Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η Χαλάρωση των κανόνων Αγοράς, είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των καταναλωτών

 Γράφει η Ιωάννα Μελάκη



giakoumatos


 Γράφει η Ιωάννα Μελάκη

 Δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές ,οι υποτιθέμενες  "βελτιώσεις "  του Κώδικα Κανόνων (ΔΙΕΠΠΥ) με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, αντίθετα μάλιστα είναι ακόμα μια χαλάρωση των κανόνων της Αγοράς κατά των καταναλωτών,
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος, χειροκροτεί, μεταρρυθμίσεις κανόνων της Αγοράς, που ουσίας δεν διασφαλίζουν ούτε την υγεία των καταναλωτών, μα πολύ  περισσότερο το "πορτοφόλι τους" 
Μεταφέρουμε ακριβώς την τοποθέτηση του ,όπως έχει αποτυπωθεί σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και παραθέτουμε μερικές από τις αλλαγές
“Οι βελτιώσεις στον Κώδικα Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου και οι έμποροι να υποστηριχθούν, και οι καταναλωτές να διασφαλιστούν.  Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο  εργαλείο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποβοηθά τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του αγοραστικού κοινού”.

Μερικές από τις αλλαγές προβλέπουν τα εξής :
•    Επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς) για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.
•    Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.
•    Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (πχ Σούπερ μάρκετ).
•    Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.
•    Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.
•    Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.
•    Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.
•    Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη Αρθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).
  κ. Υπουργέ, Είμαστε καταναλωτές , ένας από τους κύριους παίχτες της Αγοράς, ούτε  συνεργαστήκαμε ούτε μαζί μας διαβουλευτήκατε ,μέσα από τα όργανα που εκπροσωπούμε (Πιστοποιημένες  Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών ) και η τοποθέτηση μας είναι ότι μας ξεχάσατε,  αποφασίζετε για εμάς , χωρίς εμάς,  επομένως πείτε το καθαρά ότι  δεν δράτε δημοκρατικά αλλά περισσότερο δεν νομοθετείται για το καλό μας!!!

  Ιωάννα Μελάκη
Πρόεδρος της ' Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: