- Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015
Κάθε ρεκόρ έχει σπάσει το 2015 ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.
Χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των αιτήσεων πήρε την ανιούσα, αφού όταν ψηφίστηκε ο νόμος το 2010 οι αιτήσεις που μπήκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ πέντε χρόνια μετά και με την κρίση στο ζενίθ έχουν αγγίξει το κόκκινο!
Με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια μέχρι και το… 2025 – ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στις 100.000 – το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη.
Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Δικαιοσύνης μιλά για χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που περιμένουν να δικαστούν σε όλη τη χώρα, οι δυσκολίες, όμως, χτυπούν κόκκινο αφού εάν ένας οφειλέτης προσφύγει σήμερα σε κάποιο Ειρηνοδικείο, θα πάρει δικάσιμο για το 2020, το 2022, ακόμη και το 2025!!!
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται στο πολυνομοσχέδιο να υπάρχουν επιμέρους άρθρα που θα ρυθμίζουν θέματα «κόκκινων δανείων» για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.
Τέτοια πιθανόν να είναι οι αλλαγές που είχαν προαναγγελθεί στο νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων (σ.σ οι δικάσιμες ορίζονται πλέον για μετά το 2020) και την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας, αλλά και ρυθμίσεις ενεργοποίησης του Νόμου Δένδια για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Αναφορικά με την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη μιλώντας στο financialbox αναφέρει ότι «εκ της πενταετούς εμπειρία μας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν.3869/2010 ) έχουμε διαπιστώσει ότι το σημείο αυτό είναι άσκοπο να υπάρξει διαφοροποίηση, είναι θέμα δικαστικό και βασικά εξαρτάται από την επάρκεια των δικαστών και ακόμα από τον ορισμό ημερών συζήτησης αυτών των αιτήσεων. Δεν γίνεται σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπου κρίνεται η οικονομική βιωσιμότητα εκάστου προσώπου, να υπάρξουν δίκες εξπρές».
Κάποια Ειρηνοδικεία της Χώρας μπορεί να έχουν γεμίσει από αιτήσεις δανειοληπτών αλλά δεν πρέπει να τεθεί η αφορμή, στο σημείο αυτό να γίνει τροποποίηση στο υπάρχον Νομικό πλαίσιο, αναφέρει η κ. Μελάκη και προσθέτει πρέπει να υπάρχει επάρκεια Ειρηνοδικών, να υπάρχουν αίθουσες συζητήσεων των υποθέσεων και ακόμα να οριστούν περισσότερες ημέρες εκδίκασης. Ο ορισμός εκδίκασης μέχρι και σε κάποιες περιπτώσεις το 2025 σε κάποια Ειρηνοδικεία οφείλεται στους παραπάνω λόγους.
Πιστεύουμε, συνεχίζει, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που έχουμε ότι όσο αφορά την νομολογία το σημείο που θα πρέπει να προστεθεί στην υπάρχουσα νομολογία είναι τα εξής:
Συμπλήρωση του Ν.3869/2010 με πρόσθετο άρθρο :
1) Άνεργος χωρίς εισόδημα , χωρίς περιουσιακά στοιχεία με δάνεια από καταναλωτικά δάνεια πιστωτικές κάρτες οριστική διαγραφή χρέους
2) Άτομα με προβλήματα υγείας, χωρίς εισόδημα, με περιουσιακά στοιχεία "πάγωμα του χρέους"
3)"Διάσωση πρώτης κατοικίας" για όλους τους πολίτες, με βατές δόσεις σε συσχετισμό με το εισόδημα του καθενός
Πηγή :financial box
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου