Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Βασικές συμβουλές για μίσθωση φοιτητικής στέγης"

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να χαιρετίσει την ενέργεια του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την πρωτοβουλία που πήρε στην βοήθεια εύρεσης στέγης για τους φοιτητές, αλλά και ο Φορέα μας αφού συγχαρεί τόσο τα παιδιά που κατάφεραν και πέτυχαν τον στόχο τους ,συγχρόνως και τους γονείς τους πού συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή, ενημερώνουμε ότι και η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι παρούσα με την εξειδικευμένη πληροφόρηση, και στήριξη , για την ενοικίαση σπιτιού από τους φοιτητές, είτε αυτούς που θα έρθουν στο Νομό μας , είτε αυτούς που θα αναζητήσουν στέγη σε άλλες πόλεις, επισημαίνοντας τα σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο νέος μισθωτής,(φοιτητής ή γονιός) και στα οποία θα πρέπει να εστιάσει ιδιαίτερα την προσοχή του.

Αρχικά βήματα υποψηφίου φοιτητή-ενοικιαστή

Πριν προβούμε στην ενοικίαση κάποιου σπιτιού, κάνουμε έρευνα 1) εξυπηρέτησης του φοιτητή,π.χ εάν υπάρχει πρόσβαση σε τακτική αστική συγκοινωνία, εάν η γειτονιά παρέχει την ησυχία που είναι απαραίτητη για την μελέτη του, εάν βρίσκεται κοντά σε Σούπερ-Μάρκετ, Τράπεζα κ.λ.π 2)Παίρνουμε πληροφορίες για το ύψος των μισθωμάτων της περιοχής, 3)επισκεπτόμαστε την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ για πληρέστερη ενημέρωση ή παίρνουμε τηλεφωνική πληροφόρηση για οποιοδήποτε θέμα μας απασχολεί πάνω στην έρευνα ενοικίασης –υπογραφής σύμβασης κ.λ.π στο τηλ.2821092666 που είναι πάντα στην διάθεση του πολίτη ενοικιαστή-ιδιοκτήτη

Βασικές πληροφορίες για μίσθωση φοιτητικής στέγης

1. Πριν υπογράψουμε την μισθωτική σύμβαση ελέγχουμε λεπτομερώς όλο το σπίτι, εάν διαπιστώσουμε τυχόν υπάρχουσες βλάβες τις επισημαίνουμε στον ιδιοκτήτη, ζητάμε να επιδιορθωθούν πριν υπογράψουμε το μισθωτήριο συμβόλαιο, και πριν πληρώσουμε χρήματα.

2. Προκαταβολή ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα

3. Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (δεσμεύει αμφότερους).

4. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνηθεί για μικρότερο ή αόριστο χρόνο.

5. Στο συμβόλαιο πάνω θα πρέπει να αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος π.χ κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες. π.χ . Τιμάριθμος 4χ75%=3 Ευρώ

6. Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια)

7. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.

8. Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση. Δηλαδή δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να μας υποχρεώσει να προβούμε στην βαφή του σπιτιού, επισκευή θερμοσίφωνου κ.λ.π.

9. Επειδή, κάποιοι οι ιδιοκτήτες πολλά υπόσχονται π.χ ότι υπάρχει κεντρική θέρμανση, ότι υπάρχουν ανεξάρτητες παροχές ηλεκτρισμού ,’ύδρευσης και αποχέτευσης καλό είναι να αναγράφονται στο συμβόλαιο μίσθωσης

10. Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.

11. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας, θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.

12. Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε, εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.

13. Προσοχή! όταν υπογράφουμε το μισθωτήριο συμβόλαιο γράφουμε «τον όρο» ότι, η διάρκεια της μίσθωσης δεν μας δεσμεύει εάν το σπίτι αποδειχτεί κατά την χρήση του«μη βιώσιμο» εννοώντας ότι η περαιτέρω χρήση του επιφέρει βλάβη τόσο στην υγεία του ενοικιαστή, όσο και φθορά στην οικοσκευή του, τότε δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι αξίωσης από τον ιδιοκτήτη των επι πλέον μισθωμάτων σε περίπτωση που θα θελήσουμε να αφήσουμε το μίσθιο.

14. Προσοχή! Ο Ενοικιαστής δεν πληρώνει τέλος χαρτοσήμου (έχει καταργηθεί από 01.01.08

15. Ο Φόρος ακίνητης περιουσίας(Τ.Α.Π)ανήκει στον ιδιοκτήτη χρεώνεται στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η αλλά επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη(θα πρέπει να αναφέρεται και στο μισθωτήριο Συμβόλαιο)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ

Είναι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 1 ή και περισσότερα ενοίκια και δίνεται για την καλή εκτέλεση των όρων του συμβολαίου.

Τέλος Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών.Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες κάθε υποψήφιος ενοικιαστής μπορεί να απευθυνθεί στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στο τηλ.2821092666, ώρες 8.30-14:30



H Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: