Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Ο καταλυτικός ρόλος της τιμής του χρήματος

πηγή:
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ αποτελεί τον μοναδικό άμεσο σύνδεσμο μεταξύ της πραγματικής οικονομίας της παραγωγής και των μισθών με τη νομισματική οικονομία της αποταμίευσης και του δανεισμού.

Μάλιστα στις μέρες μας με την ηλεκτρονική λειτουργία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, όπου διακινούνται καθημερινά πολλαπλάσια μεγέθη από όσο δικαιολογεί η πραγματική οικονομία, έχει πολλαπλασιασθεί και αντίστοιχα και η δύναμη και ο ρόλος του επιτοκίου.

Είκοσι μόνο χρόνια πριν το επιτόκιο έπαιζε τον ίδιο ρόλο, σήμερα όμως που η νομισματική οικονομία έχει κυριαρχήσει σχεδόν απόλυτα, η τιμή του χρήματος και του κεφαλαίου έχει καταλυτική δράση.

Αρκεί μια λέξη του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της Αμερικανικής Fed περί επιτοκίων, για να αναδιαταχθούν οι αγορές, από τα χρηματιστήρια και τις νομισματικές ισοτιμίες, μέχρι τις αγορές εμπορευμάτων, τον χρυσό και το πετρέλαιο.

Η ουσία της υπόθεσης, με βάση την τρέχουσα οικονομική θεωρία, είναι ότι η αύξηση του επιτοκίου ευνοεί την αποταμίευση, τιμωρεί τις άμεσες επενδύσεις και οδηγεί σε ύφεση, ενώ η μείωσή του έχει ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις και άρα ευνοεί την ανάπτυξη.

Η ηλεκτρονική ωστόσο λειτουργία και διασύνδεση των αγορών, μεταφέρει τις επιπτώσεις σε κάθε πιθανή και απίθανη άκρη του πλανήτη. Διότι αν περιορισθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η χώρα θα καταναλώσει λιγότερο πετρέλαιο, αλλά και... πιπέρι και έτσι οι τιμές τους οφείλουν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Φυσικά οι χρηματιστηριακές αγορές και οι νομισματικές ισοτιμίες, θα έχουν ήδη προσαρμοστεί πρώτες στη νέα πραγματικότητα.

Ένας επιπλέον λόγος για την απόλυτη κυριαρχία του επιτοκίου στις μέρες μας, είναι ότι όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς, από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, μέχρι τις κάθε είδους δημόσιες αρχές, βρίσκονται με υψηλά υπόλοιπα δανεισμού, κάτι που δεν συνέβαινε ακόμα και στο άμεσο παρελθόν. Και αυτό είναι πολύ πιο έντονο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρωπαίων.

Γι' αυτό η Fed εμφανίζεται τώρα πολύ πιο γενναιόδωρη με παροχή φθηνού και άφθονου χρήματος στις αγορές, ενώ η ΕΚΤ έχει ακόμα την «πολυτέλεια» να φοβάται τον πληθωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: