Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης κρεάτων στα κρεοπωλεία

Τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου καθώς και όσους ασχολούνται με την εμπορία κρέατος ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 631 Β'/ 03-04-2009 υποχρεούνται κατά τη λιανική πώληση κρέατος, ήτοι νωπού, κατεψυγμένου, συσκευασμένου, τεμαχίων κρέατος, κιμά, κρεατοσκευασμάτων και βρώσιμων παραπροϊόντων αυτού, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες εκτός των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεωτικών στοιχείων (όπως βάρος, είδος κρέατος, τιμή), αναγράφεται υποχρεωτικά και η καταγωγή-προέλευση του πωλούμενου κρέατος.
Όσον αφορά, το έτοιμο συσκευασμένο κρέας, η αναγραφή της καταγωγής γίνεται στα σημεία πώλησης του στις ταμειακές μηχανές αλλά και μέσω των ζυγιστικών μηχανών.
Η αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του πωλούμενου κρέατος στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, γίνεται ολογράφως ή με τη χρήση των κατωτέρω συντομογραφιών που περιέχονται σε παρενθέσεις και έχουν ως εξής:
α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΕΛΛΗΝ.), για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα.
β) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΥΡ. ΕΝ.), για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα, τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ελλάδας. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται
ότι αυτό προέρχεται από κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της συντομογραφίας (ΕΥΡ. ΕΝ.) να αναγράφεται η ονομασία του συγκεκριμένου κράτους- μέλους (όπως Γαλλία ή Γαλλικό).
γ) ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Τ.Χ.), για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε τρίτες χώρες. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται ότι αυτό προέρχεται από τρίτη χώρα, αντί της συντομογραφίας (Τ.Χ.) να αναγράφεται η ονομασία της συγκεκριμένης χώρας (όπως Σερβία ή Σερβικό).
Όσον αφορά το κρέας των πουλερικών και κονίκλων η κατάταξή του γίνεται με βάση τη χώρα σφαγής. Εντούτοις στην περίπτωση που η χώρα σφαγής είναι η Ελλάδα ενώ η χώρα εκτροφής δεν είναι η Ελλάδα , κριτήριο για την κατάταξη είναι η χώρα τοποθέτησης των νεοσσών προς πάχυνση ή η χώρα προέλευσης των πτηνών ή των κονίκλων.
Στην περίπτωση που πρόκειται για κρέας ειδικής κατηγορίας (όπως ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών, βιολογικής εκτροφής) επιπλέον της αναγραφής των συντομογραφιών της παραγράφου 2 αναγράφονται και τα αρχικά της ειδικής αυτής κατηγορίας (όπως ΕΥΡ. ΕΝ. - ΕΛΛΗΝ. ΕΚΤΡ. ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ).
Όσον αφορά όμως τις ετικέτες σήμανσης στα σημεία διάθεσης (βιτρίνες) και στα εμπορικά έγγραφα αναγράφεται στα ελληνικά συγκεκριμένα η χώρα γέννησης του ζώου ή η χώρα καταγωγής προέλευσης του κρέατος ή η χώρα τοποθέτησης των νεοσσών προς πάχυνση ή η χώρα προέλευσης των πτηνών ή των κονίκλων και όχι ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΕΥΡ.ΕΝ ή ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- Τ.Χ.
Σε όλα τα κρέατα και τα προϊόντα αυτών που διακινούνται στην Ελλάδα οι πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του κρέατος ή τη χώρα γέννησης ή σφαγής ή τις χώρες εκτροφής αναγράφονται στα Ελληνικά. Κατ΄ εξαίρεση στα προϊόντα κρέατος (επεξεργασμένα ή μη) η αναφορά της καταγωγής του κρέατος μπορεί να γίνεται με χρήση μόνο των συντομογραφιών ως εξής: ΕΛΛΗΝ: ....% ΕΥΡ. ΕΝ.....% Τ.Χ....%. Στην περίπτωση αυτή εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί ελληνικό κρέας αναγράφεται υποχρεωτικά «ΕΛΛΗΝ. ΚΡΕΑΣ: 0%»
Στα συσκευασμένα κρέατα που παράγονται εντός των κρεοπωλείων η αναφορά της καταγωγής αφορά μόνο το περιεχόμενο ποσοστό του ελληνικού κρέατος ως εξής: «ΕΛΛΗΝ: ....%» . Στην περίπτωση αυτή εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί ελληνικό κρέας αναγράφεται υποχρεωτικά «ΕΛΛΗΝ. ΚΡΕΑΣ: 0%».
Για τα υποπροϊόντα (συκώτι κλπ.) στη ζυγιστική μηχανή μπορεί να γίνεται η χρήση των συντομογραφιών των παραγράφων α, β, γ της παρούσης. Από την αναγραφή της καταγωγής εξαιρούνται τα κεφαλάκια αρνιών.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα και ως εκ τούτου τα καταστήματα πρέπει να έχουν εφαρμόσει το ΦΕΚ 631 Β'/ 03-04-2009. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Είμαστε στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ.:2821028044) καθώς και για την παραλαβή του σχετικού ΦΕΚ και των διευκρινήσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: