Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Απαγορευμένο δακοκτόνο φάρμακο, χρησιμοποιείται για την δακοκτονία .Εξηγήσεις ζητά η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, από τον Βορίδη"




 Προστασία των ελαιοπαραγωγών και Καταναλωτών, από επικίνδυνο δακοκτονο φάρμακο

  Με αφορμή την ερώτηση, που έφερε στην Βουλή, ο βουλευτής Χανίων, κ.Μανούσος Βολουδάκης , με το θέμα  "
Ανάγκες της δακοκτονίας στην Κρήτη" και την αναφορά του σαυτο, για την επικινδυνότητα του χρησιμοποιημένου φαρμάκου ,για την καταπολέμηση του δάκου, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μεταφέρει σε σχετική επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό, την αγωνία της και ζητά διευκρινίσεις και μέτρα  για την χρήση κατάλληλων  φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου. 
Στην  ερώτηση του ο κ.Βολουδάκης  συγκεκριμένα   αναφέρει: "πρέπει να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου. Μεταξύ των σκευασμάτων που οι Περιφέρειες χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβάνονται και κάποια με τη δραστική ουσία Thiacloprid, η οποία έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  (ημερομηνία εφαρμογής  τoυ κανονισμού 30/4/20), λόγω δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον. Επιπλέον η συγκεκριμένη ουσία, έχει κριθεί ως αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς".  

Στην επιστολή της   η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μεταφέρει τον προβληματισμό της και την αγωνία της, για την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του ελαιόδεντρου,για την αναφερόμενη επικινδυνότητα του δακοκτονου φαρμάκου και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ,κ.Μάκη Βοριδη, διευκρινίσεις.
και απαντήσεις 


1)Που έγκειται η επικινδυνότητα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου, ώστε η χρήση του να έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε
2)Αφού το εν λόγω φάρμακο και η ουσία που περιέχει , έχει.κριθεί
αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες,( Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς ),γιατί χρησιμοποιείται και γιατί μέχρι σήμερα ,δεν έχει αντικατασταθεί με άλλο μη επικίνδυνο και αποτελεσματικό δακοκτόνο.
 Τέλος,  η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητά από τον κ.Βορίδη, να μεριμνήσει ως Υπουργείο, για την έγκαιρη, επαρκή και συστηματική δακοκτονία.  ώστε στην Κρήτη να αποφευχθεί η καταστροφή και η ζημιά από το δάκο και το γλοιοσπόριο, που ισοπέδωσε οικονομικά τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς ,κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο.-


     Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης

                           Iωάννα Μελάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια: