Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

H προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας "

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα αυτές που έπληξαν την περιοχή του Ακρωτηρίου, κάνει έγκληση για περισσότερη προσοχή και ετοιμότητα από όλους τους καταναλωτές, τονίζοντας τα εξής:

Ο Νομός μας, ακόμα έχει νωπές τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την επαρχία Σελίνου, δεν θέλουμε να ζήσουμε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις, δεν θέλουμε να ζούμε κάτω από την απειλή αυτού του εφιάλτη που λέγεται «φωτιά»

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σαν κοινωνικός φορέας, δια της εθελοντικής της ομάδας «εθελοντή πολιτικής προστασίας) συμμετέχει ενεργά, με τα διάφορα κλιμάκια τα οποία έχει ενεργοποιήσει, για την συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική-Πολιτική Προστασία).

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κινήσεις αυτές( γίνονται ηθελημένα, και κακόβουλα, εμείς πάντως τις καταδικάζουμε και οφείλουμε να τονίσουμε τις ανεπανόρθωτες βλάβες και την καταστροφή που υφίσταται το περιβάλλον και γενικά το όλο οικοσύστημα.

Οι εικόνες των ανθρώπων που καταστράφηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και από την μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν στο τίποτα. είναι σημείο προβληματισμού.

Οι φωτογραφίες των θυμάτων του πυροσβεστικού σώματος που ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες, είναι μνήμες ανοιχτές, που δεν μας αφήνουν περιθώρια ,αμελών ενεργειών.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των υπαιθρίων πυρκαγιών

Ο Νομός μας δεν διαφημίζεται για τα δάση του, διαθέτει όμως ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων που δεν θέλουμε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην αφάνιση αυτών . Οι κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυρογενούς περιβάλλοντος, ευαίσθητου, που θα πρέπει να μην υποτιμάται από κανένα μας, διότι όλοι έχουμε μερίδιο και στην ευθύνη αλλά και στην προστασία, πολιτεία και πολίτες, ο καθένας από το ρόλο που έχει, αλλά και κανένας μας δεν εξαιρείται .

. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στο τόπο μας σύμφωνα με μελέτες ειδικών και συμπεράσματα που εξάγονται από συγκριτικά στοιχεία, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια .

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στην ύπαιθρο

* Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα είτε από αυτοκίνητο, είτε καθισμένοι στην ύπαιθρο. Το σβήνουμε προσεκτικά πάντα με νερό .Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
* Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο ιδιαίτερα σε απαγορευμένη σύμφωνα με την Νομοθεσία αντιπυρική περίοδο ,μέχρι τη λήξη της, που είναι το τέλος Οκτωβρίου.

* Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
* Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (μπαρπεκιου) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

* Ποτέ δεν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Πως πρέπει να ενεργήσουμε όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά.

* Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
* Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται( θάμνοι , ελαιώνες κ.λ.π).
* Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
* Παίρνουμε μέρος για την πυρόσβεση με τα ενδεικνυόμενα μέσα (κλαδιά, φτυάρια, νερό, πυροσβεστήρα κ.λ.π)


Χρέος συμμετοχής όλων μας

Σε κατάσταση κρίσης , όλοι οι πολίτες που βιολογικά μπορούμε να προσφέρουμε, έχουμε ηθική υποχρέωση να είμαστε παρόντες, δεν είναι μόνο μέλημα των Υπηρεσιών ,που σε τοπικό επίπεδο κάνουν άριστα την δουλειά τους, και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό,γιατί πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτό.

Η Πρόεδρος


Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: