Ώρες Κοινού για ενημέρωση 10:00-12:00 π.μ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Γραμματεία της Ένωσης 2821092306
Ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης ότι έχει ξεκινήσει η ανανέωση συνδρομών(25 ευρώ) για το έτος 2018 και παρακαλείστε για την τακτοποίηση της συνδρομής σας.Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο 28210 92306 από της 9:00 - 13:30

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: ¨Συνεκδίκαση αιτήσεων και ορισμός "μηδενικών καταβολών" για ανέργους δανειολήπτες

                                      ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 2-05-2014

 Οριστική απαλλαγή (μηδενικές καταβολές)  σε  δάνεια  Χανιώτη , πρώην υδραυλικού.

  Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπαρ. 338/2014 απόφασή του , και αφού συν εκδίκασε  τις αιτήσεις οφειλετών και εγγυητών,  αποφάσισε  την απαλλαγή   κατά 100% για χρέος ανέργου δανειολήπτη συζύγου ,  (καταναλωτικό δάνειο) αλλά και την οριστική απαλλαγή αυτού από το χρέος της εγγύησης στεγαστικού δανείου  της συζύγου του.
  Μεγάλο νομικό ενδιαφέρον ,για τις Πιστοποιημένες  Ενώσεις Καταναλωτών , αλλά και για τους δικηγόρους, που ασχολούνται με υπερχρεωμένα νοικοκυριά , προκαλεί η υπαρ. 338/2014 απόφασή  του Ειρηνοδικείου Χανίων ,σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
  Συγκεκριμένα: Πρόκειται για δανειολήπτες, με άμεση συγγενική σχέση ( ζευγάρι με ανήλικο παιδί, μαζί με τους γονείς της συζύγου του , ως εγγυητές αυτής ) με  έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους, προς τους πιστωτές τους, οι οποίοι  δανειολήπτες ,ζήτησαν την ένταξή τους στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) με την διαμεσολάβηση  του Φορέα τους (΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης).
 Αναλυτικά: Πρόκειται για  δανειολήπτες συζύγους, γεννηθέντες  το 1979 και 1973 αντίστοιχα, γονείς ενός ανηλίκου τέκνου.Η σύζυγος τυγχάνει άνεργος από το έτος 2009 , ο δε σύζυγος  ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού (δεν είχε εμπορική ιδιότητα) αλλά λόγω εκμηδενισμού του εισοδήματος του, το έτος 2013 , οδηγήθηκε στην διακοπή των εργασιών του και σήμερα να είναι και εκείνος άνεργος.
Μοναδική πηγή εισοδήματος για την οικογένεια , αποτελεί η εκμίσθωση ενός ακινήτου με μηνιαίο μίσθωμα 500 ευρώ, εισόδημα που δεν επαρκεί καν για την πλήρη κάλυψη των οικογενειακών βιοτικών αναγκών.
Οι εγγυητές και γονείς της δανειολήπτριας.Ο πατέρας συνταξιούχος του ΙΚΑ με μηνιαία σύνταξη μετά την μείωση των τελευταίων ετών ανερχόμενη στο ποσό των 1.064,78  η δε σύζυγος του δεν διαθέτει κανένα εισόδημα πλην του ποσού των 252,68 ευρώ που λαμβάνει ετησίως ως επιδότηση ελαιόλαδου.
Οφειλές :
 α)H σύζυγος και κόρη των υπολοίπων είχε οφειλή σε μία Τράπεζα  συνολικής οφειλής για στεγαστικό δάνειο,  49.601,69, εγγυητές του οποίου ήσαν οι υπόλοιποι (σύζυγος και γονείς)
β)Ο σύζυγος , οφειλέτης σε ένα καταναλωτικό σε μία πιστώτρια Τράπεζα ύψους 3.646,60 Ευρώ , αλλά και εγγυητής στο στεγαστικό της συζύγου του ύψους ευρώ,49.601,69
Περιουσιακά στοιχεία
α)Η σύζυγος  έχει κατά 100% στην κυριότητα της κατοικία ,την οποία αιτούν και την εξαίρεσή της
β)Οι υπόλοιποι  είναι ιδιοκτήτες πληθώρας ακινήτων, αστικών και αγροτικών
 Επί της 338/2014 απόφασης το Ειρηνοδικείο Χανίων, αποφάσισε
1)Εξαίρεση της κατοικίας της οικογένειας από πλειστηριασμό
2)Μηδενικές καταβολές  για το ζευγάρι και την μητέρα (για τους τρεις ανέργους)
3)Ρυθμίζει το χρέος  για μια πενταετία  για το στεγαστικό, με μηνιαία δόση των 200 ευρώ αποκλειστικά από τον πατέρα που έχει εισόδημα (σύνταξη)
4)Παρέχει περίοδο χάριτος, (μηδενικές καταβολές) για μία πενταετία, για την διάσωση της κατοικίας
5)Ορίζει από την σύζυγο που έχει και την κυριότητα ,μηνιαίε δόσεις των 208,80 ευρώ,  μετά την πενταετία για το υπόλοιπο ποσό των 37.601,69 για 15 χρόνια ήτοι σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ, που παρατηρείται σαυτήν την απόφαση  σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είναι α) ότι "κουρεύεται " 100% το καταναλωτικό δάνειο του συζύγου β)Οι δανειολήπτες φρόντιζαν έως την ημέρα του δικαστηρίου να καταβάλλουν  χρήματα στα δάνεια τους. γ)Το δικαστήριο αφαίρεσε τις  μέχρι τότε καταβολές
δ)Το δικαστήριο όρισε "μηδενικές καταβολές"  για την πενταετία και στην οφειλέτρια αλλά και στους δύο μη έχοντες εισόδημα
  Συμπερασματικά, θεωρείται μία πλούσια σε νομικό περιεχόμενο δικαστική απόφαση, αλλά και μέγιστο παράδειγμα ,για τους δανειολήπτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία. 'ομως στερούνται εισοδήματος, να θελήσουν να ενταχθούν στις ελπιδοφόρες διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και ακόμα να εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη, που συνεχώς με τις αποφάσεις της στηρίζει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

                               Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                   Ιωάννα  Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: