Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών
από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Α/Μ 35



ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ
10:00 π.μ-12:00μ.μ.

ΜΟΝΟ και ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΌΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΎ

Τηλ.Επικοινωνίας 2821092306
E-mail: epkxan@gmail.com

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης να προσέρχονται στο γραφείο μας

για την ανανέωση της συνδρομής τους/για το 2020
Πληροφορίες στη γραμματεία της Ε.Π.Κ.Κ στο
28210 92306
κατά τις ώρες 10:00 - 13:30

Η με e-banking στη Τράπεζα EUROBANK GR 670 260 74 60000 92 010 34 269 42 ή με κατάθεση
0026.0746.92.0103426942

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την τσέπη τους
* Επτά στους δέκα Ελληνες εκτιμούν ότι η οικονομική πορεία της χώρας μας θα είναι χειρότερη τα επόμενα χρόνια

Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και την ανεργία, ενώ σχεδόν το σύνολο των κατοίκων της Αττικής διαφωνεί με τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση. Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση αποτελέσματα «Ερευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης» που πραγματοποίησε πρόσφατα το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα».

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, καθηγητή κ. Επ. Πανά, «οι πολίτες της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και οι κάτοικοι της Αττικής περισσότερο, ζουν σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής ανασφάλειας, η οποία προκύπτει κυρίως από οικονομική ανασφάλεια. Αυτός ο προβληματισμός δεν απορρέει μόνο από την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές κάθε μεμονωμένου ατόμου και της οικογένειάς του, αλλά υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και γύρω από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας εν γένει. Οι προβλέψεις των καταναλωτών όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση έπειτα από 12 μήνες δείχνουν ότι δεν θα βελτιωθεί. Για την οικονομική εξέλιξη της χώρας τούς προσεχείς 12 μήνες, επικρατεί απαισιόδοξο κλίμα, ενώ η άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και η ανεργία είναι από τα κυριότερα προβλήματα της χώρας».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Στο ερώτημα που ετέθη τηλεφωνικά σε 1.000 κατοίκους της Αττικής ηλικίας άνω των 18 ετών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, για το πόσο άλλαξε η οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 54,3% των πολιτών απάντησε «πολύ χειρότερα - χειρότερα», ενώ το 31% εκτιμά ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή. Από την άλλη, το 12,6% απάντησε ότι είναι καλύτερη η οικονομική τους κατάσταση σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και 2% πολύ καλύτερη.

Εξίσου αρνητικά είναι τα μηνύματα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο ερώτημα «αν πιστεύετε ότι η οικονομική σας κατάσταση θα αλλάξει τους επόμενους 12 μήνες». Το 50,4% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 15% που απάντησε ότι θα είναι καλύτερη η οικονομική του κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έθεσαν στους πολίτες της Αττικής ερωτήματα για το ποιες είναι οι προσδοκίες τους για την μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και στα δύο ερωτήματα οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι άκρως απαισιόδοξες καθώς περίπου επτά στους δέκα εκτιμούν ότι θα είναι «χειρότερη - πολύ χειρότερη», ενώ δύο στους δέκα απάντησε ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Από τη δημογραφική ανάλυση προκύπτει ότι μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικρατεί στα άτομα ηλικίας κάτω των 29 ετών σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας, ενώ με τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία αναμένουν την οικονομική εξέλιξη της χώρας οι πτυχιούχοι ανώτερης εκπαίδευσης (71,9%).

Οσον αφορά την πορεία των τιμών των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες, έξι στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν σε ποσοστό πάνω από 3%, ενώ ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν το 1-2%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου το 5% των ερωτηθέντων προβλέπει μείωση των τιμών πώλησης καταναλωτικών αγαθών το επόμενο διάστημα.

Ακόμη πιο αρνητικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν από τους πολίτες όσον αφορά τις προβλέψεις για τα ποσοστά της ανεργίας. Το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αυξηθεί πολύ, το 38% απλώς ότι θα αυξηθεί, ενώ το 26,3% απάντησε ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά. Μείωση προβλέπει μόλις το 5,4% των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Πανά, από τη δημογραφική ανάλυση φαίνεται να μην υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση, όμως η ανησυχία είναι εντονότερη μεταξύ ατόμων ηλικίας 45 και 59 ετών.

Επίσης, σε ποσοστό 38,7% υποστηρίζεται ότι η απόκτηση ορισμένων καταναλωτικών αγαθών είναι δύσκολη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι με το σημερινό εισόδημά τους μπορούν να αντεπεξέλθουν «ούτε εύκολα ούτε δύσκολα» στις βασικές ανάγκες τους. Από την άλλη, το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι με το σημερινό εισόδημά τους είναι «δύσκολο έως πολύ δύσκολο» να αντεπεξέλθουν στις βασικές οικονομικές τους ανάγκες. Ωστόσο υπάρχει και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ερωτηθέντων (28,6%) οι οποίοι δηλώνουν ότι «εύκολα - πολύ εύκολα» αντεπεξέρχονται οικονομικά στις βασικές ανάγκες τους.

Οι περισσότεροι καταναλωτές εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας δεν είναι αποτελεσματικά καθώς το 57,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί απόλυτα με αυτά, ενώ το 22,5% απαντά ότι «μάλλον διαφωνεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (68,7%) από εκείνους που θεωρούν αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Οσον αφορά, τέλος, τη συμβολή των σουπερμάρκετ στην ακρίβεια, οι έξι στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι σίγουρα συμβάλλουν στην αυξητική πορεία των τιμών, ενώ επτά στους δέκα ερωτηθέντες των ηλικιακών ομάδων 30-44 ετών και 45-59 ετών έχουν ακριβώς την ίδια άποψη για τη συμβολή των σουπερμάρκετ στην άνοδο των τιμών.


Πηγή.Το Βήμα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: