Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: “Προστατέψτε την κύρια κατοικία”



Διαφήμιση
Με αφορμή το άνοιγμα των πλειστηριασμών και τον φόβο του κάθε χρεωμένου πολίτη ότι θα χάσει την κύρια κατοικία του, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί την κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, να φέρει στη βουλή νομοθεσία με την οποία να προστατεύεται η κύρια κατοικία, σημειώνοντας πως σήμερα χιλιάδες οφειλέτες βρίσκονται σε κίνδυνο. Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Καταναλωτών υπογραμμίζει πως το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς πολίτης ανεξαρτήτως κριτηρίων (εισοδηματικά -περιουσιακά) δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του.
Ακόμη η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τονίζει ότι “οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι ένα “ακραίο” μέτρο, που μόνο κοινωνικές πληγές θα ανοίξει, και η κυβέρνηση οφείλει να “περιφρουρήσει” ως έχει υποχρέωση την κύρια κατοικία του κάθε οφειλέτη και από οποιανδήποτε οφειλή (Εφορία, ταμεία, τράπεζες κ.α) επίσης η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και όχι να στρέφει “εντέχνως” την μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης όπως , οφειλέτες – συμβολαιογράφοι.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει με σαφήνεια τον πολίτη – οφειλέτη ότι από το 2015 έπαψε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και ότι η μόνη προστασία της είναι μέσω του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη) που από 1.1.2016 έγινε προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2018 και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει με σαφήνεια τον πολίτη – οφειλέτη ότι από το 2015 είναι επιτρεπτή, με τις προϋποθέσεις του Ν.4354/2015, η πώληση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε επενδυτές/funds κ.τ.λ. και ότι από 1.1.2016 ισχύουν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπουν λιγότερα και πιο αδύναμα μέσα άμυνας του οφειλέτη απέναντι στους πλειστηριασμούς, με μικρότερες τιμές πρώτης προσφοράς των ακινήτων.
Επειδή οι οφειλέτες δυσκολεύονται να βρουν εξωδικαστική λύση για τα χρέη τους, μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, είτε γιατί οι τράπεζες τον εφαρμόζουν πλημμελώς και κατά το δοκούν, είτε επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται από αυτές είναι μη ρεαλιστικές, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει την μπάλα στο γήπεδο της και να παίξει το θέμα ρύθμισης του χρέους του κάθε πολίτη με κοινωνικούς όρους.Και επειδή οι πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία, δεν έχουν αφετηρία μόνο τις τράπεζες, αλλά οποιανδήποτε πιστωτή, η προστασία της κατοικίας, θα πρέπει να νομοθετηθεί από κάθε απαίτηση.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επισημαίνει ότι, καταγράφοντας καθημερινά τα προβλήματα των υπερχρεωμένων καταναλωτών, διαπιστώνει ότι ενώ η οικονομική κρίση της χώρας έφερε όλα αυτά τα χρόνια τρομερές συνέπειες για τον Ελληνα πολίτη δεν έχουν δοθεί λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες από την πολιτεία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολίτες να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και να μην μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, αλλά ουσιαστικά να επιβιώσουν .
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα άμεσα ώστε:
– καμία κύρια κατοικία να μην εκπλειστηριαστεί και για κανένα χρέος
– το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς πολίτης δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: