή ανά μονάδα μέτρησης στο ράφι, παρότι προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή και από την ελληνική νομοθεσία. Επομένως, οι καταναλωτές μπορούν να απαιτούν την τιμή ανά μονάδα μέτρησης, ώστε να μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε ομοειδή προϊόντα ανάλογα με την τιμή μονάδας τους.
3. Αναγραφή της ποσότητας

Για τα προσυσκευασμένα προϊόντα προς πώληση που στη συσκευασία τους αναγράφεται υποχρεωτικά το στραγγισμένο βάρος περιεχομένου η τιμή ανά μονάδα μέτρησης αναφέρεται υποχρεωτικά στο στραγγισμένο βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: